13.9 C
București
duminică, martie 7, 2021

10 decembrie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

7 martie – CALENDARUL ZILEI…

1395 - Acum 626 de ani era încheiat, în condiţii de deplină egalitate, Tratatul antiotoman de la Braşov dintre...

6 martie – CALENDARUL ZILEI…

1521: Ferdinand Magellan ajunge la Guam. 1836: Bătălia de la Alamo – 200 de oameni au apărat un mic fort...

5 martie – CALENDARUL ZILEI…

1431 - În urmă cu 590 de ani erau menţionaţi pentru prima dată husiţii din Moldova. Ioan de Ryza,...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 10 decembrie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

1389 – Acum 631 de ani avea loc semnarea Tratatului de alianță de la Radom, dintre domnitorul Mircea cel Bătrân și regele Poloniei, Vladislav al II-lea (Iagello), cu scopul de a face faţă împreună intenţiilor regelui maghiar Sigismund de Luxemburg (1387-1437) de a cuceri Ţările Române.Principala prevedere consta în sprijinul reciproc obligatoriu împotriva dușmanului comun – regele Ungariei – iar sprijinul împotriva altor inamici ai uneia dintre părți era lăsat la latitudinea celuilalt.Tratatul a fost înnoit în 1404 si  în 1410.

1845 – Se împlinesc 175 de ani de la patentarea primei anvelope pneumatice, create de inginerul britanic Robert William Thompson. Confecţionată dintr-o ţesătură acoperită cu  fâşii de piele cu rolul de a proteja un tub de cauciuc umplut cu aer, rezistenţa acestei anvelope la iregularităţile drumurilor era mai mică decât a anvelopei din fier sau cauciuc solid. În plus, anvelopa era foarte scumpă şi dificil de înlocuit, astfel ca invenţia lui Thompson a fost imediat uitată. În anul 1888, John Boyd Dunlop, un chirurg veterinar din Belfast, inventează prima anvelopă pneumatică modernă, prin îmbunătăţirea pneurilor tricicletei fiului său cu ajutorul unor tuburi de cauciuc umplute cu aer şi învelite de o ţesătură.
1848 – Carol Ludovic Napoleon Bonaparte este ales preşedinte al Franţei, funcţie deţinută până la 2 decembrie 1852, când s-a proclamat împărat, sub numele de Napoleon al III-lea (1852-1870).
1868 – Acum 152 de ani la Londra, la intersecţia Bridge Street cu Parliament Square, era montat primul semafor din lume de inginerul de căi ferate, J.P. Knight: un felinar aflat în vârful unui stâlp metalic înalt de şapte metri, care, alimentat cu gaz, avea o lumină când verde când roşie. Se spune că, din păcate, semaforul a explodat pe 2 ianuarie 1869, rănindu-l sau omorându-l pe poliţistul care îl manevra. Semaforul electric modern este o invenţie a americanilor, presupunându-se că a fost inventat de un poliţist pe nume Lester Wire, în anul 1912, având tot două culori, roşu şi verde. Primul semafor electric pentru reglementarea circulaţiei pe străzi, a fost instalat în 1914, în SUA, la Cleveland.
1898 – În urmă cu 122 ani era semnat, la Paris, Tratatul de pace hispano-american (erau pierdute ultimele colonii spaniole din America şi Asia – insulele Puerto Rico, Guam şi Filipine reveneau SUA, iar Cuba era declarată, formal, independentă).
1901 – Ceremonia anuală de înmânare a Premiilor Nobel are loc, începând din anul 1901, în ziua comemorării morţii lui Alfred Nobel (10.XII.1896), chimist şi industriaş suedez, cel care a instituit acest premiu printr-un testament din 27.XI.1895. Festivităţile se organizează la Stockholm (Suedia) şi la Oslo (Norvegia). Cele cinci discipline alese de Nobel au rămas neschimbate, ca şi instituţiile pe care acesta le-a ales pentru a le atribui (Academia Regală de Ştiinţe a Suediei – pentru Fizică şi Chimie, Academia Suedeză de Litere – pentru Literatură, Institutul Karolinska din Stockholm – pentru Fiziologie şi Medicină, Parlamentul norvegian – pentru Pace sau fraternitate între popoare). Premiul pentru Pace este singura recompensă decernată la Oslo, deoarece Nobel a dorit să asocieze la testamentul său Norvegia, care era legată de Suedia înainte de a deveni independentă, în 1905. Din 1969 se atribuie şi un premiu pentru ştiinţe economice, instituit de Banca Regală a Suediei, în memoria lui Alfred Nobel. În anul 1901, la 10 decembrie, au fost decernate primele premii Nobel, la cinci ani după dispariţia lui Alfred Nobel: Premiul pentru literatură – francezului Sully Prudhomme, Premiul pentru pace -elveţianului Henry Dunant şi francezului Frédéric Passy, Premiul pentru fizică- germanului Wilhelm Röntgen, Premiul pentru chimie olandezului Jacobus H. Van’t Hoff şi Premiul pentru medicină germanului Emil von Behring.Premiile Nobel constau din: o medalie, o diplomă şi o sumă de bani, care la început a fost in valoare de 40.000 dolari SUA, iar apoi a crescut la 10.000.000 coroane suedeze (SEK). În iunie 2012 Fundaţia Nobel a decis să reducă suma de bani la 8 milioane SEK.
1919 – Acum 101 ani România semna Tratatele de pace cu Austria şi Bulgaria, precum şi Tratatul minorităţilor, care pentru România prevede obligaţia de a acorda „tuturor locuitorilor, fără deosebire de naştere, de naţionalitate, de limbă, de rasă sau de religie deplină şi întreaga ocrotire a vieţii şi libertăţii lor”.
1924 – Premiul Nobel pentru Medicina a fost atribuit fiziologului olandez Willem Einthoven, pentru inventarea electrocardiografului.
1928 – În urmă cu 92 de ani la Radiodifuziunea Română (a cărei emisie inaugurală avusese loc la 1.XI.1928) a fost programată „o zi românească”, cuprinzând lucrări ale scriitorilor şi compozitorilor români; în aceeaşi zi au fost difuzate şi primele sfaturi cu caracter medical.
1933 – Tot într-o zi de 10 decembrie, dar acum 86 de ani, Guvernul liberal dizolva organizaţia legionară „Garda de Fier”. La 24.VI.1927 a fost creată, la Iaşi (din iniţiativa lui Corneliu Zelea Codreanu, Ion I. Moţa, Ilie Gârneaţă, Corneliu Georgescu şi Radu Mironovici), organizaţia „Legiunea Arhanghelului Mihail”, care va fi nucleul doctrinar şi conducător al viitoarei organizaţii de extremă dreapta „Garda de Fier” (apărută în aprilie 1930). La exact un an după dizolvare, la 10.XII.1934, mişcarea legionară se refăcea sub numele de „Totul pentru ţară”; după rebeliunea legionară din 21-23 ianuarie 1941, această formaţiune a ieşit din viaţa politică.
1935 – Primăria orașului București a hotărât să-i acorde compozitorului George Enescu titlul de „cetățean de onoare” al orașului.
1941 – Acum 79 de ani, Australia declara război României (în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale). În noaptea de 7 decembrie 1941 Japonia a atacat vasele americane de la Pearl Harbour şi vasele britanice din Indiile Orientale Olandeze. Cel de-Al Doilea Război Mondial era generalizat şi în el vor fi angrenate 47 de naţiuni. România se găsea în stare de război cu Anglia, tot după 7 decembrie 1941, după ce înainte cu 9 luni Marea Britanie îşi retrăsese personalul diplomatic. Pe 8 decembrie 1941 Hitler a dat ordin să se atace vasele americane, oriunde s-ar găsi şi numai după 3 zile trimite declaraţia de război Statelor Unite. Pe 8 decembrie şi Statele Unite declară război Japoniei. Pe 10 decembrie Australia declara război României. Avalanşa de declaraţii de război continuă între statele de pe diferite continente, 11 decembrie înscriindu-se cu declaraţia Germaniei şi Italiei contra Statelor Unite şi ca o ripostă în aceeaşi zi şi declaraţia de război a Africii de Sud contra României, Italiei şi Germaniei. Pentru a nu rămâne mai prejos, România trimite, pe 12 decembrie, declaraţia de război Statelor Unite.
1945 – Olanda devine membra a ONU.
1948 – Adunarea Generala a Natiunilor Unite adopta si proclama Declaratia universala a drepturilor omului.
1950 – Doctorul american Ralph Burke a devenit primul laureat de culoare al Premiului Nobel pentru Pace.
1953 – Apariția primului număr al revistei „Playboy”, cu Marilyn Monroe pe copertă.
1956 – În urmă cu 64 de ani erau reluate programele emise de Studioul Teritorial Iaşi al Radiodifuziunii Române (întrerupte în 1944). Între anii 1985 şi 1989 este închis, ca şi celelalte studiouri din ţară, de către regimul comunist. Din 22 decembrie 1989 Radio Iaşi îşi reia activitatea, alături de celelalte studiouri teritoriale (Cluj, Craiova, Tg. Mureş, Timişoara).
1984 – Acum 36 de ani Adunarea Generală a ONU a adoptat, în unanimitate, Convenţia împotriva torturii şi a altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante, intrată în vigoare la 26 iunie 1987). La 26 iunie se marchează „Ziua Internaţională a Naţiunilor Unite în Sprijinul Victimelor Torturii”, proclamată de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 52/149 din 1997
1985 – Se împlinesc 35 de ani Adunarea Generală a ONU a adoptat Convenţia Internaţională privind Eliminarea Apartheidului în Sport (intrată în vigoare în aprilie 1988).
1984 – Plenară a CC al PCR la care Nicu Ceausescu este ales prim-secretar al UTC.
1992 – Şi nu în ultimul rând, acum 28 de ani, la Bursa Română de Mărfuri a avut loc prima tranzacţionare bursieră. Bursa Română de Mărfuri a fost înfiinţată în noiembrie 1992, iar prima şedinţă de tranzacţionare a avut loc la data de 10 decembrie 1992. În prezent, BRM a dezvoltat, pe piaţă la disponibil, 9 ringuri: produse petroliere, energie electrică, gaze naturale, cărbune, mărfuri generale, materiale de construcţii, legume şi fructe, cereale şi ringul contractelor de procesare combustibili. Reţeaua teritorială a BRM numără 33 terminale. În anul 2007, BRM a emis, în premieră pentru piaţa românească, primele cotaţii la produse petroliere.
1995 – Rețeaua americană de televiziune prin cablu CNN a transmis, în premieră, ceremonia de decernare a Premiilor Nobel, organizată la Primăria din Oslo.

Nașteri…
1538: S-a născut poetul, dramaturgul și diplomatul italian Giovanni Battista Guarini (m. 1612).
1787 – S-a născut Thomas Hopkins Gallaudet, pedagog american, fondatorul fondator, împreună cu Laurent Clerc și Mason Cogswell, al școlii pentru copii surdo-muți (d. 10.09.1851).
1791: S-a născut Friedrich von Gärtner, arhitect german (m. 1847).
1804 – S-a născut în Potsdam, Carl Gustav Jacob Jacobi, matematician german; contribuţii fundamentale în funcţiile eliptice, ecuaţiile diferenţiale, şi teoria numerelor (d. 18 februarie 1851 în Berlin).
1804 – S-a născut la Paris, Eugène Sue (Marie-Joseph Sue – real), romancier francez, unul dintre creatorii romanului foileton. A trait 53 de ani. Opere principale: Salamandra 1832; Misterele Parisului, 1842-1843; Evreul ratacitor, 1844-1845 etc. (d. 03.08.1859).
1805 – S-a născut pictorul german Karl Ferdinand Sohn (d. 25.11.1867).
1815: S-a născut Ada Byron, Contesă de Lovelace (sau Ada Lovelace, numele real: Augusta Ada King), matematiciană şi scriitoare engleză, considerată primul programator de calculator din lume; cunoscută în principal pentru munca ei la calculatorul mecanic al lui Charles Babbage, „Motorul Analitic” (primul calculator din lume, proiectat în 1837); limbajul de programare Ada îi poartă numele; a fost singurul copil legitim al poetului Lord Byron (m. 1852).
1821: S-a născut poetul rus Nikolai Nekrasov (m. 1878).
1822: S-a născut compozitorul francez de origine belgiană César Franck (m. 1890).
1823: S-a născut Theodor Kirchner, compozitor, dirijor, pianist german (m. 1903).
1830: S-a născut poeta americană Emily Dickinson, o precursoare a imagismului secolului al XX-lea (m. 15.05.1886).
1845: S-a născut Wilhelm von Bode, istoric de artă german (m. 1929)
1851: S-a născut la Adams-Center, New York, bibliotecarul american Melvil Dewey (Melville Louis Kossuth) (m.26.12.1931), inventatorul clasificării zecimale (1874) utilizate în biblioteci şi fondatorul primei şcoli de bibliotecari (1883).
1856 – S-a născut Constantin Hârjeu, general, inginer; lucrări de istorie şi teorie militară; ministru de război (1912-1913); membru corespondent al Academiei Române din 1909. Cea mai importantă lucrare a lui Hârjeu este Istoria armei geniu, apărută în 1902 (m. 24 mai 1928).
1860: S-a născut în Dürkheim, Germania, Anna Croissant-Rust, scriitoare germană (m. 30.06.1943, Munchen).
1865: S-a născut, Turnu-Măgurele, județul Teleorman, generalul David Praporgescu, erou al Primului Război Mondial. A căzut eroic la 30 septembrie 1916, în timpul luptelor de apărare în faţa contraofensivei armatelor germane şi austro-ungare de pe Valea Oltului.
1870 – S-a născut Nicolae Vasilescu-Karpen, fizician şi inventator român, membru titular al Academiei Române. A realizat pilele Karpen, care funcţionează folosind exclusiv căldura mediului ambiant (d. 02.03.1964).
1870: S-a născut Pierre Louÿs, scriitor francez format sub influența parnasianismului și a simbolismului (m. 1925).
1872: S-a născut Ludwig Klages, filosof şi psiholog german, fondatorul grafologiei stiinţifice (m. 1956).
1884: S-a născut Albert Steffen, poet, pictor, dramaturg, eseist şi romancier elvețian (m. 1963).
1884, 10/22: S-a născut Nicolae Malaxa, fondator al industriei naţionale moderne din România; a iniţiat şi implantat industriile: de aparataj pentru material rulant (1932-1943); motoare Diesel (1935); transmisii mecanice pentru automotoare, inclusiv sisteme de comandă (1936-1937); tuburi de oţel fără sudură (1937, după procedeul Stiefel); locomotive Diesel pentru CFR (1938) şi aparatură optică (1938) (m. 1965)
1891: S-a născut poeta germană Nelly Sachs; Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1966, împreună cu Samuel Joseph Agnon (Israel) (m. 1970).
1893: S-a născut (la Zürich, Elveţia) inginerul Plautius Andronescu, creatorul şcolii româneşti de electrotehnică teoretică de la Timişoara (m. 1975).
1900 – S-a născut Ion Sava, regizor (din 1930 a lucrat la Naţionalul ieşean, apoi, din 1938 până la moarte, la Naţionalul din Bucureşti), dramaturg, pictor şi caricaturist; teoretician al artei spectacolului; inovator în regie şi scenografie (m. 1947).
1902: S-a născut Dan Simonescu (numele la naştere, Simon), bibliolog şi istoric literar; continuator al lui Ioan Bianu şi Nicolae Cartojan, s-a consacrat literaturii române vechi şi disciplinelor conexe, de la istoria cărţii şi a tiparului până la literatura comparată; membru de onoare al Academiei Române din 1992 (m. 1993). Nota: Alte surse dau naşterea la 11.XII.1902.
1908: S-a născut Olivier Messiaen, compozitor, organist şi pedagog francez (m. 1992).
1909: S-a născut Frank W. Walbank, istoric şi filosof britanic (m. 2008).
1911: S-a născut în satul Zaharești, comuna Stroiești, Ducatul Bucovinei, Austro-Ungaria (azi în județul Suceava), Ilie GRĂMADĂ, istoric român, specializat în istoria medievală universală. Prof. univ. Ilie Grămadă a fost director al Teatrului Național din Iași. După trecerea la pensie, în 1977, profesorului Ilie Grămadă i s-a acordat titlul de profesor consultant și a continuat să slujească știința istorică cu aceeași nobilă prezență și rară dăruire, pînă la trecerea sa în lumea veșnică de apoi (d. 11 august 1999, la Iași).
1913: S-a născut Morton Gould, compozitor, dirijor şi pianist american (m. 1996).
1914: S-a născut regizoarea de film daneză Astrid Henning-Jensen, supranumită cineasta copiilor; a lucrat şi în teatru şi televiziune (m. 2002).
1914: S-a născut Dorothy Lamour, cântăreaţă şi actriţă americană de film (m. 22.09.1996).
1919: S-a născut Sile (Vasile) Dinicu, dirijor şi compozitor de muzică uşoară (fost dirijor al Orchestrei de estradă a Radioteleviziunii Române între anii 1951 şi 1986) (m. 1993).
1920: S-a născut Reginald Rose, scriitor, scenarist şi producător american (m. 2002).
1923: S-a născut Jorge Semprún Maura, scriitor şi scenarist spaniol (m. 2011).
1927: S-a născut sculptorul elveţian de origine română Ilie Pavel (m. 1995).
1928: S-a născut Dan Blocker, actor american (m. 1972).
1928 – S-a născut, la București, Mitzura Arghezi (pseudonim pentru Domnica Theodorescu), actriţă, fiica poetului Tudor Arghezi. A jucat în peste 100 de piese de teatru şi 17 filme. După 1993 s-a implicat în viaţa politică. A fost deputat român în legislatura 1996-2000 şi în legislatura 2000-2004, ales în judeţul Olt pe listele partidului PRM. (d. 27.10. 2015, București).
1931 – S-a născut în comuna Mânăstirea din județul Ilfov, operatorul de film Nicolae Girardi. La 27 mai 1996 (Centenarul filmului românesc), Uniunea Cineaștilor din România ii ofera Medalia Jubiliară pentru întreaga activitate cinematografică (d. 25 decembrie 1999).
1932: S-a născut Ernesto Sampaio, scriitor (unul dintre marii teoreticieni ai suprarealismului), traducător şi jurnalist portughez (m. 2001). Nota: Alte surse dau ca an al naşterii 1935.
1934: S-a născut oncologul american Howard Martin Temin; studii privind interacţiunea dintre virusul tumoral şi materialul genetic al celulei; Premiul Nobel pentru Medicină în 1975, împreună cu conaţionalii săi Renato Dulbecco şi David Baltimore (m. 1994)
1934: S-a născut la Păulești, jud. Vrancea, actriţa Leopoldina Bălănuţă (m. 15.10.1998).
1938: S-a născut dirijorul rus Yuri Temirkanov.
1945 – S-a născut, la Grindu, județul Ialomița, Tudor Cristea, poet, prozator, critic literar și publicist contemporan, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
1947 – S-a născut dirijorul american de origine română Christian Badea; a dirijat cele mai importante orchestre simfonice din Europa, Statele Unite, Asia şi Australia; dirijează constant operă (la Metropolitan Opera /New York, din 1987).
1948 – S-a născut, la Alba Iulia, Petre Petrescu, director de imagine; a semnat imaginea mai multor filme, dintre care: „Senatorul melcilor”, „A doua cădere a Constantinopolului” (d. 28 august 2006, la București).
1951 – S-a născut Johnny (Juan Raul Davis) Rodriguez, cântăreț și chitarist country american.
1952 – S-a născut, la Timișoara, Traian Pop Traian, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Timișoara.
1953 – S-a născut Cristina Abrihan, artistă decorator română.
1954 – S-a născut, la Medgidia, CT, prozatorul, eseistul şi publicistul Cristian Teodorescu.
1954 – S-a născut Geoff Deane, cântăreț și compozitor britanic (Modern Romance).
1954 – S-a născut, la Bălcești, județul Vâlcea, Florentin Smarandache, matematician american de origine română, scriitor, poet, artist și profesor universitar.
1956 – S-a născut, la Chintelnic, Bistrița-Năsăud, Nicolae Băciuț, poet, eseist, traducator, membru al Uniunii Scriitorilor din România – filiala Cluj.
1956 – S-a născut la Țibănești, Rodica Ioniță Grosu, solist de muzică populară din Iași.
1957 – S-a născut actorul american Michael Clarke Duncan (m. 2012).
1958 – S-a născut Cornelia Funke, scriitoare germană de cărţi pentru copii.
1958 – S-a născut, la Constanța, Eugenia Leca Botezatu, pictor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici – filiala Constanța.
1959 – S-a născut la Iași, Toni Grecu, fondatorul grupului de divertisment „Divertis” şi creatorul Serviciului Român de Comedie, în prezent este prezentatorul emisiunii „Superjurnal” de la Digi24.
1960 – S-a născut Kenneth Branagh, actor, regizor şi scenarist nord-irlandez (filme regizate „Much About Nothing”, „Othello”, „Hamlet”).

Decese…
1198: A murit Averroes, medic şi filosof arab (n. 1126).
1475 – A murit la Florenţa, Paolo Uccello (Paolo Dono di Pratovecchio zis Uccello), pictor italian (n. 15.06.1397, Florenţa).
1618: A murit Giulio Caccini, compozitor, instrumentist, profesor şi scriitor italian; teoretician al artei vocale, supranumit “tatăl belcanto-ului” (n. 1551).
1857 – A încetat din viaţă, la Iaşi, Vasile Pogor (n.1792), scriitor, tatăl junimistului Vasile Pogor (1834-1906). A îndeplinit diferite slujbe administrative la Iaşi: serdar, comis, apoi mare spătar, mare agă, postelnic şi, în sfârşit, vornic. Spirit luminat, format mai ales sub influenţa lui Voltaire, din opera căruia a şi tradus, Vasile Pogor a fost unul dintre primii cântăreţi ai ruinelor de la noi, dintre care cea mai importantă scriere a sa este Vedenie ce au văzut un schimnic Varlaam de la Mănăstirea Săcul din Moldova la anii de zidirea lumii 7329/1821, poem în opt cânturi, evocare a Eteriei.
1858 – A trecut la cele veşnice, în Gura Motrului, jud. Mehedinţi, Eufrosin Poteca (prenumele la naştere: Radu), iluminist român, unul dintre întemeietorii filozofiei româneşti. A fost egumen al mănăstirii Gura Motrului (1832-1858), fiind surghiunit. A tradus (1829) opera filozofului german J. G. Heineccius Filozofia cuvântului şi a năravurilor, contribuind astfel la fixarea terminologiei filozofice româneşti (n.1785).
1889: A murit, la Viena, scriitorul austriac Ludwig Anzengruber (n. 29.11.1839, la Viena).
1896 – A murit la Sanremo, Italia, Alfred Nobel, chimist şi industriaş suedez, inventatorul dinamitei (1867); a instituit premiul ce-i poartă numele şi care se decernează anual, începând cu 1901 (n. 21.10.1833).
1903 – A încetat din viaţă, în Muşeteşti, judeţul Argeş, Constantin DOBRESCU-ARGEŞ, învăţător, publicist, jurist şi om politic român. A fondat ziarele „Ţăranul” (1882-1884), „Gazeta Poporului” (1891-1892) şi „Gazeta Ţăranilor” (din 1892). A înfiinţat prima partidă ţărănească din România, pe care a condus-o între anii 1895-1899, fiind o precursoare a Partidului Ţărănesc din ţara noastră (n. 28 iunie 1856 în Muşeteşti, judeţul Argeş).
1936: A murit Luigi Pirandello, dramaturg, romancier, poet și eseist italian; Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1934 (n. 28.06.1867).
1946: A murit Damon Runyon, om de presă şi scriitor american (n. 1884).
1951: A murit Algernon Blackwood, scriitor englez; unul dintre cei mai prolifici autori de povestiri cu fantome (n. 1869).
1960: A murit soprana franceză Mado Robin (n. 29.12.1918).
1966: A murit Ion Chinezu, critic literar şi traducător (n. 1894).
1967: A murit interpretul american de muzică soul Otis Redding (n. 1941).
1971: A murit actorul Miluţă Gheorghiu, cunoscut mai ales prin rolurile în travesti din comediile lui Vasile Alecsandri (n. 1897).
1975: A murit, la Bacău, Mihail Sabin (pseudonimul lui Mişu Sachter), poet, dramaturg şi publicist român (n. 25.08.1935, la Cernăuţi, azi în Ucraina).
1987: A murit violonistul american Jascha Heifetz, considerat ca fiind unul dintre cei mai mari violoniști din toate timpurile, fiind numit „Violonistul secolului” (n. 1901).
1995: A murit sculptorul Constantin Popovici (n. 1938).
1999 – A murit presedintele Croatiei, Franjo Tudjman, considerat parintele Croatiei independente (n.14.05.1922).
2010: A murit John B.(ennet) Fenn, chimist american, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 2003 (n. 1917).
2010 – A murit, în Fălticeni, colonelul de jandarmi Gheorghe Bujor, fost comandant al Școlii de Jandarmi Fălticeni, jud. Suceava. A îndeplinit cu rezultate foarte bune funcţia de şef de stat major la Brigada 16 Jandarmi Bacău până la data de 1 mai 1993, când a fost numit comandat al Centrului de Instrucţie Jandarmi Fălticeni, unitatea de la care a plecat şi care l-a format ca ofiţer. A trecut în rezervă la data de 30 septembrie 2004, atunci când starea de sănătate nu i-a mai permis să-şi continue activitatea. A fost decorat cu medalia Meritul militar clasa I în anul 1996. Era căsătorit şi avea doi copii (n. 11.10.1950, în localitatea Rădăuţi-Prut, judeţul Botoşani).
2012: A murit cântăreaţa elveţiană de operă Lisa Della Casa, considerată una dintre cele mai mari interprete, din cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea, a operei lui W. A. Mozart (n. 1919).
2013: A murit chitaristul de jazz şi compozitorul american Jim Hall (nume complet: James Stanley Hall) (n. 1930).
2014: A murit scriitorul german Ralph Giordano, supravieţuitor al Holocaustului, căruia i-a dedicat o bună parte a operei sale (n. 1923).
2016: A murit la Mangalia, Gheorghe Aldea-Sarai, sculptor și pictor, membru al U.A. P. din 1968 (n. 24.10.1923, în comuna Saraiu, jud. Constanța).

Sărbători,comemorări și celebrări…

„Ziua Drepturilor Omului” este sărbătorită la nivel mondial, în data de 10 decembrie (la 10.XII.1948 Adunarea Generală a ONU a adoptat „Declarația Universală a Drepturilor Omului”), marcată din 1950.
– „Ziua Europeană a Avocaţilor”, are ca scop promovarea valorilor comune ale avocaţilor şi a rolului lor în edificarea statului de drept; alegerea acestei date, de către Consiliul Barourilor Europene în 2014, este legată de „Ziua drepturilor omului” care se serbează în această zi, avocaţii având un rol determinant în apărarea acestora.

Calendar Creștin – Ortodox…

Sfinții Mucenici Mina, Ermogen și Evgraf

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 10 decembrie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 10 decembrie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

7 martie – CALENDARUL ZILEI…

1395 - Acum 626 de ani era încheiat, în condiţii de deplină egalitate, Tratatul antiotoman de la Braşov dintre...

6 martie – CALENDARUL ZILEI…

1521: Ferdinand Magellan ajunge la Guam. 1836: Bătălia de la Alamo – 200 de oameni au apărat un mic fort din Texas timp de 13...

5 martie – CALENDARUL ZILEI…

1431 - În urmă cu 590 de ani erau menţionaţi pentru prima dată husiţii din Moldova. Ioan de Ryza, episcop catolic de Baia, a...

4 martie – CALENDARUL ZILEI…

1461: Războiul celor două roze: Regele Henric al VI-lea al Angliei este deposedat de către vărul său, care va deveni regele Eduard al IV-lea. 1665:...

3 martie – CALENDARUL ZILEI…

1075 - Este emis „Dictatus Papae” de către papa Grigore al VII-lea prin care se proclamă autoritatea universală a papei.Papa Grigorie al VII- lea...
- Advertisement -corhaz1 - 10 decembrie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 10 decembrie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments