13.9 C
București
marți, noiembrie 24, 2020

10 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

23 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

  534 î.Hr. - Acum 1486 de ani, Pisistrate (c. 600-527 î. Hr.), tiran al Atenei, organiza primele reprezentații de...

21 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1615 - Bătălia de la Tătăreni, Alexandru Movilă, sprijinit de nobilii polonezi Mihai Wisniowiecki şi Samuel Koreki, îl învinge...

20 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1224 - Acum 796 de ani, era menționată pentru prima dată biserica „Sf. Mihail” din Cisnădioara (jud. Sibiu), monument...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 10 octombrie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

„Ziua Mondială Împotriva Pedepsei cu Moartea” este marcată în fiecare an, la 10 octombrie, din anul 2002, la apelul Coaliţiei mondiale împotriva pedepsei cu moartea (World Coalition Against Death Penalty – WCADP a fost constituită în luna mai 2002, la sediul comunităţii catolice italiene Sant’Egidio). NOTĂ: La 30 noiembrie se marchează Ziua internaţională „Oraşe pentru Viaţă – Oraşe împotriva pedepsei cu moartea”, începând din 2002, la iniţiativa Coaliţiei Mondiale împotriva Pedepsei cu Moartea; a fost aleasă această dată, deoarece la 30.XI.1786 ducatul Toscanei (azi în Italia) a abolit, în premieră, pedeapsa cu moartea.
– „Ziua Europeană Împotriva Pedepsei cu Moartea”, declarată în septembrie 2007 de Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei, iar de Uniunea Europeană în luna decembrie 2007. Articolul 2 din Carta drepturilor fundamentale a UE prevede că nici o persoană nu poate fi condamnată la pedeapsa capitală sau executată. România a abolit pedeapsa cu moartea la 30 decembrie 1989. Consiliul Europei a decis ca pe aceeaşi dată cu Ziua Mondială să fie marcată şi Ziua Europeană Împotriva Pedepsei cu Moartea, la data de 10 octombrie.
– „Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale”, instituită, în anul 1992, de Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală, în vederea atragerii atenţiei asupra amplorii deosebite a bolilor psihice. Se sărbătoreşte în fiecare an, la data de 10 octombrie. Tema de anul acesta este „Sănătatea mintală la locul de muncă”.

– „Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești” este marcată, începând cu anul 2017, la data de 10 octombrie, fiind instituită prin legea 168/2017, la iniţiativa vicepreşedintelui Comisiei pentru agricultură, deputatul PSD Alexandru Stănescu. Prin această lege se doreşte încurajarea producţiei agricole naţionale pentru consumatorii români, precum şi pentru comercianţi; de asemenea, se doreşte îmbunătăţirea statutului producătorului român în lanţul alimentar scurt şi încurajarea consumului de produse agroalimentare autohtone şi de produse tradiţionale.

Evenimente…
680 – În timpul Bătăliei de la Karbala, Irak a murit Husayn ibn Ali, una dintre figurile centrale în tradiția șiiților, cel de-al patrulea calif arab.
732 – O armată a francilor condusă de Carol cel Mare a învins o armată musulmană din Andaluzia sub conducerea lui Abd er-Rahman în bătălia de la Tours.
1394 – Acum 625 de ani avea loc Bătălia de la Rovine. Oastea Ţării Româneşti, condusă de domnitorul Mircea cel Bătrân (1386-1418), a înfrânt oştile turceşti invadatoare, conduse de sultanul Baiazid I, obţinând o remarcabilă victorie. NOTĂ: În privinţa datării, localizării şi deznodământului luptei de la Rovine, istoricii au păreri împărţite deoarece izvoarele existente (cronici turceşti, sârbeşti şi bizantine) menţionează două date la care ar fi putut avea loc bătălia – 10 octombrie 1394 (pe baza cronicilor sârbeşti), respectiv, 17 mai 1395 (izvoare bizantine) -, şi două locaţii posibile: râul Argeş, respectiv, râul Jiu. Unii istorici (Şerban Papacostea, Neagu Djuvara) nu exclud posibilitatea existenţei a două bătălii diferite una pe Argeş, la 10 octombrie 1394, alta pe Jiu, la 17 mai 1395. Totuşi, istoricii Al. V. Diţă şi D. I. Mureşan, susţin ca dată a desfăşurării bătăliei ziua de 17 mai 1395, pe baza unor izvoare athonite care se referă la moartea unui vasal al sultanului, Konstantin Dragas. Izvoarele vorbesc despre o „rovină” (loc mlăştinos), toponim nelocalizat. Istoricii care plasează evenimentul undeva aproape de râul Argeş se bazează pe menţionarea denumirii „Arkâş”, sau „Arkaş” în surse turceşti şi pe faptul că cel mai apropiat drum de la Dunăre spre capitala ţării trecea peste acest râu. O localizare probabilă ar fi Ţuţuleşti (judeţul Argeş), pe Valea Gligănelului, unde există o pădure numită Rovina, un toponim „puţul lui Baiazid” şi tradiţii populare despre o bătălie cu turcii dată cu câteva zile înainte de sărbătoarea Sf. Parascheva (14 octombrie). În privinţa deznodământului bătăliei, punctul de vedere tradiţional al istoriografiei româneşti, care susţinea că a fost o victorie categorică a românilor, pare contrazis de desfăşurarea ulterioară a evenimentelor (înlocuirea lui Mircea cu Vlad, pe tronul ţării). Studiile mai recente (D.I. Mureşan, 2003) nu exclud o victorie turcească sau un deznodământ indecis.
1361 – În Castelul Windsor s-a căsătorit Joan de Kent cu Edward de Woodstock, Prințul Negru.
1503 – A fost atestat un simbol slav: vodka. Atunci această băutură a fost produsă prima oară de călugării de la Kremlin, fapt consemnat într-un document de arhivă.
1604 – Johannes Kepler (matematician, astronom şi naturalist german), descoperă prima supernovă.
1636 – Lupta de la Salonta, unde turcii sunt înfrâți de Gheorghe Rákóczi I.
1780 – Un puternic uragan a devastat Caraibe si a ucis in jur de 30.000 de persoane.
1845 – În SUA a fost înființată prima școala navală, ulterior aceasta devenind Academia Navală din Annapolis, Maryland, SUA.
1846 – Triton, satelit al planetei Neptun, a fost descoperit de William Lassell.
1857 – Acum 162 de ani, începea construcţia clădirii Universităţii din Bucureşti, după planurile arhitectului Alexandru Orăscu. Inaugurat în 14 decembrie 1869, palatul a fost la început sediul facultăţilor Universităţii Bucureşti, dar şi sediul altor instituţii de învăţământ: Senatul Universităţii, Academia Română, Biblioteca Centrală, Şcoala de Arte frumoase, Pinacoteca, Muzeul de Antichităţi şi de Istorie Naturală. În timp, odată cu creşterea numărului de studenţi, spaţiul a devenit insuficient pentru a putea adăposti toate instituţiile, motiv pentru care palatul revine la menirea iniţială, sediul facultăţilor universităţii. În 1960 în interiorul clădirii îşi aveau sediul 8 facultăţi şi peste 80 de laboratoare. În prezent clădirea găzduieşte câteva din facultăţile Universităţii Bucureşti: Facultatea de Geografie, Matematică, Litere, Limbi străine, Istorie şi laboratoarele specifice facultăţilor (10/22 octombrie).
1865 – O companie americană a oferit 10 000 USD pentru inventarea unei bile de biliard care să fie la fel de rezistentă ca fildeşul și să coste mult mai puţin. Americanul John Wesley Hyatt reuşeşte să facă acestă bilă, o brevetează și obține premiul. Această cercetare a dus la inventarea celuloidului.
1872 – Ion Creangă este exclus definitiv din cler, deoarece şi-a părăsit nevasta şi s-a tuns ca un mirean, lucruri considerate inacceptabil cu statutul de diacon.
1876 – Se împlinesc 143 de ani de la înfiinţarea Partidului Popular Săsesc din Transilvania, organizaţie politică a populaţiei săseşti din zonă, cu secţii în fiecare comună, având la bază programul adoptat, la Mediaş (4.VI.1872), de către Partidul „bătrânilor” (Altsachsen) şi cel al „tinerilor” (Jungsachsen), pentru susţinerea, între altele, a luptei pentru menţinerea autonomiei politice a zonei locuite de saşi (autonomie desfiinţată de Parlamentul maghiar în martie acelaşi an) (10/22 octombrie).
1896 – Se împlinesc 123 de ani de la apariţia (până la 27.IV.1897), la Bucureşti, a săptămânalului literar „Povestea vorbei”. Aici a debutat ca poet, în aprilie 1897, Ion Minulescu, sub pseudonimul I. M. Nirvan.
1896 – Apare (până la 27.IV.1897), la Bucureşti, săptămânalul literar “Povestea vorbei”; aici debutează ca poet, în aprilie 1897, Ion Minulescu, sub pseudonimul I. M. Nirvan.
1901 – Primul traseu parcurs în circuit, în apropierea Parisului, de dirijabilul construit de inginerul și inventatorul brazilian Alberto Santo Dumont (n. 1873 – d. 1932).
1903 – În urmă cu 116 ani Compania „Bayer” punea în vânzare aspirina. Noul medicament a fost obținut de un chimist bavarez, Felix Hoffman, pentru a ameliora reumatismul tatălui său. Aspirina a fost derivată la început din acidul salicilic, un extract din coajă de salcie, dar în 1899 Bayer a realizat un procedeu de a-l obține prin sinteză. Acesta a fost primul medicament de sinteză și începutul industriei farmaceutice.
1903 – Emmeline Pankhurst formează un grup de acțiune pentru dreptul la vot al femeilor – „Women’s Social and Political Union (WSPU)”(n. 14 iulie 1858 – d. 14 iunie 1928).
1916, 10/23 – 16/29 – Prima luptă de la Tg. Jiu. Trupele române, conduse de generalul Ion Dragalina, resping puternica ofensivă germană (în timpul primei conflagraţii mondiale).
1926 – Se împlinesc 92 de ani de la constituirea, la Bucureşti, a Partidului Naţional Ţărănesc (PNŢ), ca urmare a fuziunii Partidului Ţărănesc (fondat în 1918, în vechiul Regat), condus de Ion Mihalache, cu Partidul Naţional Român din Transilvania (înfiinţat în mai 1881), condus de Iuliu Maniu. În fruntea Delegaţiei Permanente, ca prim for de conducere a noului partid, a fost ales Iuliu Maniu, secondat de Ion Mihalache.
1931 – A luat fiinţă Federaţia Română de Handbal.
1933 –  Compania americană Procter&Gamble, lansa pe piață, acum 85 de ani, primul detergent de uz casnic, Dreft, care conținea surfactanți sintetici. Detergentul a fost introdus ca o alternativă la săpun şi era folosit atât pentru spălarea vaselor cât şi a rufelor.
1933 – Waldo L. Semon a obţinut brevetul pentru metoda de fabricare a vinilului.
1935 – La New York a avut loc premiera operei „Porgy şi Bess”, de George Gershwin.
1952 – 66 ani de la Sedința de constituire – sub președinția lui Bică Sterescu – a Cenaclului Literar Mihai Eminescu, de pe lângă Casa de Cultură a orașului Tg. Jiu, devenit, 10 ani mai târziu, Cenaclul ,,Columna” – mentororul său fiind Titu Rădoi;
1957 – Acum 62 de ani avea loc incendiul din Windscale, unul dintre cele mai grave accidente nucleare înainte de dezastrul de la Cernobîl şi cel mai grav accident nuclear din istoria Marii Britanii. S-a estimat că cel puţin 200 de persoane s-au îmbolnăvit de cancer din cauza materialului radioactiv eliberat.
1957 – Presedintele american Dwight D. Eisenhower este nevoit sa isi ceara scuze public ministrului de Finante din Ghana, Komla Agbeli Gbdemah, dupa ce demnitarului african i s-a interzis sa intre intr-un restaurant din cauza ca era de culoare.
1963 – Cu 55 de ani în urmă intra în vigoare Tratatul cu privire la interzicerea experienţelor nucleare în atmosferă, în spaţiul cosmic şi sub apă, semnat la 5 august 1963, la Moscova, de către SUA, U.R.S.S. şi Marea Britanie. România a semnat Tratatul la 8 august 1963.
1964 – Acum 55 de ani s-a desfăşurat cea de-a XVIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de Vară de la Tokyo (Japonia), organizate pentru prima dată într-o ţară asiatică, la care atletele Iolanda Balaş şi Mihaela Peneş au câştigat medaliile de aur la săritura în înălţime (1.90m), respectiv, la aruncarea cu suliţa (60.54m – un nou record mondial) (10 – 24 octombrie).
1966 – Simon și Garfunkel au lansat albumul „Parsley, Sage, Rosemary and Thyme”.
1967 – Cu 52 de ani în urmă intra în vigoare Tratatul privind „Principiile care guvernează activitatea statelor în explorarea şi folosirea spaţiului cosmic, a Lunii şi a altor corpuri cereşti”, semnat de U.R.S.S, S.U.A. şi Marea Britanie, la 27 ianuarie 1967 (ratificat de România la 31 ianuarie 1968)
1968 – Acum 51 de ani a apărut primul număr al revistei săptămânale de literatură şi artă „România literară” (prin transformarea săptămânalului „Gazeta literară”, apărut în 1958); primul redactor şef, Geo Dumitrescu.
1980 – Un cutremur de 7,7 pe scara Richter distruge Chelf, Algeria, omorând în jur de 20.000 de oameni.
1986 – Un cutremur de 7,5 pe scara Richter a lovit San Salvador, El Salvador, omorând în jur de 1.500 de oameni.
1989 – Dan Petrescu a contactat postul de radio „Europa Liberă”, caruia i-a oferit un interviu ad-hoc despre situația dezastruoasă din România. Dan Petrescu și Liviu Cangeopol scriseseră o carte intitulată „Ce-ar mai fi de spus” – virulentă critică a regimului comunisto-ceaușist.
1992 – S-a constituit Liga Profesionistă din Divizia A, avându-l ca preşedinte pe Mircea Angelescu; din ianuarie 1993 se numeşte Liga Profesionistă de Fotbal din România; din 1996 preşedinte al Ligii este Dumitru Dragomir.
1996 – Inaugurarea V.L.A. Very Large Array (VLA) este o zona faimoasa din New Mexico, USA, probabil cea mai cunoscuta pentru activitatile de cercetare a spatiului. Aici nu se utilizeaza telescoape propriu-zise, ci unde radio. Observatorul reprezinta de fapt un amalgam de 27 de antene care emit in spatiu si primesc la randul lor semnale radio. VLA este situat la 2124 m altitudine deasupra marii.
1997 – Reuniunea la varf a Consiliului Europei de la Strasbourg (10 – 11 octombrie) a elaborat un plan de actiune impotriva coruptiei si crimei organizate.
1999 – Este ridicată „Roata din Londra”, la acel timp cea mai mare roată din Europa.
2000 – Guvernul Romaniei a decis ridicarea embargoului comercial impus Iugoslaviei.
2001 – Skipperul american Steve Fossett, împreună cu echipajul de pe catamaranul PlayStation, stabilesc recordul de traversare cu vele a Atlanticului: 4 zile, 17 ore, 28 minute şi 6 secunde. Același catamaran a fost re-numit Cheyenne și a făcut ocolul pământului în 59 de zile cu Fossett și echipajul său la cârmă.
2001 – Președintele George W. Bush a prezentat lista a 22 celor mai căutați teroriști
2001 – Organizația Al–Qaeda, i-a chemat pe „toți musulmanii” la Jihad împotriva Statelor Unite și le-a cerut să atace „interesele americane din lume”.
2005 – Tot într-o zi de 10 octombrie, acum 13 ani, avea loc (cu ocazia celei de-a doua comemorări a „Zilei Holocaustului din România”) inaugurarea Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” (înfiinţat prin Hotărârea de Guvern nr. 902/4.VIII.2005).
2008 – Televiziunea Română a lansat postul TVR 3, un post generalist, care reflectă evenimente din comunităţi regionale şi locale.
2010 – Antilele Olandeze au încetat să existe ca ţară, după ce insulele și-au schimbat statutul constituțional. Cele mai mici 3 insule – Bonaire, Sint Eustatius (Sf. Eustaţiu) și Saba – au devenit municipii în structura administrativă a Olandei, parte integrantă a teritoriului Olandei propriu-zise. Insulele mai mari – Sint Maarten (Sf. Martin) și Curaçao – s-au alăturat Olandei și Arubei ca țări constituente, formând Regatul Țărilor de Jos.
2015 – Acum 4  ani a avut loc atentatul islamist de lângă gara din Ankara, în urma căruia 103 persoane şi-au pierdut viaţă.

Nașteri…
1684 – S-a născut, la Valenciennes, pictorul francez Antoine WATTEAU (Jean-Antoine Watteau). Watteau joacă un rol fundamental în înnoirea picturii franceze şi devine creatorul unui nou gen, intitulat „serbări galante”, popular în arta rococo-ului. Pe 18 iulie 1721, Watteau moare la nici treizeci și șapte de ani, în , Nogent-sur-Marne.
1700 – S-a născut, în Nancy, Lambert-Sigisbert Adam, sculptor francez. Împreună cu fratele său, Nicolas Sébastien Adam, este creatorul celebrei Fântâni a lui Neptun din parcul de la Versailles (d. 12.05.1759, la Paris).
1731 – S-a născut Henry CAVENDISH, fizician şi chimist englez. A descoperit hidrogenul (1766), a stabilit compoziţia aerului (1781), a realizat sinteza apei, în 1784 și a creat celebrul experiment omonim (experimentul Cavendish), din anii 1797 – 1798, în care a măsurat forța de atracție dintre două mase suspendate cu ajutorul unei balanțe de torsiune, iar ca rezultante derivate a putut calcula, pentru prima dată, constanta atracției universale și masa Pământului (m. 1810).
1813 – S-a născut, în Le Roncole, Italia, compozitorul italian Giuseppe VERDI (Giuseppe Fortunino Francesco Verdi), unul dintre cei mai proeminenţi reprezentanţi ai teatrului liric italian. Mărturie stau operele: Nabucco (1842), Ernani (1844), Rigoletto (1851), Trubadurul (1853), Traviata (1853), Bal mascat, Don Carlos (1867), Aida (1871), Othello (1887) şi altele (d.27.01.1901, în Milano).
1824 – S-a născut Ioan Puşcariu, istoric şi scriitor român; participant la Revoluţia de la 1848 din Transilvania şi, apoi, din Ţara Românească; unul dintre animatorii vieţii culturale a românilor transilvăneni; membru de onoare al Societăţii Academice Române şi membru titular al Academiei Române din 1900 (m. 24.12.1911).
1825 – S-a născut, la Steynsburg, Africa de Sud, Stephanus Johannes Paulus Kruger, om politic sud-african și președinte de stat. Paul Kruger provine dintr-o familie de origine germană care au făcut parte din coloniștii din Africa de Sud (d. 14 iulie 1904, Clarens, Elveția).
1830 – S-a născut, la Madrid, Regina Isabela a II–a a Spaniei (d. 10 aprilie 1904, Paris, Franța).
1834 – S-a născut scriitorul finlandez Aleksis Kivi (pseudonimul lui Alexis Stenvall), dramaturg şi prozator; este cel care a pus bazele teatrului național finlandez, iar romanul său „Cei șapte frați”, frescă realistă a mediului sătesc, este considerat una din capodoperele literaturilor nordice (m. 1872).
1841 – S-a născut, la București, Ion I. Câmpineanu a fost un politician român, membru al Partidului Național Liberal. A fost fiul lui Ion Cîmpineanu. A îndeplinit mai multe funcții guvernamentale și publice, printre care cele mai importante sunt: ministru de justiție și primul Guvernator al Băncii Naționale (d. 13 noiembrie 1888, la București).
1846, 10/22 – S-a născut, la Viişoara, jud. Botoşani, Dimitrie BRÂNDZĂ(m.03.08.1895), medic şi naturalist român. Membru titular al Academiei Române din 1879, vicepreşedinte al acestui for între anii 1892 – 1895. Întemeietorul Institutului Botanic şi al Grădinii Botanice (1891) din Bucureşti. Autorul primei lucrări critice de sinteză în literatura botanică românească (Prodromul florei române, 1879-1883).
1859 – S-a născut, în comuna Vaida-Recea, Comitatul Făgăraș, azi Recea, județul Brașov, Ioan Boeriu, baron de Polichna, comandant al Regimentului 76 Infanterie. Ioan Boeriu a fost artizanul victoriei austro-ungare de la Polichna, bătălie în care a fost grav rănit. A rămas infirm, însă a primit gradul de general, titlul de baron, Ordinul Maria Tereza și funcții de comandă în Ministerul de Război din Viena. În 11 noiembrie 1918, împăratul Carol I al Austriei i-a oferit gradul de mareșal, înainte de a abdica. Ioan Boeriu a contribuit la ocuparea Budapestei, în 1919. După desființarea Consiliului Dirigent, el a primit comanda Corpului VII de armată din Sibiu. S-a pensionat în 1921, când a fost decorat cu Coroana României de Regele Unirii, Ferdinand I. Ioan Boeriu a fost și membru al Senatului României și s-a implicat în activitatea ASTRA. A murit la 90 de ani, la 2 aprilie 1949, în Sibiu).
1861 – S-a născut Fridtjof Nansen, explorator polar, naturalist, om de ştiinţă si om politic norvegian; cunoscut pentru expediţiile sale spre Polul Nord (a condus expediţia pe schiuri care a traversat partea de sud a Groenlandei, în 1888; a organizat o expediţie în Arctica, între anii 1893 şi 1896, pe vasul „Fram”); după 1918 a lucrat în instituţiile Ligii Naţiunilor (s-a ocupat cu repatrierea prizonierilor şi cu problemele refugiaţilor); Premiul Nobel pentru Pace în anul 1922 (d. 1930).
1863 – S-a născut Helen Dunbar, actriţă americană (m. 1933).
1866 – S-a născut, la Bacău, Nicolae VERMONT, pictor și gravor român, de origine evreu. Mai târziu în viață s-a convertit la religia creștină ortodoxă; membru fondator al societăţilor artistice „Ileana” şi „Tinerimea română”
1870, 10/22 – S-a născut, la Voronej, Rusia, Ivan Alekseievici Bunin, poet şi prozator rus; a fost primul scriitor rus laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1933 (d. 8 noiembrie 1953, la Paris, Franța).
1872 – S-a născut, Paul Angelescu, general de corp de armată român, comandant al Diviziei a XV-a, „Divizia de Oțel”, în luptele de la Mărășești din Primul Război Mondial; a îndeplinit funcția de ministru de război în perioadele 22 iunie 1927 – 9 noiembrie 1928 (în ultimul guvern Ionel Brătianu și guvernul Vintilă Brătianu) și 27 aprilie 1934 – 28 august 1937, în primele trei guverne conduse de Gheorghe Tătărăscu (primul, al doilea și al treilea) (d. 04.02.1949).
1880 – S-a născut, la Vânători, Zoltán Adorjáni, scriitor și poet maghiar din Transilvania (d. 1933, la Acățari, Mureș).
1892 – S-a născut Ivo ANDRIČ, scriitor şi diplomat sârb; Premiul Nobel pentru literatură pe 1961 (m.13.III.1975).
1895 – S-a născut Wolfram Freiherr von Richthofen, mareșal german în timpu celui de-Al Doilea Război Mondial (d. 12 iulie 1945).
1900 – S-a născut, la Washington, Helen Hayes, actriță americană, câștigătoare a două premii Oscar (d. 17 martie 1993, Nyak, New York).
1901 – S-a născut, la Borgonovo/Elveţia, Alberto Giacometti, sculptor, pictor şi grafician elveţian, cunoscut mai ales pentru sculpturile sale în stil suprarealist iar mai târziu pentru reprezentarea filiformă a figurilor omeneşti (m. 11 ianuarie 1966, Chur/Elveţia).
1903 – S-a născut Bei Shizhang, biolog chinez (m. 2009).
1903 – S-a născut Vernon Duke, compozitor american de origine rusă (m. 1969). NOTĂ: Unele surse dau ca dată a naşterii 27 septembrie 1903 (stilul vechi).
1906 – S-a născut medicul Ilie Ardelean; sub conducerea sa a fost publicat primul manual unic de igienă generală şi comunală din România; este considerat întemeietorul igienei experimentale din ţara noastră; membru corespondent al Academiei Române din 1948 (m. 1972).
1906 – S-a născut biologul Constantin Manolache; autor a peste 250 de lucrări şi articole în domeniul sistematicii entomologice, biologiei, ecologiei şi combaterii insectelor dăunătoare; membru corespondent al Academiei Române din 1955 (m. 1977).
1907 – S-a născut poetul Constantin NISIPEANU (m.1997).
1908 – S-a născut, la Barcelona, Mercè Rodoreda i Gurguí, scriitoare spaniolă de limbă catalană. Considerată de mulți scriitoarea cea mai universală a literaturii contemporane catalane, opera sa a fost tradusă în 27 de limbi (d. 13 aprilie 1983, Girona, Spania).
1908 – S-a născut compozitorul şi dirijorul american Johnny Green (m. 1989).
1909 – S-a născut Horváth István, poet şi prozator de limbă maghiară din România, autor de literatură pentru copii (m. 1977).
1913 – S-a născut, în Antananarivo, Madagascar, Claude SIMON, scriitor francez. Reprezentant al „noului roman” (Drumul Flandrei; Bătălia de la Pharsale; Invitaţia). A scris eseuri (Orion orb) în care tratează şi ilustrează o nouă practică literară. Laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1985 (m.06.07.2005, Paris).
1915 – S-a născut harpista Liana Pasquali, stabilită în Italia (m. 2010).
1921 – S-a născut Dan Cernovodeanu, istoric, heraldist, stabilit la Paris în 1978; a avut o însemnată contribuţie în cunoaşterea istoriei Tricolorului naţional, a stemelor provinciilor româneşti, a diferitelor emisii monetare de pe teritoriul ţării noastre (d.25.11.1999).
1923 – S-a născut la Tg. Mureș, Nicolae Crișan, prozator si sculptor (d.13 iunie 1999).
1924 – S-a născut, la Sydney, Australia, James Clavell, scriitor, regizor de film şi scenarist britanic; devenit celebru pentru romanele „Shogun” şi „Tai-Pan”, respectiv pentru scenariile unor filme ca „Marea Evadare” şi „Domnului profesor, cu dragoste” (m. 07.09.1994, în Elveția).
1924 – S-a născut, la Poughkeepsie, New York, Edward Davis Wood, Jr., mai bine cunoscut sub numele Ed Wood a fost un scenarist american, regizor, productor, actor, autor si editor, care a efectuat deseori multe dintre aceste funcții simultan (d. 10 decembrie 1978, în North Hollywood este un cartier în San Fernando Valley din regiunea orașului Los Angeles, California).
1928 – S-a născut Gheorghe Ola, fost fotbalist și antrenor al Echipei naționale de fotbal a României (d. 1995).
1928 – S-a născut la Pietroșani, jud. Teleorman, compozitorul Mircea NEAGU.
1928 – S-a născut Sheila F. Walsh (născută Sheila Frances O’Nions), scriitoare britanică (m. 2009).
1929 – S-a născut, la Cluj, fizicianul Mihai GAVRILĂ, stabilit, din 1974, în străinătate; a adus contribuţii fundamentale la studiul teoretic al interacţiei sistemelor atomice cu radiaţia electromagnetică; este considerat un continuator al şcolii româneşti de fizică cuantică fondată de Şerban Ţiţeica; membru corespondent al Academiei Române din 1974.
1930 – S-a născut Harold Pinter, dramaturg, poet, prozator, scenarist, actor şi regizor de teatru britanic; Premiul Nobel pentru Literatură în anul 2005. În ziua de 13 octombrie 2005 Academia Suedeză din Stockholm îi conferă Premiul Nobel pentru Literatură, motivându-se – printre altele – faptul că „în dramele sale dezvăluie prăpastia ascunsă sub pălăvrăgeala de fiecare zi şi forţează pătrunderea în spaţiul închis al opresiunii” (m. 2008).
1930 – S-a născut, la Menen, Belgia, Yves Chauvin, chimist francez, laureat Nobel pentru Chimie în anul 2005, împreună cu Robert H. Grubbs, Richard R. Schrock (d. 28.01.2015, în Tours, Franța).
1932 – S-a născut actriţa Tatiana IEKEL, prima soţie a actorului Florin Piersic şi mama actorului Florin Piersic jr. Este o celebra actrita de teatru si o aparitie meteorica in film, dar care s-a impus prin interpretarile sale pline de interiorizare , seriozitate si talent.Dupa absolvirea Facultatii de teatru si arta cinematografica este repartizata la Teatrul Mic din Bucuresti unde joaca fara intrerupere pana la varsta pensionarii, alaturi de mari nume ai acestui teatru: Olga Tudorache, Valeria Seciu, Vasilica Tastaman, Dorina Lazar etc. Cu primul ei rol principal din „Zboara cocorii” are un succes de neuitat, si participa in delegatia Rusiei la Cannes care promova filmul cu acelasi nume cu Tatiana Samoilova in rolul principal. Acolo pe 3 mai 1958 se indragosteste de Florin Piersic, si el de ea, a doua zi sunt surprinsi de presa plimbandu-se de mână, apar pe coperta revistei „Cinemonde” si odata intorsi in tara se casatoresc in 1960 si devin parintii lui Florin Piersic Jr. (nascut in 1968), azi celebru actor, scenarist si regizor.
1934 – S-a născut economistul Ion Sergiu Chircă din R. Moldova; studii privind tranziţia la economia de piaţă şi integrarea multilaterală a noului stat în Uniunea Europeană; membru de onoare din străinătate al Academiei Române (1997).
1935 – S-a născut, la Galaţi, Manole Auneanu, criitor, publicist și plastician român. După decesul lui Aurel Baranga, Manole Auneanu a fost numit în locul său redactor-șef al revistei de satiră și umor „Urzica” (m. 27.12.1993 la Bucureşti),
1936 – S-a născut, la Stuttgart, Gerhard Ertl, chimist german, laureat al Premiului Nobel pentru chimie pe anul 2007. „…pentru lucrările sale în domeniul chimiei suprafețelor, care au avut aplicații industriale, de la fertilizatori la catalizatori auto”.
1936 – S-a născut în satul Budoiu (Urzica), comuna Sinești, jud. Vâlcea, Vasile Andronache, poet (d. la 14 iulie 1998, în urma unui accident de circulație).
1937 – S-a născut, la Amara, azi în Ucraina, Aurelian Octav POPA, clarinetist, compozitor şi dirijor.
1938 – S-a născut Gloria Coates, compozitoare americană.
1938 – S-a născut Lily Tuck, scriitoare americană.
1942 – S-a născut Mariana Costescu, poetă şi prozatoare.
1942 – S-a născut, la Sibiu, prof. univ. dr. Radu Vasile, politician român, istoric, doctor în ştiinţe economice (autor a numeroase lucrări în domeniul economiei), al 57-lea prim-ministru al României în perioada aprilie 1998 – decembrie 1999 (d.03.07.2013, București).
1943 – S-a născut la Caracal, judeţul Olt, Radu Niţu, poet și prozator.
1946 – S-a născut, Bălăciţa, județul Mehedinţi, Nicolae Dan Fruntelată, poet şi publicist.
1949 – S-a născut în Ceplenița, Iași, George-Iulian Stancov, avocat, fost deputat PD de Neamț.
1950 – S-a născut la Târgoviște, Alexandru Manafu, prozator şi publicist.
1950 – S-a născut, la Coştanglia, raionul Lăpuşna, Republica Moldova, Haralambie Moraru, prozator.
1950 – S-a născut, în Bucureşti, Mariana Andronic, ziarist, fost director al magazinului „Acasă” şi redactor şef al „Universului Pădurii”.
1952 – S-a născut în comuna Mănești, județul Prahova, Dumitru Oprea, economist, fost rector al Universității „Al. I. Cuza” din Iași, membru al Parlamentului European.
1953 – S-a născut, la Cambuslang, James „Midge” Ure, OBE este un chitarist, compozitor și cântăreț vocal și la instrumente cu claviaturi. Numele său de scenă, Midge, este o inversare fonetică a numelui Jim, forma diminutivă a numelui său real.
1958 – S-a născut la Zorleni, VS, Mitriță Crețu, interpret de muzică populară din Moldova.
1959 – S-a născut la Săliște, județul Sibiu, Michael Klein, cunoscut și ca Mischa Klein, a fost un fotbalist român de etnie germană. A jucat la echipele de club Corvinul Hunedoara, Dinamo București și KFC Uerdingen 05 (d. 2 februarie 1993, Krefeld, Germania).
1964 – S-a născut în Ferentari (cartier din Bucureşti), Dumitru Nicolae, patron Niro Grup.
1965 – S-a născut, în Bucureşti, Ioan Gabriel Creţu, general maior doctor, Prim-adjunct al directorului SPP.
1966 – S-a născut, la Chengdu, oraș din Republica Populară Chineză, Bai Ling, actriță și fotomodel chinez.
1967 – S-a născut, la Alba Iulia, solista pop-rock Laura STOICA (m.9.III.2006, într-un accident de maşină în comuna Sinești, județul Ialomița).
1969 – S-a născut la Bucureşti, Ioana Drăgan, prozator, eseist.
1971 – S-a născut Evgheni Kissin, pianist rus stabilit în Marea Britanie, unul din cei mai remarcabili interpreți ai generației sale, câştigător al Premiului „Herbert von Karajan” pe anul 2005.
1975 – S-a născut, la Notodden, comună din provincia Telemark, Norvegia, Vegard Tveitan, mai bine cunoscut sub numele de scenă Ihsahn, este solistul vocal și chitaristul formației norvegiene de black metal „Emperor”. Ihsahn nu a dezvăluit niciodată de la ce provine pseudonimul său.
1978 – S-a născut Jodi Lyn O’Keefe, actriţă americană.                                                1985 – S-a născut, la Brynmawr, Anglia, Marina Lambrini Diamandis, cunoscută mai bine după numele de scenă „Marina and the Diamonds”, cantautoare galeză.
1987 – S-a născut la Sighet, Vasile Marius Iușco, solist de muzică populară din Maramureș.
1988 – S-a născut la Brașov, Doris Schmidts, Miss Germany 2009, originară din România.
1988 – S-a născut Jil Funke, actriță germană. Funke a început de timpuriu să joace în filme seriale TV ca Unser Charly sau comedia Mitten im Leben.
1991 – S-a născut, în Dandenong, Australia, Gabriella Lucia Cilmi, cântăreață de muzică pop-rock și compozitoare din Australia. Cilmi a semnat un contract cu Island Records la vârsta de treisprezece ani.
1992 – S-a născut în Giurgiu, Andreea Laurenţia Paraschiv, soprană.

Decese…
19: A murit Germanicus (Decimus Claudius Nero Germanicus), general al Imperiului Roman. A fost fiul lui Nero Claudius Drusus Germanicus și al Antoniei Minor, iar în anul 4 a fost adoptat de Tiberius (n. 24.05.15 î.Hr.).
680 – A murit, în timpul bătăliei de la Karbala, Irak, Husayn ibn Ali, una dintre figurile centrale în tradiția șiiților. Husayn a fost nepot al lui Muhammad și fiul lui Ali, cel de-al patrulea calif arab. Acesta s-a născut în ianuarie 626 d.Hr., la Medina, Hejaz din Peninsula Arabiei.
1488 – A murit Verrocchio (Andrea di Cione), sculptor şi pictor italian; unul dintre principalii maeştri ai Renaşterii timpurii (n. 1435). NOTĂ: Unele surse dau ca dată a morţii 7 octombrie 1488.
1509 – A încetat din viaţă HENRIC al VII-lea (n.1485), rege al Angliei, întemeietor a dinastiei „Tudor”. A pus capăt Războiului Celor Două Roze. A restaurat autoritatea regală şi a creat bazele regimului monarhiei absolute în Anglia. A asigurat ţării o lungă perioadă de prosperitate.
1708 – A murit David Gregory, matematician scoţian (n. 1659)
1791 – S-a stins din viaţă Christian Friedrich Daniel SCHUBART (n.1739), poet şi publicist german. Prin lirica sa de sensibilitate romantică este considerat creatorul poeziei politice germane. A scris articole şi poezii cu caracter antidespotic (Cripta princiară; Soldatul cerşetor ş.a.). A lăsat pagini autobiografice (Viaţa şi opiniile, 1791-1793).
1821 – A murit Dionisie Fotino, istoric grec, originar din Patras, stabilit în Ţara Românească în 1804; secretar al domnitorului Ioan Gheorghe Caragea; profesor de muzică la Bucureşti, dascăl al lui Anton Pann; este autorul unei „Istorii a vechii Dachii, a Transilvaniei, a Valahiei şi a Moldovei…”, în 3 volume, scrise în limba greacă (n. 1777).
1837 – A murit Charles FOURIER, filosof şi economist francez; a preconizat o societate utopică a “armoniei”, al cărei model era “falansterul”; ideile lui Fourier au fost propagate în Ţara Românească de Teodor Diamant şi Ioan Heliade-Rădulescu. A incetat din viata la 65 de ani. (n.7.IV.1772).
1861 – A murit poetul Nicoara Moise. Este primul roman din Imperiul Austriac care a avut o pregatire scolara de rang universitar (n.30.11.1784).
1906, 10/23 – A murit Vladimir Stasov, critic muzical şi de artă, estetician, istoric de artă şi arheolog rus (n. 1824).
1914 (stilul nou) – A murit regele Carol I al României (născut ca Prinţul Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen). A fost ales Domnitor al Principatelor Române Unite în aprilie 1866. La 10 mai, în acelaşi an, intră în Bucureşti şi depune jurământul de credinţă în faţa naţiunii. La 29 iunie, Parlamentul adoptă prima Constituţie a României, una dintre cele mai avansate ale vremii, redactată pe modelul celei belgiene, care îl confirmă pe Carol I ca Domn. Cei 48 de ani de domnie ai Regelui Carol I au reprezentat perioada de dezvoltare a Statului Român modern. Profitând de stabilitatea câştigată prin obţinerea Independenţei la 1878, precum şi de redobândirea Dobrogei, România a continuat reformele agrare, şi-a dezvoltat infrastructura de drumuri şi căi ferate şi industria, devenind unul dintre principalii producători de materii prime ai Europei (n. 20.04.1839, la Sigmaringen/Germania).
1931 – A murit Elie Radu, constructor şi hidrolog; colaborator apropiat al lui Anghel Saligny, a fost unul dintre întemeietorii ingineriei de construcţii din România; membru de onoare al Academiei Române din 1926 (n. 1853).
1943 – A murit, la Orsk, în Rusia, istoricul Sever I. Zotta; a înfiinţat în 1921, împreună cu Gh. Ghibănescu, la Iaşi, Societatea de Istorie şi Filologie; a publicat studii de genealogie, studii referitoare la trecutul mănăstirii Golia ori la Arhivele Statului din Iaşi (unde a fost numit director în 1912); membru corespondent al Academiei Române din 1919 (n. 1874, la Chisălău, azi în Ucraina).
1963 – S-a stins din viaţă, la Paris, Edith PIAF (pe numele ei adevărat Edith Giovanna Gassion), cântăreaţă franceză (n.1915).
1964 – S-a stins din viaţă, la București, Jacques Byck, lingvist și filolog român, de origine evreu. (n. 19 octombrie 1897, București).
1964 – A murit pianistul şi profesorul rus Heinrich Neuhaus (n. 1888).
1967 – A murit Mihail MACREA, istoric şi arheolog; specialist în istoria antică şi arheologia clasică (n.19.VII.1908).
1970 – A murit, la Paris, Édouard Daladier, om politic francez, membru al Partidului Radical, prim-ministru al Franței (n. 18 iunie 1884, la Carpentras, oraș în sudul Franței).
1973 – A murit, la New York, Ludwig von Mises, economist şi filosof austriac (n. 1881).
1977 – A murit chimistul Dumitru A. Isăcescu; lucrări originale în domeniul chimiei organice, al chimiei biologice şi a macromoleculelor; membru corespondent al Academiei Române din 1955 (n. 1904)
1983 – A murit Ralph Richardson, actor britanic (n. 1902).
1985 – A murit Orson Welles, regizor, scenarist şi actor american de teatru şi film (n. 06.05.1915).
1985 – A murit, la New York, Yul Brynner, actor american de origine rusă; a fost şi un redutabil fotograf, multe dintre lucrările sale au apărut în reviste prestigioase sau au fost folosite în reclame (n. 11.07.1920, la Vladivostok, Rusia, în familia unui inginer rus de origine elveţiano-mongolă şi mamă româncă de origine ţigănească, numele la naştere fiind Taidje Khan).
1986 – A murit Mansi Barberis, compozitoare, soprană și violonistă româncă (n. 1899).
1987 – A murit Dana DUMITRIU, critic literar şi prozatoare (n.9.IX.1943).
1993 – A murit pedologul Constantin D. Chiriţă; s-a numărat printre fondatorii Institutului de Cercetări Forestiere, unde a organizat şi condus cercetări ştiinţifice în domeniul pedologiei forestiere; membru al Academiei Române din 1990 (n. 1902).
1993 – A murit inginerul Nicolae I. Manolescu; cercetări în domeniul transporturilor feroviare şi al sintezei numerice, structurale şi cinematice a mecanismelor; membru corespondent al Academiei Române din 1991 (n. 1907).
1993 – A încetat din viaţă, la Paris, pianista franceză Catherine Collard (n.11 august 1947, la Paris).
1994 – A încetat din viaţă fostul dictator argentinian Roberto Viola, venit la putere în fruntea juntei care a răsturnat-o de la conducerea ţării pe Isabel Peron în 1976, unul dintre iniţiatorii aşa-numitului „război murdar” împotriva opoziţiei de stânga. (n. 13 octombrie 1924).
1995 – A decedat Nicu Vladimir, muzician folk român şi grafician (n. 1950)
1999 – A încetat din viaţă scriitorul australian Morris West, autorul romanelor „Avocatul diavolului”, „Copiii soarelui”, „Mâna maestrului”, „Bufonii Domnului”, „Lazăr” şi „Amanţii” (n. 26 aprilie 1916).
2000 – A murit Sirimavo Bandaranaike, prima femeie prim–ministru din lume în Sri Lanka (în 1960) (n.17.04.1916).
2003 – A murit Eugene Istomin, pianist american (n. 1925).
2004 – A încetat din viață Christopher Reeve, actor, regizor, producător şi scenarist american de film, interpretul lui „Superman” (n. 25.09.1952).
2005 – A murit, la Jimbolia, compozitorul de muzică uşoară Alexandru Mandy (numele la naştere: Armand Abram Penchas) (n. 09.08.1914, Craiova).
2008 – A murit Ilie Purcaru, publicist şi poet (n. 1933).2010 – A murit Mattei Dogan, politolog şi sociolog francez de origine română, stabilit în Franţa din 1953; membru de onoare străin al Academiei Române din 1992 (n. 1920).
2010 – A murit cântăreţul american Solomon Burke, supranumit „regele muzicii rock & soul” (n. 21.03.1940).
2010 – A murit cântăreaţa lirică australiană Dame Joan Sutherland, supranumită „La Stupenda”, deoarece vocea ei avea o amplitudine uluitoare, atingând cu uşurinţă cele mai înalte note (n. 07.11.1926).
2012 – A murit (în urma unui accident rutier) cunoscuta actriţă şi prezentatoare tv. rusă Marina Golub (n. 1957).
2013 – A murit actorul de film, regizorul şi scenaristul francez Daniel Duval (n. 1944).
2013 – A murit, la Denver, Colorado, Malcolm Scott Carpenter, astronaut american și acvanaut. Carpenter este cel de-a doilea american care a efectuat un zbor orbital și al patrulea american care a ajuns în spațiul cosmic după Alan Shepard, Gus Grissom și John Glenn (n. 1 mai 1925, Boulder, Colorado).
2013 – A murit baritonul Emil Pinghireac, profesor universitar, artist liric pe scena Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galaţi în perioada 1980-1998 (n. 1933).
2013 – A murit Ion Teoreanu, inginer chimist, profesor, cercetător şi fost ministru al educaţiei şi învăţământului (1982-1989); a efectuat numeroase studii şi cercetări în domeniul ingineriei chimice şi domenii ale ştiinţei materialelor oxidice (n. 1929).

Calendar ortodox…

Sfinții Mucenici Evlampie și Evlampia, sora lui. Sfântul Cuvios Vasian și Sfântul Teofil Marturisitorul;

Surse: http://vechi.radioiasi.ro/…http://www.amosnews.ro/…,http://www.actualmm.ro/…,https://ro.wikipedia.org/wiki/10_octombrie și http://radioconstanta.ro/…

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 10 octombrie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 10 octombrie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

23 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

  534 î.Hr. - Acum 1486 de ani, Pisistrate (c. 600-527 î. Hr.), tiran al Atenei, organiza primele reprezentații de...

21 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1615 - Bătălia de la Tătăreni, Alexandru Movilă, sprijinit de nobilii polonezi Mihai Wisniowiecki şi Samuel Koreki, îl învinge pe Ştefan Tomşa şi se...

20 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1224 - Acum 796 de ani, era menționată pentru prima dată biserica „Sf. Mihail” din Cisnădioara (jud. Sibiu), monument istoric și de arhitectură din...

18 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1302 - Prin bula papală Unam Sanctam, papa Bonifaciu al VIII-lea proclamă supremaţia spirituală a papei asupra tuturor deciziilor dogmatice. 1307 - După legenda lui...

16 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1364 - Începutul domniei lui Vladislav I în Țara Românească, cunoscut și sub numele de Vlaicu Vodă, a domnit pană în 1377. S-a îngrijit...
- Advertisement -corhaz1 - 10 octombrie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 10 octombrie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments