13.9 C
București
marți, august 11, 2020

10 septembrie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

11 august – CALENDARUL ZILEI…

106 d.H. - Acum 1914 ani este constituită provincia romană Dacia. O diplomă militară romană, descoperită la Porolissum, azi...

10 august – CALENDARUL ZILEI…

843 - În urma Tratatului de la Verdun, frații Lotarius I, Louis Germanul și Carol cel Pleșuv, divid Imperiul...

9 august – CALENDARUL ZILEI…

480 i.Hr. - Armata Persiei îl înfrânge pe Leonidas și armata sa spartană în bătălia de la Termopile din...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 10 septembrie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

„Ziua Mondială pentru Prevenirea Suicidului” (World Suicide Prevention Day) iniţiată în 2003, este marcată la 10 septembrie, de către Asociația Internațională pentru Prevenirea Sinuciderii, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și alți parteneri, susținând financiar acțiuni pentru prevenirea comportamentului suicidar, furnizarea de tratamente adecvate și monitorizarea persoanelor care au încercat să se sinucidă.

Evenimente…
1547 – Bătălia de la Pinkie Cleugh, s-a desfasurat în apropierea râului Esk în Scoția, și a fost uiltima luptă între armatele regale scoțiene și cele engleze, dar și prima confruntare armată „modernă” care a avut loc în Insulele Britanice, în care au cooperat activ infanteria, artileria și cavaleria.
1776 – Nathan Hale, considerat primul spion american, căpitan în armata revoluționară, se oferă voluntar pentru o acțiune de spionaj contra englezilor.
1823 – Simion Bolivar devine președinte al statului Peru.
1846: Inventatorul american Elias Howe a patentat mașina sa de cusut.
1868 – Într-o zi de 10 septembrie, acum 151 de ani, pe un loc ales de domnitorul Carol I, a fost pusă prima piatră de temelie a Gării de Nord din București, cea mai mare stație feroviară din România. Aceasta a fost inaugurată pe 13 septembrie 1872, după 4 ani de construcție. Inițial stația a fost numită Gara Târgoviștei (pentru că strada numită astăzi Calea Griviței se numea pe acea vreme Calea Târgoviștei), iar oamenii puteau beneficia de circulațe feroviară doar pe linia Roman-Galați-București-Pitești. Abia în anul 1888, când a avut loc prima reabilitare a gării, a fost numită „Gara de Nord”. În anii 1930-1932 Gara de Nord a fost modernizată, făcându-se mai multe lucrări. Una dintre cele mai importante a fost legarea celor nouă peroane printr-un peron transversal. Însă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în timpul bombardamentelor, clădirea, deși a rămas în picioare, a suferit importante distrugeri. Clădirea Gării de Nord a fost inclusă în lista Monumentelor Istorice din România. În momentul de față reprezintă cel mai important nod feroviar din România, în fiecare zi, din cele 8 peroane, plecând și sosind aproximativ 200 de trenuri. În aproprierea Gării de Nord există și un Muzeu al Căilor Ferate Române, unde se pot descoperi machete, vagoane, fotografii și acte vechi, costume de ceferiști, dar și obiecte cu caracter memorial legate de personalități cum ar fi Anghel Saligny (1854-1925) sau Elie Radu (1853-1931), care au avut realizări deosebite în domeniul podurilor feroviare
1870 – Scriitorul şi istoricul român Alexandru Odobescu (n. 23 iunie 1834 – d. 10 noiembrie 1895), este ales membru Societatii Academice Romane (vechea denumire a Academiei Române), la propunerea lui Al Papiu Ilarian.
1883 – Cu 136 de ani în urmă apărea bilunar (până în septembrie 1885; ianuarie 1894 – iunie 1896), la Iaşi, revista de muzică „Astra”. A publicat articole şi studii de orientare, cronici, între care cele mai importante au fost semnate de Gavriil Musicescu (10/23 septembrie)
1898: A fost asasinată, la Geneva, de anarhistul italian Luigi Lucheni, împărăteasa Austriei și regina Ungariei, Elisabeta, soția lui Franz Joseph I, cunoscută sub numele de “Sissi”.
1910 – Acum 108 ani, Yvonne Blondel-Cămărăşescu(n. 1884 – m. 1971) parcurgea cu un biplan distanţa Ploieşti-Chitila, la o înălţime de 600 de metri, doborând recordul mondial feminin la 30 km, care aparţinea unei franţuzoaice.
1914 – Trupele generalului Joseph Joffre obțin victoria de la Marna, în fața trupelor germane, salvând Parisul de o invazie iminentă. Bătălia de pe Marna, desfășurată între 5 și 12 septembrie, a fost una dintre cele mai mari confruntări din timpul Primului Război Mondial; a doua bătălie de la Marna, începută la 15 iulie 1918, a reprezentat ultima mare ofensivă a armatei germane, blocată de contraofensiva forțelor Antantei.
1919 – Puterile Aliate au semnat acum 100 de ani, la Saint-Germain-en-Laye (Franţa), Tratatul de pace cu Austria, prin care se recunoştea, pe plan internaţional, unirea Bucovinei cu România.
1923 – A avut loc primul zbor de noapte internaţional din lume, pe ruta Belgrad-Bucureşti, efectuat de un avion al Companiei Franco-Române de navigaţie aeriană.
1930 – Acum 88 de ani, diplomatul Nicolae Titulescu (1882-1941), delegat permanent al României la Liga (Societatea) Naţiunilor în perioada 1920-1936, era ales preşedintele Adunării Ligii (ca şi în anul următor, 1931), fiind cel mai înalt post în ierarhia organismelor diplomatice internaţionale pe care îl ocupase până la acea dată o personalitate politică din România.
1939 – Al Doilea Război Mondial: Submarinul australian HMS Oxley este scufundat din greșeală de submarinul britanic HMS Triton în apropiere de Norvegia și devine prima pierdere a Royal Navy.
1939 – Al Doilea Război Mondial: Canada a declarat război Germaniei naziste, alăturându-se Aliaților – Franta, Australia, Noua Zeelanda si Marii Britanii.
1939 – Al Doilea Război Mondial. Guvernul german atrage atentia guvernului român ca acordarea de azil politic guvernului polonez “ar constitui o violare a neutralitatii”.
Cu asentimentul primului-ministru, Grigore Gafencu, ministru de Externe, respinge aceasta interpretare, declarând: “obligatiunile noastre de neutralitate nu ne-ar împiedica sa acordam azil unor refugiati politici izolati, daca acestia s-ar abtine de la orice activitate politica pe teritoriul nostru.
1943 – Al Doilea Război Mondial: Forțele germane încep ocuparea Romei.
1946 – Comisia pentru România a Conferinţei de Pace de la Paris adoptă propunerea delegatului britanic ca în tratatul de pace cu ţara noastră să se asigure, în mod expres, proprietatea şi drepturile evreilor.
1960 – Acum 59 de ani, la Jocurile Olimpice de la Roma (25 aug.- 11 sep.), Iolanda Balaş câştiga medalia de aur cu o diferenţă de 14 centimetri faţă de atleta clasată pe cea de-a doua poziţie, în urma unei sărituri de 1,85 metri. După performanţa obţinută a primit „Ordinul Muncii”, doi ani mai târziu fiind distinsă cu „Ordinul Steaua României”, iar în 1964 cu „Ordinul Meritul Sportiv”. În toată cariera sa sportivă a depăşit de 14 ori recordul mondial, a câştigat 142 de competiţii şi a fost de 19 ori campioană naţională
1963 – A luat fiinţă Şcoala Medie nr. 8 din Iaşi, actualul Liceu Teoretic „Dimitrie Cantemir” (1990). Are clase de gimnaziu şi liceu, cu profilurile real şi uman. Localul a fost inaugurat la 1 septembrie 1969.
1964 – Tot într-o zi de 10 septembrie, dar în urmă cu 55 de ani, a avut loc prima audiţie din România a poemului simfonic „Vox Maris”, de George Enescu, interpretat de Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Române, dirijată de Iosif Conta.
1972 – Statele Unite suferă prima lor pierdere într-un joc internațional de baschet într-un meci disputat împotriva Uniunii Sovietice la Jocurile Olimpice de vară de la Munchen,Germania (scor 51–50).
1977 – Deținutul tunisian Hamida Djandoubi, încarcerat într-o închisoare franceză, a fost ultima persoană condamnată la moarte prin ghilotinare. Metoda de executare a dobândit o tristă faimă în perioada Revoluției Franceze, când Joseph-Ignace Guillotin a propus în locul arderilor pe rug sau spânzurărilor, decapitarea cu ajutorul unei „mașinării”. Peste 10.000 de persoane au fost ghilotinate în timpul Revoluției din Franța, printre acestea regele Ludovic al XVI-lea și Maria Antoaneta. Pedeapsa capitală a fost aborogată în Franța în septembrie 1981.
1981 – „Guernica”, una dintre cele mai faimoase lucrări ale pictorului spaniol Pablo Picasso – realizată în 1937 ca un protest antirăzboi – a fost returnată Spaniei dupa 40 de ani de “exil”. Autorul a cedat pictura Muzeului de Artă Modernă din New York care a înapoiat-o Spaniei abia după ce democrația a fost reinstaurată în țară, așa cum a cerut chiar autorul.
1988 – Steffi Graf, jucatoare germană de tenis, pentru a doua oară în cariera sa a înregistrat un succes rar, câștigând în același an toate cele patru mari turnee de grand slam, U.S. Open, Australia, Franța și Wimbledon. Rezultatele deosebite au facut ca în 1988 să fie declarată personaliatea sportivă a anului.
1989 – Acum 30 de ani, în urma coliziunii cu un convoi bulgăresc, format din şase barje încărcate cu minereu de fier şi împingătorul „Petar Karamincev“, nava de pasageri „Mogoșoaia” (construită în anul 1975) s-a scufundat, la mila 180, în dreptul localităţii Grindu (judeţul Tulcea). Coliziunea dintre pasagerul românesc şi convoiul bulgăresc de barje s-a produs la ora 8:20, în urma tragediei pierzându-şi viaţa 207 oameni (bărbaţi, femei şi copii) dintre cei 223 pasageri, inclusiv 9 membri ai echipajului
1989 – Deschiderea „Cortinei de Fier”. Ungaria și-a deschis granițele permițând zecilor de mii de refugiați est-germani să părăsească țara cu destinația Germania de Vest.
1996 – Se împlinesc 23 de ani de când Tratatul privind interzicerea totală a testelor nucleare (Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty – CTBT) a fost adoptat de Adunarea Generală a ONU şi deschis pentru semnare (la 24 septembrie 2006). CTBT urmează să intre în vigoare la 180 de zile după ratificarea sa de către toate statele care posedau instalaţii nucleare semnificative, incluse în Anexa 2 la Tratat. Aceasta cuprinde 44 de state, printre care şi România. Până în acest moment, Tratatul (care are 183 de state semnatare) a fost ratificat de 159 de state, dintre care 36 incluse în Anexa 2 (printre care şi România). Tratatul nu este încă în vigoare deoarece o serie de state aflate pe Anexa 2 fie nu au semnat documentul (Coreea de Nord, India, Pakistan), fie nu l-au ratificat (China, Egipt, Iran, Israel, SUA). La 19 noiembrie 1996, printr-o decizie a statelor semnatare a fost constituită o Comisie Pregătitoare (PrepCom) a CTBTO. România a semnat CTBT la 24 septembrie 1996 şi l-a ratificat la 4 octombrie 1999 şi deţine pe teritoriul său o staţie secundară de monitorizare (staţia de monitorizare seismică Cheia – Muntele Roşu), inclusă în Sistemul Internaţional de Monitorizare.

Nașteri…
1169 – S-a născut împăratul bizantin Alexios al II-lea Comnenul (mort în octombrie 1183), fiul lui Manuel I Comnenul și al Mariei de Antiohia.
1624 – S-a născut medicul englez Thomas Sydenham, supranumit „Hippocrate al englezilor” (m.1689).
1685 – S-a născut John GAY (m.1732), poet şi dramaturg englez. A inaugurat genul dramatic al operei baladeşti prin libretul Opera cerşetorului (1728). A scris lirică satirică şi pastorală (Săptămâna păstorului, 1714; Fabule, 1727/1738). A influenţat dezvoltarea satirei engleze în epoca luminilor.
1709 – S-a născut poetul Antioh Cantemir, fiul lui Dimitrie Cantemir. Scriitor iluminist si diplomat rus, el a fost un initiator al clasicismului in literatura rusa. A scris satire (Minţii mele sau celor ce iubesc ştiinţa), tratate filozofice (Scrisori despre cultură şi om), epopeea eroică Petrida. A fost ambasador al Rusiei la Londra (1732-1738) şi la Paris (1738-1744) (m.11.04.1744). NOTĂ: Dicţionarul scriitorilor români A-C (1995) dă naşterea la 10.IX.1709 şi moartea la 11.IV.1744. Surse din R. Moldova (cantemir.asm.md) dau ca an al naşterii 1708
1797 – S-a născut Carl Gustav Mosander, chimist si mineralog suedez, descoperitorul lanthanului, erbiumului si terbiumului. A fost ales in 1833 membru al Academiei Regale suedeze, iar in 1836 i-a succedat savantului Berzelius ca profesor la catedra de chimie si farmacie a Institutului Karolinska (m.15.10.1858).
1839 – S-a născut Charles Sanders Peirce, filosof și logician american, considerat fondator al curentului filosofic pragmatism și, alături de William James, părintele semioticii moderne (m. 1914).
1857 – S-a născut, în La Salle, Illinois, James Edward Keeler, astronom american (d. 12 august 1900, la San Francisco).
1872 – S-a născut, la Petersburg, Vladimir ARSENIEV (m.1930), explorator, etnograf şi scriitor rus. A efectuat, între 1902 şi 1927 mai multe expediţii în Extremul Orient. În scrierile sale (Prin ţinutul Ussuri, 1921 şi Dersu Uzala, 1923), descrierea ştiinţifică se îmbină cu prezentarea artistică a naturii.
1875 – S-a născut, în Varena, Mykalojus Konstantinas CIURLIONIS (m.1911), pictor şi compozitor lituanian. Este autorul primelor poeme simfonice lituaniene: Pădurea (1900), Marea (1907), circa 500 piese pentru pian, prelucrări de cântece populare. După 1905 se dedică în exclusivitate picturii. A creat ciclurile Facerea lumii (1904 – 1906) şi Semnele zodiacului, ciclul Povestea regilor, Sonata primăverii (1907), Sonata soarelui (1908), ş.a.
1880 – S-a născut pictorul francez Andre Derain (d.08.09.1954).
1886 – S-a născut poeta americană Hilda Doolittle; împreună cu alți artiști, printre care și Ezra Pound, a ilustrat mișcarea poetică a imagiștilor („Grădina marină”); a scris o biografie a poetului J. Keats (m.27.09.1961).
1890 – S-a născut, în satul Domnești, astăzi în comuna Clinceni, județul Ilfov, Constantin Mușat, militar român, erou de război din timpul Primului Război Mondial (d. 13 august 1917, pe câmpul de luptă în a treia bătălie de la Oituz).
1890 – S-a născut designerul francez de origine italiană Elsa Schiaparelli, una dintre cele mai cunoscute creatoare de modă din anii ’20 – ’30 ai secolului XX, după Coco Chanel (d. 1973).
1890 – S-a născut, la Praga, pe atunci făcând parte din Imperiul Austro-Ungar, scriitorul Franz WERFEL, romancier, dramaturg şi poet austriac. A emigrat în Franţa (1938), apoi în S.U.A. (1940). A publicat versuri (Ziua judecăţii, 1919), nuvele (Nu ucigaşul, ci victima e vinovată, 1920), romane (Cercul furat, 1939 – cu implicaţii autobiografice, este considerat cea mai de seamă realizare a sa în proză) (m.1945).
1892 – S-a născut fizicianul american Arthur Holly COMPTON; contribuţii la studiul razelor X; Premiul Nobel pentru fizică pe 1927, împreună cu fizicianul englez Charles T. R. Wilson (m.15.III.1962).
1897 – S-a născut Georges BATAILLE (m.09.07.1962), scriitor francez. A elaborat eseuri explorând natura problematică a existenţei (Experienţa interioară, 1943) şi romane (Albastrul cerului, 1957).
1912 – S-a născut, în comuna Stăneştii de Jos, azi în Ucraina, Vasile POSTEUCĂ, poet şi eseist; unul dintre fondatorii grupării cernăuţene „Iconar”; încarcerat în mai multe rânduri pentru convingerile sale legionare, părăseşte ţara în 1941; după ce trăieşte în mai multe ţări europene, Canada şi Mexic, se stabileşte în SUA (m.06.12.1972).
1920 – S-a născut, la Iaşi, Ştefan HOTNOG, pictor român. Timp de aproape o jumătate de secol a executat peste 3.000 de lucrări, abordând diferite genuri, tehnici şi materiale. Peisajul, natura statică, portretul au fost pentru artist temele principale de studiu. A fost, în primul rând, un acuarelist de excepţie (m.1993).
1927 – S-a născut Martin Jurchescu, matematician român, membru al Academiei Române (d. 1996).
1930 – S-a născut, la Craiova, Liviu CĂLIN, poet, eseist şi editor român. S-a manifestat ca poet prin volumele: Spirale (1965) şi Ferigă de stâncă (1975). Eseist remarcabil, a publicat: Portrete şi opinii literare (1972), Recitind clasicii (1975) şi altele (m. 17.03.1994).
1930 – S-a născut, la Bogda, în judeţul Timiş, Iovi Dionisie, interpret de muzică populară, un mare doinitor al Banatului (d. 24.01.2015).
1941 – S-a născut Stephen Jay Gould, paleontolog şi scriitor american; în cărţile sale a popularizat teoria evoluţiei (m. 2002).

1944 – S-a născut la Hunedoara, Eugen Evu, poet, publicist și prozator, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
1950 – S-a născut Marius Stănilă, scriitor.
1951 – S-a născut Adrian Pop, compozitor, director al Filarmonicii “Transilvania” şi rector al Universității de Muzică.
1954 – S-a născut Ioan Rohan Sandru, pictor din Timișoara, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
1955 – S-a născut, la București, Mihai Pocorschi, compozitor şi interpret de muzică uşoară.
1957 – S-a născut Carol Decker, cantareata si compozitoare britanica.
1959 – S-a născut, la București, Mihaela Martin, violonistă de talie internațională, originară din România. Cariera sa excepțională de violonistă este completată armonios de cea pedagogică, violonista predând din 1992 vioara la Musikhochschule (Academia de Muzică) din Köln, Germania, unde locuiește.
1960 – S-a născut actorul de film britanic Colin Firth.
1964 – S-a născut cantautorul Cristian Paţurcă, cântăreţ, compozitor, revoluţionar şi prodemocrat român. Este autorul „Imnului Golanilor” precum şi al altor piese cântate la Manifestaţiile din Piaţa Universităţii, în perioada aprilie – iunie 1990 (d. 18 ianuarie 2011, Bucureşti).
1967 – S-a născut la Alba Iulia, Iustina Spân, interpret de muzică populară din Banat.
1970 – S-a născut la Craiova, Cristina Oprea, pictor, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Decese…
954 – A decedat Ludovic al IV-lea, rege al Franței între anii 936 – 954, membru al dinastiei Carolingiene, fiul lui Carol al III-lea (n.septembrie 920/921).
1544 – A încetat din viaţă Clément MAROT (n.c.1496), poet renascentist francez. Autor al primului sonet în limba franceză. A scris epistole, elegii, epigrame şi a tradus în versuri Psalmii biblici, 1541/1543. Poemul satiric Infernul (1539) este o reprezentare alegorică a experienţei sale din închisoare.
1635 – A murit, la Caransebeș, George Buitul, iezuit transilvănean, autorul primei cărți tipărite în limba română cu caractere latine. A fost profesor la Alba Iulia, apoi rector al misiunii iezuite din Caransebes. În 1636, cu sprijinul lui Acatiu Barcsay, a fost publicată postum prima traducere a catehismului lui Petrus Canisius în limba română, traducere realizată de Buitul (n. ca. 1589, Caransebeș).
1749 – A murit, în Lunéville, Émilie de Breteuil (Gabrielle Émilie Le Tonnelier de Breteuil, marchiză du Châtelet) cunoscută sub numele de Émilie du Châtelet, matematiciană și fiziciană franceză. Cea mai importantă contribuţie personală este traducerea în limba franceză a lucrării lui Isaac Newton, Principia mathematică (n. 17 decembrie 1706, Paris).
1806 – A murit filologul german Johann Christoph Adelung; a iniţiat un catalog al tuturor limbilor de pe glob (Mithridates sau lingvistică generală). Nu a putut termina decat primul volum al acestei lucrari monumentale, urmatoarele doua volume fiind scrise si publicate de Johann Severin Vater in 1809 si 1817 (n. 08.08.1732).
1872 – A murit la Baia de Criș, jud. Hunedoara, Avram IANCU, conducător al Revoluţiei de la 1848-1849 din Transilvania; în fruntea cetelor de moţi (pe care le-a organizat într-o adevărată armată populară şi care l-au numit „Crăișorul munților”), a apărat regiunea Apusenilor („Țara moților”) împotriva atacurilor armatelor nemeşeşti maghiare, pe care le-a înfrânt în câteva bătălii (n.1824 la Vidra de Sus).
1883 – A încetat din viaţă Hendrik CONSCIENCE (n.1812), scriitor belgian de expresie flamandă. A publicat romane istorice care au inaugurat renaşterea literaturii flamande (Leul din Flandra, 1838; Jacob van Artevelde, 1849).
1898 – A fost asasinată, la Geneva, de anarhistul italian Luigi Lucheni, împărăteasa Austriei și regina Ungariei, Elisabeta, soția lui Franz Joseph I, cunoscută sub numele de „Sissi”(n.24.12.1837).
1916 – A încetat din viaţă publicistul Vintilă C.A.Rosetti, al treilea fiu al lui C.A.Rosetti, născut în Franţa, la 11/23 ianuarie 1853; a fost director al „Monitorului Oficial” (1901), membru fondator al Ligii culturale, editor al unor lucrări semnate de C.A.Rosetti şi al scrierilor literare ale Mariei Rosetti, mama sa.
1952: A murit, la Bucureşti, Constant Tonegaru, poet român care a făcut parte din al doilea val al avangardei literare românești (n. 26 februarie 1919, la Galați).
1964 – A murit Aram Frenkian, filosof, filolog, traducător şi eseist; membru post-mortem al Academiei Române din 2006 (n. 1898).
1964 – A încetat din viaţă, la Bucureşti, Nicolae ONCESCU (n.1905), geolog român. A efectuat cercetări în domeniul combustibililor minerali, de hidrogeologie, geologie şi tectonică regională.
1975 – A încetat din viaţă Sir George Paget THOMSON, fizician englez. Laureat al Premiului Nobel pentru fizică în anul 1937 împreună cu C. J. Davisson. A efectuat cercetări asupra difracţiei electronilor în cristale, confirmând astfel principiul fundamental al mecanicii ondulatorii (n.03.05.1892).
1975 – A murit dirijorul austriac Hans Swarowsky (n. 1899).
1975 – A murit, la Bacău, Mihail Sabin (pseudonimul lui Mişu Sachter), poet, dramaturg şi publicist (n. 25.08.1935, la Cernăuţi, azi în Ucraina).
1979 – A murit, la Moscova, Agostinho Neto, presedinte al Republicii Angola din 1975; a fost si un important poet al limbii portugheze (n.17.09.1922).
1979 – A murit, la Bucureşti, Ionel BĂJESCU-OARDĂ, compozitor, actor şi cântăreţ român. A evoluat în diferite trupe teatrale şi muzicale din Bucureşti, Craiova, Iaşi, Galaţi, Cluj (1910-1940). A publicat volumul Amintiri (1938). A compus multă muzică vocală (n. 30.12.1883, Bucureşti).
1979 – A încetat din viaţă, la Iaşi, Vladimir BUŢUREANU (n.1895), medic român. Profesor de Clinică Chirurgicală, talentat operator, a contribuit la afirmarea şcolii ieşene de chirurgie. În domeniul cercetării, a fost preocupat de chirurgia digestivă, toracică, tiroidiană etc. A publicat aproape 200 de lucrări ştiinţifice. A fost profesor la Facultatea de Medicină din Iaşi, între anii 1923-1966.
1983 – A încetat din viaţă Felix BLOCH, fizician american de origine elveţiană. Stabilit în S.U.A. (1934). A efectuat cercetări în domeniul fizicii atomice; a determinat momentul magnetic al neutronului, pe baza inducţiei nucleare. Laureat al Premiului Nobel pentru fizică (1952), împreună cu E.M. Purcell (n.23 octombrie 1905).
1986 – A decedat, la Iaşi, juristul român Ioan IAVORSCHI (n.1910). A slujit învăţământul juridic universitar şi ştiinţa dreptului timp de 40 de ani. Cariera şi-a desfăşurat-o la Facultatea de Drept a Universităţii ieşene, în perioada 1934-1975. A elaborat cursuri, studii, lucrări şi articole de specialitate juridică.
1991 – A murit Michel Soutter, regizor elveţian de film; împreună cu Claude Goretta şi Alain Tanner impune, la începutul anilor ’70 ai secolului al XX-lea, cinematograful elveţian în circuitul internaţional (n. 1932).
1998 – A încetat din viaţă, la Iaşi, Neculai IORGA (n.1927), chimist român. A funcţionat ca profesor la Catedra de Mineralogie de la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi, timp de aproape o jumătate de secol. Opera sa ştiinţifică este concretizată în peste 65 de lucrări şi 21 de contracte de cercetare.
1999 – A murit tenorul spaniol Alfredo Kraus (n. 1927).
2000 – A murit, la București, Dem Rădulescu, unul dintre marii actori de comedie romani de teatru, film si televiziune, profesor universitar la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București (din filmografie: „Veronica”, „Expresul de Buftea”, „B.D. la munte și la mare”; piesa „O scrisoare pierdută”, în regia lui Liviu Ciulei) (n.30.09.1931, la Râmnicu Vâlcea).
2011 – A murit actorul american de film şi televiziune Cliff ROBERTSON, laureat al Premiului Oscar în 1968 (n.9.IX.1923).

Calendar Creștin-Ortodox…

Sfintele Mucenițe Minodora, Mitrodora și Nimfodora. Sfânta Pulheria, împărăteasa.
Sf Mc Minodora, Mitrodora si Nimfodora erau surori si au trait in Bitania in timpul domniei imparatului Galeriu Maximian. Ele straluceau cu frumusetea trupurilor si a sufletelor lor. Din dragoste pentru Hristos, s-au retras in munti, aproape de apele cele calde, numite Pitia. Departe de oameni si de grijile lumesti, ele au cultivat sfintele virtuti, si multi veneau la ele ca sa ia vindecare atat de bolile trupesti cat si de cele sufltesti. Fiind parate de Fronton, mai marele cetatii, au suferit chinuri amare pentru marturisirea lui Hristos, si astfel au murit.
Slavita Pulheria a fost fiica imparatului Arcadie, luand de la inceput votul fecioriei pe viata. Ea a fost imparateasa a imperiului, alaturi de fratele ei Teodosie cel Mic. A aparat cu ravna Biserica lui Hristos si puritatea Ortodoxiei. Ea a izbutit sa convoace cel de al treilea Sinod Ecumenic de la Efes si a ctitorit la Constantinopol Sf Biserica a Nascatoarei de Dumnezeu din Vlaherne, vestita in lumea intreaga. A murit la varsta de 55 de ani, in anul 453.

Surse:http://www.radioiasi.ro/…,http://ro.wikipedia.org/wiki/10_septembrie,http://www.amosnews.ro/…,http://www.calendarulzilei.rohttps://cersipamantromanesc…. și http://radioconstanta.ro/…

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 10 septembrie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 10 septembrie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

11 august – CALENDARUL ZILEI…

106 d.H. - Acum 1914 ani este constituită provincia romană Dacia. O diplomă militară romană, descoperită la Porolissum, azi...

10 august – CALENDARUL ZILEI…

843 - În urma Tratatului de la Verdun, frații Lotarius I, Louis Germanul și Carol cel Pleșuv, divid Imperiul Carolingian, în trei regate. 1461 -...

9 august – CALENDARUL ZILEI…

480 i.Hr. - Armata Persiei îl înfrânge pe Leonidas și armata sa spartană în bătălia de la Termopile din Persia. 1173 - Cu 847 de...

9 august 1963 s-a născut Whitney Elizabeth Houston…

Născută în Newark, New Jersey - Whitney Elizabeth Houston (d. 11 februarie 2012, Beverly Hills, California) a fost o cântăreață, manechin, actriță și producătoare...

8 august – CALENDARUL ZILEI…

1570: Sfârşitul celui de-al III-lea război civil din Franţa, prin Pacea de la Saint Germain. A fost acordată libertatea cultului protestant. 1588: Se încheie Bătălia...
- Advertisement -corhaz1 - 10 septembrie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 10 septembrie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments