Black Sabbath, 1970: Bill Ward, Tony Iommi, Ozzy Osbourne, Geezer Butler in , (Photo by Chris Walter/WireImage)

Black Sabbath a schimbat lumea muzicii în urmă cu 50 de ani în această săptămână cu debutul lor auto-intitulat.

Black Sabbath este albumul de studio de debut al trupei de rock , Black Sabbath . Lansat pe 13 februarie 1970 în Regatul Unit și la 1 iunie 1970 în Statele Unite, albumul a ajuns pe numărul opt în topul albumelor din Marea Britanie și pe locul 23 în topurile Billboard . Black Sabbath este considerat  primul album de heavy metal .  În plus, piesa de deschidere a albumului, ” Black Sabbath „, este considerată pe larg ca fiind prima melodie doom metal .

Potrivit chitaristului și membrului fondator al lui Black Sabbath, Tony Iommi , albumul de debut al grupului a fost înregistrat într-o singură zi, la 16 octombrie 1969.

Steve Huey de la AllMusic consideră că Black Sabbath marchează „nașterea heavy metal,, așa cum îl știm acum”. În opinia sa, albumul „își transcende rădăcinile clare în blues-rock și psihadelie pentru a deveni ceva mai mult”.  El atribuie „urâțenia sonică” ca o reflecție a „coșmarului industrial sumbru” din orașul natal al grupului, Birmingham , Anglia.

În opinia autorului și fostului editor al revistei Metal Maniacs , Jeff Wagner, Black Sabbath este „punctul de plecare general acceptat”, când heavy metal-ul a devenit distinct de rock and roll .

Formația heavy metal Black Sabbath a lansat 19 albume de studio, 31 discuri single, 8 albume live și 7 albume video.

Formația fost înființată în 1968, la Birmingham, în formula originală: Ozzy Osbourne (voce), Tony Iommi (chitară), Geezer Butler (bas) și Bill Ward (baterie), formulă care există și în prezent (2016), deși, de-a lungul timpului, au avut loc multe schimbări de componență.

Black Sabbath a fost clasat de MTV drept „Cea mai mare trupă de heavy metal” din toate timpurile și a fost plasat pe locul doi în lista cu „100 cei mai mari artiști ai hard rock-ului” de VH1 . Revista Rolling Stone i-a clasat pe locul 85 din „100 cei mai mari artiști ai tuturor timpurilor”. Au vândut peste 70 de milioane de înregistrări în întreaga lume. Black Sabbath a fost introdus în Marea Britanie Music Hall of Fame în 2005 și în Rock and Roll Hall of Fame în 2006. De asemenea, au câștigat două premii Grammy pentru cea mai bună performanță heavy metal , iar în 2019 trupa a primit un premiu Grammy Lifetime Achievement .

COMENTARII

Articolul precedent12 februarie – CALENDARUL ZILEI…
Articolul următor13 februarie – CALENDARUL ZILEI…
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here