13.9 C
București
duminică, martie 7, 2021

13 iulie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

7 martie – CALENDARUL ZILEI…

1395 - Acum 626 de ani era încheiat, în condiţii de deplină egalitate, Tratatul antiotoman de la Braşov dintre...

6 martie – CALENDARUL ZILEI…

1521: Ferdinand Magellan ajunge la Guam. 1836: Bătălia de la Alamo – 200 de oameni au apărat un mic fort...

5 martie – CALENDARUL ZILEI…

1431 - În urmă cu 590 de ani erau menţionaţi pentru prima dată husiţii din Moldova. Ioan de Ryza,...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 13 iulie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

Evenimente:
1447 – În Moldova, Roman al II-lea devine Domnul Moldovei ajutat de poloni.
1772: Plecarea în cea de-a doua expediţie a navigatorului James Cook. A doua expeditie, a durat, la rândul ei, trei ani, fiind intreprinsă cu navele Resolution si Adventure.Traseul a atins Tahiti, Noua Zeelandă şi Antarctica, ajungând până la 71° latitudine sudică, fapt unic până atunci în istoria navigaţiei.
1774: Sunt aduse la București moaștele Sf. Dumitru cel Nou Basarabov și așezate în catedrala mitropolitană.
1778 – După ce primește o scrisoare de la Wolfgang Amadeus Mozart (22 de ani) prietenul de familie Abbé Bullinger îl informează pe Leopold Mozart că soția sa a decedat în Paris.
1793: Jean Paul Marat, considerat drept unul dintre cei mai puternici şi influenţi instigatori ai Revoluţiei franceze, este înjunghiat de către Charlotte Corday, devotată cauzei girondinilor cărora Marat le-a fost cel mai înverşunat adversar.Jean-Paul Marat (24 mai 1743 – 13 iulie, 1793), a fost medic, filosof şi om de ştiinţă francez de origine elveţiană cunoscut pentru implicarea sa în Revoluţia franceză ca jurnalist radical şi politician.Jean-Paul Marat, o data cu începutul revoluției,s-a dedicat în intregime intereselor ei. Din august 1789 editează ziarul Prietenul poporului în care erau exprimate revendicarile maselor populare. Importanta libertății, spunea Marat, constă în aceea ca învață poporul să se supună numai legilor drepte și înțelepte, să se împotrivească legilor nedrepte și să se ridice împotriva legilor tiranice. În același timp, Marat considera că poporul trebuie condus, ca el are nevoie de un dictator care să-l îndrume.
1816 – În drumul său înapoi spre Berlin din Praga, Carl Maria von Weber se oprește în Carlsbad (Karlovy Vary) unde se întâlnește cu Contele Heinrich Vitzthum von Eckstädt.
1832: Henry Schoolcraft descoperă izvorul râului Mississippi, în Minnesota.
1833 – Prima mențiune a unei legături emoționale intre Robert Schumann (23 de ani) si Clara Wieck (13 ani). Schumann îi scrie Clarei: „un lanț de scântei ne atrage acum sau ne face să ne reamintim unul de altul”.
1837: Regina Victoria s-a mutat din Kensington Palace in Palatul Buckingham din Londra, devenind primul monarh englez care a locuit acolo.
1841: În Marea Britanie, a fost semnată Convenţia Internaţională de la Londra privind regimul strâmtorilor Bosfor şi Dardanele.
1842 – Aflat in Milano, Gaetano Donizetti primeste veste ca este numit Hofkapellmeister al Imparatului Austriei.
1846 – În Imperiul Austro Ungar, la Viena, are loc premiera lucrarii Odeon-Quadrille, op.29, de Johann Strauss.
1848 – Acum 172 de ani o armată otomană de circa 20.000 de oameni, în frunte cu Suleiman Pașa, sosea la Rusciuk (Ruse), gata să intervină în Țara Românească. La data de 19/31 iulie, aceasta a trecut Dunărea, la Giurgiu, cu scopul de a restabili „ordinea legală” și de a proteja „vechile drepturi și instituțiuni ale țării” (13/25 iulie).

1/13 iulie 1866 – A fost promulgată Constituția României, alcătuită după modelul celei belgiene, rămasă în vigoare, cu unele revizuiri şi modificări, până în 1923. Constituția din 1866 este prima constituție propriu-zisă a României și a fost adoptată după modelul Constituției Belgiei din 1831. Constituția a fost adoptată în timpul regelui Carol I, fiind cea mai longevivă constituție (1866-1923) și cea mai importantă realizare a regimului lui Carol I. Ea a fost promulgată de domn la 1 iulie 1866 (13 iulie s.n).

1878: Tratatul de la Berlin: Puterile europene redesenează harta Balcanilor. Serbia, Muntenegru şi România devin complet independente de Imperiul Otoman. Congresul de la Berlin ( 13 iunie – 13 iulie 1878) a fost o întâlnire a principalelor puteri europene ale vremii şi reprezentanţi ai Imperiului Otoman. Congresul s-a desfăşurat în urma conflictului dintre Imperiul Ţarist şi cel Otoman (1877-1878) şi a avut drept scop principal reorganizarea Ţărilor Balcanice. Cancelarul Otto von Bismarck a fost cel care a încercat să echilibreze balanţa între interesele divergente avute în zonă de Imperiul Britanic, Imperiul Austro-Ungar şi Imperiul Rus.

1882 – Bogdan Petriceicu Hajdeu este trimis la Paris pentru a reprezenta Romania la dezvelirea monumentului lui Jules Michelet. Sustine un discurs reprodus si comentat elogios de cele mai importante ziare pariziene.
1906 – Cu 114 ani în urmă, pe baza Decretului Regal nr. 2777, Mihail Vlădescu, ministru al cultelor din acea vreme, îl numea pe Alexandru Tzigara-Samurcaș director al „Muzeului de Etnografie, de Artă Națională, Artă Decorativă şi Artă Industrială”, muzeu care a funcționat pe locul fostei Monetării a statului până în anul 1912, când s-a pus piatra de temelie a ceea ce avea să devină clădirea „neo-românească” a Muzeului de la Șosea, actualul Muzeu al Țăranului Român, (re)înființat sub această titulatură pe 5 februarie 1990.
1908: Cu 112 ani în urmă (1908) femeile au concurat pentru prima dată în istorie la Jocurile Olimpice moderne. Prima ediție a Jocurilor Olimpice moderne s-a desfășurat la Atena, Grecia în 1896, acestea fiind primele Jocuri Olimpice de când împăratul roman Teodosiu I le-a interzis în 393. Prima ediție a Jocurilor Olimpice a fost una exclusiv masculină, participarea femeilor fiind considerată de către fondatorul JO moderne, baronul Pierre de Coubertin, ca fiind „lipsită de pragmatism, neinteresantă, inestetică și incorectă”. Cu toată atitudinea ostilă, prezența femeilor s-a impus după 1908, acestea primind dreptul de participare mai întâi pentru 3 probe – golf, tenis și yachting -, apoi și la înot, din 1912. În 1928, femeile au concurat pentru prima dată în probe de atletism, însă, sub pretextul că s-au înregistrat numeroase situații de leșin la sfârșitul probei de 800 m, această participare a fost interzisă până în 1960. Probele feminine de tir au fost introduse pentru prima dată în rândul probelor olimpice abia în anul 1984, iar probele feminine de haltere și de polo pe apă, la ediția din anul 2000. Mai recent, la ultimele ediții ale Jocurilor Olimpice au fost introduse pentru prima dată competițiile de box feminin, în delegația SUA, pentru prima dată în istorie, numărul sportivelor fiind mai mare decât cel al sportivilor.
1928 – La concursul automobilistic de la Monthelery din Franţa, pilotul roman Matei Ghica stabileşte 8 recorduri mondiale.
1930: Acum 90 de ani, între 13 și 30 iulie, s-a desfășurat, în Uruguay, primul Campionat Mondial de Fotbal (FIFA World Cup), la care a participat şi naţionala României; în total, au existat 13 țări participante, dispuse în patru grupe numerice, ţara noastră făcând parte din cea de-a treia grupă. FIFA a ales ca locație Uruguayul în urma conferinței de la Barcelona din data de 18 mai 1929. A fost ales statul sud-american deoarece naționala de fotbal și-a apărat cu succes titlul olimic la Jocurile Olimpice de vară din 1928, iar țara gazdă aniversa centenarul primei sale constituții. Toate meciurile s-au disputat în Montevideo, majoritatea pe Estadio Centenario, stadionul special construit pentru acest turneu. Primul gol din istoria Campionatului Mondial a fost înscris de francezul Lucien Laurent, în minutul 19 al confruntării cu Mexic. Prima partidă a României s-a disputat împotriva echipei statului Peru, la 14 iulie 1930, pe stadionul Pocitos, în prezența a doar 300 de spectatori, tricolorii reușind să învingă cu scorul de 3-1. Ultima partidă a competiției s-a disputat la 30 iulie 1930, între două echipe din America de Sud: Uruguay și Argentina. Gazdele au triumfat cu scorul de 4-2 pe arena Estadio Centenario, devenind primii campioni mondiali.
1939 – Frank Sinatra inregistreaza primul sau cantec „From the Bottom of my Heart” impreuna cu „Harry James Band”.
1941 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în Muntenegru începe o revoltă populară împotriva trupelor Axei (germane și italiene).
1942 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, trupele SS împușcă 1.500 de evrei în Josefov (Polonia).
1945: Intreprinderea IAR – Brașov a trecut la producția de pace, începând munca pentru executarea primului lot de 3.000 de tractoare, fabrica de avioane fiind desființată din dispoziția autorităților sovietice.
1945: Cu 75 de ani în urmă a fost transportată prima bombă atomică în deșertul din New Mexico, fiind pregătită pentru primul test al unei bombe atomice care a avut loc două zile mai târziu.
1949 – Papa Pius al XII-lea, îi excomunică pe comuniștii catolici.
1956: Acum 64 de ani apărea Hotărârea CC al PMR şi a Consiliului de Miniştri cu privire la îmbunătăţirea învăţământului de cultură generală (se generalizează învăţământul de şapte ani şi se înfiinţează noi şcoli şi institute pedagogice cu o durată de şcolarizare de doi ani pentru pregătirea învăţătorilor).
1995 – În urmă cu 25 de ani Republica Moldova a semnat, la Strasbourg, documentele de aderare la Consiliul Europei (CoE), devenind, oficial, cel de-al 35-lea membru al organizației. Pe parcursul acestor ani, Moldova a semnat zeci de convenții, care au avut o importanță capitală pentru dezvoltarea legislației naționale și armonizarea ei cu standardele europene în diverse domenii. Deși, parteneriatul dintre Republica Moldova (RM) și Consiliul Europei a fost inițiat încă la începutul anului 1992, când Parlamentul Republicii Moldova a adresat o scrisoare oficială Adunării Parlamentare a CoE (APCE) prin care a solicitat acordarea statutului de invitat special, ceremonia oficială de aderare a Republicii Moldova la CoE a avut loc la data de 13 iulie 1995.
2000 – În Romania, la București, Academia Română, acordă istoricului american de origine română Radu Florescu, titlul Honoris Causa al Academiei Româane.
2003 – În Irak, este instaurat primul guvern intermar, după îndepărtarea de la putere a lui Sadam Husein.

Nașteri:
100 î.Hr. – S-a născut CEZAR (Caius Iulius Caesar) (m.44 î.Hr.), om politic, general, scriitor şi orator roman. Unul dintre cei mai străluciţi strategi ai Antichităţii. Memoriile sale sunt cuprinse în: Comentarii. Despre războiul galic (51-50) şi Comentarii. Despre războiul civil (neterminat).
1793: S-a născut poetul romantic englez John Clare (m. 1864).
1816 – S-a născut, la Kreusburg, Gustav FREYTAG (m.1895), scriitor şi publicist german. A scris romane realiste influenţate de Ch. Dickens (Credit şi debit, 1854) sau inspirate din istoria unor vechi familii germane (ciclul Străbunii, 1873-1881). A publicat lucrări de teatrologie (Tehnica dramei, 1863) sau de istoria culturii (Imagini din trecutul german, 1859-1867).
1822 – S-a născut astronomul german Heinrich Louis D’ARREST, cel care a descoperit planeta Neptun (1846) (m.14.VI.1875) .
1841 – S-a născut, la Viena, Otto Wagner, unul dintre arhitecții ce aveau să schimbe arta și arhitectura secolului XX (d. 11 aprilie 1948, în Viena).
1885 – S-a născut, la Vaslui, Constantin I. BACIU (m.1959), compozitor şi dirijor român. A publicat două volume de Melodii populare româneşti pentru solo, cor şi pian (1926-1927).
1886 – S-a născut, la Bucureşti, Maria VENTURA, actriţă română de renume european. Din 1919 a jucat pe scena Comediei Franceze din Paris, unde, a interpretat un mare număr de eroine din teatrul universal clasic şi modern (Andromaca, Fedra, Ofelia, Ioana d’Arc) (m. 1954, la Paris).
1890 – S-a născut Dan Dumitru, geograf, profesor de geografie și globe-trotter român.
1895 – S-a născut, în Susleni, ținutul Orhei, Gubernia Basarabia, Imperiul Rus, Vasile Harea, savant și publicist moldovean, membru al Sfatului Țării. A fost profesor universitar la Chişinău şi la Facultatea de Filologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (d. 30.01.1987, la Iași).
1900 – S-a născut George Lewis, muzician american.
1901 – S-a născut, la Nanov, jud. Teleorman, Nicolae SECĂREANU (m.29.09.1992), bariton român de operă. A interpretat, cu impunătoare prezenţă scenică, roluri din operele: Boris Godunov; Rusalka; Faust şi altele. A apărut şi în câteva filme artistice româneşti.
1905 – S-a născut în satul Panduri, comuna Frumușica-Acsintele, județul Ialomița, prozatorul George Acsinteanu (m. 14.12.1987).
1916 – S-a născut scriitorul Bucur Stănescu.
1921 – S-a născut scriitorul L.M.Arcade (Leonid-Mamaligă).
1921 – S-a născut Ernest Gold, compozitor american, născut la Viena.
1924 – S-a născut, la Bucureşti, Octav ENIGĂRESCU, bariton român (m.1993).
1924 – S-a născut, tenorul italian Carlo Bergonzi; considerat un specialist în ariile compozitorului Giuseppe Verdi (d. 25 iulie 2014).
1925: S-a născut Ivan Medek, critic de muzică, om de radio şi jurnalist ceh (m. 2010).
1927 – S-a născut, la Nisa, Franța, Simone Veil, politician francez, supraviețuitoare a lagărului nazist de la Auschwitz; prima femeie devenită ministru în Franța precum și prima femeie aleasă președinte al Parlamentului European (1979-1982); considerată o figură a feminismului după ce a legalizat avortul în Franța în 1974, în calitate de ministru al sănătății (d. 30 iunie 2017, la Paris, Franța).
1928: S-a născut scriitorul Ştefan Berciu, autor de romane şi piese poliţiste (m. 2000).
1933: S-a născut Piero Manzoni, pictor neo-avangardist italian (m. 1963).
1934: S-a născut scriitorul nigerian Wole Soyinka (dramaturg, poet şi romancier); Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1986.
1935: S-a născut Monique Wittig, romancieră şi eseistă franceză, stabilită în SUA în 1976 (m. 2003).
1937 – S-a născut la Oţelu Roşu, jud. Caraş-Severin, Edith Cobilanschi, poetă, prozatoare, traducătoare.
1938 – S-a născut la Orăștie, jud. Hunedoara, Nicolae Adam, sculptor (d. 2008).
1939 – S-a născut, la Piatra Neamț, poetul Nicolae Adam, stabilit în Franța din 1982
1940: S-a născut Patrick Stewart, actor american. Este cel mai cunoscut pentru interpretarea Căpitanului Jean-Luc Picard din Star Trek: Generaţia următoare şi a Profesorului Charles Xavier din seria de filme X-Men.
1942: S-a născut Harrison Ford, actor american de film („Strada Hanovra”, „Războiul stelelor”, „Indiana Jones”, „Air Force One”).
1942 – S-a născut Jim McGuinn, chitarist, vocalist, clapar si compozitor american (The Byrds).
1942 – S-a născut Jay Uzzell, vocalist american (The Corsairs).
1942 – S-a născut la Cluj, Petre Moraru, actor al Teatrului Mic.
1944 – S-a născut Ernö Rubik, arhitect, designer şi profesor universitar ungar; a inventat, în 1974, celebrul „cub” care-i poartă numele, cel mai popular joc din anii ’80; Rubik a inventat numeroase alte jocuri.
1946 – S-a născut în comuna Miceștii de Câmpie, jud. Bistrița-Năsăud, Emil Dreptate, poet din Bistrița, membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști.
1948 – S-a născut, la Braşov, Dumitru SPĂTARU, poet şi publicist român. Membru al Uniunii Scriitorilor din România. A debutat cu volumul de versuri Colocvii (1993), urmat de: Calul troian (1994), Rugă pentru anotimpurile din noi (1995), Cel ce ridică piatra (1995), Ultimul paradis (1997), Căutătorii de semne (1999) etc.
1950 – S-a născut, în comuna Mânăstirea, județul Călărași, Ion Anghel Mânăstire, scriitor și ziarist.
1952 – S-a născut la Limba, judeţul Alba, Diana Țuculescu, pictor, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Gruparea artistica UTOPS.
1953 – S-a născut la București, compozitoarea şi profesoara Violeta Dinescu, stabilită (din 1982) în Germania.
1957 – S-a născut, la Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, Adrian Petre POPESCU, absolvent al Academiei de Arte Frumoase „Ion Andreescu”, Secția Sculptură, Cluj-Napoca, Doctor în Filologie Senior editor, Tribuna și artist plastic profesionist Membru UAPR, Bucureşti.
1957 – S-a născut Gheorghiță Rusu, pictor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
1964 – S-a născut la Hellerup, Danemarca, Principesa Maria, mezina Casei Regale a României și cel de-al cincilea copil al regelui Mihai și a soției acestuia, Ana de Bourbon-Parma.
1967 – S-a născut actorul Adrian Vâlcu.
1969 – S-a născut la Ploiești, Alice Iulia Constanța Buciuta, jurnalistă și scriitoare.
1969 – S-a născut Gabriela Irimescu, cadru didactic la Facultatea de Filosofie şi Ştiinte Social-Politice din Iași.
1976 – S-a născut Bianca Goean, poetă.
1976 – S-a născut la Botoșani, Tudor Chiuariu, jurist, deputat PNL, fost ministru al Justiţiei.
1985 – S-a născut la București, Andrei Matei BANC, grafician, artist plastic/vizual, absolvent al UNARTE, București.

Decese:
574 – A decedat Papa Ioan al III-lea. A fost Papă al Romei în perioada 17 iulie 561 – 13 iulie 574, când a decedat.
939 – A decedat Papa Leon al VII-lea. A fost Papă al Romei în perioada 3 Ianuarie 936 – 13 Iulie 939, când a decedat.
1705 – S-a stins din viaţă Cornea Brăiloiu, mare ban al Craiovei. Nu se cunoaște data nașterii.
1762: A murit astronomul englez James Bradley; prima sa descoperire este cunoscută sub denumirea „aberația luminii” (1727); cea de-a doua descoperire importantă, „mutația axei Pământului”, a făcut-o în 1747 (n. 03.03.1693).
1793 – A fost asasinat Jean Paul MARAT, medic, publicist şi om politic francez (n.1743).
1895 – A încetat din viaţă Petko SLAVEIKOV (n.1827), poet şi om politic bulgar. Participant la lupta pentru independenţa Bulgariei. Unul dintre fondatorii literaturii naţionale. A scris lirică socială şi erotică (Izvorul fetei frumoase; Boico-voievod; Fabule).
1916, 13/26: A murit chimistul Nicolae Teclu; cercetări privind arderea, gazele, tehnologia hârtiei; membru titular al Academiei Române 1879 (n. 1839).
1921: A murit (la bordul transatlanticului „France”) fizicianul francez Gabriel Lippmann; a realizat prima fotografie color a spectrului solar; Premiul Nobel pentru fizică pe 1908; membru de onoare străin al Academiei Române din 1909 (n. 1845).
1929: A murit Eusebie Mandicevschi, compozitor, muzicolog şi profesor român stabilit la Viena (n. 1857, la Cernăuţi, azi în Ucraina).
1934: A murit etnologul german Robert Fritz Gräbner; a elaborat teoria „culturii complexe”, care a susținut existența unor difuziuni între sferele culturii primitive; teoria sa a stat la baza formării şcolii de istorie etnografică în Europa (n. 1877).
1951: A murit compozitorul austriac Arnold Schönberg, considerat unul dintre pionierii muzicii dodecafonice. A compus marea parte a lucrărilor în Statele Unite ale Americii (n. 13.09.1874).
1954: A murit pictoriţa mexicană Frida Kahlo, (n.6 iulie 1907, Coyoacán, Mexic).
1957: A murit filologul Constantin I. Balmuş; traducător din limbile latină şi greacă; autor al unor interesante cercetări dedicate literaturii elene şi latine; membru titular al Academiei Române din 1948 (n. 25.05.1898).
1966: A murit Prinţesa Beatrice de Saxa-Coburg-Gotha, sora reginei Maria a României. Prin căsătorie a intrat în famila regală spaniolă; a fost soţia lui Alfonso de Orleans y Borbón, infante al Spaniei. În familie era numită Bea. (n.20 aprilie 1884).
1973 – A încetat din viaţă Marţian NEGREA (n.29.01.1893), compozitor şi profesor român. A compus muzică simfonică (Prin Munţii Apuseni; Poveşti din Grui), de cameră, vocală şi instrumentală, de film, opera Marin Pescarul etc. A scris lucrări didactice şi de muzicologie.
1983: A murit poetul şi prozatorul Liviu Bratoloveanu (n. 1912).
1997 – A murit (la Haifa, Israel) criticul şi istoricul literar Eugen LUCA (n.21.VI.1923).
2002 – S-a stins din viaţă, la Iaşi, Gheorghe BODOR (n.1929), muzeograf român. Specialist în etnografie şi folclor, a condus, din 1957 până în 1989, Muzeul Etnografic şi Complexul Muzeal Naţional „Moldova” din Iaşi.
2003: A murit Compay Segundo, muzician cubanez (n. 18.11.1907).
2004: A murit dirijorul german Carlos Kleiber (n. 03.07.1930).
2006: A murit actorul american de film Red Buttons (n. 05.02.1919).
2007: A murit, în noaptea de miercuri spre joi, la vârsta de 80 de ani, în urma unui infarct, dirijorul Constantin Petrovici. El și-a petrecut mai bine de 40 de ani la pupitrul Operei Naționale București, iar la începutul lunii mai a dirijat ultimul spectacol al operei „Aida” de Verdi programat pentru acea stagiune. Spectacolul i-a fost dedicat cu ocazia implinirii vârstei de 80 de ani (n. 21 mai 1927).
2009: A murit soprana Ioana Nicola Ştirbei (n. 1920)
2011 – A murit Alexandru GROMOV, prozator din R. Moldova, cunoscut ca autor de scrieri ştiinţifico-fantastice şi publicistice pentru copii şi tineret (n.22.IV.1925).
2011 – A murit, la București, Cornel Fugaru, compozitor de muzică uşoară, solist vocal şi instrumentis, lider al formației Sincron (n. 02.12.1940).
2011 – A murit compozitorul american Jerry (Jordan) RAGOVOY; a compus, printre altele, hituri pentru Janis Joplin şi Rolling Stones (n.4.IX.1930).
2012: A murit producătorul american Richard Zanuck (n. 13.12.1934).
2012: A murit actorul american Sage Stallone, fiul lui Sylvester Stallone (n. 05.05.1976).
2012: A murit Shlomo Bentin, psiholog şi profesor israelian (de origine română), expert de talie mondială în neuropsihologia cognitivă, laureat al Israel Prize pentru psihologie pe anul 2012 (n. 1946).
2014: A murit dirijorul, compozitorul şi violonistul american de origine franceză Lorin Maazel (n. 1930).
2014: A murit Nadine Gordimer, prozatoare sud-africană, figură marcantă a luptei împotriva apartheidului; Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1991 (n. 1923).
2015: A murit cântărețul mexican Joan Sebastian, un reprezentant de frunte al muzicii latino (n. 1951).
2017: A murit Liu Xiaobo, critic literar, activist chinez pentru democrație și drepturile omului; a fost deținut 8 ani, înainte de a muri, pentru participarea sa la mișcarea pentru democrație Carta 08; Premiul Nobel pentru Pace în anul 2010 (n. 1955).

Calendar Creștin-Ortodox:

Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil. Sfântul Cuvios Ștefan Savaitul. Sfânta Cuvioasă Sara.

 

 

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 13 iulie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 13 iulie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

7 martie – CALENDARUL ZILEI…

1395 - Acum 626 de ani era încheiat, în condiţii de deplină egalitate, Tratatul antiotoman de la Braşov dintre...

6 martie – CALENDARUL ZILEI…

1521: Ferdinand Magellan ajunge la Guam. 1836: Bătălia de la Alamo – 200 de oameni au apărat un mic fort din Texas timp de 13...

5 martie – CALENDARUL ZILEI…

1431 - În urmă cu 590 de ani erau menţionaţi pentru prima dată husiţii din Moldova. Ioan de Ryza, episcop catolic de Baia, a...

4 martie – CALENDARUL ZILEI…

1461: Războiul celor două roze: Regele Henric al VI-lea al Angliei este deposedat de către vărul său, care va deveni regele Eduard al IV-lea. 1665:...

3 martie – CALENDARUL ZILEI…

1075 - Este emis „Dictatus Papae” de către papa Grigore al VII-lea prin care se proclamă autoritatea universală a papei.Papa Grigorie al VII- lea...
- Advertisement -corhaz1 - 13 iulie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 13 iulie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments