„Ziua Bibliei”, instituită prin decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 15.XI.2006, pentru a marca rolul Sfintei Scripturi în viaţa liturgică şi formarea duhovnicească a credincioşilor; coincide cu ziua de sărbătorire a Sf. Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului. Pe 13 noiembrie, creştinii din România sărbătoresc Ziua Bibliei. Este o zi în care, indiferent de confesiunea de care aparţinem, cu toţi ar trebui să ne îndreptăm inimile spre cuvântul lui Dumnezeu care ni s-a revelat nouă, oamenilor, ca să ne fie spre iluminare şi mântuire. Cuvântul lui Dumnezeu care s-a descoperit oamenilor sfinţi în chip dumnezeiesc, iar ei l-au fixat în scris pentru a rămâne veşnic în mijlocul oamenilor, în sufletul şi în inima lor.
– „Ziua Limbii Maghiare”, iniţiată de senatorii şi deputaţii UDMR şi stabilită prin decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis la 11 noiembrie 2015; oferă posibilitatea sărbătoririi în mod oficial în toate localitățile din România locuite și de maghiari, respectiv de a organiza, cu acest prilej, diverse evenimente și serii de manifestări cu caracter cultural. De asemenea, școlile cu predare în limba maghiară pot organiza festivități cu ocazia sărbătoririi acestei zile. NOTĂ: La 22 ianuarie este sărbătorită şi „Ziua Culturii Maghiare”, în multe locuri ale lumii, începând cu anul 1989.
– „Ziua Internaţională a Educaţiei Copiilor Nevăzători”; se marchează, din anul 1946, în ziua de naştere a pedagogului francez Valentin Haüy (1745-1822), cel care a întemeiat prima şcoală pentru nevăzători din lume, la Paris, în 1784. Nota: O „Zi a nevăzătorilor” mai este marcată la 15 octombrie.
– „Ziua Internaţională a Mimului”, instituită la iniţiativa Institutului Internaţional de Teatru, începând din 1998, declarat „Anul internaţional al mimului”, cu ocazia centenarului naşterii francezului Etienne Decroux (1898-1991), fondatorul artei „mimului corporal” sau a „mimului pur”                                                                                                        —,,Ziua Mondială a Bunăvointei/amabilitătii”, încurajează oamenii la înţelegere şi cooperare în comunităţi, uitând de orice barieră, de rasă sau de religie.

Evenimente…
1002 – Regele englez Ethelred al II-lea ordona uciderea tuturor danezilor aflați în Anglia, măcelul fiind cunoscut astăzi sub numele de ”Masacrul din Ziua Sfântului Brice”.
1594 – Începe războiul antiotoman al Moldovei şi Valahiei. Creditorii turci, chemaţi sub pretextul de a fi plătiţi, sunt ucişi din ordinul lui Mihai Viteazul. Mihai Viteazul, împreună cu domnitorul Moldovei, Aron Tiranul, a pus la cale o revolta împotriva turcilor, care a fost declanşată simultan la Bucureşti şi Iaşi, în data de 13 noiembrie 1594, prin masacrarea creditorilor şi soldaţilor turci aflaţi în cele două capitale româneşti.
1805 – Acum 214 ani, Johann George Lehner, un măcelar din Viena, inventa un produs alimentar pe care l-a numit “frankfurter”, o reţetă mai veche a hot-dog-ului de astăzi.
1835 – Apare prima revistă de specialitate “Gazeta Teatrului Naţional” (pînă în decembrie 1836), sub conducerea lui Ion Heliade Rădulescu (1 / 13 noiembrie).
1864 – A fost adoptata noua constituţie a Greciei.
1884 – În urmă cu 135 de ani, la Teatrul Naţional din Bucureşti, avea loc premiera piesei „O scrisoare pierdută”, de I. L. Caragiale (în distribuţie: Aristizza Romanescu, Constantin Nottara, I. Panu, I. Petrescu) (13/25 noiembrie).
1897 – Fotograful parizian Raoul Grimoin Sanson a brevetat un sistem „ce permitea luarea si proiectarea de vederi panoramice, dand iluzia realitatii, compus din 12 aparate asezate in cerc unul langa altul, in tare sa inregistreze imagini animate, sistemul „Multiplex-Cinerama”. Acesta a suferit perfectionari succesive pana in anul 1900, a fost prezentat la Expozitia Universala de la Paris.
1907 – Cu 112 ani în urmă, inginerul francez Paul Cornu reușea primul zbor din lume cu un elicopter. El s-a ridicat 30 de centimetri de la sol la bordul primei „maşini zburătoare cu decolare verticală”. Zborul nu a durat decât 20 de secunde, dar acestea au fost suficiente ca Paul Cornu să intre în istorie drept primul pilot al unei aeronave cu aripă rotativă, categoria vehiculelor aeriene motorizate din care face parte elicopterul.

1918 – Trupele aliate occidentale ocupă Constantinopolul, capitala Imperiului Otoman. Ocuparea militara a Constantinopolului (Istanbulul zilelor noastre) (13 noiembrie 1918 – 23 septembrie 1923) a urmat semnarii Armistitiului de la Mudros , la sfârșitul Primului Razboi Mondiall. Primele trupe franceze au intrat în capitală pe 12 noiembrie 1918, urmate de cele britanice a doua zi. Trupele aliate și-au împărțit orașul și au organizat o comisie interaliată militară de administrație începând cu primele săptămâni ale lunii decembrie 1918. Ocuparea Constantinopolului, împreună cu ocuparea Izmirului a mobilizat fortele naționaliste turce și a dus la declanșarea Razboiului pentru independenta Turciei. Ultimele trupe aliate au părăsit orașul pe 23 septembrie 1923. Primele trupe ale nationalistilor kemalisti turci au intrat în oraș pe 6 octombrie 1923.
1921 – Prima realimentare in zbor. Americanul Wesley May trece de pe aripa avionului „Lincoln Standard” pe cea a unui JN-4 cu un bidon de combustibil in spate pentru a alimenta avionul ramas fara combustibil. El a inventat astfel realimentarea in zbor.
1954 – În urmă cu 64 de ani, prima Cupă Mondială de Rugby era câștigată de Marea Britanie, care a învins Franța în finala disputată la Parc des Princes din Paris, cu scorul de 16 la 12.
1960 – Acum 59 de ani România stabilea relaţii diplomatice cu Cipru, la nivel de ambasadă, imediat după proclamarea independenţei de stat a acestei ţări.
1980 – Naveta spațială „Voyager I” a retransmis pe Pământ prima imagine din apropierea planetei Saturn.
1985 – Vulcanul Mount Ruiz din Cordillera Central a Anzilor, erupe pe teritoriul Columbiei, acoperind cu lavă orașul Armero și făcând cca. 25.000 victime.
1989 – A fost infiintat Comitetului de prevenire a torturii (CPT) al Consiliului Europei, abilitat sa viziteze toate locurile de detentie din Europa.
1990 – Cu 29 de ani în urmă, apărea prima pagină web. Evenimentul a revoluţionat comunicarea, internetul fiind printre cele mai mari descoperiri ale omenirii. După ce în martie 1989, fizicianul Tim Berners-Lee a venit cu propunerea dezvoltării unui sistem electronic care să permită accesul la informaţie din orice parte a globului, un an mai târziu proiectul a început să prindă contur. Iniţial, Tim Berners-Lee s-a gândit să găsească o soluţie simplă pentru ca echipele de cercetare în domeniul fizicii nucleare să poată comunica uşor cu specialiştii CERN (Centrul European pentru Fizică Nucleară), cu sediul la Geneva. Ideea lui Berners-Lee a fost aceea de a face legătura între mai multe documente prin “hipertext”, astfel că au apărut primele pagini web. Tot în acea perioadă s-a început lucrul la primul browser care să ajute la navigare pe internet. Spre sfârşitul anului 1990 s-au făcut însă primele demonstraţii de navigare, în primă fază afişarea făcându-se în format text. Primul navigator performant – MOSAIC – a apărut în 1993, când a început cu adevărat răspândirea internetului pentru uz civil.
1991 – A fost realizată prima sticla „Coca Cola” îmbuteliată în România.
1994 – În Suedia se decide prin referendum intrarea în Uniunea Europeană.
1997 – Irakul se opune participării experţilor americani la inspecţiile pentru dezarmare şi îi expulzează pe toţi americanii din cadrul misiunii Naţiunilor Unite pentru dezarmare de pe teritoriul irakian.
2001 – Războiul din Afganistan: Trupele Alianţei Nordului au intrat în capitala afgană, Kabul, după retragerea talibanilor.
2015 – Se împlinesc 4 ani, de când, în seara zilei de 13 spre 14 noiembrie, a avut loc un şir de atacuri armate la Paris şi în arondismentele 10 şi 11, în apropierea stadionului Stade de France, situat în Saint-Denis, care a lăsat în urmă aproape 130 de morţi şi peste 350 de răniţi, fiind considerat de autorităţile franceze drept cel mai sângeros din istoria ţării. Atentatele au fost revendicate de Statul Islamic. Printre decedaţi s-au aflat şi doi români, Mariana Lăcrămioara Pop, din Maramureş, şi Ionuţ Ciprian Calciu, din Tulcea.

Nașteri…
354 d.H – S-a născut, la Hippo, Sf. Augustin (Aurelius Augustinus), filosof şi scriitor roman, unul dintre teologii vestiţi ai bisericii creştine timpurii occidentale (m. 28.08.430 d.H.). NOTĂ: Biserica Romano-Catolică îl prăznuieşte pe Sf. Augustin la 28 august (ziua morţii sale).
1312 – S-a născut regele Eduard al III-lea al Angliei (d. 1377).
1699 – S-a născut Jan Zach, compozitor și violonist ceh (m. 1773).
1710 – S-a născut Charles Simon Favart, dramaturg francez (m. 1792) – 305 ani
1718 – S-a născut John Montagu conte de Sandwich, politician, inventator şi explorator englez; lui i se atribuie inventarea sandviciului (1762) (m. 1792).
1745 – S-a născut Valentin Haüy, savant francez, întemeietorul primei şcoli pentru nevăzători din lume, la Paris, în 1784 (d. 19.03.1822).
1760 – S-a născut Jiaqing, împarat al Chinei (d. 1820).
1782 – S-a născut poetul suedez Esaias Tegnér (m. 1846).
1834 – S-a născut poetul, romancierul şi pedagogul Ignacio Manuel Altamirano, figură reprezentativă a culturii mexicane (m. 1893).
1848 – S-a născut prințul Albert I de Monaco (d. 26 februarie 1922).
1850 – S-a născut scriitorul scoţian Robert Louis Stevenson, poet şi romancier scoţian, autor al unor jurnale de călătorie şi reprezentant de seamă al neoromantismului în literatura engleză: „Insula comorii”, „Straniul caz al doctorului Jekyll si al domnului Hyde” (d. 3 decembrie 1894).
1873 – S-a născut dirijorul italian Egisto Tango; a fost un timp dirijor la Opera Română din Cluj (m. 1951).
1874 – S-a născut pianista franceză Marguerite Long (m. 1966).
1878 – S-a născut Max Dehn, matematician german (m. 1952).
1887 – S-a născut Nikolai Ivanovici Vavilov, renumit savant sovietic, genetician, botanist, biolog, geograf, membrul al Academiei de Științe din URSS; (d. 1943).
1892 – S-a născut la Focșani, poeta Raymonde Han („Cartea diminetii”) (m.1962).
1893 – S-a născut la Galaţi, pictorul Reuven Rubin (numele adevărat: Rivn Zelicovici), stabilit din 1922 în Israel; în anul 1948 a fost numit ambasador în România, fiind primul reprezentant diplomatic al noului stat la Bucureşti (m. 13.10.1974).
1899 – S-a născut Iskander Mirza, primul preşedinte al Pakistanului independent (d. 12.11.1969).
1904 – S-a născut H. C. (Henry Codman) Potter jr., regizor american de teatru și film (m. 1977).
1909 – S-a născut actorul suedez de film Gunnar Björnstrand (m. 1986).
1914 – S-a născut Gherasim Cristea, cleric ortodox român, care a îndeplinit funcția de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Râmnicului vreme de 30 de ani (d. 09.04.2014);
1918 – S-a născut actorul american Jack Elam (d. 20.11.2003).
1923 – S-a născut actriţa de film americană de origine mexicană Linda Christian (pe numele său adevărat Blanca Rosa Henrietta Stella Welter Vorhauer) (m. 2011).
1930 – S-a născut, la Căuşanii Noi/Tighina, azi în R. Moldova, Georgeta Horodincă, critic literar, eseistă, prozatoare şi traducătoare; soţia filosofului Nicolae Tertulian; stabilită, din 1982, în Franţa.
1934 – S-a născut Jimmy Fontana, actor, muzician și compozitor italian (m. 2013).
1935 – S-a născut actorul american Tom Atkins.
1935 – S-a născut regizorul de film documentar Vlad Bâtcă („Apa trece…oamenii raman”, „Spiritul neinfrangerii”).
1938 – S-a născut publicistul Anton Uncu (m. 29.07.1998). Nota: Unele surse menţionează ca dată a naşterii 15 noiembrie 1938.
1941 – S-a născut poetul George Chirila („Agora”, „Peisaj de vanatoare”, „Fantana din lacrima”).
1947 – S-a născut actorul american Joe Mantegna.
1949 – S-a născut Terry Reid, cantaret, chitarist si compozitor britanic.
1950 – S-a născut actriţa şi poeta Ioana Crăciunescu, stabilită, la începutul anilor ’90, în Franţa.
1950 – S-a născut la Roman, jud. Neamț, Constantin CEPRAGA (m.20.09.1992), artist liric român. Ca tenor, a evoluat pe scena Operei Române din Iaşi şi la Opera din Split (Iugoslavia), între anii 1984-1992. Cu Opera Română din Iaşi, cu cea din Cluj, a cutreierat peste 80 de oraşe din Italia în turnee artistice. A interpretat roluri de operă şi operetă.
1950 – S-a născut Cristian Rădulescu, senator PDL de București.
1951 – S-a născut Cristina Tănăsescu, pictor.
1951 – S-a născut Gheorghe Mulțescu, antrenor și fost jucător de fotbal.
1954 – S-a născut Chris Noth, actor american.
1955 – S-a născut Romeo Cosma, pianist şi compozitor, Universitatea de Arte ”George Enescu”.
1955 – S-a născut, la New York, actriţa americană Whoopi Goldberg (pe numele său adevărat Caryn Elaine Johnson).
1960 – S-a născut Teodora Ungureanu, antrenoare de gimnastică, fostă gimnastă.
1964 – S-a născut Christian Tămaş, scriitor, filosof şi traducător.
1964 – S-a născut Robert D. Reisz, statistician.
1966 – S-a născut Timotei Aioanei, arhimandrit ortodox și publicist.

Decese…
1359 – A murit Ivan al II-lea al Rusiei, Mare Prinț al Moscovei; (n.30 martie 1326). In 1353 a fost recunoscut cneaz al Moscovei , cnezatul sau fiind vasal al Hoardei de Aur mongole. In timpul domniei sale au inceput razboaiele cu Lituania,aliata Poloniei. Tot in timpul domniei sale, Moscova a inceput sa bata moneda proprie.
1460 – A murit prinţul Henric Navigatorul, patronul exploratorilor portughezi (n. 1394).
1619 – A murit Ludovico Carracci, pictor italian (n. 21.04.1955).
1650 – A murit Thomas May, poet și istoric englez (n. 1595).
1770 – A murit George Grenville, politician englez (n. 14.10.1712).
1771 – A murit Konrad Ernst Ackermann, actor german (n. 01.02.1712).
1810 – A murit Maria Josephine de Savoia, soția regelui Ludovic al XVIII-lea al Franței (n. 02.09.1753).
1862 – A murit Ludwig Uhland, poet german (n. 26.04.1787).
1867 – A murit Adolphe Napoleon Didron, arheolog francez (n. 13.03.1806).
1868 – A murit compozitorul italian Gioacchino Antonio Rossini, cunoscut pentru operele „Barbierul din Sevillia” si „William Tell” (n. 29.02.1792).
1888 – A murit Ion I. Câmpineanu, primul Guvernator al Băncii Naţionale (n. 1841).      1903 – A murit Camille Pissarro, pictor şi grafician francez, reprezentant al impresionismului (n. 10.07.1830).
1913 – A murit Nerva Hodoş, istoric şi bibliograf; unul dintre fondatorii bibliografiei româneşti; a desfăşurat o activitate rodnică pentru organizarea colecţiilor Bibliotecii Academiei (n. 1869).
1914 – A murit Dimitrie Anghel, poet (considerat un „Luchian al literaturii”, datorită volumului său de debut, „În grădină”), prozator şi traducător (n. 16.07.1872).
1937 – A murit Akop Akopjan, clasic al literaturii armene (n.29.05.1866).
1943 – A murit pictorul francez Maurice Denis, unul dintre conducătorii şi teoreticienii mişcării simboliste (n. 25.11.1870).
1950 – Este asasinat, la Caracas, generalul Carlos Delgado Chalbaud, președintele Venezuelei (n. 20 ianuarie 1909, la Caracas).
1952 – A murit Margaret Wise Brown, scriitoare americană (n. 23.05.1910).
1955 – A murit Romulus Cioflec, prozator şi publicist (n. 23.03.1882).
1960 – A murit Gheorghe T. Kirileanu, istoric şi folclorist; sub conducerea lui A.D.Xenopol a făcut numeroase cercetări socio-etnografice de teren; membru titular onorific al Academiei Române din 1948 (n. 1872).
1963 – A murit Margaret Murray, antropolog și egiptolog englez (13.07.1863).
1967 – A murit Hariet Cohen, pianistă engleză (n. 02.12.1895).
1973 – A murit Lila Lee, actriță americană (n. 25.07.1901).
1973 – A murit Bruno Maderna, compozitor şi dirijor italian (n. 21.04.1920).
1974 – A murit Vittorio De Sica, regizor şi actor de film italian (n. 07.07.1901). Notă: „Dicţionarul de cinema” (1997) dă ca an al naşterii 1902.
1975 – A murit Olga Berggolts, poetă rusă (n. 16.05.1910).
1977 – A murit istoricul Constantin C. Giurescu (n. 26.10.1901); autor al unor lucrări monografice şi de sinteză privind istoria românilor; fondator al Institutului de Istorie Naţională (1941) şi unul dintre întemeietorii „Revistei istorice române” (1931). Membru titular al Academiei Române din 1974.
1979 – A murit violoncelistul Ion Fotino (n. 1908).
1983 – A murit Shisō Kanaguri, atlet japonez; alături de sprinterul Yahiko Mishima, a fost primul atlet japonez care a participat la Jocurile Olimpice, anume la cele din 1912 din Stockholm (Suedia) (n. 1891).
1984 – A murit Eta Boeriu (numele la naştere: Margareta Caranica), cunoscută traducătoare din literatura italiană (Dante, Petrarca, Castiglione, Michelangelo, Leopardi, Moravia, Pavese; a realizat şi o antologie a poeziei italiene) şi poetă (n. 25.02.1923).
1988 – A murit Antal Doráti, dirijor şi compozitor american de origine ungară (n. 1906).
1988 – A murit Jaromir Vejvoda, compozitor ceh (n. 28.03.1902).
1988 – A murit Vlad Georgescu (n. 20.10.1937), istoric şi jurnalist; din 1978 a trăit în exil, ca refugiat politic, iniţial în SUA şi apoi în RFG; între anii 1982 şi 1988 a fost director al Departamentului român al postului de radio „Europa Liberă” (cu sediul la München).
1996 – A murit Bill Doggett, pianist american (n. 16.02.1916).
1997 – A murit Andre Boucourechliev, compozitor francez (n. 28.07.1925).
1997 – A murit Alexandru Bârlădeanu, economist şi om politic; fost înalt demnitar comunist până în 1969; în martie 1989 a fost unul dintre semnatarii documentului anti-Ceauşescu cunoscut sub numele de „Scrisoarea celor şase”; membru al Consiliului F.S.N; preşedinte al Senatului în perioada 1990-1992; membru titular al Academiei Române din 1955, vicepreşedinte al acestui for (1992-1994) (n. 25.01.1911, la Comrat, azi în R. Moldova).
1998 – A murit Edwige Feuillere, actriță franceză (29.10.1907).
1998 – A murit Valerie Hobson, actriță britanică (n. 14.04.1917).
2000 – A murit, la Chișinău, Republica Moldova, revoluţionarul și fondatorul mișcării naționale românești din Republica Sovietică Moldovenească, Georghe Ghimpu. El și-a trăit clipa de fericire la 27 aprilie 1990, fiind primul care a dat jos drapelul sovietic și a arborat tricolorul pe clădirea Parlamentului, actualmente Președenția Republicii Moldova. Gheroghe Ghimpu a este fondatorul Mișcării de Eliberare Națională, membrul al Comitetului Executiv al Frontului Popular din Republica Moldova, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova ales în mod democratic (1990) (n. 26 iulie 1937, în Colonița, jud. Lăpușna, România).
2000 – A murit Liviu Ionescu, compozitor şi dirijor (n. 1928).
2001 – A murit actriţa britanică Peggy Mount (n. 02.05.1915).
2002 – A murit, la București, filosoful Alexandru Dragomir; după 1948, datorită conjuncturii istorice, devine un filosof clandestin; abia după moartea sa ies la iveală „caietele Dragomir”, publicate de Editura „Humanitas” (n. 08.11.1916).
2003 – A murit Kellie Waymire, actriță americană (27.07.1967).
2010 – A murit regizorul spaniol de film Luis García Berlanga, considerat un clasic al cinematografiei spaniole (n. 1921).
2014 – A murit matematicianul şi profesorul francez Alexandre Grothendieck, unul dintre cei mai talentaţi matematicieni ai secolului XX; a reformat geometria algebrică şi a pus bazele unei versiuni radicale a ecologiei politice (n. 1928).
2016 – S-a stins din viață, la 74 de ani, Leon Russell, renumitul instrumentist și compozitor, care a colaborat cu staruri ca Bob Dylan, George Harrison, Rolling Stones si Elton John in cursul celor 50 de ani petrecuți în industria muzicală (n. 2 aprilie 1942, Lawton, Oklahoma).

Calendar Creștin-Ortodox…

Sf. Ierarh Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului și Sfânta Antuza, mama sa. Sf. Cuv. Mc. Damaschin.

Surse: http://vechi.radioiasi.ro/…,
http://www.amosnews.ro/…,http://www.calendarulzilei.ro,
https://cersipamantromanesc.wordpress.com/… și
http://radioconstanta.ro/…

COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here