13.9 C
București
duminică, martie 7, 2021

13 septembrie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

7 martie – CALENDARUL ZILEI…

1395 - Acum 626 de ani era încheiat, în condiţii de deplină egalitate, Tratatul antiotoman de la Braşov dintre...

6 martie – CALENDARUL ZILEI…

1521: Ferdinand Magellan ajunge la Guam. 1836: Bătălia de la Alamo – 200 de oameni au apărat un mic fort...

5 martie – CALENDARUL ZILEI…

1431 - În urmă cu 590 de ani erau menţionaţi pentru prima dată husiţii din Moldova. Ioan de Ryza,...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 13 septembrie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

„Ziua Pompierilor din România”. Ziua de 13 Septembrie a fost sărbătorită dintotdeauna ca fiind „Ziua Pompierilor din România”, în amintirea bătăliei din Dealul Spirii, din 13.IX.1848, unul dintre cele mai semnificative momente din tradiţiile de luptă ale armei pompierilor; atunci, pompierii de sub comanda locotenentului Pavel Zăgănescu au opus rezistenţă trupelor otomane, comandate de Fuad Paşa, care au intrat în Bucureşti pentru a înăbuşi mişcarea revoluţionară („baia de sânge” de la Bucureşti); a avut loc restaurarea vechiului regim, regulamentar, printr-o drastică proclamaţie a lui Fuad Paşa. A fost legal oficializată prin Legea 121/1996 prinvind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari, dar şi prin Hotărârea Guvernului 1490/2004 pentru aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Evenimente…
81 – În Imperiul Roman, Domițian, devine Împărat Roman, după moartea ÎmpăratuluI Titus.
122 – În Imperiul Roman, în provincia Britania, începe construcția zidului lui Hadrian.
533 – În bătălia de la Ad Decimum, lângă Cartagina, generalul bizantin Belizarie îl învinge pe regele vandal Gelimer și începe recucerirea Africii de nord-vest de către bizantini.
1189 – În Anglia, la Londra, în Westminster Abbey, Richard Inimă de Leu este încoronat ca Richard I, Rege al Angliei.
1267 – Ioan al XXI-lea devine Papă.
1501 – Michelangelo Buonarroti, începe să sculpteze lucrarea David.
1515 – Bătălia de la Marignano, Italia. Armata franceză a provocat o grea înfrângere armatei cantoanelor elvețiene.
1541 – După trei ani de exil, John Calvin se întoarce la Geneva pentru a reforma biserica sub corpul unei doctrine cunoscute sub numele de calvinism.
1584 – Acum 435 de ani, în Spania se finaliza mănăstirea El Escorial, cea mai mare construcție a Renașterii mondiale. A fost realizată din ordinul regelui Felipe al II-lea și proiectată de arhitectul-șef Juan Bautista de Toledo şi de discipolul său Juan de Herrera. Este situată la poalele muntelui Abantos și a fost construită ca să comemoreze victoria spaniolilor în bătălia de la San Quentin din 10 august 1557, asupra trupelor lui Henric al II-lea, regele Franței. Construcția mănăstirii a început în 1563. În interior cuprinde Palatul lui Filip al II-lea, Palatul Borbonilor, Bazilica, Conventul, Muzeul, Biblioteca regală, Colegiul, Seminarul, Spitalul muncitorilor și Botica.
1598 – Filip al III-lea devine rege al Spaniei după moartea tatălui său, Filip al II-lea al Spaniei.
1724 – Cu 296 de ani în urmă în Țara Românească, a avut loc sfinţirea Mănăstirii Văcăreşti, ctitorie a domnitorului Nicolae Mavrocordat, situată în partea sudică a Bucureştilor, important ansamblu arhitectonic în stil brâncovenesc, unul dintre cele mai valoroase monumente ale patrimoniului istoric şi artistic românesc, cea mai mare mânăstire din Balcani (ca urmare a activitătii de “sistematizare teritorială urbană si rurală” initiată în 1974, prin Legea nr.58, în decembrie 1984, întregul ansamblu al Mănăstirii Văcăresti a fost dărâmat).
1745 – A fost elaborat primul „Atlas geografic al Rusiei” (prima culegere de hărţi ale întregului teritoriu rusesc).
1745 – Francisc I devine împărat al Sfântului Imperiu Roman.
1759 – În Războiul de Șapte Ani, o armată britanică a învins una franceză în bătălia de la Câmpul lui Abraham, lângă Quebec City.
1788 – În SUA, orașul New York devine prima capitală a Statelor Unite.
1791 – Regele Ludovic al XVI-lea al Franței acceptă noua constituție.
1848 – În timpul Revoluției de 1848, în Țara Românească, are loc Bătălia din Dealul Spirii dintre o companie românească de pompieri din București și trupele otomane.
1850 – Prima ascensiune a Piz Brnina, cel mai înalt vârf din Alpii Retici, de către topograful elvețian Johann Coaz și asistențiiu săi, frații Jon și Lorenz Ragut Tscharner.
1875 – Mihai Eminescu îl aduce, pentru prima oară, pe Ion Creangă la Junimea, unde acesta citeşte povestea Soacra cu trei nurori.
1901 – În Bucuresti, pe strada „13 septembrie”, a fost dezvelit Monumentul eroilor pompieri, in memoria celor căzuți la 13 septembrie 1848, luptând împotriva trupelor turcești; grupul statuar realizat de E. Hegel, reprezinta pe Nike, personificarea Victoriei, care anunța cu trompeta biruința, iar cu celalalt brat sprijină un ostaș rănit.
1902 – Intra în vigoare „Legea pentru organizarea meseriilor”, cunoscută sub numele de „Legea Missir”, adoptată la 05.03.1902.
1910 – În urmă cu 110 ani, fruntașii politici români din Transilvania adresau guvernului ungar un memoriu prin care revendicau: recunoașterea funcționării constituționale a Partidului Naţional Român, legiferarea votului universal, egal, direct şi secret, folosirea limbii române în administraţie şi justiţie, dreptul de întrunire şi de organizare pentru toţi cetăţenii, respectarea autonomiei bisericii române (13/26 septembrie).
1916 – Se împlinesc 104 ani, de când între 13/26 şi 15/28 septembrie, în timpul Primului Război Mondial, a avut loc Bătălia de la Sibiu, prima mare bătălie de pe frontul de nord; ca urmare a puternicei ofensive germano-austro-ungare, trupele române se retrag. La data de 4/17 august 1916 se semna, la Bucureşti, Tratatul de alianţă între România, de o parte, şi Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Italia, pe de altă parte, pentru intrarea ţării noastre în război de partea Antantei (în prima conflagraţie mondială). La 14/27 august 1916 România va declara război Austro-Ungariei, dată ce va marca începutul războiului de eliberare şi întregire naţională (1916-1919).
1917: La Fatima, Portugalia, Sfânta Fecioară se arată pentru a cincea oară celor trei copii. Peste 20 000 de oameni s-au strâns la locul aparitiilor. Maica Domnului îi îndeamnă pe copii la rugăciune, le promite câteva vindecări si îi anuntă că va avea loc o mare minune pe 13 octombrie, “pentru ca toti să creadă”.
1922 – A fost înregistrată cea mai mare temperatură la umbră de 57,7 grade Celsius, în localitatea El Azizia din Libia.
1925 – Acum 95 de ani, a avut loc apariţia primei reviste româneşti de radioamatorism, „RADIO ROMâN”, avându-i ca redactori pe Ion Dragu şi Aurel Clococeanu. Sediul era situat în Str. Sarindar nr. 4. Începând cu nr. 10 (15 noiembrie 1925) redactor al acestei publicaţii a fost numit ing. Nicolae Lupaş. Revista apărea „pentru a oferi tuturor pe care îi interesează îndeaproape într-un chip sau altul, aplicarea utilă şi plăcută a celei mai mari descoperiri a veacului, o tribună liberă destinată dezbaterii şi clarificării cu obiectivitate şi cu cumpănire a chestiunilor pe care le ridică zilnic acţiunea de continuă perfecţionare şi răspândire a radiofoniei, pentru a informa cât mai complet, mai lămurit şi mai sigur asupra tot ce se leagă de T.F.F. (telegrafie fără fir) …”. În cele 47 de numere apărute (până în aprilie 1928), s-au publicat numeroase articole tehnice şi de propagandă pentru sprijinirea amatorilor de emisie.
1929 – Cu 91 de ani în urmă, la Societatea de Difuziune Radiotelefonică din România, avea loc prima transmisie în direct de la Teatrul Naţional din Bucureşti cu piesa „Rodia de aur”, de Adrian Maniu şi Al. O. Teodoreanu.
1939 – Al Doilea Război Mondial: Canada intră în război.
1940 – Al Doilea Război Mondial: Italia invadează Egiptul.
1940 – Acum 80 de ani trupele de ocupaţie horthyste au masacrat, în comuna Ip, din judeţul Sălaj, 157 de români (inclusiv copii, femei şi bătrâni). Cu câteva zile în urmă, la 9 septembrie, aceleaşi trupe horthyste uciseseră, în comuna Treznea, tot din Sălaj, 263 de români (copii, femei şi bărbaţi, tineri şi bătrâni) (13/14 septembrie).
1959 – În urmă cu 61 de ani sonda sovietică Luna 2 ajungea pe Lună, devenind primul obiect făcut de om care a atins suprafața lunară. Lansarea a avut loc în data de 12 septembrie 1959, iar coliziunea a avut loc în ziua următoare la ora 21:02. Luna 2 a fost cea de-a doua sondă spaţială din programul sovietic Luna, trimisă către satelitul natural al Terrei. Ca şi design, aceasta avea o formă sferică şi era dotată cu câteva antene, un magnetometru, detectoare Cherenkov, un detector Geiger şi detectoare de micrometeoriţi. Luna 2 a transportat câteva fanioane pe care scria „URSS septembrie 1959”.
1965 – În SUA, IBM, lansează prima unitate de stocare a datelor, numită RAMAC 305.
1968 – Albania părăsește Pactul de la Varșovia.
1987 – Accidentul de la Goiânia, Brazilia: un echipament de radioterapie scos din uz este furat dintr-un spital abandonat din Goiânia, Brazilia; în următoarele săptămâni, patru oameni mor din cauza efectelor iradierii, 28 de persoane au fost rănite, părți ale orașului sunt contaminate.
1991 – Se împlinesc 29 de ani de când România a stabilit relaţii diplomatice cu Estonia, Letonia şi Lituania: Relaţiile diplomatice dintre România şi Republica Estonia au fost stabilite în anul 1924 prin acreditarea ministrului României, Alexandru Florescu, la Varşovia şi la Tallinn şi întrerupte în 1940. Au fost restabilite la 13 septembrie 1991, când România a recunoscut noul stat suveran. La 2 iunie 1922 s-a înfiinţat Legaţia Republicii Letonia în România, cu sediul la Varşovia. Din 1924, Letonia a înfiinţat un număr de consulate onorifice în România, alături de cel din capitală funcţionând ulterior şi oficiile consulare de la Galaţi şi Constanţa. Legaţia României în Letonia a fost înfiinţată în mai 1929. La 21 martie 1924, prin decret regal, Alexandru Florescu era numit, cu începere din 1 aprilie 1924, trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar al României pe lângă guvernul leton. La 26 august 1991, România a recunoscut oficial noul stat independent Republica Letonia, iar la 13 septembrie 1991 s-au restabilit relaţiile diplomatice dintre cele două ţări. La 21 august 1924, a fost înfiinţată Legaţia Lituaniei în România, al cărei sediu era stabilit la Praga. La 26 august 1991, România a recunoscut oficial redobândirea independenţei de stat a Republicii Lituania, iar la 13 septembrie 1991, au fost reluate relaţiile diplomatice dintre România şi Republica Lituania.
1993: Organizatia pentru Eliberarea Palestinei a decretat sărbătoare natională ziua de 13 septembrie, când, la Washington, Israelul si OEP au semnat acordul de autoguvernare palestiniană în Gaza si Cisiordania. Strângere de mână istorică între Yitzhak Rabin, prim-ministru israelian, si Yasser Arafat, presedintele Comitetului Executiv al OEP, în prezenta presedintelui SUA Bill Clinton.
1993 – La Washington, se semna acum 27 de ani, Acordul asupra autonomiei zonei Gaza şi Ierihon. Acordul, intitulat „Declaraţie de principiu cu privire la aranjamentele interimare de autonomie”, a fost semnat de primul ministru al Israelului, Yitzhak Rabin, şi de preşedintele Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), Yasser Arafat; garanţi ai Acordului: SUA şi Rusia.
1994 – Sonda spațială americană Ulysses trece pe la polul sud al Soarelui.
1995 – S-a fondat, la Iaşi, Colegiul „Richard Wurmbrand”, prima instituţie de învăţământ privat din oraşul Iaşi, care îşi propune să fie o alternativă la învăţământul de stat. În şcoală funcţionează clasele I-XII..
1997 – Alegeri municipale organizate de OSCE. Aceste alegeri încheiau procesul de creare a instituțiilor legale din Bosnia și Herțegovina, după alegerile generale din 14 septembrie 1996.
1998 – Regizorului Lucian Pintilie i-a fost decernat Premiul special al juriului, la Festivalul International de Film de la Venetia, pentru filmul „Terminus Paradis”.
1999 – În Rusia, la Moscova, în mai multe blocuri de locuințe, explodează bombe care ucid cel putin 119 persoane.
1999 – Se dezveleşte, la Sibiu, bustul lui Emil Cioran, opera sculptorului Adrian Popescu.
2000: A avut loc, la Staples Center, Los Angeles, prima ediție a „Latin Grammy Awards”, organizată de „Latin Academy Of Recording Arts and Sciences”.
2001: În urma atentatului terorist din 11.09.2001, Senatul si Camera Deputatilor au adoptat declarații de solidaritate cu poporul american; la solicitarea președintelui României, Ion Iliescu, acestea au adoptat la 19.09.2001, în ședința comună, hotărârea prin care România devenea aliat de facto al NATO împotriva terorismului international; ca urmare, Alianța avea la dispoziție facilitățile oferite de spațiul aerian, terestru și maritim al țării noastre.
2011 – Se împlinesc 9 ani de când, tot la Washington, a fost semnat Acordul dintre România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România (la Deveselu, jud. Olt) a fost semnat, la această dată, de către ministrul român de externe Teodor Baconschi şi secretarul de stat american Hillary Clinton, în contextul vizitei preşedintelui Traian Băsescu la Washington şi a intrat în vigoare la 23 decembrie 2011. România a acceptat la 4 februarie 2010 propunerea preşedintelui SUA, Barack Obama, de a participa la etapa a doua a dezvoltării de către Washington a abordării adaptive a apărării antirachetă în Europa. Implicarea României în proiect presupune găzduirea la baza militară de la Deveselu, jud. Olt, de interceptori tereştri, adică rachete de interceptare SM-3 (Standard Missile 3) tip Block 1B, care vor deveni operaţionali la orizontul lui 2015. Textul acordului a fost convenit la a VII-a rundă de negocieri de la Bucureşti, la data de 4 mai 2011, a fost parafat de şefii delegaţiilor de negociere la Washington, la 6 iunie 2011. Tot la 13 septembrie 2011, la Washington, a fost adoptată Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii. La 18 decembrie 2015, în contextul Parteneriatului Strategic, România şi Statele Unite au anunţat că, principalele componente militare ale facilităţii de apărare antirachetă Aegis Ashore din România, element cheie al Etapei a II-a a Abordării Europene Adaptive în Etape (EPAA), au fost finalizate şi transferate comandantului operaţional în vederea integrării viitoare în arhitectura sistemului de apărare antirachetă al NATO. Anul acesta, la 12 mai, la Deveselu, judeţul Olt, a avut loc ceremonia oficială dedicată operaţionalizării (punerii în funcţiune) a scutului american antirachetă, în prezenţa secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg şi adjunctului secretarului american al apărării, Robert Work, premierului Dacian Cioloş, comandantului forţelor navale americane în Europa, Amiral Mark Ferguson.

Nașteri…
1087: S-a născut, la Constantinopol, Ioan al II-lea Comnen, împărat bizantin între 15 august 1118 – 8 aprilie 1143, comandant de succes al armatei bizantine (8 aprilie 1143, Cilicia).
1583 – Conform unor surse, la această dată s-a născut Girolamo Frescobaldi, organist, pedagog şi compozitor italian, supranumit „Bach italian” pentru cunoştinţele sale în arta contrapunctului (m. 1643).
1601: S-a născut, în Anvers, Jan Brueghel cel Tânăr, pictor flamand care a pictat în general peisaje şi natură moartă. Jan a fost primul născut în familia lui Jan Brueghel cel Bătrân. La doi ani după naşterea lui în 1603 moare Isabella de Jode, mama pictorului. In 1605 tatăl lui se recăsătoreşte cu Katharina van Marienburg, cu care va avea 8 copii. Jan are dificultăţi cu mama sa vitregă, lucru pe care tatăl lui îl va povesti cardinalului Borromeo. Destinul primului născut este de la bun început hotărât de a continua pictura tradiţia familiei. Tatăl lui era împreună cu Rubens unul din pictorii cei mai renumiţi din secolul XVII. Pictura a început Jan să o înveţe în atelierul tatălui său de la vârsta de 10 ani. (d. 1 septembrie 1678, Antwerpen).
1802 – S-a născut Arnold Ruge scriitor german (m. 31.12.1880).
1819 – S-a născut Clara Josephine Wieck (Schumann), pianista şi compozitoarea germană, soţia compozitorului Robert Schumann (m. 20.05.1896).
1838 – S-a născut la Greiz, Otto Friedrich August Benndorf, arheolog german, membru de onoare strain al Academie Romane; a acordat o atentie speciala monumentului de la Adamclisi si a publicat, impreuna cu istoricul roman Gr. Tocilescu lucrarea „Monumentul de la Adamclisi. Tropeum Traiani” (m.02.01.1907).
1844 – S-a născut lingvistul francez Auguste Émile Picot; între anii 1866 şi 1869 a fost secretar al domnitorului Carol I; bun cunoscător al României, a popularizat peste hotare folclorul românesc, prin publicarea, în 1889, a unei culegeri de folclor al românilor din Timoc; membru de onoare străin al Academiei Române din 1879 (m. 1918).
1860 – S-a născut medicul Thoma Ionescu întemeietorul şcolii moderne româneşti de chirurgie şi de anatomie topografică; a fondat, în 1897, Societatea de Chirurgie şi „Revista de chirurgie”; membru de onoare al Academiei Române din 1925. Un bust al chirurgului român Thoma Ionescu se află în vestita clinică „Mayo” din Rochester, SUA. (m.28.03.1926).
1874 – S-a născut Eugen Herovanu, prozator, eseist şi memorialist; avocat şi profesor de procedură civilă la Iaşi (1920-1929) şi Bucureşti (1929-1950), este autorul unor apreciate lucrări juridice (m. 1956)
1874 – S-a născut compozitorul austriac, teoretician muzical Arnold Schonberg; a inițiat muzica serială sau dodecafonismul („Variațiuni pentru orchestra”, „Suita pentru pian”). A compus marea parte a lucrărilor în Statele Unite ale Americii (m.13.07.1951).
1874 – S-a născut, la Petricani-Chişinău, Nicolae DONICI (m.1956), astronom român. Membru de onoare al Academiei Române (1922). A efectuat cercetări asupra eclipselor de soare, efectuate în diverse ţări de pe glob (Spania, Indonezia, Cambodgea ş.a.) şi asupra luminii zodicale (Sahara, 1946).
1876 – S-a născut prozatorul american Sherwood ANDERSON (m.08.03.1941). A scris proză prezentând mediocritatea provincială şi viaţa în societatea industrială (Winesburg Ohio, 1919; Râs amar, 1925).
1881 – S-a născut, la Iaşi, Matilda C. GHYKA (m.14.07.1965), matematician şi estetician român. Filozof şi om de ştiinţă român de limbă franceză. În planul esteticii, domeniul principal al preocupărilor sale, este un precursor al esteticii informaţionale şi programate, care a demonstrat legătura dintre artă şi matematică. Pe lângă lucrări de estetică şi filozofie, a publicat epică şi memorialistică.
1886 – S-a născut Sir Robert Robinson, chimist britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie pe 1947; membru de onoare străin al Academiei Române din 1965 (d. 08.02.1975).
1887 – S-a născut Leopold RUŽIČKA, chimist elveţian de origine croată. Laureat al Premiului Nobel pentru chimie în anul 1939. A elaborat lucrări în domeniul politerpenelor, al steroidelor (hormoni sexuali, vitamina D) (m.26.09.1976).
1894 – S-a născut John Boynton Priestley, romancier, dramaturg şi eseist britanic (m. 1984).
1899 – S-a născut la Huși, Vaslui, Corneliu Zelea Codreanu, om politic, fondatorul și conducătorul mișcării legionare „Garda de fier” (asasinat la 30.11.1938).
1900 – S-a născut poetul bulgar Asen Kaloianov (m. 1974).
1901 – S-a născut medicul Nicolae Nestorescu; în 1942 a înfiinţat primul centru de transfuzie şi sânge conservat din România; şi-a orientat activitatea spre producţia de seruri, vaccinuri şi alte preparate biologice; membru corespondent al Academiei Române din 1963 (m. 1969).
1903 – S-a născut, la Paris, Claudette COLBERT (m.30.07.1996), legendara actriţă americană de film de origine franceză, pe numele real Emilie (Lily), Claudette Chauchoin. La varsta de numai trei ani, tatal ei, un cunoscut bancher se muta cu intreaga familie in America. Urmeaza cursurile primare la o scoala din New York, studiaza arta dramatica, muzica si dansul la “The Art Students League” si la numai 20 de ani, in 1923, ea isi alege numele de scena Claudette Colbert pentru prima ei aparitie pe Broadway, interpretand un rol secundar in piesa: “The Wild Westcotts” pana cand se face remarcata si apreciata de publicul american in piesa :”The Barker” si turneaza si primul ei film (pe vremea filmului mut) ” For the love of Mike “, regizat in 1927 de Frank Capra, regizorul care 5 ani mai tarziu a schimbat cariera acesteia, a facut-o celebra oferandu-i rolul principal in super comedia „It Happened One Night” care i-a adus actritei OSCARUL in 1935 (Best Actress in a Leading Role).De o feminitate strengareasca, cu un umor acrisor frantuzesc, este unul din miturile erotismului antebelic.
1904 – S-a născut Elvira Bogdan (pseudonimul Mariei Moldoveanu), prozatoare şi publicistă (a semnat multă vreme cu pseudonimul Alice Basarab); are un loc bine definit în proza română pentru copii şi tineret (m. 1987).
1908 – S-a născut la Bucureşti, Edgar PAPU, eseist şi istoric al artelor şi culturii, comparatist român. Iniţiator al protocronismului (Din clasicii noştri, 1977). A elaborat lucrări de teorie literară (Evoluţia şi formele genului liric, 1972), de literatură comparată (Barocul ca tip de existenţă, 1977) şi de literatură română (Poezia lui Eminescu, 1971) etc. membru post-mortem al Academiei Române (2006) (m.30.03.1993).
1909 – S-a născut, la Schitu-Duca, jud. Iaşi, medicul român Rubin BĂRBUŢĂ (m.1987). Membru post-mortem al Academiei de Ştiinţe Medicale din România (1994). A fondat Spitalul Municipal de Copii de pe strada Elena Doamna din Iaşi pe care l-a condus mult timp. A fost profesor la Clinica de Puericultură a I.M.F. Iaşi (1946-1974). A publicat peste 150 de lucrări ştiinţifice, dintre care se remarcă monografia Puericultură (3 vol., 1975-1983).
1911 – S-a născut, la Cogeasca Veche – Leţcani, jud. Iaşi, Aurel LEON (m.04.10.1996), scriitor şi ziarist român. Caracterizat drept „ultimul mohican al presei interbelice”. În cei peste 60 de ani trăiţi în redacţiile ziarelor, a acumulat o experienţă deosebit de bogată, nescăpându-i nimic din secretele acestei meserii. A publicat la ziarele: Opinia, Flacăra Iaşului, Monitorul de Iaşi. A făcut zeci de ani cronică de artă. Opera lui literară cuprinde 11 volume, din care 9 cărţi de memorialistică şi două romane. Volumele Umbre I-VI (1970-1991), evocă atmosfera şi personalităţile cultural-artistice ale Iaşului de odinioară.
1911 – S-a născut Bill Monroe, cantaret si compozitor country american (m. 09.09.1996).
1915 – S-a născut Silviu Georgescu, autor de scenarii radiofonice şi de proze umoristice; a lucrat la Radiodifuziunea Română, în Redacţia emisiunilor de divertisment, semnând numeroase scenarii difuzate în cuprinsul „Undei vesele” şi a altor emisiuni de profil (m. 1996).
1916 – S-a născut Eugen Schileru, critic de artă, eseist, traducător şi profesor (m. 1968).
1922 – S-a născut Sergiu AL-GEORGE, orientalist, eseist şi traducător; membru fondator al Asociaţiei de Studii Orientale din România (1956) (m.9.XI.1981).
1922 – S-a născut Yma Sumac (Zoila Imperatriz Charrari Sumac del Castillo sau Amy Camus), cantareata peruviana (d. 01.11.2008).
1923 – S-a născut Ioanichie Olteanu, poet, traducător, gazetar, editor (m. 1997).
1924 – S-a născut Maurice Jarre, compozitor şi dirijor francez; a compus muzică de film; câştigătorul a trei premii Oscar; tatăl muzicianului Jean-Michel Jarre (m. 29 martie 2009, Los Angeles).
1929 – S-a născut basul bulgar Nikolai Ghiaurov (m. 2004).
1933 – S-a născut Eginald (Norbert) SCHLATTNER, pastor luteran şi scriitor de naţionalitate germană din România; închis în timpul regimului comunist; a început să scrie abia în anul 1990; debutul său editorial (în 1998) l-a constituit “Cocoşul decapitat”, roman ecranizat de regizorul Radu Gabrea şi Marjan Vajda.
1934 – S-a născut la Slatina, jud. Olt, Spiru Vergulescu, pictor citadin, supranumit „pictorul Bucurestilor” (d. mai 2007).
1940: S-a născut, în Heredia, Costa Rica, Oscar Arias Sánchez, presedintele Republicii Costa Rica (1986-1990, 2006-2010), laureat al Premiului NobelÓscar Rafael de Jesús Arias Sánchez (n. 13 septembrie 1940, Heredia, Costa Rica) este fostul preşedinte al Republicii Costa Rica şi primul laureat al premiului Nobel din istorie care a fost nominalizat în timp ce era preşedinte unui stat. Arias Sánchez fost preşedinte în perioada 1986 – 1990 şi a fost reales după o strânsă luptă electorală la alegerile din 2006. În 1987 i-a fost acordat premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile sale de a încheia revoltele civile din America Centrală.Óscar Rafael de Jesús Arias Sánchez este jurist de profesie şi a primit un mare număr de doctorate onorifice de la diferite universităţi din lume, inclusiv de la Universitatea Harvard.
1941 – S-a născut Ahmet Necdet Sezer. A fost președinte al Republicii Turce, 2000 – 2007.
1941 – S-a născut, la Reșița, Gheorghe Lazarovici, arheolog român.
1942 – S-a născut, la Cluj-Napoca, Béla Károlyi, gimnast român și antrenor de gimnastică, de etnie maghiară, stabilit din 1981 în Statele Unite ale Americii.
1944 – S-a născut, la Weybridge, Jacqueline Bisset (născută Winifred Jacqueline Fraser-Bisset), actriță engleză de film. Nu a fost nicidată măritată, în ciuda cunoscutelor ei lungi relații amoroase.
1946 – S-a născut, la Alba Iulia, Horea Paștina, pictor și desenator român, profesor universitar, co-fondator al grupului „Prolog” împreună cu Paul Gherasim, Constantin Flondor, Cristian Paraschiv și Mihai Sârbulescu.
1948 – S-a născut, la Tg. Jiu, Emil Ciocoiu, pictor stabilit, din 1980, în Germania.
1949 – S-a născut în comuna Nicorești, județul Galați, regizorul, scenaristul şi producătorul Cornel Diaconu (d. 23 decembrie 2014, Bucuresti).
1949 – S-a născut în Molişet, com. Târlişua, jud. Bistriţa Năsăud, prof. dr. ing. Grigore Bozga, chimist, membru al Academiei de Știinte Tehnice din România.
1949 – S-a născut în județul Neamț, Neculai Onţanu, politician român, general de brigadă în rezervă, fost membru al PSM și al PSD, primar al Sectorului 2 din București, din iunie 2000 până în 23 martie 2016, când a fost suspendat.
1952 – S-a născut la Sighișoara, Andrei ZANCA (numele real, Andrei Carol Sofalvi), poet şi traducător român stabilit la Heilbronn, Germania (unde semnează cu pseudonimul Carl Landau).
1953 – S-a născut, la Piatra Neamţ, Copel Moscu, profesor, regizor și scenarist român de film documentar.
1956 – S-a născut Joni Sledge, cântăreață americană (Sister Sledge).
1956 – S-a născut la Bistreț, județul Dolj, Ilie Balaci, fost fotbalist internaţional şi actual antrenor.
1964 – S-a născut Adrian Lucian Stancu, director general adjunct Romgaz.
1964 – S-a născut în Caransebeș, Adrian Panait, al doilea marcator al Politehnicii Timişoara în ultimul joc găzduit de clubul timișorean în Cupa Campionilor Europeni la handbal masculin, în toamna lui 1991. Fost sportiv de performanță ca handbalist prim-divizionar cu reprezentații în principala competiție continentală inter-cluburi, Adrian Panait s-a dedicat din 2001, în ultimii 15 ani, șlefuirii noilor generații de tineri aspiranți în jocul cu mingea mică, în calitatea sa de profesor de Educație Fizică și Sport și antrenor în catedra de profil a Liceului cu Program Sportiv Banatul Timișoara. S-a stins din viață, la 21 octombrie 2016 (vineri după-amiază), la vârsta de 52 de ani.
1967 – S-a născut, la Sibiu, Amalia Ciolan, actriţă la TNB.
1968 – S-a născut, la București, Laura Cutina, gimnastă română de valoare mondială, laureată cu aur olimpic la Los Angeles 1984.
1971 – S-a născut, la București, Alexandru Tudor, arbitru român de fotbal. A debutat în Divizia A la data de 15 mai 1999, când a condus un meci dintre U Craiova și U Cluj. Este arbitru UEFA.
1971 – S-a născut tenismanul croat Goran Ivanišević, câştigător în numeroase turnee de tenis din circuitul ATP şi de mare şlem, între care şi Wimbledon-ul în anul 2001.
1977 – S-a născut Liviu Alin Rusu, ales deputat în circumscripţia electorală nr.32 Satu-Mare pe listele Uniunii Naţionale PSD+PUR la data de 19 decembrie 2007.
1982 – S-a născut, la Cluj-Napoca, Bogdan Curta, cantautor, compozitor.

Decese…
81 – A murit Titus, împărat roman (79-81)(n. 39).
1321, 13/14 – A murit poetul italian Dante Alighieri (născut între 21 mai şi 20 iunie 1265).
1506 – A trecut în nefiinţă Andrea MANTEGNA (n.c.1431), pictor, gravor şi sculptor italian din şcoala padovană. Unul dintre primii gravori pe metal din Italia. Din creaţia sa, cităm: Moartea Fecioarei; Sfântul Sebastian; Triumful lui Cezar; Hristos mort.
1592 – A încetat din viaţă, la Bordeaux, Michel de MONTAIGNE (Michel Eyquem de Montaigne), scriitor şi filosof francez, una din marile figuri ale literaturii Renaşterii. Autor al celebrului volum de Eseuri, redactate din 1571 până la sfârşitul vieţii în care este exprimată arta de a trăi care exclude orice formă de fanatism şi intoleranţă. Lucrarea este cea mai importantă creaţie a umanismului târziu în Franţa şi cea dintâi operă filosofică în limba franceză. A publicat şi memorialistică (n. 28 februarie 1533).
1598: A murit Regele Filip al II-lea al Spaniei (Felipe II de Habsburgo), rege al Spaniei în perioada 1556 – 1598, rege al Neapolelui şi al Siciliei în perioada 1554 – 1598, rege al Angliei şi Irlandei (co-regent cu Maria I) în perioada1554 – 1558, rege al Portugaliei şi al Algarvelor (ca Filip I) în perioada 1580 – 1598 şi rege al lui Chile în perioada 1554 – 1556. A fost lord a Celor Şaptesprezece Provincii din 1556 până în 1581 şi a deţinut numeroase titluri de duce şi conte pentru anumite teritorii particulare.Cunoscut sub numele Filip cel Prudent, a domnit asupra unuia dintre cele mai mari imperii, care deţinea teritorii pe toate continentelecunoscute atunci de europeni.Filip s-a născut la Valladolid ca fiul lui Carol al V-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman şi al soţiei sale, Isabela a Portugaliei. În timpul domniei sale Spania a fost cea mai importantă putere din Europa de Vest. Sub conducerea lui Spania a ajuns la maximul de influenţă şi putere, a permis explorări în întreaga lume şi a colonizat teritorii pe toate continentele cunoscute (n. 21 mai 1527).
1872 – A murit filosoful german Ludwig Feuerbach (n.28.07.1804).
1894 – A murit Emmanuel Alexis Chabrier, compozitor si pianist francez (n.18.01.1841).
1912 – A murit scriitorul australian Tom COLLINS (n.26.IX.1843).
1913 – S-a prăbuşit cu un monoplan proiectat şi construit de el, „Vlaicu II”, la Brăneşti-Câmpina, jud. Prahova, în timp ce încerca să treacă Munţii Carpaţi, Aurel VLAICU, inginer constructor de avioane şi pilot român. Unul dintre pionierii aviaţiei mondiale. Primul avion proiectat, construit şi pilotat de A. Vlaicu a zburat la 17 iunie 1910. Cu „Vlaicu II” obţine, la Concursul aviatic de la Aspen, lângă Viena (1912), Premiul I. Membru post-mortem al Academiei Române din 1948 (n. 06.11.1882).
1927: A murit Isadora Duncan, dansatoare americană de origine irlandeză; una dintre creatoarele dansului modern (n. 1878).
1944 – S-a stins din viaţă, la Spitalul din Sinaia, colonelul Grigore Bălan, comandant secund al Diviziei 1 Munte. Colonelul Bălan a fost rănit grav la 9 septembrie 1944, în luptele pentru eliberarea orașului Sfântu Gheorghe și a murit la spitalul din Sinaia patru zile mai târziu, fiind înaintat post-mortem la gradul de general de brigadă. A fost înmormântat în cimitirul militar din București (n. 1896).
1949 – A murit August Krogh (numele adevărat Schack August Steenberg), medic şi zoolog danez; a descoperit mecanismul reglării circulaţiei capilare şi a stabilit importanţa acesteia în metabolism; Premiul Nobel pentru Medicină în anul 1920 (n. 15 noiembrie 1874).
1960 – A murit compozitorul ungar Leó Weiner (n. 1885).
1970 – S-a stins din viaţă, la Bucureşti, scriitoarea română Sanda MOVILĂ (pseudonim al Mariei Ionescu-Adercă), poetă, prozatoare şi traducătoare; soţia scriitorului Felix Adercă. A cultivat o poezie de factură simbolistă (Crinii roşii, 1925) şi o proză axată pe conflictele şi problemele erotice (Desfiguraţii, 1935; Nălucile, 1945; Marele ospăţ, 1947) (n. 07.01.1900 în comuna Cerbu, județul Argeș).
1973 – A încetat din viaţă, la Bucureşti, Vasile VĂDUVA (n.1940), prozator şi poet român. Au rămas de la el, majoritatea nepublicate, romanele Grăbeşte-te s-ajungi acasă (primul volum dintr-un proiectat ciclu), Melancolia ucigaşilor; O grămadă de bani, volumul de povestiri Cabanierul şi volumul de versuri Cântece de bărbat.
1976 – A murit George Buznea, poet şi traducător, considerat tălmăcitorul major al operei lui Dante Alighieri în limba română (n. 1903).
1977 – A murit dirijorul american de origine poloneză Leopold STOKOWSKI (n.18.IV.1882).
1979 – A murit violoncelistul Ion Fotino (n. 1908).
1985 – A murit Gheorghe Halmoş, pianist şi pedagog (n. 1915).
1986 – A încetat din viaţă Vladimir CIOCOV (n.1920), poet român de naţionalitate sârbă. Printre volumele publicate, cităm: Poezii (1953), Mâine e sărbătoare (1957), Sub cerul clar (1962), Drumeţii lirice (1970), Nelinişti albe (1974), Focuri însingurate (1977) etc.
1996 – A murit Tupac Shakur, interpret american de muzică rapp; este cunoscut în Guinness Book of World Records ca fiind rapper-ul cu cele mai multe vânzări de albume din lume, peste 75 de milioane, 50 de milioane doar în America; mulţi îl consideră ca fiind cel mai mare rapper al tuturor timpurilor (n. 1971).
2005 – A încetat din viaţă, la Iaşi, Gheorghe HASAN (n.06.07.1912), biolog român. A fost profesor la Institutul Pedagogic Bacău (1961-1975) şi la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi (1976-2005), la Catedra de Biologie. Activitatea ştiinţifică a fost canalizată pe morfologia animală şi probleme generale de biologie.
2010 – A murit compozitorul de muzică uşoară Anton Şuteu. Renumitul compozitor român a încetat din viata, luni, 13 septembrie, la vârsta de 63 de ani, în urma unui atac cerebral, pe o stradă din București (n. 17.01.1947, București).
2011 – A murit artistul britanic Richard Hamilton, unul dintre fondatorii curentului pop-art (n.1922).
2015 – A murit politologul, istoricul şi profesorul franco-american Stanley Hoffmann; a influenţat profund cercetările în domeniul relaţiilor transatlantice (n. 1928).

Calendar Creștin-Ortodox…

Înainte prăznuirea Înălțării Sfintei Cruci. Târnosirea Bisericii Învierii din Ierusalim; Sfântul Sfințit Mucenic Corneliu Sutașul și Ciprian, Episcopul Cartaginei.+) Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop. Sf. Mc. din Dobrogea: Macrobie, Gordian, Ilie, Zotic, Lucian şi Valerian.
Ziua de azi a Înaintea serbării Înălțării Sfintei Cruci, înseamnă începutul acestei sărbători. La slujbele din această zi se adaugă cântări, rugăciuni și lecturi biblice în legătură cu sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci.

Surse: http://radioconstanta.ro/…,http://www.radioiasi.ro/…,http://www.calendarulzilei.rohttps://ro.wikipedia.org/wiki/13_septembrie șihttp://radioconstanta.ro/…

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 13 septembrie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 13 septembrie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

7 martie – CALENDARUL ZILEI…

1395 - Acum 626 de ani era încheiat, în condiţii de deplină egalitate, Tratatul antiotoman de la Braşov dintre...

6 martie – CALENDARUL ZILEI…

1521: Ferdinand Magellan ajunge la Guam. 1836: Bătălia de la Alamo – 200 de oameni au apărat un mic fort din Texas timp de 13...

5 martie – CALENDARUL ZILEI…

1431 - În urmă cu 590 de ani erau menţionaţi pentru prima dată husiţii din Moldova. Ioan de Ryza, episcop catolic de Baia, a...

4 martie – CALENDARUL ZILEI…

1461: Războiul celor două roze: Regele Henric al VI-lea al Angliei este deposedat de către vărul său, care va deveni regele Eduard al IV-lea. 1665:...

3 martie – CALENDARUL ZILEI…

1075 - Este emis „Dictatus Papae” de către papa Grigore al VII-lea prin care se proclamă autoritatea universală a papei.Papa Grigorie al VII- lea...
- Advertisement -corhaz1 - 13 septembrie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 13 septembrie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments