13.9 C
București
vineri, octombrie 30, 2020

14 decembrie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

30 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

130 - Împăratul roman Hadrian întemeiază în Egipt orașul Antinopolis, pentru a-l comemora pe tânărul său favorit Antinous care...

28 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

 312 - Acum 1708 ani, a avut loc Bătălia de la Podul Milvius (Podul Șoimului) (azi Ponte Milvio, lângă...

27 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

312 - Împăratul Constantin cel Mare a avut celebra viziune a Crucii.Atribuindu-i lui Dumnezeu victoria militară, Constantin „a poruncit...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 14 decembrie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

 „Ziua Internaţională de Protest Împotriva Reactoarelor Nucleare”; este o zi în care se organizează acţiuni prin care se încearcă sensibilizarea tuturor celor care, prin activitatea lor, pot influenţa producerea poluării radioactive; acestora li se cere să fie mai precauţi şi mai preventivi.

Evenimente…
1280 – Se împlinesc 739 de ani, de când în anul 1280, apărea prima atestare documentară a Sighişoarei (sub denumirea de Castrum Sex – “A şasea cetate”)
1458 – În urmă cu 561 de ani era atestat documentar municipiul Oneşti, printr-un act de danie emis de cancelaria lui Ştefan cel Mare. Aşezarea de pe Trotuş apare, aşadar, consemnată într-un act de danie emis la 14 decembrie 1458 de cancelaria voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt din Suceava. Documentul se află expus la Muzeul de Istorie al municipiului Oneşti alături de obiecte şi arme datând din acea vreme, descoperite de arheologi pe aceste meleaguri. În dulcele grai moldovenesc, Ştefan cel Mare şi Sfânt poroncea cancelarului să scrie următoarele rânduri: “Malurile, ţinutu Bacău, Cu mila lui Dumnezeu, noi Ştefan Voievod, domn ţarei Moldaviei. Facem înştiinţare cu această carte domniei mele, tuturor cine o va vide, sau cetindu-se o va auzi, ca viind înainte noastră şi înainte boerilor noştri, mari şi mici, Maruşca, fata lui Andrieş Slujascul, giupăneasa lui Negrilă, de a sa buna voie şi’au dat satele şi moara, parte a ei, ci şi’au împărţit, înainte noastră şi înainte boierilor noştri, cu fraţii sei şi cu surorile sale şi au dat mănăstirei Bistriţii, unde este hramul Adormirea Preasfintei Născătoarii de Dumnezeu; numele satelor: giumătate de Slujeşti, unde au fost curtea tatălui ei, şi giumătate de moară şi din tot venitul, giumătate, şi la Maluri amândouă coturi Oneştii şi Lăbăseştii, şi fântâna Horgăi, unde au fost mănăstirea tătânesău ca să fie sfintei mănăstiri Bistriţii cu tot venitul. Iar hotarul numitelor sate să le fie pe unde din vechi s’au stăpânit. Pre care este credinţa a domniei mele, noi Ştefan Voievod şi credinţa mitropolitului nostru Teoctist, şi credinţa tuturor boerilor noştri, mari şi mici”
1467 – Acum 552 de ani în zilele de 14 şi 15 decembrie, avea loc bătălia de la Baia, confruntare între domnul Moldovei, Ştefan cel Mare (1457 – 1504), şi regele Ungariei, Mathias I Corvin (1458 – 1490), determinată de apropierea lui Ştefan de Polonia şi de faptul că Ungaria îl adăpostea din 1459 pe rivalul acestuia, fostul domn Petru Aron (1451 – 1452, 1454 – 1457). La rândul său, Ştefan atacase ţinuturile secuieşti (1461), Chilia (1462) şi sprijinise răscoala nobililor din Transilvania (1467). În aceste condiţii, Mathias Corvin decide să-l pedepsească pe Ştefan şi să-l înlocuiască cu Petru Aron, pe care-l adăpostea din anul 1459 şi care-i făgăduise ascultare. A fost ultima încercare importantă de restaurare, prin mijloace militare, a suzeranităţii ungare asupra Moldovei şi a prilejuit lui Ştefan cel Mare prima sa manifestare pe plan internaţional ca învingător al regelui Ungariei.
1542 – Prințesa Maria Stuart devine regina Maria I a Scoției.
1704 – În urmă cu 315 ani era înfiinţat Spitalul Colţea, primul spital laic din Bucureşti şi din Ţara Românească, ctitorit de spătarul Mihai Cantacuzino; organizarea și funcționarea spitalului s-a făcut după modelul spitalului “Ospedale di S. Lazzaro e Mendicanti” din Veneția
1819 – Alabama a devenit cel de-al 22-lea stat american.
1864 – Cu 15 de ani în urmă, a fost inaugurată Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti (la 2/14 noiembrie acelaşi an apăruse Decretul privind înfiinţarea acesteia) (14/26)
1869 – Acum 150 de ani s-a inaugurat oficial clădirea Universităţii din Bucureşti, construită între 1857 şi 1869, după planurile arhitectului Alexandru Orăscu; la decorarea faţadelor a lucrat şi sculptorul Karl Storck, care a realizat, în 1862, basorelieful de pe frontonul corpului central (distrus în urma bombardamentului aviaţiei americane din 15.IV.1944) (14/26)
1888 – Hariclea Darclée debutează pe scena Operei Mari din Paris cu rolul „Margareta” din opera „Faust”.
1900 – Fizicianul german Max Planck a facut publica noua sa teorie despre natura energiei – teoria cuantelor – care va sta la baza fizicii moderne.
1910: Are loc, la Ussy-les-Moulineaux, lângă Paris, primul zbor experimental din lume al unui avion cu reacţie, inventat şi pilotat de Henri Coandă.
1911 – În urmă cu 108 ani la această dată, exploratorul polar norvegian Roald Amundsen (1872-1928) a atins, în premieră, Polul Sud (însoţit de patru coechipieri, în sănii trase de câini). Tot el este primul care a străbătut, în 1906, pasajul de Nord-Vest, din insula Groenlanda până în Alaska; în iunie 1928 a dispărut în regiunea Polului Nord, în timpul încercărilor de salvare a echipajului dirijabilului „Italia”.
1914 – Cu 105 ani în urmă, avea loc Congresul extraordinar al Ligii pentru Unitatea Culturală a Tuturor Românilor, în cadrul căruia se alege un nou comitet de conducere (preşedinte Vasile Lucaciu, vicepreşedinte – Barbu Ştefănescu Delavrancea, secretar general – Nicolae Iorga) şi se hotărăşte schimbarea titulaturii în Liga pentru Unitatea Politică a Tuturor Românilor (14/27).
1916, 14/27: Semnarea, la Iaşi, a unui protocol între împuterniciţi ai Guvernelor român şi rus privind transportarea la Moscova a tezaurului Băncii Naţionale a României, a cărui valoare în aur efectiv era de 314.580.456,84 lei aur, la care se adăugau 7.000.000 lei aur reprezentând valoarea bijuteriilor regale. La 16 februarie 1918 se va încheia, la Moscova, un protocol între reprezentanţii BNR şi ai Guvernului rus, prin care se confirma sosirea transportului şi depozitarea lui, iniţial, la Kremlin, apoi la Casa de împrumut şi depozite de stat a Rusiei.
1918 – Friedrich Karl von Hessen, un prinț german ales de parlamentul din Finlanda pentru a deveni regele Väinö I, renunță la tronul finlandez.
1918 – Pentru prima oară femeile din Marea Britanie au avut drept de vot la alegerile generale.
1918 – În urmă cu 101 ani la „Metropolitan Opera” din New York a avut loc premiera Tripticului de opere în câte un act, „Il Tabarro”, „Suor Angelica” şi „Gianni Schicchi” ale compozitorului italian, Giacomo Puccini.
1927: Irak-ul îşi câştigă independenţa faţă de Marea Britanie.
1939: Premiera filmului „Pe aripile vantului” (la Atalanta, SUA) cu Vivien Leigh, Clark Gable, Leslie Howard et Olivia de Havilland.
1946 – Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite alegea, acum 71 de ani, oraşul New York ca sediu permanent al forului mondial. Piatra de temelie a fost pusă la 24.X.1949 (de Ziua Naţiunilor Unite), sediul fiind inaugurat la 13.X.1952 (zona, de 18 acri, situată între străzile 42 şi 48 din cartierul East Manhattan, aparţine tuturor statelor membre ale ONU).
1948 – Stabilirea de relații diplomatice între România și India.
1955 – Se împlinesc 64 de ani de când, la această dată, era trimisă Guvernului român comunicarea oficială privind admiterea României în rândul statelor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (de către Dag Hammarskjold, secretarul general al organizaţiei din acea perioadă). Cererea oficială de admitere a ţării noastre în forumul mondial a fost prezentată, la 10.VII.1947 (la câteva luni după crearea ONU), primului secretar general al organizaţiei, Trygve Lie, de către ministrul român al afacerilor străine. În condiţiile create de începutul războiului rece, precum şi de faptul că România nu era recunoscută ca stat cobeligerant, admiterea sa în ONU a fost tărăgănată, deşi Guvernul român a revenit cu cereri în anii 1948, 1952 şi 1954, declarându-şi, de fiecare dată, voinţa de a accepta şi a duce la îndeplinire obligaţiile decurgând din Carta ONU. Primul ambasador al României la Naţiunile Unite a fost profesorul Athanase Joja
1955 – România, alături de Albania, Austria, Bulgaria, Cambogia, Iordania, Irlanda, Italia, Laos, Libia, Nepal, Portugalia, Sri Lanka și Spania devin membre ONU.
1958 – Cea de-a 3-a Expediție Sovietică devine prima care a cucerit Polul Sudic al Inaccesibilității.
1960 – Se împlinesc 59 de ani de la crearea Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), în baza unui acord semnat la Paris de 18 ţări europene, de SUA şi de Canada (şi-a început activitatea la 30.IX.1961). În prezent numără 34 de ţări membre. OECD reprezintă, în esenţă, cadrul organizatoric şi juridic înăuntrul căruia ţările membre studiază probleme comune din domeniile economiei, energiei, comerţului, mediului, educaţiei, forţei de muncă şi programelor sociale, comunicării etc., în vederea găsirii de soluţii pentru armonizarea lor.
1960 – Acum 59 de ani, a fost adoptată „Declaraţia cu privire la Acordarea Independenţei Ţărilor şi Popoarelor Coloniale” (la a 15-a sesiune a Adunării Generale a ONU)
1961: A avut loc, la Berlin, premiera mondială a filmului regizat de americanul Stanley Kramer, „Procesul de la Nürnberg”, ecranizare a piesei lui Abby Mann.
1972 – Încheierea programului spaţial Apollo 17: ultimul echipaj compus din astronauţii americani Eugene Cernan şi Harrison Schmitt a părăsit Luna, iar de atunci nici un om nu a mai păşit pe suprafaţa selenară.
1976: A fost inaugurat Muzeul Teatrului Naţional din Iaşi.
1989: Un grup de intelectuali, studenţi şi muncitori din Iaşi, oponenţi ai regimului comunist, a încercat să organizeze o adunare în Piaţa Unirii. Mitingul a fost preîntâmpinat de autorităţi.
1989 – În Chile au loc primele alegeri libere după 16 ani. Patricio Aylwin a fost ales președinte.
1995 – Se împlinesc 23´4 de ani de la semnarea, la Paris, a ”Acordului de Pace de la Dayton”, care a pus capăt războiului civil din Bosnia-Herţegovina, dintre armatele sârbilor, musulmanilor şi croaţilor, conflict ce a durat mai bine de trei ani şi jumătate (1992-1995); Acordul (negociat în oraşul american Dayton/Ohio, în noiembrie 1995) a fost semnat de către preşedinţii Bosniei-Herţegovina (Alija Izetbegovici), Croaţiei (Franjo Tudjman) şi R. F. Iugoslaviei (Slobodan Miloşevici) şi de către reprezentanţi ai Uniunii Europene (Franţa, Germania, Marea Britanie), F. Ruse şi ai SUA
2000: A fost închisă definitiv centrala nucleară de la Cernobîl – Ucraina; aici, la 26 aprilie 1986, a avut loc cel mai mare accident nuclear din istorie – la unul dintre reactoarele centralei a avut loc o gravă avarie, în urma căreia s–au produs puternice radiaţii, cu implicaţii ecologice resimţite şi astăzi (specialişti apreciază că intensitatea radiaţiilor a fost echivalentă cu 500 de bombe de la Hiroshima).
2001 – Au fost distribuite monedele EURO ce urmau a fi utilizate pentru plata după data de 01.01.2002.
2003 – Trupele americane din Irak au reusit capturarea dictatorului Saddam Hussein, ascuns in subsolul unei ferme situate la 15 km sud de Tikrit, orasul sau natal.
2004 – A fost inaugurat, in sudul Frantei, cel mai inalt pod din lume (300 de metri inaltime), construit pentru a decongestiona traficul zona orasului Millau; proiectul a fost realizat de arhitectul britanic Norman Foster.
2015 – Strasbourg: Sesiune plenară a Parlamentului European (14 – 17 dec.).
2015 – Belgrad: Uniunea Europeană şi Serbia lansează negocierile de aderare, deschizând primele două capitole de negocieri, capitolul 32 referitor la controlul financiar şi capitolul 35 privind normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina. Uniunea Europeană a aprobat negocierile de aderare în urmă cu aproape doi ani.
2015 – Stockholm: Publicarea listei a 100 cei mai importanţi fabricanţi de arme în 2014, de către Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).
2015 – Los Angeles, SUA: Unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, „Star Wars: Episode VII – The Force Awakens”, regizat de JJ Abrams, va fi difuzat, în premieră mondială, la Los Angeles. Filmul din seria „Războiul Stelelor” va ajunge apoi în cinematografele din toată lumea. Al şaptelea film din franciza „Războiul stelelor” îi va avea în distribuţie pe protagoniştii trilogiei iniţiale, Harrison Ford, Carrie Fisher şi Mark Hamill.

Nașteri…

1503 – S-a născut medicul și astrologul francez Nostradamus (Michel de Nostre-Dame), autor al cărții „Secole” ce contine 966 de predicții (m.02.07.1566).
1546: S-a născut astronomul danez Tycho Brahe. A făcut observaţii precise asupra poziţiilor aştrilor, care au servit elevului său Johannes Kepler (astronom şi matematician german) la descoperirea legilor de mişcare a planetelor (m. 1601).
1791: S-a născut Johan Ludvig Heiberg, scriitor, istoric şi critic literar danez. A fost o personalitate importantă în viaţa culturală a epocii. A scris o lirică reflexivă, iar comediile sale satirice au marcat o înnoire în teatrul danez: Inseparabilii, Colina elfilor, Danezii la Paris, Nu, Poezii noi, Un suflet după moarte. Heiberg a fost fondator al revistei „„Kjøbenhavns flyvende Post” (m. 1860).
1803 – S-a născut Friedrich Reynchold Krejcvald, scriitor şi folclorist estonian; considerat întemeietorul literaturii naționale din țara sa (m. 1882).
1824 – S-a născut pictorul francez Pierre Puvis de Chavannes (m. 1898)
1855 – S-a născut William Brymner, pictor canadian (d. 18.06.1925).
1863 – S-a născut Gheorghe Baba, zugrav de biserici, tatal pictorului Corneliu Baba (m.10.03.1953).
1870 – S-a născut publicistul transilvănean Ion Rusu-Abrudeanu, redactor la ziarul „Tribuna” din Sibiu. Ulterior a scris pentru ziarele „Timpul”, „Adevărul” şi „Dimineaţa”, care apăreau la Bucureşti (m. 1934).
1883, 14/26 – S-a născut Manolis Kalomiris, compozitor şi pedagog grec (m. 1962).
1883 – S-a născut Morihei Ueshiba, fondatorul artei marţiale japoneze Aikido (d. 26.04.1969).
1887 – S-a născut la Galați, Virgil Madgearu, economist, sociolog şi om politic ţărănist; contribuţii la elaborarea unei teorii economice privind fundamentarea doctrinei „statului ţărănesc”, pe baza analizei evoluţiei, structurii şi perspectivelor economiei româneşti; de mai multe ori ministru; adversar al Gărzii de Fier, a fost asasinat de legionari la 27.XI.1940, în pădurea Snagov; membru post-mortem al Academiei Române din 1990 (d. 27.11.1940, asasinat în Pădurea Snagov).
1895 – S-a născut poetul şi prozatorul francez Paul Éluard, unul dintre scriitorii de seamă ai Rezistenţei franceze (m. 26.11.1952).
1896 – S-a născut Regele George al VI-lea al Angliei. Iar filmul “Discursul regelui” in care Regele George este personajul principal a luat Oscarul pentru regie in 2011 (d. 06.02.1952).
1897 – S-a născut George Aurelian, actor (din filmografie: “Neamul Soimarestilor”, “Padurea spanzuratilor”).
1898 – S-a născut Petru Caraman, folclorist si etnograf, autor a numeroase lucrări, studii şi articole, a abordat din perspectivă comparată aspecte ale culturii noastre populare, locul central ocupându-l balada şi colindul; membru post-mortem al Academiei Române din 1991 (m.09.01.1980). NOTĂ: „Dicţionarul Membrii Academiei Române 1866-2003” dă ca dată a naşterii 18.XII.1898.
1906 – S-a născut la Borca, Neamț, inginerul Grigore L. Ioachim. A întreprins lucrări în domeniul exploatării zăcămintelor de petrol şi gaze, a introdus în tehnica mondială pompajul combinat cu erupţia artificială. A inventat o metodă de stingere şi captare a gazelor la sondele incendiate. Membru corespondent al Academiei Române din 1963 (d. 05.10.1976 la București).
1910 – S-a născut la Craiova, Gaby Michailescu, impresar de teatru (printre alţii al lui Iancu Brezeanu, Grigore Vasiliu-Birlic, Maria Tănase, Radu Beligan, Amza Pellea), cronicar dramatic şi memorialist (autor al unor cărţi privind lumea teatrului interbelic românesc: „Leonard, soldatul de ciocolată”, „Cuşca suflerului”, „Cu şi fără machiaj. Însemnările unui impresar”) (d.04.09.2008 la București).
1911 – S-a născut la Daia, Mureș, Roman Moldovan, economist şi sociolog. A publicat lucrări privind istoria economiei, statistica economică, sociologia şi economia concretă; membru al Academiei Române din 1990 (d. 17.11.1996 la București).
1914: S-a născut Karl Carstens, politician german, Presedinte al Germaniei intre 1979 si 1984 (d. 30.05.1992).
1918 – S-a născut la Galbeni, comuna Filipești, jud. Bacău, Radu Beligan, actor de teatru şi film, regizor de teatru, membru de onoare al Academiei Române din 2004. A pus bazele Teatrului de Comedie (1960), fiind director in perioada 1960-1968 (din filmografie “O noapte furtunoasa”, regia Jean Georgescu, “Iancu Jianu haiducul”, regia Dinu Cocea) ( d. 20 iulie 2016, în București).
1922 – S-a născut la București, Beatrice Bednarik, pictoriţă şi graficiană româncă.
1924 – S-a născut la Paehawar, Pakistan, Raj KAPOOR, actor, cântăreţ, regizor şi producător indian de film. Unul dintre promotorii cinematografului popular indian, numit şi „Charlie Chaplin” al Indiei. S-a impus cu rolul vagabondului exuberant, inspirat din eroul chaplinian (Vagabondul) (d. 02.06.1988, Mumbay, India).
1932 – S-a născut Gheorghe Constantin, fost fotbalist. A jucat 15 ani la Clubul Steaua, marcând 149 de goluri. A jucat ultimul an din cariera de profesionist la echipa turcă Kayserispor. (d. 09.03.2010).
1932 – S-a născut Charlie Rich, muzician country american.
1932 – S-a născut, la Galați, dramaturgul Dumitru Solomon (Transfer de personalitate, Socrate, Diogene, Țara lui Abuliu) eseist, cronicar dramatic, profesor de dramaturgie la ATF, de origine evreiască (m.10.02.2003, la București).
1932 – S-a născut Î.P.S. Epifanie Norocel (prenumele la botez, Gavril), arhiepiscop al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei (din iulie 1982) (d. 07.01.2013).
1941 – S-a născut Iulian Neacșu, poet, prozator şi traducător.
1943 – S-a născut Frank Allen, basist si vocalist britanic (The Searchers).
1946 – S-a născut Jane Birkin (Jane Mallory Birkin), este o actriţă şi cântăreaţă engleză ce locuieşte în Franţa. Este cunoscută ca muza lui Serge Gainsbourg care i-a scris o serie de albume, dar şi pentru colaborarea cu regizori ca Jaques Rivette, Agnes Varda şi Jacques Doillon. Recent şi-a scris propriul album şi chiar a regizat un film.
1946 – S-a născut Joyce Vicent, vocalist american (Dawn).
1946: S-a născut în București, Aura Urziceanu, cântăreaţă şi compozitoare de muzică de jazz, considerată una dintre cele mai importante voci românești ale genului; stabilită, de peste 30 de ani, în Canada.
1947 – S-a născut Patty Duke (Anna Maria Patricia Duke Astin), actrita si cantareata americana.
1948 – S-a născut actorul de film şi teatru Virgil Flonda; a fost director artistic al Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu (m. 2006)
1949 – S-a născut Cliff Williams, chitarist de origine britanică (AC/DC).
1949 – S-a născut, în Africa de Sud, producătorul de film neozeelandez Lloyd Phillips; prima persoană din Noua Zeelandă care a câştigat un premiu Oscar (în 1981, în calitate de producător al scurtmetrajului „The Dollar Bottom”) (m. 2013).
1950 – S-a născut, la Călăraşi, Cristian Ioan, director general al Teatrului Naţional Târgu-Mureş.
1953 – S-a născut Marcel Munteanu, artist decorator din Cluj Napoca.
1968 – S-a născut Eugenia Banciu, grafician, ilustrator, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
1968 – S-a născut, în București, Florin Chilian, muzician şi jurnalist, interpret de muzică folk.

Decese…

1788 – A murit compozitorul german Carl Philipp Emmanuel Bach, al doilea fiu al celebrului compozitor J.S.Bach. (n.08.03.1714).
1788 – A murit regele Carol al III-lea (1759-1788), sub numele de Carol al VII-lea, rege al Neapolelui (1734-1759), si sub numele de Carol al IV-lea, rege al Siciliei (1734-1759) (n.1716).
1799: A murit George Washington (n.22.02.1732) , general şi om politic american, comandant suprem al forţelor militare în timpul Războiului pentru independenţa coloniilor engleze din America de Nord, preşedintele Convenţiei constituţionale de la 1787, primul preşedinte al Statelor Unite ale Americii (1789-1797).
1842 – A murit, în Caracal, la vârsta de 55 de ani, în urma unei boli de plămâni, boierul-haiduc Iancu Jianu, fiind îngropat în biserica Adormirea Maicii Domnului din Caracal, ctitoria familiei (n. 1787).
1946: A murit scriitorul Ion Al. Brătescu-Voineşti, membru al Academiei Române, vicepreşedinte al acestui for (“Intuneric si lumina”, “Niculaita Minciuna”, “Firimituri”) (n.01.01.1868).
1952: A murit compozitorul norvegian Fartein Valen, considerat părintele muzicii norvegiene contemporane atonale (n. 1887).
1962: A murit geograful şi etnologul Simion Mehedinţi, creator al şcolii române moderne de geografie; director, între anii 1907 şi 1920, a revistei „Convorbiri literare”, unde a publicat, pe lângă articole literare şi povestiri, numeroase studii şi recenzii pe teme foarte variate (literatură română şi străină, estetică, filosofie, artă, istorie, etnografie, politică şi finanţe, probleme de cultură şi educaţie); membru titular al Academiei Române din 1915 (n.18.10.1869).
1974: A murit Walter Lippmann, ziarist şi politolog american; a contribuit la definirea tendinţelor neoliberalismului în economie (n. 1889).
1980: A murit Nichita Smochină, jurist, istoric, etnograf, folclorist şi om politic, membru de onoare al Academiei Române. S-a născut în 1894, în judeţul Tiraspol, astăzi în Republica Moldova. A fost unul dintre doctorii în Drept de la Paris şi un membru al Ecole Roumaine en France, de la Fontenay-aux-Roses, condusă de Nicolae Iorga. În aprilie 2010, a fost decorat postmortem de către preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, cu „Ordinul de Onoare” (n. 1894, în judeţul Tiraspol, astăzi în Republica Moldova).
1984: A murit poetul spaniol Vicente Aleixandre, Laureat al Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 1977 (n. 1898)
1987 – A murit la București, prozatorul George Acsinteanu; a lucrat şi ca secretar literar la Radiodifuziunea Română (n. 13.07.1905).
1988: S-a născut Vanessa Hudgens, interpretă şi actriţă americană.
1989: A murit fizicianul rus Andrei Saharov. A adus contribuţii în domeniul fizicii particulelor elementare şi al armelor termonucleare. A fost conducătorul grupului care a fabricat bomba cu hidrogen sovietică. S-a opus experienţelor nucleare, raliindu-se, în 1966, disidenţei intelectuale. Este unul dintre fondatorii Comitetului pentru Apărarea Drepturilor Omului. A fost exilat în localitatea Gorki, în perioada 1980-1986. Pentru întraga sa activitate şi ştiinţifică şi umanitară, i-a fost acordat Premiul Nobel pentru pace pe 1975 (n. 1921).
1990 – A murit dramaturgul si prozatorul elveţian de limbă germană, Friedrich Dürrenmatt (“Vizita batrinei doamne”, “Fizicienii”, “Romulus cel Mare”) (n.05.01.1921).
1993 – A murit, la New York, Myrna Loy născută Myrna Adele Williams), actriță americană de film (n. 2 august 1905, în orașul Helena, statul Montana).
1994 – A murit Petrache Lupu (de la Maglavit), omul care ”l-a văzut pe Dumnezeu” (n. 1907).
1996 – A murit, la Craiova, Lt. col. (r.) ŢOLESCU D. Zamfir, învăţător în comuna Cârcea, Dolj. Fiind căpitan, cdt-ul. Companiei a 3-a din Batalionul 22 Vânători de Munte/ Grupul 3 V.M. a fost decorat de Ministrul Apărării Naționale, Gl.C.A. Lascăr Mihai, prin Înaltul Decret nr. 3587 din 11.12.1946, cu Ordinul Militar „Mihai Viteazul” clasa a IlI-a cu spade (n. 3 martie 1903, în com. Borăscu, judeţul Gorj).
1999: A murit, la doar 38 de ani, jurnalista americană Cathy Hainer, reporter la „USA Today”, devenită celebră prin publicarea propriilor experienţe trăite ca bolnavă de cancer (n. 1961).
2000: A murit economistul Nicolae N. Constantinescu (n.27.03.1920), a desfăşurat o intensă activitate ştiinţifică în domenii ca: istoria economică şi socială, istoria gândirii economice, teoria economică contemporană etc. Este membru al Academiei Române (n. 1920).
2000: A murit Gheorghe Bolocan a fost un lingvist și lexicograf român, care s-a distins mai cu seamă prin contribuțiile sale în slavistică și la studiul toponimelor și onomasticii în limba română. Alături de soția sa , Tatiana Voronțov-Bolocan și alți colaboratori, a fost autorul unor ample și apreciate dicționare bilingve rus-român și român-rus. A fost profesor la Universitatea din Craiova (n. 6 mai 1925, la Tâmna, jud. Mehedinți).
2007: A murit, la Bucureşti, Mihai Pelin, prozator şi publicist. A fost jurnalist la „Scânteia Tineretului”, „Tribuna României”, „Ramuri” şi „Flacăra”. A debut editorial cu volumul Redactori şi pianişti în 1967. A fost membru al Uniunii Scriitorilor. După 1990, a lucrat activ la „Baricada” şi „Expres Magazin”, în ultimii doi ani fiind colaborator permanent al ziarelor „Jurnalul Naţional” şi „Cronica Română”. S-a născut în 1940, la Cernăuţi, astăzi în Ucraina.
2008, 14/15: A murit, în SUA, economistul american de origine română Anghel Rugină, membru de onoare al Academiei Române (n. 1913, la Galaţi).
2011 – A murit la Lupeni, jud. Hunedoara, Corneliu Rădulescu, scriitor (n. 1937 la Coşuleni, judeţul Hotin).
2012 – S-a stins din viaţă la Bucureşti, în dimineaţa zilei de 14 decembrie, sculptorul Grigore Patrichi-Smulţi (n. 3 august 1937, în comuna Smulţi, Galaţi).
2013 – A decedat, în Londra, Peter O’Toole, (numele complet: Peter Seamus O’Toole), actor, regizor şi producător englez de origine irlandeză; a fost nominalizat de opt ori la Oscar, a primit din partea Academiei de film americane Oscarul onorific pentru întreaga carieră în anul 2003, a câştigat patru Globuri de Aur pentru cel mai bun actor, un premiu Bafta şi un Emmy (n. 02.08.1932)

Calendar Creștin – Ortodox…
-Sfinții mucenici Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie.

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 14 decembrie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 14 decembrie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

30 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

130 - Împăratul roman Hadrian întemeiază în Egipt orașul Antinopolis, pentru a-l comemora pe tânărul său favorit Antinous care...

28 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

 312 - Acum 1708 ani, a avut loc Bătălia de la Podul Milvius (Podul Șoimului) (azi Ponte Milvio, lângă Roma), între împăraţii  Constantin I...

27 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

312 - Împăratul Constantin cel Mare a avut celebra viziune a Crucii.Atribuindu-i lui Dumnezeu victoria militară, Constantin „a poruncit degrabă” ca statuii care îl...

26 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

113 d. Hr. - anul inaugurării Columnei lui Traian. După cum precizează inscripţia de la baza monumentului, în anul 113 d. Hr. a avut...

25 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

1147 - O armată a cruciaților sub conducerea lui Conrad al III-lea al Germaniei a fost învinsă în bătălia de la Dorylaeum de către...
- Advertisement -corhaz1 - 14 decembrie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 14 decembrie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments