Data de 14 mai este, oficial, Ziua Dreptului International Umanitar, se arată în Legea nr. 177/2013 privind declararea zilei de 14 mai Ziua Dreptului International Umanitar a fost publicata în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 349, din 13 iunie 2013.. Astfel, în această zi se pot desfășura o serie de manifestări cultural-educative și științifice consacrate cunoașterii și promovării dreptului international umanitar, precum și emisiuni radio și TV în același scop.
Conform actului normativ, aceasta dată se poate marca printr-o serie de manifestări cultural-educative și științifice consacrate cunoașterii și promovării dreptului international umanitar ce vor fi organizate la nivel național sau local. Pentru buna derulare a acestor manifestări, autoritățile administrației publice centrale și locale vor acorda sprijin, iar Societatea Romana de Televiziune și de Radiodifuziune vor realiza și include ni programele lor emisiuni dedicate acestei zile.
“Prin definiție, dreptul international umanitar reprezintă un ansamblu de reguli care au ca scop limitarea efectelor unui conflict armat. Dreptul international umanitar protejează acele persoane care nu participa sau nu mai participa la ostilități și restricționează mijloacele și metodele de război”, se arata în expunerea de motive a legii.
Totodata, inițiatorii susțin că instituirea unei zile a dreptului international umanitar reprezinta o confirmare a atașamentului României fata de valorile dreptului international umanitar, propunerea pentru ziua de 14 mai fiind stabilita de membrii Comisiei Naționale de Drept International Umanitar.
În plus, 14 mai reprezinta, potrivit expunerii de motive, și data la care Romania a ratificat, în anul 1954, Convențiile de la Geneva din 12 august 1949.
Cele patru Convenții de la Geneva din 12 august 1949 reglementează, în principal, Dreptul international umanitar și sunt completate de cele doua Protocoale adiționale semnate în 1977 referitoare la protecția victimelor conflictelor armate. În plus, la Convențiile de la Geneva se adaugă un număr mare de convenții care reglementează segmente specifice ale dreptului international umanitar, precum și reguli de drept cutumiar și principii aferente.