13.9 C
București
vineri, octombrie 23, 2020

14 noiembrie – CALENDARUL ZILEI …

Must Read

22 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

362 - Templul lui Apollo din Daphne este distrus de un foc misterios. 794 - Împăratul Kammu a mutat capitala...

”Led Zeppelin II”…

22 octombrie 1969 a fost lansat  la casa de discuri Atlantic Records''Led Zeppelin II'', al doilea album de studio...

20 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

1595 - Bătălia de la Giurgiu – artileria toscană dărâmă o parte din zidul fortăreței otomane, așa încât aliații...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 14 noiembrie - CALENDARUL ZILEI ...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

„Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului”; marcată din 1991, anual la 14 noiembrie, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Federaţiei Internaţionale de Diabet, în ziua de naştere a fiziologului şi farmacologului canadian Frederick Grant Banting, cel care a introdus insulina în terapeutică, în 1921. NOTĂ: De fapt descoperitorul insulinei este medicul român Nicolae Paulescu (1869-1931); acesta a publicat, în august 1921, rezultatele cercetărilor sale privind insulina; abia peste 50 de ani va fi recunoscută prioritatea lui Paulescu în descoperirea insulinei faţă de canadianul Frederick G. Banting şi scoţianul John J. R. Macleod, care au anunţat descoperirea insulinei în decembrie 1921 şi pentru care au luat Premiul Nobel pentru medicină pe 1923.
– „Ziua Dobrogei”; autorităţile româneşti preiau oficial, la 14/26.XI.1878, administraţia Dobrogei, în prezenţa domnitorului Carol I. Tratatul de pace la San Stefano (semnat la 3 martie 1878), încheiat în urma razboiului ruso-româno-turc declanşat în 1877, a recunoscut independenţa României şi a prevăzut ca sudul Basarabiei să intre în componenţa Rusiei, iar Dobrogea şi Delta Dunarii să revină statului român.

Evenimente…
1234 – Acum 785 de ani, se menţiona, într-o diplomă a Papei Grigore al IX-lea, existenţa românilor, numiţi „walați”, care trăiau în episcopatul cumanilor şi aveau o ierarhie bisericească de rit ortodox.
1305 – Clement al V-lea devine primul papă cu reședința la Avignon. A fost unul din cei mai însemnați papi din evul mediu. În timpul pontificatului său sediul papilor a fost transferat de la Roma în Franța la Avignon.
1497 – Se împlinesc 522 de ani de la terminarea zidirii bisericii „Înălţarea Domnului” de la Mănăstirea Neamţ, monument ce defineşte în cel mai înalt grad stilul „moldovenesc” în arhitectura bisericească, constituit în epoca lui Ştefan cel Mare (1457-1504).
1832 – În urmă cu 187 de ani, a fost pus în circulație primul vagon de tramvai din America, la New York, având ca pasageri funcționari publici care parcurgeau distanța dintre Strada Prince și Strada nr. 14. Tramvaiul era tras de cai. În Europa prima linie de tramvai cu cai a fost construită în anul 1854 în Franța, la Paris. În Anglia, în 1860, tramvaiul cu cai a fost introdus în orașul Birkenhead, iar în 1861 la Londra. La București, primele tramvaie de epocă trase de cai au apărut în 1872 și circulau pe ruta: Cimitirul Sfânta Vineri-Gara de Nord-Bariera Moșilor.
1851 – Este publicat romanul de succes al lui Herman Melville, „Moby Dick”.
1873 – A apărut, la București, ziarul „Oltul” sub conducerea lui Alexandru Macedonski.
1878 – Dobrogea redevine parte a României după Războiul de Independenţă si in baza hotararilor luate la Congresul de la Berlin de Marile Puteri ale Europei. A fost dată citirii Proclamația către dobrogeni a Principelui României Carol I de Hohenzollern care consfințea preluarea de către România a administrației Dobrogei.
1885 – Regele sârb Milan Obrenovic al IV-lea a declarat război Bulgariei.
1889 – Una dintre primele femei care a practicat jurnalismul, Nellie Bly, pe numele adevarat Elizabeth Cochrane, și-a început călătoria în jurul lumii. Ea și-a propus să facă înconjurul Pământului în mai puțin de 80 de zile, lucru pe care l-a reușit de altfel.
1910 – Acum 109 ani aviatorul american Eugene Burton Ely (n. 1886 – m. 1911) a realizat prima decolare reușită a unui avion de pe un vas. A decolat cu un avion cu elice propulsoare Curtiss de pe o platformă temporară ridicată peste prova crucișătorului ușor USS Birmingham. Imediat ce a terminat de parcurs platforma de 25 m lungime, aeroplanul a început să cadă, iar roțile au atins apa; după aceea, s-a ridicat. Aviatorul a aterizat rapid pe o plajă în loc să facă o tură a portului și să aterizeze la Norfolk Navy Yard, așa cum se stabilise. În urma acestui zbor, Ely a fost făcut locotenent al Gărzii Naționale din California devenind primul rezervist care efectuează un astfel de zbor.
1916 – Ia sfârșit Bătălia de pe Somme din timpul Primului Război Mondial.
1918 – Cehoslovacia a devenit republică independentă.
1919 – Începe, în etape, retragerea trupelor române din Ungaria.
1921 – Este fondat Partidul Comunist din Spania.
1922 – Cu 97 de ani în urmă, avea loc prima emisiune radiofonică a BBC – The British Broadcasting Company (cum a fost denumit iniţial BBC-ul), a fost transmisă, cu autorizaţia Guvernului britanic, în octombrie 1922, cu sprijinul unui grup de şase mari fabricanţi de echipamente fără fir, între care pionierul radiofoniei Guglielmo Marconi. Emisia zilnică a programelor BBC a început, din studioul de la Londra al lui Marconi, şi a fost urmată, a doua zi, de emisiuni de la Birmingham şi Manchester. În următoarele luni reţeaua de emiţătoare s-a extins, în 1925 BBC-ul putând fi ascultat în cea mai mare parte a teritoriului Regatului Unit. Primul director general a fost John Reith. La început BBC-ul a avut 4 angajaţi şi a fost finanţat printr-o taxă de abonament de 10 şilingi, plătită la poştă de toţi deţinătorii de receptoare radio. Taxa era suplimentată din redevenţe pentru vânzările de aparate de radio. În 1962 compania a fost dizolvată şi s-a format, printr-o Cartă regală, The British Broadcasting Corporation.
1933 – Se formează un guvern liberal în România prezidat de Ion G.Duca, preşedintele Partidului Naţional Liberal după moartea lui Vintilă Brătianu.
1935 – Apare primul număr al cotidianului “Gazeta Basarabiei” la Chişinău, Basarabia, în România unită. Gazeta s-a editat pînă în anul 1940. Între 24 octombrie și 17 noiembrie 1923, ”Gazeta Basarabiei” a fost un săptămânal al Partidului Național Român, editat de Ion Pelivan și Constantin Matu. După 14 noiembrie 1935 și până în 1940, a fost un ziar independent („Ziar popular independent de pură imformație”), condus de Ion T.Costin și V. Boldescu – editor șef.
1940 – În urmă cu 79 de ani a avut loc atacul aerian german asupra oraşului britanic Coventry, distrugându-l aproape complet și lăsând în urmă un mare număr de morți și răniți; a fost primul bombardament din cursul celui de-Al Doilea Război Mondial îndreptat împotriva unui centru populat fără importanţă strategică (14/15 noiembrie).
1952 – New Musical Express a publicat primul top muzical din Marea Britanie.
1969 – Acum 50 de ani, la această dată, a avut loc şedinţa de constituire a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), instituţie, a cărei menire era de a concentra forţele de creaţie ştiinţifică care să cooordoneze activitatea ştiinţifică de pe întreg cuprinsul ţării, valorificarea eficientă a rezultatelor cercetării şi de a răspunde de organizarea producerii de sămânţă, material săditor, animale de prăsilă, seruri şi vaccinuri de uz veterinar, necesare agriculturii. În anul 1992, prin H.G. nr. 141, publicat în Monitorul Oficial nr. 60 din 7 aprilie, Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice i s-a atribuit numele savantului român Gheorghe Ionescu-Şişeşti, devenind Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”.
1969 – Acum 50 de ani avea loc lansarea navetei spațiale Apollo 12, avându-i la bord pe cosmonauții Charles Conrad Jr., Richard F. Gordon Jr. și Alan L. Bean. Planul de misiune era o aterizare în zona Oceanus Procellarum (Oceanul furtunilor). Lansarea a avut loc la Kennedy Space Center din Florida. Modulul lunar Apollo 12 a avut o aterizare precisă pe suprafaţa Lunii la data de 19 noiembrie 1969. Misiunea Apollo 12 oferit prima ocazie de a studia Luna în detaliu pe o rază de 0.5 km de la locul de debarcare. Activităţile de suprafaţa Lunii au fost efectuate în esenţă întocmai planului şi în termenele alocate. La trei ore după debarcare, echipajul a început pregătirile pentru ieşire şi prima traversare pe suprafaţa Lunii. În cele două perioade de activităţi extravehiculare, cu o durată totală de 7,5 ore, astronauţii au primit sarcini foarte specifice pentru a-şi completa misiunea. Printre acestea au fost cele de a colecta mostre lunare, de a implementa mai multe experimente, şi de a examina şi fotografia suprafaţa lunară.
1975 – Spania se retrage din Sahara Occidentală.
1985 – Vulcanul Nevado Ruiz a erupt, ștergând de pe fața pământului localitatea Armero. 20000 de oameni au murit atunci și alte câteva mii au rămas făra adăpost. Televiziunile din toată lumea au preluat imagini, transmițând pentru prima dată o moarte în direct. Este vorba despre moartea fetiței de 13 ani, Omayra Sanchez.
1990 – După reunificarea Germaniei, Republica Federală Germania şi Republica Polonă semnează un tratat care să confirme linia Oder-Neisse ca frontieră dintre Germania şi Polonia.
1991 – Prințul Norodom Sihanouk revine la Phnom Penh, după căderea regimului criminal comunist al khmerilor roșii din Cambodgia și după treisprezece ani de exil.
1991 – URSS s-a transformat într-o uniune formată, într-o primă etapă, din 7 state: Rusia, Kazahstan, Belarus, Azerbaidjan, Kirchizia, Tadjikistan, Turkmenistan.
1991 – Parlamentul României, investit de CPUN (prin Decretul-Lege nr. 92 din martie1990, pentru alegerea Parlamentului și Președintelui României) cu calitatea de Adunare Constituantăa, a încheiat dezbaterea Constituției.
1991 – Oficialii americani si britanici au anuntat ca dețin indicii incriminatoare impotriva a doi agenți secreți de origine libiană că au fost la originea atentatului cu bombă de la Lockerbie. Autoritățile din SUA și Anglia au acuzat astfel Libia de doborarea avionului companiei Pan Am 103.
1994 – Inaugurarea trenului de mare viteză Eurostar.
1996 – Începutul telefoniei mobile în Romania, după ce consorțiile Mobil Rom și Mobifon au câștigat licitația pentru acordarea a două licențe de instalare și exploatare a doua rețele de radiotelefonie mobilă celulară de tip GSM (Global System for Mobile Communications).

Nașteri…
1650 – S-a născut William al III-lea, rege al Angliei, Scoţiei şi Irlandei, din dinastia Stuart-Orania (1689-1702) (d. 1702).
1668 – S-a născut Johann Lucas von Hildebrandt, celebru arhitect sculptor şi decorator austriac creator în stilul baroc; capodopera sa, Palatul Belvedere din Viena (d.16 noiembrie 1745).
1719 – S-a născut Johann Georg Leopold Mozart, compozitor, violonist și organist austriac, tatăl celebrului compozitor Wolfgang Amadeus Mozart (m.28.05.1787).
1765 – S-a născut inventatorul american Robert Fulton, pionier în domeniul propulsiei cu aburi. A construit şi experimentat o serie de maşini şi prima navă, practic utilizabilă, acţionată de un motor cu aburi (Clermont/1807), cu care a călătorit de la New York la Albany, pe fluviul Hudson (d. 24.02.1815).
1774 – S-a născut compozitorul şi dirijorul italian Gaspare Luigi Spontini (m. 1851).
1778 – S-a născut pianistul şi compozitorul german Johann Nepomuk Hummel (m. 1837).
1779 – S-a născut Adam Gottlob Oehlenschläger, poet şi dramaturg, lider al mişcării romantice, considerat cel mai mare poet naţional danez (m. 1850).
1805 – S-a născut Fanny Mendelssohn, pianist si compozitor german.
1812 – S-a născut Aleardo Aleardi, poet italian (m. 1878).
1840 – S-a născut la Paris, Franţa, pictorul francez Claude Monet, promotor al impresionismului, curent a cărui denumire a fost sugerată de titlul unui peisaj al său ”Impresie, răsărit de soare” (m.06.12.1926).
1861 – S-a născut Frederick Jackson Turner, istoric american; cunoscut mai ales pentru eseul său “The Significance of the Frontier in American History” (“Semnificația frontierei în istoria americană”), publicat în 1893, ale cărui idei au format cunoscuta “Teză a Frontierei” (“Frontier Thesis”). Argumentele aduse de Turner subliniază rolul important al fenomenului de mutare continuă al frontierei americane către vest în formarea și aprofundarea caracterului americanilor precum și în procesul de cristalizare al democrației în Statele Unite ale Americii (m. 1932).
1863 – S-a născut Leo Baekeland, chimist american de origine belgiană inventatorul bachelitei (d.1944).
1869 – S-a născut, la București, poeta Iulia Hașdeu, fiica scriitorului Bogdan Petriceicu Hașdeu (“Lacrimile copilariei”,”Prințesa Papillon”, “Domnișoara Maussade”) (m.29.09.1888, la București).
1871 – S-a născut criticul şi istoricul literar Ilarie Chendi (d. 23.06.1913).
1876 – S-a născut Orest Tafrali, istoric, prozator şi profesor, personalitate a vieții culturale ieşene; specialist în istorie veche, arheologie şi bizantinologie; membru corespondent al Academiei Române (m. 1937).
1887 – S-a născut Bernhard Paumgartner, dirijor şi muzicolog austriac (m. 1971).
1889 – S-a născut Jawaharlal Nehru, om politic şi scriitor indian, fost prim- prim-ministru al Indiei. El a devenit, în anul 1947, primul şef de stat din istoria ţării sale. A militat pentru modernizarea Indiei, iar prin promovarea unei politici de nealiniere şi coexistenţă paşnică (d.27.05.1964).
1891 – S-a născut Sir Frederick Grant Banting (m.21.02.1941), fiziolog şi farmacolog canadian. A avut contribuţii la descoperirea şi introducerea în terapeutică a insulinei. Este laureat al Premiul Nobel pentru medicină pe 1923, împreună cu scoţianul John James Rickard Macleod. De fapt descoperitorul insulinei este medicul român Nicolae Paulescu, care a publicat, în august 1921, rezultatele cercetărilor sale privind insulina. Abia peste 50 de ani va fi recunoscută prioritatea lui Paulescu în descoperirea insulinei faţă de canadianul Frederick Banting şi scoţianul John J. R. Macleod, care au anunţat descoperirea insulinei în decembrie 1921.
1898 – S-a născut Benjamin Fundoianu (pseudonimul lui Benjamin Wexler), poet şi eseist bilingv, stabilit în Franţa în 1923 (semna Benjamin Fondane); a tradus în limba română din poezia simboliştilor francezi; participant la Rezistenţa franceză, a fost arestat de Gestapo (m. 1944, asasinat de nazişti, în lagărul de la Auschwitz).                                            1900 – S-a născut în New York, compozitorul şi dirijorul american Aaron Copland, unul dintre întemeietorii şcolii componistice americane. Copland a murit in North Tarrytown, New York, la 2 decembrie 1990.
1904 – S-a născut Dick Powell, actor, producător, cântăreț și regizor american (m. 1963).
1906 – S-a născut Louise Brooks, dansatoare şi actriţă americană din perioada filmului mut, critic de film şi scriitoare (m. 1985).
1907 – S-a născut Astrid Lindgren, scriitoare suedeză de literatură pentru copii. A scris o serie a cărţilor populare, Pippi Şoseţica (Pippi Långstrump), Frăţiorul şi Karlsson de pe acoperiş, Prinţul Mio şi căluţul fermecat, Fraţii Inimă de leu etc. A luat premiul „Hans Christian Andersen”, unul dintre cele mai importante premii pentru scriitori. Cărţile autoarei s-au vândut în 145 milioane de exemplare (m. 2002).
1907 – S-a născut William Steig, cunoscut creator de benzi desenate american (d.03.10.2003).
1911 – S-a născut inginerul agronom Nichifor Ceapoiu; membru titular al Academiei Române din 1974 (m. 1994).
1913, 14/27- S-a născut actriţa Ninetta Gusti (m. 2002).
1914 – S-a născut la Muntenii-Buzăului, jud. Ialomița, Î.P.S. Gherasim Cristea (prenumele la naştere: Gheorghe), arhiepiscop al Arhiepiscopiei Râmnicului (din septembrie 1984) (d. 09.04.2014).
1915 – S-a născut Martha Tilton, cantareata americana (m. 08.12.2006).
1916, 14/27: S-a născut compozitorul Vinicius Grefiens (m. 2000).
1919 – S-a născut actrița americană Veronica Lake (m. 1973).
1920 – S-a născut, la Cubolta, azi în Republica Moldova, Sergiu Grossu, poet, scriitor, teolog și gazetar (“Mustar”, “Roada anilor tineri”, “Aparand adevarul”) (m. 2009).
1921 – S-a născut Dumitru Bughici, compozitor şi muzicolog, stabilit în Israel din 1985 (m. 2008)
1922 – S-a născut, la Cairo, Egipt, Boutros Boutros-Ghali, om politic egiptean, fost secretar general al ONU (1.01.1992–31.12.1996), secretarul general al Francofoniei între anii 1997 şi 2002 (m. 1970).
1923 – S-a născut Herbert Zand, scriitor austriac (m. 1970).
1926 – S-a născut mezzo-soprana austriacă Léonie Rysanek (m. 1998).
1926 – S-a născut sculptoriţa Gabriela Manole-Adoc (m. 2002)
1927 – S-a născut chitaristul spaniol Narciso Yepes (m. 1997).
1929 – S-a născut, la Ismail, oraș din regiunea Odesa, istoricul literar Gheorghe Barbă (“Mihail Solohov in universul literar romanesc”).
1929 – S-a născut, la Arad, Ivan Singer, matematician; lucrări în domeniul analizei funcţionale, al teoriei aproximării, teoriei optimizării ş.a; membru titular al Academiei Române din 2009
1932 – S-a născut la Prisăceaua în judeţul Mehedinţi, Geo Saizescu, regizor de film, scenarist, actor şi profesor universitar. A regizat filmele Doi vecini (1958), Un surâs în plină vară (1963), Dragoste la zero grade (1964), La porţile pământului (1965), Balul de sâmbătă seara (1967), Astă seară dansăm în familie (1972), Păcală (1974), Eu, tu, şi… Ovidiu (1978), Şantaj (1980), Grăbeşte-te încet (1981), Secretul lui Bachus (1984), Sosesc păsările călătoare (1984), Secretul lui Nemesis (1987), Harababura (1990), Păcală se întoarce (2006) (d. 23.09.2013).
1934 – S-a născut, în București, Andrei Brezianu, eseist, prozator şi traducător (“Iesirea la tarmuri”, “Castelul romanului”, “Translatii”); în 1985 se stabileşte în SUA; din anul următor devine redactor responsabil cu probleme de limbă şi stil în cadrul Secţiei în limba română a postului de radio „Vocea Americii”, apoi redactor şef (1987) şi director (1991-2001) în cadrul aceleiaşi secţii (m. 19.03.2015).
1934 – S-a născut, la Aluniş, jud. Prahova, Vasilica Istrate, scenarist de film (“Desene pe asfalt”, “Veronica”, “Campioana”). A avut o colaborare constantă şi exclusivă cu regizoarea de film Elisabeta Bostan (m. 18.11.2002 la Bucureşti).
1935 – S-a născut Regele Hussein al Iordaniei (d.07.02.1999).
1938 – S-a născut sculptorița Elena Avramescu-Hariga.
1938 – S-a născut, Greoni, sat în comuna Grădinari din județul Caraș-Severin, Ion Cocora (pseudonim al lui Ion Blagoie), critic de teatru și poet (“Dezlegare de chaos”, “Suveranitatea launtrica”, “Ar mai fi de trait”).
1939 – S-a născut, la Galați, istoricul literar Aneta Dobre (“Serghei Esenin. Textul lumii”, “Teme si variatiuni”, “Itinerare poetice”), șef de catedră la Facultatea de limbă și literatură rusă, Universitatea din București.
1940 – S-a născut Doina Antonie, poetă, membră a Uniunii Scriitorilor din România.
1943 – S-a născut Peter Norton, inventator de software şi investitor american.
1948 – S-a născut la Turnu Măgurele, Camelia Caracaleanu, poetă, pictoriță, membră a Uniunii Scriitorilor din România.
1948 – S-a născut Prinţul Charles (Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor), prinţ de Wales şi moştenitor al tronului britanic.
1949 – S-a născut James Young, chitarist, vocalist si compozitor american (Styx).
1951 – S-a născut Horia Nicolai Teodorescu, inginer, membru corespondent al Academiei Române din 1993; a creat, la Iaşi, o şcoală de sisteme fuzzy şi sisteme inteligente şi a contribuit la consolidarea, în ultimii 20 de ani, a şcolii româneşti de sisteme fuzzy şi inteligenţă artificială; a fost iniţiatorul şi promotorul Societăţii Române de Sisteme Fuzzy şi al Uniunii Balcanice de Sisteme Fuzzy şi Inteligenţă Artificială.
1951 – S-a născut Stephen Bishop, cantaret, chitarist si compozitor american.
1953 – S-a născut, la Craiova, compozitorul şi dirijorul Sorin Lerescu, membru al Societatii Autorilor, Compozitorilor si Editorilor de Muzica (SACEM)
1954 – S-a născut, în Birmingham, Alabama, Condoleezza Rice, fost secretar de stat al Statelor Unite ale Americii între ianuarie 2005 – ianuarie 2009. Între 2001 și 2005 a ocupat funcția de consilier pe probleme de securitate națională al lui George W. Bush.
1954 – S-a născut Yanni, muzician grec.
1955 – S-a născut Iosif Olah, fost fotbalist român, obsevator de fotbal din Covasna.
1956 – S-a născut, în satul Doina, comuna Girov, judeţul Neamţ, Vasile Muraru, actor român de comedie al Teatrului “C. Tanase” (filme: “Zambet de soare”, “Miss Litoral”). A format un cuplu comic alături de Nae Lăzărescu timp de 30 de ani. A fost director al teatrului „Constantin Tănase.                                                                                    1962 – S-a născut, în West Orange, New Jersey, actriţa americană Laura San Giacomo.
1964 – S-a născut, la Cluj-Napoca, Gheorghe Aștileanu, pictor, grafician, sculptor.
1964 – S-a născut John Andrew Banfield, vocalist britanic (Pasadenas).
1964 – S-a născut Joseph (Run) Simmons, vocalist si compozitor american (Run DMC).
1965 – S-a născut Adrian Mititelu, pictor din București.
1968 – S-a născut, la Pitești, Nicolae Comănescu, pictor.
1969 – S-a născut, la Rm. Vâlcea, Luminiţa Erga, actriţă a Teatrului Nottara.
1972 – S-a născut Josh Duhamel (Joshua David Duhamel), actor şi fotomodel american.
1975 – S-a născut, la Bistrița, atleta Gabriela Szabo, ministru al tineretului şi sportului în Guvernul Victor Ponta 3 şi 4 (5 martie 2014 – 17 noiembrie 2015); multiplă campioană naţională, europeană, mondială şi olimpică, desemnată, în anul 1999, atleta nr.1 a lumii; vicepreşedinte al Federaţiei Române de Atletism (FRA) (2005 – 2013); preşedinte al Comisiei de Marketing şi Relaţii Publice din cadrul FRA (2005 – prezent).

Decese…
565 – A decedat imparatul bizantin Iustinian I cel Mare (n.482). Flavius Petrus Sabbatius Justinianus, a fost imparat în perioada 527 – 565. S-a născut în satul Tauresium (într-o familie de țărani traco-romani sau iliro-romani), sat situat lângă in prefectura romană Iliria. Familia lui era vorbitoare a limbii latine, iar Iustinian era nepotul împăratului Iustin I. Una dintre cele mai mari realizări ale lui Iustinian este codificarea dreptului roman începută în 529,o uriașă operă de sistematizare a dreptului clasic și postclasic, astfel încât să poată fi aplicat la realitățile secolului al VI-lea din Imperiul Roman. Iustinian, un creștin convins, a jucat un rol important în istoria Bisericii, întocmind tratate religioase si onducand adunări bisericești (sinoade). A întemeiat episcopia Justiniana Prima si a construit biserica Hagia Sofia din Constantinopol (Sfânta Sofia), unul dintre monumentele remarcabile ale arhitecturii universale.
1263 – A murit cneazul rus Alexandr Nevski (n.cca. 1220). A fost cneaz de Novgorod (din 1236) și mare cneaz de Vladimir (din 1252). Făcea parte din dinasria Riurik. În urma victoriilor obținute împotriva germanilor și suedezilor, el a devenit un erou național și a fost sanctificat de Biserica Orodoxa Rusă.
1359 – A murit Sfântul Grigore Palamas (născut la Constantinopol in 1296). Călugăr la Muntele Athos, iar apoi Arhiepiscop de Tessalonic, a fost canonizat la nouă ani de la moartea sa. Moaștele Sfântului Grigore Palamas se păstrează la Tesalonic. A rămas în istorie drept unul dintre cei mai mari teologi ai ortodoxiei.
1716 – A murit, la Hanovra, Gottfried Wilhelm Freiherr von Leibniz, filosof, matematician și fizician german, unul din cei mai importanți filozofi de la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul celui de al XVIII-lea, unul din întemeietorii iluminismului german. A elaborat, independent de Newton, calculul infinitezimal, descoperire ce a marcat decisiv sistemul său logic şi filosofic (n. 01.07.1466, în Leipzig).
1825 – A murit scriitorul german Jean Paul, pseudonimul lui Johann Paul Friedrich Richter. A impus romanul în literatura germană. Opera sa alternează planul real cu cel imaginar, ironia acidă cu efuziunea lirică, într-o deosebită diversitate de asociaţii şi tonalităţi sufleteşti, configurând caractere singulare, pronunţat individuale. A fost un remarcabil stilist, creator de sugestii subtile, atmosferă şi portrete de mare sensibilitate. Opera sa se compune din volumele: Viaţa fericitului învăţătoraş Maria Wuz din Auenthal, Loja invizibilă, Hesperus; Viaţa lui Quintus Fixlein, Titan (n. 1763).
1829 – A murit Louis Nicolas Vauquelin, farmacist și chimist francez, care a descoperit elementele chimice crom (în 1797) şi beriliu (în 1798) (n. 1763).
1831 – A murit filosoful idealist german Georg Wilhelm Friedrich Hegel, clasic al filosofiei germane (“Logica”, “Fenomenologia spiritului”) (n.27.08.1770).
1946 – A murit Manuel de Falla, compozitor şi pianist spaniol, autor de opere (“Viata scurta”), balete (“Amorul vrajitor”), lucrari orchestrale; alături de Isaac Albéniz și Enrique Granados a fost unul dintre cei mai importanți compozitori spanioli din a doua jumătate a secolului al XX-lea (n.23.11.1876).
1955 – A murit Robert Emmet Sherwood, dramaturg american, scenarist de filme si ziarist. Comediile si dramele sale, piese cu implicatii filosofice, de atitudine antirazboinica si de evocare istorica – dintre care cea mai cunoscuta este “Padurea impietrita” (1935) -, remarcabile prin gradatia tensiunii dramatice si socul elementului neprevazut, atesta un temperament ironic, deziluzionat si o tendinta spre paradoxul istorico-moral (n.04.04.1896).
1967 – A murit Petre P. Panaitescu (Perpessicius) (n.13.03.1900), istoric literar şi filolog (slavist), preocupat, în special, de relaţiile românilor cu popoarele slave, de circulaţia manuscriselor slave în cultura română. Este membru fondator al Asociaţiei Slaviştilor din România, membru corespondent al Academiei Române din 1934. A întocmit şi monografii despre câteva figuri emblematice ale istoriei românilor: Alexandru cel Bun (1932), Mihai Viteazul (1936),Mircea cel Bătrân (1944), Dimitrie Cantemir (1958).
1990 – A murit Ernest Bernea, sociolog, etnograf şi filosof, unul dintre intelectualii de marcă ai perioadei interbelice, tatăl pictorului Horia Bernea (n. 1905).
1991 – A murit scriitorul Constantin Chiriţă (n.12.03.1925), (Teroarea neagră (1956), Castelul fetei în alb (1958), Drum bun, Cireşari! (1963), Roata norocului (1965), Teroarea albă (1968). În anul 1988 s-a stabilit în Germania, unde a şi decedat.
2000 – A murit Barbu Zaharescu, economist. A întocmit primul manual de economie politică din România, în 1945 şi diplomat; membru corespondent al Academiei Române din 1955 (n. 1906).
2001 – A murit actrița britanică Charlotte Coleman (Patru nunți și o înmormântare) (n.03.04.1968).
2001 – A decedat, la București, Zigu Ornea, editor, critic, istoric literar, publicist și scriitor, autorul unei bibliografii impresionante cuprinzând numeroase lucrări de specialitate și articole, monografii, cronici literare și cronici ale edițiilor (“Junimea şi junimismul”, “Anii treizeci. Extrema dreaptă românească”) (n.27.08.1930, Frumușica, județul Botoșani).
2003 – A murit sublocotenentul post-mortem Mihail-Anton Samuilă; a fost împuşcat, în urma unui atac asupra transportorului amfibiu blindat în care se afla, în teatrul de operaţii din Afganistan. A fost decorat cu Ordinul “Virtutea Militara” în grad de Cavaler, cu însemn de război (n. la 9 noiembrie 1968 în municipiul Beiuș, județul Bihor).

Calendar Creștin-Ortodox...

Sf. Apostol Filip; Sf. Ier. Grigorie Palama, arhiepiscopul Tesalonicului; Lăsatul secului pentru Postul Naşterii Domnului.

Surse:

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;

  3. e.maramures.ro ;

  4. Wikipedia.ro.;

  5. mediafax.ro ;

  6. Enciclopedia Romaniei.ro ;

  7.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;

  8.  Istoria md.;

  9. istoriculzilei.blogspot.ro.

  10. http://radioconstanta.ro/…
Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 14 noiembrie - CALENDARUL ZILEI ...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 14 noiembrie - CALENDARUL ZILEI ...

Latest News

22 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

362 - Templul lui Apollo din Daphne este distrus de un foc misterios. 794 - Împăratul Kammu a mutat capitala...

”Led Zeppelin II”…

22 octombrie 1969 a fost lansat  la casa de discuri Atlantic Records''Led Zeppelin II'', al doilea album de studio al trupei hard rock engleze...

20 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

1595 - Bătălia de la Giurgiu – artileria toscană dărâmă o parte din zidul fortăreței otomane, așa încât aliații creștini pătrund învingători în cetate....

19 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

202 î.Hr. - Scipio Africanul, proconsul Republicii Romane, i-a învins pe cartaginezii lui Hannibal în Bătălia de la Zama, punând capăt celui de-al Doilea...

18 octombrie – CALENDARUI ZILEI…

1009 - Califul Al Hakim, dărâmă în întregime Biserica Sfântului Mormânt, din Ierusalim. 1210 - Papa Inocențiu al III-lea îl excomunică pe liderul german Otto...
- Advertisement -corhaz1 - 14 noiembrie - CALENDARUL ZILEI ...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 14 noiembrie - CALENDARUL ZILEI ...
Facebook Comments