13.9 C
București
vineri, octombrie 30, 2020

15 aprilie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

28 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

 312 - Acum 1708 ani, a avut loc Bătălia de la Podul Milvius (Podul Șoimului) (azi Ponte Milvio, lângă...

27 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

312 - Împăratul Constantin cel Mare a avut celebra viziune a Crucii.Atribuindu-i lui Dumnezeu victoria militară, Constantin „a poruncit...

26 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

113 d. Hr. - anul inaugurării Columnei lui Traian. După cum precizează inscripţia de la baza monumentului, în anul...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 15 aprilie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

„Ziua Mondială a Artei”, sărbătorită prima dată în anul 2012 şi instituită la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale a Artei, cu ocazia zilei de naştere a pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian, Leonardo da Vinci, considerat o întruchipare a tipului de „om universal” al Renaşterii.

„Ziua Mondială a Diagnosticării Diabetului” prin marcarea acestei zile se atrage atenţia asupra creşterii tot mai accentuate a îmbolnăvirilor de diabet. Diabetul zaharat reprezintă creşterea glicemiei peste limitele normale din cauza producţiei insuficiente de insulină. Alimentele şi băuturile consumate joacă un rol important în sănătate, excesul de produse cu zahăr determinând o creştere alarmantă a glicemiei. Specialiştii spun că atunci când organismul nu produce suficientă insulină pentru a transporta glucoza în celule, creşterea glicemiei sanguine şi scăderea cantităţii de glucoză din celule determină simptomele şi complicaţiile caracteristice diabetului zaharat.

Ziua Naţională a Danemarcei – Ziua de naştere a reginei Margrethe a II-a (15.IV.1940)

Evenimente…
1647 – Se împlinesc 373 de ani de când boierul cărturar Udrişte Năsturel (cumnatul domnului muntean Matei Basarab) termina de tradus din latină în slavonă şi tipărea (la Mănăstirea Dealu din Târgovişte) cartea lui Thomas Kempis „De imitatione Christi” (Imitaţiunea lui Cristos/Urmarea lui Hristos). În predoslovia (prefaţa) cărţii, dedicată mitropolitului Varlaam al Moldovei, Udrişte Năsturel afirma latinitatea limbii române.
1738 – Acum 282 de ani, la King’s Theatre din Londra, avea loc premiera operei în trei acte „Xerxes”, de Georg Friedrich Händel.
1755 – Cu 265 de ani în urmă poetul, jurnalistul și lexicograful britanic Samuel Johnson a publicat la Londra „Dicționarul limbii engleze”, primul mare dicţionar englez cu citate ilustrate.
1762 – Se împlinesc 258 de ani, de când, prin decretul imperial, semnat de împărăteasa Maria Tereza (1740-1780), de înfiinţare a miliţiei naţionale grănicereşti iau fiinţă Regimentul I românesc de la Năsăud şi Regimentul II românesc de la Orlat.
1870 – În urmă cu 149 de ani Mihai Eminescu începea colaborarea la revista „Junimii”, „Convorbiri literare”, cu poemul „Venere şi Madonă”
1896 – Apare la Bucureşti, sub conducerea lui I. L. Caragiale, săptămânalul Epoca literară, supliment al ziarului Epoca (1885).
1904 – A luat fiinţă Automobil Club Român (A.C.R.), asociaţie a automobiliştilot din România, cu sediul în Bucureşti, sub denumirea „Asociaţia Automobil Club Român”, la iniţiativa lui G. V. Bibescu; reorganizată în 1967 sub denumirea actuală. Este membră a Federaţiei Internaţionale a Automobilului (din 1912) şi a Alianţei Internaţionale de Turism (din 1979).
1912 – S-a scufundat (după coliziunea frontală cu un aisberg), pachebotul de lux Titanic. Au murit 1517 pasageri, dintre cei 2269. Epava navei a fost descoperită în anul 1985, de către oceanograful Robert Ballard.
1918 – Acum 102 de ani, la această dată a devenit muzeu memorial casa din pitorescul cartier ieşean Ţicău în care a locuit, între anii 1872 şi 1889, scriitorul Ion Creangă, numită şi „Bojdeuca lui Creangă” (sau „Bojdeuca din Ţicău”). De menţionat că „Bojdeuca lui Creangă” este prima casă memorială din România.
1923 – Insulina începe să fie utilizată la scară largă în tratamentul diabeticilor.
1924 – Americanul Rans McNally publică primul atlas turistic.
1931 – S-a dat în folosinţă, la New York, Empire State Building, având 102 etaje şi o înălţime de 381 metri. Pentru construcţie s-au utilizat 60.000 tone oţel, 10 milioane cărămizi şi 3 milioane cărămizi pentru faţadă.
1940 – A fost marcată Ziua Naţională a Danemarcei, care corespunde cu ziua de naştere a reginei Danemarcei, MARGARETHE II.
1944 – A avut loc cel de-al doilea mare bombardament anglo-american asupra Capitalei, cu utilizarea şi de bombe incendiare. Sunt distruse o parte a clădirii Universităţii, clădirea „Cărţii Româneşti” ş.a. (Primul bombardament: 4 aprilie, acelaşi an).
1947 – Acum 73 de ani a luat fiinţă Filarmonica de Stat „Banatul” din Timişoara.
1949 – Cu 71 de ani în urmă, pe scena Teatrului Naţional din Capitală, avea loc premiera dramei „Bălcescu”, de Camil Petrescu. Piesa reînvie evenimentele de la 1848 din ţara noastră, aducând în prim plan figura lui Nicolae Bălcescu.
1949 – Tot într-o zi de 15 aprilie şi tot acum 71 de ani, a fost înfiinţată, la Braşov, Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat „Gheorghe Dima”.
1957 – Se încheie un acord romano-sovietic privind statutul juridic al trupelor sovietice stationate inca din 1944 pe teritoriul Romaniei.
1964 – Se deschide cel mai lung pod din lume, care traversează golful Chespeake (S.U.A.), de 17,5 mile.
1964 – Cu 56 de ani, între 15 şi 22 aprilie, a avut loc plenara lărgită a CC al PCR care a adoptat Declaraţia cu privire la poziţia PCR în problemele mişcării comuniste şi muncitoreşti internaţionale. Declaraţia condamna pretenţiile PCUS de a domina mişcarea comunistă internaţională sub pretextul internaţionalismului proletar şi socialist, în realitate o codificare a intereselor de stat ale URSS. Declaraţia a marcat începutul oficial al politicii independente a României în cadrul „lagărului” socialist
1971 – În urmă cu 49 de ani la Porțile de Fier a fost conectat în sistemul energetic naţional primul hidro-agregat de producție românească.
1977 – În comuna Flămânzi este dezvelit un obelisc în memoria răsculaţilor din 1907.
1983 – Se deschide, la Tokio, după modelul „Disney World”, parcul de distracţii „Tokyo Disneyland”.
1989 –  Acum 31 de ani a avut loc tragedia de pe Stadionul Hillsborough (Sheffield, Anglia), când la un meci din semifinalele FA Cup dintre FC Liverpool şi FC Nottingham Forest, 96 de oameni au fost ucişi şi alte 766 de persoane rănite. Ancheta oficială din 1990 asupra dezastrului, numită Raportul Taylor, concludea că „principalul motiv al producerii tragediei este deficienţa în controlul poliţiei”. Constatările raportului au dus la eliminarea teraselor de stat în picioare pe toate stadioanele majore din Marea Britanie. Incidentul a rămas până astăzi cea mai mare tragedie din fotbalul european şi una din cele mai mari din fotbalul mondial.
1991 – Se împlinesc 29 de ani de la inaugurarea oficială, la Londra, a activităţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), creată în scopul sprijinirii unor proiecte economice şi de democratizare a ţărilor est-europene.

Nașteri…
1452 – S-a născut, la Vinci, lângă Florenţa, Leonardo DA VINCI (m.1519), pictor, sculptor, arhitect, inventator şi umanist italian. Întruchipare a tipului de „om universal” al Renaşterii. Din 1515 s-a stabilit în Franţa, la Curtea regelui Francisc I, unde a şi murit. A realizat lucrări pătrunse de un adânc umanism, pline de poezie şi de mister: portrete (Mona Lisa sau Gioconda; Doamna cu hermina; Buna Vestire), compoziţii (Sf. Ieronim în pustie; Madona în grotă), picturi murale (Cina cea de taină; Bătălia de la Anghiari). Desene, unele artistice (schiţe, ca celebrul Autoportret, studii de expresie cum sunt Portretele groteşti), altele cu caracter ştiinţific. Ca sculptor, a realizat statuia ecvestră a lui Francesco Storza. Este autorul unui celebru Tratat despre pictură. A adus contribuţii în numeroase ramuri ale ştiinţei: mecanică, optică, hidrotehnică, anatomie, botanică. A proiectat numeroase maşini (de spălat, tipografice), cuptoare metalurgice etc.
1469 – S-a născut Nanak (numit şi Guru Nanak) (m.1539), reformator religios şi mentor spiritual indian. Fondator şi guru al comunităţii religioase sikh. Doctrina sa monoteistă încearcă să îmbine hinduismul cu islamismul. A scris imnurile devoţionale din Adi Granth şi culegerea de rugăciuni Japji.
1684 – S-a născut Ecaterina I a Rusiei, împărăteasă din 1725 până la moartea sa (m. 1727)
1707 – S-a născut Leonhard Euler, matematician, fizician şi astronom elveţian; contribuţii fundamentale în matematică. Este considerat creatorul calculului variaţional (Institutiones calculi integralis, 1755). A adus contribuţii fundamentale în matematică. A efectuat cercetări în domeniile mecanicii raţionale, opticii, hidrodinamicii, mecanicii cereşti. A dezvoltat teoria mişcării planetelor şi cometelor (m. 18.09.1783).
1772 – S-a născut Étienne Geoffroy Saint-Hilaire, geolog şi anatomist francez; precursor al evoluţionismului (m. 1844).
1797 – S-a născut Adolphe Thiers, ziarist, istoric şi om politic francez; de mai multe ori ministru şi prim-ministru; primul preşedinte al celei de-a treia Republici Franceze (1871-1873); a condus acţiunea de reprimare sângeroasă a Comunei din Paris (m. 03.09.1877).
1809 – S-a născut Hermann Günther Grassmann, matematician (a creat algebra spaţiului cu „n” dimensiuni) şi fizician german (contribuţii în acustică, optică şi electromagnetism) (m. 1877).
1812 – S-a născut, la Iaşi, Maria BURADA (m.1886), traducătoare română. Soţia cărturarului Tudorachi Burada (1800-1866) şi mama lui T. T. Burada (1839-1923). A fost prima femeie din Moldova care a tradus piese de teatru (Clopotarul de la Sf. Pavel, de J. Bouchardn, 1847). A înfiinţat şi a condus un pension de fete la Iaşi (1831), primul de acest fel fondat de români.
1843 – S-a născut, la New York, scriitorul american Henry JAMES (m.1916). Unul dintre gânditorii moderni asupra tehnicii narative. A publicat romane de analiză psihologică, având ca motive confruntarea dintre civilizaţia europeană şi spiritul american (Americanul, 1877; Portretul unei doamne, 1881; Muza tragică, 1890).
1844 – S-a nascut filosoful, poetul si filologul german Friedrich Nietzsche („Așa grăit-a Zarathustra”, „Dincolo de bine și de rău”) (m.25.08.1900).
1856 – S-a născut Jean Moréas (m.1910), poet francez de origine greacă. Promotor şi teoretician al simbolismului, fondatorul revistei „Le symbolist” (1866) şi al „Şcolii romane” (1891). A scris versuri de atmosferă autumnală şi crepusculară (Sirtele, 1884; Cantilenele, 1886), după care a trecut la tonalităţi meditativ-elegiace (Pelerinul pasionat, 1891; Pădurile, 1894/1896; Stanţele, 1899-1901, capodopera sa). A publicat şi eseuri.
1858 – S-a născut sociologul francez Émile Durkheim; a întemeiat, în 1896, revista „L’Année sociologique”, în jurul căreia s-a constituit şcoala franceză de sociologie (m.15.XI.1917).
1862 – S-a născut, la Ştefăneşti, jud. Botoşani, Nicolae Leon (m.1931), zoolog român. Reprezentant al perioadei de consolidare a biologiei româneşti, entomolog, descoperitor a numeroase structuri organice, Nicolae Leon este totodată autorul primelor cercetări asupra epidemiologiei malariei din România. Este considerat ca întemeietor al parazitologiei din ţara noastră şi fondator al primului laborator de parazitologie la Iaşi. A scris numeroase studii şi articole despre apariţia şi transformarea speciilor, despre ereditate etc.
1873 – S-a născut scriitorul american Henry James („Portretul unei doamne”, „Elisabeta, printesa Muntenegrului”) (m.28.02.1916).
1874 – S-a născut Johannes Stark, fizician german, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1919 (m. 1957)
1878 – S-a născut Robert WALSER (m.1956), scriitor elveţian de limbă germană. Recunoscut post-mortem ca unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai prozei elveţiene. A scris romane (Fraţii Tanner; Institutul Benjamenta) şi proză scurtă pe un ton incisiv (Trandafirul).
1879 – S-a născut, la Braşov, Elena POPEA, pictoriţă română. A pictat scene de gen (Grup de ţărani), naturi statice (Sufragerie), peisaje (Peisaj din Bran), într-o viziune originală. A valorificat pictura tradiţională transilvăneană (d. 19 iunie 1941 Bucureşti).
1879, 15/28: S-a născut, la Prilep, Macedonia, Theodor Capidan (m.1953), lingvist român. s-a impus prin marile monografii lingvistice, etnografice şi folclorice privind dialectele româneşti sud-dunărene (megleno-român şi macedo-român); alături de Constantin Lacea, a fost cel mai devotat colaborator al lui Sextil Puşcariu la elaborarea „Dicţionarului limbii române”; membru titular al Academiei Române din 1935. A elaborat şi publicat lucrări fundamentale asupra dialectelor aromân şi meglenoromân (Aromânii. Dialectul aromân, 1932; Meglenoromânii, 1925-1935). NOTĂ: Majoritatea surselor dau ca dată a naşterii exclusiv stilul nou – 28 aprilie 1879
1896 – S-a născut, la Bacău, Nicolai Gavrilescu (m.1966), fiziolog şi hidrolog român. A condus Staţiunea de cercetări marine de la Agigea (1965-1966). Este cunoscut pentru lucrările referitoare la acţiunea diferiţilor anestezici (eter, cloroform) asupra fibrei nervoase, fibrei musculare striate şi asupra proprietăţilor oxido-reducătoare ale ţesuturilor.
1905 – S-a născut, la Gura Râului, jud. Sibiu, Aurel Decei, istoric şi orientalist român. Specialist în istoria Evului Mediu românesc (Relaţii româno-orientale; Istoria Imperiului Otoman etc.) (m.24.04.1976).
1905, 15/28 – S-a născut agronomul Irimie Staicu; a studiat metodele de fertilizare a podzolurilor şi sărăturilor; membru corespondent al Academiei Române din 1963 (m. 1989).
1910 – S-a născut, în Polonia, Miguel Najdorf, mare maestru argentinian la șah, faimos pentru a sa variantă “Najdorf” (m. 1997, la Málaga, în Spania).
1912 – S-a născut Kim Ir Sen (Kim Il Sung), om politic comunist nord-coreean; preşedinte (1949-1966) şi secretar general al C.C. (1966-1994) al Partidului Muncii din Coreea; preşedinte al R.P.D. Coreene (1972-1994); creatorul pe baza „ideilor ciuce” a socialismului de tip coreean; a încurajat cultul personalităţii sale, căruia i-a dat dimensiuni paroxistice (m. 1994).
1913 – S-a născut, la Iaşi, muziciana Rodica Suţu (Soutzo), pianistă şi compozitoare română. Membră a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. A lucrat ca pianistă-solistă şi maestru de sunet la Radiodifuziunea Română (1937-1955) şi conferenţiar la clasa de pian la Institutul Pedagogic din Bucureşti (1963-1966). A compus majoritatea lucrărilor sale pentru pian. A compus lieduri pe versuri de Eminescu şi Otilia Cazimir. (m.8.V.1979).
1920 – S-a născut Richard von Weizsäcker, om politic german afiliat partidului Uniunea Creștin-Democrată, primar al Berlinului din 1981 până în 1984 şi președinte al RFG în perioada 1984 – 1994; în timpul mandatului său a avut loc căderea Zidului Berlinului (1989) şi reunificarea Germaniei din 1990; la alegerile din mai 1984, el nu a avut un contracandidat, fapt unic in istoria postbelică a Germaniei (m. 2015).
1922 – S-a născut, în Faraoanele, jud. Vrancea, Grigore Teodorovici (m.1992), medic român. Este creatorul şcolii de epidemiologie în Moldova. A fost profesor la Institutul de Medicină din Iaşi timp de peste patru decenii. A publicat peste 300 de lucrări ştiinţifice, dintre care monografia Epidemiologia bolilor transmisibile (1978) este cea mai valoroasă.
1922 – S-a născut, în Siria, Michael Ansara, actor american de origine siriană (d. 31.07.2013, în Calabasas, California).
1924 – S-a născut, la Bucureşti, Stephen Alexander Fischer-Galaţi, istoric american de origine română. Specialist recunoscut în istoria Europei de Est, a publicat numeroase lucrări, printre care cităm: România nouă: de la Democraţia Populară la Republica Socialistă (1967), Estul Europei şi Războiul Rece (1996), România în secolul al XX-lea (1998). Între 1951 şi 1953, a lucrat la Departamentul de Stat al SUA, iar în vremea administraţiei Nixon a devenit consultant pentru problemele est-europene al Casei Albe (m. 10 martie 2014, în Boulder, Colorado, SUA).
1924 – S-a născut Sir Neville Mariner, dirijor şi violonist englez, fondator si presedinte al “Academy of St. Martin in the Fields”, fondator si director muzical al “Los Angeles Chamber Orchestra”, sef al orchestrei simfonice a Radioului din Stuttgart (1983-1989).
1927 – S-a născut la Brașov, Willi Zeidner, scriitor român de etnie germană. În mai 1989, scriitorul Willi Zeidner a emigrat în Republica Federală Germania.
1929 – S-a născut dirijorul israelian de origine română Mendi Rodan (m. 2009). NOTĂ: Unele surse dau ca dată a naşterii 17 aprilie 1929.
1931 – S-a născut Tomas Tranströmer, poet, psiholog şi traducător suedez; Premiul Nobel pentru Literatură în anul 2011 (m. 2015).
1934 – S-a născut, la Bucureşti, Ion VIANU, medic psihiatru şi scriitor român. Fiu al acad. Tudor Vianu (1897-1964). Stabilit în Elveţia (1977). A lucrat la Facultatea de Medicină din Capitală (1954-1975). Membru al Societăţii elveţiene de psihiatrie, al Societăţii franceze de psihosomatică, al Ligii pentru apărarea drepturilor omului în România. A publicat o serie de lucrări în domeniul psihiatriei.
1935 – S-a născut, la Grădinari, jud. Caraş-Severin, Gheorghe FIRCĂ, muzicolog, cercetător ştiinţific, compozitor, publicist (m. 01.01.2016, la București). Înmormantarea a avut loc la 5 ianuarie 2016, ora 12.00, la cimitirul Cernica.
1935 – S-a născut la București, Andrei Magheru, ambasador al României la UNESCO.
1937 – S-a născut în North Adams, Massachusetts, Statele Unite, actorul, cântărețul, producătorul și scenaristul american Frank Vincent; colaborator al regizorului Martin Scorsese (d. 13 septembrie 2017, în Nutley, New Jersey, Statele Unite).
1938 – S-a născut, în Tunis, Claudia CARDINALE, actriţă italiană de film. Una din marile stele ale ecranului european. A apărut în filme de toate genurile, dar s-a impus ca interpretă a unor personaje temperamentale (Rocco şi fraţii săi, 1960; Ghepardul, 1963; Fata lui Bube, 1964).
1939 – S-a născut, în Bucureşti, Nicolae N. Săulescu, inginer agronom. Membru corespondent al Academiei Române din 1990 și titular din 2009. Are contribuţii la fundamentarea teoretică şi la crearea experimentală a unor soiuri de grâu (Lovrin, 24; Fundulea 29; Flamura 85 etc.).
1940 – S-a născut regina Danemarcei, Margrethe a II-a. Sărbătoare națională în Danemarca.
1942 – S-a născut la București, Lucian Augustin Bolcaş, avocat și om politic (acum la PSD).
1944 – S-a născut la Câmpulung Muscel, judeţul Argeș, Laurenţiu Mircea Popescu, medic, profesor universitar, academician şi om politic. Membru titular al Academiei Române din 2001. Realizările cercetărilor sale sunt concretizate în aproximativ 200 de lucrări, studii, articole, rapoarte, manuale, scrise singur sau în colaborare cu alți specialiști, multe apărute peste hotare. A publicat studii privind leziunile miocardice produse de ischemia cardiacă asupra contracţiei musculare netede şi a mecanismelor de apărare imună. Este autorul unui atlas de histologie (d. 3 august 2015, București).
1946 – S-a născut, la București, Șerban Popa, artist în sticlă și pe textile. Stabilit în Canada.
1946 – S-a născut, la București, Zamfir Dumitrescu, pictor, profesor și politician român, fost rector al Academiei de Arte, fost preşedinte UAP, deputat PSD de Bucureşti (2004-2008).
1947 – S-a născut, în Iaşi, Aura MUŞAT, poetă şi istoric literar român. Este cercetător ştiinţific principal la Institutul „A. Philippide” din Iaşi. A publicat volumele de poezie: Până la sfârşit (1972), Tâlcuitorul (1977), Fantasmele greierului (1996) etc.
1947 – S-a născut Sorin Postolache, publicist, caricaturist și fotograf român (m. 18 iunie 2002).
1950 – S-a născut, la București, Mircea Ciobanu, pictor, sculptor, scriitor, grafician, arhitect, sticlar şi jurnalist. Artistul a emigrat la începutul anului 1981 în Elveția, unde a devenit foarte repede cunoscut și apreciat (m. 9 ianuarie 1991, la Geneva).
1953 – S-a născut la Galați, Aurel Manole, pictor.
1955 – S-a născut la Tulcea, Monica Cerchez Chirnoagă, pictoriţă.
1955 – S-a născut chitaristul american de jazz Jeff Golub (m. 2015).
1959 – S-a născut la Văleni, județul Vaslui, Maria Cozma-Crocy (fostă Cozma), scriitoare.
1959 – S-a născut Emma THOMPSON, actriţă britanică de teatru şi film, scenaristă. Are un repertoriu deosebit de vast, interpretând personaje cu o accentuată personalitate (Rămăşiţele zilei; În numele tatălui; Raţiune şi simţire etc.). În 1929 a primit Premiul Oscar pentru filmul Întoarcere la Howards.
1960 – S-a născut Filip (Duce de Brabant) (Philippe Léopold Louis Marie, Duce de Brabant), rege al Belgiei, membru al Casei de Saxa-Coburg şi Gotha; a urcat pe tron la 21 iulie 2013, în urma abdicării tatălui său, Albert al II-lea.
1967 – S-a născut, la Constanța, ÎPS Nicolae Condrea, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi (din 2002).

Decese…
1446 – A murit Filippo Brunelleschi, arhitect şi sculptor italian din perioada Renaşterii timpurii (n. 1377).
1754 – A încetat din viaţă Jacopo Francesco Riccati (n.1676), matematician italian. A studiat ecuaţiile diferenţiale ce-i poartă numele (ecuaţii de tip Riccati) şi a dat soluţii pentru cazurile speciale.
1765 – A murit primul savant rus de importanță mondială, Mihail Lomonosov. A formulat legea conservarii materiei si a intuit-o pe cea a conservarii energiei. Este creatorul odei, ca specie literara, in literatura rusa si este considerat ca fiind unul dintre fauritorii limbii literare ruse („Epistola despre regulile prozodiei ruse”, „Retorica”) (n.19.11.1711).
1788 – A încetat din viaţă, la Paris, George Louis Leclerc Buffon (n. 1707), naturalist şi scriitor francez. Unul dintre întemeietorii învăţăturii despre dezvoltarea naturii în general şi a naturii organice în special. Opera sa de bază este Istoria naturală, apărută între 1749-1788, în 36 de volume. Membru al Academiei Franceze de Ştiinţe.
1843 – A murit Noah Webster, „părintele lexicografiei americane”. El este editorul Dictionarului american al limbii engleze, care ii poarta numele (n.16.10.1758).
1865 – A murit, asasinat de un sudist fanatic, Abraham Lincoln, preşedinte al SUA între anii 1861 şi 1865, primul preşedinte american ucis în timpul mandatului; el a fost împuşcat în seara zilei de 14 aprilie, de Vinerea Mare, când se afla în loja teatrului Ford din Washington, DC; a intrat în comă şi a murit nouă ore mai târziu, în zorii zilei de 15 aprilie; Abraham Lincoln a fost unul dintre fondatorii Partidului Republican (1856) şi un ferm luptător pentru desfiinţarea sclaviei (n. 1809). NOTĂ: Unele surse dau ca dată a morţii 14 aprilie 1865.
1893 – A decedat, la Miclăuşeni – Iaşi, filologul Petru M. Câmpeanu. Ca şi alţi cărturari ardeleni, el soseşte în Moldova în 1837 şi este instalat imediat în postul de profesor la Academia Mihăileană din Iaşi, la Catedra de Filosofie, apoi cea a Legilor. Preocupat de studierea şi cultivarea limbii, a publicat Gramatica românească (1848) şi un Abecedar latin (1847). Paralel, a desfăşurat şi o intensă activitate de traducător şi a participat la organizarea unor instituţii sau la iniţierea unor opere culturale. Ca o recunoaştere a activităţilor sale multiple, la 10 septembrie 1871 a fost ales membru de onoare al Academiei Române (n.1809).
1908 – A murit Jacques Antoine Béchamp, medic şi chimist francez; şi-a petrecut copilăria în Ţara Românească, învăţând la Colegiul „Sf. Sava”; studii în domeniile biologiei, chimiei biologice şi toxicologiei; membru de onoare străin al Academiei Române din 1906 (n. 1816).
1921 – A murit Constantin Barozzi, general, geodez şi cartograf; membru fondator al Societăţii Geografice Române; membru de onoare al Academiei Române din1905 (n. 1833).
1924 – A murit Eduard Caudella, violonist, pedagog şi compozitor (n. 1841)
1937 – S-a stins din viaţă, la Vulcana-Pandele, jud. Dâmboviţa, Gabriel POPESCU (n.1866), grafician român. Întemeietor al şcolii româneşti de gravură. A executat lucrări în acvaforte şi cu acul (Autoportret; Portret de fată etc.); desene în diferite tehnici, caracterizate prin precizia şi fineţea meşteşugului.
1940 – S-a stins din viaţă Alexandru PLĂMĂDEALĂ (n.1888), sculptor şi pictor român. A fost profesor la Şcoala de Arte Plastice din Chişinău (care azi îi poartă numele). A fondat, în 1939, Pinacoteca municipală din Chişinău. A executat sculpturi figurative, de tradiţie realistă (Bustul poetului Alexie Mateevici; Monumentul lui Ştefan cel Mare).
1942 – A încetat din viaţă, la Geneva, Robert Musil, scriitor austriac. Ostil nazismului, s-a refugiat în Elveţia (1938). A fost unul dintre inovatorii genului romanesc. Capodopera sa, romanul Omul fără însuşiri (1930-1943), realizează un vast tablou satiric al societăţii austro-ungare de la începutul secolului al XX-lea (n.06.11.1880).
1949 – A încetat din viaţă, la Beverly Hills, California, Wallace BEERY (n.1881), actor american de teatru şi film. A debutat ca actor comic de circ, apoi joacă în spectacole de varietăţi, de music-hall şi comedii muzicale. A debutat pe ecran în 1920. Cu apariţiile din Piciul (Oscar, 1932), Dineu la ora 8; Grand Hotel şi Viva Villa!, el devine o figură marcantă a cinematografului american şi internaţional.
1967 – A murit teologul Nicolae Colan, episcop al Clujului si mitropolit, membru de onoare al Academiei Române din 1942, ministru al educaţiei naţionale, cultelor şi artelor (1938-1939); bogată activitate publicistică (n.28.11.1893).
1967 – S-a stins din viaţă, la Roma, TOTO (Antonio de Curtis) (n.1898), actor italian de teatru şi film. Format la şcoala teatrului de revistă, a debutat pe ecran în 1936, unde a interpretat peste o sută de roluri. A fost unul dintre marii interpreţi comici satirici (Napoli, oraşul milionarilor, 1950; Hoţii şi vardiştii, 1951; Veşnici necunoscuţi, 1958; Păsăroi şi păsărele, 1966).
1978 – A încetat din viaţă, la Bucureşti, Sergiu MALAGAMBA, compozitor şi instrumentist român. Printre creaţiile sale se înscriu melodii de muzică uşoară românească (Eşti dragostea mea; S-au cunoscut în luna mai) (n.06.02.1913, la Chișinău, azi în R. Moldova).
1980 – A murit Jean-Paul Sartre, filosof existenţialist, scriitor şi critic literar francez; i-a fost atribuit Premiul Nobel pentru Literatură pe 1964, pe care a refuzat să-l ridice (n.21.06.1905).
1986 – A murit Jean GENET, romancier şi dramaturg francez. A publicat romane (Notre-Dame des Fleurs, 1944; Miracolul trandafirului, 1946), povestiri, piese de teatru ce transfigurează experienţa răului şi a abjecţiei (n.19.12.1910).
1988 – A încetat din viaţă, Modest MORARIU, poet, eseist, traducător şi editor român. A publicat lirică de rafinament intelectual (Poveste cu fantome, 1968; Ovăzul sălbatic, 1974; Naşterea nostalgiei, 1985). A scris eseuri de artă şi literatură universală. A făcut traduceri din literatura franceză (n. 11.08. 1929, la Cernăuţi, azi în Ucraina).
1990 – S-a stins din viaţă, la New York, Greta GARBO (n. 18.09.1905), actriţă suedeză de teatru şi film. Stabilită în S.U.A. supranumită „Diva”. Tipul feminin – enigmatic, glacial şi distant – întruchipat de ea a creat în epocă un adevărat mit (Dama cu camelii, 1936; Contesa Walewska, 1937; Anna Karenina, 1935). În 1954 a primit un Oscar omagial pentru întreaga activitate. A abandonat cinematograful în 1941, în plină glorie pentru a-şi păstra aura magică.
1993 – A murit geofizicianul canadian J. Tuzo Wilson care a stabilit structura continentelor (n.24.10.1908).
1994 – A murit geologul Sabba S. Ştefănescu; a desfăşurat o intensă activitate de cercetare, în principal în cele două discipline pe care le-a profesat şi la catedră: teoria câmpului electromagnetic şi prospecţiuni electrice; membru titular al Academiei Române din 1963 (n. 1902).
2000 – A murit Edward Gorey, ilustrator (recunoscut pentru lucrările sale în creion şi cerneală) şi scenograf american (n. 1925).
2002 – A murit Radu SĂPLĂCAN, critic literar şi poet (poezie: „Livada Roëntgen”, „Ușor, deasupra lumii”, „Factorul șarpe”); a lucrat la Radio Cluj din anul 1975 (n. 01.04.1954).
2008 – A murit Dan GRIGORESCU, reputat critic şi istoric de artă, dar şi cunoscut istoric şi critic literar, traducător (excelent anglist), profesor de literatură comparată; membru titular al Academiei Române din 2004 (n. 13.05.1931).
2008 – A murit inginerul Dan MATEESCU; studii teoretice şi experimentale în domeniul construcţiei metalice (cupola Pavilionului Expoziţei Naţionale din Bucureşti, structura metalică a centralelor de la Porţile de Fier I şi II etc.); membru titular al Academiei Române din 1974 (n. 15.11.1911).
2012 – A murit sportivul australian Murray Rose, unul dintre cele mai importante nume ale nataţiei mondiale; a câştigat 4 medalii olimpice la înot (la Melbourne, în 1956 – la 400 metri, 1.500 metri şi 4×200 metri liber – şi patru ani mai târziu, la Roma – la la 400 metri liber); este primul om care a înotat 1500 m sub 18 minute la vârsta de numai 17 ani, iar de-a lungul carierei a stabilit 15 recorduri mondiale (n.6.I.1939, în Scoţia).
2013 – S-a stins din viaţă, după o grea suferinţă, în seara zilei de 15 aprilie, la Cluj-Napoca, Laurențiu Eleodor Mihăileanu, poet și prozator, membru al Uniunii Scriitorilor din România – filiala Cluj (n.10.11.1953, , la Potlogi, jud. Dâmbovița).
2013 – A murit actorul american Richard LeParmentier, cunoscut pentru rolul amiralului Motti din „Star Wars: Episode IV: A New Hope” (n. 1946).
2014 – A murit handbalistul Ghiţă Licu, dublu campion mondial cu naţionala României în 1970 şi 1974. S-a stins din viaţă, marți noaptea, la vârsta de 68 ani. Unul dintre cei mai mari pivoţi ai României, Ghiţă Licu a fost şi unul dintre cei mai apreciaţi tehnicieni care au antrenat în Germania. În istoria handbalului românesc, Licu senior figurează ca fiind al doilea marcator, după Vasile Stângă. El a înscris nu mai puţin de 1.054 de goluri pentru prima reprezentativă, cu care a obţinut şi medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Montreal 1976. Ghiţă Licu a fost înmormântat în comuna Pantelimon.
2014 – A murit inginerul american John C. Houbolt, supranumit “eroul necunoscut” al misiunii Apollo 11; contribuţiile sale la programul spaţial american au fost vitale pentru aselenizarea cu succes a primei nave cu echipaj uman pe Lună, la 29 iulie 1969 (n. 1919).
2014 – A murit, la New York, SUA, Nina Cassian (nume real: Renée Annie Cassian), poetă, prozatoare şi traducătoare, autoare de lieduri şi muzică de cameră, stabilită în SUA din 1985 (n. 27.11.1924, la Galați).
2015 – A încetat din viaţă, miercuri dimineaţa, la trei săptămâni după ce a împlinit venerabila vârstă de 92 de ani, în satul Laz, comuna Săsciori, județul Alba, pictoriţa iconară Maria Deac Poenariu, inclusă, în 2011, de Ministerul Culturii în programul „Tezaure umane vii – păstrători şi transmiţători ai culturii” iniţiat de UNESCO; a fost ultima reprezentantă a neamului pictorilor Poenaru din satul Laz, iconari care au dezvoltat un stil estetic aparte şi o adevărată şcoală de pictură pe Valea Sebeşului, începând cu anul 1770 (n. 25 martie 1923 în satul Laz, comuna Săsciori, județul Alba).
2016: A murit, vineri, la vârsta de 72 de ani, Alexandru Neculae Boriga, statistician, inginer şi profesor, unul dintre cei mai mari statisticieni din Europa; contribuţii deosebite la statistica atletică. A fost prefect al judeţului Dâmboviţa (n. 1944).
2018 – A murit duminică, în jurul orei 15.00, la spitalul Elias din Capitală, la vârsta de 73 de ani, Nicolae Mischie, profesor de istorie, fost deputat PSD de Gorj în legislaturile 1990–1992 (din partea FSN) și 1992–1996 (din partea PDSR). În perioada 1996–2004, Nicolae Mischie a ocupat atât funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj cât și pe cea de președinte al filialei Gorj a PSD. Nicolae Mischie s-a născut la Godinești, județul Gorj la data de 2 martie 1945.

Calendar creștin-ortodox…

Miercurea Mare…

Sfinții Apostoli Aristarh, Pud și Trofim. Sfinții Mucenici Crescent și Vasilisa.

Surse: http://www.calendarulzilei.rohttp://ro.wikipedia.org/wiki,http://www.rador.ro/…/,http://www.radiocraiova.ro/… și http://radioconstanta.ro/…

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 15 aprilie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 15 aprilie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

28 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

 312 - Acum 1708 ani, a avut loc Bătălia de la Podul Milvius (Podul Șoimului) (azi Ponte Milvio, lângă...

27 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

312 - Împăratul Constantin cel Mare a avut celebra viziune a Crucii.Atribuindu-i lui Dumnezeu victoria militară, Constantin „a poruncit degrabă” ca statuii care îl...

26 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

113 d. Hr. - anul inaugurării Columnei lui Traian. După cum precizează inscripţia de la baza monumentului, în anul 113 d. Hr. a avut...

25 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

1147 - O armată a cruciaților sub conducerea lui Conrad al III-lea al Germaniei a fost învinsă în bătălia de la Dorylaeum de către...

24 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

1260 - Sfințirea catedralei din Chartres în prezența regelui Ludovic al IX-lea. 1648 - Cu 372 de ani în urmă avea loc semnarea „Păcii de...
- Advertisement -corhaz1 - 15 aprilie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 15 aprilie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments