Demis Roussos (n. Alexandria, Egipt – d. 25 ianuarie 2015, Atena, Grecia) a atins pentru prima dată succesul ca membru (vocalist și basist) al formației Aphrodite’s Child, în care a fost coleg cu Vangelis. Împreună au înregistrat cântece precum „Rain and Tears”, „Marie Jolie” și „It’s Five a Clock”, iar la începutul anilor ’70 au lansat albumul conceptual 666.După această etapă, Roussos și-a investit energia în propria carieră solo.

În timp ce primul său album a fost un proiect necomercial, Demis Roussos s-a orientat mai târziu spre genul șlagăr, lansând cântece precum „Forever And Ever”, „Goodbye, My Love, Goodbye” și „My Friend the Wind”. A cântat în mai multe limbi.De-a lungul carierei sale, Roussos a vândut peste 60 de milioane de albume în lumea întreagă.

Tatal sau George Roussos a avut o cariera de arhitect de succes. Mama sa si cei doi fii insa au dus un trai modest de emigranti pana in ziua in care datorita crizei Canalului de Suez, au fost nevoiti sa isi abandoneze proprietatile din Egipt si sa se intoarca in Grecia. In anii adolescentei Demis a trebuit sa munceasca pentru a asigura existenta familiei sale. El a lucrat ca muzician de cabaret in Atena, unde a invatat sa cante la chitara, trompeta si la pian.

La jumatatea anilor ‘60, Demis Roussos a fost membrul grupurilor The Idols si We Five, care erau specializate in coveruri dupa melodii din repertoriul pop occidental.Demis era solistul vocal al grupului We Five si canta hituri ca „House Of The Rising Sun”, „When A Man Loves A Woman” sau „Black Is Black”. Demis si Vangelis s-au intalnit si au decis sa cante impreuna.

S-au alaturat lor Loukas Sideras si Agyrilos Koulouris si in acest fel s-a nascut Aphrodite’s Child, un grup pop rock progresiv care a devenit cunoscut in intreaga Europa cu hituri ca „It’s Five O’Clock”, „Rain And Tears”, „Sprig, Summer, Winter & Fall” sau „I Want To Live”. Ultima realizare artistica a grupului a fost albumul „666”, care s-a bucurat de participarea de exceptie a actritei Irene Papas.In anul 1969, Aphrodite’s Child s-a destramat, iar Demis Roussos a lansat primul sau album solo care s-a intitulat „On the Greek Side of My Mind” .

In anii ’70, Demis Roussos a lansat o lunga serie de mari hituri europene ca „This Time It Isn’t Au revoir”, „Happy To Be On An Island In The Sun”, „My Reason”, „My Friend The Wind”, „Velvet Mornings”, „From Souvenir To Souvenir” sau „Goodbye My Love, Goodbye”.

Aranjamentele muzicale splendide ale pieselor au inclus instrumente traditionale grecesti si au dat marca muzicii lui Demis Roussos din aceasta perioada.In anul 1982, Demis a publicat cartea autobiografica „A Question of Weight”, in care printre altele povesteste performanta sa de a reveni de la greutatea de peste 150 de kilograme la una normala, o intamplare extrem de mediatizata la acea vreme. In anul 1984 Demis si Vangelis au inregistrat impreuna albumul „Reflections” care a inclus o serie de reluari pe care cei doi obisnuiau sa le cante in anii 1960.

La sfarsitul anilor ‘80, Demis a lansat o serie de albume ca „La Grec”, „Time” si „Voice And Vision”, care au fost editate in limbile franceza, engleza, germana si italiana. Demis a inregistrat doua albume cu muzica de Craciun, „Come All Ye Faithful” in 1987 si „Christmas With Demis Roussos” in anul 1992.In anii ’90 Demis Roussos a fost extrem de activ din punct de vedere muzical, el lansand o serie de albumue ca „Insight” in 1993, „Les Fleurs Du Mal” si „In Holland” in 1995, „Immortel” si „Serenade” in 1996.In anul 1997, Demis a revenit la muzica mediteraneana de inspiratie etnica si a lansat o colectie de cantece etno pop intitulata „Mon Ile”.

In anul 1998 a fost lansata o colectie de 4 CD-uri intitulata „The Phenomenon”, o adevarata retrospectiva ai celor 30 de ani de cariera artistica ai artistului.Demis Roussos a fost căsătorit de trei sau, posibil, de patru ori.Prima sa soție, Monica, i-a născut o fiică, Emily, iar cea de-a doua soție, Dominique, i-a născut un fiu, Cyril. Ambii copii activează în domeniul muzicii. Cea de-a treia soție a lui Demis a fost fotomodelul american Pamela Smith, acum Pamela Roussos-Rațiu (soția omului de afaceri român Indrei Rațiu). Ea a fost cu Demis în timpul deturnării cursei de avion TWA pe 14 iunie 1985 de către teroriști.Roussos a afirmat că compozitorii săi favoriți sunt Mozart și Sting.

Demis Roussos murit la 25 ianuarie 2015, într-un spital din Atena

COMENTARII

Articolul precedent14 iunie – CALENDARUL ZILEI…
Articolul următor15 iunie – CALENDARUL ZILEI…
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here