13.9 C
București
vineri, septembrie 25, 2020

16 iulie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

24 septembrie – CALENDARUL ZILEI…

622 - Mahomed și credincioșii săi devotați au migrat în orașul Yathrib ca să scape de persecuțiile familiilor influente...

24 septembrie 1991- NIRVANA lansează albumul NEVERMIND …

Nevermind este al doilea album de studio al trupei  rock americane Nirvana , lansat pe 24 septembrie 1991 de...

23 septembrie 1943 s-a născut în Madrid -Julio Iglesias.

Este artistul latin care a vândut cele mai multe albume din istorie. De asemenea, se numără printre primii zece...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 16 iulie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

 

– „Ziua Rezistenţei Anticomuniste din Banat”; în această zi, în anul 1949, au fost împuşcaţi primii 5 din cei 12 lideri ai mişcării de rezistenţă anticomunistă din Banat (Spiru Blănaru, Petre Domoşneanu, Ion Tănase, Petre Puşchiţă zis Mutaşcu şi Romulus Mariţescu, Vernichescu Aurel, Popovici Gheorghe, Ungureanu Teodor, Smultea Gheorghe, Puşchiţă Petre zis Liber, Ghimboaşe Nicolae şi Luminosu Gheorghe), în zona Pădurea Verde de la marginea Timişoarei.

Evenimente…
622: Profetul Mahomed este forţat să fugă de la Mecca la Medina; potrivit tradiţiei, acesta a început atunci propovăduirea credinţei în Allah. Această fugă, numită Hegira, a marcat începutul Islamului. Calendarul islamic începe de la această dată, iar anii sunt număraţi de la „A.H.” însemnînd „Anul Hegirei” (anul musulman are doar 354 de zile, ajungându-se, în prezent, în anul 1436 A.H; la 14.X.2015 se va intra în anul 1437 A.H).
1054 – Separarea Bisericii de Răsărit (de la Constantinopol) de Biserica de Apus (de la Roma), care a dus la apariţia Bisericii Ortodoxe (separarea este cunoscută în istorie sub numele de Marea Schismă); ruptura s-a oficializat prin excomunicarea reciprocă (anulată în 1965) dintre delegaţii pontificali, conduşi de cardinalul Umberto da Silva Candida şi patriarhul din Constantinopol, Mihail Cerularios, ca urmare a îndelungatei dispute asupra noțiunii de „Filioque” și a primatului episcopului Romei, refuzat de creştinii din Răsărit. NOTĂ: Românii au rămas în grupul de popoare care ţin de confesiunea ortodoxă, aflată sub autoritatea canonică a patriarhului de Constantinopol.
1212 – În Peninsula Iberică, are loc Bătălia de la Las Navas de Tolosa, care pune capăt stăpânirii arabe în Spania.
1264 – La această dată, cu 756 de ani în urmă, era datat primul document care menţiona Bistriţa (judeţul Bistriţa-Năsăud) ca oraş de meşteşugari şi negustori, având însă existenţa anterioară invaziei tătarilor. Numele actual al oraşului are la origine cuvântul slav „bistro” („repede”), aşa cum apele repezi se numesc de obicei „Bistriţe”. Numele aşezării, ca şi alte elemente lingvistice, presupun o convieţuire mai îndelungată a unor elemente slave cu populaţie autohtonă de origine romano-slavă. În a doua parte a secolului al XIII-lea, la această dată, Papa Urban al IV-lea pomenea într-un document în limba latină ţinutul „Bistriche”, adică Bistriţa.
1338: La Dieta de la Rhens, principii germani au declarat că regele poate fi ales fără aprobarea papei; afirmarea independenţei depline a statului în raport cu papalitatea.
1439 – În Anglia se interzice sărutul ca masură de stopare a răspândirii microbilor.
1544 – Acum 476 de ani Filip Moldoveanul primea din partea Sfatului sibian o recompensă pentru imprimarea unui „Catehism românesc”, fiind atestată, astfel, prima tipăritură românească, din care, însă, nu s-a păstrat niciun exemplar.
1548 – Pe continentul American, in America de Sud, este fondat orașul La Paz, din Bolivia.
1618 – Căpitanul John Gilbert brevetează prima dragă din Marea Britanie.
1661: Banca suedeză „Stockholms Banco” emite primele bancnote din Europa.
1782 – Cu 238 de ani în urmă, la „Teatrul Național” din Viena, avea loc premiera mondială a operei „Răpirea din serai”, scrise de Wolfgang Amadeus Mozart, pe un libret de Stephanie Gottlieb, care a revizuit libretul cu același titlu scris de Christoph Friedrich Bretzner.
1790 – Congresul american fondează Districtul Columbiei.
1821 – În Țara Românească, are loc acțiunea militară de la Slobozia, inițiată de către armata otomană, împotriva detașamentelor de panduri.
1827 – În Franța, la Paris, are loc premierea lucrării „Cantata per il battesimo del figlio del banchiere Aguado”, de Gioachino Rossini.
1839 – Robert Schumann (29 ani) depune plângere împotriva lui Friedrich Wieck in Leipzig, prin care solicita să se căsătorească cu fiica acestuia Clara Wieck (19 ani).
1846 – Prefectul poliției pariziene, Gabriel Delessert, îi interzice lui Andrea Donizetti să îl mute pe unchiul său imobilizat, Gaetano, din Ivry.
1850 – Are loc, la Viena, premiera valsul „Luisen Sympathie-Klänge” op.81 de Johann Strauss.
1852 – În Imperiul Austro Ungar, la Viena, are loc premiera lucrării „Melodien-Quadrille”, op.112, de Johann Strauss.
1864: A fost emis Decretul domnesc privind înfiinţarea Universităţii din Bucureşti, al cărei prim rector a fost juristul Gheorghe Costa Foru.Înfiinţată prin Decretul nr. 765 din 4 / 16 iulie 1864 al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi reclamându-se ca succesoare a structurilor de învăţământ superior inaugurate de Academia Domnească (1694), Universitatea din Bucureşti a contribuit şi contribuie în mod decisiv la dezvoltarea şi modernizarea învăţământului, ştiinţei şi culturii româneşti.
1867 – Este patentată vopseaua gata preparată, de către D. R. Averill.
1867 – Este patentat betonul armat, de catre Joseph Monier.
1877 – În România, Mauriciu Brociner, devine primul evreu român cu grad de ofițer din armata română.
1877: Războiul de Independență: Primele unităţi române au început să treacă Dunărea.
1898: Vizita oficiala, la Petersburg, a lui Carol I, regele Romaniei (1866-1914) – prima vizita, după cucerirea independentei, a unui şef de stat român în Rusia (16/28-19/31).
1903 – S-a constituit Reuniunea muzical-dramatică „Ciprian Porumbescu” din Suceava.
1913 – În urmă cu 107 ani, între 16/29.VII şi 28.VII/10.VIII, a avut loc Conferinţa de Pace de la Bucureşti, prin care s-a încheiat al II-lea război balcanic. Au participat România, Grecia, Muntenegru, Serbia, Bulgaria şi Turcia. Prin Tratatul încheiat la sfârşitul Conferinţei, României i-a revenit partea din sudul Dobrogei (judeţele Durustor şi Caliacra – Cadrilaterul), iar situaţia internaţională a ţării s-a consolidat. Tratatul a semnificat, totodată, faptul că pentru prima oară problemele balcanice au fost rezolvate exclusiv de către statele din zonă.
1920 – Acum 100 de ani avea loc semnarea „Acordului de la Spa” (Belgia) privind reparațiile datorate de Germania puterilor învingătoare din Primul Război Mondial. României i-a fost repartizată o cotă de 1% din totalul reparațiilor germane și 10,55 % din cele orientale (de la Ungaria, Austria și Bulgaria).
1921 – Se împlinesc 99 de ani, de când, între 16 şi 23 iulie, a avut loc primul Congres al medicilor din România, prezidat de prof. dr. Ioan Cantacuzino.
1926 – Național Geographic realizează prima poză color subacvatică.
1940 – În timpul celui de-Al Doilea Război Monsila, Adolf Hitler ordona începerea pregătirilor în vederea invadării Angliei.
1941 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în urma Bătăliei pentru Chișinău, este eliberat de către trupele române, orașul Chișinău, de către Unităţile române ale Diviziei 1 Blindată sub comanda generalului Sion.
1944 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în drumul lor spre Germania, trupele sovietice ocupă Vilna, Lithuania.
1945 – Cu 75 de ani în urmă a fost efectuată prima experienţă nucleară din lume, în deşertul Alamogordo – SUA. Prima bombă atomică din istorie, numită „Trinity”, a avut o putere de 19.000 tone TNT. Ca urmare a exploziei, suportul de lansare a fost pulverizat, iar nisipul, pe o rază de 700 metri, calcinat.
1951 – În SUA, este publicat romanul ”De veghe în lanul de secară”, de J.D. Salinger.
1955 – Se inaugurează, la Los Angeles, primul parc de distracţii proiectat de W. Disney, „Disney Land”.
1961: Atleta Iolanda Balaş, multiplă campioană, a stabilit, într-un concurs desfăşurat la Sofia (Bulgaria), al 14-lea (ultimul) record mondial la săritura în înălţime: 1,91 m.
1965: Acum 55 de ani Charles de Gaulle şi preşedintele Italiei, Giuseppe Saragat inaugurează tunelul de sub Mont Blanc (11.600 m), care leagă localitatea franceză Chamonix de cea italiană Aosta, considerat la acea dată cel mai lung tunel din lume.
1969: Este lansată racheta Saturn V în cadrul misiunii Apollo 11 care va duce pentru prima dată oameni pe Lună.
1990 – În urmă cu 30 de ani noul parlament a adoptat “Declaraţia privind suveranitatea de stat” a Ucrainei. La 24 august 1991, parlamentul ucrainean a adoptat Declarația de Independență, în care Ucraina era declarată stat democratic și independent. Un referendum și primele alegeri prezidențiale au avut loc la 1 decembrie 1991. O nouă Constituție a Ucrainei a fost adoptată în 1996, ceea ce a transformat Ucraina în republică semiprezidențială. Șeful statului este președintele Petro Poroșenko (din 25 mai 2014).
1994 – În SUA, Anna Nicole Smith (26 ani) se căsătorește cu miliardarul american J. Howard Marshall al II-lea.
1994: 21 de asteroizi, fragmente imense desprinse cu doi ani în urmă din cometa Shoemaker-Levy 9, au lovit planeta Jupiter, creând o minge de foc cu o lăţime de 1200 de mile şi o înălţime de 600 de mile. Acest fenomen i-a bucurat enorm pe astronomi, care aşteptau cu nerăbdare aceste „focuri de artificii” spațiale. Astfel, oamenii de ștință au avut pentru prima oară şansa de a observa „pe viu” o asemenea coliziune. Jupiter este un gigant gazos, constituit mai ales din hidrogen şi heliu, în stare gazoasă şi lichidă. Fenomenul sus-amintit a fost posibil deoarece Jupiter nu dispune de o suprafaţă solidă.
1995 – În Franța, Președintele Jacques Chirac, admite ca Franța este responsabilă pentru deportarea a mii de evreii în lagăre de concentrare din Germania și Polonia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
1999 – În SUA, un avion privat pilotat de John F. Kennedy Jr. dispare în apele Martha’s Vinyard.
2000 – Ultima eclipsă de lună a secolului XX.

Nașteri…
1561 – S-a născut, la Cordoba, Luis de GONGORA y ARGOTE (m.1627), poet renascentist spaniol. A fost capelan al regelui Filip III. Este cel mai de seamă exponent al cultismului, numit, după el, gongorism. Opera sa a exercitat o influenţă deosebită asupra liricii moderne spaniole. Scrieri: Fabula lui Polifem şi Galateea (1612); Singurătăţile (1613) – capodoperă de lirică a naturii; Fabula lui Piram şi Tisbe (1618) etc.
1723 – S-a născut pictorul englez Sir Joshua REYNOLDS, întemeietorul şcolii engleze de pictură din secolul al XVIII-lea; fondator (1768) al Academiei Regale de Artă (m. 23 februarie 1792).
1746 – S-a născut la Pont de Valtellina, Giuseppe PIAZZI (m.1826), astronom italian. Fondatorul Observatorului astronomic din Palermo (1791) şi a celui de la Capodimonte (1812). A descoperit primul asteroid (Ceres, 1801). Autor al unui catalog cu 6748 stele.
1796: S-a născut, la Paris, Jean-Baptiste Camille Corot, pictor francez („Țiganca cu mandoliă”, „Arborii de pe malul lacului”, „Catedrala Chartres”) (m. 22.02.1875, Paris).
1822 – S-a născut Luigi ARDITTI, compozitor şi dirijor italian (m.1.V.1903).
1829: S-a născut filologul italian Graziadio Isaia Ascoli; a debutat în lingvistică cu o lucrare în legătură cu limba română, căutând să stabilească un paralelism între aceasta şi dialecte din Friuli; membru de onoare străin al Societăţii Academice Române (1877) (d. 1907).
1855 – S-a născut Georges RODENBACH (m.1898), poet belgian de limbă franceză. A scris versuri simboliste, evocând peisajele de ceaţă şi penumbră ale oraşelor Flandrei (Domnia liniştii, 1891; Vieţile închise, 1879) şi romane (Bruges, oraşul mort, 1892).
1858 – S-a născut Eugène YSAŸE, violonist, dirijor şi compozitor belgian (m. 12 mai 1931).
1859 – S-a născut, la Iaşi, muzicianul Titus CERNE, profesor, muzicolog, lexicograf, compozitor şi dirijor de cor (m.1910).
1863 – S-a născut, la Fălticeni, judeţul Suceava, Ştefan ŞOLDĂNESCU, pictor român (m.1899).
1872 – S-a născut Roald AMUNDSEN, explorator polar norvegian; este primul care a străbătut, în 1906, pasajul de Nord-Vest, din insula Groenlanda până în Alaska; la 14.XII.1911 a atins, în premieră, Polul Sud (însoţit de patru coechipieri, în sănii trase de câini) (dispărut în regiunea Polului Nord în iunie 1928, în timpul încercărilor de salvare a echipajului dirijabilului „Italia”).
1872 – S-a născut, la Corneşti-Miroslava, judeţul Iaşi, Dimitrie ANGHEL, scriitor român. Volumele În grădină (1905) şi Fantezii (1909) i-au atras renumele de „poet al florilor”. Proza lui Dimitrie Anghel, accentuat lirică, alcătuieşte un mănunchi de nostalgice evocări ale locurilor, oamenilor şi faptelor ce au întregit existenţa scriitorului: Fantome (1911), Oglinda fermecată (1911), Povestea celor necăjiţi (1911), Triumful vieţii (1912), Steluţa (1914). În colaborare cu Şt. O. Iosif a scris Caleidoscopul lui A. Mirea (2 vol., 1908-1910), comedia Cometa (1908) şi volumele Cireşul lui Lucullus (1910) şi Portrete (1910). A tradus din lirica franceză (m.1914).
1872 – S-a născut Vasile GHEORGHIU, profesor teolog; autor a numeroase lucrări cu caracter teologic (m.29.XI.1959).
1888: S-a născut Frits (Frits) Zernike, fizician olandez, laureat al Premiului Nobel pentru inventarea microscopului cu contrast de fază, instrument care permite studiul structurii celulelor vii fără necesitatea de a le omorî (m. 1966).
1894 – S-a născut, la Bucureşti, Alexandru FRODA, matematician român; contribuţii în domeniul topologiei generale şi al algebrei; cercetări de mecanică generală şi aplicată (m. 1973).
1896: S-a născut Trygve Lie, avocat şi om politic norvegian; a fost primul secretar general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), între anii 1946 şi 1953 (m. 1968).
1902 – S-a născut matematicianul Gheorghe CĂLUGĂREANU; cercetări referitoare la teoria funcţiilor analitice, geometrice şi topologice; a avut o contribuţie importantă în organizarea învăţământului matematic superior din Cluj, unde a funcţionat ca profesor începând din 1942; membru titular al Academiei Române din 1963 (m.15.XI.1976).
1907 – S-a născut, la Brooklyn, New York, Barbara STANWYCK (m.1990), actriţă americană de teatru şi film. A înterpretat roluri de femeie inteligentă, dar cinică şi malefică (Dama de pică; Ispita unei nopţi; Patruzeci de pistoale). A fost distinsă cu Premiul „Emmy”: 1970 (Casa care nu voia să doarmă) şi 1983 (Pasărea spin). În 1981 a primit Premiul Oscar special.
1911 – S-a născut, la Independence, Missouri, Ginger ROGERS, dansatoare şi actriţă americană de teatru şi film. Vedetă a muzicalurilor din anii ’30-’40, parteneră ideală a lui Fred Astaire (1900-1987) în filmele Roberta (1935), Farandola (1939), Invitaţie la dans (1937). În 1940 a primit Premiul Oscar pentru filmul Kitty Foyle (m. 25.04.1995).
1926: S-a născut Irwin A. Rose, biochimist american, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 2004, alături de Aaron Ciechanover şi Avram Hershko (m. 2015).
1927 – S-a născut dirijorul francez Serge BAUDO.
1927: S-a născut Paul D. Popescu, istoric, scriitor, publicist, istoriograf al municipiului şi judeţului Prahova (m. 2012). NOTĂ: Unele surse dau ca dată a naşterii 17 iulie 1927.
1928: S-a născut Bella Davidovich, pianist a americană de origine rusă.
1933 – S-a născut, la Arbore, jud. Suceava, Gheorghe COZORICI, actor român de teatru şi film. A jucat la Naţionalele din Craiova şi Bucureşti (1959-1993). A interpretat, în 1957, la Craiova, rolul lui Hamlet, cel dintâi din România, din epoca postbelică. S-a remarcat în teatru prin: Titanic Vals; Danton; Tinereţea lui Moromete, iar în film prin: Fraţii Jderi; Patima; Ştefan cel Mare (m.18.12.1993).
1936 – S-a născut, în com. Cosmeşti, jud.Tecuci, Sergiu ADAM, poet, prozator şi traducător (din literatura rusă) (d. 27.02. 2015).
1936: S-a nascut Victor Antonescu, regizor de film de animatie, realizator al primului lungmetraj de animatie romaneasca („Robinson Crusoe”, 1972).
1938 – S-a născut Horia Nestorescu-Bălcești, ziarist și muzeograf.
1939 – S-a născut Caius Dragomir (prenumele la naştere: Traian), poet şi eseist, diplomat şi om politic (a candidat la alegerile prezidenţiale din 1992), de profesie medic.
1940 – S-a născut Costin E. Cernescu, medic, specialist în virusologie; importante contribuţii în realizarea vaccinurilor virale; membru corespondent al Academiei Române din 2001.
1940 – S-a născut, la Timișoara, Tiberiu CEIA, renumit interpret de muzică populară din Banat.
1941: S-a născut în localitatea Piciorul Lupului, judeţul Iaşi, Cela Neamţu, artist decorator (tapiserie).
Între 1960 – 1966 a urmat cursurile Institutului “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, Secţia Arta textilă iar din 1970 este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România.
1942 – S-a născut Virgil Lefter, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
1943 – S-a născut Reinaldo ARENAS, prozator şi poet american de origine cubaneză (m.7.X.1990)
1943 – S-a născut tenorul român Dorin TEODORESCU (m. 26 martie 1999).
1945: S-a născut Virgil Tănase, prozator, dramaturg, regizor de teatru, traducător şi jurnalist stabilit, din 1977, la Paris.
1946 – S-a născut Barbara Lee, cântăreața americana (The Chiffons).
1946: S-a născut actorul american Richard LeParmentier, cunoscut pentru rolul amiralului Motti din „Star Wars: Episode IV: A New Hope” (d. 2013).
1947 – S-a născut violonista româncă Angela GAVRILĂ-DIETERLE.
1947 – S-a născut Prof. Eugen Blaga, sociolog, eseist.
1948 – S-a născut Pinchas ZUKERMAN, violonist şi dirijor israelian.
1950: S-a născut, în Cluj-Napoca, ceramistul Ion Sumedrea.
1953: S-a nascut actorul Mikey Rourke („Nouă săptămâni jumate”).

1963 – S-a născut, la Cluj-Napoca, Dan-Marius Drăgan, prozator, poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România filiala Cluj.
1976 – S-a născut, la București, Șerban Huidu, realizator român de radio și televiziune. Este cunoscut pentru prezentarea împreună cu Mihai Găinușă a emisiunii satirice Cronica Cârcotașilor, difuzată de Prima TV.

Decese…
1647 – A fost ucis, în urma unei trădări, MASANIELLO (Tommaso ANIELLO) (n.1620), pescar italian. Conducătorul răscoalei antifeudale şi antispaniole (1647) din Napoli.
1747 – A trecut în lumea umbrelor Giuseppe Maria CRESPI (n.1665), pictor italian. A pictat tablouri religioase şi scene de gen. A excelat în tehnica clarobscurului (Ahile şi centaurul).
1841 – A murit poetul, prozatorul si dramaturgul rus Mihail Iurievici Lermontov, unul dintre principalii exponenti ai romantismului rus (“Demonul”, “Un om ciudat”) (n.03.10.1814).
1857: A murit scriitorul francez Pierre-Jean de Béranger (n. 1780).
1882 – Mary Todd Lincoln, văduva lui Abraham Lincoln, moare în urma unui atac de cord, la Springfield, Illinois (n. 13 decembrie 1818, Lexington, Kentucky). – d. 16 iulie 1882, Springfield, Illinois
1887: A murit Laurent-Guillaume de Koninck, paleontolog şi chimist belgian (n. 3 mai 1809).
1890 – S-a stins din viaţă, la Trifeşti, jud. Iaşi, Leon C. NEGRUZZI (n.1840), scriitor român. Fiul scriitorului Costache Negruzzi şi frate cu Iacob Negruzzi. A ocupat la Iaşi funcţiile de judecător, procuror general, prefect al judeţului şi primar. În tradiţia familiei şi în spiritul junimist al vremii, a scris nuvele şi le-a publicat în revista „Convorbiri literare”.
1896 – A încetat din viaţă, la Champresay, Edmond de GONCOURT, scriitor francez. Împreună cu fratele său Jules (1830-1870) au scris romane (Germinie Lacerteux, 1869; Manette Salomon, 1867), memorialistică (Jurnal, 9 vol., 1887-1896; 22 vol. postum, 1956). Prin testamentul său (1896), Edmond de Goncourt s-a întemeiat Academia ,,Goncourt”, care, din 1903, acordă anual un premiu pentru cel mai bun roman apărut în Franţa (n. 26.05.1822).
1918 – A murit esteticianul MIHAIL STRĂJANU; remarcabilă contribuţie la dinamizarea vieţii culturale a Craiovei (n.2.X.1841).
1943 – S-a stins din viaţă, la Bucureşti, Eugen LOVINESCU, critic şi istoric literar, prozator; fondator şi director al revistei „Sburătorul” (1919) şi coordonator al cenaclului cu acelaşi nume; tatăl Monicăi Lovinescu, unchiul scriitorilor Anton Holban, Vasile şi Horia Lovinescu; membru post-mortem al Academiei Române din 1991 (n.31.10.1881, la Fălticeni).
1949: A murit, la Roma, poetul rus Viaceslav Ivanov; personalitate marcantă a culturii ruse de la începutul secolului al XX-lea (n. 1866).
1967 – S-a stins din viaţă, la Bucureşti, Mihai CARP (n.1875), profesor şi publicist român.
1979: A murit contratenorul englez Alfred Deller (n. 31 mai 1912).
1985: A murit, la Bonn, scriitorul german Heinrich Böll; Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1972; unul dintre cei mai proeminenți scriitori germani de după cel de-al Doilea Război Mondial. A publicat romane despre război (Casa văduvelor, 1954) şi societatea postbelică (Partida de biliard de la ora 9 şi jumătate, 1959; Părerile unui clovn, 1963) (n. 1917).
1986: A murit soprana americană Claire Watson (n. 1927).
1989 – S-a stins din viaţă, la Salzburg, Herbert von KARAJAN, dirijor austriac (n. 5 aprilie 1908, Salzburg).
1989: A murit poetul cubanez Nicolás Guillén (numele real: Nicolás Cristóbal Guillén Batista), poet, jurnalist şi activist politic afro-cubanez; este considerat poetul naţional al Cubei (n. 1902).
1993 – A încetat din viaţă Traian COŞOVEI, prozator, poet şi reporter român, tatăl poetului Traian T. Coşovei. A debutat ca prozator cu nuvela din viaţa pescarilor La Taliane (1950), dar s-a afirmat ca reporter prin volumele Uriaşul preludiu (1955), Odă zilnică (1971) şi altele. A publicat versuri (Oceanul, 1960) şi romane (Tânărul meu Ulise, 1966) etc. (n.24.03.1921).
1994: A murit Julian S. Schwinger, fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1965, alături de Richard P. Feynman şi Tomonaga Shinichirō (n. 1918).
1994: A murit Mihu Vulcănescu, grafician, pictor şi ceramist român stabilit în Italia la începutul anilor ’70 ai secolului XX (n. 1937).
1995 – A încetat din viaţă, la Iaşi, Adrian VOLCINSCHI (n.1927), biolog român.
1995: A murit Sir Stephen Spender, poet şi critic literar britanic (n. 1909).
2001 – A încetat din viaţă, la Iaşi, Vicenţiu DONOSE, prozator român. Membru al Uniunii Scriitorilor din România. A debutat cu volumul de nuvele Vara cu trei nebuni (1970), urmat de Cetatea (1972), Insula cu amintiri de acasă (1976), Vremea lupilor (1982), Gura lumii (1986), Justiţiar din alte lumi (1988) etc. (n.1942).
2003: A murit Carol Shields, scriitoare canadiană (n. 1935).
2003 – A murit cântăreaţa de origine cubaneză Celia CRUZ, considerată „regina salsei” (n.21.X.1924).
2005: A murit Harald Alexandrescu, astronom român; a fost coordonatorul Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti timp de peste două decenii (n.07.01.1945, Anadia în Portugalia) (n. 1945).
2010: A murit, la Arad, unde se afla pentru a conduce Şcoala de Vară organizată de Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din acest oraş, biochimistul francez Jean Montreuil; contribuţii importante în domeniul biologiei şi patologiei moleculare; membru de onoare străin al Academiei Române (1993) (n. 1920).
2012 – A murit chimistul ceh Antonín HOLY; a jucat un rol central în crearea primelor medicamente anti-HIV (n.1.IX.1936).
2012 – A murit Jon LORD, compozitor şi claviaturist englez, recunoscut pentru soundul de blues-rock, dar privit şi ca un pionier în domeniul fusion rockului; membru fondator (în 1968) al trupei britanice Deep Purple (n.9.VI.1941).
2012 – A murit cântăreaţa americană Kitty WELLS (numele real: Ellen Muriel Deason), principala voce feminină a muzicii americane country între anii 1953 şi 1968 (supranumită şi „Queen of Country Music”) (n.30.VIII.1919).
2012: A murit inginerul de sunet Theodor „Freddy” Negrescu; a lucrat timp de trei ani la Societatea Română de Radiodifuziune, iar în perioada 1956 – 1995, la Electrecord (n. 1931).
2014: A murit Johnny Winter, cantautor, chitarist şi producător american, o legendă a blues-ului din Texas (n. 1944).
2015: A murit ziaristul şi scriitorul francez Jean Lacouture, biograf al unora dintre cele mai mari personalităţi ale secolului al XX-lea (n. 1921).

Calendar Creștin-Ortodox…

Sf. Sfinţit Mc. Atinoghen cu cei 10 ucenici ai săi; Sf. Mc. Avudim, Faust şi Iulia.

Sursa: http://www.radioiasi.ro/http://www.amosnews.ro/…http://www.calendarulzilei.ro și http://radioconstanta.ro/…

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 16 iulie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 16 iulie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

24 septembrie – CALENDARUL ZILEI…

622 - Mahomed și credincioșii săi devotați au migrat în orașul Yathrib ca să scape de persecuțiile familiilor influente...

24 septembrie 1991- NIRVANA lansează albumul NEVERMIND …

Nevermind este al doilea album de studio al trupei  rock americane Nirvana , lansat pe 24 septembrie 1991 de DGC Records . O...

23 septembrie 1943 s-a născut în Madrid -Julio Iglesias.

Este artistul latin care a vândut cele mai multe albume din istorie. De asemenea, se numără printre primii zece artiști cu cele mai numeroase...

23 septembrie – CALENDARUL ZILEI…

867 - Începe domnia împăratului Vasile I, întemeietorul dinastiei Macedonene (Bizanț). 1122 - Concordatul de la Worms a fost încheiat între trimișii papei Calixt al...

22 septembrie – CALENDARUL ZILEI…

1326 - Se împlinesc 694 de ani de la cea mai veche mențiune de înnobilare a unui cneaz român de către regele Ungariei, Carol...
- Advertisement -corhaz1 - 16 iulie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 16 iulie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments