13.9 C
București
vineri, octombrie 30, 2020

18 iulie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

28 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

 312 - Acum 1708 ani, a avut loc Bătălia de la Podul Milvius (Podul Șoimului) (azi Ponte Milvio, lângă...

27 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

312 - Împăratul Constantin cel Mare a avut celebra viziune a Crucii.Atribuindu-i lui Dumnezeu victoria militară, Constantin „a poruncit...

26 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

113 d. Hr. - anul inaugurării Columnei lui Traian. După cum precizează inscripţia de la baza monumentului, în anul...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 18 iulie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

 

Evenimente…
586 î.Hr.: Ierusalimul este cucerit de Nabucodonosor al II-lea, rege al Babilonului. Au fost distruse Templul, palatul regal şi zidurile de apărare. Mulţi evrei, între care mulţi meseriaşi şi cărturari au fost deportaţi în Babilon.
387 î.Hr.: Celţii i-au înfrânt pe romani în bătălia de la Allia. Potrivit lui Titus Livius, în timpul unei dispute ce priveau ponderile utilizate pentru a măsura aurul, Brennus si-a aruncat sabia pe cântar şi a rostit faimoasele cuvinte „Vae Victis!”, care se traduce din latina: „Vai de cei învinși!”.
64: Roma a fost cuprinsă de un incendiu de proporţii la a cărui origine s-a aflat împăratul Nero, pentru a-l folosi ca pretext în vederea începerii persecuţiei asupra creştinilor.
1711 – Se împlinesc 309 ani, de când, între 18 şi 22 iulie, a avut loc marea confruntare de la Stănileşti/Vaslui dintre forţele ruso-române, conduse de ţarul Petru I şi Dimitrie Cantemir, domnul Moldovei, şi cele otomane. Victoria turcilor l-a obligat pe Dimitrie Cantemir să părăsească tronul, iar în Moldova a fost introdus, la 6.X.1711, regimul fanariot.
1763 – Wolfgang Amadeus Mozart canta in fata Contelui Theodor, Elector Palatine, in Schwetzingen, in palatul de vara de langa Mannheim.
1789 – În Franța, la Arras, un deputat numit Robespierre se hotărăște să susțină Revoluția Franceză.
1847 – „Quadrille nach Motiven aus der Oper Die Königin von Leon” op.40 de Johann Strauss are premiera în Cazinoul Dommayer din Heitzing.
1853 – Valsul „Knall-Kügerln” op.140 de Johann Strauss are premiera în Bierhalle Fünfhaus din Viena.
1877 – Thomas Edison înregistrează pentru prima dată vocea umană.
1884: Aceasta este data când, acum 136 de ani, se consideră a fi luat fiinţă Serviciul Meteorologic al României sub conducerea lui Ștefan Hepites și având sediul în Herăstrău. România este membră fondatoare a Organizației Meteorologice Internaționale și, din 1948, membră a Organizației Metereologice Mondiale (OMM) (18/30.07.1884).
1898: Marie şi Pierre Curie anunţă descoperirea unui nou element şi propun să se numească poloniu.
1913 – Ia sfârșit cel de-Al Doilea Război Balcanic.
1914 – Germania declară război Rusiei. Wilhelm al II-lea, îl anunța telegrafic pe Carol I că Germania a declarat război Rusiei, cerându-i expres ca România să intre în război alturi de Puterile Centrale.
1925: Adolf Hitler îşi publică manifestul personal, intitulat “Mein Kampf” („Lupta mea”) o carte în două volume:Eine Abrechnung, publicată pe 18 iulie 1925 și Die nationalsozialistische Bewegung (Mişcarea Naţional-Socialistă), publicată în 1926.
1936 – Se împlinesc 84 de ani de la începerea războiului civil din Spania (încheiat la 28.III.1939), considerat cea mai mare tragedie a istoriei moderne a Spaniei, soldat cu peste 600.000 de morţi, zeci de mii de exilaţi şi instituirea unei dictaturi care a durat aproape 40 de ani.

1942: Primul zbor al unui Messerschmitt Me-262. Messerschmitt Me 262 Schwalbe este primul avion de vânătoare operaţional cu motor cu reacţie, construit de către firma germană Messerschmitt în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
1945: Bombardamente masive asupra Japoniei. Pe 17 și 18 iulie 1945, aviația americană lansează contra Japoniei 6 atacuri aeriene a câte 1.500 de avioane fiecare. Casta militară japoneză refuză sistematic propunerile de încetare a focului.
1955 – Cu 65 de ani în urmă a fost creată Adunarea Atlanticului de Nord (AAN), forumul interparlamentar al NATO. La data de 14.XI.1998, AAN a decis modificarea titulaturii sale în „Adunarea Parlamentară a NATO”, organism consultativ interparlamentar format din membri ai parlamentelor naţionale ale statelor membre, numărul reprezentanţilor naţionali fiind proporţional cu numărul populaţiei statelor membre şi reprezintă distribuţia politică a parlamentelor naţionale. Cunoscută iniţial sub numele de „Conferinţa Membrilor de Parlament din Ţările NATO”, organizaţia a fost denumită succesiv „Conferinţa Parlamentarilor NATO” şi „Adunarea Nord Atlantică”. Preşedintele în funcţie al AP NATO este americanul Hon Michael Turner. În perioada noiembrie 1990 – aprilie 2004, Parlamentul României a luat parte la activităţile Adunării cu statut de invitat şi apoi de asociat (de la 17.IV.1991). După aderarea la NATO, în data de 2 aprilie 2004, delegaţiei Parlamentului României i-au revenit, conform regulamentului, zece locuri de membru, ce se repartizează corespunzător între Camera Deputaţilor şi Senat. Acestora li se adaugă zece supleanţi. Deputatul Petru Gabriel Vlase este şeful Delegaţiei României la AP NATO.
1965: A fost lansată staţia automată rusească „Sonda 3” care a fotografiat partea nevăzută a Lunii.
1966: Lansarea lui Gemini 10. Programul Gemini a fost al doilea program spaţial al NASA (după programul Mercury). Au fost zece zboruri spaţiale cu om la bord în perioada 1965 – 1966. A fost programat ca un sprijin tehnic al programului Apollo, care avea ca misiune ducerea unui om pe Lună.
1969: În România au început lucrările pentru construcţia barajului Brazi-Valea Neagră, în cadrul sistemului hidrotehnic Runcu-Baia Mare.
1976 – Se împlinesc 44 de ani de când Nadia Comăneci a obţinut prima notă de 10 din istoria Jocurilor Olimpice. La doar 14 ani, Nadia Comăneci a devenit o stea a Jocurilor Olimpice de Vară din 1976 de la Montreal, Québec, desfăşurate în perioada 17 iulie – 1 august. Nu numai că a devenit prima gimnastă care a obţinut scorul perfect la olimpiadă (de şase ori), dar a şi câştigat trei medalii de aur (la individual compus, bârnă şi paralele), o medalie de argint (echipă compus) şi bronz (sol). Acasă, succesul său i-a adus distincţia de „Erou al Muncii Socialiste” din partea autorităţilor comuniste, fiind cea mai tânără româncă distinsă cu acest titlu.
1980 – În India, este lansat satelitul indian Rohini 1.
1986: Au fost date publicităţii primele imagini ale epavei Titanicului.
1991 – Se împlinesc 29 de ani de la intrarea în vigoare a Normei nr. 630 din 4 iulie 1991 emisă de Banca Naţională a României privind aplicarea prevederilor referitoare la înfiinţarea şi funcţionarea caselor de schimb valutar.
1992 – Cântăreața americană Whitney Houston se căsătorește cu Bobby Brown.
1995 – În Slovenia, în râul Indrijca este descoperit cel mai vechi instrument muzical din lume. Un corn de urs de 45.000 de ani cu patru orificii artificiale.
1997: Enrico Macias devine primul ”mesager al păcii” al ONU. Enrico Macias (născut Gaston Ghrenassia) este un cântăreţ francez născut în Algeria franceză, oraşul Constantine, la 11 decembrie 1938.
1997: Crearea Curţii Penale Internaţionale. Curtea Penală Internaţională (numită uneori şi Tribunalul Penal Internaţional) este o instanţă de justiţie internaţională permanentă, cu sediul la Haga în Olanda. Menirea şi scopul acestei instituţi juridice internaţionale este de a judeca persoane care au comis genociduri, crime de război şi crime contra umanităţii.Curtea este compusă din 28 de magistraţi, care au fost investiţi în funcţie pe 11 martie 2003, dintre care în rangul cel mai înalt, canadianul Philippe Kirsh.Instanţa nu poate judeca cauze retroactive ci numai cazuri provenite după 1 iulie 2002.Până în mai 2004, 94 de ţări au ratificat statutul tribunalului, printre care şi România. Tratatul nu a fost nici semnat nici ratificat de câteva ţări importante precum Statele Unite, Rusia, China, Israelşi Irak. De fapt, Statele Unite şi Israelul au semnat iniţial tratatul însă au anunţat ulterior că îşi retrag semnătura.
2012 – Acum 8 ani cel puțin opt persoane au fost ucise şi peste 20 au fost rănite într-o explozie care a vizat un autocar cu turişti israelieni în parcarea aeroportului din staţiunea bulgară, Burgas. Incidentul terorist s-a produs la împlinirea a exact 18 ani de la un atentat anti-israelian, care a avut loc în Argentina şi care s-a soldat cu 85 de morţi.
2016 – Federația Română de Tir cu Arcul organizează, în premieră, în țara noastră, Campionatul European de Tineret, în perioada 18-23 iulie, pe Stadionul Dinamo. Festivitatea de deschidere are loc de la ora 18:00. Întrecerile se vor disputa în probele de arc olimpic și arc compound, pentru categoriile de vârstă de cadeți – până la 17 ani (inclusiv anul în care împlinește această vârstă) și juniori – vârste cuprinse între 18 și 20 de ani (inclusiv anul în care implineste această vârstă).

Nașteri…
1635 – S-a născut, la Freshwater, Robert HOOKE (m.03.03.1703), astronom, fizician și inventator englez. A inventat și perfecționat mai multe instrumente de observare și măsurare (telescoape, termometre, microscoape). Cu telescopul Gregorian, Hooke a observat pentru prima oara celulele vegetale.A formulat teoria cu privire la mișcarea planetelor ca o problemă din mecanică și independent de fizicianul britanic Newton a emis ipoteza gravitației.Cu toate ca a avut mai multe invenții și descoperiri, Hooke va rămane cel mai bine cunoscut pentru descoperirea și formularea matematică a legii elasticității.
1659: S-a născut Hyacinthe Rigaud, pictor francez de origine catalană (m. 1743).
1720: S-a născut Gilbert White, ornitolog englez (m. 1793).
1811 – S-a născut, la Calcutta, India, William Makespeace THACHERAY (m.24.12.1863), scriitor englez. Exponent de prestigiu al romanului englez din epoca victoriană. A publicat schiţe satirice (Cartea snobilor, 1846), romane de moravuri (Bâlciul deşertăciunilor, 1847-1848; Familia Newcombe, 1855), proză de inspiraţie istorică (Henry Esmond, 1852), prelegeri literare (Umoriştii englezi ai sec.18, 1853) şi istorice (Cei patru George, 1855).
1818: – S-a născut, la Corbeil, Franţa, Thomas Victor PLACE (m.1875), diplomat şi om de ştiinţă francez. A fost consul al Franţei la Iasi, între anii 1855-1863. Apropiat al domnitorului Al.I. Cuza, a sprijinit Unirea Principatelor Române. A publicat două volume de arheologie: Ninive şi Asiria, apărute în Franţa între 1867-1870.
1821 – S-a născut Pauline VIARDOT-GARCIA (m.1910), mezzosoprană franceză.
1845: S-a născut, la Ploujean, poetul francez Tristan Corbière (născut Édouard-Joachim Corbière) (m. 01.03.1875).
1849 – S-a născut muzicologul german Hugo RIEMANN (m.1919).
1853 – S-a născut la Arnhem, Olanda, fizicianul olandez Antoon Hendrik Lorentz; a pus bazele teoriei electronice a materiei (1909); a elaborat teoria electrodinamicii mediilor în mişcare, relaţiile noi de transformare a coordonatelor pe care le-a găsit având un rol esenţial în elaborarea teoriei relativităţii; Premiul Nobel pentru Fzică în anul 1902, împreună cu conaţionalul său Pieter Zeeman; membru de onoare străin al Academiei Române din 1913 (m. 04.02.1928).
1867 – S-a născut chimistul Ştefan MINOVICI. În 1919 a fondat Societatea de Chimie a României; şi-a legat, totodată, numele de organizarea învăţământului farmaceutic românesc de rang universitar; membru corespondent al Academiei Române din 1925 (m.29.XII.1935).
1868 – S-a născut, în Topliţa Română, jud. Hunedoara, Miron CRISTEA (numele de mirean: Elie Cristea), primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (înscăunat la 1 nov. 1925). A fost episcop al Caransebeşului (1910-1919), mitropolit primat al României întregite (1919-1925). Ca om politic, a fost membru al Regenţei (1927-1930) şi prim-ministru (1938-1939). A sprijinit tipărirea de cărţi teologice, pastorale, predici şi cuvântări (m.06.03.1939, la Canes, Franța).
1868 – S-a născut, la Râpa de Jos, jud. Mureş, Simion MÂNDRESCU(m.1947), lingvist şi folclorist român.
1893 – S-a născut la Huşi, jud. Vaslui, Emil HURMUZACHE, medic român (m.1979).
1896 – S-a născut, la Bucureşti, Irina CODREANU (m.1978), sculptoriţă română. Stabilită în Franţa (1919). A fost elevă a lui Bourdelle şi Brâncuşi. S-a distins prin nuduri, prin siluete elegante şi stilizate decorativ, cu portrete executate în mod realist. A fost distinsă cu Ordinul Artelor şi Literaturii (Bucureşti, 1969) şi cu titlul de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literaturii (Paris, 1977).
1900 – S-a născut, la Ivanovo, Rusia, Nathalie SARRAUTE, scriitoare franceză de origine rusă; unul dintre fondatorii curentului literar „Noul roman” (m.19.X.1999, la Paris, Franța).
1916 – S-a născut, la București, Ligia MACOVEI, pictoriță română. A executat ilustraţii de carte (Poezii de Eminescu, Quasimodo, Tudor Arghezi). A manifestat tendinţe expresioniste în pictură, uneori cu accente satirice (m.1998).
1917: S-a născut, la Sinnamary, Guiana Franceză, Henri Salvador, un remarcabil cântăreţ interpret de şansonete, de muzică de jazz şi cabaret, şi chitarist francez, născut într-o familie afro-caraibiana în Guiana franceză. Salvador este considerat ca unul dintre întemeietorii Rock and roll-ului şi unul dintre precursorii muzicii Bossa Nova.Bossa-nova este un stil muzical brazilian, popularizat de poetul Vinicius de Moraes, compozitorul Antônio Carlos Jobim şi cântăreţul João Gilberto. Bossa-nova (în portugheză însemnând „tendinţă nouă”) a atras mulţi adepţi, iniţial tineri muzicieni şi studenţi. Deşi mişcarea bossa-nova iniţială a durat doar şase ani (1958-63), a contribuit cu numeroase melodii la repertoriul standard de jazz.Bossa-nova a fost totodată un stil de dans, creat de coregraful american Lenni Dale, care a fost la modă la începutul anilor 1960 (d. 13 februarie 2008, Paris)
1918: S-a născut, la Mvezo, Nelson Mandela (Nelson Rolihlahla Mandela), om politic sud-african, una dintre personalităţile marcante ale secolului XX; a petrecut 27 de ani în închisorile regimului de apartheid; a fost liderul Congresului Naţional African şi primul preşedinte de culoare al Republicii Africa de Sud, după primele alegeri multirasiale, din aprilie 1994 (până în 1999); s-a retras din viaţa politică în 2004. Ca apreciere a activităţii sale, în 1993 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Pace (d. 05.12.2013, la Houghton Estate).
1921: S-a născut, la Cambridge, Ohio, John Glenn, astronaut și om politic american. Primul astronaut american care a înconjurat, de pe orbită, Pământul (1962).
1922 – S-a născut Thomas SAMUEL KUHN, filosof american şi istoric al ştiinţei (m.17.VI.1996).
1924: S-a născut, la Vintere, Bihor, Ioan M. Anton, inginer electromecanic român, academician. A fost dezvoltatorul şcolii româneşti de maşini hidraulice, iniţiate de profesorul Aurel Bărglăzan. În urma activităţii de cercetare, a obţinut rezultate valoroase în mai multe domenii: hidrodinamica turbomaşinilor, turbine, pompe, maşini hidraulice reversibile, cuplaje hidraulice, ventilatoare, turbine de foraj şi vânt, hidrodinamica profilelor şi reţelelor de profil, fenomenul de cavitaţie, efecte de scară (m. 12 aprilie 2011, Timişoara).
1927 – S-a născut dirijorul german Kurt MASUR.
1929 – S-a născut Screamin’ Jay (Jalacy) Hawkins, cântăreţ și compozitor american.
1930 – S-a născut, la Alba Iulia, S. DAMIAN (pseudonimul lui Samuel Druckmann), eseist, critic şi istoric literar, stabilit în Germania (d. 1 august 2012).
1931 – S-a născut, la București, traducătoarea Micaela GHIŢESCU; între anii 1952 şi 1955 a fost închisă de autorităţile comuniste sub acuzaţia de relaţii cu străinătatea (relaţii cu Franţa); a tradus mai ales din literaturile portugheză şi braziliană, dar şi din literatura engleză, cea franceză sau canadiană. NOTĂ: Din 2003 este redactor-şef al revistei „Memoria (revista gândirii arestate)”, care se ocupă cu păstrarea memoriei victimelor comunismului românesc.
1932 – S-a născut Radu Constantin BĂLESCU, fizician belgian de origine română; contribuţii în fizica statică, teoria cinetică, fizica plasmei, fuziunea termonucleară controlată; membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1990 (m.1.VI.2006).
1933 – S-a născut la Irkutsk, în Siberia, Evgheni Evtuşenko (Evgheni Aleksandrovici Evtușenko), poet, romancier, eseist, dramaturg, scenarist, editor, actor, montor și regizor rus; a publicat primele poezii la vârsta de 20 de ani şi s-a bucurat rapid de o mare popularitate în URSS. Evtuşenko a murit la Tulsa, Oklahoma, în Statele Unite, la 1 aprilie 2017, înainte de a împlini 85 ani.
1935 – S-a născut, la Timişoara, Ioan HOLENDER, inginer, cântăreţ (bariton), impresar şi manager; directorul Operei de Stat din Viena din 1992 până în 2010; preşedinte şi director artistic al Festivalului Internaţional „George Enescu” de la Bucureşti, ediţiile 2007, 2009 şi 2011.
1937 – S-a născut, la Ploiești, pictorul Gabriel POPA (m.1995).
1937 – S-a născut chimistul american de origine poloneză Roald HOFFMANN; cunoscut pentru teoriile sale privind desfăşurarea reacţiilor chimice, dezvoltate independent şi de japonezul Kenchi Fukui; pentru aceste teorii, cei doi au primit Premiul Nobel pentru Chimie pe 1981.
1938 – S-a născut Don Allen, baterist american (String-A-Longs).
1939 – S-a născut Brian Auger, clăpar și compozitor britanic (Steampacket, Trinity, Oblivion Express).
1939 – S-a născut Dion (Dion Di Mucci), vocalist și compozitor american (Dion & The Belmonts).
1941 – S-a născut Frank Farian (Franz Reuther), cântăreț, compozitor și producator german (Boney M, Milli Vanilli).
1941 – S-a născut Lonnie Mack (McIntosh), chitarist și cântăreț american.
1941 – S-a născut în Eufaula, Alabama, Martha Reeves, cântăreață americană (Martha & The Vandellas).
1943 – S-a născut Robin McDonald, chitarist si basist britanic (Billy J. Kramer & The Dakotas).
1945 – S-a născut Danny McCulloch, basist britanic (The Savages, Animals, Reg King).
1945 – S-a născut, la Târgovişte, Mircea Constantinescu, eseist, romancier, prozator, critic literar şi jurnalist. Prozatorul Mircea Constantinescu a încetat din viaţă, luni, 27 ianuarie 2014, la vârsta de 68 de ani, în București.
1946 – S-a născut Tim Lynch, chitarist american (Flamin’ Groovies).
1946 – S-a născut, în orașul Siret, județu Suceava, Ioan Băncescu, fost senator PDSR de Suceava în legislatura 1992-1996.
1947 – S-a născut, la București, Andrei Chiliman, om politic român, fost primar din Sectorul 1 București. A fost ales în funcția de primar la alegerile din iunie 2004, reprezentând Alianța D.A. și reales în aceeași funcție în iunie 2008 și 2012.
1950 – S-a născut Glenn Hughes, vocalist american (Village People).
1950 – S-a născut, în Siliștea, județul Teleorman, Mircea Drăgănescu, poet.
1950 – S-a născut, la București, pictorul Petre Velicu, stabilit la Paris din 1990.
1954 – S-a născut Ricky Skaggs, cantaret si multi-instrumentist country american.
1956 – S-a născut, în București, Mihai-Dan Pavelescu, scriitor, editor și traducător de literatură științifico-fantastică. A fost redactor literar la CPSF Anticipația din anul 1991, traducător la editura Teora din anul 1994, la editura Meteor din anul 2004 și coordonator al colecției Nautilus a editurii Nemira din 1997.
1956 – S-a născut in Philadelphia, Pennsylvania, USA, Audrey Landers, cantareata si actrita americana.
1959 – S-a născut, în municipiul Huși, județul Vaslui, Vasile Arhire, jurnalist și comentator sportiv la TVR Iași. În prezent, deține funcția de director al TVR Iași.
1967 – S-a născut la București, Tiberiu Rist Victor, fost jucător de baschet și jurnalist.
1967 – S-a născut, la Giurgiu, Tică Lumînare, unul dintre cei mai apreciaţi folkişti români.
1967 – S-a născut Vin Diesel, actor american.
1968 – S-a născut la București, Florin Piersic Jr., regizor de teatru și film, scenarist, actor și scriitor român, fiul actorilor Tatiana Iekel și Florin Piersic.

Decese…
1374, 18/19: A murit poetul italian Francesco Petrarca, unul dintre cei mai importanţi poeţi lirici ai literaturii italiene (n. 1304).
1610 – S-a stins din viaţă, la Porto Ercole, Michelangelo Merisi, zis CARAVAGGIO (n.1571), pictor italian, reprezentant de frunte al realismului de la sfârşitul sec. al XVI-lea. A pictat tablouri cu subiecte religioase şi mitologice, lucrări de gen şi portrete (Moartea Fecioarei; Bachus adolescent; Cina la Emmaus; Jucătorii de cărţi).
1659 – S-a născut Hyacinthe Rigaud, pictor francez de origine catalană (m. 29.12.1743).
1721: A murit, la Nogent-sur-Marne, Antoine Wateau, pictor francez. Jean-Antoine Watteau (n.10 octombrie, 1684, Valenciennes).
1817 – A murit romanciera engleză Jane Austen (n. 16.12.1775).
1822 – S-a stins din viaţă poetul englez Percy Bysshe SHELLEY (n.1792). Persecutat pentru ideile sale, a trăit în Elveţia şi Italia. A fost unul din marii lirici ai romantismului englez. A scris versuri închinate fraternităţii umane (Crăiasa Mab, 1813; Laon şi Cythna, 1818; Mascarada anarhiei, 1819 etc). Poemul dramatic Prometeu descătuşat (1820) este capodopera sa.
1872 – A decedat Benito Juárez García, presedinte al Mexicului (1858-1872) (n. 1806)
1873 – A murit Ferdinand David, violonist, compozitor şi profesor german (n. 1810).
1890: A murit diplomatul, scriitorul şi traducătorul american Eugen Schuyler; în 1880 a fost numit însărcinat cu afaceri al SUA în capitala României; bun cunoscător al realităţilor româneşti şi al istoriei poporului român; membru corespondent străin al Academiei Române din 1885 (n. 1840)
1899 – A murit Horatio Alger, scriitor american, unul dintre cei mai prolifici autori americani din ultimii 30 de ani ai secolului al XIX-lea (n. 13.01.1832).
1903 – S-a stins din viaţă, la Karlsbad, azi Karlovy-Vary, Cehia, Anghel DEMETRIESCU, teoretician şi critic literar român; a întocmit, la cererea lui Spiru Haret, ministru al instrucţiunii publice, un raport pe baza căruia se vor înfiinţa primele biblioteci populare (1898); membru corespondent al Academiei Române din 1902 (n.05.10.1847, la Alexandria).
1903: A murit, la Karlovy-Vary, Cehia, Anghel DEMETRIESCU, teoretician şi critic literar, filolog, publicist, geograf, membru corespondent al Academiei Române (n. 06.10.1847,).
1938: A murit, la Sinaia, Regina Maria a României (Alexandra Victoria de Saxa-Coburg), nepoată a reginei Victoria a Marii Britanii, dar şi a ţarului Nikolai al II-lea al Rusiei; soţia regelui Ferdinand I al României (1914-1927); încă din timpul campaniei militare din 1913 din Bulgaria, regina Maria s-a implicat activ în acţiunile Crucii Roşii, preocupare devenită şi mai evidentă în timpul războiului de eliberare şi întregire naţională (1916-1919); a depus, pe plan extern, o intensă muncă de susţinere a intereselor şi drepturilor României; a scris literatură memorialistică; membră de onoare a Academiei Române din 1915 (n. 1875, la Eastwell Park, Anglia).
1946: A murit Mauriciu Brociner, militar român de etnie evreiască, participant la Războiul de Independenţă (n. 1854).
1948 – S-a stins din viaţă, la Bucureşti, Grigore T. POPA, medic şi anatomist român; a devenit cunoscut pe plan mondial mai ales prin descrierea (făcută împreună cu Una Fielding) a sistemului port-hipofizar; fondator al revistei “Însemnări ieşene” (1936); membru corespondent al Academiei Române din 1936 (n.01.05.1892).
1949 – A murit Vitĕzslav Novák, compozitor şi profesor ceh (n. 1870).
1950: A murit Gheorghe Kiriac Constantinescu, medic veterinar şi zootehnist; studii privind aplicarea principiilor de genetică în zootehnie; creatorul şcolii româneşti de zootehnie; a organizat Institutul Naţional Zootehnic (1926) (n. 1888)
1951 – A încetat din viaţă, la Bucureşti, Gheorghe Kiriac Constantinescu, medic veterinar şi zootehnist român; creatorul şcolii româneşti de zootehnie; a organizat Institutul Naţional Zootehnic (1926) (n.1888).
1973 – A murit actorul englez de film Jack Hawkins (n. 14.09.1910).
1974: A murit, la București, Miron Constantinescu, sociolog şi istoric; militant comunist; membru titular al Academiei Române din 1974 (n. 1917, la Chişinău, azi în R. Moldova).
1988: A murit pictorul Aurel Ciupe, autorul a numeroase portrete compoziţionale, naturi moarte şi peisaje. A fost profesor la Institutul de Arte Plastice din Cluj şi director al Muzeului Banatului (n. 16.05.1900, Lugoj).
1993 – A trecut în nefiinţă, la Santa Margarita de Marbella, Spania, Jean NEGULESCO, regizor de film american de origine română. S-a stabilit în America, în 1929. A debutat în cinematografie în anul 1931, urcând repede treptele notorietăţii, ajungând să se numere printre cei mai bine cotaţi cineaşti de la Hollywood. Paralel cu cariera de film, a pictat şi a colecţionat opere de artă (n.26.02.1900).
1993 – A murit compozitorul, profesorul şi dirijorul Nicolae Lungu (n. 27.03.1900).
1998 – A încetat din viaţă, la Iaşi, Mihai DUCA (n.1922), medic român.
2006: A murit Raoul Şorban, pictor, critic şi istoric de artă, profesor, scriitor, eseist şi memorialist român de etnie evreiască (n. 1912).
2009: A murit Petre Alexandrescu, arheolog, elenist, istoric al religiilor (n. 03.01.1930).
2009: A murit scriitorul Iuliu Raţiu, cunoscut în special ca autor şi promotor al literaturii şi presei pentru copii şi tineret (n. 20.07.1930).
2010: A murit Mircea Micu, poet, prozator şi dramaturg român; autor a peste 35 de volume de proză, versuri, memorialistică, laureat al premiilor literare pentru proză, poezie şi dramaturgie ale Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti şi Academiei Române, preşedintele Fundaţiei Internaţionale pentru cultură, artă şi morală civica Mihai Eminescu. Este autorul romanului Patima şi Semnul Şarpelui, al volumului de versuri Poeme pentru mama şi al volumelor de memorialistică Întâmplări cu scriitori. Parodist remarcabil şi-a adunat volumele tipărite în antologia La munte şi la mare…parodii.
(n. 31 ianuarie 1937, Vărşand, judeţul Arad).
2012 – A murit actorul indian Rajesh Khanna, considerat primul superstar de la Bollywood (n. 29.12.1942)
2013 – A murit violoncelistul Alexandru Moroşanu, solist-concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România (n. 1948).
2015: A murit, în Studio City, California, actorul american Alex Rocco (nume real: Alessandro Federico Petricone, Jr.) (n. 29.02.1936, în Cambridge).

Calendar Creștin-Ortodox…

Sfântul Mucenic Emilian de la Dorostor. Sf. Cuv. Pamvo.

Surse:http://www.amosnews.ro/… , http://www.calendarulzilei.ro și
http://radioconstanta.ro/…

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 18 iulie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 18 iulie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

28 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

 312 - Acum 1708 ani, a avut loc Bătălia de la Podul Milvius (Podul Șoimului) (azi Ponte Milvio, lângă...

27 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

312 - Împăratul Constantin cel Mare a avut celebra viziune a Crucii.Atribuindu-i lui Dumnezeu victoria militară, Constantin „a poruncit degrabă” ca statuii care îl...

26 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

113 d. Hr. - anul inaugurării Columnei lui Traian. După cum precizează inscripţia de la baza monumentului, în anul 113 d. Hr. a avut...

25 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

1147 - O armată a cruciaților sub conducerea lui Conrad al III-lea al Germaniei a fost învinsă în bătălia de la Dorylaeum de către...

24 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

1260 - Sfințirea catedralei din Chartres în prezența regelui Ludovic al IX-lea. 1648 - Cu 372 de ani în urmă avea loc semnarea „Păcii de...
- Advertisement -corhaz1 - 18 iulie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 18 iulie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments