13.9 C
București
vineri, octombrie 30, 2020

17 martie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

30 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

130 - Împăratul roman Hadrian întemeiază în Egipt orașul Antinopolis, pentru a-l comemora pe tânărul său favorit Antinous care...

28 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

 312 - Acum 1708 ani, a avut loc Bătălia de la Podul Milvius (Podul Șoimului) (azi Ponte Milvio, lângă...

27 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

312 - Împăratul Constantin cel Mare a avut celebra viziune a Crucii.Atribuindu-i lui Dumnezeu victoria militară, Constantin „a poruncit...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 17 martie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

 

-Ziua Naţională a Republicii Irlanda. Ziua Sfântului Patrick, patronul spiritual al Irlandei, cel care a adus creştinismul în această ţară, în secolul al V-lea.

Evenimente…
45 î.Hr.: În ultima sa victorie, Iulius Caesar învinge forțele lui Pompei, conduse de Titus Labienus și Pompei cel Tânar, în bătălia de la Munda.
1756: La New York este celebrată pentru prima dată St. Patrick’s Day.
1861: Italia: Statele peninsulei și Cele două Sicilii au fost unite de regele Victor Emmanuel II.
1866 – Decret pentru înfiinţarea “guardiei orăşeneşti”, instituită în toate oraşele, “pentru a priveghea la paza ordinei”.Instituția Guardia Cetățenească sau Orășenească, denumită uneori și Guardie Națională împlinea o veche dorință a revoluționarilor de la 1848. La 18 ianuarie 1864, monstruoasa coaliție a propus în Adunarea Legislativă un amendament pentru „crearea Gardiei Naționale„, ca element al puterii armate. Dar domnitorul Cuza n-a promulgat această lege, lichidînd prin lovitura de stat din 2 mai 1864, obstrucționismul Adunării și aducînd primele reforme în favoarea țărănimii. Monstruoasa coaliție, izbutind .să răstoarne totuși în noaptea de 11 februarie 1866 pe domnitorul Allexandru Cuza, a ținut să realizeze Garda Națională în scurt timp. Adunarea legiuitoare a votat legea la 10 martie, a fost aprobată de senat la 14 martie și sancționată de Locotenența domnească la 17 martie. Din conținutul legii rezultă că garda orășenească „se instituie în toate orașele României pentru a priveghea la paza ordinei„, fiind subordonată Ministerului de Interne. Membru al gărzii din București putea fi oricare locuitor al orașului, în vîrstă de 20–40 de ani, dacă dispunea de o casă în valoare de 5.000 lei, sau plătea chirie în valoare de 500 lei. „Graba organizării gardiei orășenești venea de acolo că, deși răsturnarea domnitorului Cuza era făcută de către armată, unitățile care luaseră parte la această mișcare nu erau decît o mică parte din garnizoana Bucureștilor și guvernul se temea de vreo contra mișcare a restului garnizoanei care a fost îndepărtată din capitală după oîtva timp
1866 – Începe funcţionarea Băncii României. A fost creată prin transformarea filialei bucureştene a Băncii Imperiului Otoman (capital majoritar englez), ceea ce a supărat Poarta otomană. După retragerea privilegiului de emisiune, banca a continuat operaţiile bancare sub numele de „Bank of Roumania”. Primul preşedinte al Consiliului de administraţie a fost Ion Ghica.

1867 – Înființarea Depozitului General al Războiului.În baza Înaltului Decret Regal nr. 380/17 martie 1867, domnitorul Carol I a aprobat raportul ministrului de Război nr. 2.734 privind înființarea Depozitului General al Războiului organizat pe două secții: Secția I – Harta României. Lucrări topografice interioare și Secția a II-a – Lucrări istorice. Statistică militară și lucrări regimentare.

1880 – Înființarea Legației României la Bruxelles.Odată cu recunoașterea de către Regatul Belgiei a independenței României, au fost stabilite și relațiile diplomatice dintre cele două țări, primul pas fiind Legația României la Bruxelles (17/29 martie). România a deschis apoi consulate onorifice la Bruxelles, Liège, Namur și Louvain

1898: Inventarea submarinului de către americanul John Holland. John Holland efectuează primele incercări ale noii sale invenții: submarinul. El nu este primul constructor al unui submarin dar este creditat ca „părintele” primului submarin cu adevarat funcțional.
1901: Cele 71 de tablouri ale pictorului olandez Vincent van Gogh expuse la galeria Bernheim-Jeune din Paris la 11 ani de la moartea sa, au creat senzație.

1930 – S-a încheiat contractul pentru muniții și armamente dintre Ministerul Apărării Naționale cu uzinele Škoda.Contractul, în valoare de 1.250 milioane lei pentru puști mitraliere și 5.500 milioane lei pentru tunuri (în total 6,75 miliarde lei), denumit ulterior Afacerea Škoda, va duce la declanșarea celui mai mare scandal politic din perioada interbelică. Stipulat în netă defavoare față de Statul Român, contractul a provocat o puternică criză politică, scoțând la iveală corupția generalizată din aparatul administrativ al Statului, starea extrem de precară a Armatei Române, violarea secretelor de stat, implicarea politicienilor până la nivelele cele mai înalte și culminând cu implicarea regelui Carol al II-lea și a camarilei regale. Cazul a scandalizat opinia publică și a fost cap de afiș pentru mai mulți ani de la izbucnirea lui. A fost pe larg instrumentalizat de partidele și oamenii politici, având în final un efect devastator asupra încrederii populației în instituțiile statului democratic, în contextul în care Europa se afla în plin proces de înarmare și în pragul izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial.

1932: Se împlinesc 88 de ani, de când, pe scena Operei Române din Bucureşti, avea loc premiera tabloului coregrafic într-un act, „La piaţă”, de Mihail Jora.

1936 – Au fost promulgate de Regele Carol al II-lea Codul Penal și Codul de Procedură Penală.Codul Penal a fost votat de Senat în ședința de la 13 Martie și a intrat în vigoare în 18 martie. Codul de Procedură Penală a fost votat de Adunarea Deputaților în 10 Martie și a intrat în vigoare la 19 martie

1944 – În urmă cu 76 de ani începeau, la Cairo, tratativele dintre Barbu Ştirbei, emisarul opoziţiei democratice din România, Barbu Ştirbei (plecat cu consimţământul mareşalului Ion Antonescu), şi Aliaţi (reprezentanţii Marii Britanii, SUA şi URSS), pentru încheierea unui armistiţiu, în numele Opoziţiei Unite şi al lui Iuliu Maniu privind desprinderea României de Reich. Pentru a organiza “o lovitură de stat”, opoziţia cerea să se asigure: menţinerea independenţei ţării, respectarea drepturilor ei teritoriale, primirea statutului de cobeligerant.
1948: Se împlinesc 72 de ani de la semnarea Tratatului de la Bruxelles, pact militar şi economic, încheiat între Belgia, Franţa, Luxemburg, Marea Britanie şi Olanda, intrat în vigoare la 25 august 1948. Prin acordurile de la Paris din 1954, cu participarea RFG şi Italiei, acest Tratat a stat la baza creării Uniunii Europei Occidentale (UEO a început să activeze oficial la 5.V.1955). În contextul intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona (1.XII.2009) şi al progreselor instituţionale ale Uniunii Europene, UEO (Uniunea Europei Occidentale) şi-a pierdut raţiunea de a exista, la 1 aprilie 2010 fiind anunţată, la Bruxelles, dizolvarea oficială a acesteia.
1958: Lansarea primului satelit american, Vanguard 1, alimentat cu energie solară. Vanguard 1 a fost al 4-lea satelit artificial al Pamantului. Dar satelitul a marcat o premiera: a fost primul satelit alimentat cu energie solara. Lansarea sa din martie 1958 a constituit parte a raspunsului american la programul rusesc Sputnik care a reusit plasarea primului satelit artificial pe orbita, cu un an inainte. 1958: Acum 61 de ani a intrat în vigoare Convenţia Organizaţiei Interguvernamentale Maritime Consultative (OIMC), încheiată la 6.III.1948, la Geneva (data oficială a înfiinţării OIMC este considerată 13.I.1959, când a avut loc prima sa reuniune; din 22.V.1982 şi-a schimbat numele în Organizaţia Maritimă Internaţională (OMI); OMI este instituţie specializată a ONU, cu sediul la Londra; România a devenit membră a acestei organizaţii prin Decretul 114/1965).
1959 – Într-o zi de 17 martie, acum 61 de ani, Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului, fuge din ţară, autoexilîndu-se în India, după o răscoală armată nereuşită a populaţiei tibetane. El conduce din exil destinele a aproximativ 110.000 tibetani, exilaţi în Masivul Subhimalayan, din care circa 90.000 au emigrat în Nepal, Bhutan, Canada şi Elveţia. În 1989, lui Dalai Lama i s-a decernat Premiul Nobel pentru Pace, în semn de recunoştinţă şi apreciere a propunerilor sale constructive pentru soluţionarea conflictelor internaţionale, a problemelor legate de drepturile omului şi de protecţia mediului înconjurător la nivel mondial.
1977 – Într-un discurs ţinut la ONU, preşedintele american Jimmy Carter, manifestîndu-şi interesul pentru problema drepturilor omului, a declarat că aceasta va avea un rol important în conceperea principiilor politicii externe americane.
1988 – SUA şi URSS pun bazele unui grup de monitorizare a incidentelor pentru a preveni escaladarea lor.
1990 – Cu 30 de ani în urmă era inaugurată noua operă pariziană, Opéra Bastille. Opéra Bastille a fost inaugurată la 13 iulie 1989, cu ocazia aniversării a 200 de ani de la căderea Bastiliei (1789), cu un spectacol pus în scenă de Bob Wilson, „La Nuit avant le jour”, dar reprezentaţiile regulate nu au debutat decât la data de 17 martie 1990, cu „Les Troyens”, de Hector Berlioz.
2003 – Statele Unite retrag proiectul de rezoluţie depus la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, iar preşedintele George W. Bush formulează un ultimatum de 48 de ore la adresa lui Saddam Hussein, pentru a părăsi Irakul.

Nașteri…
1628: S-a născut François GIRARDON (d.01.09.1715), sculptor clasicist francez. A decorat parcul de la Versailles-Paris cu grupuri statuare din marmură. Este autorul statuii funerare a lui Richelieu, al statuii ecvestre a lui Ludovic XIV şi altele.
1738: S-a născut Cesare Beccaria Bonesana, jurist, economist, publicist italian („Dei delitti e delle pene”, 1764), (m.27.11.1794).
1751: S-a născut Anders Dahl, botanist suedez (d. 25 mai 1789).
1819: S-a născut, la Chișinău, Alecu Russo, poet, prozator, eseist, critic literar, ideolog al generaţiei de la 1848. Este autorul volumului „Cîntarea României”, tipărit anonim; fără a revendica vreodată explicit această operă, a furnizat unul dintre cele mai cunoscute litigii de paternitate literară din istoria literaturii române (m.05.02.1859, la Iași).
1834: S-a născut Gottlieb Daimler, inginer si inventator german. A construit prima motocicletă şi a îmbunătăţit numeroase motoare (d. 06.03.1900).
1856: S-a născut Mikhail Vrubel, pictor rus (d. 14.04.1910).
1877: S-a născut Dionisie GERMANI (Ghermani), la Galați, inginer; contribuţii în hidraulică şi mecanica fluidelor, în special în domeniul legilor de similitudine; membru de onoare al Academiei Române (d. 01.09.1948).
1883: S-a născut, la Curtea de Argeș, Urmuz (numele real: Demetru Dem Demetrescu-Buzău), scriitor român (d. 23.11.1923, București, s-a sinucis).
1884: S-a născut Andras Mikola pictor (m.1970).
1890: S-a născut Lionel FitzGerald, pictor canadian (d. 17.08.1956).
1902 – S-a născut soprana americană Marian Anderson.
1913 – s-a născut Alec Duma, poet basarabean (m. 1980).
1916: S-a născut, la Iași, compozitoarea Hilda Jerea (m. 14.05.1980, Bucureşti).
1919: S-a născut Nat King Cole, cântăreț american (d. 15.02.1965).
1920: S-a născut Felix Karlinger, lingvist si istoric literar german (d. 27.06.2000).
1924 – s-a născut, la Cinişeuţi, judeţul Orhei, România Mare, Alexandru Ivănescu, medic, poet și traducător român (refugiat cu părinții în România, la începutul războiului).
1924 – s-a născut, la Chişinău, Pavel Starostin, scriitor și traducător.
1927: S-a născut, la Iași, Alecu Popovici, dramaturg şi critic dramatic (d. 09.09.1997, Bucureşti).
1929: S-a născut născut, la Bucureşti, traducătoarea Micaela Slăvescu, autoare a numeroase traduceri din literatura franceză, a realizat, totodată, versiuni în limba franceză ale unor opere de Lucian Blaga, Marin Preda şi Geo Dumitrescu, precum şi ale unor lucrări cu profil istoric sau de istoria artei şi a civilizaţiei (m. 2009, la Bucureşti).
1935: S-a născut Adam Wade, cantaret si actor american.
1935: S-a născut, la Craiova, Jeana Morărescu, critic și teoretician literar, eseistă, poetă și critic teatral de largă notorietate, membru al Uniunii Scriitorilor (d. 16 august 2014 la București).
1936: S-a născut, la Bucureşti, Ion Panaitescu, grafician (d. 08.10.2013).
1936 – s-a născut, la Galați, Paul Sân-Petru, medic și scriitor. Din 1978 este membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iaşi.
1938 – S-a născut balerinul şi coregraful rus Rudolf Nureev. Din 1961, s-a autoexilat în Franţa. A fost directorul Operei din Paris între anii 1983-1989. (m.06.01.1993).
1939: S-a născut Clarence Collins, vocalist american (Little Anthony & The imperials).
1939: S-a născut Lewis Mathis, cântăreţ american (Dean & Mark).
1944: S-a născut, la București, Paul Cornel Chitic, dramaturg, critic de teatru și critic de artă român, membru al Uniunii Artiștilor Plastici și al Uniunii Scriitorilor (d. 8 iulie 2007, la București).
1944: S-a născut, la București, Dan Nuțu, actor de teatru și de film de origine română, stabilit la New York, mai recent activând ca producător de filme documentare.
1946: S-a născut, la Arad, Alexandru Deal (pseudonim al lui Alexandru Hegheş), prozator.
1947: S-a născut Andrei Agoston, violonist; a fost concert maestrul renumitului ansamblu Philharmonia Hungarica din Germania între anii 1991 şi 2001, precum şi al orchestrei Neue Philharmonie Westfalen.
1948: S-a născut, la Craiova, Virginia Muşat (pseudonimul Victoriei Ghinju), poetă, eseistă şi istoric literar.
1949: S-a născut Brândușa Prelipceanu, jurnalistă și traducatoare (d. 26.04.2002)
1949: S-a născut Patrick Duffy, actor american, protagonist al serialului de televiziune “Dallas”.
1951: S-a născut Kurt Russell, actor american de film.
1954 – S-a născut actriţa britanică Lesley-Anne Down („Strada Hanovra”).
1954: S-a născut Rena Jones, vocalistă americană (Champaign).
1956: S-a născut, la Bistrița, jud. Bistrița-Năsăud, Doina Sbârcitu Lucanu, artist decorator, artist decorator (sticlă), membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
1960: S-a născut, la Deva, Mircea Popitiu, pictor.
1962 – S-a născut Claire Grogan, cântăreaţă şi compozitoare britanică (Altered Images).
1970: S-a născut, la București, Florin Răducioiu, fost fotbalist român, care a jucat pentru Echipa națională de fotbal a României la Campionatele Mondiale de Fotbal din 1990 și 1994, la EURO 1996, și este singurul fotbalist român care a evoluat în toate marile campionate naționale ale Europei (Anglia, Franța, Germania, Italia și Spania). În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru rezultatele obținute la turneele finale din perioada 1990-2000 și pentru întreaga activitate.

Decese…
37 d.H.: A murit Tiberiu (Tiberius Claudius Nero), împărat roman (14-37 d.H.); fiu adoptiv şi succesor al lui Augustus; a consolidat administraţia Imperiului Roman; a reprimat cu severitate opoziţia senatorilor (n. 46 î.H.)
45 î.Hr.: A murit, în bătălie, Titus Labienus, general roman (n. cca. 100 î.Hr.).
45 î.Hr.: A murit, executat, Pompei cel Tânăr, general roman.
180: A murit Marcus Aurelius, împărat roman (n. 121)
460 (461 sau 492): A murit Sfântul Patrick, patron al Irlandei.Patriciu (Patrick) (n. cca. 385, d. 461), episcop irlandez, sfânt patron al Irlandei şi Islandei, sărbătorit în Biserica Catolică la 17 martie.S-a născut în Britania, în jurul anului 385. La 16 ani a fost prins de piraţi şi vândut rob în Irlanda, unde a fost trimis să pască oile. Recâştigându-şi libertatea după 6 ani, s-a întors în Britania. A intrat în rândul clericilor, iar în 432 s-a întors în Irlanda, devenind marele apostol al acestei ţări. Sfinţit episcop al Irlandei, a evanghelizat cu râvnă poporul din acea insulă, i-a convertit pe mulţi la credinţa creştină şi a organizat Biserica locală, în ciuda unor mari dificultăţi. În jurul anului 444 a întemeiat episcopia Armagh, în apropiere de Belfast. A murit lângă oraşul Down în anul 461, în Irlanda de Nord. Este sfântul patron al Irlandei şi Islandei.
1680: A murit François de la Rochefoucauld, scriitor francez (n. 1613)
1782: A murit Daniel Bernoulli, matematician de origine germana (n. 1700).
1847: A murit J.J. Grandville, desenator, acuarelist, caricaturist si litograf francez.
1853: A murit Christian Doppler, fizician, matematician, om de stiinta austriac care a descoperit efectul „Doppler”, de modificare a frecventei aparente a unui sunet a carui sursa se misca spre receptor (n.29.11.1803).
1862: A murit Jacques Fromental Halevy, compozitor şi pedagog francez (n. 1799).
1893 – A murit Jules Ferry, om de stat francez, care a contribuit la generalizarea învăţămîntului primar în Franţa.
1917: A murit, la Zürich, Elveția, Franz Brentano, filosof german (n. 16.01.1838 în localitatea Marienberg de lângă Boppard de la Rin, Germania).
1921: A murit, la Moscova, Nikolai Jukovski, specialist rus în aerodinamică şi hidrodinamică. Este unul dintre fondatorii hidro şi aerodinamicii moderne, considerat „părintele” aviaţiei ruse (n. 17 ianuarie 1847, Orehovo).
1940 – A murit actorul Ion Brezeanu. Împreună cu Aristide Demetriade, N. Soreanu, Petre Liciu şi fiul său, regizorul Petre Brezeanu, participă la realizarea filmului “Independenţa României” (1912) (n.01.12.1868).
1941 – A murit, la Cannes, Franţa, Nicolae Titulescu, om politic şi diplomat, denumit „Ministrul Europei” sau „Omul Genevei” (n.16.03.1882).
1942 – A murit Nina Arbore, pictor, grafician, profesor. S-a remarcat prin portrete şi naturi statice (n.08.01.1889).
1956 – A murit Irène Joliot-Curie, fizician şi chimist francez, distinsă, împreună cu soţul ei, Frederic Joliot, cu Premiul Nobel pentru Chimie pe anul 1935; a fost membră de onoare străin a Academiei Române (n.12.09.1897).
1960: A murit Hans Mattis Teutsch, pictor, sculptor şi teoretician al artei român de naţionalitate germană, unul dintre artiştii reprezentativi pentru avangarda românească (n.13.08.1884).În perioada 1944 – 1945, a fondat Gruparea Artiștilor Plastici din Brașov, care a devenit ulterior filială a Uniunii Artiștilor Plastici, fiind ales de câteva ori președintele acesteia.

1964: A murit, la București, Alexandru Osvald Teodoreanu, cunoscut sub pseudonimul Păstorel Teodoreanu, prozator, epigramist, poet, eseist, traducător și avocat; fratele scriitorului Ionel Teodoreanu (n. 30.07.1894, la Dorohoi). Nota: Dicţionarul cronologic-Literatura română dă ca dată a morţii 17.III.1964.
1970: A murit Jérôme Carcopino, istoricul francez (n. 27.06.1881).
1973: A murit, la Iași, Demostene Botez, scriitor, publicist şi traducător, academician și avocat român (n. 29 iulie, 1893, în satul Hulub, comuna Dângeni, județul Botoșani).
1976 – A murit Luchino Visconti, regizor de film şi teatru italian, reprezentant al neorealismului în cinematografie („Rocco şi fraţii săi”, „Nopţi albe”) (n.02.11.1906).
1979 – A murit, la Bucureşti, poetul Emil Vora (pseudonim al lui Emil Maroiu) (n.14 septembrie 1906, Meriş, judeţul Mehedinţi).
1980 – A murit Traian Lăzărescu, scriitor (n. 1904).
1983: A murit Haldan Keffer Hartline, medic, fiziolog şi biochimist american. Este laureat al Premiului Nobel pentru medicină pe 1967, împreună cu suedezul Ragnar Granit şi americanul George Wald, pentru descoperirea mecanismului vederii (n. 22.12.1903).
1994: A murit, la Bucureşti, Liviu Călin, poet, prozator, editor, critic şi istoric literar român (n.10 septembrie 1930, Craiova).
1996: A murit René Clement, regizor francez de film, scenarist şi actor (n. 18.03.1913)
2003 – A murit Adina-Elena Arsenescu, scriitoare (n. 1918).
2005: A murit, la Cluj-Napoca, Adrian Marino, eseist, critic, istoric și teoretician literar român, laureat al premiului Herder (n. 5 septembrie 1921, Iași).
2010: A murit Ştefan Gheorghiu, muzician, violonist şi pedagog (n. 23.03.1926).
2010: A murit muzicologul şi flautistul român de etnie maghiară Ferenc László (n. 1937)
2011: A murit, la Cluj, Romul Munteanu, critic şi istoric literar, comparatist (n.18.03.1926, Călanul Mic, Hunedoara).
2011: A murit Michael Gough, actor de film britanic (n. 1916).
2012: A murit, la București, Olimpian Ungherea, scriitor, publicist și mason român (n.1 iulie 1937, Jugureni, județul Prahova).
2012: A murit Shenouda al III-lea (născut Nazir Gayed Raphael), Papă şi Patriarh, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Copte din Egipt (din 14 noiembrie 1971) (n. 1923).
2013: A murit André Fontaine, istoric şi jurnalist francez; a fost director al cotidianului francez „Le Monde” (n. 1921).
2016: A murit, la Bucureşti, academicianul Solomon Marcus, matematician român de etnie evreiască, unul dintre creatorii lingvisticii matematice și publicist, frate cu scriitorii Marcel Marcian şi Marius Mircu, membru titular al Academiei Române (n. 01.03.1925, la Bacău).
2016: A murit, la Bucureşti, actriţa Paula Sorescu-Lucian, membru fondator al Teatrului Excelsior alături de soţul ei, actorul Ion Lucian (1924-2012); a interpretat numeroase roluri pe scena teatrului pentru copii, precum şi în teatrul şi filmul românesc (n. 22 iunie 1947 la Bucureşti).
2017: A murit, în Cap Estate, Gros Islet Quarter, Sfânta Lucia, Derek Walcott, poet şi dramaturg din Sf. Lucia; Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1992; a contribuit la aducerea literaturii caraibiene în atenţia lumii (n. 23 ianuarie 1930, în Castries, Sfânta Lucia).

Calendar creștin-ortodox…

Sfântul Cuvios Alexie, omul lui Dumnezeu. Sfântul Cuvios Teostirict imnograful.

Surse: http://www.stirilazi.ro. http://www.radioiasi…./http://ro.wikipedia.org/,http://www.calendarul-zilei…http://radioconstanta.ro… și http://www.rador.ro/…

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 17 martie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 17 martie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

30 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

130 - Împăratul roman Hadrian întemeiază în Egipt orașul Antinopolis, pentru a-l comemora pe tânărul său favorit Antinous care...

28 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

 312 - Acum 1708 ani, a avut loc Bătălia de la Podul Milvius (Podul Șoimului) (azi Ponte Milvio, lângă Roma), între împăraţii  Constantin I...

27 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

312 - Împăratul Constantin cel Mare a avut celebra viziune a Crucii.Atribuindu-i lui Dumnezeu victoria militară, Constantin „a poruncit degrabă” ca statuii care îl...

26 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

113 d. Hr. - anul inaugurării Columnei lui Traian. După cum precizează inscripţia de la baza monumentului, în anul 113 d. Hr. a avut...

25 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

1147 - O armată a cruciaților sub conducerea lui Conrad al III-lea al Germaniei a fost învinsă în bătălia de la Dorylaeum de către...
- Advertisement -corhaz1 - 17 martie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 17 martie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments