13.9 C
București
joi, noiembrie 26, 2020

18 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

26 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1710 - În timpul domniei lui Dimitrie Cantemir, Ion Neculce și-a recăpătat funcția de mare spătar. 1778 - În Insulele...

25 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1177 - Bătălia de la Montgisard, singura dată în care sultanul Saladin a fost învins de cruciaţi. Armatele unite...

24 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1473 - Ştefan cel Mare al Moldovei cucereşte Cetatea Dâmboviței (Bucureștilor) şi instalează ca domn al Munteniei pe Laioltă...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 18 noiembrie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

1302 – Prin bula papală Unam Sanctam, papa Bonifaciu al VIII-lea proclamă supremaţia spirituală a papei asupra tuturor deciziilor dogmatice.
1307 – După legenda lui Aegidius Tschudi, (legendarul) Wilhelm Tell a trebuit să tragă cu arcul într-un măr aşezat pe capul fiului său.
1820 – Navigatorul american Nathaniel Palmer a descoperit Antarctica. In aceeasi perioada, o nava apartinand marinei imperiale ruse, comandata de Fabian von Bellingshausen, si una britanica, apartinand Royal Navy, comandata de Edward Bransfield, navigau in aceeasi zona. Aceste 3 persoane sunt considerate co-descoperitori ai Antarcticii.
1840 – Debutul lui Vasile Alecsandri în teatru, cu piesa “Farmazonul din Hârlău”, pusă în scenă, la Teatrul Național din Iaşi, de Costache Caragiali.
1860 – 160 de ani de când, Conferinţa naţională a fruntaşilor politici români din Banat, desfăşurată la Timişoara, în zilele de 18 şi 19 noiembrie, adopta o moţiune prin care se cerea autonomia Banatului (teritoriul acestuia urmând să fie numit „Căpitanatul român”) sau să fie încorporat la Transilvania (devenită autonomă) (18/30 noi.)
1864 – A fost discutată și aprobată în Consiliul orașului Bucureşti, nouă stemă a Capitalei, având ca element principal imaginea Sfântului Dimitrie Basarabov, desemnat patronul orașului. La data de 7 decembrie a aceluiaşi an, prin decret dat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, stema a fost oficial adoptată. Stema a fost schimbată în vremea comunismului, pentru a nu apărea în ea elemente religioase, dar după Revoluţie a fost readoptată în varianta iniţială.
1870 – A avut loc prima comunicare oficială prin poştă, cu porumbei, între oraşele Tour şi Paris.
1874 – România a aderat la Convenția internațională pentru înbunătățirea soartei militarilor răniți din armatele în campanie (Crucea Roșie), încheiată la 10/22 august 1864, la Geneva.
1883 – Orarul căilor ferate americane a fost standardizat, fixându-se un singur fus orar pe întreg teritoriul Statelor Unite.
1903 – Semnarea primului Tratat americano-panamez ce stabilea instituirea jurisdicţiei „a perpetuidad” („pentru totdeauna”) a SUA asupra Zonei Canalului Panama, fâşie de teritoriu panamez (de-a lungul celor două maluri ale Canalului), cu o suprafaţă de 1432 kmp. La 7.IX.1977 a fost semnat un nou Tratat, în care erau prevăzute modalităţile de transfer către Panama, până la 31.XII.1999, a tuturor drepturilor de administrare a acestei căi navigabile şi de refacere a suveranităţii R. Panama asupra fâşiei de pământ denumite Zona Canalului. În zona Canalului Panama se derulează, în prezent, un contract de operare a porturilor, pe o perioadă de 25 ani, încheiat de guvernul panamez cu firma chineză Hutchinson Whampoa (cu sediul la Hong Kong).
1918 – Regele Ferdinand I și-a făcut intrarea solemnă în Capitală, călare, în fruntea armatei române și a detașamentelor franceze și engleze, a străbătut Bucureștiul de la Mogoșoaia pâna la Statuia lui Mihai Viteazul de la Universitate, unde a primit defilarea trupelor (18 noi./1 dec.)
1926 – George Bernard Shaw refuză sa accepte banii pentru Premiul Nobel, spunând: „Pot să-l iert pe Alfred Nobel pentru că a inventat dinamita, dar numai o persoană diabolică a putut să inventeze Premiul Nobel”.
1928 – Mickey Mouse, cunoscutul personaj din desenele animate ale lui Walt Disney, şi-a facut pentru prima oară apariția la „Colony Theatre” din New York, în filmul de 7 minute intitulat “Steamboat Willie”, primul film de animaţie care a combinat tehnologia animaţiei cu sunetul sincronizat.
1931 – Se împlinesc 89 de ani, de la prima emisiune a Radiodifuziunii Române dedicată străinătăţii, preluată de Radiodifuziuni europene.
1937 – Acum 83 de ani, era inaugurată clădirea Casei de Cultură a Studenţilor Bucureşti, instituţie publică, cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului. Construită din iniţiativa lui Stelian Popescu – preşedintele societăţii anonime „Universul” de antrepriza ing. Emil Prager sub controlul prof. arh. Petre Antonescu, a purtat între anii 1957 – 1982 numele de Casa de Cultură a Studenţilor “Grigore Preoteasa”
1963 – În urmă cu 57 de ani, avea loc premiera filmului istoric „Tudor”, în regia lui Lucian Bratu, film de referinţă în istoria cinematografului românesc care evocă mişcarea istorică de la 1821
1963 – Acum 57 de ani, compania Bell Telephone a introdus în circuitul comercial din SUA primul telefon cu butoane (sau taste), înlocuind telefonul cu disc. A fost instalat pentru prima dată în Carnegie și Greensburg, Pennsylvania
1978 – Se împlinesc 42 de ani, de când a avut loc cea mai mare sinucidere colectivă din timpurile moderne, în colonia de la Jonestown din Guyana (America de Sud), 913 de adepţi ai sectei „Templul popoarelor”, dintre care 276 de copii, luându-şi viaţa. Cel care i-a îndemnat pe sectanţi să recurgă la fatalul gest a fost liderul spiritual al acestora, Jim Jones, care a întemeiat secta în 1956 în Statele Unite. Majoritatea adepţilor a consumat o băutură cu cianură şi sedative, iar cei care au refuzat au fost împuşcaţi din ordinul lui Jones. Trupurile neînsufleţite ale oamenilor erau împrăştiate în întreaga colonie.
1982 – Decesul boxerului Duk Koo Kim în urma unei confruntari în ring cu Ray Mancini, luptă care a durat 14 runde, a provocat o reforma rapidă în acest sport.
1991 – Cu 29 de ani în urmă, a avut loc „Masacrul de la Vukovar”. În această zi Armata Populară Iugoslavă, sprijinită de diverse forţe paramilitare sârbe, au pus stăpânire pe oraşul Vukovar din estul Croaţiei, după un asediu care a durat 87 de zile, cu intenţia de a desprinde localitatea de Croaţia şi de a o anexa Republicii Sârbe Krajina, care să formeze o uniune cu Serbia şi Muntenegru. Aproape 300 de bărbaţi care s-au refugiat într-un spital au fost transportaţi sub pază armată la ferma Ovcara din afara oraşului, unde au fost bătuţi de soldaţi mai multe ore. Câţiva dintre ei au fost eliberaţi, dar peste 200 au fost ucişi, iar corpurile lor au fost aruncate în gropi comune. Asediul s-a desfăşurat între august şi noiembrie 1991, în timpul Războiului Croat de Independenţă. Asediul s-a terminat cu înfrângerea Gărzii Naţionale Croate, distrugerea Vukovarului, moartea a cel puţin 3.000 de persoane, precum şi purificarea etnică a cel puţin 20.000 de croaţi din oraş şi din împrejurimi. A fost primul oraş european ras de pe faţa pământului de la Al Doilea Război Mondial încoace. Oficialii croaţi au estimat costul pagubelor la 2,5 miliarde de dolari. Deşi bătălia a reprezentant o pierdere semnificativă şi simbolică pentru Croaţia, care nu a recâştigat controlul oraşului decât în 1998, când refugiaţii croaţi au putut, în sfârşit, să se întoarcă la casele lor, a fost totuşi o victorie foarte costisitoare pentru Armata Populară Iugoslavă şi a câştigat sprijin internaţional pentru independenţa Croaţiei. De asemenea, este considerată un punct de cotitură în desfăşurarea războiului din spaţiul ex-iugoslav.
1996 – Biroul Electoral Central a comunicat rezultatele turului al doilea al alegerilor prezidentiale. Conform datelor BEC, Emil Constantinescu a obtinut 54,41%, iar Ion Iliescu 45,59% din voturi.

Nașteri…
1647 – S-a născut Pierre Bayle, filosof şi scriitor francez, precursor al iluminismului (m. 1706).
1680 – S-a născut compozitorul flamand Jean Baptiste Loeillet (m. 1730).
1714 – S-a născut poetul englez William Shenstone (m. 1763).
1768 – S-a născut Friedrich Ludwig Zacharias Werner, poet, dramaturg şi preot german (m. 1823).
1786 – S-a născut Carl Maria von Weber, compozitor german; creatorul operei romantice germane (m. 1826).
1787 – S-a născut Louis (Jacques Mandé) Daguerre (m. 1851), pictor decorator francez; realizator al dioramei şi dagherotipiei, primul procedeu de fotografiere (brevetat în 1839).
1836 – S-a născut Sir William Schwenck Gilbert (d. 29 mai 1911) poet, dramaturg şi libretist englez. Scrierile sale se caracterizează printr-un puternic spirit ironic în reprezentarea moravurilor societăţii engleze, fiind un precursor al lui Oscar Wilde.
1839 – S-a născut, la Schwerin, August Kundt, fizician german, profesor universitar la Berlin.August Kundt a efectuat cercetării în domeniile termodinamicii, opticii şi acusticii. A descoperit dispersia anormală a luminii (1871) şi a inventat tubul în care sunt puse în evidenţă undele staţionare datorate vibraţiilor unui fluid (tubul Kundt) (d. 21 mai 1894, Israelsdorf, lângă Lübeck).
1863 – S-a născut Richard Dehmel, poet şi scriitor german (m. 1920).
1876 – S-a născut geologul Ion Popescu-Voiteşti; pionier al cercetărilor geologice româneşti; a întocmit o sinteză asupra geologiei (1921) şi a istoriei geologice (1935) a teritoriului României (m. 1944).
1879 – S-a născut medicul chirurg Iacob Iacobovici, unul dintre fondatorii Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca şi întemeietorul şcolii de chirurgie din Transilvania (m. 1959).
1882 – S-a născut, la Milano, Italia, Amelita Galli-Curci, soprana italiană (m. 26.11.1963, La Jolla, California).
1897 – S-a născut Patrick Blackett, fizician englez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1948, cunoscut pentru lucrul său la perfecţionarea camerelor cu ceaţă, şi studiile privind razele cosmice şi paleomagnetismul. A avut un rol important în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind consilier în materie de strategie militară (d. 13 iulie 1974).
1898 – S-a născut regizorul olandez de film documentar Joris Ivens (m. 1989).
1899 – S-a născut dirijorul american de origine maghiară Eugene Ormandy (m. 1985).
1901 – S-a născut sociologul american de origine maghiară George Gallup, iniţiator al cunoscutelor sondaje de opinie ce-i poartă numele (m. 1984).
1904 – S-a născut Jean-Paul Lemieux, pictor canadian (m. 07.12. 1990).
1905 – S-a născut, la Chişinău, azi în R. Moldova, Grigore Alexandru Benetato, medic şi fiziolog; contribuţii la studiul rolului sistemului nervos central în imunologie; membru titular al Academiei Române din 1955 (m. 1972).
1906 – S-a născut, la Craiova, pictorul Corneliu Baba. Începând cu 1946 a început să predea la Universitatea din Iași, iar din 1958 a devenit profesor universitar la București. Membru titular al Academiei Române din 1990, s-a stins din viață la vârsta de 91 de ani (m. 20.12.1997).
1906 – S-a născut biochimistul american George Wald; contribuţii în domeniul percepţiei vizuale; a descoperit prezenţa vitaminei A în retină şi a demonstrat rolul acesteia în mecanismul fotochimic de percepţie retiniană în culori; Premiul Nobel pentru medicină pe 1967, împreună cu suedezul Ragnar Granit şi cu conaţionalul său Keffer Hartline (m. 12.04.1997).
1906 – S-a născut ornitologul chinez Zheng Zuoxin, considerat cel mai mare om de ştiinţă în studiul păsărilor şi fondator al ornitologiei moderne chineze (m. 1998).
1907 – S-a născut Mihai Pop, etnolog, antropolog cultural şi folclorist; studii teoretice şi cercetări de folclor românesc (m. 2000).
1907 – S-a născut Compay Segundo (pe numele său de la naștere Máximo Francisco Repilado Múñoz), muzician cubanez, a cântat în „Buena Vista Social Club” (d.14 iulie 2003, Havana. Cuba).
1908 – S-a născut, în Philadelphia din Pennsylvania, Imogene Coca, actriță americancă (d. 2 iunie 2001, Westport, Connecticut).
1912 – S-a născut Walter Schulz, filosof german (m. 2000).
1923 – S-a născut Alan Shepard, primul astronaut american care a călătorit în spaţiul cosmic (la 5.V.1961, la bordul capsulei „Mercury Freedom ”; zborul a durat 15 minute) și al doilea om în lume care a ajuns pe orbită după rusul Iuri Gagarin (m. 1998).
1924 – S-a născut Iordan Chimet, eseist, prozator, poet, scenarist şi traducător (m. 2006).
1924 – S-a născut Camilian Demetrescu (prenumele la botez – Paul Constantin), pictor monumentalist, sculptor, grafician, eseist, teoretician al artei, publicist şi filosof; membru fondator al UAP; exilat politic în Italia din 1969, a fost unul dintre criticii vehemenţi ai regimului Ceauşescu; s-a afirmat în Italia printre cei mai mari reprezentanţi ai artei religioase (nouă dintre tapiseriile sale decorează sala de audienţe a Suveranului Pontif) (m. 2012)
1927 – S-a nascut, la Detroit, Hank Ballard, muzician american (d. 2 martie 2003, Los Angeles).
1930 – S-a născut James Graham Ballard, romancier englez, scriitor de povestiri și membru proeminent al mișcării Noul Val al științifico-fantasticului (d. 19 aprilie 2009, Londra).
1935 – S-a născut Alain Barrière, autor-compozitor, cântăreț francez.
1935 – S-a născut Cornel Todea, regizor de teatru, de film şi operă, realizator tv, director al Teatrului Ion Creangă (din 1991) (m. 2012).
1939 – S-a născut, în Brooklyn, New York, Brenda Vaccaro, actriță americană.
1939 – S-a născut, la Ottawa, Margaret Eleanor Atwood, scriitoare canadiană, poetă și critic literar de limbă engleză, laureată a premiului Booker în anul 2000; este autoare a numeroase volume de proză, eseuri și poezie.
1939 – S-a născut John O’Keefe, neurolog, profesor la Institute of Cognitive Neuroscience și Department of Anatomy, University College London; laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2014, împreună cu May‐Britt Moser și Edvard I. Moser, “pentru descoperirea celulelor care compun un sistem de poziţionare din creier”.
1940 – S-a născut, la Independenţa, jud. Galaţi, Apostol Gurău, profesor, prozator şi eseist, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
1940 – S-a născut la București, Mihai Horia Botez, matematician român stabilit în SUA din 1987; ambasador al României în SUA în perioada noiembrie 1994 – iulie 1995 (d. 11.07.1995).
1942 – S-a născut, în Hartford, Connecticut, Linda Evans, actriță americană.
1942 – S-a născut, la Brașov, Mihai Țurcaș, caiacist român, laureat cu bronz la Tokio 1964 și cu argint la Mexico 1968 (d. 22 dec. 2002).
1943 – S-a născut compozitorul Dan Cezar Buciu, prof. univ. dr. la Universitatea Națională de Muzică București.
1944 – S-a născut Ioan Crăciun Petrişan, poet, dramaturg, prozator.
1944 – S-a născut Wolfgang Joop, creator și designer german, fondatorul companiei de modă şi cosmetice “JOOP!”
1946 – S-a născut Alan Dean Foster, celebrul autor american SF, scenarist al cunoscutului serial Star Trek.
1946 – S-a născut Amanda Lear, cântăreaţă  şi fotomodel.
1947 – S-a născut, la București, scriitorul şi eseistul român de origine armeană Bedros Horasangian.
1948 – S-a născut Andrea Marcovicci, cântăreaţă și actriță americană.
1950 – S-a născut, la Câmpina, județul Prahova, Elisabeta Stănciulescu, pictor, grafician, membru al Uniunii Artiștilor Plastici – Filiala Ploiești.
1950 – S-a născut Eric Pierpoint, actor american.
1952 – S-a născut la București, Vlad Rădescu, actor de teatru şi film român, conferenţiar universitar la Universitatea “Spiru Haret”.
1957 – S-a născut, la Iași, Calinic Dumitriu (numele de botez Constantin Dumitriu) episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor cu titulatura de „Botoșăneanul”.
1960 – S-a născut, în Boldești, județul Vrancea, Ionel Alexandrescu, sculptor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici.
1960 – S-a născut interpreta pop britanică Kim Wilde (numele la naştere: Kimberly Smith).
1962 – S-a nascut Kirk Hammett, chitarist, membru in trupa rock Metallica.
1967 – S-a născut, la București, regizorul Felix Alexa; fiul regizorului de teatru şi film Alexa Visarion.
1969 – S-a născut poeta Nina Vasile.
1970 – S-a născut actriţa australiană de film Peta Wilson (cunoscută din serialul tv. “Nikita”).
1971 – S-a născut, la București, Ciprian Teodorescu, alpinist. Este primul alpinist român care escaladează, în august 1995, Vârful Kaskar din Turcia.

Decese…
1814 – A murit Aleijadinho (cu numele real António Francisco Lisboa), sculptor și arhitect brazilian (n. cca. 1738).
1898 – A murit Ion Georgescu, sculptor şi desenator, elev al lui Karl Storck. A fost şi profesor la Şcoala de arte frumoase din Bucureşti, unde i-a avut pe elevi pe Frederic Storck, Dimitrie D. Mirea, Dumitru Pavelescu-Dimo etc. (n. 1856, la Bucureşti).
1909 – A murit Grigore Tocilescu, istoric, arheolog şi folclorist; membru al Academiei Române, vicepreşedinte al acestui for (1896-1898; 1907-1909) (n. 1850).
1922 – A murit, la Paris, scriitorul francez Marcel Proust (Marcel-Valentin-Louis-Eugène-Georges Proust) a fost un romancier, eseist și critic francez, cunoscut mai ales datorită romanului „În căutarea timpului pierdut”, operă monumentală de ficțiune a secolului XX (n. 10.07.1871, la Auteuil, Franța).
1928 – A murit cineastul suedez de origine finlandeză Mauritz Stiller, reprezentant al filmului mut (n. 1883).
1940 – A murit Ion Inculeţ, om politic liberal; a desfăşurat o susţinută activitate pentru unirea Basarabiei cu România, ca preşedinte al Sfatului Ţării; după unire a fost ministru în mai multe rânduri; membru titular al Academiei Române din 1918 (n. 1884, la Rezeni/Chişinău, azi în R. Moldova).
1941 – A murit omul de ştiinţă german Walther Hermann Nernst, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 1920 (n. 1864).
1950 – A murit în Închisoarea Jilava, Gl. bg. Iordăchescu Constantin, Comandantul Diviziei 2 Munte/ C 4 A./A.I., decorat de Regele Mihai I, prin Înaltul Decret nr. 807 din 23.03.1945, cu Ordinul Militar „Mihai Viteazul” clasa a IlI-a cu spade (n. 1.04.1893, în Rovinari, Gorj).
1952 – A murit poetul şi prozatorul francez Paul Éluard (numele literar al lui Eugène Emile Paul Grindel), unul dintre scriitorii de seamă ai Rezistenţei franceze (n. 1895).
1962 – A murit fizicianul danez Niels Bohr; a imaginat modelul atomic, punct de plecare în teoria cuantică modernă (1913) şi a elaborat teoria fisiunii nucleare; Premiul Nobel pentru Fizică în anul 1922 pentru teoria sa privind structura atomului (n. 07.10.1885).
1973 – A murit Alois Hába, compozitor, teoretician şi pedagog ceh (n. 1893)
1976 – S-a stins din viață, la 86 de ani, Man Ray (născut Emmanuel Radnitzky), fotograf, regizor de film și artist plastic american, de origine evreu, exponent al gruparii dadaiste din New York; care a trăit și activat cea mai mare parte a timpului în Franța, a inventat tehnica radiografelor (n. 1890).
1980 – A murit chimistul Mircea Ionescu; specialist în domeniul chimiei aplicate în agricultură (chimia plantelor de cultură); membru corespondent al Academiei Române din 1963 (n. 1896).
1982 – A murit boxerul Duk Koo Kim în urma unei confruntari în ring cu Ray Mancini, luptă care a durat 14 runde (n. 8 ianuarie 1959, Goseong County, Coreea de Sud).
1992 – A murit, la București, prozatorul Radu Tudoran (Nicolae Bogza), scriitor ( “Toate panzele sus” 1954 ) şi traducător român; frate cu scriitorul Geo Bogza (n. 08.03.1910, Blejoi, Prahova).
1999 – A murit în Tanger, Maroc, scriitorul şi compozitorul american Paul Bowles (n. 30.12.1910 în Jamaica, New York).
2000 – A murit Anghel Mora (pseudonimul lui Mihai Diaconescu), regizor de film şi scenarist (n. 1949).
2002 – A murit James Coburn, actor american de film (n. 31.08.1928).
2005 – A murit actorul Valeriu Doru Popescu (stabilit în Franţa între anii 1970 – 1995) (n. 1938).
2006 – A murit chimistul Ioan Alexandru Silberg, membru corespondent al Academiei Române din 1996 (n. 1937).
2010 – A murit astronomul american de origine britanică Brian G. Marsden, specialist în mecanica cerească; renumit pentru abilităţile sale de a localiza comete (considerat cel mai bun vânător de comete al secolului XX); unul dintre cercetătorii care au retrogradat planeta Pluto la rangul de planetoid (n. 05.08.1937).
2013 – A murit, în București, Eugenia Văcărescu-Necula, dirijor al Corului de Copii Radio timp de 20 de ani (n. 20 iulie 1938 în București).
2015 – A decedat, la vârsta de 70 de ani, Mircea Bâtcă, fostul preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici – Deva din perioada 1995 – 2005. Mircea Bâtcă s-a născut în 19 octombrie 1945 în satul Săcărâmb, comuna Certeju de Sus din județul Hunedoara, a urmat Facultatea de Arte Plastice din Timişoara şi Academia de Arte Vizuale „Ion Andreescu“ din Cluj Napoca. Artistul hunedorean a avut o activitate vastă în domeniul graficii, caricaturii şi al literaturii.

Sărbători și comemorări…

„Ziua Europeană Împotriva Abuzului de Antibiotice” se celebrează anual, pe 18 noiembrie, prima dată fiind sărbătorită în 2008. Conceptul evenimentului a fost dezvoltat de Centrul European Pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), această zi fiind sărbatorită în toată Europa.
– „Ziua de Naștere a lui Mickey Mouse” La 18 noiembrie 1928 – Mickey Mouse, cunoscutul personaj din desenele animate ale lui Walt Disney, şi-a facut pentru prima oară apariția la “Colony Theatre” din New York, în filmul intitulat “Steamboat Willie”.
– „Ziua Naţională a Republicii Letonia”; aniversarea proclamării republicii din 18 noiembrie 1918.
– „Ziua Naţională a Sultanatului Oman” (aniversarea zilei de naştere a sultanului Qabus bin Said al-Said, născut la 18.XI.1940).

Calendar Creștin-Ortodox…

Sfântul Mucenic Platon. Sfinții Mucenici Roman și Zaheu, diaconii.

Surse: http://www.radiocraiova.ro/…https://www.mediafax.ro/…https://cersipamantromanesc.wordpress.com/…

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 18 noiembrie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 18 noiembrie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

26 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1710 - În timpul domniei lui Dimitrie Cantemir, Ion Neculce și-a recăpătat funcția de mare spătar. 1778 - În Insulele...

25 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1177 - Bătălia de la Montgisard, singura dată în care sultanul Saladin a fost învins de cruciaţi. Armatele unite ale lui Baudoin al IV-lea...

24 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1473 - Ştefan cel Mare al Moldovei cucereşte Cetatea Dâmboviței (Bucureștilor) şi instalează ca domn al Munteniei pe Laioltă Basarab. 1642 - Abel Tasman este...

23 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

  534 î.Hr. - Acum 1486 de ani, Pisistrate (c. 600-527 î. Hr.), tiran al Atenei, organiza primele reprezentații de teatru. Aceasta este, potrivit istoricilor,...

21 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1615 - Bătălia de la Tătăreni, Alexandru Movilă, sprijinit de nobilii polonezi Mihai Wisniowiecki şi Samuel Koreki, îl învinge pe Ştefan Tomşa şi se...
- Advertisement -corhaz1 - 18 noiembrie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 18 noiembrie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments