13.9 C
București
joi, noiembrie 26, 2020

19 martie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

26 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1710 - În timpul domniei lui Dimitrie Cantemir, Ion Neculce și-a recăpătat funcția de mare spătar. 1778 - În Insulele...

25 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1177 - Bătălia de la Montgisard, singura dată în care sultanul Saladin a fost învins de cruciaţi. Armatele unite...

24 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1473 - Ştefan cel Mare al Moldovei cucereşte Cetatea Dâmboviței (Bucureștilor) şi instalează ca domn al Munteniei pe Laioltă...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 19 martie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

„Ziua Paşaportului Românesc”, sărbătorită anual, la 19 martie, de Direcţia Generală de Paşapoarte din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. La 19 martie 1912 a apărut Înaltul Decret regal numărul 1758, prima lege românească ce reglementa regimul paşapoartelor.1912 Legea asupra pa%C8%99apoartelor - 19 martie - CALENDARUL ZILEI...

– Ziua tatălui, în Spania, Portugalia și Belgia (Ziua Sf. Iosif).

Evenimente…
1279: Victoria mongolilor în batalia de la Yamen sfârseste dinastia Song în China.

1693: După moartea tatălui său  Constantin Cantemir, Dimitrie Cantemir a fost numit domn al Moldovei,dar numai pentru trei săptămâni.Dimitrie Cantemir detaliu - 19 martie - CALENDARUL ZILEI...

1702: Ana Stuart devine regină a Angliei .Henrietta Anne a Angliei, ducesă de Orléans (26 iunie 1644 – 30 iunie 1670), numită în familie Minette, a fost cea mai mică fiică a regelui Carol I al Angliei şi a Mariei Henrietta a Franţei.Henrietta s-a născut la Casa Bedford, Exeter. La două săptămâni de la naşterea ei, mama sa a părăsit ţara lăsând-o în grija lui Lady Villiers până a împlinit doi ani. După ce tatăl său a fost îndepărtat de la tron şi Anglia declarată republică în 1649, mama ei a dus-o la curtea Franţei, unde rege era nepotul ei, Ludovic al XIV-lea.La vârsta de 17 ani prinţesa Henrietta s-a căsătorit cu vărul ei, Filip I, Duce de Orléans, unicul frate al regelui. Nunta a avut loc la Palatul Regal din Paris la 31 martie 1661. Căsătoria a fost una nefericită, soţul ei preferând compania gentlemenilor.Astăzi, ea este cunoscută prin corespondenţa cu fratele ei regele Carol al II-lea al Angliei, cu care ea a fost foarte apropiată. A ajutat la negocierea Tratatului de la Dover (1670) care era o alianţă ofensivă şi defensivă între Anglia şi Franţa. A murit la Château de Saint-Cloud, în apropiere de Paris, la 30 iunie 1670, la numai două săptămâni de la semnarea tratatului.
1851: Domnitorul Barbu Ştirbei a aprobat înfiinţarea “Pensionatului Domnesc de fete” (ulterior Şcoala Centrală). Piatra de temelie a edificiului a fost pusă abia la 20.11.1852.Pensionatul Domnesc de Fete din Bucuresti, cum era numita scoala la inceputul existentei sale, a fost construit de parintele arhitecturii romanesti, Ion Mincu, in anul 1852 pentru fetele boierilor.A devenit apoi Casa lui Manuc, apoi palat al familiei Ghica, spital si chiar sediul postei, pentru ca in 1948 sa redevina scoala.Imagini pentru Åžcoala Centrală buc photos1859: Acum 160 de ani a avut loc, la „Théâtre Lyrique” din Paris, premiera operei „Faust” de Charles Gounod. „Faust” este o operă în cinci acte (7 tablouri), muzica fiind compusă de Charles Gounod pe un libret de Jules Barbier şi Michel Carre (după drama „Faust” a lui Johann Wolfgang von Goethe).
1900: Descoperirea Palatului din Cnossos, Creta.
1907 – Se împlinesc 113 ani de când Parlamentul ungar vota legile şcolare (Legile Appónyi) vizând desfiinţarea şcolilor confesionale româneşti, slovace şi sârbe şi înlocuirea lor cu şcoli de stat cu limba de predare maghiara, în vederea întăririi procesului de maghiarizare forţată a naţionalităţilor din cuprinsul statului ungar (19.III/1.IV).
1913: Cu 107 ani în urmă, la Metropolitan Opera din New York, a avut loc premiera versiunii integrale a operei „Boris Godunov”, de Modest Petrovici Musorgski, compozitor rus, care a devenit cunoscut prin operele sale muzicale, fiind considerat unul dintre marii compozitori ruşi din secolul al XIX-lea.
1915: Acum 105 ani (a fost fotografiată pentru prima dată planeta Pluto, însă abia în 1930 a fost recunoscută ca planetă. Pluto, planetă pitică din Sistemul Solar, a doua ca mărime după Eris, a fost descoperită ca rezultat al unei cercetări prin telescop inițiate în 1905 de astronomul american Percival Lowell, care a presupus existența unei planete îndepărtate dincolo de Neptun, ca urmare a unor mici neregularități în orbitele lui Uranus și Neptun. Continuată după moartea lui Lowell de cercetătorii de la Observatorul Lowell, cercetarea s-a încheiat cu succes când astronomul american Clyde W. Tombaugh a descoperit planeta. Până în 2006 a fost considerată a noua planetă a Sistemului Solar, atât în ordinea distanței față de Soare, cât și a descoperirii. Pluto, împreună cu satelitul său Charon, sunt uneori considerate sistem binar, deoarece baricentrul orbitelor nu se află în interiorul niciunuia dintre cele două corpuri. Prima sondă spațială care va vizita Pluto, este New Horizons, de la NASA, într-o misiune condusă de Southwest Research Institute și de Laboratorul de Fizică Aplicată “John Hopkins”. Misiunea, deja lansată la 19 ianuarie 2006, a beneficiat de ajutor gravitațional de la Jupiter la 28 februarie 2007, și va ajunge în apropierea lui Pluton în iulie 2015.

1919 – Ungariei i s-a înmânat hotărârea Consiliului Militar Interaliat de la Paris, Nota Vyx.Colonelul francez Fernand Vyx a prezentat Ungariei, din partea aliaților învingători în război, Nota Vyx, prin care se ordona forțelor militare ungare să se retragă în granițele Ungariei, până la tratativele de pace cu Aliații.

1944: Al Doilea Război Mondial: trupele naziste ocupă Ungaria.

1944 – Masacrul de la Rîbnița

Județul Rîbnița este unul din cele 13 foste județe care au făcut parte din Guvernământul Transnistriei, teritoriul dintre râurile Nistru și Bug aflat sub administrație românească între 19 august 1941–29 ianuarie 1944, când trupele sovietice au revenit în Transnistria și în Basarabia, Moldova de Est. În noaptea dintre 18/19 martie 1944, când armata română se retrăgea din zonă, militarii germani au asasinat aproape 400 de prizonieri, cetățeni sovietici și anti-fasciști români aflați în închisoare, în orașul Rîbnița, pe malul stâng al Nistrului, la 130 de km de Chișinău. Au fost doar 5 supraviețuitori.

1945: Portavionul USS Franklin este lovit de două bombe lansate de un avion japonez: 724 de morţi şi 265 de răniţi.
1945: În urmă cu 75 de ani Adolf Hitler semna un decret intitulat „Demolări pe teritoriul Reichului”, devenit faimos ca „Decretul Nero”, denumit astfel după numele împăratului roman acuzat că ar fi dat foc Romei, în anul 64 d.Hr. Forţele Aliate pătrunseseră în teritoriul Germaniei, fiind obligate să întreprindă ultimul asalt împotriva celui de-al Treilea Reich, însă Hitler nu voia să lase infrastructura ţării sale în mâinile inamicului. În acest document, unic în analele istoriei moderne, se menţiona: „Inamicul nu ne va lăsa nimic, decât pământul pârjolit, atunci când se va retrage, fără să-i pese de suferinţele poporului german. Drept pentru care ordon: Toate facilităţile industriale şi de transport, clădirile publice şi orice edificiu de valoare de pe teritoriul Reichului, care ar putea fi folosite de inamic imediat sau într-un viitor previzibil, pentru continuarea războiului, vor fi distruse”. Decretul nu va fi niciodată dus la îndeplinire, graţie ministrului Armamentului şi Producţiei de Război, Albert Speer, care a tărăgănat lucrurile, până la moartea lui Hitler, în aprilie 1945.
1949: Acum 70 de ani, între 19 şi 21 martie, avea loc Congresul de unificare a organizaţiilor de tineret şi crearea Uniunii Tineretului Muncitor (din 1965, Uniunea Tineretului Comunist).
1949:  acum 71 de ani , atletul Dumitru Paraschivescu devenea primul sportiv român care stabilea un record mondial în aer liber: o oră, 8 minute şi 28 de secunde, în proba de 15 kilometri marş desfăşurată la Bucureşti.
1950 – A fost adoptat Apelul de la Stockholm privind interzicerea armei atomice, la sesiunea Comitetului Permanent al Congresului Mondial al Partizanilor Pacii.
1953: În urmă cu 66 de ani au fost televizate pentru prima oară Premiile Academiei Americane de Film. Cea de-a 25-a ediţie a Premiilor Oscar a avut loc simultan la RKO Pantages Theatre din Hollywood, California şi la NBC International Theatre din New York.
1958 – Cu 61 de ani în urmă a fost creat Parlamentul European, ca for consultativ al Uniunii Europene. La această dată a avut loc, la Strasbourg, sesiunea de constituire a Adunării Parlamentare Europene (primul preşedinte, francezul Robert Schuman), una dintre cele mai importante instituţii comunitare. Parlamentul European (cum este denumit în prezent) este ales (o dată la cinci ani) prin vot universal direct al cetăţenilor din statele membre ale Uniunii Europene. Are drept de co-decizie în proiectarea legislaţiei comunitare, de a propune amendamente (pe care Consiliul European trebuie să le ia în considerare) sau de a bloca legi (dacă majoritatea se opune). De asemenea, Parlamentul European are dreptul de a aproba sau respinge numirea preşedintelui Comisiei Europene, de a aproba acorduri internaţionale şi acceptarea de noi membri în Uniune, precum şi dreptul de a aproba sau respinge proiectul de buget sau de a hotărî cheltuieli suplimentare.
1990: Izbucnesc violențele interetnice de la Târgu Mureș, puse la cale de lucrători din fosta Securitate pentru a justifica înființarea S.R.I., la sfârșitul lunii martie 1990.
1999 – Conflictul din Iugoslavia. Presedintele Bill Clinton anunta ca SUA si NATO sint pregătite sa atace obiective sârbești. “Numărătoarea inversa” a inceput, anunta NATO.
2002 – Directorul CIA, George Tenet, a afirmat ca Bagdadul a avut legături cu rețeaua Al-Qaida, nefiind exclus ca Iranul sau Irakul să fi sprijinit atentatele din 11.09.2001 din Statele Unite.
2003: Începe invazia în Irak.

Nașteri…
1593: S-a născut Georges de la Tour, pictor francez (d. 30.01.1652)
1809, 19/31.III: Nikolai Gogol, scriitor rus (m. 1852). NOTĂ: Unele surse menţionează ca dată a naşterii 1 aprilie 1809.
1809: S-a născut Fredrik Pacius, compozitor finlandez de origine germană, considerat părintele şcolii naţionale muzicale finlandeze; este autorul imnului naţional al ţării sale (m. 1891).
1813: S-a născut David Livingstone, misionar și explorator scoțian (d. 01.05.1873).
1813: S-a născut Wilhelm von Kotzebue, scriitor şi diplomat german; în 1840 a venit prima oară în Moldova, unde fratele său, Karl, era consul al Rusiei la Iaşi; s-a căsătorit cu românca Aspazia Cantacuzino şi s-a stabilit lângă Roman; a scris şi proză inspirată de realităţile româneşti; membru de onoare străin al Academiei Române din 1884 (m. 1887).
1826: S-a născut Nicolae Hurmuzaki, om politic român (d. 19.09.1909)
1827: S-a născut, la Braşov, Mişu Popp, pictor; a pictat numeroase biserici din Braşov şi Bucureşti; participant la Revoluţia de la 1848-1849 din Transilvania (m. 6 martie1892, la Braşov).
1871: S-a născut Petre Liciu, actor (m. 01.04.1912).
1873: S-a născut Max Reger, compozitor, organist şi pianist german (m. 1916).
1888: S-a născut, la Bottrop, Germania, Josef Alberts, pictor, poet şi pedagog american (m.25.III.1976, New Haven, Connecticut, Statele Unite).
1900: S-a născut Frédéric Joliot-Curie, chimist şi fizician francez; împreună cu soţia sa, Irène, a făcut cercetări în domeniul fizicii nucleare şi al radioactivităţii artificiale; Premiul Nobel pentru Chimie în anul 1935, împreună cu Irène Joliot-Curie; membru de onoare străin al Academiei Române din 1948 (m. 14.08.1958).
1916: S-a născut Irving Wallace, scriitor american (d. 30.06.1990)
1917: S-a născut Dinu Lipatti, pianist si compozitor român (d. 02.12.1950, la Geneva).978x0 - 19 martie - CALENDARUL ZILEI...1918: S-a născut, la Moroeni, judeţul Dâmboviţa, George Ciorănescu, poet, traducător, prozator. In 1947, se expatriază la Paris, iar în 1954 devine deputat în primul Parlament european (cu sediul la Viena); în 1955 este redactor la postul de radio “Europa Liberă” (m.06.02.1993, Munchen, Germania).037756 m - 19 martie - CALENDARUL ZILEI...
1919 – s-a născut Iurü Pavliş, scriitor.
1919: S-a născut Peter Abrahams (Peter Henry Abrahams), unul dintre cei mai prolifici autori sud-africani de culoare, stabilit în Marea Britanie. Nota: Unele surse dau ca dată a naşterii 3 martie 1919.
1924: S-a născut Lev Kulidjanov, regizor georgian de film (m. 2002).
1924: S-a născut Maria Brezeanu, chimistă, fondatoarea şcolii româneşti de chimie a combinaţiilor complexe polinucleare; membru titular al Academiei Române din 1993 (m. 19.04.2005).
1926: S-a născut Niculae Cerveni, avocat si om politic (d. 16.01.2004).
1930: S-a născut Orentte Coleman, saxofonist, aranjor si compozitor de jazz american.
1933: S-a născut Constantin Dinulescu, actor.
1933: S-a născut Philip Milton Roth, romancierul american.
1936: S-a născut Ursula Andress (la Berna, Elveţia), actriță elvetiană.
1937: S-a născut Clarence “Frorman” Henry, cantaret, pianist, trombonist si compozitor american.
1941: S-a născut Virgil Măgureanu, politolog, fost director al Serviciului Roman de Informatii.
1942: S-a născut Robin Luke, cantaret, actor si compozitor american
1944: S-a născut, la Bușteni, Eugenia Moldoveanu, solistă de operă.
1944: S-a născut Viorel Lis, fost primar  al Bucureştiului.
1945 – s-a născut Viorel Grecu, scriitor, traducător.
1946: S-a născut Juan José Bigas Luna, regizor spaniol de film (m. 06.04.2013).
1947: S-a născut Glenn Close, actriță americană.
1947: S-a născut Constantin Ritivoiu, pictor.
1948 – s-a nascut, la Botoşani, Corneliu Filip, prozator, istoric și ziarist.
1950: S-a născut Rodica Ștefania Alessandriu, artist decorator.
1951: S-a născut Carolina Ilica, poetă, publicistă şi traducătoare.
1955: S-a născut Bruce Willis, actor american.
1958: S-a născut, la Brașov, pianista Silvia Totan (m. 15.03.2015).
1961: S-a născut Viorica Alexandru Gheorghiţă, pictor.
1966: S-a născut Laura Corina Georgescu, producător şi scenarist de televiziune, preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului (din ian. 2013).
1971: S-a născut Adrian Mignea (Lis), artist plastic, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Decese…
1721: A murit Papa Clement al XI-lea (n. 1649)
1865: A murit, de tuberculoza la București, Nicolae Filimon, scriitor, cronicar teatral si muzical care a ramas in istoria literaturii romane ca intemeietor al romanului romanesc si ca unul dintre primii critici muzicali romani (romanul “Ciocoii vechi si noi”) (n.06.09.1819, București). Este inmormantat la cimitirul Bellu.
1920: A murit, la Caracal, H.G. Lecca, dramaturg, (n. 20.02.1873 la Caracal).
1930: A murit Arthur James Balfour, filosof şi om politic conservator britanic; prim-ministru (1902-1905) şi ministru de externe (1916-1919) (n. 1848).
1943: A murit Umberto Pessione, dirijor român de origine italiană (n. 1889).
1950: A murit Edgar Rice Burroughs, romancierul american, renumit pentru cărţile din seria “Tarzan” (n. 1875).
1951: A murit, la București, Arthur Gorovei, etnograf şi folclorist; fondatorul şi conducătorul primei reviste româneşti de folclor, “Şezătoarea” (1892-1929); membru de onoare al Academiei Române din 1940 (n. 19.02.1864, la Fălticeni).
1953 – A murit Mihai Costachescu, istoric si editor de documente feudale slavo-romane, folclorist (“Cintece populare romanesti”) (n. 23.09.1884).
1965: A murit Gheorghe Gheorghiu-Dej, om politic comunist; între anii 1945 şi 1954 a fost secretar general, iar între anii 1955 şi 1965, prim secretar al C. C. al P. M. R. şi preşedintele Consiliului de Stat al R. P. R (n. 08.11.1901).
1968: A murit, la București, Șerban Bascovici, poet şi traducător (n. 1 ianuarie 1891, la București).
1969: A murit Teodor Bordeianu; inginer agronom şi horticultor; a elaborat primele lucrări de pomologie în ţara noastră; membru al Academiei Române din 1963 (n. 1902).
1969: A murit Florica Musicescu, pianistă (n. 1887)
1974: A murit Anne Klein, creatoare engleza de moda (Anne Klein II) (n. 03.08.1923).
1977: A murit Nicolae Teodoreanu, medic veterinar; în 1936 a înfiinţat Societatea de Genetică din România; a avut o importantă contribuţie la crearea, la Palas Constanţa, a unei adevărate baze de cercetări ştiinţifice, reuşind să realizeze, împreună cu colaboratorii săi, rasa de ovine “Merinos de Palas”; membru corespondent al Academiei Române din 1952 (n. 1889)
1977 – a murit, la Craiova, Petre Dragu, poet şi publicist (n. 19 aprilie 1932, la Craiova).
1979: A murit, la București, Alexandru Dima, critic şi istoric literar român, membru corespondent al Academiei Române din 1963 (n. 17.10.1905, la Turnu Severin).
1980: A murit, la Cluj Napoca, Teodor Naum, filolog și traducător (valoroase traduceri din patrimoniul clasicismului antic); a făcut parte din gruparea filologilor de la „Muzeul Limbii Române”, unde Sextil Puşcariu l-a asociat la elaborarea „Dicţionarului Academiei Române”, precum şi a altor lucrări de interes naţional (n. 01.09.1891, la Iași).
1987: A murit Louis Victor de Broglie (nume complet: Louis-Victor-Pierre-Raymond, al 7-lea duce de Broglie), fizician francez, de numele său se leagă punerea bazelor mecanicii ondulatorii (1924); Premiul Nobel pentru Fizică în anul 1929; membru de onoare străin al Academiei Române din 1957 (n. 1882).
1997: A murit Willem de Kooning, pictor american de origine olandeză, figură dominantă a expresionismului abstract (n.24.04.1904).
1999: A murit José Agustin Goytisolo, poet spaniol (n. 13.04.1928)
2006: A murit, la Nisa, Radu Aldulescu, violoncelist (n. 1922)
2008: A murit Hugo Claus (Maurice Julien), romancier, poet, dramaturg, pictor şi regizor de film belgian (de limbă flamandă) (n. 05.04.1929)
2008: A murit Sir Arthur C. Clarke, scriitor britanic (autor de literatură science fiction) şi futurolog (n. 1917).
2008: A murit Paul Scofield, actor britanic de film, unul dintre cei mai mari actori clasici britanici ai generaţiei sale, recompensat cu premiul Oscar în 1966, pentru rolul lui Sir Thomas More din filmul “A man for all seasons” (n. 1922).
2009: A murit, la București, Ion Dolănescu, interpretul de muzică populară, deputat  în legislatura 2000-2004 (n. 25.01.1944, în comuna Perșinari, județul Dâmbovița).
2013: A murit, la Sinaia, Nicolae-Paul Mihail, prozator (autor de literatură pentru copii) şi scenarist (a colaborat cu Eugen Barbu) (n. 3 iulie 1923, Caracal).
2013: A murit Irina Petrescu, actriţă (n. 19.06.1941).
2015: A murit, la 81 de ani, eseistul, prozatorul și traducătorul Andrei Brezianu. în 1985 se stabileşte în SUA; din anul următor devine redactor responsabil cu probleme de limbă şi stil în cadrul Secţiei în limba română a postului de radio „Vocea Americii”, apoi redactor şef (1987) şi director (1991-2001) în cadrul aceleiaşi secţii (născut la 14 noiembrie 1934, la București).
2016: A murit prozatoarea Stela Brie, autoare de literatură pentru copii. Născută la 16 februarie 1936, în localitatea Mădăraş, județul Bihor.

Calendar ortodox…

Sfinții Mucenici Hrisant și Daria, Claudiu și Ilaria. Sfantul Mucenic Marian, diaconul.

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 19 martie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 19 martie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

26 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1710 - În timpul domniei lui Dimitrie Cantemir, Ion Neculce și-a recăpătat funcția de mare spătar. 1778 - În Insulele...

25 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1177 - Bătălia de la Montgisard, singura dată în care sultanul Saladin a fost învins de cruciaţi. Armatele unite ale lui Baudoin al IV-lea...

24 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1473 - Ştefan cel Mare al Moldovei cucereşte Cetatea Dâmboviței (Bucureștilor) şi instalează ca domn al Munteniei pe Laioltă Basarab. 1642 - Abel Tasman este...

23 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

  534 î.Hr. - Acum 1486 de ani, Pisistrate (c. 600-527 î. Hr.), tiran al Atenei, organiza primele reprezentații de teatru. Aceasta este, potrivit istoricilor,...

21 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1615 - Bătălia de la Tătăreni, Alexandru Movilă, sprijinit de nobilii polonezi Mihai Wisniowiecki şi Samuel Koreki, îl învinge pe Ştefan Tomşa şi se...
- Advertisement -corhaz1 - 19 martie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 19 martie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments