13.9 C
București
vineri, februarie 26, 2021

19 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

25 februarie – CALENDARUL ZILEI…

„Ziua Pontonierilor”; la această dată în 1866, s-a înfiinţat în Bucureşti prima companie de pontonieri, prin decretul nr. 259...

23 februarie – CALENDARUL ZILEI…

1271: Prima menţiune documentară a orașului Brașov. 1455: Acum 566 de ani ieşea de sub tipar prima carte din Europa...

22 februarie – CALENDARUL ZILEI…

1269 - Acum 752 de ani apărea prima menţiune documentară a Cetăţii Deva, într-un act emis de Ştefan –...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 19 octombrie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

202 î.Hr. – Scipio Africanul, proconsul Republicii Romane, i-a învins pe cartaginezii lui Hannibal în Bătălia de la Zama, punând capăt celui de-al Doilea Război Punic.
1448 – Începe prima domnie a lui Vlad Țepeș în Țara Românească (566 ani).
1469 – Ferdinand al II-lea de Aragon s-a însurat cu Isabella de Castilia, eveniment care a dus la formarea Spaniei și transformarea acestui regat într-o super-putere mondială.
1497 – Ioan Albert ridică asediul cetăţii Suceava a Moldovei. Armata polonă începe retragerea din Moldova, dar nu respectă clauza impusă de Ştefan cel Mare, alegând drumul care trecea prin oraşul Siret, prin marele codru al Cosminului, spre Cernăuţi. Ştefan cel mare se vede nevoti să atace armata polonă în retragere la 26 octombrie prin Codrii Cosminului, unde o fărîmiţează şi o sileşte să se retragă la Cernăuţi. La 30 octombrie are loc lupta de la Cernăuţi, în cadrul căreea Ştefan cel Mare al Moldovei înfrînge resturile armatei polone, alungîndu-i definitiv din ţară.
1512 – Martin Luther devine doctor în teologie.
1608 – Sfințirea Mânăstirii Cernica, ctitorie a lui Cernica Știrbei (mare vornic al lui Mihai Viteazul și al lui Radu Șerban), aflată la 12 Km depărtare de București.
1781 – Acum 239 de ani, avea loc Capitularea de la Yorktown (localitate în SUA, statul Virginia). Pentru mulţi istorici americani, ziua de 19 octombrie 1781 este chiar mai importantă decât cea de 4 iulie 1776, pentru că abia atunci, după patru ani de război, independenţa Statelor Unite a devenit un lucru cert. Bătălia finală a fost de fapt un asediu prelungit de mai bine de o lună, în septembrie-octombrie 1781. Izolate în oraşul Yorktown, una dintre cele mai importante unităţi britanice din America, unitatea aflată sub conducerea lordului Cornwallis, a fost nevoită să se predea. Peste 7000 de soldaţi englezi au fost luaţi prizonieri. Capitularea lordului Cornwallis a determinat guvernul britanic să negocieze sfârşitului războiului revoluţionar american, recunoscând de facto independenţa celor 13 colonii faţă de metropolă.
1783 – A fost ridicat în aer cel de-al doilea balon cu aer cald construit de fraţii Montgolfier, având la bord trei pasageri: o raţă, un cocoş şi o oaie. Aterizarea s-a produs fără probleme, demonstrând că şi alte vietăţi decât păsările pot suporta înălţimile. Primul balon, fără echipaj, a fost înălţat la 5.06.1783.
1812 – Trupele conduse de Napoleon Bonaparte au început retragerea din Moscova, Rusia.
1813 – Armata franceză condusă de Napoleon Bonaparte a fost înfrânta de armatele Rusiei, Prusiei, Austriei și Suediei în Bătălia de la Leipzig, supranumită ”Bătălia Națiunilor”.
1845 – A avut loc premiera operei ”Tannhäuser”, a compozitorului Richard Wagner, la Dresda, Germania.
1865 – Se împlinesc 155 de ani, de când un grup de bancheri englezi, francezi şi austrieci concesiona dreptul de a înfiinţa la Bucureşti o bancă de scont şi emisiune monetară, cu un capital de 25 milioane de lei-aur (1 leu=1/3 g aur fin); la scurt timp i se retrage privilegiul de emisiune, operaţiunile bancare continuând sub numele de Banca României (19/31 octombrie).
1869 – Acum 151 de ani avea loc inaugurarea oficială a liniei ferate Bucureşti-Giurgiu; primul tren pleacă din gara Filaret, prima gară a Bucureştilor (inaugurată la aceeaşi dată); data marchează actul de naştere a căilor ferate române. La 13 septembrie 1865, construcţia primei linii Bucureşti – Giurgiu a fost concesionată societăţii britanice Barkley – Stabiforth. Lucrările terasamentelor au început în 1867 pentru ca în 1868, la Giurgiu, să fie aduse primele două locomotive destinate remorcării trenurilor de lucru. La 17 iunie 1869 a fost promulgată legea pentru exploatarea în regie a liniei Bucureşti (Filaret) – Giurgiu şi ulterior o prelungire a acesteia până la Smârdan, lângă malul Dunării. 67 de kilometri măsura iniţial linia ferată între Bucureşti Filaret şi Giurgiu. Inaugurarea oficială a avut loc la 31 octombrie (19 octombrie pe stil vechi) 1869, primul tren fiind denumit „Trenul de onoare Michaiu Bravu”, remorcat de locomotiva „Michaiu Bravu” condusă de Sir John Trevor Barkley industriaşul care conducea firma ce a construit linia. Acesta a plecat la ora 10:45 din gara Filaret, în uralele unei mulţimi de oameni, după un sunet de corn şi a ajuns la Giurgiu după o oră şi jumătate (12:15) parcurgând traseul cu o viteză medie de 45 km/h după ce a trecut prin Vidra, Comana şi Băneasa. Primul tren era format din locomotivă şi trei vagoane, dispunea de 100 de locuri, măsura 37 de metri şi cântărea aproximativ 30 de tone. Mai multe locomotive în 1869 decât în 2013. La data inaugurării linia Filaret – Giurgiu dispunea de 9 locomotive de patru tipuri diferite, construite în Marea Britanie: Sabaru, Giurgiu, Bucuresci, Argeşiu, Progresul, Dunărea, Dâmboviţa, Călugăreni şi Michaiu Bravu (19/31 octombrie).
1928 – Henri Chretien inventează sistemul de proiecție cinemascop.
1933 – Comitetul de organizare a Olimpiadei de la Berlin (1936) anunță că baschetul va fi catalogat ca sport olimpic.
1941 – La Moscova se instituie starea de asediu ca urmare a atacului militar german împotriva Uniunii Sovietice.
1943 – Streptomicina, primul antibiotic capabil să vindece tuberculoza, a fost izolat de cercetătorii de la Universitatea Rutgers.
1944 – Trupele germane ocupă orașul Belgrad.
1960 – SUA au instituit embargo comercial împotriva Cubei.
1967 – Ministrul Afacerilor Externe al României, Corneliu Mănescu (m. 26.06.2000), a fost ales preşedinte al celei de-a XXII-a sesiuni a Adunării Generale a ONU; a fost pentru prima dată când un reprezentant al unei ţări socialiste era ales în această funcţie.
1968 – A luat ființă, la Târgoviște, Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de aur”.
1972 – Heinrich Böll primește Premiul Nobel pentru Literatură.
1984 – La această dată, acum 36 de ani, preotul catolic polonez Jerzy Popieluszko a fost răpit, torturat şi apoi asasinat de membri ai poliţiei politice din Polonia (SB); Popiełuszko, unul dintre cei mai cunoscuţi dizidenţi anticomunişti polonezi, susţinător al mişcării sindicale „Solidaritatea”, a devenit unul dintre simbolurile luptei anticomuniste din ţara sa (n. 1947). După ce Vaticanul a aprobat beatificarea preotului Jerzy Popiełuszko, procesiunea de beatificare a avut loc la Varşovia, la 6 iunie 2010, el fiind sărbătorit în Calendarul Romano-Catolic la 19 octombrie (data morţii sale).
1987 – La New York, bursa de pe Wall Street înregistrează o scădere istorică, de 22,6% a indicelui Dow Jones.
1988 – Izbucnește criza politică din Iugoslavia care marchează începutul procesului de dezintegrare a fostei federații iugoslave.
1993 – Benazir Bhutto devine prim-ministrul Pakistanului.
1999 – A avut loc primul Forum al Presei Române de Pretutindeni, organizat la Bucureşti şi Sinaia (19-24 octombrie), cu participarea jurnaliştilor de limbă română reprezentând 200 de instituţii mass-media din 20 de ţări.
2001 – Parlamentul României a adoptat hotărârea de participare a țării, ca aliat al NATO, la lupta împotriva terorismului, inclusiv prin mijloace militare, daca va exista o cerere in acest sens, ca urmare a atacului de la 11 septembrie 2001.
2003 – Acum 17 ani, de Ziua Mondială a Misiunilor, Papa Ioan Paul al II-lea a beatificat-o pe Maica Tereza, conferindu-i titlul de Sfânta Tereza de Calcutta, în cadrul unei Liturghii solemne celebrate în Piața Sfântul Petru din Vatican. La celebrare au fost prezenți câteva sute de mii de pelerini veniți din lumea întreagă, mai bine de o sută de cardinali și numeroși episcopi, sute de surori din congregația fondată de Maica Tereza, mii de săraci, personalități religioase creștine și musulmane și un impresionant număr de personalități politice. Din partea României a participat Hildegard Puwak, la vremea aceea ministrul integrării europene, împreună cu o delegație, și Principesa Elena a României. După Liturghie, săracilor li s-a oferit prânzul în Aula Paul al VI-lea. Albaneză din Macedonia, de religie catolică, Maica Tereza şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în India. Ordinul Misionarilor Carităţii, din care a făcut parte, s-a preocupat de îngrijirea săracilor şi oamenilor cu dizabilităţi. Laureată a Premiului Nobel pentru Pace în anul 1979, Maica Tereza a acceptat distincţia pentru a oferi suma pe care a primit-o îngrijirii săracilor. La data de 4 septembrie 2016, a avut loc canonizarea Maicii Tereza, sărbătoarea acesteia fiind celebrată, în calendarul catolic, pe 5 septembrie.
2005 – Fostul președinte irakian Saddam Hussein împreună cu șapte dintre membrii regimului său vor fi judecați de Tribunalul Special Irakian (TSI) pentru rolul jucat în masacrul din 1982 din satul Dujail, situat la nord de capitala irakiană.
2016 – La Praga liderul spiritual tibetan, Dalai Lama, a susţinut un discurs în cadrul conferinței anuale „Forumul 2000”, axată pe tema provocărilor tot mai mari ale democrației în întreaga lume.

Nașteri…
1433 – S-a născut Marsilio Ficino, filosof și umanist italian (d. 1499).
1605 – S-a născut Thomas Browne, medic și scriitor englez (d. 1682).
1784 – S-a născut, în Londra, Leigh Hunt (James Henry Leigh Hunt) a fost un poet, eseist și critic literar englez. A scris poezii pe motive livrești și a introdus unele inovații metrice. A scris și pagini memorialistice evocând cu deosebit farmec generația scriitorilor romantici (d. 28 august 1859, în Londra).
1820, 19/31: S-a născut, la Focșani, pictorul Gheorghe Tătărescu, pionier al neoclasicismului în pictura românească şi întemeietor, alături de Theodor Aman, al învăţământului artistic românesc (m. 24.10.1894). NOTĂ: Unele surse dau ca an al naşterii 1818.
1847 – S-a născut Daniil I. BARCIANU-POPOVICI, biolog şi botanist; primul cercetător român de biologie experimentală (a publicat remarcabile lucrări de anatomie şi embriologie vegetală) (m.16.II.1903).
1862 – S-a născut inventatorul francez Auguste LUMIÈRE; împreună cu fratele său Louis (1864-1948), a construit primul aparat de filmat (1895), pe care l-a numit „cinematograf” (m.10.V.1954).
1868 – S-a născut geograful şi etnologul Simion MEHEDINŢI, creator al şcolii româneşti moderne de geografie; director, între anii 1907 şi 1920, al revistei „Convorbiri literare”, unde a publicat, pe lângă articole literare şi povestiri, numeroase studii şi recenzii pe teme variate (literatură română şi străină, estetică, filosofie, artă, istorie, etnografie, politică şi finanţe, probleme de cultură şi educaţie); membru al Academiei Române (m.14.XII.1962) Nota: Dicţionarul scriitorilor români M-Q (2001) dă ca dată a naşterii 16.X.1868.
1875 – S-a născut la Mizil, jud. Prahova, George Ranetti (numele la naştere: George Ranete), poet și publicist, părintele revistei Furnica, colaborator la Moftul Român, Zeflemeaua, România, Epoca, Lupta, Pagini Literare (m. 2 mai 1928, la București).
1881 – S-a născut Ferenc Hatvany, pictor și colecționar maghiar (d.1958).
1882 – S-a născut Umberto BOCCIONI (m.1916), pictor şi sculptor italian. Teoretician al futurismului (pictura Elasticitate, sculptura Sinteza dinamismului uman). În creaţia sa a fost influenţat de cubism.
1885 – S-a născut, în Miculești, județul Mehedinți, azi județul Gorj, generalul de Corp de Armată Ioan Carlaonț, general român care a luptat în cele două războaie mondiale. A fost fratele mai mare al generalului Dumitru Carlaonț (1888-1970). În iunie 1949 a fost trimis la penitenciarul Aiud, unde a murit la 6 februarie 1952, orb, anchilozat, bolnav de tuberculoză, într-o celulă fără geamuri în care dormea pe ciment.
1897 – S-a născut, la București, Jacques Byck, lingvist și filolog român, de origine evreu (d. 10 octombrie 1964, București).
1897 – S-a născut Henrieta DELAVRANCEA, una dintre primele femei-arhitect din România; fiica scriitorului Barbu Ştefănescu-Delavrancea (m.26.III.1987).
1898 – S-a născut, în localitatea Ivești, județul Galați, Comandor aviator Marin ANTON, pilot și scriitor. Comandorul aviator Anton Marin şi-a început activitatea militară ca artilerist şi s-a consacrat ca unul dintre marii aviatori români ai primei jumătăţi a secolului al XX-lea. A participat la ambele războaie mondiale: la primul ca artilerist, la cel de-al doilea ca aviator. Comandorul Anton Marin, a fost nu numai un excelent pilot, ci şi un strălucit profesor la Şcoala Superioară de Război, unde şi-a desfăşurat activitatea în perioada (1939-1941). În anul 1948, deşi nu a făcut niciodată politică, a fost acuzat de uneltiri împotriva securităţii statului. În urma procesului a fost condamnat la 20 de ani de muncă silnică şi la 10 ani de degradare civică. A fost eliberat din închisoare în anul 1964.
1899 – S-a născut Miguel Angel ASTURIAS (m.1974), scriitor şi diplomat guatemalez. Laureat al Premiului Nobel pentru literatură pe 1967. Scrierile sale sunt inspirate din străvechea civilizaţie maya (Legendele Guatemalei, 1945). A publicat romane istorice şi sociale: Domnul preşedinte (1946), trilogia Oameni de porumb (1950-1960). A făcut traduceri din proza românească.
1900 – S-a născut soprana germană Erna Berger (m. 1990).
1902, 19.X / 1.XI: S-a născut arheologul Vladimir Dumitrescu, specialist în istoria Comunei primitive (m. 1991).
1904 – S-a născut N. N. Condeescu, scriitor (m. 1966).
1908 – S-a născut, în Negreşti-Dobreni, jud. Neamţ, Dumitru ALMAŞ, istoric şi scriitor român. Autor prolific de biografii (Miron Costin, 1939; Neculai Milescu Spătarul, 1954; Mihai Viteazul, 1966 etc.). A scris lucrări privind Revoluţia Franceză (Căderea Bastiliei, 1959) şi Războiul Civil din SUA (Nord contra Sud, 1965). A publicat numeroase romane istorice (Fraţii Buzeşti, 2 vol., 1971-1975) etc. (m.12.03.1995).
1910 – S-a născut Subrahmanyan Chandrasekhar, astrofizician american de origine indiană, studii asupra structurii şi evoluţiei stelelor; Premiul Nobel pentru Fizică în anul 1983, împreună cu William A. Fowler (d. 1995).
1912 – S-a născut la Mediaș, George Popa, poet (m. 19.09.1973 la Mediaș).
1916 – S-a născut Endre Vészi, scriitor, poet și scenarist maghiar (d.1987).
1916 – S-a născut Emil (Grigorievici) Gilels, pianist rus (d. 14 octombrie 1985).
1922 – S-a născut actriţa americană Juanita Moore, nominalizată la premiile Oscar pentru rolul secundar din filmul „Mirajul vieţii/ Imitation of life“ (1959) (m. 2014).
1929 – S-a născut violonistul, dirijorul şi compozitorul Dumitru Capoianu; a scris în egală măsură, chiar de la începutul carierei, muzică simfonică, de cameră, muzică de scenă, de film şi de revistă; a câştigat prestigioase premii pentru compoziţiile sale, inclusiv Palme d`Or la Cannes pentru filmul „Omuleţul” de Gopo, pentru care a compus muzica (d. 14 iunie 2012).
1931 – S-a născut scriitorul britanic John Le Carré (pe numele său adevărat David John Moore Cornwell), cunoscut mai ales pentru romanele sale de spionaj.
1931 – S-a născut Manolo Escobar (numele real: Manuel García Escobar), cântăreţ şi actor spaniol (m. 2013)
1933: S-a născut regizorul de film Adrian Petringenaru; a abordat toate genurile cinematografice, de la documentar la animaţie şi ficţiune (m. 1989)
1936 – S-a născut la București, Alexandru Marinescu, zoolog, oceanolog, istoric al științelor și muzeolog român, membru corespondent al Academiei Române (d. 24 decembrie 2019, București).
1944 – S-a născut în satul Ireasca, comuna Gohor din județul Galați, Mioara Velicu, interpretă de muzică populară și de petrecere.
1945 – S-a născut Jeannie C. Riley (Jeanne Carolyn Stephenson), cantareata country americana.
1945 – S-a născut Angus Deaton, economist american de origine britanică, profesor de Economie şi Afaceri Internaţionale la Şcoala de Afaceri Publice şi Internaţionale Woodrow Wilson şi la Departamentul Economic din Princeton University; în 2015 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Științe Economice „pentru analiza sa privitoare la consum, sărăcie și bunăstare”.
1946 – S-a născut la Almaşu, judeţul Sălaj, Ana Selejan, bibliograf, critic şi istoric literar.
1951 – S-a născut în comuna Dobroteasa, jud. Olt, Dumitru Oprișor, poet, prozator, publicist.
1951 – S-a născut, în satul Nănești, comuna Bârsana din județul Maramureș, Echim Vancea, poet, eseist, membru al Uniunii Scriitorilor din România – filiala Cluj.
1952 – S-a născut în satul Cârciu, comuna Văgiulești, județul Gorj, Mircea Bârsilă, poet.
1954 – S-a născut la București, Carmen Odangiu, critic literar, eseist.
1957 – S-a născut la Sângătin, jud. Sibiu, Dumitru Chioaru, poet şi critic literar.
1959 – S-a născut la Corbi, Argeș, Î.P.S. TEOFAN SAVU (prenumele la naştere: Dumitru), arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Bucovinei (ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la 5 martie 2008 şi întronizat la 8 iunie acelaşi an); anterior Î.P.S. Teofan a fost arhiepiscop al Craiovei şi mitropolit al Olteniei (octombrie 2000-martie 2008)
1959 – S-a născut în localitatea Tălmaciu, judeţul Sibiu, P.S. Visarion Bălțat, episcop ortodox al Tulcii.
1962 – S-a născut Evander HOLYFIELD, boxer profesionist american, multiplu campion mondial; actor de film şi producător.
1966 – S-a născut, în București, Cristian-Mihail Teodorescu, fizician și scriitor.
1968 – S-a născut, la Deva, Laura Pavel, profesor universitar, critic literar și teatrolog.
1968 – S-a născut Sinitta, (Sinitta Renet Malone) cântăreață americană de culoare.
1978 – S-a născut, la Botoșani, Robert Cobuz, grafician, pictor, restaurator.

Decese…
1187 – A încetat din viaţă, la Ferrara, Papa Urban al III-lea (nume burghez: Uberto Crivelli) a fost papă al Romei din 25 noiembrie 1185 până la moartea sa.
1682 – A decedat Thomas Browne, medic și scriitor englez (n.1605).
1745 – A încetat din viaţă Jonathan SWIFT (n. 30.11.1667), scriitor iluminist irlandez celebru. A publicat pamflete în care denunţă vicii moral-politice şi religioase (Povestea unui poloboc, 1704; Meditaţii asupra unei cozi de mătură, 1710) sau apără cauza Irlandei (Scrisorile postăvarului, 1724). Capodopera sa este romanul Călătoriile lui Gulliver (1726).
1810 – A murit coregraful şi dansatorul francez Jean-Georges Noverre, considerat creator al baletului modern (n. 1727). În ziua de naştere a celebrului coregraf, 29 aprilie, se marchează, din 1982, „Ziua internaţională a dansului”, la iniţiativa Comitetului Internaţional al Dansului, din cadrul Institutului Internaţional de Teatru (ITI – UNESCO).
1826 – A încetat din viaţă actorul francez François Joseph TALMA (n.1763). Tragedian celebru prin măiestria sa, interpret preferat al lui Napoleon. A interpretat roluri din teatrul clasic francez şi tragediile lui Shakespeare.
1875 – A murit, la Paris, Franța, Charles Wheatstone, Sir Charles Wheatstone, om de știință și inventator englez. Prin invențiile sale, cum ar fi: concertina, stereoscopul, cifrul Playfair, a devenit o personalitate marcantă a epocii victoriene (n. 6 februarie 1802, Gloucester).
1897 – A murit George M. PULLMAN, inginer, industriaş şi inovator american; a creat, în 1865, împreună cu Ben Field, primele vagoane de dormit (n.3.III.1831).
1905 – A decedat, în Budapesta, Miklós Bartha, scriitor jurnalist și politician maghiar (n. Rugănești, Harghita, Transilvania).
1909 – A încetat din viaţă, la Torino, Cesare LOMBROSO (n. 18.11.1835), psihiatru şi antropolog italian. Întemeietorul şcolii de antropologie criminală. Autor al teoriei „infractorului înnăscut” care ar putea fi recunoscut după anumite „stigmate” anatomice (neacceptată de ştiinţa modernă).
1920 – A murit John Reed, ziarist si om politic american, unul dintre fondatorii Partidului Comunist din SUA (n. 1887).
1926 – A murit, la București, Victor BABEŞ, medic şi bacteriolog român; unul dintre fondatorii microbiologiei moderne; autor al primului tratat de bacteriologie din lume (în colaborare cu Victor Cornil, Paris/1885); a pus bazele inframicrobiologiei, seroterapiei moderne, histologiei, epidemiologiei româneşti; membru titular al Academiei Române din 1993, vicepreşedinte al acestui for (1899-1900; 1918-1919) (n. . 28.07.1854 la Viena, Austro-Ungaria, într-o familie originară din Banat).
1929 – A murit omul de teatru si dramaturgul Alexandru Davila, autorul dramei istorice in versuri “Vlaicu Voda” (n.12.02.1862).
1935 – A încetat din viaţă, la Bucureşti, Gib I. MIHĂESCU (n.1894), prozator şi dramaturg român. Nuvelele La Grandiflora (1928) şi Vedenia (1929), precum şi romanele Rusoaica (1933) şi Donna Alba (1935) analizează stările obsesive, mai ales cele erotice. A adus o contribuţie importantă la dezvoltarea modernismului românesc în literatură.
1936 – A decedat Lu Xun (nume real: Zhou Shuren), scriitor, critic şi teoretician literar, personalitate proeminentă a literaturii chineze a secolului al XX-lea; considerat iniţiatorul curentului literar modern baihua (n. 1881).
1937 – A murit Ernest RUTHERFORD, fizician englez de origine neo-zeelandeză, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 1908. A fost înmormântat la Londra, în Catedrala Westminster, alături de J.J. Thomson (n. 30.08.1871 în Noua Zeelandă).
1943 – A încetat din viaţă Camille Claudel, sculptor francez (n. 08.12.1864).
1961 – S-a stins din viaţă, la Bucureşti, Mihail SADOVEANU, scriitor, povestitor, nuvelist, romancier şi om politic român. Membru titular al Academiei Române din 1921. Supranumit „Ceahlăul prozei româneşti”. Opera sa, însumând peste o sută de titluri, este o amplă monografie epică a poporului român. A scris nuvele, schiţe, povestiri, romane, poezii, pagini memorialistice, piese de teatru, traduceri şi altele (n.05.11.1880).
1964 – A încetat din viaţă, la București, George Niculescu-Basu, cântăreţ de operă (bas) român. Una din marile figuri ale teatrului liric românesc din prima jumătate a secolului trecut. A slujit Opera Română din Bucureşti timp de patru decenii, unde a creat memorabile roluri în operele: Faust; Bărbierul din Sevilla; Boris Godunov; Cavalerul rozelor; Povestirile lui Hoffman şi altele. A evoluat pe scenele lirice din Italia, Spania, Franţa, Austria (n. 9 aprilie 1882 la Braila).
1976 – A murit pianistul elveţian Paul Baumgartner (n. 21 iulie 1903).
1982 – A decedat, la Köln, Germania, Dan Coe, fotbalist român care a făcut parte din Echipa națională de fotbal a României la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic, 1970. El a jucat ca fundaș central, fiind supranumit “Ministrul apărării” (n. 08.09.1941, la București).
1984: A murit Dumitru (Dimitrie) Murăraşu, istoric literar, editor şi traducător; laborios cercetător al textelor eminesciene; cercetător al poeziei Renaşterii franceze; a tradus din poeţii latini Lucreţiu şi Virgiliu (n. 1896).
1987 – S-a stins din viaţă, violoncelista engleză Jacqueline Du Pré (n. 26 ianuarie 1945).
1993 – A murit la Bucureşti, Ion Iuga, poet şi traducător (n. 06.01.1940 la Săliştea de Sus, judeţul Maramureş).
1994: A murit sculptoriţa Valentina Boştină (n. 1940).
1996: A murit Serafim Duicu, critic şi istoric literar; cadru didactic la Institutul de Teatru de la Târgu Mureş, unde a predat istoria teatrului universal şi cea a teatrului românesc (n. 1938).
1999 – A încetat din viaţă Nathalie SARRAUTE (n.1902), scriitoare şi eseistă franceză de origine rusă. Iniţiatoare şi reprezentantă a „noului roman”, teoreticiană a „şcolii privirii”. A publicat romane (Portretul unui necunoscut, 1949; Planetariu, 1959), teatru, scrieri teoretice (Era suspiciunii, 1950; Noul roman: ieri şi azi, 1959). Laureată cu Premiul Internaţional pentru Literatură (1964) şi Marele Premiu al Literelor din Franţa (1988).
2000: A murit prozatorul şi jurnalistul Tudor Dumitru Savu (n. 1954).
2001 – A murit Elena Cosma, pianistă, corepetitoare, prof.univ. la Universitatea Națională de Muzică București (n. 1940).
2004 – A murit, la București, Liviu Vasilică, interpret de muzică populară românească din județul Teleorman, de profesie medic pediatru (n. 2 iulie 1950, în comua Plosca, TR).
2005 – A murit, la Ploieşti, Ion Stratan, bibliotecar, filolog, poet, publicist român, redactor șef al revistei „Contrapunct” (n. 1 octombrie 1955 în comuna Izbiceni, jud. Olt).
2006 – S-a stins din viaţă, la București, Ernest MAFTEI, actor român de teatru şi film. S-a impus pe scenă ca artist de mare putere expresivă. A debutat în cinematografie, în 1951, după care a interpretat o galerie de personaje pitoreşti în peste 30 de filme. S-a manifestat şi ca epigramist, poet, autor dramatic (n.06.03.1920, la Prăjești, Bacău).
2009 – A încetat din viaţă, la București, Alexandru-Radu Timofte, om politic român, membru al PSD și senator între anii 1990-2001. El a îndeplinit funcția de director al Serviciului Român de Informații între anii 2001 – 2006 (n. 07.04.1949, în Comuna Horia, județul Neamț).
2016 – A încetat din viaţă, în Franța, la venerabila vârstă de 94 de ani, Radu Câmpeanu, jurist şi om politic liberal; arestat pentru convingerile sale politice în perioada 1947-1953; ulterior emigrează în Franţa; revine în România la începutul lunii ianuarie 1990; președinte-fondator al Partidului Naţional Liberal după reînfiinţarea partidului (1990-1993); a candidat la Preedinţia României la alegerile din mai 1990 și noiembrie 1996 (n. 28.02.1922, la București).
2016 – A murit, la vârsta de 61 ani, în București, Ion Marin, publicist, scriitor și profesor universitar român., directorul cotidianului „Ultima oră”(n. 12 martie 1955, la Bucu, județul Ialomița).
2016 – A murit la Paris, Franța, balerina franceză Yvette Chauviré, una din puţinele dansatoare care au primit titlul de „primă balerină absolută” (n. 22 aprilie 1917, la Paris, Franța).
2017: A murit, la Roma, Umberto Lenzi, regizor de film, scenarist și scriitor italian; cunoscut pentru filmele polițiste și horror (n. 6 august 1931, Massa Marittima, Italia).
2018: A murit Osamu Shimomura, biolog marin și chimist japonez; Premiul Nobel pentru Chimie pe 2008, împreună cu Martin Chalfie și Roger Tsien, pentru descoperirea și dezvoltarea proteinei fluorescente verzi (care a devenit una dintre cele mai importante instrumente folosite în biologia modernă) (n. 1928).

Calendar Creștin-Ortodox…

Sfântul Prooroc Ioil. Sfântul Mucenic Uar, Felix preotul și Eusebiu diaconul. Sfânta Cleopatra. Sf. Cuv. Ioan de la Rila.

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 19 octombrie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 19 octombrie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

25 februarie – CALENDARUL ZILEI…

„Ziua Pontonierilor”; la această dată în 1866, s-a înfiinţat în Bucureşti prima companie de pontonieri, prin decretul nr. 259...

23 februarie – CALENDARUL ZILEI…

1271: Prima menţiune documentară a orașului Brașov. 1455: Acum 566 de ani ieşea de sub tipar prima carte din Europa produsă în masă, „Biblia lui...

22 februarie – CALENDARUL ZILEI…

1269 - Acum 752 de ani apărea prima menţiune documentară a Cetăţii Deva, într-un act emis de Ştefan – duce de Transilvania, în care...

21 februarie – CALENDARUL ZILEI…

1431 - A început procesul Ioanei d'Arc. 1613 - În urmă cu 408 ani Mihail Romanov, fiul patriarhului Moscovei, a fost ales ţar al Rusiei...

20 februarie – CALENDARUL ZILEI…

1547: Eduard al VI-lea este încoronat rege al Angliei la Westminster Abbey. 1724: A avut loc, la Londra, premiera operei Iulius Caesar, de Georg Friederich...
- Advertisement -corhaz1 - 19 octombrie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 19 octombrie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments