13.9 C
București
marți, august 11, 2020

2 august – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

11 august – CALENDARUL ZILEI…

106 d.H. - Acum 1914 ani este constituită provincia romană Dacia. O diplomă militară romană, descoperită la Porolissum, azi...

10 august – CALENDARUL ZILEI…

843 - În urma Tratatului de la Verdun, frații Lotarius I, Louis Germanul și Carol cel Pleșuv, divid Imperiul...

9 august – CALENDARUL ZILEI…

480 i.Hr. - Armata Persiei îl înfrânge pe Leonidas și armata sa spartană în bătălia de la Termopile din...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 2 august - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

– „Ziua Naţională a Republicii Macedonia”. (FYROM – Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei): aniversarea începutului răscoalei antiotomane din 1903. NOTĂ: La 8 septembrie se marchează Ziua Independenţei – declararea independenţei faţă de fosta Iugoslavie, în anul 1991.

Evenimente…
47 î. Hr. – Caesar înfrânge Pharnaceenii la Zela în Siria și declara „veni, vidi, vici”.
338 î. Hr.: Bătălia de la Cheroneea dintre macedonenii lui Filip al II-lea și atenieni.
216 î.Hr.: Bătălia de la Cannae (al doilea război punic). Hannibal a învins armata romană (45.000 de romani morţi şi 20.000 de prizonieri). Bătălia de la Cannae, 2 august, 216 î.Hr., a avut loc aproape de oraşul Cannae în Apulia (sud-estul Italiei); a fost o bătălie semnificativă a celui de-Al Doilea Război Punic. Armata cartagineană condusă de Hannibal a distrus armata romană, superioară numeric, condusă de doi consuli: Lucius Aemilius Paullus şi Gaius Terentius Varro. Astăzi este privită ca una dintre cele mai mari bătălii tactice din istoria militară.
47 i.e.n.: Iulius Caesar înfrânge oastea regelui Farnac II. Caesar înștiințează Senatul despre lupta cu trei cuvinte “veni, vidi, vici”.
1484: Sultanul Baiazid al II -lea anunța că a cucerit Chilia și Cetatea Albă. Cele doua cetăți devin raiale turcești.
1589: Henri de Navara devine rege al Franței sub numele Henric al IV-lea (13 decembrie 1553 – 14 mai 1610).
1610: Henry Hudson descoperă Golful Hudson. Golful Hudson (în engleză Hudson Bay, în franceză baie d’Hudson) este un golf imens (cu suprafaţa de 822.325 km2) dar relativ puţin adânc în nord-estul Canadei, considerat în prezent ca făcând parte din Oceanul Arctic .Zona golfului Hudson a fost locuită încă din preistorie de triburi de eschimoşi inuit (în nord) şi cree (în sud). În 1610, Henry Hudson a descoperit golful, care va purta numele său, şi a explorat coastele sale estice. În primăvara următoare însă, pe nava sa a izbucnit o revoltă, în urma căreia Henry Hudson şi marinarii care îi erau loiali au fost lăsaţi în voia sorţii într-o barcă şi nu se cunoaşte soarta lor ulterioară.
1704 – Ducele de Marlborough îi înfrânge pe francezi și bavarezi la Blenheim.
1768 – Cartierul în care locuiește Joseph Haydn (36 ani) în Eisenstadt este distrus de incendiu. Compozitorul pierde mobila și alte bunuri.
1776 – În SUA, are loc semnarea formală a Declarației de Independență a coloniilor britanice (SUA) față de Imperiul Britanic.
1789 – Napoleon Bonaparte a ocupat oraşul Alexandria.
1791 – Samuel Briggs împreună cu fiul său patentează mașina de realizat cuie.
1798 – Britanicii sub conducerea Amiralului Horatio Nelson îi infrâng pe francezi în Bătălia Nilului.
1815: Napoleon a fost exilat în insula Sfânta Elena. Sfânta Elena este o insulă în Atlanticul de Sud, în largul coastelor Africii. Face parte ca teritoriu dependent din Teritoriile britanice de peste mări. Din teritoriu fac parte şi insulele Ascension şi Tristan da Cunha. Insula a fost descoperită de portughezul João da Nova pe data de 21 mai 1502. În amintirea acestei zile, insula a primit numele împărătesei Elena, sărbătorită în calendarul romano-catolic pe 21 mai. Insula a devenit faimoasă ca loc de exil pentru împăratul francez Napoleon Bonaparte între1815 şi moartea sa în 1821. Napoleon Bonaparte a stat în localitatea Longwood, unde se găseşte şi casa-muzeu. Domeniul în care Napoleon a rezidat între 1815-1821 este proprietate a guvernului francez din 1858.
1819 – Acum 201 ani în SUA, la New York, are loc prima parașutare dintr-un balon, realizată de Charles Guille în New York.
1828 – Melodramma semiseria „Gianni di Calais” de Gaetano Donizetti are premiera, cu succes la public, în Teatro del Fondo din Neapole.
1829: Împăratul Braziliei, Pedro I, se căsătorește prin procură, la Munchen, la palatul Leuchtenberg, cu frumoasa Amélie de Leuchtenberg.
1830: Carol al X-lea al Franței abdică în favoarea nepotului său Henri, Duce de Bordeaux. Totuși, Camera Deputaților controlată de liberali a refuzat să-l confirme pe ducele de Bordeaux drept Henric al V-lea votându-l pe ducele de Orléans, Ludovic-Filip drept rege al Franței.
1834 – În Germania, în Lauchstädt, Richard Wagner (21 ani) debutează ca dirijor.
1838 – A apărut, la Brașov, „Foaie pentru minte, inimă și literatură”’, publicație condusă de George Barițiu, supliment literar al Gazetei de Transilvania.
1847 – Nicolae Bălcescu descoperă, împreună cu Al. G. Golescu-Negru, în cabinetul de stampe al Bibliotecii Regale din Paris, o gravură din anul 1601 a lui Salder, reprezentându-l pe Mihai Viteazul. Este primul portret autentic al domnitorului român.
1848 – Nicolae Bălcescu începe publicarea articolului Drepturile românilor către Înalta Poartă, în gazeta Poporul suveran, în care demonstra, cu argumente istorice, autonomia Principatelor Române.
1858: În SUA, în orașele Boston și New York City au fost instalate primele cutii poştale.
1860 – A fost fondat oraşul Vladivostok.
1865 – Lewis Carroll publica „Alice în Țara Minunilor”.
1869 – Societatea Academică Română primeşte cea dintâi donaţie de documente istorice din partea lui V.A. Urechia.
1873 – Într-o ceremonie locală restrânsă, acoperișul Bayreuth Festspielhaus este ridicat. Împreună cu Richard Wagner (60 ani) este și socrul său Franz Liszt (61 ani).
1882 – Alexandru Vlahuță pleacă în Moldova.
1887 – Rowell Hodge patentează sârma ghimpată.
1892 – Charles A. Wheeler patentează un prototip de scară rulantă.
1892 – Crearea organizației „Liga Filipineză”, cu sediul la Manila, de către Jose Rizal. Organizația a militat pentru unificarea Filipinelor și împotriva dominației spaniole.
1905 – Claude Debussy (42 ani) primește divorțul din partea soției sale, Rosalie “Lily” Texier.
1908 – A fost inaugurată Universitatea populară de la Valenii de Munte, condusă și organizată de Nicolae Iorga.
1909 – În SUA, se formează Army Air Corps (Forțele Aeriene Armate), ca urmare a primei livrări din partea fraților Wright.
1914 – Debutul aventurilor „His Last Bow” ce îl au ca personaj principal pe Sherlock Holmes.
1919 – În urmă cu 101 ani a fost înființată de către Constantin Tănase, la București, compania „Cărăbuș”. S-a jucat în deschidere piesa de revistă „Pisica de orez”, scrisă de Constantin Solomonescu și Mircea Rădulescu.
1920: Acum 100 de ani începeau lucrările Conferinţei internaţionale de la Paris pentru stabilirea statutului definitiv al Dunării, la care au participat Belgia, Franţa, Marea Britanie, Grecia, Italia şi România. Conferinţa s-a încheiat la 23.VII.1921, când a fost semnată, de către ţările participante, Convenţia de la Paris. Ulterior au aderat la Convenţie Italia şi Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, precum şi Cehoslovacia.
1922 – În China, un taifun puternic ucide cca. 60.000 de oameni. Ce catasrofă!
1923: Calvin Coolidge își începe mandatul ca cel de-al 30-lea președinte al Statelor Unite.
1928 – Mussolini semnează un tratat de pace cu Abyssinia, Ethiopia.
1929: În România se înființează Regia Autonomă a Porturilor și Căilor de Comunicație pe Apă (PCA) care ia în exploatare și administrare căile de comunicație pe apă, porturile, vasele aferente, instalațiile de orice fel ș.a..
1929: Cu 91 de ani în urmă Şcoala Superioară de Agricultură de la Herăstrău/Bucureşti şi Academia de Agricultură de la Cluj s-a transformat în Academii de Înalte Studii Agronomice, cu un important rol în dezvoltarea învăţământului agronomic.
1932: Fizicianul american Carl D. Anderson descoperă ”pozitronul” pentru care va primi Premiul Nobel.
1934: Președintele Germaniei Paul von Hindenburg moare la Neudeck, Adolf Hitler își asumă titlul de Führer și Cancelar al Germaniei, institutind un regim dictatorial personal.
1936: Ediția a XI-a a Jocurilor Olimpice – Berlin, Germania (2 august – 16 august); România a obținut 1 medalie de argint.
1937 – Acum 83 ani celebra femeie pilot Amelia Erhart a început un zbor în jurul lumii la bordul avionului „Electra”. La puțin timp de la decolare, contactul cu avionul a fost pierdut pentru totdeauna.
1937: Pachebotul „SS Normandie” bate recordul de traversare a Atlanticului. Recordul de traversare: 3 z 23 h 2 min. SS Normandie a fost cel mai mare transatlantic al Franţei şi unul din cele mai mari ale secolului XX. A fost prima navă la care s-a adoptat forma de bulb a etravei pentru reducerea rezistenţei la înaintare. A câştigat trofeul Panglica albastră în 1935 şi 1937 parcurgând distanţa dintre Le Havre şi New York în 4 zile şi 2 ore. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial a fost capturată de către S.U.A., apoi după conversie folosită pentru transportul de trupe între S.U.A. şi Anglia. În 1942, pe timpul staţionării în portul New York, a fost complet distrusă de un incendiu de mari proporţii. După război, în 1946-1947, este tăiată ca fier vechi în portul Newark, New Jersey. Panglica albastră este un trofeu instituit de compania Cunard White Star Line. El constă dintr-un glob terestru din argint masiv pe care se grava succesiv numele navelor care realizau cel mai scurt timp în traversarea Oceanului Atlantic între Europa şi America (vestic şi estic).
1939: Albert Einstein scrie o scrisoare preşedintelui Franklin D. Roosevelt, îndemnându-l să înceapă proiectul Manhattan pentru a dezvolta o armă nucleară.
1940: Stalin semnează un decret abuziv (fără niciun fel de consultare a locuitorilor regiunii) de crearea a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenească pe o parte din pământul românesc ocupat cu forţa de Armata Roşie.
1943 – În urmă cu 77 ani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a avut loc revolta în lagărul de concentrare din Treblinka, fiind distrus crematoriul.
1944 – Acum 76 ani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în seara de 2 august 1944, în lagărul de concentrare de la Auschwitz II-Birkenau, 2.897 de romi care mai rămăseseră în viață – femei, bătrâni și copii din așa numitul „lagăr al țiganilor” au fost exterminați în camerele de gazare.
1945: S-a încheiat Conferința de la Potsdam, în care Puterile Aliate au discutat viitorul Germaniei după Al Doilea Război Mondial.
1953: Se fondează Stadionul Național din București.
1964 – Începe războiul americano-vietnamez (se încheie în anul 1975).
1966 – În URSS, are loc primul zbor al avionului supersonic de vanatoare Suhoi 17 (SU 17).
1967: Premiera filmului „În arșița nopții” cu Sidney Poitier …5 premii şi 2 nominalizări Oscar, 3 premii şi 3 nominalizări Globul de Aur, un premiu şi 2 nominalizări BAFTA.
1969: În urmă cu 50 de ani, între 2 şi 3 august, a avut loc vizita la Bucureşti a preşedintelui SUA, Richard Nixon, prima vizită a unui şef de stat american în România şi prima vizită într-o ţară socialistă după cel de-Al Doilea Război Mondial.
1975: Acum 45 de ani, în zilele de 2 şi 3 august, a avut loc vizita oficială în România a preşedintelui SUA, Gerald Ford, prilej cu care au fost semnate instrumentele de ratificare a Acordului comercial româno-american.
1976 – Proclamarea Republicii Socialiste Vietnam, cu capitala la Hanoi.
1985: Cu 35 de ani în urmă s-a inaugurat crucișătorul „Muntenia”, construit la Șantierul naval din Mangalia. Pe 20 august 1990 distrugătorul, rebotezat „Mărăşeşti”, a fost declasificat şi încadrat în clasa fregatelor. „Mărăşeşti” este primul crucişător uşor construit de români şi primul dintr-o serie de nave ce trebuia să asigure dominaţia României în apele teritoriale. Alături de NS „Mircea”, „Mărăşeşti” constituie un simbol pentru marina română.
1985 – Mihail Gorbaciov este ales președinte al Sovietului Suprem al URSS.
1990 – În urmă cu 30 de ani, a început invazia irakiană în Kuweit, declanșând „Războiul din Golf”, la ordinul lui Saddam Hussein, care nu reușește să își plătească datoriile față de monarhiile din Golf care l-au sustinut în războiul împotriva Iranului. Încetarea oficială a focului având loc la data de 11.IV.1991
1992 – Actorul american Kevin Bacon se căsătorește cu acrița Kyra Sedgwick.
1992: Alpinistul Constantin (Ticu) Lăcătușu a devenit primul român care a trecut granița celor 8.000 de metri, atingând vârful Broad Peak (8.047 m) din Himalaya-Karakorum (Pakistan). A fost singura reușită din 1992, din totalul de 70 de alpiniști, din 14 țări, care atacaseră varful în acel an. Tot Ticu Lăcătușu a fost primul român care a urcat pe „Acoperișul Lumii” – Everestul (8.848 m), la 17 mai 1995.
1994: Se promulgă Legea privind asociațiile salariaților și membrilor conducerii societăților comerciale care se privatizează.
1995: Atentat nereuşit asupra preşedintelui Georgiei, Eduard Șevarnadze.
1997 – Se împlinesc 23 de ani, de când, la Catedrala greco-catolică „Sfânta Treime din Blaj”, au fost depuse osemintele episcopului Ioan Inocenţiu Micu (Klein), personalitate marcantă a Şcolii Ardelene, aduse de la Roma, după 230 de ani de la moartea sa. Au avut loc, cu acest prilej, ceremonii religioase, cu participarea înalţilor prelaţi ai Bisericii Greco-Catolice. Rămăşiţele pământeşti ale episcopului au fost reînhumate în catedrală în octombrie acelaşi an.
1999 – Cu 21 ani în urmă Banca Națională a României (BNR) a pus în circulație, începând cu această dată, în premieră în Europa, o bancnotă din plastic, cu valoare nominală de 2.000 lei. BNR a marcat, în acest fel, Eclipsa totală de soare din 11 august 1999 şi intrarea în anul 2000.
2000 – Vicente Fox, candidatul Partidului Acțiunea Națională (PAN), a fost ales prețedinte al Mexicului.
2004 – În SUA, fostul președinte SUA, Gerald Ford, suferă un atac cerebral în timpul Convenției Naționale Republicane.
2005: Premieră de excepție: repararea pe orbită a scutului termic al navetei spațiale Discovery.
2012 – În Romania, Curtea Constituțională a României, amână până în 12 septembrie 2012, decizia privitoare la validarea referendumului pentru demiterea Președinteului Traian Băsescu.

Nașteri…
1674: S-a născut Filip al II-lea, Duce de Orléans, regent al Franței pentru Ludovic al XV-lea din 1715 până în 1723 (d. 23 decembrie 1723). (n. 2 august 1674)
1788: S-a născut, în Göttingen, Germania, Leopold Gmelin, chimist german (d. 13 aprilie 1853, în Heidelberg, Germania).
1820: S-a născut John Tyndall, fizician britanic de origine irlandeză; a descoperit fenomenul de împrăştiere a luminii în mediile disperse („efectul T”) (m. 04.12.1893).
1824: S-a născut, la Rio de Janeiro, Francisca a Braziliei, fiică a împăratului Pedro I al Braziliei. S-a căsătorit cu François d’Orléans, fiu al regelui Ludovic-Filip al Franței și a avut trei copii (d. 27 martie 1898, la Paris, Franța).
1831 – S-a născut, la Iaşi, Gheorghe BURADA, muzician român, dirijor de cor, compozitor și profesor de teorie-solfegii (d. 25.03.1870).
1834: S-a născut, în Colmar, Franța, Frédéric Auguste Bartholdi, sculptor francez. Autorul „Statuii Libertăţii”, oferită în dar de statul francez Statelor Unite ale Americii, cu ocazia aniversării, în 1886, la 100 de ani de la declararea independenţei SUA și inaugurată de președintele Grover Cleveland la 28 octombrie 1886, la New York (d. 4 octombrie 1904, la Paris).
1835: S-a născut, în Barnesville, Ohio, Statele Unite, inventatorul american Elisha Gray; a inventat releul telegrafic cu autoadaptare (1867), telegraful armonic (1874), teleautograful (1888) ş.a; a revendicat invenţia aparatului telefonic (la 14.II.1876 Alexander Graham Bell şi Elisha Gray au depus cerere de brevet la Oficiul de patente al SUA, de la New York; primul, la ora locală 12:00, iar al doilea la ora 14:00; pe această diferenţă s-au bazat cei care i-au atribuit lui Bell invenţia în procesul care i-a opus multă vreme pe cei doi inventatori) (d. 21 ianuarie 1901, Newtonville, Massachusetts, Statele Unite).
1858: S-a născut, la Castelul Arolsen, Waldeck, Imperiul German, Emma de Waldeck și Pyrmont, regină a Țărilor de Jos, a fost a doua soție a regelui Willem al III-lea al Țărilor de Jos. A fost regentă (1890–1898) și regină mamă (1890–1934) a Țărilor de Jos (d. 20 martie 1934, la Palatul Lange Voorhout, Haga, Țările de Jos). (n. 2 august 1858 la Castelul Arolsen, Waldeck, Imperiul German)
1868: S-a născut, la Atena, Regele Constantin I al Greciei, rege al Greciei din 1913 până în 1917 și din 1920 până în 1922. A fost comandantul armatei elene în timpul războiului greco-turc din 1897 (d. 11 ianuarie 1923, la Palermo, Italia).
1871: S-a născut John French Sloan, pictor american (d. 7 septembrie 1951).
1875, 2/14: S-a născut Mstislav Dobujinski, pictor rus de origine ucraineană (m. 1957, la New York) NOTĂ: Unele surse dau ca dată a naşterii exclusiv stilul nou – 14 august 1875.
1878: S-a născut Prințesa Ingeborg a Danemarcei, ducesă de Västergötland (d. 1958)
1889 – S-a născut, în orașul Bârlad, Grigore Ignat, căpitan din Regimentul 51 Infanterie, ucis în luptele de la Mărășești în data de 6 august 1917.
1891 – S-a născut, la Roman, jud. Neamţ, Mihail JORA, compozitor și dirijor român, membru titular (1955) al Academiei Române. A fost profesor și Rector al Academiei Regale de Muzică din București (d. 10.05.1971, în București).
1891 – S-a născut compozitorul englez Arthur Bliss (decedat 27.03.1975).
1892: S-a născut Mihail Sevastos, memorialist, poet şi traducător (în special din literatura rusă) (d.24.IX.1967) (Dicţionarul scriitorilor români R-Z, 2002).
1893 – S-a născut, la Bucureşti, Alfred ALESSANDRESCU, compozitor, dirijor, pianist şi muzicolog român. Membru fondator al Societăţii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. A fost profesor la Conservatorul din Bucureşti, dirijor al Operei Române, dirijor şi subdirector al Filarmonicii din Capitală. A compus muzică simfonică, muzică de cameră, muzică vocală etc. A fost distins cu titlul de Maestru Emerit al Artei (1954) (m.18.02.1959).
1902 – S-a născut, în orașul Helena, statul Montana, Myrna Loy (născută Myrna Adele Williams), actriță americană de film (d. 14 decembrie 1993, la New York).
1905: S-a născut Karl Amadeus Hartmann, compozitor, unul dintre cei mai mari simfonisti germani, de la Mahler si Bruckner incoace (d. 05.12.1963).
1905: S-a născut actriţa de film americană Myrna Loy („Fiica ambasadorului”, „Zbor de noapte”, „Cei mai frumoși ani ai vieții noastre”) (d.14.12.1993).
1909 – S-a născut, la Tomeşti, jud. Iaşi, Nicolae BARAN, filolog român. Membru al unor societăţi de studii clasice din România, Franţa, Brazilia, Italia şi Germania. Dintre volumele publicate, cităm: Maxime şi cugetări latine în opera lui Mihai Eminescu (1997), Jurământul lui Hippocrate (1988). A colaborat la monografia „Contribuţii arheologice la istoricul Tomeştilor în epoca feudală” (m. 2005).
1910, 2/15: S-a născut, la Predeal, judeţul Braşov, Zoe Băicoianu, sculptoriţă şi ceramistă. A realizat, în colaborare cu Boris Caragea, unul dintre reliefurile monumentale de pe fațada Operei Române din București (d. 8 martie 1987, în Bucureşti). NOTĂ: Mai multe surse menţionează ca dată a naşterii exclusiv stilul nou – 15 august 1910.
1912 – S-a născut la Bucureşti, Mircea ŞEPTILICI, celebru actor român de teatru şi film. În perioada regimului comunist, a emigrat în Canada, stabilindu-se la Montreal, unde a murit în anul 1989.
1915 – S-a născut, la Oradea, Gheorghe HALMOŞ, pianist român. A avut predilecţie pentru repertoriul clasic, în special pentru Beethoven (d.13.09.1985).
1920: S-a născut, în Gent, Belgia, Louis Pauwels, ziarist şi scriitor francez, devenit celebru după publicarea, în 1961, a cărţii „Dimineaţa magicienilor” (d. 28 ianuarie 1997, în Suresnes, Franța). (n. 2 august 1920, în Gent, Belgia)
1923: S-a născut, la Vishnyeva, Belarus, Shimon Peres, om politic israelian, preşedinte al Israelului din 15.VII.2007 (pentru un mandat de şapte ani); fost lider al Partidului Muncii; de mai multe ori ministru şi prim-ministru; ca ministru de externe, a fost unul dintre principalii artizani ai Acordului de pace israeliano-palestinian din 1993, împreună Yitzhak Rabin (premierul israelian de atunci) şi liderul palestinian Yasser Arafat; Premiul Nobel pentru pace pe 1994, împreună cu Y. Rabin şi Y. Arafat (d. 28 septembrie 2016, Sheba Medical Center, Ramat Gan, Israel).
1924 -S-a născut scriitorul american James Baldwin (romanul „Camera lui Giovanni”) (m. 01.12.1987).
1928: S-a născut, la București, medicul genetician Constantin Maximilian; a organizat, în 1958, primul laborator de genetică medicală din România; a redactat peste 20 de volume de antropologie, bioetică şi genetică umană; membru corespondent al Academiei Române din 1992 (m. 11 aprilie 1997, la București).
1930: S-a născut filologul italian Vincenzo Cappelletti; în 1974 a pus bazele Şcolii Internaţionale de Istoria Ştiinţei la Centro Ettore Majorana di Ertice; membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1993.
1932: S-a născut, în Connemara, Irlanda, Peter O’Toole (numele complet: Peter Seamus O’Toole), actor, regizor şi producător englez de origine irlandeză; a fost nominalizat de opt ori la Oscar, a primit din partea Academiei de film americane Oscarul onorific pentru întreaga carieră în anul 2003, a câştigat patru Globuri de Aur pentru cel mai bun actor, un premiu Bafta şi un Emmy („Clasa conducatoare”, „Omul din La Mancha”, „Noaptea generalilor”) (d. 14.12.2013, în Londra).
1933 – S-a născut la Bucureşti, Mihai NASTA, eseist, filolog şi traducător; stabilit la Bruxelles, din 1984.
1935 – S-a născut Hank Cochran, cântăreț și compozitor american (d. 15.07.2010).
1937 – S-a născut Garth Hudson, pianist american (The Band).
1937 – S-a născut la Berlin, soprana germană Gundula JANOWITZ.
1939 – S-a născut, la Iablanița, jud. Caraș-Severin, Ana Pacatiuș, interpretă de muzică populară și corală, dar și profesoară de canto popular din Banat (locuiește la Timișoara).
1940 – S-a născut Dave Govan, vocalist american (Jayhawks, Vibrations, Marathons).
1941 – S-a născut Jules A. Hoffmann, biolog şi chimist francez de origine luxemburgheză; Premiul Nobel pentru Medicină în anul 2011, împreună cu Bruce Beutler, pentru descoperiri în domeniul activării imunităţii înnăscute.
1941 – S-a născut Doris (Coley) Kenner, cântăreață americană (Shirelles) (d. 04.02.2000).
1941 – S-a născut, la București, Liliana Ionescu-Ruxăndoiu, lingvistă română contemporană, profesor doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universității din București.
1941 – S-a născut la Sinaia, Nicolae Neagoe, bober român, care a concurat ca frânar de bob în cadrul competițiilor de bob de la sfârșitul anilor ’60 și începutul anilor ’70 ai secolului al XX-lea.
1942 – S-a născut scriitoarea şi jurnalista chiliano-americană Isabel Allende; considerată a fi una dintre primele scriitoare de succes din America Latină; nepoata fostului preşedinte chilian Salvador Allende.
1943 – S-a născut la Mihail Kogălniceanu, Constanţa, Stere Gulea, regizor şi scenarist român de origine aromână, fost director general interimar al Societăţii Române de Televiziune în perioada 19.XII.1996-8.VII.1998.
1944: S-a născut Gheorghe Gornea, fotbalist român, care a jucat în echipa națională de fotbal a României la Campionatul Mondial de Fotbal din 1970 (d. 2005 la Sinaia).
1948: S-a născut, la Târgoviște, Cornel Dinu, fost jucător internaţional de fotbal, component al echipei naţionale şi, mai apoi, antrenor. În prezent ocupă funcții administrative în cadrul clubului Dinamo București.
1948 – S-a născut Andy Fairweather-Low, vocalist, chitarist și compozitor britanic (Amen Corner).
1950 – S-a născut, la Iaşi, Val CONDURACHE (pseudonimul literar al lui Valeriu-Gheorghe Condurache), scriitor, publicist, critic literar și cercetător știintific român. Editorial a debutat cu volumul de critică literară Fantezii critice (1983), urmat de Portret al criticului în tinereţe (eseuri, 1984) etc. A scris şi versuri, reprezentativ fiind volumul La Belle Époque (1999). A fost director al Complexului Muzeal „Moldova” din Iaşi și membru al Uniunii Scriitorilor din România. S-a stins din viață, în noaptea de sâmbătă spre duminică (25/26.08.2007), la numai 57 de ani, după o lungă perioadă de suferință cauzată de o ciroza hepatică.
1950 – S-a născut Attila Zonda, deputat român în legislatura 1990-1992, ales în județul Maramureș pe listele partidului UDMR (d. 4 aprilie 1997).
1951 – S-a născut, la Băileşti, jud. Dolj, Marcel IUREŞ, actor român de teatru şi film. A activat la Teatrul „Bulandra” şi Teatrul „Odeon” din Bucureşti. A interpretat roluri de referinţă în teatru (Richard al III-lea; Caligula; Richard al II-lea; O noapte furtunoasă) şi în film (Să mori din dragoste de viaţă; O vară de neuitat). Din 1995 a fost distribuit şi în filme realizate la Hollywood (Pacificatorul). A fondat Teatrul „ACT”, primul teatru independent din România.
1951 – S-a născut Andrew Gold, vocalist, multi-instrumentist și compozitor american (n. 03.06.2011).
1951 – S-a născut Steve Hillage, muzician, compozitor și producator britanic (Spyrogyra, Caravan, Khan, Kevin Ayers, Decadence, Gong).
1952 – S-a născut, la Piciorul Lupului, jud. Iaşi, George BĂDĂRĂU, poet şi critic literar român. Membru al Uniunii Scriitorilor din România. A publicat volume de versuri (Insomnia ceasornicului, 1982; Singurătatea clopotelor, 1982 etc.) şi critică literară (Limba română pentru toţi elevii – literatură didactică, 2002; Nicolae Labiş, viaţa şi opera, 2001 ş.a.).
1953 – S-a născut Clive Wright, chitarist american (Cock Robin).
1954 – S-a născut, în comuna Unirea, judeţul Dolj, Emilia Dabu, poetă, membră a Uniunii Scriitorilor din România.
1955 – S-a născut, în satul Grădiștea, comuna Comana, județul Giurgiu, Eugen Nicolăescu (Gheorghe-Eugen Nicolăescu) economist și om politic român, membru al Partidul Național Liberal, care a îndeplinit în perioada 2007-2008 funcția de ministru al sănătății publice în Guvernul Tăriceanu. În 2012 a preluat din nou aceeași funcție în Guvernul Ponta.
1955 – S-a născut, în Iaşi, Vanda CONDURACHE, jurnalistă română. A făcut parte din echipa TVR Iaşi, chiar de la înfiinţarea studioului local, în 1991. fiind realizatoarea sau moderatoarea a numeroase emisiuni („Ceasul deșteptător”, „Bună dimineața”, „Repere moldave”, „Week-end magazin”), iar din 2003, redactor-şef la Programe. Vanda Condurache era şi profesor la secţia de Jurnalism a Facultăţii de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A murit in  9 mai 2007, în urma unui accident rutier, în timp ce se afla într-un taxi care o conducea spre Aeroportul Internaţional Iaşi. Înmormântarea a avut loc vineri, 11 mai 2007, la ora 11.00, în Cimitirul Evreiesc din Iaşi.
1956 – S-a născut, la Craiova, Ion Spânu, scriitor și gazetar.
1959 – S-a născut în Santa Monica, Apollonia (Patty Kotero), cântăreață și compozitoare americană.
1961 – S-a născut Pete de Freitas, baterist si compozitor britanic (Echo & The Buuymen) (d.14.06.1989).
1962 – S-a născut, în jud. Sălaj, Dan Cordea, actor la Teatrul din Baia Mare și realizator de emisiuni tv.
1963 – S-a născut, în Sibioara, jud. Constanța, Gelu COSTEA, artist plastic profesionist, absolvent al Academiei de Arte „Luceafărul”, București; membru UAPR, Filiala Constanța.
1966 – S-a născut, la Daia Română, jud. Alba, Achim Cibu, interpret de muzică populară și de petrecere.
1966 – S-a născut, în Bistra, județul Alba, Sanda Cordoș, critic și istoric literar.
1967 – S-a născut în Lipova, jud. Arad, Lucian Drăgan, interpret de muzică populară și de petrecere din Arad.
1967 – S-a născut, la Ogrezeni, jud. Giurgiu, Marin Dună, fost jucător și antrenor de fotbal, antrenorul echipei secunde a Concordiei Chiajna.
1969 – S-a născut Jan Axel Blomberg, baterist norvegian.
1972 – S-a născut la Tg. Jiu, Cristina Olteanu, interpretă de muzică populară și profesor de canto la Palatul Copiilor din Tg. Jiu.
1975 – S-a născut Bogdan Ioan, cântăreț și compozitor.
1975 – S-a născut la Constanța, Marin Palii, interpret de muzică populară din Dobrogea (n. 1975);
1981 – S-a născut, la Târgoviște, Vlad Miriță, tenor la Opera Nationala din Bucuresti și primul solist român crossover.

Decese…
1512 – A încetat din viaţă, la Bologna, Alessandro ACHILLINI (n.1463), anatomist şi fiziolog italian. Unul din primii anatomişti care au practicat disecţia. I se atribuie descrierea urechii interne, a coledocului, a vezicii biliare. A publicat tratatele: Corporis humani anatomia (1516) şi Anatomicae annotationes (1520).
1667: A murit sculptorul şi arhitectul italian Francesco Borromini; iniţial asistent al lui Bernini, Borromini a devenit unul dintre cei mai originali sculptori ai barocului (n. 1599).
1780, 2/3: A murit abatele Étienne Bonnot de Condillac, filosof iluminist francez (n. 1715).
1788 – A încetat din viaţă Thomas GAINSBOROUGH, pictor şi desenator englez, considerat, alături de Sir Joshus REYNOLDS (1723-1792), ca cel mai de seamă portretist englez din secolul al XVIII-lea. A executat peisaje şi în special portrete, adesea înscrise în peisaj (Băiatul în albastru; Portretul d-nei Siddons; Plimbarea de dimineaţă) (n.14.05.1727).
1799 – A încetat din viaţă Vasili I. BAJENOV (n.01.03.1737), arhitect rus. A realizat construcţii în spirit clasic (Palatul Mihailovsk din St. Petersburg, Casa Paşkov, Biblioteca „V.I. Lenin”, proiecte pentru Kremlin din Moscova).
1799 – A încetat din viaţă inventatorul francez Etienne Jacques de GOLFIER. A inventat impreuna cu fratele sau, Michel Joseph, al balonului cu aer cald. La 5.06.1783, Etienne Jacques reuseste sa atinga o altitudine de 1800 m cu un balon construit din stofă de lână și hârtie (n.06.01.1745).
1827: A murit William Blake, poet vizionar, pictor şi tipograf englez (n. 28 noiembrie 1757).
1864 – A decedat, la Bucureşti, filologul român Ioan MAIORESCU. A adus contribuţii la dovedirea latinităţii limbii române. A dedicat o cercetare specială dialectului românesc din Istria (n.28.01.1811).
1921 – A încetat din viaţă, la Neapole, Enrico CARUSSO, artist liric italian, supranumit „regele tenorilor”. A cântat pe scenele celor mai mari teatre lirice ale lumii, în special în repertoriul de operă italiană şi franceză (n.25.02.1873).
1922 – A murit Alexander Graham Bell, medic american, profesor de fizica la Universitatea din Boston, cunoscut ca inventator al telefonului în anul 1876 (n.03.03.1847).
1931 – A încetat din viaţă, la Focşani, jud. Vrancea, Ştefan Gh. LONGINESCU (n.5/12.10.1865), jurist român. Membru corespondent al Academiei Române (1910). A editat lucrări de istoria dreptului roman şi de istoria dreptului românesc (Elemente de drept roman). A publicat Vechi pravile româneşti.
1934 – A murit Paul von Beneckendorff und von Hindenburg, presedintele Reichului (1925-1934). Militar de cariera si adept inflacarat al monarhiei, von Hindenburg a devenit o figura emblematica datorita victoriilor repurtate in campaniile primului razboi mondial si a fost considerat o personalitate dominanta a dreptei politice. Ca presedinte al Reichului, s-a dovedit incapabil sa se opuna ascensiunii la putere a lui Hitler (n.02.10.1847).
1936 – A murit Louis Blériot, aviator şi constructor francez de avioane; a realizat, în premieră, primul zbor între Europa continentală şi Marea Britanie (a traversat Canalul Mânecii cu avionul, la 25.VII.1909) (n. 1872). NOTĂ: Dicţionarul de istorie universală (1968) dă ca dată a morţii 3.VIII.1936
1937 – S-a stins din viaţă, la Cluj, Pavel DAN, prozator român. A zugrăvit în tablouri dramatice chipuri expresive din lumea ţărănimii transilvănene din perioada interbelică. Volumul ”Urcan bătrânul”, reunind cele mai importante nuvele, apare postum, în 1938. A colaborat la revistele ardelene cu nuvele, articole, însemnări polemice (n.03.09.1907).
1945 – A decedat, la Roma, compozitorul și dirijorul italian Pietro Mascagni. După debutul strălucit cu „Cavalleria rusticana”, doar câteva titluri din creaţia lui Mascagni au mai supravieţuit. Amintim: „Amicul Fritz” (1891), „Ratcliff” (1894) şi „Iris” (1898) (n. 7.12.1863, în Livorno).
1950 – S-a stins din viaţă, la Galaţi, August SCRIBAN (n.12.11.1872), profesor şi lingvist român. A slujit învăţământul ieşean timp de aproape patru decenii, dar s-a afirmat ca lingvist de valoare. Autor al unei Ortografii româneşti (1912), al unei Gramatici a limbii româneşti (1925), el a rămas cunoscut în istoria lingvistică mai ales prin Dicţionarul limbii româneşti (1939).
1955 – A murit Stevens Wallace, poet american. A publicat versuri (Ideea ordinii, 1935; poemul Trifoiul bufniţei, 1936; Părţi ale lumii, 1942; Aurorele toamnei, 1950 etc.) şi eseuri (Estetica răului, 1945; Îngerul necesar, 1951), (n.02.10.1879).
1973: A murit regizorul francez de film Jean-Pierre Melville (născut Jean-Pierre Grumbach), precursor al „Noului Val” francez (n. 1917).
1976 – A murit regizorul austriac de film Fritz Lang (Friedrich Christian Anton Lang), unul dintre cei mai de seama reprezentanti ai cinematografului expresionist din anii 20 („Strada Rosie”, „Testamentul doctorului Mabuse”) (n.05.12.1890, la Viena).
1978: A murit Carlos Chavez, dirijor, compozitor şi muzicolog mexican (n. 1899).
1988: A murit Raymond Carver, autor american de proză scurtă şi poet (n. 1938).
1989 – A murit, la Moscova, omul politic rus Andrei A. Gromaco (n.18.07.1909).
1997 – A decedat, la Iaşi, chirurgul român Gheorghe CHIPAIL (n.1905). Membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România. Om de ştiinţă cu îndelungată experienţă chirurgicală, de peste 60 de ani, şeful Clinicii de Chirurgie din Iaşi, timp de 40 de ani, titularul Catedrei de specialitate de la Institutul de Medicină şi Farmacie din Iaşi, 30 de ani, creatorul unei adevărate şcoli de chirurgie. A efectuat peste 5.000 de intervenţii chirurgicale şi a publicat peste 300 de lucrări ştiinţifice.
1997 – A murit scriitorul american William BURROUGHS (William Seward Burroughs, cunoscut și sub pseudonimul William Lee), romancier, nuvelist, eseist și orator american (n.5.II.1914).
2001 – A muritt la Bucutrești, omul politic Otto Ernst Weber, fost președinte şi membru fondator al al Partidului Ecologist Român (n.05.04.1921).
2011 – A murit Baruj Benacerraf, medic american de origine venezueleană, profesor universitar la New York şi Boston; laureat al premiului Nobel pentru fiziologie sau medicină, în 1980, alături de Jean Dausset şi George D. Snell, pentru „descoperirile privind structurile determinate genetic la suprafaţa celulelor, care reglează reacţiile imunitare” (n. 1920)
2012 – A murit, la Viena, Austria, pianista română Mihaela Ursuleasa (n.27.09.1978, la Brașov).
2014: A murit Billie Dean Letts, scriitoare şi profesoară americană (n. 1938).
2015 – A trecut la cele veșnice, duminică 2 august 2015, sculptorul Șerban Crețoiu (n. 17 mai 1941).
2016 – A murit, în București, fizicianul şi profesorul Ioan Baltog; cercetări privind efecte de compoziţie, structură şi dimensionalitate asupra proprietăţilor materiei condensate – procese fizice, modele, tehnici experimentale; membru corespondent al Academiei Române din din 24 iunie 2016 (n. 12 decembrie 1939, în Piatra Neamț).
2016 – A murit actorul american David Huddleston (n. 1930).
2016 – A murit chimistul şi profesorul american de origine egipteană Ahmed Zewail; Premiul Nobel pentru Chimie în anul 1999, pentru cercetări în domeniul reacţiilor ultrarapide; pionier al femtochimiei (studiul reacţiilor chimice în timpul unei femtosecunde) (n. 1946).

Calendar Creştin-Ortodox…

Aducerea moaștelor Sfântului Întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan. Binecredinciosul Împărat Justinian cel Mare.

 

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 2 august - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 2 august - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

11 august – CALENDARUL ZILEI…

106 d.H. - Acum 1914 ani este constituită provincia romană Dacia. O diplomă militară romană, descoperită la Porolissum, azi...

10 august – CALENDARUL ZILEI…

843 - În urma Tratatului de la Verdun, frații Lotarius I, Louis Germanul și Carol cel Pleșuv, divid Imperiul Carolingian, în trei regate. 1461 -...

9 august – CALENDARUL ZILEI…

480 i.Hr. - Armata Persiei îl înfrânge pe Leonidas și armata sa spartană în bătălia de la Termopile din Persia. 1173 - Cu 847 de...

9 august 1963 s-a născut Whitney Elizabeth Houston…

Născută în Newark, New Jersey - Whitney Elizabeth Houston (d. 11 februarie 2012, Beverly Hills, California) a fost o cântăreață, manechin, actriță și producătoare...

8 august – CALENDARUL ZILEI…

1570: Sfârşitul celui de-al III-lea război civil din Franţa, prin Pacea de la Saint Germain. A fost acordată libertatea cultului protestant. 1588: Se încheie Bătălia...
- Advertisement -corhaz1 - 2 august - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 2 august - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments