13.9 C
București
joi, ianuarie 21, 2021

2 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

21 ianuarie 1941 – Generalul Antonescu, şeful statului, îndepărteaza de la putere printr-o lovitura de stat Mişcarea Legionară cu care intrase în conflict…

Rebeliunea legionară (21-23 ianuarie 1941) a reprezentat confruntarea violentă dintre gruparea Garda de Fier și fostul lor partener la...

21 ianuarie – CALENDARUL ZILEI…

1077: Henric al IV-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman, se prezintă ca penitent la Canossa (localitate din Italia de...

20 ianuarie CALENDARUL ZILEI…

1368 - În urmă cu 653 de ani Vladislav I (Vlaicu Vodă), domnitor al Ţării Româneşti, confirma braşovenilor privilegiile...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 2 noiembrie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

655 – În Spania s-a ținut al IX-lea Conciliu din Toledo, in timpul căruia au fost promulgate o serie de reguli privitoare la disciplina ecleziastică. S-a hotărât ca toți convertiții la creștinism si nu doar evreii vor trebui sa petreacă sărbătorile creștine în prezența episcopului locului, pentru a-si dovedi credința, iar nerespectarea acestei reguli urma să fie pedepsită cu flagelarea.
998 – Sfântul Odilon, abatele de Cluny a celebrat pentru prima oară o comemorare a tuturor răposaţilor ordinului său. Această zi a devenit mai apoi în Biserica Catolică data la care sunt comemoraţi toţi credincioşii răposaţi.
1125 – Manciurienii au invadat China de Nord si au ocupat capitala Beijing, cu toata rezistența eroică a apărătorilor săi. Împăratul a fost făcut prizonier și dus în captivitate în Manciuria unde a murit.
1327 – În Spania, Alfons al IV-lea numit „cel Bun”, a fost proclamat rege de Aragon la moartea tatălui său Iacob al II-lea.
1439 – Statele generale din Franța, reunite deja din octombrie, la Orleans, au decis să întrețină o armată permanentă cu care să-i poată izgoni definitiv pe englezi afară din Franța.Pentru finanțare cheltuielilor de război Statele generale au instituit un nou impozit, « taille », care va fi obligatoriu pentru fiecare familie din regatul francez. Delegația i-a acordat regelui dreptul de a ridica „taxa” în fiecare an. Acest impozit anual nu va fi abolit decât in timpul Revolutiei franceze din 1789.
1570 – Un incendiu care s-a întins din Olanda până în Iutlanda , a transformat în cenușă peste 100 mii de locuințe.
1639 – Cu sprijinul marelui vizir, Vasile Lupu obține mazilirea lui Matei Basarab, intră în Țara Românească și se intitulează, în documentele emise, domn al Moldovei și Țării Românești.
1659 – S-a încheiat domnia lui Gheorghe Ghica în Țara Moldovei (03.03.1658 – 02.11.1659).
1721 – Petru cel Mare s-a autoproclamat Împărat (Ţar) al Rusiei.
1765 – În urmă cu 255 de ani împărăteasa Maria Tereza ridica Transilvania la statutul de „mare principat”, provincie nesupusă altui regat.
1769 – Exploratorul spaniol Gaspar de Portolá a descoperit Golful San Francisco în California.
1784 – Acum 236 de ani izbucnea marea răscoală ţărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloşca şi Crişan. La adunarea de la Curechiu, Crişan i-a chemat pe ţărani să se ridice la lupta pentru lichidarea nobilimii, însă răscoala a fost înfrântă în luna decembrie a aceluiaşi an.
1785 – Prima barca de salvare, construită de Lionel Lukin, a fost brevetată la Londra.
1789 – Adunarea Națională a Revoluției a decretat naționalizarea bunurilor bisericești în Franța.
1864 – Cu 156 de ani în urmă apărea Decretul privind înfiinţarea Şcolii de Belle Arte din Bucureşti, înființată din initiativa artiștilor Gheorghe Tattarascu și Teodor Aman, inaugurată la 14/26 decembrie acelaşi an a funcționat în clădirea Monetăriei Statului până în 1912, când aceasta a fost demolată (2/14 noiembrie).
1881 – A aparut primul numar al revistei “Contemporanul”, una dintre cele mai vechi reviste ale spiritualității românești.
1894 – Încoronarea ultimului ţar rus (1894–1917), Nikolai al II–lea Romanov (1868–1918). A sfârşit tragic, fiind executat, împreună cu familia sa, la 17 iulie 1918.
1900 – A avut loc, la Teatrul Național București, premiera operei „Petru Rareș” de Eduard Caudella, după o nuvelă de Nicolae Gane. Acțiunea se petrece în Moldova anului 1529.
1901 – În Piața Unirii din Iași a avut loc Tricentenarul morții lui Mihai Viteazul, eveniment la care au participat delegații din toate provinciile românești.
1912 – Acum 108 ani se înființa „Comisia de atletism, alergări pe jos şi concursuri”, parte din Federaţia Română a Societăţilor Sportive, precursoarea Federaţiei Române de Atletism de astăzi, a 19-a federaţie pe lista mondială, care din 1923 s-a afiliat la Asociaţia Internaţională a Federaţiilor de Atletism (IAAF).
1917 – Se împlinesc 103 ani de la Declarația Balfour, document oficial de politică externă a guvernului Regatului Unit al Marii Britanii prin care se afirma că: „Guvernul Majestății Sale privește favorabil stabilirea în Palestina a unui Cămin național pentru poporul evreu și își va folosi bunele oficii pentru a facilita atingerea acestui obiectiv; este de înțeles că nu se va face nimic ce ar putea prejudicia drepturile civile și religioase ale comunităților neevreiești existente în Palestina, sau drepturile și statutul politic obținut de evrei în alte țări.” Declarația a fost făcută într-o scrisoare a secretarului pentru afacerile externe Arthur James Balfour către baronul Lionel Walter Rothschild, unul dintre liderii comunității evreiești britanice, declarație care urma să fie transmisă „Federației Sioniste a Marii Britanii și Irlandei”, o organizație sionistă britanică. Declarația Balfour a fost mai târziu încorporată printre prevederile Tratatului de la Sèvres dintre puterile aliate învingătoare și Imperiul Otoman și în Mandatul britanic pentru Palestina. Originalul documentului este păstrat la British Library. Ziua de 2 noiembrie este comemorată cu fast în Israel și în diaspora evreiască ca „Ziua Balfour”.
1920 – În urmă cu 100 de ani la sediul Conservatorului bucureştean, s-a materializat iniţiativa creării unui organism profesional care să apere şi să garanteze priorităţile fundamentale ale creatorilor de muzică – „Societatea Compozitorilor Români”. Cu aceeaşi ocazie a fost ales primul Comitet de conducere şi a fost adoptat Programul asociaţiei, care prevedea „să ajute dezvoltarea producţiunii muzicale româneşti”, să promoveze tiparul şi execuţia lucrărilor, să apere drepturile de autor ale membrilor ei şi în final „să se ocupe de orice chestiune care ar atinge muzica sau muzicanţii români”. Primul preşedinte al Societăţii Compozitorilor Români a fost George Enescu. A urmat, în anii stalinismului, Matei Socor, funcţia supremă fiind re-denumită secretar, iar Societatea Compozitorilor a devenit Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Ulterior a preluat conducerea Ion Dumitrescu, înlocuit de Petre Brîncuşi şi apoi de Nicolae Călinoiu. Primul preşedinte de după 1990 a fost Pascal Bentoiu (1990-1992), urmat de Adrian Iorgulescu (1992-1994, 1994-1998, 1998-2002, 2002-2005) şi de Octavian Lazăr Cosma (2005-2006, 2006-2010). Din aprilie 2010 preşedinte a redevenit Adrian Iorgulescu.
1930 – Cel mai mare avion din lume, DO-X, a decolat din Germania spre Amsterdam într-un zbor de probă.
1936 – A fost difuzată la Londra, prima emisiune mondială de televiziune.
1937 – Pe cele cinci turnuri al Kremlinului se aprind stele din rubin.
1941 – Se împlinesc 79 de ani de când postul Radio Iaşi a emis pentru prima oară, sub numele de „Radio Moldova”. Radio Iaşi este unul dintre cele mai cunoscute posturi regionale din sistemul radioului public românesc şi se adresează locuitorilor din judeţele: Bacău, Botoşani, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui, Vrancea, din Republica Moldova şi Ucraina. Postul „Radio Moldova” de la Iaşi, denumit „Radio Moldoviţa” în 1944, a fost singurul post teritorial care a funcţionat în timpul regimului antonescian, funcţionând ca principal post de propagandă românească şi anti-propagandă sovietică. Din anul 1984 şi până la căderea regimului comunist (22 decembrie 1989), postului de radio i-a fost anulat dreptul de a emite.
1947 – Ziaristul Howard Hughes face zborul de probă a celui mai mare hidroavion din lume, „Hercules”, proprietatea şi realizarea lui. A fost unicul zbor al acestui gigantic hidroavion.
1950 – Acum 68 de ani România adera la Convenţia cu privire la prevenirea şi reprimarea genocidului, adoptată de Adunarea Generală a ONU la 9 decembrie 1948 şi intrată în vigoare la 12 ianuarie 1951. România a ratificat Convenţia prin Decretul nr. 547 din 29 iulie 1969, publicat în Buletinul Oficial nr. 83 din 30 iulie 1969. Momentul este sărbătorit în fiecare an pe 3 noiembrie.
1955 – Cercetătorii americani Carlton-Schwerdt şi Schaffer obţin în formă cristalină virusul care provoacă poliomielita.
1956 – URSS: Armata sovietică reprimă sângeros protestul budapestanilor început în octombrie. Imre Nagy este arestat.
1967 – Preşedintele american Lyndon B. Johnson ţine o reuniune secretă cu cei mai de seamă lideri naţionali (Bărbaţii Înţelepţi) cărora le cere sfatul în privinţa atitudinii de adoptat faţă de refuzul tinerilor de a se mai înrola, protestând astfel împotriva războiului din Vietnam. Cei prezenţi au ajuns la concluzia că opinia publică trebuie să primească rapoarte optimiste despre desfăşurarea războiului.
1983 – Martin Luther King Day: În Grădina Trandafirilor de la Casa Albă, preşedintele Ronald Reagan semnează legea care instituie o sărbătoare federală, care să fie celebrată an de an în a treia luni din ianuarie pentru comemorarea lui Martin Luther King.
1988 – Prima propagare de worm pe Internet.
1989 – Jaguar este cumpărată de societatea Ford.
1991 – Bartolomeu I devine Patriarh al Constantinopolului.
1993 – Camera Reprezentantilor a SUA a votat în unanimitate pentru a acorda României clauza natiunii celei mai favorizate (la 12.10.1993). Senatul american aproba si el clauza (22.10.1993). La 2.11.1993, presedintele SUA, Bill Clinton, a semnat textul Rezolutiei comune a Camerei Reprezentantilor si a Senatului SUA privind ratificarea Acordului comercial între SUA si România pe baza clauzei natiunii celei mai favorizate.
1995 – Cu 25 de ani în urmă Adunarea Generală a ONU a adoptat, cu o largă majoritate de voturi, Rezoluţia privind asigurarea respectării egalităţii limbilor oficiale la Naţiunile Unite şi combaterea supremaţiei limbii engleze; Rezoluţia, care prevede respectarea multilingvismului la ONU, precizează că engleza, araba, chineza, spaniola, franceza şi rusa sunt atât limbi oficiale, cât şi limbi de lucru ale Adunării Generale şi ale Consiliului de Securitate ale ONU, iar franceza şi engleza sunt limbi de lucru ale Secretariatului Organizaţiei.
2000 – Primul echipaj de trei astronomi (2 ruşi şi un american) ajunge la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Nașteri…
1082 – S-a născut împăratul chinez Huizong din dinastia Song, un mare pictor și caligraf; (d. 1135).
1699 – S-a născut la Paris, Jean Baptiste Siméon Chardin, pictor francez, considerat ca unul din cei mai mari artişti ai secolului al XVIII-lea (d. 06.12.1779 la Paris).
1739 – S-a născut Carl Ditters von Dittersdorf, compozitor şi violonist austriac (m. 24.10.1799).
1755 – S-a născut, la Viena, regina Maria Antoaneta, soţia regelui francez Ludovic al XVI-lea; fiică a împăratului Francisc I şi a împărătesei Maria Tereza; nepopulară în Franţa din cauza frivolităţii şi a respingerii oricăror iniţiative de reformă (m.16.X.1793, ghilotinată, în timpul Revoluţiei franceze, după doi ani de temniţă).
1767 – S-a născut prinţul Eduard, Duce de Kent, al patrulea fiu al regelui George al III-lea al Marii Britanii şi tatăl reginei Victoria; (d. 1820).
1815 – S-a născut, la Lincoln, Marea Briatnie, George BOOLE, matematician, logician şi filosof britanic; considerat creatorul logicii matematice moderne (m.1864).
1844 – S-a nascut Mehmed V, al 35-lea sultan al Imperiului Otoman; (d. 1918).
1856 – S-a născut, la Solca, jud. Suceava, compozitorul roman Victor VASILESCU (m.1938).
1869, 2/14 – S-a născut, la București, Iulia Hașdeu, poetă română de limbă franceză; fiica lui Bogdan Petriceicu Hașdeu; a publicat în timpul vieţii doar patru poezii; creaţia sa, scurtă, dar densă, scrisă în limba franceză, a fost publicată postum de tatăl său (m. 1888). NOTĂ: Unele surse dau ca dată a naşterii exclusiv stilul nou – 14 noiembrie 1869 (d. 29 septembrie 1888, la București).
1873 – S-a născut la București, Dimitrie Paciurea, sculptor român (d. 14.07.1932).
1880 – S-a născut istoricul american Theodor Riker (Thad Weed Riker); s-a aplecat asupra istoriei moderne a României: bun cunoscător al perioadei de dinaintea unirii Principatelor Române, precum şi al domniei lui Alexandru Ioan Cuza; membru corespondent străin al Academiei Române din 1933 (m. 1952).
1885 – S-a născut Harlow Shapley, astronom american, cel care a descoperit mărimea şi forma Căii Lactee (m. 1972).
1892 – S-a născut Paul ABRAHAM (Pál Ábrahám), compozitor german de origine ungară (m. 9.V.1960).
1898 – S-a născut medicul Leon Daniello; cadru didactic la Facultatea de Medicină din Cluj, a fost primul profesor universitar de pneumoftiziologie din învăţământul medical românesc; alături de dr. Iuliu Haţieganu, s-a ocupat de organizarea profilaxiei antituberculoase la studenţi, înfiinţând, la Cluj, primul dispensar studenţesc din România şi unul dintre primele din Europa (1926); membru corespondent al Academiei Române din 1965 (m. 1970).
1906 – S-a născut, la Milano, Luchino VISCONTI, regizor şi scenarist italian de teatru și film. Precursor al neorealismului; a pus în scenă numeroase piese clasice și moderne, în proză, dar și lirice, în special pentru Maria Callas („Rocco şi fraţii săi”, „Nopţi albe”) (d.17.03.1976).
1908 – S-a născut la Bacău, Dimitrie Berea, pictor român; a fost pictorul român cu una dintre cele mai ridicate cote de licitaţie pentru lucrările realizate; a fost un răsfăţat al vedetelor de la Hollywood şi pictorul lor oficial, a fost căutat de capetele încoronate ale lumii, de oamenii politici, de scriitorii de succes şi de alte oficialităţi, pentru a le realiza portretul, şapte mari tablouri ale pictorului, decorând în prezent Consulatul Regatului Unit al Marii Britanii din New York (d. 1975 la Paris).
1910 – S-a născut, la Bucuresti, Ion Lucian MURNU (m.1984), pictor si sculptor roman.
1911 – S-a născut la Heraklion, Creta, poetul grec Odysseas Elytis (pseudonimul literar al lui Odysséas Alepoudhélis), laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in anul 1979. Elytis a fost şi un talentat pictor, el realizând numeroase ilustraţii, în colaje, pentru lumea sa poetică (m.18.03.1996 la Atena).
1912 – S-a născut lingvistul Gheorghe Ivănescu; specialist în istoria limbii române şi în lingvistica generală; membru corespondent al Academiei Române din 1965 (m. 1987).
1912 – S-a născut poetul si prozatorul Vasile Dobrian („Steaua inimii”, „Umbra unei melancolii”) (m.1999).
1913 – S-a născut, la New York, Burt LANCASTER (m. 21.10.1994), actor american de teatru si film. A primit Premiul Oscar in 1960 („Ghepardul”, „Profesioniștii”).
1913 – S-a născut Ion Şerfezi, dirijor şi profesor român (m. 06.04.1992).
1916 – S-a născut Laurențiu FULGA (pseudonimul lui Laurenţiu Ionescu), scriitor roman; a scris nuvele fantastice, romane de evocare a razboiului si a dramelor de constinta, pe fundalul mitico-filozofic (m.16.11.1984).
1917 – S-a născut actriţa americano-canadiană Ann RUTHERFORD (m.11.VI.2012).
1925 – S-a născut pictorul George Vlaescu.
1926 – S-a născut Ştefan Sevastre, pictor (d. 23 decembrie 2017).
1928 – S-a născut Liviu Ionescu, compozitor şi dirijor român (m. 13.11.2000).
1929 – S-a născut Richard E. Taylor, fizician american de origine canadiană, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1990, împreună cu Henry Way Kendall şi Jerome Friedman, pentru cercetările de pionierat privind împrăştierea inelastică în profunzime a electronilor pe protoni şi neutroni legaţi, cercetări esenţiale pentru dezvoltarea modelului quarkurilor din fizica particulelor.
1932 – S-a născut Melvin SCHWARTZ, fizician american;laureat al premiului Nobel pentru fizica in anul 1988, impreuna cu L.Lederman si J.Steinberger.
1940 – S-a născut scenaristul, scriitorul şi jurnalistul italian Vincenzo Cerami, cunoscut la nivel internaţional ca autor al scenariului filmului „Viaţa este frumoasă” de Roberto Benigni (m. 2013).
1944 – S-a născut Patrice Chéreau, actor de film, scenarist, regizor şi producător francez (m. 2013).
1946 – S-a născut Petre Lupu, actor Bulandra.
1946 – S-a născut dirijorul şi compozitorul italian Giuseppe Sinopoli (decedat 21.04.2001).
1948 – S-a născut, în comuna Ceptura, județul Prahova, Gl.(r.) Constantin Degeratu, general de armată român, care a îndeplinit funcția de Șef al Marelui Stat Major al Armatei Române .
1948 – S-a născut, în Baia Mare, Zoe Vida Porumb, artist plastic textil din Baia Mare, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1976; este fiica Ecaterinei Vida, profesoară de pian şi a sculptorului Gheza Vida.
1951 – S-a născut Iolanda Mihaela Manolescu, artist decorator, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
1955 – S-a născut Mariea Boz, pictor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
1955 – S-a născut Răzvan Ionescu, actor, teatrolog, teolog, scriitor şi profesor.              1964 – S-a născut chitaristul Valter Popa, membru al formaţiei „Iris”.
1969 – S-a născut Dan Dobre, medic si scriitor.
1972 – S-a născut Diana Schiau, pictor, sculptor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Decese…
1816 – A murit Gheorghe Șincai, istoric, filolog, traducator, poet, reprezentant al Scolii Ardelene. Spirit iluminist, a adus o contributie fundamentala in actiunea de raspindire a culturii in mediul rural din Transilvania si a elaborat alaturi de Samuil Micu prima gramatica tiparita a limbii romane: “Elementa linguae daco-romanae sive valachicae” (Viena, 1780) (n.28.02.1754).
1854 – A încetat din viață, la București, Anton PANN (n.aprox1796, la Sliven/Bulgaria), scriitor, folclorist și compozitor român. A scris muzica pentru imnul Revoluției de la 1848, „Deșteaptă-te, române”, astăzi imnul național al României (Poezii deosebite sau Cântece de lume, Năzdrăvănile lui Nastratin Hogea, Povestea vorbii).
1918 – A murit, la Pitești, jud. Argeș, Nicolae I. Apostolescu, critic şi istoric literar, comparatist (este iniţiatorul metodei comparatiste de tip pozitivist în cercetarea literară românească) (n. 4 mai 1876, în Alexandria).
1942 – A murit, Slt. Aviator PANAIT CRĂCIUN Ioan, comandant de bord la Flotila 2 Bomb. Tecuci. La a doua misiune asupra localitatii HOPERSCAIA din Ucraina, în Bătălia pentru Stalingrad, a fost lovit în plin de AcA și doborât in flăcări deasupra teritoriului inamic.
1946 – A murit compozitorul Francisc Hubic (n. 1883).
1950 – A murit dramaturgul şi criticul literar de origine irlandeză George Bernard Shaw, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 1925 („Pygmalion”, „Sfânta Ioana”, „Candida”) (n.26.07.1856).
1960 – A murit Dimitri Mitropoulos, dirijor, pianist şi compozitor american de origine greacă (n.01.03.1896).
1966 – A încetat din viață Peter DEBYE, fizician si chimist olandez.Stabilit in USA, laureat al premiului Nobel pentru chimie, in anul 1936; autor al teoriei dipolilor moleculari; a pus bazele legii cuantice generale a feromagnetismului; a lucrat in domeniul temperaturilor joase (n.1884).
1975 – A murit Pier Paolo Pasolini, scriitor, critic, scenarist, actor si regizor de film italian (n.05.03.1922).
1976 – A murit Szilágyi Domokos, poet şi eseist maghiar din România (n. 1938).
1987 – A trecut la cele vesnice, la Iași, Nicolae V.TURCU (n.1935), filozof si scriitor roman; a publicat poezie, proza, teatru, aforisme, eseuri; Volume de proza: „Perturbații”(1967),„Iarba verde de acasă”(1977), „Soarele”(1979).
1992 – A murit Hal ROACH, producător, regizor şi scenarist american de film; realizatorul celebrului cuplu „Stan şi Bran” (Stan Laurel şi Oliver Hardy) (n.14.I.1892).
1998 – A murit la Cluj Napoca, istoricul Ştefan Pascu; bogată şi variată activitate în domeniul istoriei medievale şi moderne a României; membru al Academiei Române din 1974 (n. 14.05.1914 Apahida, județul Cluj).
2001 – A încetat din viață, la Iași, George POPA (n.1920) artist liric român; a fost unul dintre soliștii de marcă ai Operei Române din Iași.
2004 – A murit, asasinat, Theo van Gogh, cineast și scriitor olandez, realizatorul mai multor pelicule controversate (documentarul „0605”) (n.23.07.1957).
2005 – A murit Lena (Elena) Constante, artistă plastică (artă decorativă şi ilustraţie de carte) şi scriitoare (memorialistică de detenţie); arestată în 1948 sub acuzaţia falsă de complot, în „lotul Pătrășcanu” (împreună cu Lucrețiu și Elena Pătrășcanu, cu soțul său, folcloristul Harry Brauner, cu filosoful Bellu Zilber ş.a.) (n. 18.06.1909).
2007 – A murit coregraful rus Igor Moiseev, fondatorul companiei de balet care îi poartă numele (n. 21.01.1906).
2009 – A murit actorul spaniol José López Vázquez, considerat un simbol al cinematografiei iberice (n. 11.03.1922).
2010 – A murit, la Basel, Elveția, dirijorul rus Rudolf Barshai (n. 28 septembrie 1924, Labinsk, Rusia).
2012 – A murit americanul Milt Campbell, primul campion olimpic de culoare la decatlon în 1956; este singurul american inclus atât în Hall of Fame-ul atletismului, cât şi în cel al nataţiei (n. 1933)

Calendar Creștin-Ortodox…

Sfinții Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor și Anempodist.

 

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 2 noiembrie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 2 noiembrie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

21 ianuarie 1941 – Generalul Antonescu, şeful statului, îndepărteaza de la putere printr-o lovitura de stat Mişcarea Legionară cu care intrase în conflict…

Rebeliunea legionară (21-23 ianuarie 1941) a reprezentat confruntarea violentă dintre gruparea Garda de Fier și fostul lor partener la...

21 ianuarie – CALENDARUL ZILEI…

1077: Henric al IV-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman, se prezintă ca penitent la Canossa (localitate din Italia de nord), pentru a obține iertarea...

20 ianuarie CALENDARUL ZILEI…

1368 - În urmă cu 653 de ani Vladislav I (Vlaicu Vodă), domnitor al Ţării Româneşti, confirma braşovenilor privilegiile lor comerciale la sud de...

19 ianuarie – CALENDARUL ZILEI…

1419 - În timpul războiului de 100 de ani: orașul francez Rouen s-a predat lui Henric al V-lea al Angliei. Războiul de 100 de...

18 ianuarie – CALENDARUL ZILEI…

1486: Regele Henric al VII-lea al Angliei se căsătorește cu Elisabeta de York, fiica lui Eduard al IV-lea(oprind astfel războiul celor două roze). Henric...
- Advertisement -corhaz1 - 2 noiembrie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 2 noiembrie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments