13.9 C
București
joi, noiembrie 26, 2020

20 martie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

26 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1710 - În timpul domniei lui Dimitrie Cantemir, Ion Neculce și-a recăpătat funcția de mare spătar. 1778 - În Insulele...

25 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1177 - Bătălia de la Montgisard, singura dată în care sultanul Saladin a fost învins de cruciaţi. Armatele unite...

24 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1473 - Ştefan cel Mare al Moldovei cucereşte Cetatea Dâmboviței (Bucureștilor) şi instalează ca domn al Munteniei pe Laioltă...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 20 martie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

„Ziua Internaţională a Fericirii”; a fost proclamată de Adunarea generală a ONU prin rezoluţia 66/281 din 12 iulie 2012, care cere celor 193 de ţări membre să celebreze această zi ”în manieră potrivită, în special prin activităţi educative” şi să abordeze politici publice care să crească bunăstarea popoarelor.Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber– „Echinocţiul de primăvară” (Miercuri, 20 martie 2020, la ora 05:50 ora României, va avea loc echinocţiul de primăvară, ziua care marchează începutul primăverii astronomice); echinocţiul desemnează fiecare din cele două momente ale anului când Soarele se află pe traiectoria ecuatorului ceresc şi când ziua este egală cu noaptea. Începând de la această dată, durata zilei, faţă de cea a nopţii, va fi în continuă creştere, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstiţiul de vară, astfel, există un echinocţiu de primăvară şi unul de toamnă.Este posibil ca imaginea să conţină: nor, cer, noapte şi în aer liber– „Ziua Internaţională a Francofoniei”; marchează înfiinţarea, la 20 martie 1970, a Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică, devenită, în 1996, Agenţia Francofoniei; se sărbătoreşte, în fiecare an, în toate ţările care au în comun folosirea limbii franceze ca limbă naţională oficială, de comunicaţie internaţională, de cultură sau de lucru (România a intrat în Mişcarea francofonă în anul 1991, cu statut de observator, iar în 1993 a devenit membru cu drepturi depline).
– „Ziua Mondială a Sănătăţii Orale”, este marcată pentru a promova conştientizarea la nivel mondial a problemelor de sănătate orală. Ziua, celebrată pentru prima dată pe 12 septembrie 2008, a fost adoptată de Adunarea Generală a Federaţiei Dentare Internaţionale (FDI), pentru a marca aniversarea Conferinţei Internaţionale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii cu tema „Îngrijirile primare de sănătate” de la Alma Ata, Kazakhstan, desfăşurată între 6-12 septembrie 1978. Ziua a fost aleasă şi în onoarea fondatorului FDI, medicul francez Charles Godon (n. 1854 – m. 1923). Din motive practice, legate de posibilităţile de planificare şi de organizare a campaniilor, FDI a modificat, din 2013, data la care se sărbătoreşte această zi, în loc de 12 septembrie fiind 20 martie
– „Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret”, marcată pentru prima oară în anul 2001, la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale a Teatrului pentru Copii şi Tineret/ASSITEJ (organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1965). Începând cu anul 2001, în data de 20 martie, în peste 80 de țări ale lumii instituțiile și companiile de teatru pentru copii sărbătoresc împreună cu publicul Ziua Internaționala a Teatrului pentru Copii și Tineret. Evenimentul a fost introdus în calendarul sărbătorilor culturale internaționale la inițiativa Asociației Internaționale a Teatrelor pentru Copii și Adolescenți (ASSITEJ), cu scopul de a atrage atenția unui public cât mai numeros asupra artei teatrale dedicate copiilor și tinerilor, pe de o parte, dar și de a dezvălui necesitatea ei în dezvoltarea personalității acestora, pe întreg mapamondul.
– „Ziua Internaţională de Combatere a Insomniei” este marcată, la iniţiativa OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii), în ziua echinocţiului de primăvară, când ziua este egală cu noaptea, pentru a sugera faptul că trebuie să existe un echilibru între activităţile din timpul zilei şi odihna proprie timpului nopţii.
Evenimente…
1413: Henric al V-lea devine regele Angliei.
1476: Scrisoarea Papei Sixt al IV-lea catre Stefan cel Mare, domn al Moldovei (1457-1504), în care îi lauda vitejia care “a adus atâta stralucire numelui tau, ca esti în gura tuturor si laudat cu deosebire de toti în unire de simtiri”
1815: Napoleon intra în Paris dupa ce evadeaza de pe insula Elba cu o armata de 140.000 si în jur de 200.000 de voluntari începând cele „100 de zile”
1848: Regele Ludwig I al Bavariei abdica
1852: „Coliba unchiului Tom” a prozatoarei americane Harriet Stowe Beecher, a vazut pentru prima dată lumina tiparului.
1861: Un cutremur distruge complet Mendoza, oraș în vestul Argentinei.
1871 – Se împlinesc 149 de ani de când a avut loc şedinţa de constituire a Societăţii Academice Literare „România Jună” din Viena. Societatea Academică Literară „România Jună” din Viena a fost una dintre cele mai importante organizaţii ale studenţilor români din capitala imperiului Austro-Ungar. Preşedinte al societăţii a fost ales Ioan Slavici, iar bibliotecar, poetul Mihai Eminescu. Între membrii de seamă ai României June s-au numărat Titu Maiorescu, Virgil Oniţiu, Vasile Goldiş ş.a.
1879 – Acum 141 de ani în România intra în vigoare Convenţia poştală universală, încheiată la Paris, la 1.VI.1878, de Congresul poştal internaţional (20.III/1.IV).
1916: Albert Einstein publică teoria relativităţii.
1962: România și Algeria stabilesc relații diplomatice la nivel de ambasadă.
1965 – În urmă cu 55 de ani România devenea membră a Organizaţiei Interguvernamentale pentru Navigaţie Maritimă, organizaţie specializată a ONU (creată la 17.III.1959), cu sediul la Londra. În cadrul acestei agenții specializate denumite în prezent Organizația Maritimă Internațională, România este parte la toate convențiile internaționale majore privind siguranța navigației, prevenirea poluării și facilitarea traficului maritim internațional.
1966: Trofeul Cupei Mondiale la Fotbal este furat din Central Hall, Londra.
1969: John Lennon, liderul trupei The Beatles, s-a însurat cu Yoko Ono în Gibraltar.
1986: Jacques Chirac devine prim ministru al Franței.
1989 – Cu 30 de ani în urmă, între 20 şi 22 martie, a fost întocmită şi semnată Convenţia de la Basel privind controlul deşeurilor periculoase peste frontiere şi eliminarea lor. Adoptată la Conferinţa internaţională asupra deşeurilor toxice din martie 1988, aceasta a fost ratificată la 5.V.1992. România a aderat la Convenţie prin Legea nr.6 din 25 ianuarie 1991.
1990: Namibia a devenit republica independentă.
1995 – Acum 25 de ani a avut loc atentatul terorist de la metroul din Tokyo, organizat de secta Aum, soldat cu 12 morţi şi peste 5.500 de persoane intoxicate cu gaz sarin, fiind primul atentat terorist cu armă chimică înregistrat în lume.
1996: Începe scandalul “vacii nebune”, o dată cu anunțul ca bovinele atinse de ESB pot transmite omului maladia Kreutzfeldt-Jakob.
1997: S-a desfasurat, la București, Forumul Crans Montana (20, 21, 22 si 23 martie).
1999: Cei circa 1.400 de observatori ai OSCE sunt evacuați din provincia sârbă, în Macedonia. Forțele de securitate sârbe și armata iugoslavă își multiplică acțiunile împotriva UCK, la Drenica.
2000 – În urmă cu 20 ani, la această dată se inaugura, la Spitalul Clinic Fundeni, primul centru de transplant medular din România.
2000 – Papa Ioan Paul al II-lea a intreprins o vizită în Țara Sfântă cu un mesaj de căință din partea Bisericii Catolice pentru evrei și de recunoaștere a dreptului la un stat propriu pentru palestinieni.
2003 – Tot într-o zi de 20 martie, acum 17 ani, aviaţia americană a lansat primele raiduri asupra Bagdadului, la scurt timp după expirarea ultimatumului formulat de preşedintele SUA, George W. Bush, la adresa lui Saddam Hussein. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a anunţat (la ora locală 4:50) declanşarea Războiului din Irak. Două rachete subsonice de tip Tomahawk au fost lansate de pe nava USS Bunker Hill cu destinaţia Bagdad. Războiul a fost declanşat sub pretextul că Irakul ar deţine arme de distrugere în masă. Liderul irakian Saddam Hussein a fost capturat în decembrie 2006 şi spânzurat câteva zile mai târziu. Timp de aproape nouă ani, cât a durat războiul, peste o sută de mii de oameni şi-au pierdut viaţa de ambele părţi ale baricadei, printre care şi trei români, în timp ce numărul răniţilor a depăşit pragul de două sute de mii de oameni.
2004: A fost dezvelită, în faţa Patriarhiei, statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, monument realizat de sculptorul Paul Vasilescu.Statuia a fost dezvelită de preşedintele României în prezenţa unor oficilităţi române, printre care premierul României şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Statuia, inaugurată la 184 de ani de la naşterea domnitorului român, a fost sculptată de Paul Vasilescu. Oficialităţile române au privit amplasarea statuii în Bucureşti ca pe o reparare morală şi istorică, întrucât capitala României nu avea nicio statuie a primului domnitor al României moderne. Patriarhul Teoctist a ţinut să precizeze că amplasarea statuii în dealul Patriarhiei nu a fost întâmplătoare, aici fiind locul în care Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al României.

Nasteri…
43 î.Hr: S-a născut Publius Ovidius Naso poet latin, cunoscut sub numele de Ovidiu; datorită perfecţiunii formale a stilului, umorului fin şi fanteziei creatoare a devenit unul dintre clasicii literaturii latine, alături de Horaţiu şi Virgiliu (m. 17 d.Hr.).
1735: S-a născut Torbern Olof Bergman, chimist şi mineralog suedez; cunoscut pentru lucrarea sa din 1775 „Disertaţie despre Atracţiile Elective”, conţinând cele mai cuprinzătoare tabele despre afinitatea chimică publicate vreodată (m. 1784).
1770: S-a născut Johann Friedrich Hölderlin, poet, prozator, dramaturg german (d. .07.06.1843)
1811: S-a născut, la Palatul Tuileries în Paris, Napoleon al II-lea al Franţei (Napoléon François Joseph Charles (Bonaparte), Duce de Reichstadt) (d. 22 iulie 1832).
1820: S-a născut în Bârlad, Moldova, Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1866) (m.15.05.1873 în Heidelberg, Germania).Imagini pentru ai cuza1828: S-a născut Henrik Ibsen, dramaturg norvegian, considerat părintele teatrului modern european, unul dintre reprezentanții de seamă ai dramei de idei din literatura mondială (“Peer Gynt”, “Stilpii societatii”) (m.23.05.1906).
1830: S-a născut, în Lipova, jud. Arad, Anastasie Marian Marienescu, academician român, folclorist, etnograf, scriitor (d. 6 ianuarie 1915, Sibiu).
1831: S-a născut Theodor Aman, pictor şi grafician român, membru al Academiei Române din 1990 (d. 19.08.1891)
1847: S-a născut, Ismail, sudul Basarabiei, acum în Ucraina, muzicologul Gavriil Musicescu, compozitor, pedagog şi dirijor român, cunoscut mai ales prin lucrările sale corale (m.08.12.1903, la Iași).
1857: S-a născut, la Hidiș, actualul Podeni, jud. Cluj, Ioan Paul, profesor de estetică la Universitatea din Cluj, prozator din gruparea “Vieţii româneşti” (d. 18.03.1926, la Cluj Napoca).
1872: S-a născut, în Măcăreşti, judeţul Iaşi, Ioan Botez (prenumele la naştere: Ioan Iancu), istoric literar si eseist, om politic liberal (deputat şi senator); frate cu Corneliu Botez (amândoi, colaboratori ai lingvistului Alexandru Philippide la „Dicţionarul limbii române”); membru fondator, împreună cu Constantin Stere şi Garabet Ibrăileanu, al revistei „Viaţa românească” (1906) (m.14.02.1947, în Bucureşti).
1873: S-a născut Constantin Banu, om politic român (d. 08.09.1940)
1874: S-a născut Börries von Münchhausen, poet german (d. 16.03.1945)
1877, 20.III / 1.IV: S-a născut, la Căiuţi, Bacău, Radu R. Rosetti, general şi istoric, unul dintre cei mai de seamă istorici militari români; membru titular al Academiei Române din 1934 (m. 02.06.1949 în Închisoarea Văcăreşti).l 73975 - 20 martie - CALENDARUL ZILEI...
1886: S-a născut, în București, George Topârceanu, poet, prozator, memorialist și publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936 (d. 07.05.1937, la Iași).
1890: S-a născut Beniamino Gigli, tenorul italian, considerat unul dintre cei mai importanţi tenori ai tuturor timpurilor (m. 1957).Imagini pentru george topîrceanu1895: S-a născut, la Râmnicu-Vâlcea, General de divizie Mihail ANDRONESCU, un valoros artilerist, un remarcabil profesor și un mare teoretician militar (d. ?).
1898: S-a născut, la Constanța, Aram Frenkian, filosof, filolog, traducător şi eseist român (m. 10 septembrie 1964, București).
1898 – S-a născut, la Grăjdana -Tisău, jud Buzău, Traian Ionescu-Nişcov, slavist, traducător, editor român (m. 01.09.1989).
1901: S-a născut, la Crișcior, județul Hunedoara, Ștefan Pașca, lingvist și filolog român, studii de onomastică şi de literatură română veche; membru corespondent al Academiei Române din 1955 (d. 6.11.1957, Cluj-Napoca).lingvist - 20 martie - CALENDARUL ZILEI...
1904: S-a născut psihologul american Burrhus Frederic Skinner; contribuţii în teoria behaviorismului („cutia lui S”); lucrările sale au influenţat metodele de studiere a comportamentului uman (m. 1990).
1911: S-a născut violonistul şi pedagogul George Manoliu (m. 1997).
1915: S-a născut Constantin Palade, compozitor şi dirijor de cor (m. 1974).
1915: S-a născut, în Ucraina, Sviatoslav Richter, pianist rus, unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului XX (m.1.08.1997).
1917: S-a născut Vera Lynn (Margaret Welsh), cantareata britanica.
1928: S-a născut, în Pogana, județul Vaslui, Cicerone Poghirc (Cicerone George D. Poghirc), filolog si tracolog, stabilit in Franța (d. 15.04.2009).
1929: S-a născut, la Peștișani, județul Gorj, Grigore Brâncuş, lingvist, doctor în filologie din 1968. Profesor consultant la Catedra de limba română a Universității din București. Membru corespondent al Academiei Române. .
1937: S-a născut Jerry Reed (Hubbard), vocalist, chitarist si compozitor american (d. 31.08.2008).
1940: S-a născut, în Turda, România, Andrei Fischof, scriitor român și israelian, (poet, publicist, traducător). Publică în reviste literare din România și Ungaria și în publicații literare din Statele Unite, Germania, Noua Zeelandă și altele.
1943: S-a născut Gabriel Istrate, istoric literar si traducator.
1943: S-a născut, în București, Marius Robescu, poet şi traducător (m. 20 octombrie 1985, Bucureşti).
1944: S-a născut Erwin Neher, medic și biofizicianul german, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în anul 1991, alături de Bert Sakmann.
1945: S-a născut Gavril Iosif Chiuzbaian, jurist, fost ministru al Justiţiei, preşedinte al Uniunii Juriştilor.
1949: S-a născut Anca Petrescu, politician român, arhitecta care a proiectat „Casa Republicii” (actualmente Palatul Parlamentului) din Bucureşti, cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil din lume (ca suprafaţă) (m.30.10. 2013).
1950: S-a născut Carl Palmer, baterist, compozitor si vocalist britanic (Atomic Rooster, Emerson, Lake & Palmer, Asia).
1950: S-a născut Gheorghe Bălăceanu, pictor, sculptor.
1950: S-a născut Wiliam Hurt, actor american de film.
1951: S-a născut Jimmie Vaughn, chitarist american, fratele lui Steve Ray Vaughn (Fabolous Thunderbirds).
1952: S-a născut, în satul Mureșenii de Câmpie, comuna Sava (astăzi comuna Pălatca, jud. Cluj), Ioan Moldovan, poet, eseist, redactor șef al revistei „Familia”din Oradea, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
1952: S-a născut, la Cisnădie, jud. Sibiu, Marcel Bunea, pictor, doctor în Arte Vizuale, absolvent al Universității de Artă, București în 1982, din 2006 Conferențiar universitar, Secţia Pictură, la Universitatea Naţională de Arte, București, din 2009 Vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România, 2002-2006 Vicepreşedinte al Filialei de Pictură – Bucureşti, din 2008 Șef al Catedrei Pictură, Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, 2004-2011 Director al Departamentului Pictură, Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, din 2011 Membru UAP, 1990.
1954: S-a născut, la Timişoara, Alexandru Jakabhazi, grafician și pictor din Timişoara, lector drd. la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Arte. Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România – Filiala Timișoara, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
1956: S-a născut Fonso Martin, vocalist si percutionist britanic (Steel Pulse).
1958: S-a născut Holly Hunter, actriță americană de film laureată cu premiul Oscar, pentru rolul Ada din pelicula Pianul, regizată în 1993 de Jane Campion.
1959: S-a născut, la Slatina, Felicia Filip, soprană română, numită de presa internaţională “noua regină a Traviatei”.felicia - 20 martie - CALENDARUL ZILEI...
1962: S-a născut, în Munteni Buzău, Andrei Damian (pseudonimul lui Damian Ştefan), poet, fost director al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a Municipiului Bucureşti. A murit luni, 26 octombrie 2010, în urma unui accident rutier petrecut cu câteva zile înainte.
1966: S-a născut în localitatea Bumbeşti Jiu, judeţul Gorj, Ion Buzera, eseist, critic şi istoric literar. .
1976: S-a născut, în Phoenix, statul Arizona, Statele Unite, Chester Charles Bennington, muzician, cantautor și actor american. El a fost cunoscut mai ales ca vocalist principal al formațiilor rock „Linkin Park” și „Dead by Sunrise”. A fost găsit spânzurat, joi dimineaţa, 20 iulie 2017, (cu puţin timp înainte de ora 9 dimineaţa, ora Americii), în locuinţa sa din Palos Verdes Estates, Los Angeles, statul California, Statele Unite.

Decese…
1413: A murit Regele Henric al IV-lea al Angliei (n. 1367)
1727: A murit Isaac Newton, fizician, astronom și matematician englez, cel care a pus bazele mecanicii clasice și ale mecanicii cerești. Cea mai importanta descoperire a sa a fost „Legea atracției universale”, formulată în 1687 (n.25.12.1642).
1878: A murit Julius Robert von Mayer, naturalist și medic german (n. 1814)
1906: A murit Vasile Pogor, poet, traducator si publicist român (a oferit cititorilor tălmăciri variate, de la scrieri ale antichităţii până la modernii Baudelaire, Poe sau Bret Harte); întemeietor, alături de Titu Maiorescu, Iacob Negruzzi, Petre P. Carp şi Theodor Rosetti, al Societăţii “Junimea” (n. 1834).
1923: A murit, în Bucureşti, istoricul Dimitrie Onciul, considerat creatorul şcolii critice în istoriografia română; întemeietorul (1922) şi primul preşedinte al Comisiei Consultative Heraldice; conducător al Arhivelor Statului din Bucureşti (1900-1923); membru al Academiei Române, preşedinte al acestui for (1920-1923) (n. 26 octombrie 1856, Straja, judeţul Suceava)
1934: A murit, la Palatul Lange Voorhout, Haga, Țările de Jos, Emma de Waldeck și Pyrmont, regină a Țărilor de Jos, a fost a doua soție a regelui Willem al III-lea al Țărilor de Jos. A fost regentă (1890–1898) și regină mamă (1890–1934) a Țărilor de Jos (n. 2 august 1858 la Castelul Arolsen, Waldeck, Imperiul German).
1943: A murit Ioan Ciurea, medic veterinar şi parazitolog; se numără printre primii care au aplicat metoda experimentală în parazitologie; membru corespondent al Academiei Române din 1927 (n. 1878).
1951: A murit Artur Gorovei, animator al folcloristicii românești, fondatorul si conducatorul primei reviste românești de folclor, „Șezătoarea” (n.19.02.1864).
1965: A murit Dariu Pop, compozitor, dirijor de cor şi folclorist (n. 1887).
1967: A murit, în București, Mihai Tican – Rumano (Mihai Tican), scriitor și explorator român, faimos călător din perioada interbelică; cultuva exotismul, pitorescul si senzationalul in memorialistica romaneasca („Icoane dunărene. Dunărea, delta și taina bălților”, „Argentina. Amintiri”), (n. 2 iulie 1893, Berevoiești, județul Argeș).
1975: A murit, la Bucureşti, Tiberiu Vornic (pseudonim al lui Tiberiu Oprea), prozator, dramaturg, traducător şi publicist de notorietate în perioada interbelică (n. 21 ianuarie 1900, Tohanu Vechi, azi Zărneşti, judeţul Braşov).
1991: A murit, în Bethlehem, Pennsylvania, SUA, Dimitrie Onofrei, tenor român, stabilit la Chicago, unde s-a dedicat carierei pedagogice (n. 6 august 1897, Iași).
1992: A murit, la Bucureşti, fizicianul Valeriu Novacu. A adus contribuţii teoretice în fizica particulelor elementare. Este membru corespondent al Academiei Române din 1948 (n. 26 iunie 1909, în Pecica, județul Arad).
1993: A murit Polykarp Kusch, fizician american de origine germană, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1955, împreună cu Willis Lamb, pentru că a determinat că momentul magnetic al electronului este mai mare decât valoarea teoretică, descoperire ce a condus la noi inovaţii în electrodinamica cuantică (n. 1911)
1996: A murit poetul Ioanid Romanescu (n. 1937)
2002: A murit George Macovescu, scriitor, ziarist şi diplomat; ministru al afacerilor externe (1972-1978) (n. 28.05.1913, la Joseni, Buzău).
2003: A murit Nicolae Beloiu, compozitor (n. 1927). Nota: Unele surse dau ca dată a morţii 10 martie 2003.
2003: A murit Gheorghe Şaru, pictor, stabilit în SUA (n. 1920).
2004: A murit Regina Juliana a Olandei (n. 30.04.1909)

Calendar creștin-ortodox…
– Sfinții Cuvioși Mucenici uciși în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit. Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul, Episcopul Bitiniei.

Surse: http://www.stirilazi.ro. http://www.radioiasi…./http://ro.wikipedia.org/,http://www.calendarul-zilei…http://radioconstanta.ro… și http://www.rador.ro/…

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 20 martie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 20 martie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

26 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1710 - În timpul domniei lui Dimitrie Cantemir, Ion Neculce și-a recăpătat funcția de mare spătar. 1778 - În Insulele...

25 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1177 - Bătălia de la Montgisard, singura dată în care sultanul Saladin a fost învins de cruciaţi. Armatele unite ale lui Baudoin al IV-lea...

24 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1473 - Ştefan cel Mare al Moldovei cucereşte Cetatea Dâmboviței (Bucureștilor) şi instalează ca domn al Munteniei pe Laioltă Basarab. 1642 - Abel Tasman este...

23 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

  534 î.Hr. - Acum 1486 de ani, Pisistrate (c. 600-527 î. Hr.), tiran al Atenei, organiza primele reprezentații de teatru. Aceasta este, potrivit istoricilor,...

21 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1615 - Bătălia de la Tătăreni, Alexandru Movilă, sprijinit de nobilii polonezi Mihai Wisniowiecki şi Samuel Koreki, îl învinge pe Ştefan Tomşa şi se...
- Advertisement -corhaz1 - 20 martie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 20 martie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments