13.9 C
București
marți, noiembrie 24, 2020

21 august – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

23 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

  534 î.Hr. - Acum 1486 de ani, Pisistrate (c. 600-527 î. Hr.), tiran al Atenei, organiza primele reprezentații de...

21 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1615 - Bătălia de la Tătăreni, Alexandru Movilă, sprijinit de nobilii polonezi Mihai Wisniowiecki şi Samuel Koreki, îl învinge...

20 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1224 - Acum 796 de ani, era menționată pentru prima dată biserica „Sf. Mihail” din Cisnădioara (jud. Sibiu), monument...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 21 august - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

– „Ziua Medicinei Militare Românești” La 21 august 1862, prin Înaltul Decret Domnesc nr. 4629 , semnat de domnitorul Al. I. Cuza, a luat fiinţă Corpul Ofiţerilor Sanitari din Armată, atestându-se astfel medicina militară ca element specializat pentru asigurarea sănătăţii efectivelor militare.
sărbătoreşte.

Evenimente…
1485 – În Anglia, ia sfârșit „Războiul celor Două Roze”, dintre casele regale pretendente la tronul Angliei.
1700 – Constantin Brâncoveanu, domnitor al Tarii Romanesti, a primit de la Țarul Petru I „Crucea de Cavaler al Ordinului Sf. Andrei”.
1745 – Marele Duce Petru Fedorovici, viitorul Țar Petru al III-lea, s-a căsătorit cu prințesa germană Sophie Friederike Auguste von Anhalt-Zerbst-Dornenburg, mai târziu mai bine cunoscută sub numele de Ecaterina cea Mare.
1772 – Regele Gustav al III-lea impune o nouă constituție a Suediei, prin care a instaurat un scurt regim absolutist.
1810 – Parlamentul suedez alege ca prinț moștenitor pe mareșalul francez Jean-Baptiste Bernadotte.
1818 – Acum 202  ani a fost promulgat Codul de Legi al lui Caragea („Legiuirea Caragea”), inspirat de Codul Civil austriac din 1811 și de Codul lui Napoleon (care, între altele, sporea obligaţiile ţăranilor clăcaşi faţă de stăpânii de moşii), ultimul act al epocii fanariote din Ţara Românească.
1831 – În SUA izbucnește o rebeliune a sclavilor din Southampton County, Virginia, condusă de Nat Turner, în care au fost uciși 55 de albi înainte ca poliția să oprească protestatarii. Turner era un fanatic religios, care susținea că primea ordine de la Dumnezeu.
1841 – Sunt patentate jaluzele de către John Hampton.
1862 – Domnitorul Al. I. Cuza a semnat actul de înființare a Corpului de Ofițeri Sanitari din Armată. Prin Înaltul Decret Românesc nr. 4629 a luat ființă Corpul Ofițerilor Sanitari din Armată, atestându-se medicina militară ca element specializat pentru asigurarea sănătății efectivelor militare.
1878 – În SUA, este fondat American Barr Association – Baroul American.
1897 – Chimistul german Felix Hoffmann de la Bayer a sintetizat heroina prin metoda folosită de chimistul englez C.R. Wright în 1874. Pînă în 1910 a fost etichetată ca fiind un derivat substituit al morfinei, utilizat pentru tratarea tusei iritative la copii.
1897 – A fost fondată prima fabrică de automobile, „Olds Motor Vehicle Company” – Oldsmobile.
1911 – În Franța, la Paris, un angajat al Muzeului Luvru, fură lucrarea Mona Lisa, pictată de Leonardo da Vinci, urmând să fie recuperată după două zile.
1938 – În urmă cu 82 de ani, între 21 şi 22 august, la Bled (Iugoslavia), avea loc ultima sesiune a Consiliului permanent al Micii Înţelegeri (Mica Antantă), pact politico-militar regional încheiat între România, Cehoslovacia şi Iugoslavia în perioada 1920-1921, la iniţiativa lui Nicolae Titulescu, cu scopul de a asigura respectarea tratatelor de pace de la sfârşitul primului război mondial, de a menţine statu-quo-ul teritorial şi de a crea un sistem de alianţe defensive. Pactul a fost destrămat după ocuparea Cehoslovaciei de către fascişti (martie 1939).
1941 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, trupele de vânători de munte germane, escaladează vârful Elbrus, din Munții Caucaz și înfig drapelul german.
1942 – Lansarea filmului de desen animat „Bambi”. „Bambi” este un film de animatie lansat în 1942 produs de Walt Disney, și regizat de David Dodd Hand. Este al 5-lea film din seria de filme animate Disney, serie care a început în 1937 o dată cu „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” și filmul de animație clasică cu cele mai importante încasări din toate timpurile. Este bazat pe povestirea Bambi, A Life in the Woods scrisă de autorul austriac Felix Salten.
1943 – Sfârșitul bătăliei de la Kursk (începută la 5 iulie1943). Cea mai mare bătălie a blindatelor din istorie. Armata germană a pierdut peste 500.000 de oameni.
1945 – Cu 75 de ani în urmă, încurajat de declaraţia guvernelor SUA, Marii Britanii şi URSS la Conferinţa de la Potsdam despre necesitatea unor „guverne democratice” recunoscute în ţările foste satelit ale Germaniei, regele Mihai I a cerut demisia guvernului Groza, pentru a se putea constitui un nou guvern, reprezentativ. În urma refuzului primului ministru, suveranul a refuzat să mai contrasemneze decretele-lege („greva regală”, până la 6.I.1946). În absenţa semnăturii regale, acestea deveneau nule din punct de vedere constituţional.
1955 – Acum 65 de ani, între orele 20:00 şi 22:00, a avut loc prima emisiune experimentală de televiziune din România. Cu un sfert de oră înaintea începerii emisiunilor, a început să fie difuzată imaginea de identificare a staţiei, având pe fundal melodia „Bucureşti, Bucureşti, peste vreme să trăieşti, mai voinic mai frumos…”. La ora 20:00, primele cuvinte au fost rostite de crainica Cleo Steiber: „Bună seara, dragi spectatori. Aici Staţia experimentală de televiziune Bucureşti. Începem primul nostru program…”. Au fost difuzate jurnalul de actualităţi nr. 31, o prezentare din „Tăunul”, documentarul „Asia sovietică”, desenul animat „Ursuleţii” şi alte filme. Deoarece staţia dispunea de un singur videoproiector, pe durata schimbării filmelor existau pauze, în care se difuzau diafilme şi muzică. Emisiile au continuat şi în zilele de 22, 23 şi 24 august 1955, cu alte filme. Televiziunea Română a început să emită la 31 decembrie 1956 într-un studio improvizat din Floreasca, Str. Moliere nr. 2. Aici s-a transmis prima emisiune de televiziune din România – un film pe peliculă. În 1957, primul an de emisie, a avut loc prima transmisie exterioară în direct, cu ocazia recitalului dat de Yves Montand la Sala Sporturilor din Floreasca.
1959 – În urmă cu 61 de ani a intrat în funcţiune, la Institutul de Fizică Atomică (IFA), un betatron (betatronul BOB), primul accelerator conceput şi realizat în întregime în România. În anul 1968 a fost pus în funcţiune, tot la IFA, un accelerator liniar de electroni cu undă progresivă, iar în 1972, un accelerator electrostatic de ioni de tipul Van de Graaff tandem.
1959 – Cu 60 de ani în urmă insulele Hawaii (fostele Insule Sandwich, arhipelag vulcanic în Oceania, în partea centrală a Pacificului) deveneau al 50-lea stat al SUA.
1961 – De la Galeria Națională din Londra a fost furat celebrul tablou al lui Goya, „Ducele de Wellington”. A fost recuperat în 1965.
1965 – Tot într-o zi de 21 august, acum 55 de ani, Marea Adunare Naţională, întrunită în sesiune extraordinară, aproba schimbarea denumirii statului în Republica Socialistă România (din Republica Populară Română). La data de 30.XII.1947 regele Mihai a fost silit să abdice şi să părăsească ţara, iar Adunarea Deputaţilor a adoptat Legea nr. 363, prin care România era proclamată Republică Populară şi adopta o nouă Constituţie.
1968 – Acum 51 de ani, la şedinţa comună a CC al PCR, a Consiliului de Stat şi a Guvernului României era adoptată o poziţie de condamnare a agresiunii armate împotriva Cehoslovaciei. La Bucureşti, a avut loc un mare miting de protest împotriva ocupării Cehoslovaciei de către trupele a cinci state membre ale Tratatul de la Varşovia (URSS, Polonia, RDG, Ungaria şi Bulgaria)
1968 – Tot acum 52 de ani, trupele sovietice şi ale unor state membre ale Tratatului de la Varşovia (Polonia, RDG, Ungaria şi Bulgaria), cu excepţia României, invadau Cehoslovacia, punând astfel capăt „Primăverii de la Praga”.
1969 – Decret al Consiliului de Stat privind inființarea Academiei de Științe Medicale în București.
1978 – La Șantierul Naval din Galați a fost lansat la apă primul cargou multifuncțional românesc de 8.500 tdw.
1978 – În urmă cu 42 de ani a fost inaugurat, la Bucureşti, Muzeul Colecţiilor de Artă (reunind 13 colecţii). Folosind pretextul cutremurului din martie 1977, conducerea PCR a dispus închiderea majorităţii caselor memoriale care adăposteau colecţiile de artă donate statului de către particulari, cu condiţia păstrării lor în casele în care s-au constituit în timpul vieţii colecţionarilor, condiţie încălcată de autorităţile comuniste. Casele în care s-au aflat colecţiile au intrat în administrarea Protocolului de Stat, fiind ulterior închiriate.
1980 – Cu 40 de ani în urmă intra în producţie, la Slatina, primul laminor românesc de folii de aluminiu, conceput și realizat integral în țara noastră.
1986 – Eliberarea bruscă de dioxid de carbon de la Lacul Nyos din Camerun va costa mai mult de 1.700 de vieți omenești și mii de animale moarte.
1991 – Letonia, își câștigă independența față de URSS.
1991 – În URSS, eșuează încercarea de lovitură de stat, împotriva lui Mihai Gorbaciov.
1997 – Daewoo Automobile Romania SA a decis investirea a 450 milioane dolari pentru construirea unei fabrici de motoare și cutii de viteze.
1998 – Faimosul tren „Orient Express” și-a reluat traseul traversând șapte state europene, pe ruta Paris-Istanbul și retur, după 11 ani de întrerupere.
1999 – Președintele României Emil Constantinescu s-a pronunțat împotriva impozitării pensiilor, având în vedere „contextul social și economic al României, în care numeroși oameni în vârstă „aveau venituri extrem de mici”.
2000 – Scafandrii norvegieni ajung la submnarinul rusesc Kursk, naufragiat la 12 august în Marea Barents, dar echipajul acestuia era deja mort.

Nașteri…
1698 – S-a născut unul dintre cei mai faimoşi meşteri de viori ai vremii, Giuseppe Guarneri (del Gesú). Una dintre viorile construite de el i-a aparţinut lui Paganini şi se află expusă în Sala Rossa a Palatului Municipal din Genova (m. 17 octombrie 1744).
1789 – S-a născut Augustin Louis baron de Cauchy, matematician si fizician francez (d. 1857).
1798 – S-a născut Jules Michelet, istoric şi publicist francez; a susţinut şi popularizat în presa franceză Revoluţia de la 1848 din Ţările Române şi unirea Principatelor (m. 1874).
1856 – S-a născut publicistul Constantin C. Bacalbaşa, autor al lucrărilor „Bucureștii de altădată” și „Capitala sub ocupația dușmanului” (m. 5 februarie 1935).
1872 – S-a născut, în Brighton, Aubrey Beardsley (Aubrey Vincent Beardsley), desenator şi ilustrator englez (m. 16 martie 1898).
1874 – S-a născut compozitorul, dirijorul şi profesorul Ioan Bohociu (m. 1944).
1875 – S-a născut Gheorghe Fințescu, profesor şi entomolog român (m. 1948).
1882 – S-a născut fizicianul Augustin Maior; contribuţii în fizica teoretică (teoria relativităţii, a gravitaţiei, termodinamică); a înfiinţat, la Sibiu, prima şcoală de telegrafie şi telefonie din Transilvania (1919). A realizat prima instalatie experimentala din lume de telefonie multipla, pe o linie reala, cu 5 cai, la o distanta de 15 km, in anul 1907, inaintea brevetarii sistemului de telefonie multipla (1911) de catre americanul C.O. Squier (m.03.10.1963).
1893 – S-a născut compozitoarea franceză Lili Boulanger (m. 1918).
1896 – S-a nascut Alexandru Pantazi, matematician roman, membru al Academiei Romane.
1902 – S-a născut regizorul Paul Călinescu, regizor, scenarist şi inovator în domeniul tehnicii cinematografice, unul dintre pionierii cinematografiei românești (filmele: „Răsună valea”, „Porto Franco”, „Pe răspunderea mea”) (m.27.03.2000).
1904 – S-a născut Count Basie (numele real: William James Basie), pianist, compozitor de muzică de jazz şi şef de orchestră afro-american (m. 1984).
1906 – S-a născut Friz (Isadore) Freleng, regizor, scenarist şi producător american de filme de animaţie („Pantera roz”, „Bugs Bunny” etc.) (m. 26 mai 1995 în Los Angeles).
1916 – S-a născut Consuelito Velasquez, pianistă şi compozitoare mexicană (autoarea melodiei de succes mondial „Besame mucho”) (m. 2005).
1920 – S-a născut în localitatea bănățeană Murani dar a locuit în Timișoara încă din perioada gimnaziului, poetul Marius Munteanu, gazetar și profesor de psihologie (defectolog) predând la Şcoala Profesională Specială nr. 2 din Timişoara, unde funcţionează până la pensionare în anul 1980 (m. 2005).
1921 – S-a născut actorul de revistă Gioni Dimitriu (m. 2003).
1923 – S-a născut, in Polonia, politicianul Shimon Peres (Shimon Perski); a fost prim-ministru al
Israelului, iar in 1994, i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace (impreuna cu Yasser Arafat si Yitzak Rabin).
1925 – S-a născut, în Argos Orestiko sau Hrupisti, Grecia, Toma Caragiu unul dintre cei mai mari actori români, de origine aromână, cu activitate bogată în teatru, TV, film. Unul dintre filmele sale de referinţă fiind „Actorul şi sălbaticii” (1975) (m. 4 martie 1977, în București).
1925 – S-a născut Maurice Pialat, regizor de film, actor şi scenarist francez (m. 2003). NOTĂ: Unele surse dau naşterea la 31.VIII.1925.
1927 – S-a născut, la Techirghiol, Constanța, Jean Constantin (pe numele său real Constantin Cornel Jean) actor român de teatru și film, interpret de roluri comice. Printre personajele reprezentate de Constantin se numără cele din seria B.D. (Brigada Diverse), filmele de actiune si de comedie ale regizorului Sergiu Nicolaescu și serialul de televiziune „Toate pânzele sus” (1976). (m.26.05. 2010, Constanța).
1927 – S-a născut la Sculeni, Iași, Ion Ochinciuc, prozator şi dramaturg, membru al Uniunii Scriitorilor din România (d. 4 octombrie 2016, București).
1930 – S-a născut Christiane Legrand, cantareata franceza (Swingle Singers).
1931 – S-a născut Theodor „Freddy” Negrescu, maestru de sunet la Casa de Discuri Electrecord; a lucrat trei ani la Societatea Română de Radiodifuziune, după care a plecat la Electrecord în 1956, unde a muncit, neîntrerupt, până în 1995 (m. 2012)
1931 – S-a născut etnologul Maria Bocşe; autoare de studii şi lucrări privind obiceiurile tradiţionale din Transilvania (m. 2010). NOTĂ: Unele surse dau ca an al naşterii 1939.
1933 – S-a născut publicistul Valentin Păunescu, director general al cotidianului „Curierul Naţional” (m. 2004).
1933 – S-a născut, la Boişoara, judeţul Vâlcea, Constantin Mohanu, etnolog şi istoric literar (d. 15 noiembrie 2006, la Bucureşti).
1934 – S-a născut la Vaslui, Elvira Sorohan, filolog.
1934 – S-a născut, în Denver, Colorado, SUA, John Lewis Hall, fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2005, împreună cu Theodor Hänsch, pentru contributiile aduse la dezvoltarea spectroscopiei de mare precizie, pe bază de laser, inclusiv pentru tehnica pieptenele optic. Hall si Hänsch au împărtit jumătate din premiu, cealaltă fiind acordată lui Roy Jay Glauber.
1938 – S-a născut Kenny Rogers (Kennth Donald Rogers), interpret american de muzică country, producător şi actor.
1939 – S-a născut James Burton, chitarist american.
1939 – S-a născut Ernie Maresca, cantaret si compozitor american.
1939 – S-a născut Harold Reid, vocalist american (Statler Brothers).
1941 – S-a născut Tom Coster, vocalist, chitarist, saxofonist, pianist si compozitor american (Santana).
1941 – S-a născut, la București, Ilinca Tomoroveanu, actriţă de teatru și film, președinte de onoare al Fundației Culturale „Zilele Octavian Goga”, nepoata poetului Octavian Goga.  În 1990 devine membră UNITER, iar din 1999 este membră în senatul UNITER. A fost distinsă, în anul 2004, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor.
1943 – S-a născut pictorul Mihai Cismaru (m. 2003).
1944 – S-a născut Jackie DeShannon (Sharon Myers), cântăreață si compozitoare americană.
1944 – S-a născut regizorul australian de film Peter Weir.
1949 – S-a născut la Straja, Constanţa, Ion Tițoiu, artist plastic, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Constanţa, profesor universitar la Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universitatii „Ovidius”.
1952 – S-a născut Glenn Hughes, basist si vocalist britanic (Trapeze, Deep Purple).
1952 – S-a născut Joe Strummer, vocalist, chitarist si compozitor (Clash).
1952 – S-a născut la Roman, NT, Marinică Botea, violonist si dirijor de muzică populară.
1953 – S-a născut la București, Mirela Gorea, actriţă a teatrului Bulandra.
1954 – S-a născut la Dej, Marcel Lupșe, pictor, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
1956 – S-a născut în Liverpool, Anglia, actrița Kim Victoria Cattrall si doar trei luni mai târziu familia ei s-a mutat la Vancouver, Canada
1957 – S-a născut Kim Sledge, cântăreață americană (Sister Sledge).
1959 – S-a născut la Constanța, Loretta Lorincz Băluță, grafician, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
1963 – S-a născut Peter Slaghuis, DJ, compozitor si inginer de sunet olandez (Video Kids, Hithouse).
1963 – S-a născut regele Mohamed al VI-lea al Marocului (încoronat la 30 iulie 1999).
1966 – S-a născut Mihai Ciupe, scenograf, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
1973 – S-a născut, la Moscova, Sergey Brin (Sergey Mikhaylovich Brin), informatician și om de afaceri american, evreu originar din Rusia, cofondator al companiei Google, împreună cu Lawrence Edward „Larry” Page.
1975 – S-a născut în Worcester, Massachusetts, actrița americană Alicia Roanne Witt.
1977 – S-a născut la Roman, Daniel Enache, interpret de muzică populară și de petrecere din Neamț.
1977 – S-a născut la București, Vlad Popescu, instumentist de jazz.
1989 – S-a născut în Palisades, New York, actrița americană Heyden Panattiere.

Decese…
1673 – A decedat Regnier de Graaf, biolog olandez.
1723 – A murit Dimitrie Cantemir, prozator, istoric, filosof, personalitate umanistă de talie europeană (la 25 de ani era un cărturar format, care îşi începea creaţia originală cu lucrări de etică, literatură, filosofie şi muzică; la 11.VII.1714 era ales membru al Academiei din Berlin); autor de lucrari de istorie, orientalistica si muzicografie; lucrarea sa „Descrierea Moldovei” cuprinde prima harta detaliata a Moldovei, unic document cartografic despre Moldova timp de un secol; a inventat primul sistem de notare pentru muzica turceasca si si-a castigat recunoasterea europeana prin lucrarea „Istoria Imperiului Otoman” (1716), tradusa si tiparita la Londra (1734), Paris (1743), Hamburg; ca domnitor al Moldovei (martie-aprile 1693; 1710-1711), programul său politic se baza pe ideea de independenţă şi unitate a ţărilor române, pe primul plan punând eliberarea Moldovei de asuprirea otomană; după înfrângerea de la Stănileşti (1711) s-a refugiat în Rusia, unde a devenit consilier al ţarului Petru I; după domnia sa va începe, în Moldova, epoca fanariotă (n. 26.10.1673).
1814 – A decedat Benjamin Thompson Conte de Rumford, fizician americano-englez, om de stat Bavarez.
1838 – A murit Adelbert von Chamisso, scriitor si naturalist de origine franceza; a scris proza fantastica, incadrata curentului romantic („Extraordinara poveste a lui Peter Schlemihl”) (n.30.01.1781).
1845 – A decedat Vincent-Marie Viénot de Vaublanc, conte de Vaublanc, politician, scriitor francez.
1940 – A murit (asasinat în Mexic) Leon Troţki (numele real: Lev Davidovici Bronstein), om politic rus, figură proeminentă a revoluţiilor din 1905-1907 şi 1917 (n. 1879).
1943 – A murit Henrik Pontoppidan, scriitor danez (n. 1857).
1947 – A murit, la Paris, constructorul francez de automobile Ettore Bugatti (Ettore Arco Isidoro Bugatti) (n. 15 septembrie 1881, Milano).
1964 – A murit Palmiro Togliatti, lider comunist italian (n.26.03.1893).
1972 – A decedat Nichifor Crainic, scriitor, ziarist si politician roman, membru al Academiei Romane
1990 – A murit Alexandru Cerna-Rădulescu, poet, eseist şi traducător (n. 1920).
1991 – A murit Eugen Jebeleanu, poet, traducător şi publicist („Surasul Hiroșimei”, „Hanibal”); membru titular al Academiei Române din 1974 (n. 24.04.1911).
1993 – A murit mezzo-soprana americană Tatiana Troyanos (n. 1938).
1995 – A murit dirijorul englez de origine rusă Anatol Fistoulari (n. 1907).
1995 – A murit Subrahmanyan Chandrasekhar, fizician, astrofizician și matematician american de origine indiană, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1983, împreună cu William A. Fowler (n. 1910). NOTĂ: Unele surse menţionează ca dată a morţii 25 august 1995.
2003 – A murit muzicologul Radu Gheciu (pseudonimul lui Vasile Marina); fost realizator de emisiuni muzicale la Radiodifuziunea Română (n. 1932).
2008 – A decedat la Palma de Mallorca, Iosif Constantin Drăgan, publicist şi eseist. A fost un mare istoric român, scriitor și puternic om de afaceri italian; stabilit de mai multe decenii în Italia; fondator al Centrului European de Studii Tracice; fost preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Marketing (n. 20 iunie 1917 in Lugoj).
2010 – A murit juristul şi profesorul Tudor Drăganu, specialist în drept constituţional; membru de onoare al Academiei Române din 2003 (n. 02.12.1912) .
2011 – A murit filosoful Constantin I. Gulian (numele real, Constantin Henri Ionescu-Gulian); studii de etică, teoria culturii, antropologie filosofică, istoria filosofiei universale şi româneşti; membru titular al Academiei Române din 1955 (n. 1914).
2012 – A murit Maria Simionescu, antrenoare federală a loturilor de gimnastică ale României şi arbitră internaţională de gimnastică; a fost vicepreşedinta Federaţiei Române de Gimnastică; fondatoare (împreună cu soţul său, Gheorghe Simionescu) a Liceului de Gimnastică din Oneşti, unde a creat o şcoală unică cu acest profil în ţară, care a fost ulterior duplicată la Deva; a contribuit direct la obţinerea de către gimnastele române a 234 de medalii (n. 1927).
2013 – A murit producătorul muzical american Sid Bernstein, care a colaborat cu o serie de legende din showbiz, precum Judy Garland şi Jimi Hendrix, şi a organizat concertul istoric pe care trupa The Beatles l-a susţinut pe Shea Stadium din New York în 1965 (n. 1918).
2014 – A murit, în Timișoara, tenorul Toma (Tomiţă) Popescu, membru fondator al Operei din Timişoara, unul dintre cei mai longevivi și admirați artiști lirici din România. După pensionarea din 1974 s-a dedicat carierei didactice pregătind vocal numeroşi cântăreţi din întreaga lume inclusiv români, în cadrul Studioul său din Viena. Înmormântarea venerabilului a avut loc la Cimitirul din str. Rusu Șirianu, din Timișoara, sâmbătă, 23 august 2014 (n. 12.06.1921, la Craiova).
2016 – A murit, duminică, 21 august, la ora 17.30, în Spitalul Elias din București, la vârsta de 79 de ani, Marin Moraru, actor român de teatru și film. Acesta va fi înmormânat, miercuri, 24 august, la Cimitirul Bellu din Capitală (n. 31.01.1937, la București).
2017: A murit luni dimineața, Petre C. Baciu, legionar, participant la luptele de eliberare a Ardealului de Nord și la rezistența anticomunistă; a efectuat 13 ani de detenție, trecând prin multe închisori comuniste; a scris câteva volume de versuri și memorialistică. A publicat volumele de versuri Cine?(București, Fundația Culturală Buna-Vestire, 1997, 1999) și Inimi Zăvorâte (București, Fundația Culturală Buna-Vestire 1999), precum și cartea de memorialistică Răstigniri ascunse (București, Fundația Culturală Buna-Vestire, vol. I- 2004, vol. II 2009) (n. pe 12 iulie 1922 la Bacău).

Calendar Creştin-Ortodox…

Sfântul Apostol Tadeu; Sf. Mc. Vasa cu fii ei. Sfinții Mucenici Donat diaconul, Romul preotul, Silvan diaconul și Venust.

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 21 august - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 21 august - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

23 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

  534 î.Hr. - Acum 1486 de ani, Pisistrate (c. 600-527 î. Hr.), tiran al Atenei, organiza primele reprezentații de...

21 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1615 - Bătălia de la Tătăreni, Alexandru Movilă, sprijinit de nobilii polonezi Mihai Wisniowiecki şi Samuel Koreki, îl învinge pe Ştefan Tomşa şi se...

20 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1224 - Acum 796 de ani, era menționată pentru prima dată biserica „Sf. Mihail” din Cisnădioara (jud. Sibiu), monument istoric și de arhitectură din...

18 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1302 - Prin bula papală Unam Sanctam, papa Bonifaciu al VIII-lea proclamă supremaţia spirituală a papei asupra tuturor deciziilor dogmatice. 1307 - După legenda lui...

16 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1364 - Începutul domniei lui Vladislav I în Țara Românească, cunoscut și sub numele de Vlaicu Vodă, a domnit pană în 1377. S-a îngrijit...
- Advertisement -corhaz1 - 21 august - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 21 august - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments