13.9 C
București
marți, noiembrie 24, 2020

23 aprilie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

23 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

  534 î.Hr. - Acum 1486 de ani, Pisistrate (c. 600-527 î. Hr.), tiran al Atenei, organiza primele reprezentații de...

21 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1615 - Bătălia de la Tătăreni, Alexandru Movilă, sprijinit de nobilii polonezi Mihai Wisniowiecki şi Samuel Koreki, îl învinge...

20 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1224 - Acum 796 de ani, era menționată pentru prima dată biserica „Sf. Mihail” din Cisnădioara (jud. Sibiu), monument...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 23 aprilie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

„Ziua Forțelor Terestre”, marcată în ziua patronului spiritual al acestora – Sf. Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă.
– „Ziua Feroviarilor” (instituită prin H.G. 815/1994 şi modificată printr-o hotărâre a Guvernului din 15.IV.1999), sărbătorită de Sf. Mare Mucenic Gheorghe. NOTĂ: este noua denumire, începând din anul 1999, a fostei „Zile a ceferiștilor”, care era marcată la 16 februarie.
– „Ziua Mondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor”; se sărbătorește anual pe 23 aprilie și este organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor. Prima astfel de manifestare s-a desfășurat în anul 1995. Ideea sărbătoririi zilei de 23 aprilie ca Zi mondială a cărţii este legată de o tradiţie catalană: la această dată, de ziua Sfântului Jordi (Sf. Gheorghe în limba catalană), patronul spiritual al provinciei spaniole Catalonia, bărbaţilor cu adevărat preţuiţi li se dăruiau cărţi şi un trandafir roşu. Ziua de 23 aprilie este strâns legată, însă, şi de nume celebre ale literaturii mondiale, cum ar fi: William Shakespeare, Miguel de Cervantes, Inca Garcilaso de la Vegas, William Wordsworth, Jules Barbey d’Aurevilly, Josep Pla, Rupert Brooke, Halldór Laxness, Vladimir Nabokov sau Maurice Druon. „Ziua Cărții”, este stabilită și în România prin Legea nr. 81/2014.
– „Ziua Bibliotecarului din România”. Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”, astfel că în România, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor, inițiată și sărbătorită de UNESCO.
– „Ziua Naţională a Consultantului Fiscal din România”
– „Ziua Independenţei Israelului (Yom Haaţmaut)”; marchează proclamarea statului independent Israel, la 14.V.1948, când a luat sfârşit mandatul britanic asupra Palestinei, pe baza unei Rezoluţii a Adunării Generale a ONU, din 29.XI.1947; aceasta stipula crearea pe teritoriul Palestinei a două state: unul evreu şi altul arab; data aniversării acestui eveniment variază, în fiecare an, în funcţie de calendarul ebraic. NOTĂ: În anul 2014 a fost marcată la 6 mai.
– Sf. Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință.

Evenimente…
1400 – Acum 620 ani Alexandru cel Bun a urcat pe tronul Moldovei, având şi sprijinul lui Mircea cel Bătrân (domnul Ţării Româneşti). Domnia sa (23 aprilie 1400 -1 ianuarie 1432) a reprezentat o perioadă de dezvoltare economică şi organizare a ţării, de afirmare a statului în relaţiile politice externe, prin susţinerea luptei polonilor împotriva cavalerilor teutoni şi respingerea primului atac otoman asupra Moldovei, în anul 1420.
1563: Începerea construcţiei Palatului Escurial (El Escorial – în spaniolă) – palatul-simbol al monarhiei spaniole.
1597: „Văduvele vesele din Windsor”, piesa lui Shakespeare este jucată pentru prima dată, în prezenţa reginei Elizabeth I a Angliei.
1838 – A avut loc, la Iaşi, premiera absolută a pastoralei „Între văile înflorite” de Elena Asachi.
1880 – Cu 140 de ani în urmă a fost înfiinţată Direcţia Princiară a Căilor Ferate din România, prima formă de administraţie feroviară de stat sub emblema „CFR”. Primul conducător al Direcţiei Princiare CFR, înfiinţată prin Decretul 1248/1880 a fost colonelul Ştefan Fălcoianu. Principele României Carol I şi I. C. Brătianu, ca ministru secretar de stat la lucrări publice, au semnat decretul nr. 1848 publicat în Monitorul Oficial nr. 94/1880, prin care a luat naştere prima administraţie feroviară de stat din România
1887: Se împlinesc 133 de ani de la sfinţirea Catedralei mitropolitane de la Iaşi. Ideea înălțării unei biserici mai mari, monumentale, la Iași, aparține mitropolitului Veniamin Costachi. Hrisovul domnesc din 8 august 1826, privind lucrările de proiectare si construire a noii biserici, este actul de naștere al Catedralei mitropolitane. A fost ridicata pe locul unde s-au aflat doua biserici mai vechi: Biserica Alba – secolul al XV-lea și Biserica Strătenia – secolul al XVII-lea. S-a lucrat mai întâi între anii 1833 și 1839, după planurile arhitecților Johan Freywald și Bucher, însă datorită căderii bolții centrale, biserica rămâne în ruină până în anul 1880. Mitropolitul Iosif Naniescu pune a doua piatră de temelie și, cu sprijinul autorităților statului, lucrările se vor încheia în anul 1887. Arhitectul Alexandru Orăscu, rectorul Universității București, va reface proiectul măreței biserici, renunțând la imensa cupolă centrală, iar pictura va fi realizată de maestrul Gheorghe Tăttărescu. Sfințirea Catedralei, la 23 aprilie 1887, a fost un eveniment național, la ceremonie luând parte regele Carol I și regina Elisabeta. Din anul 1889 a fost adusă, de la Biserica Sf. Trei Ierarhi, racla cu moaștele Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.
1910 – Acum 110 ani a avut loc, la Bucureşti, Congresul de constituire a Partidului Naţionalist-Democrat, condus de Nicolae Iorga şi Alexandru C. Cuza. A fost adoptat un program de esenţă conservator-junimistă, care se adresa mai ales tineretului intelectual provenit din mediul rural şi unei părţi a populaţiei cu venituri mici şi mijlocii de la oraşe (23.IV/6.V – 24.IV/7.V)
1920 – A luat fiinţă Compania Franco-Română de Navigaţie Aeriană, unind pe calea aerului Parisul cu Constantinopolul. Era prima companie aeriană de zboruri regulate transcontinentală internaţională din lume pentru pasageri, mărfuri şi poştă.
1921 – Cu 99 de ani în urmă a fost semnată, la Bucureşti, Convenţia de alianţă defensivă româno-cehoslovacă (intrată în vigoare la 27.V.1921), care, împreună cu Convenţiile similare româno-iugoslavă (7.VI.1921) şi cehoslovaco-iugoslavă (14.VIII.1920), formează baza Micii Înţelegeri (organizaţie de securitate regională, defensivă, alcătuită din România, Cehoslovacia şi Iugoslavia prin convenţii bilaterale de alianţe, având drept scop menţinerea şi apărarea statu-quo-ului teritorial stabilit prin tratatele încheiate în urma Primului Război Mondial. Cunoscută şi sub numele de Mica Antantă, aceasta şi-a încetat activitatea în 1938.
1962 – Se împlinesc 50 de ani, de când, în perioada 23 – 25 aprilie, printr-o plenară specială a Partidului Muncitoresc Român şi o sesiune specială a Marii Adunări Naţionale (27-30 aprilie), se marca încheierea cooperativizării agriculturii în România, proces început în martie 1949, care trebuia, teoretic, să se realizeze prin asocierea pe baza liberului consimţământ al ţăranilor, dar care s-a caracterizat prin abuzuri şi violenţe. Zeci de mii de ţărani au fost supuşi unor presiuni, dar şi represiuni judiciare, fiind judecaţi şi condamnaţi la ani grei de temniţă pentru a se fi opus colectivizării forţate..
1995 – Începe să fie sărbătorită, la fiecare doi ani, la iniţiativa UNESCO, „Ziua mondială a cărţii şi a drepturilor de autor”.
1999 – Autoritățile române trimit FMI-ului o evaluare privind daunele provocate României de războiul din Iugoslavia, care se ridică la aproximativ 730 milioane de dolari.
2001 – Intel introduce procesorul Pentium 4.
2003 – La Beijing se închid toate școlile pentru două săptămâni din cauza virusului SARS.
2005 – Începe să fie marcată Ziua Bibliotecarului din România.
2012: A fost dat în folosinţă noul sediu al Bibliotecii Naţionale a României. In prezent, biblioteca detine o suprafata de 14.000 de metri patrati de sali de lectura, o aula de 380 de locuri, birouri intinse pe 8.000 de metri patrati, 35.000 de metri patrati pentru spatii de depozitare, sali de conferinte, expozitii, spatii de cultura pentru copii, pentru restaurant si cafenele şi chiar o grădiniţă pentru copiii angajaţilor. Fondul total de carte al Bibliotecii naţionale numără în prezent 12 milioane 500 de mii de volume. în linie dreaptă acest lucru s-ar traduce prin 60 de kilometri de documente. Orice persoană pote să-şi facă în mod gratuit abonament la Biblioteca Naţională. În cele 14 săli de lectură există 500 de locuri pentru cititori.

Nașteri…
1564 – S-a născut, la Stratford-upon-Avon, William SHAKESPEARE (m.23.04.1616), dramaturg şi poet englez. Cele 37 de piese ale sale cuprind drame de evocare istorică (Henric al V-lea; Richard al II-lea; Richard al III-lea; Regele Ioan), comedii axate pe ideea distincţiei dintre aparenţă şi realitate (Visul unei nopţi de vară; Mult zgomot pentru nimic; Nevestele vesele din Windsor; Femeia îndărătnică; Cum vă place), tragedii relevând problemele esenţiale ale condiţiei umane (Romeo şi Julieta; Iuliu Cezar; Hamlet; Othello; Regele Lear; Macbeth; Antoniu şi Cleopatra), lucrări dramatice în care adoptă o atitudine de resemnare senină (Poveste de iarnă; Furtuna). A mai scris poemele narative Venus şi Adonis (1593) şi Răpirea Lucreţiei (1594) şi Sonete (1609).
1804 – S-a născut, la Stockholm, Maria TAGLIONI (m.24.04.1884), balerină italiană. A fost solistă a Operei Mari din Paris şi la „Scala” din Milano. A dansat pe muzică de Rossini, Meyerbeer, Adam. Este prima balerină italiană care a dansat pe poante, la 27 dec. 1823, interpreta rolului Silfida din baletul La fee et la Chevalier.
1858 – S-a nascut Max Planck, fizician german. In 1918 obtine Premiul Nobel pentru fizica (m.04.10.1947).
1859 – S-a născut, la Ploieşti, Lazăr ŞĂINEANU (m.1934), lingvist şi folclorist român, slabilit în Franţa (1900). A publicat lucrări despre limba şi folclorul român (Încercare asupra semasilogiei limbii române, 1887; Istoria filologiei române, 1892; Dicţionarul universal al limbii române, 1896; Basmele românilor, 1895). A elaborat studii referitoare la limba franceză (Limba lui Rabelais, 2 vol., 1922-1923 ş.a.).
1871 – S-a născut, la Galaţi, Nicolae MANTU (m.1957), pictor şi grafician român. Elev al maeştrilor Gh. Tattarescu şi G. D. Mirea, el a realizat compoziţii de amploare, inspirate din evenimentele istorice. A fost distins cu titlul de „Maestru Emerit al Artei”.
1872 – S-a născut, la Bucureşti, Alexandru TZIGARA-SAMURCAŞ (m.01.04.1952), istoric român al artei vechi româneşti şi al artei populare. Membru corespondent al Academiei Române (1938). A fost director al Muzeului de Artă Naţională (din 1906). Specialist în istoria artei culte şi populare din România. A publicat: Muzeul nostru naţional (1906), Arta în România (1909), Arcul de Triumf (1929), Trofeul de la Adam Klissi (1945), Vechimea portului ţărănesc (1945) etc.
1874 – S-a născut, la Maddalone, Italia, Alfonso CASTALDI (m.1942), compozitor şi pedagog român de origine italiană. A luat parte la fondarea Societăţii Compozitorilor Români (1920). A lucrat ca profesor la Conservatorul din Bucureşti. A compus muzică de teatru, piese vocal-simfonice, muzică de cameră, piese corale şi vocale. A impus poemul simfonic în muzica românească.
1875 – S-a născut, la Roşia, jud. Bihor, Gheorghe CIUHANDRU (m.1947), preot publicist român. Membru de onoare al Academiei Române. A militat pentru apărarea şcolilor confesionale româneşti din eparhia Aradului împotriva tendinţelor de maghiarizare. A lăsat numeroase lucrări de teologie şi istorie.
1878 – S-a născut, la Bucureşti, A. L. IVELA (m.1927), muzicolog şi compozitor. A funcţionat ca profesor şi dirijor de cor la o serie de şcoli din Capitală. A scris lucrări de muzicologie şi manuale şcolare de muzică. A compus muzică vocal-simfonică, muzică de pian, corală şi vocală.
1891 – S-a născut, în Sonţovka, Serghei PROKOFIEV (m.05.03.1953), compozitor, pianist şi dirijor rus, cel mai de seamă reprezentant muzician al şcolii componistice ruse. Exceptând muzica religioasă, a bordat toate genurile. A compus opere (Dragostea celor trei portocale, 1921; Război şi pace, 1942), balete (Romeo şi Julieta; Cenuşăreasa), simfonii, suite, cantate, concerte instrumentale, muzică de cameră, muzică de film etc.
1894 – S-a născut Frank BORZAGE (m.19.06.1962), regizor de film american. Temele sale preferate au fost: dragostea, trecerea timpului, cu colarul său moartea. Din creaţia sa, cităm: Al şaptelea cer (1927), Lilion (1930), Nesuferita (1932 – Premiul „Oscar”), Adio, arme (1933), Trei camarazi (1938), Furtună mortală (1940), Răsărit de lună (1949).
1894 – S-a născut, la Drăgăşani, jud. Olt, Gib I. MIHĂESCU (m.19.10.1935), prozator român. Nuvelele La Grandiflora (1928) şi Vedenia (1929), precum şi romanele Rusoaica (1933) şi Donna Alba (1935) analizează stările obsesive, mai ales cele erotice. A adus o contribuţie importantă la dezvolatrea modernismului românesc în literatură.
1920 – S-a născut, la Arţar, jud. Ialomiţa, George POPA (m.2001), artist liric român. A fost unul dintre soliştii de frunte ai Operei Române din Iaşi, la edificarea căreia a contribuit din plin. Din paleta creaţiilor sale, menţionăm: rolul titular din Boris Godunov, de M. Musorgski, rolul titular din Don Pasquale de G. Donizetti, trei roluri – Dapertutto, Doctor Miracol şi Lindorf – din opera Povestirile lui Hoffman de J. Offenbach.
1921 – S-a născut, la Bucureşti, Edmond DEDA, compozitor român de muzică uşoară. A fost dirijor, pianist şi solist vocal. A compus muzică de revistă şi de film. A publicat volumele: Parada muzicii uşoare româneşti; Euterpe în vacanţă etc. (d. 29.09.2006).
1922 – S-a nascut la Corabia, județul Romanați, scriitorul Pavel Chihaia, prozator, dramaturg, istoric al artelor şi eseist.
1928 – S-a născut, la Santa Monica – California, Shirley TEMPLE, actriţă americană de film. „Copilul minune” al ecranului american. A debutat pe ecran la vârsta de 4 ani, iar în 1934 a fost distinsă cu un Premiu „Oscar” special – an în care apare în 9 filme, printre care Un înger de fată. Din filmografia sa, mai cităm: Vagaboanda; Heidi, fetiţa munţilor; Visul unei prinţese; Pasărea albastră. (d. 10.02.2014).
1929 – S-a născut, la Arad, Gina TĂBĂCARU-TRIPA, artist liric român. A slujit, timp de trei decenii, scena Operei Române din Iaşi. De-a lungul anilor, a interpretat numeroase roluri de operă, cât şi de operetă. A fost o prezenţă de prestigiu pe scenele lirice de peste hotare (d.30.10.2000).
1935 – S-a născut la Timișoara, chimistul Zeno Virgil Gheorghe Simon; cercetari in domeniul chimiei cuantice; a aplicat metoda orbitalelor moleculare la probleme chimice; membru corespondent al Academiei Romane (d. 21.11.2015 la Timișoara).
1937 – S-a născut la București, Elena Simionescu, artist liric de renume mondial.
1939 – S-a născut la București, Călin Ghibu, operator de film și director de imagine de film.
1943 – S-a născut, la Rădăuţi, jud. Suceava, Gheorghe FĂRTĂIŞ (m.1988), prozator român. A fost una dintre figurile remarcabile ale jurnalisticii ieşene. În perioada 1967-1985 a fost redactor la Studioul Radio Iaşi. A scris articole, cronici, scenarii radiofonice şi proză scurtă. A publicat volumele: Vieţi pe scara de serviciu (1978) şi Ancheta (1983), realizând o proză dinamică, la graniţa dintre romanul poliţist şi reportajul-anchetă.
1943 – S-a născut la Timișoara, Bata Marianov, sculptor.
1944 – S-a născut, La Şomcuţa Mare, jud. Maramureş, Gheorghe PETRESCU (m.1978), folclorist român. Membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. A înregistrat peste 2000 de melodii din circa 100 de localităţi din zonele Bihor, Huedin, Valea Gurghiului, Sălaj etc. A elaborat studii şi monografii folclorice.
1945 – S-a născut la Brăila, Gheorghe Turcu, sculptor stabilit în Australia.
1948 – S-a născut la Chinciuş, jud. Mureş, Angela POPESCU-ROMAN, artist plastic, absolventă a Insitutului de Arte Plastice și Decorative „Ion Andreescu”, Cluj, membru UAPR
1950 – S-a născut, la București, Geo Costiniu, actor român. Actorul Geo Costiniu (63 de ani) s-a stins din viaţă luni noaptea, 11 noiembrie 2013, la Spitalul Sf. Luca din capitală, unde era internat de două luni.
1954: S-a născut Michael Moore, regizor de film american, scenarist, producător, actor.
1956 – S-a născut, în Sibiu, Victoria Meițescu, interpret de muzică populară din Sibiu.
1957 – S-a născut la Abrud, jud. Alba, generalul de brigadă cu o stea Gheorghe Simina, fost comandant al Brigăzii 18 Infanterie Banat până la 5 decembrie 2013, când a fost trecut în rezervă.
1958 – S-a născut la București, Radu Mihăileanu, regizor.
1958 – S-a născut Thomas Csinta, matematician, fizician și jurnalist de investigație român.
1960 – S-a născut Steve Clark, chitarist britanic (Def Leppard) (m.08 01.1991).
1960 – S-a născut la București, Marian Truță, scriitor.
1969 – S-a născut la Sibiu, Liliana Popescu, artist fotograf, organizatoare a Salonului Internaţional de Fotografie de la Sibiu.

Decese…
1616 – S-a stins din viaţă, la Stratford-upon-Avon, William SHAKESPEARE, dramaturg şi poet englez (n.23.04.1564).
1616: A murit scriitorul spaniol Miguel de Cervantes Saavedra (n. 1547).
1850 – A încetat din viaţă William WORDSWORTH (n.07.04.1770), poet romantic englez. A făcut parte din grupul „poeţi ai lacurilor”, manifestând o anumită sensibilitate pentru frumos. Cele mai cunoscute poezii lirice ale sale sunt cele cu caracter meditativ, ca şi cele dedicate farmecului naturii: Poeme (2 vol., 1807), Excursia (1814), Peter Bell (1819), Preludiul sau evoluţia intelectuală a unui poet (1805) etc. A fost maestru al odei şi al sonetului pe teme naţionale.
1851: A murit Constantin Daniel Rosenthal, pictor şi revoluţionar român (n. 1820)
1880 – A încetat din viaţă, la Foeni, jud. Timiş, Andrei MOCIONI (MOCSONY), jurist român. Membru fondator (1866) şi membru de onoare (1870) al Societăţii Academice Române. A luptat pentru emanciparea românilor din Imperiul Habsburgic. Împreună cu Andrei Şaguna, a susţinut înfiinţarea Mitropoliei Române (n.27.VI.1812, la Budapesta).
1945 – Ca participant la Rezistenţa antinazistă, a fost arestat şi executat Albrecht Haushofer (n.07.01.1903), scriitor german. A publicat versuri, strânse în volumul Sonetele din Moabit.
1951: A murit Charles Gates Dawes, jurist, bancher şi om politic american; preşedinte al Conferinţei de la Londra (1924) asupra reparaţiilor de război datorate de Germania după prima conflagraţie mondială; Premiul Nobel pentru Pace în anul 1925, împreună cu Sir Austen Chamberlain, ministru de externe al Marii Britanii între anii 1924 şi 1929 (n. 1865).
1959: A murit psihologul american Edwin Ray Guthrie, specialist în teoria învăţării (n. 1886)
1960: A murit Max von Laue, fizician german, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1914 (n. 1879).
1960: A murit Toyhiko Kagawa, scriitor şi om politic japonez (n. 1888)
1965: A murit ufologul american de origine poloneză George Adamski, un autodidact bizar, care a declanşat, de fapt, fenomenul „contacţilor”; el afirma că a văzut încă din 9.X.1946, prin telescopul său personal, un OZN în formă de trabuc; în anii următori a făcut mai multe fotografii spectaculoase, în care se poate urmări modul în care „nave de cercetare” discoidale, luminoase, părăsesc pe rând o „navă mamă” lunguiaţă, mult mai mare; deşi fotografiile au fost ridiculizate, specialiştii, înarmaţi cu aparatura cea mai sofisticată, nu au putut dovedi că au fost trucate; Adamski a scris ulterior o serie de cărţi de succes în care vorbea despre întâlnirile sale cu extratereştrii (n. 1891).
1966: A murit profesorul japonez George Ohsawa, (numele real: Yukikazu Sakurazawa), fondatorul dietei şi filosofiei macrobiotice (n. 1893).
1975 – S-a stins din viaţă, la Iaşi, Iuliu NIŢULESCU, medic român. Membru titular al Academiei Române din 1955. A onorat Facultatea de Medicină din Iaşi timp de peste patru decenii. Din 1950 până în 1963 a condus Institutul de Cercetări Medicale din cadrul Filialei Iaşi a Academiei de Medicină. A publicat peste 250 de lucrări ştiinţifice din domeniul fiziopatologie şi mai ales de fiziopatologia metabolismului şi nutriţiei (n.06.08.1895).
1979: A murit Maurice Clavel, eseist, scenarist, filosof şi jurnalist francez (n. 1920).
1981: A murit jurnalistul şi scriitorul spaniol Josep Pla i Casadevall, figură importantă a literaturii catalane (n. 1897)
1983: A murit pianistul român Alexandru Demetriad (n. 1903).
1985: A murit regizorul rus de film Serghei Iutkevici, animator al mişcării de avangardă în cinematografia sovietică (n. 1904)
1986 – A murit Harold Arlen, compozitor si cantaret american (n.15.02.1905).
1990: A murit actriţa de film americană Paulette Goddard, parteneră de film şi de viaţă a actorului şi regizorului Charlie Chaplin (n. 1910)
1992: A murit Satyajit Ray, regizor de film, scenarist şi compozitor indian (n. 1921)
1996: A murit, la Londra, scriitoarea Pamela Lyndon Travers, autoarea personajului „Mary Poppins” (n. 1899, în Australia, din părinţi irlandezi).
1996: A murit Mircea Ciobanu, poet, prozator şi editor (n. 1940).

1998: A murit scriitorul austriac Gregor von Rezzori (n. 1914, la Cernăuţi, azi în Ucraina)
1998 – A decedat Konstantinos C. KARAMANLIS (n.08.03.1907), jurist şi om politic grec. Preşedinte fondator al partidelor Uniunea Naţională Radicală şi Noua Democraţie. A fost preşedinte al Republicii Elene (1980-1985; 1990-1995).
1999: A murit Melba Liston, cântăreaţă şi compozitoare americană de jazz (n. 1926)
2005: A murit Sir John Mills, actor britanic de film (n. 1908)
2007 – A încetat din viaţă Boris (Nikolaievici) ELŢÎN (n.01.02.1931), om politic rus. Primul preşedinte al Federaţiei Ruse ales prin vot universal (1991-1999). A demisionat din P.C.U.S. în 1990.
2008, 23/24: A murit Marcel Chirnoagă, grafician, sculptor şi scenograf, considerat unul dintre cei mai importanţi artişti plastici români contemporani (n. 17.08.1930).
2011 – A murit artista Ioana Nemeş, unul dintre cei mai importanţi artişti români de pe scena artei contemporane (n. 1979).
2011 – A murit omul de afaceri japonez, Norio OHNGA, fostul preşedinte al grupului Sony, cel care a transformat această firmă japoneză de produse electronice într-un gigant mondial în domeniul multimedia şi cel care a condus echipa ce a dezvoltat compact-discul (CD-ul) (n. 1930)
2011 – A murit Max van der Stoel, politician si diplomat olandez, Inalt Comisar al OSCE pentru minoritati nationale (n. 03.08.1924).
2014 – A murit miercuri, la vârsta de 69 de ani, Romeo Vanica, compozitor şi instrumentist; membru fondator al formaţiei „Mondial”; între anii 1994 şi 2009 a fost redactor la postul Radio România Actualităţi (n. 27.10.1945).

Calendar creștin-ortodox…

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință .

Surse: http://www.calendarulzilei.rohttp://ro.wikipedia.org/wiki,http://www.rador.ro/…/,http://www.radiocraiova.ro/… și http://radioconstanta.ro/…

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 23 aprilie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 23 aprilie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

23 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

  534 î.Hr. - Acum 1486 de ani, Pisistrate (c. 600-527 î. Hr.), tiran al Atenei, organiza primele reprezentații de...

21 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1615 - Bătălia de la Tătăreni, Alexandru Movilă, sprijinit de nobilii polonezi Mihai Wisniowiecki şi Samuel Koreki, îl învinge pe Ştefan Tomşa şi se...

20 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1224 - Acum 796 de ani, era menționată pentru prima dată biserica „Sf. Mihail” din Cisnădioara (jud. Sibiu), monument istoric și de arhitectură din...

18 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1302 - Prin bula papală Unam Sanctam, papa Bonifaciu al VIII-lea proclamă supremaţia spirituală a papei asupra tuturor deciziilor dogmatice. 1307 - După legenda lui...

16 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1364 - Începutul domniei lui Vladislav I în Țara Românească, cunoscut și sub numele de Vlaicu Vodă, a domnit pană în 1377. S-a îngrijit...
- Advertisement -corhaz1 - 23 aprilie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 23 aprilie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments