13.9 C
București
luni, ianuarie 25, 2021

23 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

24 ianuarie 1849 s-a născut – Badea Cârţan…//

Badea Cârţan, celebrul ţăran român, analfabet în anii adolescenţei, apoi autodidact – fiind cel care a învăţat să citească...

24 ianuarie – CALENDARUL ZILEI…

Ziua Unirii Principatelor Române „Se declară ziua de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române, ca zi de sărbătoare...

22 ianuarie – CALENDARUL ZILEI…

1506: Este întemeiată oficial Garda Elveţiană a Vaticanului. 1675: Cărturarul Constantin Cantacuzino devine mare stolnic în Sfatul Ţării Româneşti (până...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 23 noiembrie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

 

534 î.Hr. – Acum 1486 de ani, Pisistrate (c. 600-527 î. Hr.), tiran al Atenei, organiza primele reprezentații de teatru. Aceasta este, potrivit istoricilor, ziua în care s-a născut tragedia greacă. Potrivit lui Aristotel, tragedia s-a născut din ditiramb, din cântul liric cântat în cinstea lui Dionysos de un cor ciclic dansând în jurul unui altar al zeului. Numele tragedie (cântecul ţapilor) vine de la cuvântul „tragos” (ţap). Coriştii, purtând măşti în chip de ţap, înfăţişau făpturi legendare, prieteni ai lui Dionysos. Elementul dramatic, dialogul, a apărut în momentul în care unul dintre corişti s-a desprins din grup, răspunzându-i prin cuvinte atribuite zeului, astfel apărând pentru prima dată actorul. Evenimentul este legat de numele poetului Thespis, primul actor care a jucat un personaj pe o scenă. În istoria teatrului, se consideră că Thespis ar fi inventat primul actor, tragedia fiind completată de Eschil şi Sofocle. Tot lui Thespis îi este atribuită şi apariţia turneelor, fiind primul care a pornit la drum prin mai multe oraşe greceşti.
1248 – Maurii sunt alungați din Spania, in urma cuceririi Seviliei de catre armatele conduse de Regele Ferdinand al-III-lea al Castiliei.
1406 – Oraşul Târgu Jiu este menţionat pentru prima oară în 23 noiembrie 1406 sub numele de „Jiul“, într-o poruncă dată Mănăstirii Tismana de către voievodul Mircea cel Bătrân. Localitatea apare pentru prima dată, tot în secolul al XV-lea, în documente având calitatea de târg. Numele de Târgu Jiu apare şi într-o poruncă a voievodului Dan al II-lea, semnată la 20 martie 1429, la Argeş, prin care întărea Mănăstirii Tismana unele danii, precum şi „morile de la Târgul Jiului, pe care le-a făcut popa Agaton cu munca fraţilor săi“. Prima atestare ca oraş a apărut într-un hrisov datat 22 iunie 1597, emis de Mihai Viteazu la Târgovişte.
1473 – În Țara Românească, începe Bătălia de la Cetatea Dâmboviței, dintre armata Moldovei si armata Țării Românești.
1639 – În Țara Românească, are loc ”Bătălia de la Ojogeni”, dintre oastea Moldovenească condusa de Vasile Lupu și oastea Tarii Românști condusă de către Matei Basarab.
1644 – În Marea Britanie este publicat pamfletul, împotriva cenzurii, Areopagitica, de John Milton
1654 – Matematicianul si filozoful religios francez Blaise Pascal are o experiență mistică intenăa ce îl va marca pentru tot restul vieții.
1710 – Se împlinesc 310 ani de când, în Moldova, avea loc a doua înscăunare a lui Dimitrie Cantemir (până la 11 iulie 1711); a mai domnit în 1693 (din 19 martie până la 8 aprilie). Dimitrie Cantemir (26.X.1673 – 21.VIII.1723), prozator, istoric, filosof, personalitate umanistă de talie europeană (la 25 de ani era un cărturar format, care îşi începea creaţia originală cu lucrări de etică, literatură, filosofie şi muzică; la 11.VII.1714 era ales membru al Academiei din Berlin). Programul său politic ca domnitor al Moldovei s-a bazat pe ideea de independenţă şi unitate a ţărilor române, pe primul plan punând eliberarea Moldovei de asuprirea otomană. După înfrângerea de la Stănileşti (1711) s-a refugiat în Rusia, unde a devenit consilier al ţarului Petru I.
1843 – În Moldova, la Iași, Ion Ghica a inaugurat cursul de Economie politica la Academia Mihaileana, cu lecția, Despre importanta economiei politice.
1863 – Este primit patentul pentru fotografii color.
1864 – Este înființat prin decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Muzeul Național de Antichități din capitală, având în colecție piesele Tezaurului de la Pietroasa. Din anul 1990 muzeul se va numi Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” al Academiei Române.
1889 – În urmă cu 131 de ani, era instalat, în clubul Palais Royale Saloon din San Francisco, primul tonomat cu fise din lume, creaţia lui Louis T. Glass, proprietarul companiei Pacific Phonograph, căruia i-a venit năstruşnica idee că un aparat poate încânta clienţii cluburilor cu şlagărele vremii, contra cost. Strămoşul tonomatelor era de fapt un fonograf electric Edison, cu cilindru, căruia i-au fost ataşate iniţial patru tuburi prin care ascultătorii puteau auzi muzica produsă de aparat, numai după ce introduceau fiecare câte o monedă. Aparatul putea reproduce o singură melodie, iar pentru a asculta o nouă piesa melomanii erau nevoiţi să aştepte câteva zile, până când proprietarul schimba cilindrul fonografului. Aparatul a fost numit iniţial „nickel-in-the-slot player”, pentru că melodiile puteau fi ascultate numai după introducerea unei monede (nickel) în fanta aparatului (slot). Cum amplificatorii nu erau încă inventaţi pe vremea aceea, ascultătorii erau nevoiţi să se adune în jurul aparatului şi să-şi asculte melodiile preferate cu ajutorul unor stetoscoape. Mai târziu, tonomatele au ajuns să fie cunoscute sub denumirea de „juke-box”.
1897 – Ascuțitoarea este patentată de catre J. L. Love.
1897 – Se înfiinţează Banca Generală Română cu un capital de 8 000 000 lei în majoritate german.
1897 – A fost înfiinţată o societate de ocrotire a copiilor orfani, de către Maria Cuţarida, care a fost prima femeie medic din România. Societatea s-a numit “Materna” şi a avut sub ocrotirea sa, chiar de la început, un număr de 100 opii orfani proveniţi din familii de muncitori săraci. Tot Maria Cuţarida a înfiinţat în 1897 şi prima creşă de copii din Bucureşti, România, pe care a numit-o “Leagănul”
1905 – Albert Einstein, a publicat celebra ecuatie E=MC2, formula ce a revolutionat fizica moderna si a deschis calea fabricarii bombei atomice.
1909 – În SUA, Fratii Wright fondează o companie, pentru producerea de avioane.
1916 – Acum 101 ani, în timpul Primului Război Mondial, armatele germano-austo-ungare, conduse de feldmareşalul von Mackensen, ocupau Bucureştiul, iar trupele germane ocupau Ploieştiul (23.XI/6.XII).
1916 – Trupele germane ocupă Ploieștiul, unde 26 de instalații de rafinare a petrolului, ca și toate sondele, rezervoarele din schele și rafinării fuseseră distruse de români la cererea guvernelor englez și francez, pagubele ridicându-se la peste 9 milioane de lire sterline.
1936 – În SUA, este lansat primul număr al Life magazine.
1940 – Se împlinesc 79 de ani, de când generalul Ion Antonescu, șeful Statului Român, parafa, la Berlin, aderarea României la Pactul Tripartit, încheiat la 27 septembrie 1940 între Germania, Italia și Japonia. Din partea României, semnarea Pactului Tripartit era un act prin care se încerca protejarea țării în fața agresiunilor URSS şi avea un caracter defensiv, având rolul de a cimenta alianța statelor semnatare în fața unor eventuale agresiuni din partea altor state. Pactul a fost considerat în epocă și un avertisment transmis SUA pentru a rămâne neutre în războiul care se prefigura. Cei trei parteneri își recunoșteau reciproc sferele de influență și se obligau să-și asigure ajutor reciproc din punct de vedere politic, economic și militar în cazul în care oricare dintre ele ar fi atacate de o putere cu care nu era deja implicată în război, cu excepția URSS. Pactul Tripartit a fost semnat de Ungaria (20 noiembrie 1940), România (23 noiembrie 1940) şi Slovacia (24 noiembrie 1940). Bulgaria a semnat pactul pe 1 martie 1941, înainte de intrarea trupelor germane în țară. Ultima țară care a semnat Pactul a fost Iugoslavia, pe 25 martie 1941.
1943 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, cladirea Operei din Berlin este dristrusă de bombardamentele aliate.
1964 – Biserica Romano Catilică, decide renunțarea la utilizarea limbii latine, ca limba oficială a liturghiei.
1971 – China a devenit membru permanent al Consiliului de securitate al ONU.
1980 – În Italia, in partea de sud, au loc o serie de cutremure care ucid aproximativ 4.800 de oameni.
1991 – În Mare Britanie, solistul formației Queen, Freddie Mercury anunța public că are SIDA. Încetează din viață a doua zi.

1992 – Este vândut telefonul mobil cu numarul 10.000.000.
1997 – Cu 22 ani în urmă, România şi Ungaria au fost admise în Consiliul Uniunii Europene ca membre cu drepturi şi obligaţii depline în domeniul educaţiei, instruirii şi tineretului.
2000 – Sunt repatriate rămășițele pământești ale lui Nicolae Rădescu, ultimul prim–ministru democrat al României înainte de comuniști (6 dec. 1944 – 28 feb. 1945); silit să demisioneze, părăsește România la 17 iunie 1946, stabilindu-se în SUA.
2002 – În România, la București, are loc vizita oficială a Președintelui SUA, George W. Bush.

Nașteri…

1754 – S-a născut Abraham Baldwin, politician american, unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite ale Americii (m. 1807).
1760 – S-a născut François Noël Babeuf, om politic francez, reprezentant al curentului socialismului extremist în timpul Revoluţiei franceze (m. 1797, a fost executat).
1804 – S-a născut Franklin Pierce, militar și politician american, al 14-lea președinte a Statelor Unite ale Americii între anii 1853-1857 (m. 1869).
1837 – S-a născut Johannes Diderik van der Waals, fizician olandez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1910 (m. 1923).
1859 – S-a născut William H. Bonney (cunoscut sub numele de „Billy the Kid”), renumit bandit american, despre care legenda spune că ar fi ucis prima dată la vârsta de 12 ani şi ar fi împuşcat 27 de oameni înainte de a fi împlinit 21 de ani (m. 1881).
1869 – S-a născut, la Copenhaga, Valdemar Poulsen, fizician și inginer danez; a contribuit la apariția și dezvoltarea cinematografului vorbit, fiind primul care a înregistrat cuvântul pe fir magnetic (1898) (m.23.07.1942, la New York).
1876 – S-a născut Manuel de Falla, compozitor şi pianist spaniol (m. 1946).
1888 – S-a născut actorul american de film Harpo (Adolph) Marx, membru (alături de fraţii săi – Chico, Groucho şi Zeppo, tot actori) al renumitului grup „Marx Brothers”; reprezentanţi ai genului burlesc (m. 1964).
1890 – S-a nascut Vasile Georgescu Paleolog, critic de arta, celebru brancusolog (m.12.02.1979).
1893 – S-a nascut Arthur Marx (zis Harpo), unul dintre cei trei frati Marx (Leonard, zis Chico, Iulius, zis Groucho), actori de film de origine germana ce au excelat in genul burlesc (filmele: “Supa de rata”, “O noapte la Casablanca”) (m.28.09.1964).
1897 – S-a născut Nirad Chaudhuri, scriitor indian şi realizator de emisiuni radiofonice şi de televiziune; a trăit mulţi ani în Marea Britanie (m. 1999).
1898 – S-a născut, la Alexandria, inginerul electromecanic Constantin N. Dinculescu, profesor universitar emerit din 1967, a condus lucrările de proiectare şi execuţie a numeroase termocentrale (Doiceşti, Ovidiu II, Borzeşti ş.a) şi a centralelor hidroelectrice de la Bicaz şi Sadu V; membru titular al Academiei Române din 1990 (m. 1990, Bucureşti).
1905 – S-a născut Petru Comărnescu, eseist, critic literar şi de artă, memorialist şi traducător (m. 1970).
1905 – S-a nascut la Cernăuți, Nicolae Sireteanu, actor de teatru si film (din filmografie: “Rasuna valea”, “A fost prietenul meu”) (m.nov.1963).
1916 – S-a născut actorul de film britanic Michael Gough (m. 17.03.2011).
1920 – S-a nascut la Cernăuți. poetul de limba germana Paul Celan, unul dintre reprezentantii cei mai tenaci ai modernismului (“Nisipul urnelor”, “Gratiile limbii”, “Trandafirul nimanui”)(m.02.04.1970).
1920 – S-a născut Wayne Thiebaud, pictor american.
1921 – S-a născut episcopul Emilian Birdaş. Între anii 1973 şi 1975, ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, s-a preocupat, cu precădere, de soluţionarea problemelor pastoral-misionare din Harghita, Covasna şi Mureş, contribuind la apropierea dintre confesiuni şi etnii. Ca episcop de Alba Iulia (1975-1990), a restaurat vechea biserică a Mânăstirii Râmeţ, alături de care a construit o biserică nouă, numită „Catedrala Munţilor Apuseni”. A contribuit la reconstruirea din temelii a unui număr de 72 de biserici ortodoxe şi la repararea altor sute de lăcaşuri de cult. Este membru de onoare al Academiei Române (m. 1996).
1925 – S-a născut Johnny Mandel, compozitor american.
1925 – S-a nascut José Napoleón Duarte, presedinte salvadorian (d. 1990)
1925 – S-a născut preotul ortodox Gheorghe Calciu-Dumitreasa. Arestat între anii 1948 şi 1964, anul eliberării oficiale a marii majorităţi a deţinuţilor politici din România, pentru opiniile sale anticomuniste, va fi condamnat din nou în 1979 pentru că a criticat dur intenţiile regimului de a demola biserica Enei din Bucureşti. Condamnarea sa a stârnit un val de proteste atât din partea unor intelectuali români din diaspora, cât şi din partea unor personalităţi ca Papa Ioan Paul al II-lea, preşedintele Statelor Unite, Ronald Reagan, sau premierul britanic, Margaret Thatcher. Ca urmare a presiunii internaţionale, părintele Calciu a fost eliberat în 1984, iar anul următor a fost obligat să părăsească definitiv ţara, stabilindu-se în S. U. A. (m. 2006, la Washington).
1926 – S-a născut Sathya Sai Baba, filosof si guru indian.
1927 – S-a născut Angelo Sodano, cardinal italian, Secretar de Stat al Vaticanului.
1928 – S-a născut Jerry Bock, compozitor american de musical, Broadway.
1929 – S-a născut Hal Lindsey, evanghelist si scriitor crestin american.
1930 – S-a născut poetul portughez Herberto Helder (numele complet: Luís Bernardes de Oliveira) (m. 2015).
1931 – S-a născut Gloria Lynne, cantareata americana.
1933 – S-a născut Krzysztof Penderecki, compozitor, dirijor şi pedagog polonez.
1933 – S-a născut Stancu Ilin, istoric literar şi editor.
1934 – S-a născut Robert Towne, scenarist si regizor american.
1936 – S-a născut Robert Barnard, scriitor britanic.
1938 – S-a născut Esko Nikkari, actor finlandez.
1939 – S-a născut, în comuna Feldru, judetul Bistrita-Nasaud, Zaharia Sângeorzan, critic şi istoric literar român (m. 28.11.2002).
1941 – S-a născut Franco Nero, actor, scenarist, regizor şi producător italian de film.
1941 – S-a născut Constantin Ilea, pictor, membru al UAPR.
1942 – S-a născut Gheorghe Rusnac, rectorul Universitatii de Stat din Moldova.
1942 – S-a născut Susan Anspach, actrita americana.
1943 – S-a născut Sue Nicholls, actrita britanica
1944 – S-a născut James Toback, scriitor si regizor american.
1945 – S-a născut pianista gruzină Elisabeth Leonskaja, stabilită la Viena, din 1978.
1945 – S-a născut Jerry Harris, sculptor american.
1945 – S-a născut Keith Hampshire, cantaret si compozitor englez.
1945 – S-a născut Steve Landesberg, actor american.
1946 – S-a născut Diana Quick, actrita engleza.
1948 – S-a născut Grete Tartler, poetă, violistă, scriitoare contemporană, traducătoare, orientalistă, diplomat român cu descendenţă germană. După căsătorie, numele său oficial, de stare civilă, este Margareta Tăbăraşi (“Apa vie”).
1949 – S-a născut Sandra Stevens, cantareata britanica (Brotherhood Of Man).
1950 – S-a născut în Cracalia, comuns George Enescu, jud. Botoșani, Georgeta GHEORGHIU, artist plastic, absolventă a Facultății de Arte Plastice – Iași în anul 1972; membru UAP din România, Filiala Suceava.
1950 – S-a născut Maria Jorj, poet, membră a Uniunii Scriitorilor din România – filiala Cluj.
1950 – S-a născut Dona Tudor, poeta, realizatorare de emsiuni TVR.
1952 – S-a născut Sinziana Dragoş, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
1953 – S-a născut Francis Cabrel, cantaret francez.
1953 – S-a născut Johan de Meij, compozitor, trombonist si dirijor olandez.
1953 – S-a născut la Gâlgău, județul Sălaj, Lucian Perţa, poet şi publicist român.
1954 – S-a născut Bruce Hornsby, muzician american.
1955 – S-a născut Ludovico Einaudi, compozitor si pianist italian.
1955 – S-a născut Steven Brust, scriitor american.
1959 – S-a născut Maxwell Caulfield, actor britanic.
1961 – S-a născut Keith Ablow, scriitor si psihiatru britanic.
1963 – S-a născut Joe Ahearne, regizor TV britanic.
1965 – S-a născut Jennifer Michael Hecht, poet si istoric american.
1966 – S-a nascut Vincent Cassel, actor francez, regizor, producator.
1967 – S-a născut Salli Richardson, actrita americana.
1968 – S-a născut Kirsty Young, jurnalista scotiana de televiziune
1969 – S-a născut Jonathan Seet, cantaret canadian.
1970 – S-a născut Danny Hoch, actor american.
1970 – S-a născut Karsten Mueller, scriitor, Mare Maestru Sahist.
1970 – S-a născut Oded Fehr, actor israelian.
1970 – S-a născut Zoë Ball, prezentatoare britanica de radio si TV.
1971 – S-a născut Lisa Arch, actrita americana.
1972 – S-a născut la Satu-Mare, Daniel David, psiholog, președinte al Colegiului Psihologilor din România, filiala Cluj.

Decese…

1572 – A murit în Florența, Agnolo Bronzino, pictor italian (n. 17.11.1503).
1769: A decedat Constantin Mavrocordat, domnitor al Tarii Romanesti, precum si al Moldovei (n. 27.02.1711 la Constantinopol).
1826: A murit astronomul german Johann Elert Bode. A stabilit o lege empirică pentru calculul distanţelor de la planete la Soare (n. 19.01.1747).
1897 – S-a stins din viaţă Alexandru Roman, ziarist şi om politic român. Alexandru Roman a fost academician din 1866 şi profesor universitar la Budapesta, unul dintre conducătorii luptei politice a românilor transilvăneni, deputat în Parlamentul maghiar. A.Roman a editat la Budapesta ziarele româneşti ”Concordia”(1861-1866) şi “Federaţiunea” (1868-1876), unde a publicat “Pronunciamentul de la Blaj” (n.1826 Auşeu, jud.Bihor).
1897 – S-a stins din viaţă la Sinaia, România, Wilhelm Kremnitz, medic român de origine germană, cumnatul lui Titu Maiorescu, frate cu Clara, prima soţie a lui Titu Maiorescu, soţul Mitei Kremnitz. În 1874 se stabileşte la Bucureşti, România şi este medic secundar, apoi din 1889 medic primar la Spitalul Brîncovenesc din Bucureşti şi medic al familiei regale (n.1846 Berlin, Germania).
1898 – A murit la București, Ioan G. VALENTINEANU, ziarist român. Participant la Revoluţia de la 1848 din Ţara Românească, a fost arestat şi trimis la Kiev. Întors în ţară, a fondat în 1859 gazeta „Reforma”, care a apărut până în 1888. În 1859 a publicat volumul Biografia oamenilor mari scrisă de un om mic. A editat o serie de broşuri politice care se refereau la anumite evenimente contemporane. A fost un fecund traducător (n. 05.07.1834).
1923 – S-a sinucis Urmuz (Demetru Dem. Demetrescu-Buzău), scriitor avangardist din perioada interbelică; proza lui premerge suprarealismului şi literaturii absurdului (n.17.03.1883).
1935 – A murit poeta şi traducătoarea Maria Cunțan (n. 1862).
1949 – A murit, la București, scriitorul Carol Ardeleanu, prozator şi romancier român (n.16.03.1883, la București).
1953 – A murit Ilie E. Torouţiu, critic şi istoric literar, folclorist şi traducător; de numele său se leagă adunarea, în cele 13 tomuri de „Studii şi documente literare”, a corespondenţei junimiştilor şi sămănătoriştilor, pe care a însoţit-o cu note, comentarii şi indici; membru corespondent al Academiei Române din 1936 (n. 1888).
1956 – A murit Jean Alexandru Steriadi, pictor si grafician, membru titular onorific al Academiei Romane din 1948 (n.29.10.1880).
1971 – A murit la București, prozatorul Ury Benador (pseudonimul lui Simon Moise Grinberg (n. 1 mai 1895, comuna Milișăuți, județul Suceava).
1974 – A murit Cornelius Ryan, ziarist (corespondent de război în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale) şi scriitor american de origine irlandeză (autor a numeroase cărţi despre război – „Ziua cea mai lungă”, „Un pod prea îndepărtat” ş.a) (n. 1920, la Dublin).
1976 – A murit André Malraux, romancier (romanele “Conditia umana”, “Speranta”), eseist şi om politic francez (n. 03.11.1901).
1979 – A murit actriţa Merle Oberon, vedetă anglo-americană a anilor ’30 – ’40 ai secolului XX. Merle Oberon a trăit în India până la vârsta de 17 ani după care a emigrat în Marea Britanie. Cariera sa artistică a început aici, la începutul aniilor 1930. Obţine un contract cu Samuel Goldwyn şi merge în 1934 în America, unde va avea o cariera de succes la Hollywood. Prima sa apariţie în USA, Folies Begerè va fi alături de Maurice Chevalier, în 1935 (n.19.02.1911 la Bombay/India).
1995 – A murit, la Los Angeles, unde se stabilise, Louis Malle, regizor de film, actor, scenarist şi producător francez; şi-a început cariera sub auspiciile Noului Val Francez (n. 1932).
2004 – A murit operatorul Sergiu Huzum, inventatorul procedeului transtrav; din 1970 a lucrat, în Franta, film documentar si de televiziune (a fost director de imagine la filmele “Duminica la ora 6” si “Reconstituirea”, primele doua filme semnate de regizorul Lucian Pintilie) (n. 17.05.1933);
2005 – A murit Beverly Tyler, actriță americană (n. 05.07. 1927).
2006 – A murit actorul francez de teatru şi film Philippe Noiret (n. 01.10.1930).
2010 – A murit Ingrid Pitt, actriţă de film şi scriitoare britanică de origine poloneză (n. 1937).
2011 – A murit soprana catalană Montserrat Figueras; s-a consacrat interpretării unui repertoriu vocal foarte vast din epocile medievală, renascentistă şi barocă (n. 1942).
2012 – A murit interpretul de muzică populară Achim Nica (n. 1930).
2012 – A murit, la Madrid, José Luis Borau (numele la naştere: José Luis Borau Moradell), scenarist, regizor, producător, actor şi scriitor spaniol; considerat părintele cinematografiei spaniole vreme de 50 de ani, fost preşedinte şi fondator al Academiei de Film spaniole (n. 8 august 1929, la Zaragoza).
2012 – A murit, la Dallas, Larry Hagman, actor american, regizor şi producător de film şi televiziune; celebru pentru rolul JR Ewing din serialul „Dallas” (n.21.09.1931, la Fort Worth, Texas).
2015 – A murit economistul american Douglass North, laureat al Premiului Nobel pentru Economie în anul 1993, împreună cu Robert W. Fogel (n. 1920).

Sărbători,celebrări și comemorări…

„Ziua Economiştilor din România” În fiecare an, Asociația Generală a Economiștilor din România (AGER) organizează, în data de 23 noiembrie, Ziua Economistului. Această dată semnifică deschiderea primului curs universitar de economie politică din țara noastră, sustinut de profesorul Ion Ghica, la 23 noiemrie/5 decembrie 1843, la Academia Mihãileană din Iași, cu tema “Despre importanța (însemnatatea) economiei politice”. Marcarea acestei zile a fost hotărâtă la cel de-al III-lea Congres al Asociaţiei Generale a Economiştilor din România/AGER.

Calendar Creștin-Ortodox…

+)Sf. Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii. Sfântul Ier. Amfilohie, Episcopul Iconiei și Grigorie, Episcopul Acragandelor.

Surse:http://www.rador.ro/…http://vechi.radioiasi.ro/…,
http://www.amosnews.ro/…,http://www.calendarulzilei.ro,
https://ro.wikipedia.org/wiki/…,
https://cersipamantromanesc.wordpress.com/… și
http://radioconstanta.ro/…

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 23 noiembrie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 23 noiembrie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

24 ianuarie 1849 s-a născut – Badea Cârţan…//

Badea Cârţan, celebrul ţăran român, analfabet în anii adolescenţei, apoi autodidact – fiind cel care a învăţat să citească...

24 ianuarie – CALENDARUL ZILEI…

Ziua Unirii Principatelor Române „Se declară ziua de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române, ca zi de sărbătoare națională. Autoritățile administrației publice centrale...

22 ianuarie – CALENDARUL ZILEI…

1506: Este întemeiată oficial Garda Elveţiană a Vaticanului. 1675: Cărturarul Constantin Cantacuzino devine mare stolnic în Sfatul Ţării Româneşti (până la 20 decembrie 1677). 1821: Tudor...

21 ianuarie 1941 – Generalul Antonescu, şeful statului, îndepărteaza de la putere printr-o lovitura de stat Mişcarea Legionară cu care intrase în conflict…

Rebeliunea legionară (21-23 ianuarie 1941) a reprezentat confruntarea violentă dintre gruparea Garda de Fier și fostul lor partener la guvernarea României, Ion Antonescu, desemnând...

21 ianuarie – CALENDARUL ZILEI…

1077: Henric al IV-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman, se prezintă ca penitent la Canossa (localitate din Italia de nord), pentru a obține iertarea...
- Advertisement -corhaz1 - 23 noiembrie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 23 noiembrie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments