13.9 C
București
marți, noiembrie 24, 2020

23 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

23 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

  534 î.Hr. - Acum 1486 de ani, Pisistrate (c. 600-527 î. Hr.), tiran al Atenei, organiza primele reprezentații de...

21 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1615 - Bătălia de la Tătăreni, Alexandru Movilă, sprijinit de nobilii polonezi Mihai Wisniowiecki şi Samuel Koreki, îl învinge...

20 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1224 - Acum 796 de ani, era menționată pentru prima dată biserica „Sf. Mihail” din Cisnădioara (jud. Sibiu), monument...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 23 octombrie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

 

2 î.Hr. – în cea de a doua bătălie de la Philippi armata condusă de Marcus Junius Brutus este înfrântă de forțele lui Marc Antoniu. Brutus se sinucide.
425 – În Imperiul Roman de Apus, Valentinian al III-lea este proclamat împărat la vârsta de doar șase ani.
502 – Sinodul de la Palmaris pune capăt schismei dintre papa Simachus și antipapa Laurentius.
585 – Sinodul de la Macon, stabilește ca zeciala este o obligație generală a oricărui credincios creștin față de biserică.
1086 – În bătălia de la az-Zallaqah, armata condusă de Yusuf ibn Tashfin înfrânge forțele castelane conduse de regele Alfons al VI-lea.
1520 – Carol Quintul a fost încoronat împărat al Sfântului Imperiu Roman, la Aachen (1520-1556).
1642 – Bătălia din Edgehill este prima confruntare în Războiul Civil Englez.
1694 – Forțele americane conduse de Sir William Phipps nu reușesc să cucerească Quebecul.
1707 – Prima ședință a parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii.
1739 – Războiul lui Jenkins: Marea Britanie declară război Spaniei.
1812 – Conspirație împotriva lui Napoleon. Generalul Claude François de Malet răspândește vestea morții împăratului și se declară comandant al Parisului. Generalul va fi executat pe 29 octombrie.
1861: Se împlinesc 158 de ani, de la înfiinţarea, la Sibiu, a Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (ASTRA), cu însemnat rol cultural şi politic în lupta de afirmare naţională a românilor din Transilvania şi pregătirea Marii Uniri din 1918; primul preşedinte a fost episcopul Andrei Şaguna (23.X/4.XI).
1864 – Războiul Civil American – Bătălia de la Westport: forțele americane conduse de generalul Samuel R. Curtis înfrâng forțele confederate conduse de generalul Sterling Price.
1870 – Războiul franco-prusac – asediul orașului Metz conduce la victoria decisivă a forțelor prusiene.
1908: Cu 112 ani în urmă, guvernul I. C. Brătianu adresa Vienei un Memoriu în care preciza poziţia României în „problema Dunării”, ridicată de cercurile guvernamentale austro-ungare în condiţiile anexării Bosniei şi Herţegovinei. Guvernul român cerea: permanentizarea „Comisiei Dunării”, constituirea unei „Comisii a statelor riverane” pentru aplicarea regulamentului de navigaţie pe cursul fluviului în amonte de Brăila, participarea ţării noastre cu vot deliberativ. Ca urmare a poziţiei ferme a Guvernului român, Austro-Ungaria a renunţat la intenţiile de redeschidere a „problemei Dunării” (23.X/5.XI).
1911 – Pentru prima oară un avion este folosit în război: un avion italian decolează din Libia pentru a survola liniiele inamice în războiul turco-italian.
1912 – Primul Război Balcanic – Bătălia de la Kumanovo: prima bătălie între Imperiul Otoman și Regatul Sârb.
1915 – 25.000 de femei au mărșăluit prin New York, solicitând astfel autorităților dreptul de a vota.
1918 – Charlie Chaplin (29 ani) se căsătorește cu Mildred Harris (17 ani).
1940 – Adolf Hitler se întâlnește cu Francisco Franco în Hendaye, Franța, să-l convingă pe acesta să intre în Al Doilea Război Mondial de partea Puterile Axei.
1941 – Al Doilea Război Mondial: Masacrul de la Odesa.
1942 – Al Doilea Război Mondial: Începe Bătălia de la El Alamein, Egipt care se sfârșește pe 3 noiembrie cu victoria Aliaților.
1942 – Al Doilea Război Mondial:Bătălia pentru Henderson Field începe în campania Guadalcanal.
1944 – Al Doilea Război Mondial: în perioada 23 – 27 octombrie, acum 76 de ani, a avut loc Bătălia din Golful Leyte, operaţiune de recucerire de către forţele americane a arhipelagului Filipinelor, considerată cea mai mare bătălie navală din cel de-Al Doilea Război Mondial şi poate chiar din întreaga istorie a războaielor navale. Bătălia din Golful Leyte, denumită şi „A Doua Bătălie din Marea Filipinelor”, s-a desfăşurat lângă insulele Leyte şi Samar din Arhipelagul Filipinelor. Înfrângerea în bătălia din Golful Leyte a afectat grav capacitatea japonezilor de a transfera resursele din Asia de Sud-Est către Arhipelagul Japonez. Un moment important este că în timpul bătăliei, pe 25 octombrie, a avut loc primul atac al unui luptător „kamikaze” japonez, prima ţintă lovită de un A6M Zero fiind portavionul de escortă USS St. Lo, care s-a scufundat, ucigând peste 100 de marinari americani. În total, până la sfârşitul războiului, peste 1.320 de avioane japoneze au lovit navele aliate, şi peste 3000 de militari americani şi britanici şi-au pierdut viaţa.
1944 – Al Doilea Război Mondial: Armata Roșie intră în Ungaria.
1954 – În urmă cu 66 de ani se semna, la Paris, Acordul privind crearea Uniunii Europei Occidentale (UEO), intrat în vigoare la 5 mai 1995. În urma semnării Acordului de la Paris, care modifica Tratatul de la Bruxelles pentru a permite Germaniei Federale să participe la Alianţa Nord-Atlantică în condiţii acceptabile pentru vecinii săi, celor cinci ţări semnatare ale Tratatului de la Bruxelles li s-au adăugat două state vest-europene, foste inamice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Italia şi Germania, noua organizaţie primind denumirea de Uniunea Europei Occidentale. Uniunea Europei Occidentale a fost însă eclipsată, un an mai târziu, de crearea Alianţei Atlantice, dar a continuat să funcţioneze şi să primească noi membri. Într-o declaraţie comună, ţările care au dizolvat Uniunea Europei Occidentale subliniau faptul că Uniunea Europeană prelua misiunile legate de securitatea comună. Multă vreme, această structură a fost totuşi considerată un embrion al unei apărări europene, pe care unele capitale, precum Parisul ar fi vrut să o dezvolte în paralel cu Alianţa Atlantică. Uniunea Europei Occidentale devenise însă redundantă, iar apărarea europeană rămâne legată, deocamdată, organic de NATO.
1956: Se împlinesc 64 de ani, de când, în perioada 23 – 26 octombrie, a avut loc o conferinţă internaţională sub egida ONU care a aprobat statutul noii Agenţii Internaţionale pentru Energia Atomică – AIEA (statutul a intrat în vigoare la 29 iulie 1957, iar la 14 noiembrie acelaşi an, Adunarea Generală a ONU a aprobat acordul privind relaţiile dintre Organizaţie şi AIEA). România este membru fondator al acestei organizaţii specializate a ONU, cu sediul la Viena.
1956: 64 de ani se împlinesc şi de când, în contextul procesului de destalinizare a ţărilor din blocul sovietic, la Budapesta izbucnea o revoltă populară anticomunistă. Nagy Imre, care preia conducerea noului guvern, promite respectarea libertăţilor democratice şi părăsirea Tratatului de la Varşovia. La începutul lunii noiembrie trupe sovietice au înnăbuşit în sânge tentativa ungară de respingere a sistemului comunist. Circa 200.000 de locuitori părăsesc în acele zile ţara. La 4.XI.1956, János Kádár formează un nou guvern, care, după o perioadă iniţială dogmatică, vădeşte, de la începutul anilor ’60 ai secolului al XX-lea, tendinţe liberale în domeniul politicii economice. NOTĂ: Această dată este marcată în Republica Ungară ca sărbătoare naţională.
1958 – Decernarea Premiului Nobel pentru literatură scriitorului rus Boris Leonidovici Pasternak (n. 1890 – m. 1960) pentru romanul „Doctor Jivago”, devenit best-seller în Europa Occidentală, dar nepublicat în țara de origine, Rusia.
1971 – În Germania, firma Daimler-Benz, patenteaza airbag-ul.
1973 – Sfârșitul războiului Yom Kippur dintre Israel și Siria.
1978 – A avut loc, la Bucureşti, premiera filmului Înainte de tăcere, în regia lui Visarion Alexa, ecranizarea nuvelei În vreme de război de I.L. Caragiale.
1984 – Etiopia devenea, acum 36 de ani, centrul de interes al întregii lumi. În urma rapoartelor făcute de organizaţiile Oxfam, Salvaţi Copiii, Christian Aid şi Crucea Roşie, care susţineau că peste 10 milioane de oameni se confruntă cu foametea în Etiopia, în această ţară au fost trimise ajutoare umanitare în valoare de 1.8 milioane de lire sterline. Deşi nu există date foarte precise, se crede că numai în anul 1984, în Etiopia au murit de foame peste 1 milion de oameni. Din cauza acestei catastrofe Etiopia a fost cunoscută în lume ca „Ţara foamei”.
1989 – În Ungaria, intra în vigoare o nouă Constituție, iar Ungaria se transformă din Republica Populară Ungară, în Republica Ungară.
1991 – Se marchează 29 de ani, de când, la Paris, a avut loc semnarea unui Acord de pace de către cele patru facţiuni angajate în războiul civil din Cambodgia. Peste o lună (la 22.XI.1991), regele Norodom Sihanouk (n. 1922 – m. 2012), înlăturat de la putere în 1970 şi revenit din exil, devenea preşedintele Consiliului Naţional Suprem (un guvern provizoriu, creat în iunie 1991), fiind recunoscut oficial şef al statului.
1992 – În China, are loc vizita oficiala a Imparatului Japoniei Akihito, prima vizita a unui Imparat Japonez in China.
1994 – În Romania, in Arges, la Topoloveni, este dezvelit bustul lui Ion Mihalache, om politic taranist, fost ministru, mort in inchisorile comuniste.
1998 – A avut loc prima naționalizare a unei bănci din Japonia de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
2001 – În SUA, este prezentat public primul iPod cu o capacitate de stocare de 5 MB
2002 – La Moscova, spectatorii unui program artistic la teatrul din centrul Moscovei sunt luaţi ostatici de terorişti. Epilogul: 130 de morţi, inclusiv 40 de terorişti.
2003 – În SUA, la Los Angeles, se inaugirează sala de concerte Walt Disney.
2006 – Armata nu mai este obligatorie în România.

Nașteri…
1491 – S-a născut Ignatius de Loyola, călugăr spaniol, fondatorul Ordinului iezuit, pe care l-a condus începând cu anul 1541 (d. 1556).
1503 – S-a născut Isabela a Portugaliei, soția regelui Carol Quintul (d. 1539).
1516 – S-a născut Charlotte de Valois, prințesa Franței (d. 1524).
1634 – S-a născut Hedwig Eleonora de Holstein-Gottorp, soția regelui Carol al X-lea al Suediei (d. 1715)
1698 – S-a născut arhitectul francez Jacques Ange Gabriel (m. 1782).
1705 – S-a născut Maximilian Ulysses Browne, mareșal austriac (d. 1757).
1715 – S-a născut Petru al II-lea al Rusiei (d. 1730).
1762 – S-a născut Samuel Morey, inventator american (d. 1843).
1766 – S-a născut Emmanuel de Grouchy, mareșal al Franței (d. 1847).
1771 – S-a născut Jean-Andoche Junot, general francez (d. 1813).
1801 – S-a născut, la Berlin, Albert LORTZING (m. 21.01.1851), compozitor, cântăreţ, actor şi dirijor german. A compus opere comice: Ţar şi teslar; Braconierul; Armurierul etc.
1805 – S-a născut prozatorul austriac Adalbert STIFTER (m.1868). A scris romane: Castelul nebunilor (1843), Holteiul (1844), şi postum Mapa bunicului meu (1870); povestiri şi proză scurtă.
1805 – S-a născut John Russell Bartlett, lingvist american (d. 1886).
1813 – S-a născut exploratorul şi naturalistul german Ludwig Leichhardt (m. 1848).
1817 – S-a născut lexicograful francez Pierre LAROUSSE, pedagog, enciclopedist și editor francez; a înfiinţat, la Paris, în 1852, împreună cu Augustin Boyer, Casa de editură care-i poartă numele, specializată în lucrări enciclopedice; opera sa majoră a fost “Grand Dictionnaire Universel du XIX-e Siècle” (“Marele dicționar universal al secolului al XIX-lea” în 15 volume), editat între anii 1866 şi 1876; A fost un gramatician, pedagog, lexicograf și editor francez născut în Toucy. Este cunoscut mai ales pentru dicționarele care îi poartă numele, dintre care Le Petit Larousse. A creat o casă de editură cunoscută sub denumirea de Librairie Larousse, specializată în editarea dicționarelor și a enciclopediilor.Uneori prin „Larousse” se înțelege și doar o enciclopedie editată de aceasta (m.03.01.1875),
1844 – S-a născut poetul britanic Robert Seymour Bridges (m. 1930).
1865 – S-a născut Neltje Blanchan, scriitor american (d. 1918)
1873 – S-a născut William David Coolidge, inginer american, care a contribuit la dezvoltarea filamentului din tungsten; în 1913 a inventat tubul de raze X cu catod încălzit (m. 1975).
1875 – S-a născut Gilbert N. Lewis, chimist american (d. 1946)
1885 – S-a născut Lawren Harris, pictor canadian (m. 1970)
1880 – S-a născut Una O’Connor, actriță irlandeză (d. 1959)
1881 – S-a născut în Cohalm (oraşul Rupea de azi) ce aparţinea de judeţul Târnava Mare (azi, Braşov) scriitorul Aurel Pavel Bănuţ (m. 28.07.1970).
1885 – S-a născut Lawren Harris, pictor canadian (d. 1970.
1893 – S-a născut Gummo Marx, actor american (d. 1977).
1893 – S-a născut compozitorul belgian Jean Absil (m. 1974).
1896 – S-a născut André Lévêque, inginer francez (d. 1930)
1901 – S-a născut Jaroslav Seifert, poet si publicist ceh; a militat pentru apararea scriitorilor persecutați politic si a fost unul dintre semnatarii Cartei 77; a primit Premiul Nobel pentru Literatura in anul 1984 (m.10.01.1986).
1905 – S-a născut Felix BLOCH (m.10.09.1983), fizician american de origine elveţiană. Stabilit în S.U.A. (1934). A efectuat cercetări în domeniul fizicii atomice; a determinat momentul magnetic al neutronului, pe baza inducţiei nucleare. Laureat al Premiului Nobel pentru fizică (1952), împreună cu E.M. Purcell.
1905 – S-a născut la Bucureşti, Ionel Jianu, pseudonimul literar al lui Ionel Stark, eseist, prozator şi traducător (m. 18.03.1993 la Paris).
1908 – S-a născut fizicianul rus Ilia Mihailovici Frank; a condus lucrările de construcţie a reactorului nuclear cu regim de funcţionare în impulsuri, folosind ca sursă de radiaţii neutroni rapizi; Premiul Nobel pentru fizică pe 1958, împreună cu conaţionalii săi Pavel Cerenkov şi Igor Tamm, pentru cercetările privind fenomenul denumit “radiaţia Cerenkov” (m. 22.06.1990).
1908 – S-a născut poetul Octav Sargeţiu (pseudonimul lui Dumitru V. Popa) (m. 1994).
1909 – S-a născut numismatul şi arheologul Bucur Mitrea (m. 1995).
1909 – S-a născut Zellig Harris, lingvist american (d. 1992)
1912 – S-a născut compozitorul român Ioan ALEXANDRESCU. A fost profesor la Craiova şi Bucureşti. Un timp a lucrat ca dirijor şi director al Ansamblului de cântece şi dansuri „N. Bălcescu” din Craiova. A compus muzică simfonică şi de cameră şi, mai ales, muzică corală (d. 07.07.1997).
1918 – S-a născut James Daly, actor american (d. 1978).
1923 – S-a născut Ned Rorem, compozitor american.
1923 – S-a născut Frank Sutton, actor american (d. 1974).
1925 – S-a născut Radu FLORESCU (m. 2014), istoric şi profesor american de origine română; autor a numeroase articole şi cărţi despre România; consul onorific al ţării noastre pentru regiunea New England din SUA între anii 1996 şi 2004.
1925 – S-a născut actorul american de comedie Johnny Carson, pionier al emisiunilor de divertisment tv. (m. 2005).
1925 – S-a născut Manos Hadjidakis, compozitor grec (d. 1994).
1927 – S-a născut Leszek Kołakowski, filosof polonez (d. 2009).
1928 – S-a născut Constantin V. Bălă, fost profesor consultant la Universitatea Politehnică din Bucureşti.
1928 – S-a născut Harold P. Warren, regizor american (d. 1985).
1930 – S-a născut artista plastică Georgeta Năpăruş (d. 11.07.1997).
1932 – S-a născut în Cetatea de Baltă, jud.Alba, creatoarea Leontina Mailatescu, pictor, creator de tapiserie, broderie, decoraţie de interior, textile, modă, miniaturi textile din București. Profesor de înaltă ţinută la Institutul ”N.Grigorescu” – Facultatea de Arte Decorative timp de aproape trei decenii, a înfiinţat Secţia de Modă în anul 1971, dovedind calităţi exemplare în deschiderea de noi drumuri în exprimarea plastică (d. 16.11.2012, în București).
1934 – S-a născut în Bârlad, Corneliu VASILESCU, pictor şi grafician, reprezentant al expresionismului abstract.
1936 – S-a nascut Philip Kaufman, regizor american.
1939 – S-a născut în satul Bugeac, comuna Ostrov, judeţul Constanţa, Costache Tudor, prozator și publicist.
1940 – S-a născut renumitul jucător brazilian de fotbal Pelé (Edson Arantes do Nascimento).
1940 – S-a nascut Ellie Greenwich, compozitoare americană (d. 2009).
1941 – S-a născut Lawrence Foster, dirijor american originar din România; a înregistrat integrala lucrărilor simfonice ale lui George Enescu şi opera “Oedip”. Decorat în anul 2003 cu Ordinul „Meritul Cultural”, în grad de Mare Ofiţer pentru promovarea muzicii româneşti şi cu titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică „Gh. Dima” în anul 2013, iar în perioada 1998 – 2001 a fost Director Artistic al Festivalului „George Enescu”.
1942 – S-a născut Michael Michael Crichton, autor american, medic, producător de film, regizor de film şi televiziune, romancier şi scriitor de literatură science fiction şi horror; cărţile sale s-au vândut în peste 150 milioane de exemplare în lumea întreagă (m. 2008).
1944 – S-a născut criticul de teatru Ileana Lucaciu.
1944 – S-a născut Ştefan Buciuta, deputat de Maramureş din partea Uniunii Ucrainenilor din România.
1945 – S-a născut la Ploieşti, Ligia Holuță, pseudonimul literar al Ligiei Sălăgeanu, poetă, traducătoare, profesoară, librar.
1947 – S-a născut Dumitru Bezem, pictor, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
1948 – S-a născut la Bârlad, jud. Vaslui, Iorgu Gălățeanu, poet și prozator.
1950 – S-a născut la Neamț, Nicolae Sava, poet.
1951 – S-a născut la Timișoara, Marlene Heckmann Negrescu, prozatoare și traducătoare.
1952 – S-a născut Prof. Corneliu Davidescu, prorector al Universităţii “Politehnica” din Timişoara.
1954 – S-a născut regizorul, scenaristul şi producătorul american de origine taiwaneză Ang Lee, laureat a două Premii Oscar.
1957 – S-a născut Ovidiu Salagean, pictor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
1958 – S-a născut la Ploiești, poetul Lucian Vasilescu.
1961 – S-a nascut Virgil Păunescu, medic, consilier prezidenţial.
1964 – S-a nascut la Pitești, Valentin Grigorescu, interpret de muzică populară.
1964 – S-a nascut Robert Trujillo, bassist al trupei Metallica.
1965 – S-a născut scriitorul american Augusten Burroughs, cunoscut mai ales pentru cele două volume autobiografice – „Running with Scissors” („Alergând ca apucaţii”, 2002) şi „Dry” (2003).
1967 – S-a născut Mirela Barbălată, gimnastă retrasă din activitatea competițională.
1968 – S-a născut Șerban V. Marin, medievist, redactor-șef la “Revista Arhivelor”.
1969 – S-a născut Răzvan Rădulescu, romancier și scenarist, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
1969 – S-a născut, la Kew, Melbourne, scriitoarea australiană Trudi Canavan, cunoscută mai ales pentru trilogia fantasy “Magicianul Negru”.
1970 – S-a nascut Daniel Crăciun, pictor, grafician, decorator, restaurator, curator, coeditor, membru al Uniunii Scriitorilor din România.                                                                1974 – S-a nascut Gabriel Tiţa-Nicolescu, fost deputat PDL/fost PSD de Brașov.
1975 – S-a născut Luminiţa Gliga, artist vizual; din anul 2003 este membră atît a Uniunii Artiştilor Plastici din România cât şi a Asociaţiei Internaţionale a Artiştilor Plastici; din 2008 este Doctor în Arte vizuale şi membru al Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe ARA; are peste 30 de expoziţii personale şi peste 35 de grup atât în ţară cât şi în străinătate; pentru realizările sale a fost răsplătită cu numeroase premii şi diplome.
1975 – S-a născut Dan Bordeianu, actor.
1975 – S-a născut Odalys García, actriță cubaneză.
1976 – S-a născut Dana Nălbaru, cântăreață, fostă membră a trupei Hi-Q
1976 – S-a născut, la Mătăsari, jud. Gorj, Angelica Necșulea, profesoară la Școala Generală „Ion Vâlceanu” Dragotești, jud. Gorj.
1976 – S-a născut actorul canadian Ryan Reynolds.
1979 – S-a născut Jorge Solís, pugilist mexican 1986 – S-a născut Briana Evigan, actriță americană
1986 – S-a născut Jessica Stroup, actriță americană                                                    1991 – S-a născut Prințesa Mako a Japoniei.

Decese…
42 î.Hr. – A decedat Marcus Junius Brutus, senator roman (n. 85 î.Hr.)
930 – A încetat din viaţă Daigo, împărat al Japoniei (n. 885)
1456 – A decedat Ioan de Capistrano, sfânt italian (n. 1386)
1581 – A murit Michael Neander, matematician și astronom german (n. 1529)
1616 – A încetat din viaţă Leonhard Hutter, teolog german(n. 1563)
1688 – A murit Charles du Fresne, sieur du Cange, filolog francez (n. 1610)
1774 – A decedat Michel Benoist, inginer și misionar jesuit francez(n. 1715)
1869 – A murit Edward Smith-Stanley, prim ministru al Marii Britanii (n. 1799)
1872 – A încetat din viaţă Théophile GAUTIER (n.30.08.1811), scriitor şi eseist francez. Promotor al teoriei „artă pentru artă” şi precursor al parnasianismului (Emailuri şi camee, 1852 – capodopera poeziei sale). A realizat romane fantastice sau de aventuri (Căpitanul Fracasse, 1863).
1877 – A decedat Alexandru Papiu-Ilarian, istoric si filolog, membru al Societatii Academice Romane, membru al Academiei Romane (n. 1827).
1906 – A încetat din viaţă, la Aix-en-Provence, un orăşel din apropierea Marsiliei, pictorul francez Paul CÉZANNE, considerat un deschizător de drumuri în arta secolului al XX-lea. Lucrările sale se impun prin forme distincte care nasc din acordurile sau contrastele de tonuri calde şi reci: Casa spânzuratului; Jucătorii de cărţi; Muntele Sainte Victoire; Marea la Estaque etc. (n.19.01.1839 la Aix-en-Provence).
1910 – A încetat din viaţă Chulalongkorn, rege al Thailandei (n. 1853)
1916 – A încetat din viaţă Teodor T. Stoika (n. 1892)
1921 – A decedat John Boyd Dunlop, inventator scoțian (n. 1840)
1930 – A murit geologul francez Pierre-Marie Termier; contribuţii importante în studierea Alpilor Orientali; unul dintre cei mai importanţi geologi europeni ai secolului al XIX-lea; membru de onoare străin al Academiei Române din 1928 (n. 1859).
1939 – A încetat din viaţă Zane Grey, scriitor american; cunoscut pentru romanele sale populare de aventuri și alte povestiri care prezintă o imagine idealizată a Vechiului Vest American; cea mai vândută carte a sa este “Riders of the Purple Sage” (n. 1872).
1942 – A decedat Husik Zohrabian, episcop al Biserica Armeană din România
1942 – A murit Ralph Rainger, compozitor american(n. 1901)
1944 – A încetat din viaţă fizicianul britanic Charles Glover BARKLA (n.1877). Laureat al Premiului Nobel pentru fizică în anul 1917. A realizat polarizarea radiaţiilor X (1904). A cercetat spectrele de radiaţii X ale elementelor chimice şi a demonstrat experimental (1906) că diferite elemente chimice dau spectre de radiaţii specifice.
1945 – A încetat din viaţă, la Bucureşti, Constantin I. BRĂTESCU (n.1882), geograf, pedagog şi scriitor; a susţinut concepţia geografiei regionale complexe, pe care a dezvoltat-o prin metode proprii; membru corespondent al Academiei Române din 1919. A elaborat studii cu privire la geneza şi evoluţia Deltei Dunării, oscilaţiile de nivel ale apelor şi bazinul Mării Negre în cuaternar etc. A fondat revista „Arhiva Dobrogei” (1919) şi Societatea culturală dobrogeană (1920).
1950 – A murit Al Jolson, actor și cântăreț american(n. 1886).
1957 – A murit renumitul creator francez de modă Christian Dior (n. 1905).
1957 – A murit poetul Mihai CODREANU, maestru recunoscut al sonetului românesc; traducător de teatru în versuri; membru corespondent al Academiei Române din 1942 (n.25.VII.1876).
1959 – A murit Gerda Lundequist, actriță suedeză (n. 1871).
1978 – A trecut în nefiinţă, la Constanţa, Nicolae GOSTAR (n.1922), istoric şi arheolog român. S-a afirmat ca un mare istoric al lumii geto-dacice şi al romanităţii orientale. A publicat peste 100 de lucrări ştiinţifice. A slujit învăţământul universitar ieşean (Facultatea de Istorie) timp de peste două decenii.
1980 – A murit tenorul Dinu (Constantin) Bădescu (n. 1904).
1982 – S-a stins din viaţă, la Bucureşti, Mircea ŞTEFĂNESCU (n.11.04.1898, la Bucureşti), dramaturg şi prozator român. Din creaţia sa se remarcă piesele cu tematică istorică; privind dezrobirea ţiganilor (Rapsodia ţiganilor, 1948), viaţa unor artişti (Căruţa cu paiaţe sau Matei Millo, 1949; Ciprian Porumbescu, 1952), personalitatea unor domnitori (Cuza Vodă, 1959) sau a unor mari scriitori (Procesul d-lui Caragiale, 1962; Eminescu, 1964). A scris comedii şi scenarii cinematografice.
1983 – A încetat din viaţă, la Bucureşti, Romeo DRĂGHICI (n.1891), om de cultură român. Prieten, colaborator şi executor testamentar al lui George Enescu. A înfiinţat Muzeul „George Enescu” din Capitală. A publicat numeroase articole despre marele muzician, iar în 1973 a scris lucrarea George Enescu. Biografie documentară. Copilăria şi anii de studiu. 1881-1900.
1984 – A murit actorul austriac de film Oskar Werner (n. 1922).
1986 – A murit Edward Adelbert Doisy, biochimist american, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în anul 1943, împreună cu Henrik Dam, pentru descoperirea vitaminei K (n.1893).
1987 – A murit actorul francez de film de origine italiană Lino VENTURA (n.14.VII.1919).
1990 – A murit Louis Althusser, filozof francez(n. 1918)
1990 – A murit, la Chișinău, Tamara Ciobanu, solistă la Radiodifuziunea din Saratov (1942-1944), la Radiodifuziunea din Chișinău (1945-1951) și în Orchestra de muzică populară “Fluieraș ” a Filarmonicii din Chișinău (1951-1973). În 1973-1985 este profesoară de canto la Institutul de Arte “Gavriil Musicescu ” din capitală. În 1973-1987 a fost președinte al Societății Coral-Muzicale din R. Moldova. În 1950 a fost distinsă cu Premiul de Stat al URSS. I s-a conferit titlul de Artist al Poporului din RSS Moldovenască (1953) și cel de Artist al Poporului din URSS (1960) (n. 22.11.1914, la Berezlogi, județul Orhei, Basarabia (URSS).
1994 – A murit Robert Lansing, actor american de teatru şi film (n. 1928).
1997 – A încetat din viaţă Bert Haanstra, regizor olandez (n. 1916).
1998 – A murit filologul francez Alain Guillermou; interesat de limba română, a obţinut, în 1935, o bursă la Institutul Francez din Bucureşti; în 1943 a participat, alături de Elena Văcărescu şi Eugen Ionesco, la redeschiderea cursurilor Catedrei “Mihai Eminescu” la Universitatea din Nisa; între anii 1962 şi 1978 a fost director al Institutului de Studii Româneşti de la Sorbona (Paris IV); preocupările sale în domeniul limbii române s-au concretizat în numeroase studii şi lucrări; a tradus în limba franceză din Mircea Eliade şi Liviu Rebreanu; membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1997 (n. 1913).
1998 – A murit, la București, actorul Silviu Stănculescu, cu o bogata activitate la Teatrul de Comedie din Bucuresti (filme: “Liceenii”, “Mircea”, “Trahir”) (n.24.01.1932, la Timișoara).
2001 – A murit arbitrul britanic Ken Aston (n. 01.09.1915), inventatorul cartonaşelor galbene şi roşii în fotbal. Cartonaşele au fost folosite în premieră la Mondialul din 1970, când Ken Aston era preşedintele Comisiei de Arbitri a FIFA. Acelaşi Aston a mai introdus echipamentul negru pentru arbitri şi al patrulea oficial în teren şi a colorat steguleţele asistenţilor în roşu şi galben, pentru a fi vizibile.
2001 – A murit Ronald William Kirby, pictor englez(n. 1928).
2001 – A murit pictorul naiv Vasile Savonea (n. 1932).
2003 – A murit Tony Capstick, actor, comedian și muzician englez (n. 1944)
2003 – A murit Soong May-ling, soția lui Chiang Kai-shek (n. 1897)
2004 – A încetat din viaţă Robert Merrill, bariton şi actor american (n. 1919)
2004 – A murit Alexandru Vona, pe numele său adevărat- Alberto Henrique Samuel Bejar y Mayor, a fost poet, prozator şi inginer, practicându-şi meseria atât în Romania cât şi în Franţa (n. 3 martie 1922 la Bucureşti).
2005 – A murit actorul american William Hootkins (n. 1948).
2006 – A murit Mircea Moţoc, inginer agronom, specialist în pedologie și eroziunea solului, membru titular al Academiei Române din 1990 (n. 1916).
2011 – A murit pictorul Virgil PREDA (n.2.IX.1923).
2011 – A încetat din viaţă Marco Simoncelli, pilot de curse italian (n. 1987).
2013 – A murit Sir Anthony Alfred Caro, sculptor abstract britanic (n. 1924).

Calendar Creștin-Ortodox…

Sfântul Sfințit Mucenic și Apostol Iacob, ruda Domnului. Sfântul Ierarh Ignatie, patriarhul Constantinopolului. Sf. Cuv. Petroniu.

Surse: http://vechi.radioiasi.ro/…,http://www.amosnews.ro/aniversari,http://www.calendarulzilei.rohttps://ro.wikipedia.org/wiki/…://www.actualmm.ro/calendar,http://www.romania-muzical.ro/…/calendarul-muz…/… șihttp://radioconstanta.ro/…

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 23 octombrie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 23 octombrie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

23 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

  534 î.Hr. - Acum 1486 de ani, Pisistrate (c. 600-527 î. Hr.), tiran al Atenei, organiza primele reprezentații de...

21 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1615 - Bătălia de la Tătăreni, Alexandru Movilă, sprijinit de nobilii polonezi Mihai Wisniowiecki şi Samuel Koreki, îl învinge pe Ştefan Tomşa şi se...

20 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1224 - Acum 796 de ani, era menționată pentru prima dată biserica „Sf. Mihail” din Cisnădioara (jud. Sibiu), monument istoric și de arhitectură din...

18 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1302 - Prin bula papală Unam Sanctam, papa Bonifaciu al VIII-lea proclamă supremaţia spirituală a papei asupra tuturor deciziilor dogmatice. 1307 - După legenda lui...

16 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1364 - Începutul domniei lui Vladislav I în Țara Românească, cunoscut și sub numele de Vlaicu Vodă, a domnit pană în 1377. S-a îngrijit...
- Advertisement -corhaz1 - 23 octombrie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 23 octombrie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments