13.9 C
București
luni, ianuarie 25, 2021

24 decembrie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

24 ianuarie 1849 s-a născut – Badea Cârţan…//

Badea Cârţan, celebrul ţăran român, analfabet în anii adolescenţei, apoi autodidact – fiind cel care a învăţat să citească...

24 ianuarie – CALENDARUL ZILEI…

Ziua Unirii Principatelor Române „Se declară ziua de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române, ca zi de sărbătoare...

22 ianuarie – CALENDARUL ZILEI…

1506: Este întemeiată oficial Garda Elveţiană a Vaticanului. 1675: Cărturarul Constantin Cantacuzino devine mare stolnic în Sfatul Ţării Româneşti (până...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 24 decembrie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

,,Ajunul Crăciunului”…                                                                                                   -„Ziua Luptătorului Antiterorist” omagiază pe toţi cei care fac parte din structura antiteroristă a Serviciului Român de Informaţii.
– Sf. Cuvioasă Muceniţă Eugenia. Ajunul Crăciunului (Calendarul Creştin-Ortodox 2019; Calendarul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice 2019)

Evenimente…
1726 – Se împlinesc 294 de ani de la întemeierea oraşului Montevideo de către spanioli, care încercau, astfel, să creeze un punct fortificat împotriva expansiunii portugheze; s-a aflat sub stăpânirea succesivă a spaniolilor, portughezilor, englezilor; din 1828 este capitala Uruguayului.
1814 – Reprezentanţi ai Statelor Unite ale Americii și cei ai Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au semnat Tratatul de la Gent (în Belgia de astăzi, pe atunci aflat într-un teritoriu disputat între Primul Imperiu Francez și Regatul Unit al Țărilor de Jos), prin care au pus capăt Războiului din 1812; Tratatul a restaurat în mare parte relațiile dintre cele două țări la status quo ante bellum. Din cauza mijloacelor lente de comunicație din epocă, vestea semnării a ajuns în SUA abia după două săptămâni, iar bătălia de la New Orleans s-a dat după semnarea tratatului, dar înainte de ratificarea lui.
1864 – La Viena, a fost întemeiată prima societate academică a studenților români, numită, la sugestia poetului român Mihai Eminescu, „Romania Jună”.
1865 – A fost fondată, în SUA, organizația rasistă Ku-Klux-Klan – Societatea „cagulelor albe” – și in prezent, una dintre societatile secrete cele mai blamate din lume.
1871 – Se împlinesc 149 de ani de la premiera operei în patru acte „Aida” de Giuseppe Verdi (bazată pe un libret scris de Antonio Ghislanzoni), la Opera din Cairo, cu prilejul festivităţilor inaugurării Canalului de Suez, precum şi a inaugurării primului teatru muzical de la Cairo.
1897 – În urmă cu 123 ani Ziarul „Tribuna” din Sibiu îi publică lui Octavian Goga cea dintâi poezie, intitulată „Atunci şi acum”.
1943 – Generalul american Dwight D. Eisenhower, viitor presedinte al SUA, a devenit comandant suprem al armatei Aliatilor.
1962 – România și Elveția au ridicat relațiile diplomatice la nivel de ambasadă.
1964 – A fost inaugurat Teatrul pentru copii „Ion Creangă” din București cu premiera „Harap Alb”, în regia lui Ion Lucian, directorul noului teatru; decretul de construire a teatrului a fost emis pe 4 mai 1965.
1968 – Misiunea Apollo 8, formată din astronauții Frank Borman, James Lovell și William Anders Arthur, a orbitat pentru prima dată în jurul Lunii, fiind observată din spaţiu partea nevăzută a acesteia; Apollo 8 a fost prima misiune spaţială umană care a atins o viteză suficientă pentru a permite ieşirea din câmpul gravitaţional al Pământului, prima care a intrat în câmpul gravitaţional al unui alt corp ceresc şi prima care s-a întors pe Pământ de la un alt corp ceresc. După lansarea de la 21 decembrie 1968, echipajul a călătorit timp de trei zile până la Lună, orbitând singurul satelit natural al Pământului de zece ori de-a lungul a 20 de ore. William Anders a fotografiat răsăritul Pământului.
1979 – Cu 40 de ani în urmă începea Războiul din Afganistan (desfăşurat până pe 15 februarie 1989). În noaptea de 24 decembrie 1979, trupele sovietice au ocupat Afganistanul într-un număr foarte mare, avându-l ca ţintă primordială pe Hafizullah Amin (care preluase puterea statului, după ce a ordonat asasinarea lui Taraki, în octombrie 1979). Sovieticii au reuşit, în cele din urmă, lichidarea preşedintelui Hafizullah Amin, pentru ca mai apoi să instaleze un nou guvern marionetă condus de către un comunist afgan, Babrak Karmal. În războiul care a urmat, forţele afgane implicate au fost Partidul Popular Democrat din Afganistan, de orientare marxistă, susţinut de forţele sovietice, care au luptat contra rebelilor islamişti Mujahedini. Rebelii au fost susţinuţi de mai multe ţări, printre care şi SUA, Arabia Saudită, Pakistan şi alte state musulmane, în contextul politic internaţional al Războiului Rece. Din cauza costului mare şi a inutilităţii politice finale ale acestui conflict militar, războiul din Afganistan a fost, deseori, asemănat cu Războiul din Vietnam, americano-vietnamez. Până la mijlocul anilor ’80, peste cinci milioane de bărbaţi, femei şi copii – o treime din populaţia Afganistanului – a emigrat în Pakistan, Iran şi în alte ţări, într-unul din cele mai mari exoduri din lume de după Al Doilea Război Mondial, bombardamentele ruseşti asupra satelor afgane curmând aproape un milion de vieţi
1987 – În urmă cu 33 de ani era dat în exploatare, la Bucureşti, tronsonul de metrou Crângaşi – Gara de Nord, efectuându-se astfel legarea zonelor industriale cu Gara C.F.R.
1989 – Acum 31 de ani, în Ajunul Crăciunului, Radioul şi Televiziunea publice au transmis, pentru prima dată după mai multe decenii, colinde şi cântece religioase.
1989 – A fost prezentat, la Televiziune, Comunicatul CFSN (Consiliul Frontului Salvării Naţionale) prin care se anunţau măsurile excepţionale adoptate: încetarea completă şi imediată a focului pe întreg teritoriul ţării; predarea obligatorie, către unităţile militare, a armamentului aflat în posesia civililor; integrarea unităţilor Ministerului de Interne în structura Ministerului Apărării Naţionale, care prelua comanda unică asupra tuturor trupelor şi mijloacelor de luptă ale ţării.
1989 – S-a reconstituit Partidul Social Democrat Român/PSDR (reînscris oficial la 12.I.1990). NOTĂ: La 16.VI.2001 a avut loc Congresul de fuziune a PSDR (Partidul Social Democrat Român) cu PDSR (Partidul Democraţiei Sociale din România), rezultând un nou partid, PSD (Partidul Social Democrat).
1989 – În Bucureşti, în Piaţa Universităţii, Gara de Nord şi Piaţa Palatului a continuat să se tragă. Revoluţionarii au format patrule care, la Metrou şi pe străzi, controlau trecătorii, cei suspecţi fiind reţinuţi.

Nașteri…
1798 – S-a născut poetul Adam Mickiewicz, cel mai de seama reprezentant al romantismului polonez („Balade și romanțe”) (m. 1855).
1818 – S-a născut fizicianul britanic James Prescott Joule, unul dintre fondatorii termodinamicii (m.11.10.1889).
1837 – S- a născut imparateasa Austriei si regina Ungariei, Elisabeta, sotia lui Franz Joseph I, cunoscuta sub numele de „Sissi” (m.10.09.1898).
1837 – S-a născut Elisabeth Wittelsbach, imparateasa Austriei, cunoscuta sub numele de Sissi (m.1898).
1854 – S-a născut actrița română Aristizza Romanescu; a jucat pe scenele teatrelor din București și Iași și a apărut în primul film istoric românesc „Independența României” (m. 1918).
1879 – S-a născut matematicianul francez Henri (René Pierre) Villat; lui i se datorează organizarea celui dintâi congres internaţional de ştiinţe matematice, ţinut după încheierea Primului Război Mondial; membru de onoare străin al Academiei Române din 1965 (m. 1972).
1881 – S-a născut Juan Ramón Jiménez, scriitor spaniol, stabilit în SUA din 1936; reprezentant de seamă al modernismului hispanic; Premiul Nobel pentru Literatură pe 1956 (m. 29.05.1958).
1888 – S-a născut Michael Curtiz (Mihaly Kertész), regizor de film american de origine ungară, cunoscut mai ales pentru filmele „Captain Blood”, „Casablanca”, pentru care i s-a decernat Premiul Oscar (d.10.04.1962).
1890 – S-a născut, la Râmnicul Sărat, pictorul român Petre Iorgulescu-Yor (m.29.04.1939, s-a sinucis la Râmnicul Sărat).
1900 – S-a născut Ioan (Ion Valentin) Anestin, grafician, pictor şi scenograf; desene politice şi caricaturi, portrete-şarjă din lumea teatrului; nepotul scriitorului Victor Anestin (m. 1963).
1901 – S-a născut scriitorul rus Alexandr Fadeev (m. 1956). NOTĂ: Unele surse menţionează ca dată a naşterii şi stilul nou – 11 decembrie 1901.
1904 – S-a născut Joseph M. Juran, inginer american de origine română (stabilit în SUA din 1912); specialist în probleme de management, supranumit „arhitect al calităţii”; fondator al Institutului „Juran”; membru de onoare din străinătate al Academiei Române (1991) (m. 2008).
1910 – S-a născut, în Noua Zeelandă, fizicianul american William H. Pickering (supranumit „Rocket Man”), pionier al astronauticii americane, una dintre figurile-cheie ale programului spaţial al SUA; sub conducerea sa a fost realizat primul satelit ştiinţific american („Explorer I”, lansat de la Cape Canaveral, la 31.I.1958); contribuţii importante în realizarea primului zbor al unei staţii automate pe o traiectorie cislunară, precum şi a zborurilor până la Lună (1964-1965) sau cele de survolare a planetelor Venus (1962) şi Marte (1964-1965) (m. 2004).
1920 – S-a născut Dave Bartholomew, cantaret, trompetist, comopzitor si sef de orchestra american.
1922 – S-a născut, în Lugoj, poetul Victor Torynopol (pseudonimul lui Victor Comei Fiorescu) (d. 16 febr. 1985, București).
1922 – S-a născut actrița americană de film Ava Gardner („Îngerul pierdut”, „Noaptea Iguanei”) (m.25.01.1990).
1924 – S-a născut, la Brașov, Vasile Cosma, actor, membru al UNITER, membru fondator al Teatrului de Stat din Reșița. (d. octombrie 2002, Craiova).
1924 – S-a născut Lee Dorsey, cântăreț și compozitor american.
1928 – S-a născut scriitorul Nicolae Tic (m.12.03.1992).
1931 – S-a născut Ray Bryant, pianist si sef de orchestra american.
1933 – S-a născut publicistul şi scriitorul Ion Ţugui, poet, romancier, eseist, muzician, jurnalist, ufolog şi parapsiholog (m. 2002).
1944 – S-a născut la Oradea, chitaristul Bela Kamocsa „Kamo”, unul dintre fondatorii trupei Phoenix. Béla Kamocsa „Kamo” a fost un instrumentist (chitară bas, chitară electrică) şi cântăreţ român de etnie maghiară, interpret de muzică rock, blues şi jazz. Este cel mai bine cunoscut ca membru fondator (1962) al formaţiei româneşti Phoenix, unde a fost prezent până în anul 1971. În 1982 întemeiază Bega Blues Band, una dintre primele formaţii româneşti dedicate muzicii blues, alături de care îşi petrece restul carierei (d. 14 ianuarie 2010, Timişoara).
1944 – S-a născut Eddie Furey, muzician folk irlandez.
1944 – S-a născut Mike Curb, compozitor si producator american (Mike Curb Congregation).
1944 – S-a născut, în comuna Vinga, județul Arad, Titu Nicolae Gheorghiof, politician român, membru al Parlamentului României în legislaturile 1996-2000, 2000-2004 și 2004-2008. În perioada 1990-1991, Gheorghiof a fost primar al municipiului Arad.
1945 – S-a născut, în Focșani, Cristian Livescu, scriitor și publicist (in anul 1997, premiul revistei „Convorbiri literare”).
1945 – S-a născut Lemmy (Ian Fraser Kilmister), vocalist, basist si compozitor britanic (Hawkwind, Motorhead).
1946 – S-a născut Jan Akkerman, chitarist si compozitor olandez (Focus).
1947 – S-a născut Paul Shuttleworth, vocalist si compozitor britanic (Kursaal Flyers).
1949 – S-a născut, la Vlădești, jud. Argeș, Mircea Diaconu, actor, om politic și profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică Ion Luca Caragiale din București, fost director al Teatrului „Nottara” din București (a demisionat în noiembrie 2011 când în urma acțiunii penale a Agenției Naționale de Integritate împotriva căreia a pierdut procesul, fiind declarat în “conflict de interese”, deoarece cumula două funcții publice), membru în Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) până în 2004 din partea PD, senator din partea PNL începând cu 2008, europarlamentar independent începând cu 2014, membru al Grupului ALDE, vice-președinte al Comisiei pentru Cultură și Educație.
1950 – S-a născut la București, Adriana Stoichițoiu-Ichim, filolog, membru al Societății de Științe Filologice din România.
1952 – S-a născut scriitorul francez Yann Andrea (pe numele său real Yann Lemee), ultimul partener de viaţă al scriitoarei franceze Marguerite Duras (1914 – 1996) (m. 2014).
1953 – S-a născut, la București, Cristian Eugen Paraschiv, pictor, grafician, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
1953 – S-a născut Monica Mureşan, filolog și poet.
1954 – S-a născut, Gheorghe Bunea Stancu, politician român, membru al Partidului Social Democrat și fost președinte al Consiliului Județean Brăila.
1957 – S-a născut Ian Burden, muzician britanic (synthesizer) (Human League).
1958 – S-a născut, la Bacău, Ionela Lăzureanu, artist plastic, sculptoriţă.
1962 – S-a născut, la București, Constantin Zotta, fost fotbalist român și arbitru internațional de fotbal, președintele Clubului de fotbal ”FC Brașov”.
1967 – S-a născut la București, solista de muzică ușoară Marina Scupra.
1968 – S-a născut la București, pictorul Alexandru Cernat.
1968 – S-a născut, la București, Doina Ioanid, poetă și scriitoare. În prezent este secretar general de redacție la Observator Cultural.
1971 – S-a născut americanul Ricky Martin (pe numele său adevărat Enrique Martín Morales), actor portorican și unul dintre cei mai cunoscuti cântăreți latino ai momentului; laureat al premiului Grammy și Latin Grammy Award.
1975 – S-a născut, la Brașov, Marius Ianuș, scriitor și jurnalist.

Decese…
1453 – A murit, în Londra, compozitorul englez John Dunstable, unul dintre marii maestri ai artei polifonice din prima perioada a Renasterii n.~1385).
1524 – A murit Vasco da Gama, navigator portughez care a efectuat prima călătorie pe mare din Europa până în India, înconjurând Africa; el a deschis, astfel, linia de navigaţie din Europa spre Asia (n. ~1469).
1863 – A murit romancierul american William Makepeace Thackeray, reprezentant de seama al literaturii engleze din perioada victoriană. Este cunoscut, în special, pentru capodopera sa Bâlciul deşertăciunilor (în original, Vanity Fair) (n. 18 iulie 1811).
1872 – A murit Radu Ionescu, poet şi critic literar; redutabil ziarist politic (n. 1834).
1872 – A murit inginerul britanic William John Macquorn Rankine, unul dintre fondatorii termotehnicii; a elaborat teoria generală a ciclurilor de funcţionare a motoarelor termice; în termodinamică a propus termenul de „energie”, făcând distincţie între energiile mecanică, potenţială şi cinetică (n. 1820).
1877 – A murit pictorul Nicolae Popescu; compoziţii pe teme istorice şi religioase (n. 1835). NOTĂ: Unele surse dau ca dată a morţii 27 decembrie 1877.
1911 – A murit Ioan Puşcariu, istoric şi scriitor; participant la Revoluţia de la 1848-1849 din Transilvania şi, apoi, din Ţara Românească; unul dintre animatorii vieţii culturale a românilor transilvăneni; membru de onoare al Societăţii Academice Române şi apoi membru al Academiei Române din 1900 (n. 10.10.1824).
1928 – A încetat din viaţă Nicolae (Nae) Leonard, tenor român, supranumit „prinţul operetei româneşti” (n. la Bădălan, jud. Galați în ziua de 13 decembrie 1886).
1935 – A murit compozitorul austriac Alban Berg (n. 9 februarie 1885)
1958 – A murit George Udrischi, medic veterinar; a fost primul chirurg din lume care a procedat la amputarea unuia dintre membrele anterioare la cal, imaginând, în acelaşi timp, o proteză funcţională (1906); membru de onoare al Academiei Române din 1946 (n. 1867).
1960 – A murit inginerul Traian Negrescu; lucrări de referinţă în domeniul metalurgiei; membru al Academiei Române din 1955 (n. 1900).
1966 – A murit Gaspar Cassadó, violoncelist şi compozitor spaniol (n. 30 septembrie 1897).
1967 – A murit dirijorul german Karl Ristenpart (n. 26 ianuarie 1900).
1980 – A murit Karl Dönitz, amiral şi om politic german, ultimul preşedinte al Germaniei naziste, în perioada 30 aprilie – 23 mai 1945 (după sinuciderea lui Adolf Hitler) (n. 16.09.1891).
1982 – A murit scriiotrul francez, poetul si romancierul Louis Aragon (pseudonimul literar al lui Louis-Marie Andrieux), unul dintre intemeietorii suprarealismului (“Foc de bucurie”, “Miscarea perpetua”, “Ochii Elsei”) (n.03.10.1897).
1984 – A murit George Marcu, folclorist şi compozitor; studii despre folclorul aromân (n. 1913, în Macedonia).
1989 – A murit împușcat în noaptea de 23/24 decembrie la Brașov, Slt.(p.m.) Grigore Cătălin HAIDĂU, Erou Martir al Revoluției din Decembrie 1989, elev în anul doi al Școlii Militare de Ofițeri activi de Rachete și Artilerie Antiaeriană (n. 25 iulie 1970, la Tg. Jiu).
1989 – A murit Merișescu G. Valentin, Erou Martir al Revoluției din Decembrie 1989, militar în termen împușcat la sediul Comitetului Central al P.C.R. din București (n. 23.02.1968, la Tg. Jiu).
1994 – A murit John Osborne, dramaturg, producator britanic de film; piesa sa “Priveste inapoi cu manie” -1957- a marcat momentul aparitiei generatiei “tinerii furiosi” (n.12.12.1929).
1997 – A murit Toshiro Mifune, actor și regizor japonez (n.01.04.1920).
2004 – A murit, la New York, Șerban C. Andronescu, istoric al culturii, eseist, traducător, cercetător și publicist stabilit, din 1969, in SUA (n.18.02.1924, la Bucureşti).
2008 – A murit Harold Pinter, dramaturg, actor şi regizor de teatru britanic, câştigător al Premiului Nobel pentru Literatură pe 2005 (n. 1930).
2008 – A murit politologul american Samuel P. Huntington, autorul celebrei lucrări „Ciocnirea civilizaţiilor” (1993) (n. 1927).
2010 – A murit Roy Neuberger, om de afaceri american şi unul dintre cei mai mari colecţionari de artă modernă (n. 1903).
2012 – A murit compozitorul britanic Richard Rodney Bennett; a compus coloanele sonore a numeroase filme de referinţă; nominalizat de trei ori la premiile Oscar (n. 1936).
2012 – A murit actorul de film, teatru şi televiziune american Charles Edward Durning (n. 1923)
2012 – A murit Jack Klugman (numele real: Jacob Joachim Klugman), actor american de teatru, film şi televiziune (n. 1922).
2012 – A murit muzicologul român Clemansa Firca (n. 16 august 1934).
2016 – S-a stins din viaţă la vârsta de 89 de ani în cursul zilei de 24 decembrie 2016, Constantin Romanescu, unul dintre cei mai respectaţi profesori şi psihiatri din România. A fost profesor de Istoria medicinei şi psihiatriei la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ şi membru în Organizaţia Mondială a Sănătăţii (n. 18 mai 1928, la Iași).
2016 – A murit romancierul britanic Richard Adams, cunoscut autor de cărţi pentru copii (n. 1920).
2016 – A murit Rick (Richard John) Parfitt, cântăreţ, compozitor şi chitarist britanic; alături de Francis Rossi au format timp de cinci decenii grupul „Status Quo”, unul dintre cele mai marcante din rock-ul britanic (n. 1948).

Calendar Creștin – Ortodox…

Sf. Cuvioasă Muceniță Eugenia (Ajunul Craciunului)

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 24 decembrie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 24 decembrie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

24 ianuarie 1849 s-a născut – Badea Cârţan…//

Badea Cârţan, celebrul ţăran român, analfabet în anii adolescenţei, apoi autodidact – fiind cel care a învăţat să citească...

24 ianuarie – CALENDARUL ZILEI…

Ziua Unirii Principatelor Române „Se declară ziua de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române, ca zi de sărbătoare națională. Autoritățile administrației publice centrale...

22 ianuarie – CALENDARUL ZILEI…

1506: Este întemeiată oficial Garda Elveţiană a Vaticanului. 1675: Cărturarul Constantin Cantacuzino devine mare stolnic în Sfatul Ţării Româneşti (până la 20 decembrie 1677). 1821: Tudor...

21 ianuarie 1941 – Generalul Antonescu, şeful statului, îndepărteaza de la putere printr-o lovitura de stat Mişcarea Legionară cu care intrase în conflict…

Rebeliunea legionară (21-23 ianuarie 1941) a reprezentat confruntarea violentă dintre gruparea Garda de Fier și fostul lor partener la guvernarea României, Ion Antonescu, desemnând...

21 ianuarie – CALENDARUL ZILEI…

1077: Henric al IV-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman, se prezintă ca penitent la Canossa (localitate din Italia de nord), pentru a obține iertarea...
- Advertisement -corhaz1 - 24 decembrie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 24 decembrie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments