13.9 C
București
marți, august 11, 2020

24 iulie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

11 august – CALENDARUL ZILEI…

106 d.H. - Acum 1914 ani este constituită provincia romană Dacia. O diplomă militară romană, descoperită la Porolissum, azi...

10 august – CALENDARUL ZILEI…

843 - În urma Tratatului de la Verdun, frații Lotarius I, Louis Germanul și Carol cel Pleșuv, divid Imperiul...

9 august – CALENDARUL ZILEI…

480 i.Hr. - Armata Persiei îl înfrânge pe Leonidas și armata sa spartană în bătălia de la Termopile din...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 24 iulie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

 

 

Evenimente…
1484 – În Moldova, are loc bătălia pentru Cetatea Albă, dintre atacatorii otomani și apărătorii moldoveni.
1534 – Jacques Cartier debarca în Canada și declara pământul teritoriu francez.
1567 – În Scoția, Mary, Regina Scoției, este închisă și forțată să abdice în favoarea fiului ei în vârstă de 1 an, James al VI-lea.
1601 – Se împlinesc 419 ani de la lupta de la Guruslău (Gorăslău). Forţele unite ale lui Mihai Viteazul şi ale generalului Gheorghe Basta au înfrânt armata condusă de Sigismund Bathori. Câteva zile mai târziu (9/19 august) domnul român a fost ucis, pe Câmpia Turzii, din ordinul lui Basta (24.VII/3.VIII).
1692 – Armata franceză l-a învins pe William al III-lea al Angliei la Steinkirk (Enghein).
1701 – Pe continentul American, Antoine de la Mothe Cadillac fondează, în numele Franței, Fort Ponchartrain (Detroit de azi).
1772 – Acum 248 de ani începea Congresul de Pace de la Focşani, strămutat apoi la Bucureşti (24.VII.1772 – 22.III.1773), în cadrul căruia delegaţiile Moldovei şi Ţării Româneşti au cerut autonomia sub garanţia Austriei, Rusiei şi Prusiei. Delegaţiile boiereşti au invocat, în sprijinul cererilor, „capitulaţiile” acordate de Poartă Ţărilor Române, texte prin care se recunoştea statutul de autonomie al Ţărilor Române.
1791 – În Franța, Robespierre expulzează toți jacobinii care se opun principiilor Revoluției Franceze.
1792 – Joseph Haydn  revine în Viena din Anglia. În drum se oprește în Bonn unde întâlnește un tânăr extrem de talentat, Ludwig van Beethoven (21 ani).
1793 – Franţa aprobă prima lege privind drepturile de autor.
1828 – În Imperiul Austro Ungar, la Viena, are loc premeira concertului pentru violina nr. 3, de Nicolò Paganini. Compozitorul este solistul.
1847 – Richard March Hoe, din New York City, patentează mașina tipografică Rotary.
1847 – Urmare a numeroase acuzații și neințelegeri, Frédéric Chopin scrie ultima scrisoare lui George Sand utilizand formalul “dumneavoastră”.
1847 – În SUA, primii membri ai Church of Jesus Christ of Latter Day Saints, mormonii, ajung în Utah, stabilindu-se în Salt Lake City de azi.
1864 – În Romania, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza unifica corpul grănicerilor munteni cu corpul grăncierilor moldoveni, punând bazele corpului de grăniceri şi se sărbătoreşte “Ziua grănicerilor” în România.
1876 – Se împlinesc 144 de ani de la formarea unui nou guvern liberal „pur”, în frunte cu Ion C. Brătianu (supranumit „Vizirul”, pentru guvernarea sa autoritară), care va conduce ţara până în 1888 (cu excepţia perioadei aprilie-iunie 1881), cea mai lungă guvernare de partid din istoria vechii Românii. În timpul guvernării liberale România şi-a cucerit independenţa (9/21 mai 1877), pe care şi-a consolidat-o participând la războiul ruso-româno-turc (1877-1878). A fost proclamat Regatul (14/26.III.1881) şi s-a adoptat o serie de măsuri legislative menite să modernizeze ţara şi să întărească poziţia ei pe plan internaţional (24.VII/5.VIII).
1911 – În Peru, este re-descoperit orașul precolumbian incaș, Machu Picchu.
1912 – În Romania, la București, începe construcția Catedralei Armene.
1917 – Cu 102 ani în urmă începea Bătălia de la Mărăşeşti (până la 6/19.VIII.1917). Armata română, condusă de generalul Eremia Grigorescu, a oprit o puternică ofensivă germană condusă de mareşalul von Mackensen, declanşată cu scopul scoaterii definitive a României din război (24.VII/6.VIII).
1919: Ofensiva ungară a fost oprită. Comandamentul român a trecut la contraofensivă, prin executarea unei manevre dublu învăluitoare convergente spre Szolnok.
1923 – Acum 97 de ani România, Regatul Unit al Marii Britanii, Franţa, Italia, Japonia, Grecia, Iugoslavia şi Turcia semnau Tratatul de Pace de la Lausanne, care stabilea apartenenţa întregii Anatolii şi a Traciei Răsăritene la Turcia, anulând astfel prevederile Tratatului de la Sèvres, semnat în 1920 de guvernul otoman. Tratatul de la Lausanne a fost ratificat de guvernul de la Atena pe 11 februarie 1924, şi de guvernele britanic, italian şi nipon pe 6 august în acelaşi an. Turcia se obliga să recunoască, între altele, noile state în hotarele fixate (inclusiv insula Ada-Kaleh aparţinând României). Printre cele 17 anexe ale Tratatului se număra şi Convenţia internaţională privind statutul strâmtorilor, care stipula demilitarizarea lor, precum şi libertatea de navigaţie pentru toate vasele comerciale şi de război ale tuturor statelor, atât în timp de pace, cât şi în timp de război. Tratatul a pus capăt războiului revoluționar turc dintre aliații din primul război mondial și forțele naționaliste aflate sub controlul Marii Adunări Naționale a Turciei cu sediul în Ankara, aflate sub comanda lui Mustafa Kemal Atatürk. Tratatul a asigurat recunoașterea internațională a suveranității noului stat „Republica Turcia, proclamată la rândul ei drept stat succesor al Imperiului Otoman. NOTĂ: România a ratificat, la 31.VIII.1924, Tratatul de Pace de la Lausanne cu Turcia şi Convenţia relativă la regimul strâmtorilor (Bosfor şi Dardanele – n.r.).
1924 – În România, Partidul Național Român din Transilvania, adopta programul în 10 puncte prin care se pregatea fuziunea cu Partidul Țărănesc.
1929 – În urmă cu 91 de ani a intrat în vigoare Pactul Kellogg-Briand, cunoscut și drept Pactul de la Paris, prin care statele semnatare se angajau să renunțe la război ca instrument al politicii naționale. Pactul Kellogg-Briand, o inițiativă comună franco-americană, propunea condamnarea folosirii războiului ca modalitate de rezolvare a conflictelor dintre state și rezolvarea acestor dispute prin metode pacifiste. Deși a fost aplaudat drept o inițiativă diplomatică remarcabilă, Pactul a fost, în fond, un eșec: el nu a impus sancțiuni în cazul încălcării principiilor sale fundamentale, astfel că statelor semnatare le-a fost ușor, la momentul convenabil, să încalce Pactul. Pactul Kellogg-Briand a fost semnat la Paris, pe 27 august 1928, de reprezentanții a 15 state (Australia, Belgia, Canada, Cehoslovacia, Franța, Germania, India, Italia, Japonia, Noua Zeelandă, Polonia, Africa de Sud, Marea Britanie, Statele Unite și Statul Liber Irlandez), dar a intrat în vigoare un an mai târziu. Ulterior, vor adera la acest Pact alte 47 de state, printre care și România.
1930 – Scriitorul Ionel TEODOREANU a fost numit director al Teatrului Naţional din Iaşi, post în care a funcţionat până în 1933.
1938 – A fost inventată cafeaua instant.
1943 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, începe Operațiunea Gomora, bombardarea orașului Hamburg de către aviația Aliată.
1945 – În timpul desfășurării Conferinței de la Potsdam, președintele Harry Truman l-a informat pe Stalin despre producerea în SUA a bombei atomice.
1949 – Acum 71 de ani se constituiau primele gospodării agricole colective (GAC-urile), după modelul colhozurilor sovietice.
1950: Prima lansare de la Cap Canaveral. Racheta a fost concepută în iulie 1946 de către colonelul Holger N. Toftoy, ca o combinaţie între racheta germană V-2 şi prima rachetă hipersonică americană WAC Corporal.
1963 – Cu 57 de ani în urmă, între 24 şi 26 iulie, a avut loc, la Moscova, Consfătuirea primilor secretari ai CC ale partidelor comuniste şi muncitoreşti şi a şefilor de guverne ale ţărilor membre ale CAER. La această consfătuire, Gh. Gheorghiu-Dej, sprijinit de polonezi şi de unguri, a respins planul propus de liderul PCUS, Nikita Hruşciov, de integrare economică a ţărilor membre ale CAER, argumentând împotriva transformării României într-un hinterland agricol. Formularea propusă de conducerea PMR era de coordonare a planurilor (nu de integrare economică), colaborarea urmând să se facă pe baza egalităţii în drepturi şi respectării suveranităţii naţionale..
1964 – Acum 55 de ani apărea Decretul Consiliului de Stat prin care erau graţiaţi de restul de pedeapsă 3.244 de condamnaţi, dintre care 3.205 deţinuţi politici pentru infracţiuni „contra securităţii statului”. De subliniat că toţi deţinuţii politic au rămas cu cazier penal, autorităţile comuniste negândindu-se niciun moment să revizuiască validitatea condamnărilor.
1969: Întoarcerea lui Apollo 11, prima misiune spațială în care omul a păşit pe suprafaţa satelitului natural al Pământului, Luna.
1974 – Curtea Supremă a SUA decide ca Președintele Richard Nixon să predea casetele Watergate.
1978 – În Germania, la Bonn, General-locotentul Ion Mihai Pacepa, adjunctul Direcției Informației Externe, cere azil politic Ambasadei SUA.
1987 – În Japonia, alpinista Hulda Crooks, în vârstă de 91 de ani, escaladează muntele Fuji din Japonia.
1987 – În SUA, compania IBM-PC lansează programul DOS Versiunea 3.3.
1990 – Senatul Romaniei adopta un proiect de lege prin care s-a instituit ca sărbătoare Naţională a României, 1 Decembrie, când, în 1918, s-a desăvârşit făurirea statului naţional unitar român. Adunarea Deputaţilor a declarat ziua de 1 decembrie, Zi Naţională oficială a României.
1990 – Nave de război sub pavilion american au fost comasate în apele teritoriale irakiene şi trupe de uscat însumând 30000 de soldaţi sunt desfăşurate la graniţa irakiano-kuweitiană, în stare de alertă.
1995 – În urmă cu 25 de ani a avut loc prima conferință interamericană la nivel înalt pe tema apărării, organizată de Pentagon, la care au participat delegații din SUA, Canada și din alte 32 de state din întreaga emisferă nordică, cu excepția Cubei.

Nașteri…
1686 – S-a născut, la Veneția, compozitorul italian Benedetto MARCELLO (m. 24 iulie 1739, în Brescia).
1759 – S-a născut, la Torino, Vittorio Emanuele I, rege al Sardiniei din perioada anilor 1802-1821 (d. 10 ianuarie 1824, în Moncalieri).
1783 – S-a născut, la Caracas, generalul și omul politic sud-american Simón BOLIVAR (pe numele său întreg, Simón Jose Bolívar Antonio de la Santisima Trinidad), supranumit „El Libertador”. A fost conducătorul unor mișcări de independență în America de Sud de sub dominația spaniolă (m. 17 decembrie 1830, Santa Marta, Columbia).
1802 – S-a născut, în Villers-Cotterêts Franța, scriitorul francez Alexandre DUMAS-tatăl (Dumas Davy de la Pailleterie) autorul celebrelor romane istorice „Cei trei muschetari”, „După 20 de ani”, 1845 „Vicontele de Bragelone”, „Regina Margot”, „Contele de Monte Cristo”); A publicat piese de teatru (Henric al III-lea şi curtea sa, 1829), memorii, note de călătorie (m.05.12.1870 în Seine-Maritime).
1803 – S-a născut, la Paris, Adolphe Charles ADAM, compozitor francez. A creat 41 opere (De-aş fi rege) şi 13 balete (Giselle; Corsarul) (m. 3 mai 1856 la Paris).
1828 – S-a născut, la Saratov, Imperiul Rus, Nikolai G. CERNÎŞEVSKI, revoluţionar, scriitor şi critic literar rus. Teoretician literar (Raporturile dintre artă şi realitate, 1853) şi romancier (Ce-i de făcut?, 1863) (d. 17/29 octombrie 1889 la Saratov, Imperiul Rus).
1834: S-a născut, în Dartmouth, Anglia, Charles Jones Way, pictor canadian; a sosit la Montréal în 1858. A participat la expoziţii la Montréal începând cu anul 1864. În 1870 a fost preşedintele Societăţii artiştilor canadieni (m.februarie 1919).
1840: S-a născut Abraham (Avram) Goldfaden, poet, dramaturg, regizor și actor evreu de limbă idiș şi ebraică, originar din Ucraina, autor a 40 de piese de teatru, considerat părintele teatrului evreiesc modern; în anul 1876, Avram Goldfaden a fondat în Iaşi primul teatru profesionist în limba idiș din întreaga lume; de asemenea, este autorul primei piese în limba ebraică jucată în SUA (m. 1908, la New York).
1856 – S-a născut, la Paris, Charles Émile PICARD, matematician francez și membru al Academiei Franceze (m. 11 decembrie 1941, la Paris).
1857 – S-a născut, în Fredericia, Danemarca, prozatorul danez Henrik PONTOPPIDAN, cel mai de seamă reprezentant al naturalismului danez. A scris cicluri romaneşti (Pământul făgăduinţei; Per cel norocos) de inspiraţie socială, cu implicaţii autobiografice. Laureat al Premiului Nobel pentru literatură (1917), împreună cu K.A. Gjellerup (m. 21 august 1943, în Charlottenlund).
1858: S-a născut Jenő Ábel, scriitor, filolog și profesor universitar maghiar (m. 1889).
1860: S-a născut medicul francez Charles Achard; cercetări privind bolile datorate schimburilor nutritive viciate; membru de onoare din străinătate al Academiei Române (1932) (m. 1944)
1860: S-a născut, în orasul Ivančice, Moravia (astzi o regiune a republicii Cehia), Alphonse Maria Mucha, desenator şi pictor ceh (d. 14 iulie 1939).
1864 – S-a născut, la Hanovra, Frank WEDEKIND (m. 09.03.1918), prozator şi dramaturg german, actor în propriile piese şi regizor. Precursor al teatrului expresionist. A scris drame în care opune moralei burgheze vitalitatea instinctului (Deşteptarea primăverii, 1891; Duhul pământului, 1895; Cutia Pandorei, 1902). A creat lirică satirico-politică (Cântece de lăută, 1920).
1871 – S-a născut pictorul italian Giacomo BALLA (m.1958). A semnat, împreună cu alţi pictori italieni, manifestul futurist din 1910. Printre picturile sale, se înscriu: Becul; Dinamismul unui căţel în lesă.
1880: S-a născut, la Geneva, Elveţia, Ernest Bloch, compozitor american de origine elveţiană. Creația sa este neoclasicț, inspiratț din cultul mozaic („Machbeth”, „Trei poeme evreiesti”, „Baal Schem”) (m. 15 iulie 1959, Portland, Oregon, Statele Unite).
1886: S-a născut la București, Mişu Mihai Fotino, actor şi animator de teatru; fondator al Teatrului de Stat din Braşov. Pe lângă îndelungata activitate teatrală, Mișu Fotino a jucat și în câteva filme (“Cetatea Neamțului”-1913, “Visul unei nopți de iarnă” etc.) (m. 4.01.1970 la București).
1894 – S-a născut, la Sibiel, judeţul Sibiu, Andrei OŢETEA, istoric român, specialist în istoria Evului Mediu şi a epocii moderne (m. 21.03.1977, la Paris).
1895: S-a născut Robert Graves, scriitor, traducător și eseist britanic (m. 1985).
1897 – S-a născut americanca Amelia EARHAT, un pioner în aviație și o militantă angajată pentru drepturile femeii. După ce a împlinit vârsta de 40 de ani, a dorit să facă înconjorul pământului la ecuator. După ce parcursese deja trei pătrimi din zborul planificat, a decolat la data de 2 iulie 1937 de la Lae (Noua Guinee) zburând spre insula Howland din Pacific, unde nu a mai sosit niciodată.
1900: S-a născut, în Gorna-Beshovista, sculptorul bulgar Ivan Senov-Funev.
1909: S-a născut, la Iaşi, pictorul român Costache AGAFIŢEI, fiind „cel mai autorizat” monograf în culori al Iaşului, l-a zugrăvit în decursul a şase decenii cu tot complexul lui cultural şi artistic. Pe lângă edificiile urbei natale, a pictat flori, peisaje, naturi statice şi, mai ales, portrete. A participat la mai toate expoziţiile de artă ale ieşenilor, pictorul fiind integrat în destinul artistic al oraşului Iaşi. A ocupat numeroase funcţii: a fost custode al Pinacotecii ieşene (1941- 1949), director al Muzeului de Artă (1949-1958), cadru didactic la Facultatea de Arte Plastice (1963-1968), preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici, Filiala Iaşi (1958-1965) (d. 1.06.2002).
1909 – S-a născut, la Vităneşti, jud. Teleorman, Constantin NOICA, filosof, poet, eseist, publicist și scriitor român (m. 4.12.1987, Sibiu).
1911 – S-a născut, la Rojas, Buenos Aires, Ernesto Sábato, scriitor argentinian (d. 30.04.2011, Santos Lugares, Argentina).
1912: S-a născut, în Ungaria, pictorul Oswald Adler. În anul 1960 a emigrat din Brașov în Israel la Tel Aviv (d. 2005).
1914: S-a născut părintele arhimandrit basarabean Paulin Lecca, duhovnic, scriitor, traducător şi misionar în Biserica Ortodoxă Română (m. 1996).
1917 – S-a născut, la Toronto, Robert Farnon, cantaret si sef de orchestra canadian (d. 23.04.2005, Guernsey).
1918: S-a născut Ruggiero Ricci, violonist american de origine italiană (m. 2012).
1921 – S-a născut Giuseppe di Stefano, tenor italian (m. 2008).
1922 – S-a născut prozatorul Eugen TEODORU (m.24.IX.2008).
1928 – S-a nascut pictoriţa Lia (Lucreţia) Szasz (m. 2006).
1929 – S-a născut Peter Yates, regizor, producător, actor şi scenarist britanic de film (m. 2011).
1931: S-a născut regizorul italian de film Ermanno Olmi.
1931: S-a născut Eric Tabarly, navigator francez, cunoscut pentru călătoriile sale în jurul lumii (m. 1998).
1934 – S-a născut, la Șimleu Silvaniei, județul Sălaj, interpretul de muzică uşoară Alexandru JULA, a debutat în televiziune la 23 august 1962, iar la radio pe 1 ianuarie 1963; cel mai vârstnic solist român în activitate.
1935 – S-a născut, la Silistra, în Bulgaria, Marcel Dinu, diplomat român de carieră, ambasador.
1939: S-a născut, la Cluj-Napoca, pictorul Călin Pojar. S-a stins din viaţă vineri seara, 12 februarie 2010, la vârsta de 70 de ani, răpus de boală.
1941 – S-a născut Barbara Jean Love, vocalista americana (Friends Of Distinction).
1943 – S-a născut, la Târgovişte, județul Dâmboviţa, Cristiana Nicolae, regizoare și scenaristă de film. Dupa 1990 se stabilește în Canada.
1944 – S-a născut, la Târgoviște, județul Dâmboviţa, Cătălina Braun, pictor.
1945 – S-a născut, la Mangalia, Constantin Titi Mihail, antrenor emerit al atletismului românesc, de numele căruia se leagă multe dintre performanţele la probele de sprint, garduri şi sărituri (m. d. 22 ianuarie 2016, în București).
1949: S-a născut Michael Richards, actor american cunoscut în special pentru rolul lui Cosmo Kramer în sitcom-ul Seinfeld, rol care i-a adus şi trei premii Emmy (1993, 1994, 1997).
1954 – S-a născut, în comuna Jurilovca, județul Tulcea, Vasile Dîba, caiacist român, laureat cu aur la Montreal 1976, cu argint la Moscova 1980 și dublu laureat cu bronz în 1976 și 1980. A fost primul kaiacist român campion olimpic.
1963 – S-a născut, în comuna Lăpușnicel, jud. Caraș-Severin, Petrică Panduru, interpret român de muzică populară și de petrecere din orașul Orșova.
1969 – S-a născut în cartierul Bronx din New York, Jennifer López, actriţă americană de film, de origine hispanică, cântăreaţă, compozitoare, producătoare, dansatoare.
1969 – S-a născut la București, Raluca Moianu, jurnalist.
1970 – S-a născut la Constanța, Radu Tudor, jurnalist și analist militar.
1971 – S-a născut la Constanța, Iuliana Vîlsan, scenograf; creează scenografii, costume și picturi, participând la numeroase festivaluri internaționale.
1971 – S-a născut la București, Liana Stanciu, prezentatoare de radio și televiziune.
1977 – S-a nascut, la Constanța, Cristina Cioran, actriță româncă.

Decese…
1739 – A decedat Benedetto Marcello, compozitor şi scriitor italian (n. 1686).
1908 – A decedat Aleksei Ostroumov, medic internist-clinicist rus; a fost primul care a demonstrat provenienţa valvulară a ritmului cardiac (n. ).
1937 – A murit medicul Alexandru OBREGIA; importante contribuţii în domeniul psihiatriei; unul dintre organizatorii asistenţei bolilor mintale în România (n.26.VII.1860).
1939 – A încetat din viaţă, la Bucureşti, Oscar NICULESCU, jurist român. A fost prim-preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (1927), membru de onoare al Academiei Române din 1934 (n. 8 octombrie 1860, în București).
1955: A murit geograful şi pedagogul francez Emmanuel de Martonne; în 1898 a venit prima dată în România, unde şi-a completat pregătirea geologică (chiar teza sa de doctorat a tratat un subiect referitor la țara noastră – „La Valachie”, 1902); a adus o importantă contribuţie la organizarea şcolii geografice de la Cluj, iar alături de George Vâlsan a avut un rol hotărâtor în înfiinţarea Institutului de Geografie din acelaşi oraş; de numele său se leagă şi introducerea în cercetarea geografică din România a metodei excursiilor interdisciplinare, pe care le-a condus în special după 1921; membru corespondent străin din 1912 şi membru de onoare străin, din 1919, al Academiei Române (n. 1873).
1957: A murit actorul, regizorul, dramaturgul și scenaristul francez Sacha Guitry. În cartea „Memoriile unui trișor“- singurul roman al lui Sacha Guitry publicat la Editura Pandora M în 2006, editorul cărții, Ion Mărculescu spunea: „Opera lui Sacha Guitry este colosală. Gloria și succesul de care acesta s-a bucurat pe parcursul vieții au fost pe măsura talentului său”. Autor, dramaturg, scenarist și actor, Sacha Guitry a scris în 55 de ani de viața artistică 124 piese de teatru și a realizat 36 de filme“.
1960 – S-a stins din viaţă, la Tutzing, Hans ALBERS (n.1892), actor german de teatru şi film. S-a produs ca acrobat, comic şi cântăreţ pe mari scene berlineze de revistă şi operetă. Printre filmele care i-au adus celebritatea se numără: Îngerul albastru (1930), Peer-Gynt (1934), Baronul Munchhausen (1942), Logodnicii morţii (1958).
1969: A murit, în Franţa, romancierul şi dramaturgul polonez Witold Gombrowicz; din 1939 a trăit în Argentina și în mai multe țări vest-europene (n. 1904).
1974 – A încetat din viaţă Sir James CHADWICK fizician britanic; contribuţii în fizica nucleară, în radioactivitate; a identificat neutronul (1932); participant la proiectul Manhattan, care a dus la realizarea bombei atomice americane; Premiul Nobel pentru Fizică în 1935 (n. 1891).
1974: A murit cântăreaţa Elena Zamora (n. 1897).
1977 – A murit Emil BOTTA, poet, prozator și actor român de teatru și film (n.15.09.1911).
1979 – A încetat din viaţă, la Iaşi, Emil HURMUZACHE (n.1893), medic român.
1980 – A încetat din viaţă Peter SELLERS, actor britanic de teatru şi film. Unul dintre cei mai populari comici ai ecranului britanic şi mondial din ultimele decenii ale secolului trecut. Creatorul celebrului personaj al inspectorului Clouseau (Adevărul gol-goluţ; Dr. Strangelove; Pantera roz; Cinci detectivi la miezul nopţii) (n. 08.09.1925).
1980: A murit Vladimir Vîsoţki, actor, poet şi muzician rus (n. 1938).
1987 – A decedat, în Iaşi, lingvistul Ariton VRACIU (n.1927).
1991: A murit Isaac Bashevis Singer, scriitor american de origine poloneză; Premiul Nobel pentru Literatură pe 1978 (n. 1904).
1992 – A murit actriţa franceză ARLETTY (Léonie Bathiat), vedetă a cinematografului interbelic, actriţă preferată a regizorului de film Marcel Carné (n.15.V.1898).
2010: A murit dirijorul român Victor Ciornei (n. 25.12.1923).

Calendar Creștin-Ortodox…

Sfânta Muceniță Hristina. Sfântul Mucenic Ermoghen.

Sf Mc Hrisina era din cetatea Tirului, fiica unui oerecare Urban Stratilat. Tatal sau i-a poruncit sa aduca jerfa idolilor. Pentru ca a refuzat a fost supusa la tot felul de chinuri de tatal sau. A fost bagata in temnita, apoi aruncata in mare. Afland ca este vie, a fost inchisa din nou in temnita. Dupa moartea tatalui sau, a fost chinuita din nou, pentru ca ea continua sa-l marturiseasca pe Hristos. Apoi chinurile au continuat pe vremea unui oarecare Iulian, iar in cele din urma a murit lovita de slujitori cu sulite.

Sursa: http://www.radioiasi.ro/…http://www.amosnews.ro/… ,http://www.calendarulzilei.ro și http://radioconstanta.ro/…

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 24 iulie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 24 iulie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

11 august – CALENDARUL ZILEI…

106 d.H. - Acum 1914 ani este constituită provincia romană Dacia. O diplomă militară romană, descoperită la Porolissum, azi...

10 august – CALENDARUL ZILEI…

843 - În urma Tratatului de la Verdun, frații Lotarius I, Louis Germanul și Carol cel Pleșuv, divid Imperiul Carolingian, în trei regate. 1461 -...

9 august – CALENDARUL ZILEI…

480 i.Hr. - Armata Persiei îl înfrânge pe Leonidas și armata sa spartană în bătălia de la Termopile din Persia. 1173 - Cu 847 de...

9 august 1963 s-a născut Whitney Elizabeth Houston…

Născută în Newark, New Jersey - Whitney Elizabeth Houston (d. 11 februarie 2012, Beverly Hills, California) a fost o cântăreață, manechin, actriță și producătoare...

8 august – CALENDARUL ZILEI…

1570: Sfârşitul celui de-al III-lea război civil din Franţa, prin Pacea de la Saint Germain. A fost acordată libertatea cultului protestant. 1588: Se încheie Bătălia...
- Advertisement -corhaz1 - 24 iulie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 24 iulie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments