Născut ca Robert Allen Zimmerman in 24 mai 1941, la Duluth, Minnesota, SUA este un cântăreț, compozitor, muzician și poet american ale cărui contribuții în muzica americană sunt comparabile, în faimă și influență, cu cele ale lui Stephen Foster, Irving Berlin, Woody Guthrie și Hank Williams.Imagini pentru bob dylan

Bunicii din partea tatălui au plecat din Odessa în 1905 şi s-au refugiat în Statele Unite ale Americii. De pe cealaltă parte, buncii din partea mamei, erau evrei, emigranţi din Lituania încă din 1902. Muzica a fost pasiunea sa de mic. La şcoală şi liceu era cunoscut pentru talentul său, el formând ca toţi adolescenţii americani formaţii de coveruri. Din 1959 el a urmat Universitatea din Minnesota, unde s-a axat pe muzică. Acolo a făcut cunoştiţă cu muzica folk. El spunea:„Lucrul despre rock n roll este ca pentru mine nu este de ajuns. Are fraze care te atrag şi un ritm care îţi creşte pulsul, dar cântecele nu sunt serioase şi nu reflectă viaţa într-un mod realist. Am ştiut asta în momentul în care am descoperit muzica folk. Cântecele erau pline cu mai multă disperare, mai multă tristeţe, mai mult triumf, mai multă încredere în supranatural, mai multe sentimente profunde.”

O parte din cele mai apreciate cântece ale lui Dylan sunt din anii 1960, iar cântece precum „Blowin’ in the Wind” și „The Times They Are a-Changin'” au devenit embleme ale mișcărilor anti-război și pentru drepturile civile la scară mondială. Albumul Together Through Life a intrat în topul vânzărilor de albume din Marea Britanie și din SUA în 2009, Bob Dylan fiind astfel cel mai în vârstă artist care reușește acest lucru.

Pe parcusul facultăţii el a cântat într-o cafenea, Ten O’Clock Scholar, unde a început să se prezinte cu numele de Bob Dylan, fiind un fan al poetului Dylan Thomas. După un an, el a renunţat la facultate şi a plecat la New York, mânat de dorinţa de a cânta la un nivel mai înalt. Aici şi-a vizitat idolul, Woody Guthrie, care era internat în stare gravă. „Şi atunci mi-am promis că voi fii cel mai mare discipol a lui Guthrie”. După ce şi aici a cântat în mai multe localuri, împreună oameni faimoşi din industria folk, Dylan s-a făcut cunoscut în urma unei recenzii din The New York Times. Atunci, producătorul John Hammond l-a convins să semneze cu casa de discuri Columbia Records. Cu toate că primul său album nu a vând într-un an decât 5000 de exemplare, el nu a renunţat. Anul 1962 a adus noutăţi pentru Dylan: şi-a schimbat legal numele în Robert Dylan şi a semnat un contract managerial cu Robert Grossman. A urmat vizita sa în Marea Britanie, unde a avut un succes răsunător, mai ales la emisiunile tv.

Din 1964, Dylan avea deja 200 de concerte pe an. A avut loc lansarea cântecului-protest The Times They Are a-Changin’, care a rămas până astăzi în topurile muzicale all-time. Valul de albume şi hituri a fost întrerupt în 1966, când Dylan a suferit un grav accident de motocicletă. Evenimentul nu l-a împiedicat să revină în forţă:ignorând valul psihedelic din acea vreme, el a dărâmat topurile cu balada All along the watchtower. Anii70 sunau bine:colaborarea cu George Harrison, încă un protest pe note muzicale numit „George Jackson.”, dar şi lansarea albumului de versuri „Tarantula” care a fost primit cu entuziasm.

Pe lângă faptul că este cântăreț vocal, Dylan mai cântă și la muzicuță, chitară, chitară bas, pian și orgă electronică.

Cariera sa de la rock-star a fost încunată cu un Premiu Nobel pentru Literatură. A influenţat generaţii întregi. A cântat despre dragoste şi dreptate, despre pace şi artă. Versurile sale sunt primele din istoria muzicii care sunt considerate literatură. Cu condeiul şi cu chitara, dar mai ales cu inima, „pentru crearea unei noi forme de exprimare poetică în marea tradiție muzicală americană”.

Dylan a primit din partea universităţii Princeton un titulul de honoris causa în muzică, iar din partea guvernului francez Commandeur dans l’Ordre des Art et des Lettres, cea mai înaltă disticţie culturală. Cariera lui a fost una fulminantă, „Like a rolling stone”, aşa cum spune una dintre piesele sale. Are în vitrina sa 11 Premii Grammy, un Premiu al Academiei şi un Premiu Globul de Aur. A fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame, Nashville Songwriters Hall of Fame, şi Songwriters Hall of Fame. Dylan, în vârstă de 77 de ani, a adus muzicii internaţionale 37 de albume, 58 de single-uri, 11 albume din concerte live, 12 albume care aduc laolaltă The Bootleg Series. Revista TIME a realizat un top 100 al celor mai imporanţi oameni ai tuturor timpurilor, listă care l-a inclus şi pe Dylan, numindu-l „master poet, caustic social critic and intrepid, guiding spirit of the counterculture generation”.

În 2004 a fost trecut pe locul doi în lista celor mai mari artiști ai tuturor timpurilor al revistei Rolling Stone.

Din ianuarie 2011 creația sa este obiect de studiu la Catedra de Istorie a Ideilor din cadrul Facultății de Filosofie, Istorie a Ideilor și a Artelor și Limbi Clasice, Universitatea Oslo, Norvegia.

În anul 2016, i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură, „pentru crearea de noi expresii poetice în cadrul marii tradiții a cântecului american”.
Bob Dylan nu a fost prezent la banchetul din 10 decembrie 2016 dat în cinstea câștigătorilor premiului Nobel. Cuvântarea sa de mulțumire a fost citită de Azita Raji, ambasadorul SUA în Suedia.

Surse:https://ro.wikipedia.org/wiki/Bob_Dylan,,,https://www.historia.ro/…

 

 

COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here