13.9 C
București
luni, noiembrie 23, 2020

24 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

23 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

  534 î.Hr. - Acum 1486 de ani, Pisistrate (c. 600-527 î. Hr.), tiran al Atenei, organiza primele reprezentații de...

21 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1615 - Bătălia de la Tătăreni, Alexandru Movilă, sprijinit de nobilii polonezi Mihai Wisniowiecki şi Samuel Koreki, îl învinge...

20 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1224 - Acum 796 de ani, era menționată pentru prima dată biserica „Sf. Mihail” din Cisnădioara (jud. Sibiu), monument...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 24 octombrie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

1260 – Sfințirea catedralei din Chartres în prezența regelui Ludovic al IX-lea.
1648 – Cu 372 de ani în urmă avea loc semnarea „Păcii de la Westfalia”, care consfinţea sfârşitul Războiului de treizeci de ani (1618-1648), ultimul război religios important din Europa, şi deschide în diplomaţie istoria congreselor europene. Una din consecinţele acestui război a fost divizarea Germaniei în mai multe teritorii şi limitarea puterii Sfântului Imperiu Roman. Pacea de la Westfalia reprezintă o serie de tratate încheiate între mai şi octombrie 1648 la Osnabrück şi Münster şi, pe lângă Războiul de 30 ani, a pus capăt şi Războiului de 80 de ani (1568-1648) dintre Spania şi Olanda. Pacea de la Westphalia a fost încheiată între Sfântul Imperiu Roman (Ferdinand al III-lea), Regatul Spaniei, Regatul Franţei, Suedia şi Olanda. La 24 octombrie 1648 au fost semnate încă două tratate complementare: Tratatul de la Münster dintre Sfântul Imperiu Roman şi Franţa, tratat ce viza statele europene catolice şi Tratatul de la Osnabrück, dintre Sfântul Imperiu Roman şi Suedia, tratat ce viza statele protestante. „Pacea de la Westfalia” a reprezentat prima întâlnire diplomatică la nivel european, în urma căreia au fost consacrate principiile echilibrului politic şi al raţiunii de stat.
1767 – La Braşov ia fiinţă Societatea muzicală Collegium musicum.
1795 – Teritoriul Poloniei este divizat între Prusia, Rusia și Austria. Statul polonez va reapărea pe harta Europei abia la sfârșitul Primului Război Mondial (1918).
1812 – Războaiele napoleniene: Bătălia de la Maloyaroslavets are loc în apropiere de Moscova
1813 – A fost semnat Tratatul de Pace de la Gulistan care a pus capat r[zboiului ruso-iranian de la 1804-1813; în consecință Iranul a recunoscut alipirea la Rusia a Gruziei, Azerbaidjanului de Nord și a Daghestanului.
1836 – Americanul A. Phillips patentează chibriturile, descoperite însă întâmplător în 1827 de către un farmacist.
1851 – În Mare Britanie, astronomul englez William Lassell, descopera doua luni ale planetei Uranus.
1857 – Acum 163 de ani era înființat primul club de fotbal din lume. Nathaniel Creswick şi William Prest au pus bazele unei echipe de fotbal, pe care au denumit-o sugestiv, „Sheffield FC”. Cum nu prea exista concurenţă la acea vreme, meciurile se desfăşurau doar între membrii clubului. Regulile jocului erau stabilite chiar de către fondatori, însă acest lucru a durat doar până când a luat fiinţă celebra Football Association (în 1863). Deşi încă există şi în zilele noastre, Sheffield FC şi-a încheiat foarte repede perioada de glorie, în 1885, când cluburile au trecut la statut profesionist. În momentul de faţă, Sheffield FC ocupă locul şapte în Division One South, cel de-al optulea eşalon din fotbalul britanic.
1861 – În SUA, este finalizata prima linie telegrafica transcontinentala, care unea coasta de vest de cea de est.
1882 – Doctorul Robert Koch anunţă că a descoperit bacilul tuberculozei.
1885 – A avut loc premiera (la Theater an der Wien, Viena) operetei Voievodul ţiganilor, de Johann Strauss, după romanul ”Voievodul ţiganilor” al scriitorului maghiar Jokai Mór. Voievodul ţiganilor (titlu original: Der Zigeunerbaron) a fost compusă în anul 1885 de Johann Strauss (fiul), pe un libret scris de Ignatz Schnitzer.
1902 – Prima utilizare a amprentelor digitale. Alphonse Bertillon, șeful serviciului de identitate judiciară al Prefecturii poliției din Paris, utilizează pentru prima oară amprentele într-o anchetă.
1912 – Primul Război Balcanic: Bătălia de la Kumanovo este câștigată de forțele Regatului Sârb.
1916 – Primul Război Mondial: Coloane de trupe germano-bulgare îşi făceau intrarea în Constanţa, în urmă cu 100 de ani. Oraşul era devastat de bombardamentele crucişătoarelor germane.
1917 – Primul Război Mondial: Bătălia de la Caporetto.
1917 – Revoluția din Octombrie.
1918 – Cu 102  ani în urmă era adresat mesajul secretarului de stat al SUA, Robert Lansing, privind recunoaşterea dreptului românilor de a-şi desăvârşi unirea (24.X/6.XI).
1920 – A fost înfiinţată Societatea Compozitorilor Români, de către Constantin Brăiloiu, Mihail Jora şi alţi compozitori de valoare ai timpului. George Enescu a fost invitat să accepte titlul de preşedinte de onoare. De atunci acest organism s–a dezvoltat, pentru ca în anul 1949 să devină Uniune a Compozitorilor şi Muzicologilor.
1921 – Goeleta BLUENOSE câştigă prima sa cursă și are un loc special în istoria navigației și a yacht-urilor. Construită pentru a pescui pe coasta Newfoundland, Canada, această navă s-a dovedit a fi atât de rapidă încât a câptigat toate premiile de pe Coasta de Est a SUA. A fost construită în Nova Scoția în 1929 și a naufragiat lângă Haiti în 1946. O copie fidelă a sa – BLUENOSE II – a fost lansată în 1964.
1929 – Se împlinesc 90 de ani de când, la Bursa din New York, a avut loc cel mai mare crah financiar din istoria omenirii, care a cuprins şi România. Evenimentul marchează ceea ce numim „Marea Depresiune”, respectiv zguduitoarea criză economică a secolului al XX-lea (1929-1933), care avea să lovească marile finanţe, băncile, afacerile de orice fel, dar şi micile economii ale populaţiei, reduse peste noapte la nimic, într-o perioadă când statele nu organizaseră încă actualele fonduri de garanţie bancară. Acea zi de joi a rămas marcată cu sinistrul calificativ de „Joia neagră”, deşi unda şocului s-a propagat în lume timp de cinci zile calendaristice, fapt pentru care, în diferite locuri, a fost marcată ca „lunea neagră” sau „marţea neagră”.
1931 – Al Capone va fi condamnat cu 50.000 dolari și 11 ani închisoare pentru evaziune fiscală.
1931 – Este inaugurat podul George Washington care leagă New York City de New Jersey.
1935 – Italia invadează Etiopia.
1935 – La Moscova pe turnul Spasskii al Kremlinului este instalata steaua din rubin.
1945 – Prin Carta Organizației Națiunilor Unite se înființează organizația internațională numită Organizația Națiunilor Unite (abreviat: ONU), cea mai importantă organizaţie internaţională din lume.
1946 – O cameră de filmat instalată pe o rachetă americană V-2 nr. 13, a realizat primele fotografii din spațiu.
1948 – A fost folosit, pentru prima data, termenul de „război rece”, într-un discurs susținut de economistul si consilierul prezidențial Bernard Mannes Baeuch în fata Comisiei de Investigații a senatului American.
1949 – A fost pusă piatra de temelie a clădirii sediului Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York.
1956 – Uniunea Sovietică invadează Ungaria. Trupele sovietice intră în Ungaria pentru a înăbuși revoluția anticomunistă.
1960 – La Baikonur a avut loc cea mai mare catastrofă din istoria construcţiei mondiale de rachete, cînd în urma exploziei unei rachete militare sovietice (R – 16) au murit aproximativ 100 de oameni.
1970 – Salvador Allende este ales în funcția de președinte al Republicii Chile.
1973 – Se sfârșește Războiul de Yom Kippur.                                                                1980 – Guvernul polonez a legalizat sindicatul Solidaritatea.                                          1990 – În Ungaria, pedeapsa cu moartea este declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională.                                                                                                        1996 – Se împlinesc 20 ani de la intrarea în vigoare a Convenţiei cu privire la siguranţa centralelor nucleare, semnată la 20.IX.1994, la cea de-a 38-a Conferinţă Generală a AIEA de la Viena.
1997 – Prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului României a fost înfiinţat Oficiul Naţional al Cinematografiei (ONC) şi Fondul Cinematografic Naţional. Obiective: finanţarea producţiei naţionale din fonduri publice şi provenind din taxe pe audiovizual, stimularea creaţiei şi modernizarea reţelei de cinematografe, privatizarea sălilor de cinema, integrarea României în programele cinematografice europene. Primul preşedinte ONC: Radu Gabrea. Aprobată de Parlamentul României la 17 decembrie 1998, ordonanţa va deveni cea dintâi lege a cinematografiei de după 1989.
1999 – La Spitalul de Urgenţă Floreasca, din Bucureşti, a avut loc primul transplant de inimă din România, după 31 de ani de la premiera profesorului Christian Bernard, care a reuşit acest lucru într–un spital din Africa de Sud, în 1968. Intervenţia a început la 20,30 şi a durat 4 ore. Echipa de medici a fost condusă de dr. Şerban Brădişteanu.
2003 – În SUA, are loc ultimul zbor comercial al avionului supersonic de pasageri Concode (New York-Paris).
2007 – Este lansat satelitul chinezesc Chang’e 1, primul satelit chinezesc de explorare selenară.

Nașteri…
51 – S-a născut, la Roma, Titus Flavius Domitianus, cunoscut ca Domițian, a fost împărat roman al dinastiei Flaviilor din 81 până în 96. A fost asasinat la 18 septembrie 96 d.Hr., în Roma.
1632 – S-a născut, la Delft, Antoine van LEEUWENHOEK (m.1723), naturalist olandez. Părintele microscopiei. Din 1673 a construit microscoape cu putere de mărire însemnată.
1788 – S-a născut Sarah Josepha Hale, scriitoare americană, autoarea cântecului pentru copii „Mary had a little lamb” (m. 1879).
1804 – S-a născut, la Wittemberg, Wilhelm Eduard WEBER (m.1891), fizician german. Studiind inducţia electromagnetică, a dezvoltat o teorie a magnetismului. A efectuat cercetări de electricitate şi acustică. În 1833, împreună cu Karl Friedrich Gauss, a construit un telegraf electric.
1811 – S-a născut Ferdinand Hiller, compozitor german (d. 1885).
1817 – S-a născut, la Draguignan, în Franța, Hippolyte Mège Mouriés, chimist francez, inventatorul margarinei (d. 31.05.1880, Paris)
1820 – S-a născut Eugène FROMENTIN (m.27.08.1876), pictor şi scriitor francez. A pictat scene şi peisaje din Nordul Africii. A scris proză autobiografică (Dominique, 1863 – capodopera sa), studii despre pictorii flamanzi şi olandezi (Maeştri de altădată, 1876).
1853 – S-a născut, la Provița de Sus, Prahova, Pimen Georgescu (prenumele la naştere: Petru), mitropolit al Moldovei din 1909 până la moarte; în timpul primul război mondial a organizat spitale pentru răniţi în mănăstiri şi colecte pentru sprijinirea ostaşilor; membru de onoare al Academiei Române din 1918 (d. 12 noiembrie 1934, București).
1854 – S-a născut chimistul olandez Hendrik Willem Bakhuis Roozeboom (m. 1907).
1868 – S-a născut, la Saint-Mandé, Franța, Alexandra David-Néel, explorator și scriitoare francez (d. 8 septembrie 1969).
1872 – S-a născut, la Fălticeni, jud. Suceava, Dimitrie HÂRLESCU(m.1923), pictor român. Unul dintre pionierii expresionismului în plastica românească. În lucrările sale a abordat o tematică variată: scene de gen, portrete, interioare, capete de expresie (Bătrân citind; Doi prieteni; Jucătorii de şah; Doamna în fotoliu; Cântăreţii ambulanţi).
1882 – S-a născut compozitorul maghiar Emmerich (Imre) KÁLMÁN (m. 30 octombrie 1953).
1899 – S-a născut pictorul bolivian Cecilio Guzman de Rojas (m. 1950).
1904 – S-a născut politologul german Theodor Eschenburg; a jucat un rol-cheie în constituirea Republicii Federale Germania după înfrângerea nazismului în 1945 (m. 1999).
1904 – S-a născut Moss Hart, dramaturg şi director de teatru american (m. 1961).
1907 – S-a născut, la Iaşi, Eugenia PROTOPOPESCU (m.08.05.1991), actriţă română de teatru. Angajată la Teatrul Naţional din Iaşi, în 1928, ea a avut remarcabile realizări ca ţinută şi profunzime, pe parcursul a 32 de ani de carieră artistică. Rolul de care s-a simţit atrasă şi pe care l-a iubit în mod deosebit a fost Domnişoara Nastasia, eroina lui G. M. Zamfirescu.
1908 – S-a născut J. Tuzo Wilson, geofizician canadian care a stabilit structura continentelor (d.15.04.1993).
1913 – S-a născut baritonul italian Tito Gobbi (m. 5 martie 1984).
1915 – S-a născut Bob Kane (numele real: Robert Khan), cel care in 1937 oferea iubitorilor de benzi desenate un nou personaj si o nouă poveste, devenite celebre în timp: „Batman” (d.03.11.1998).
1921 – S-a născut soprana croato-austriacă Sena Jurinac (m. 2011).
1921 – S-a născut, în Bucureşti, poeta română Veronica PORUMBACU (pseudonimul Veronicăi Schwefelberg), poetă şi prozatoare; soţia criticului şi istoricului literar Mihail Petroveanu. A cultivat lirica erotic-intimistă şi de meditaţie asupra destinului uman (Memoria cuvintelor, 1963; Mineralia, 1970; Voce, 1974 etc.). A publicat memorialistică şi jurnale de călătorie. A tradus din lirica universală. E autoarea a numeroase volume de literatură pentru copii (m. 04.03.1977).
1922 – S-a născut, la Bâlteni, jud. Gorj, inginerul chimist Vasile COCHECI; cercetări privind protecţia calităţii apelor; din 1971, prin grija sa, a funcţionat pentru prima dată în România, la Facultatea de Chimie Industrială de la Timişoara, o grupă specializată în domeniul protecţiei calităţii apelor şi epurării celor reziduale (d. 08.06.1996).
1923 – S-a născut poeta americană de origine britanică Denise Levertov (m. 1997).
1923 – S-a născut, în comuna Saraiu, jud. Constanța, sculptorul și pictorul Gheorghe Aldea-Sarai (d. 10.12.2016, la Mangalia).
1925 – S-a născut compozitorul italian Luciano Berio (m. 27 mai 2003).
1927 – S-a născut Gilbert BÉCAUD (François Gilbert Léopold Silly), cântăreţ, compozitor, pianist şi actor francez, unul dintre cei mai îndrăgiţi interpreţi francezi, supranumit „Domnul 100 000 de volţi” (m.18.12.2001).
1927 – S-a născut, la Paris, actorul, Jean-Claude Pascal (m. 05.05.1992).
1929 – S-a născut artista plastică Ileana Balotă (m. 1996 ). Ideea eternităţii este întrupată în “Copac bătrân”, piesă din 1973, în care artista recurge la o formă nouă pentru tapiserie, care-şi pierde formatul rectangular.
1929 – S-a născut compozitorul american George Crumb.
1929 – S-a născut Hubert Aquin, scriitor, eseist şi activist politic canadian (m. 1977)
1930 – S-a născut Sultan Ahmad Shah de Pahang, regele Malaeziei.
1931 – S-a născut compozitoarea rusă Sofia Gubaidulina.
1932 – S-a născut, la Kingston, Robert Mundell, economist canadian, laureat al Premiului Nobel pentru Economie în 1999.
1932 – S-a născut Pierre-Gilles de Gennes, fizician francez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1991 pentru descoperirea faptului că metodele dezvoltate pentru studiul altor fenomene din sisteme simple pot fi generalizate la forme mai complexe ale materiei, în particular la cristale lichide şi polimeri (d. 2007).
1933 – S-a născut fizicianul Andrei Mihail Andrieş din R. Moldova; studii despre proprietăţile electrice şi optice în semiconductori amorfi; a realizat noi fibre optice; membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1991; ca preşedinte al Academiei de Ştiinte din R. Moldova, a rămas în istoria acestei instituţii prin numeroase împliniri, între care recunoaşterea limbii vorbite în Republica Moldova ca limbă română (m. 2012).
1933 – S-a născut la București, actriţa Draga OLTEANU-MATEI. Reprezentantă a generației de aur a teatrului românesc, Draga Olteanu Matei are un palmares foarte bogat. A jucat în 90 de filme, în peste 50 piese de teatru și 100 roluri în Televiziune.
1933 – S-a născut scriitorul american Norman Rush.
1936 – S-a născut, la Londra, Bill Wyman, muzician rock englez cel mai cunoscut ca basistul trupei engleze de rock and roll The Rolling Stones din 1962 până în 1992. Din 1997 a înregistrat și concertat cu propria formație, Bill Wyman’s Rhythm Kings.
1936 – S-a născut jurnalista de radio Eugenia Grosu-Popescu; a creat şi realizat numeroase emisiuni medicale şi educaţionale la Radio România; în perioada 1990-1996, a fost redactor-şef adjunct la Redacţia Ştiinţă a Radiodifuziunii Române. De asemenea, a fost preşedinte fondator al Asociaţiei „Mesagerii sănătăţii”, premiată de ONU, dar şi co-fondator şi preşedinte al Uniunii Naţionale a Creatorilor de Radio (m. 2013)
1936 – S-a născut la Sebeş, Hunedoara, Ludovic Bardocz, grafician.
1936 – S-a născut Bill Wyman, basist britanic (Rolling Stones).
1937 – S-a născut Santo Farina, steel chitarist american.
1939 – S-a născut Fahrid Murray Abraham (Fahrid Murray Al-Ahmad Abraham), actor american. A obţinut Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în anul 1985 (personajul Antonio Salieri din filmul Amadeus). S-a născut ca fiu al unui imigrant creştin sirian-ortodox din Siria şi al unei italo-americane.
1940 – S-a născut la Târnăveni, jud. Mureș, Eugen-Sandu Cucerzan, eseist, istoric al filosofiei, istoric literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
1940 – S-a născut, la Burluşi, judeţul Argeş, George Gibescu, critic şi istoric literar.
1940 – S-a născut sculptoriţa Valentina Boştină (m. 1994).
1943 – S-a născut la Pietrari, Vâlcea, Cornel Moraru, critic şi istoric literar român.
1943 – S-a născut, la Târgovişte, jud. Dâmboviţa, Theodor STOLOJAN, economist, om politic, profesor universitar; europarlamentar PNL; vicepreşedinte în Comisia pentru probleme economice şi monetare a Parlamentului European (din 2009); prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat-Liberal (2008-2011); preşedinte al Partidului Liberal Democrat (2006-2007); consilier prezidenţial (ianuarie 2005-octombrie 2006); preşedinte al Partidului Naţional Liberal (2002-2004); fost prim-ministru al României (octombrie 1991-noiembrie 1992); ministru al finanţelor (1990-1991)
1944 – S-a născut Ted Templeman vocalist, trompetist şi baterist american (Harpers Bazaar).
1945 – S-a născut, la Sărăteni, Balaciu, judeţul Ialomiţa, Tia Șerbănescu (pseudonimul Ecaterinei Teodorescu), prozatoare și ziaristă, senior editor la cotidianul „Curentul” (rubrica zilnică „Bref”) (Premiul pentru jurnalism „Flacăra”, Premiul „Pamfil Şeicaru”) („Balada celor rău iubiţi”, „Muntele de pietate”, „Cumpărătorii”, Femeia din fotografie”).
1946 – S-a născut, la Bucureşti, Anda CĂLUGĂREANU (numele adevărat: Anca Miranda Călugăreanu) actriță și interpretă româncă de muzică ușoară și folk. Dotată cu o voce particulară şi talent scenic, a participat la realizarea unor spectacole de succes (musicalul Mitică Popescu). Interpretă de folk, s-a remarcat prin melodia Verde crud. A făcut cu Toma Caragiu un duo redutabil. A avut şi activitate teatrală (m.15.08.1992).
1946 – S-a născut la Tg. Ocna, Dinu Tănase, regizor.
1946 – S-a născut Î.P.S. Petru PĂDURARU (prenumele la naştere, Ion), arhiepiscop al Chişinăului, mitropolit al Basarabiei (din 24 octombrie 1995) şi exarh al Plaiurilor.
1946 – S-a născut Edgar Broughton, vocalist, chitarist şi compozitor britanic (Edgar Broughton Band).
1946 – S-a născut Jerry Edmonton, baterist canadian (Steppenwolf).
1946 – S-a născut Rob van Leeuwen, chitarist olandez (Shocking Blue).
1947 – S-a născut la Dragomireşti, MM, Ion Burnar, poet și publicist (d. 20.10.2010).
1947 – S-a născut actorul american Kevin Kline.
1948 – S-a născut Paul Ryan, compozitor britanic. 1948 – S-a născut Barry Ryan, cântăreţ britanic.
1950 – S-a născut Dale Griffin, baterist britanic (Mott The Hoople).
1951 – S-a născut pianista rusă Ekaterina Novitskaïa.
1952 – S-a născut la Amara, Constantin Câlțea, pictor (d. 24.04.2013);
1953 – S-a născut Simion Muntean, pictor maramureșan.
1955 – S-a născut Mihaela Păcurar, decorator, pictor, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România.
1955 – S-a născut soprana americană Cheryl Studer.
1956 – S-a născut Dale Maharidge, scriitor american.
1957 – S-a născut John Kassir, actor american de comedie.
1958 – S-a născut la București, actrița Magdalena-Marta Catone, cunoscută sub numele de Magda Catone.
1958 – S-a născut Alan Jackman, baterist britanic (Outfield). 1958 – S–a născut Magda Catone, actriţă la Teatrul de Comedie (Filme: „De ce trag clopotele, Mitică?”, „E pericoloso sporgersi”).
1959 – S-a născut Anthony Waller, regizor libanez de film.
1960 – S-a născut B.D. Wong, actor american.
1966 – S-a născut Roman Abramovich, om de afaceri rus, patron Chelsea FC.
1967 – S-a născut Jacqueline McKenzie, actriță australiană.
1967 – S-a născut Radu Niculescu Gheorghe, actor român.
1969 – S-a născut Adela Noriega, actriță mexicană (seriale tv: „Guadalupe”, „Dreptul la iubire”, „Maria Isabel”).
1971 – S-a născut Dervla Kirwan, actriță irlandeză.
1971 – S-a născut Caprice Bourret, fotomodel și actriță americană.
1971 – S-a născut la Curtea de Argeș, judetul Argeș, Paisie Lugojanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.
1972 – S-a nascut, la Pitești, Ruxandra Dragomir, fostă jucătoare de tenis; între anii 1990 și 2001 a câștigat 9 turnee de tenis la simplu, pentru ca la data de 15 august 1997 să ocupe locul 15 pe lista celor mai buni jucători de tenis din lume; după ce a condus Federaţia Română de Tenis timp de patru ani, între 2009 şi 2014                                                1976 – S-a născut Joakim Nätterqvist, actor suedez.
1976 – S-a născut Mallika Sherawat, actriță indiană.
1978 – S-a născut Justin Lee Brannan, muzician american.
1979 – S-a născut Ben Gillies, muzician australian, Silverchair.
1980 – S-a născut Monica, cântăreață și actriță americană.
1980 – S-a născut Casey Wilson, actriță americană de comedie, Saturday Night Live.
1981 – S-a născut Daniela Huhurez, grafician, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România.
1981 – S-a născut Mallika Sherawat, actriță indiană.
1981 – S-a născut Tila Tequila, fotomodel și vedetă TV americană.

Decese…
996 – A încetat din viaţă, în Les Juifs la Chartres, regele Hugo Capet (n. iarna 941). Hugo Capet a fost Dux Francorum din 956 până în 987şi rege al Franţei din 987 până în 996. Este întemeietorul puternicei dinastii a Capeţienilor. Hugo Capet a rămas în istorie şi datorită faptului că a fondat o dinastie continuă de 36 de regi, care vor domni timp de peste opt secole pe tronul Franţei, până la 1848 (dintre care Capeţieni direcţi, un număr de 15 regi).
1375 – A decedat Regele Valdemar IV de Danemarca (n. 1320).
1510 – A murit, la Veneţia, Giorgio Barbarelli Zorzo da Castelfranco, sau Zorzi da Castelfranco, cunoscut mai ales ca Giorgione, pictor italian veneţian, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai Renaşterii veneţiene (n. 1477 sau 1478,Castelfranco).
1537 – A încetat din viaţă Jane Seymour, a treia soție a lui Henric al VIII-lea (n. 1508 sau 1509)
1601 – A încetat din viaţă astronomul danez de origine suedeză Tycho Brache. A făcut observaţii precise asupra poziţiilor aştrilor, a urmărit evoluţia cometelor şi a calculat valoarea duratei anului, cu o precizie mai mică de o secundă, valoare care a stat la baza stabilirii calendarului gregorian din 1582 (n. 14 decembrie 1546).
1655 – A încetat din viaţă Pierre Gassendi, matematician, filosof și astronom francez (n. 1592)
1667 – A încetat din viaţă Gabriel METSU (n.1629), pictor olandez. A realizat scene din viaţa cotidiană olandeză (Negustorii de păsări; Piaţa de legume).
1672 – A murit John Webb, arhitect englez (n. 1611)
1725 – A încetat din viaţă Alessandro SCARLATTI, compozitor italian. Reprezentant al operei napolitane. A compus peste 100 de opere (Triumful onoarei; Mitridate), 600 de cantate, lucrări instrumentale şi corale, sonate pentru clavecin. A fost unul dintre precursorii simfoniei clasice (n. 2 mai 1660).
1799 – A încetat din viaţă Karl Ditters von DITTERSDORF, violonist şi compozitor austriac. Între anii 1765 şi 1769 a activat la Oradea, în România. A compus opere comice (Doctorul şi farmacistul), simfonii, concerte, muzică de cameră şi bisericească (n. 2 noiembrie 1739).
1854 – A încetat din viaţă, în exil, la Izmir, Turcia, Barbu Iscovescu (numele real: Baruh Iehuda), pictor și revoluționar român de etnie evreu; participant la Revoluţia din 1848 din Ţara Românească, a realizat stindardul acesteia; a executat lucrări de decoraţie cu tematică revoluţionară şi a realizat portretele unor fruntaşi ai revoluţiei paşoptiste; o operă foarte cunoscută a lui Barbu Iscovescu este portretul lui Avram Iancu (n. 24 noiembrie 1816, București).
1863 – A încetat din viaţă poetul Andrei Mureşanu, autorul imnului „Un răsunet”, cunoscut ulterior sub numele „Deşteaptă-te, române”, care devine marşul revoluţionarilor români din Transilvania (1848), iar după 1989 – imnul de stat al României (n. 16 noiembrie 1816).
1887, 24.X / 5.XI. – A murit Wilhelm von Kotzebue, scriitor şi diplomat german; în 1840 a venit prima oară în Moldova, unde fratele său, Karl, era consul al Rusiei la Iaşi; s-a căsătorit cu românca Aspazia Cantacuzino şi s-a stabilit lângă Roman; a scris şi proză inspirată de realităţile româneşti; membru de onoare străin al Academiei Române din 1884 (n. 1813).
1894 – S-a stins din viaţă, la Bucureşti, Gheorghe TĂTTĂRESCU (n. 01.10.1820, la Focșani), pictor român, pionier al neoclasicismului în pictura românească. A pictat tablouri alegorice cu subiecte revoluţionare (Deşteptarea României) sau patriotice (Unirea Principatelor). A executat portretele unor personalităţi (N. Bălcescu; Gh. Magheru), peisaje, picturi bisericeşti (La Mitropolia din Iaşi, Biserica „Sf. Spiridon” din Bucureşti) etc.
1898 – A murit Pierre Puvis de Chavannes, pictor francez simbolist. Considerat cel mai important pictor decorativ francez, a fost o personalitate artistică deosebit de influentă în epocă (n. 14 decembrie 1824).
1916 (stil vechi) – A murit la Spitalul Militar de la Palatul Regal din Bucureşti, Ion DRAGALINA, general român. Ofiţer în armata austriacă, a demisionat în 1887 şi a trecut în România. În fruntea Armatei I, a condus apărarea de pe Jiu, în cursul căreia a fost rănit grav, la data de 12 octombrie 1916 (n.16.12.1860 la Caransebeș).
1918 – A murit compozitorul francez Charles Lecocq (n. 3 iunie 1832).
1920 – A încetat din viaţă Marea Ducesă Maria Alexandrovna a Rusiei, mama reginei Maria a României (n. 1835).
1922 – A murit George Cadbury, industrialist englez renumit pentru fabricile de ciocolată (n. 1839).
1935 – A murit istoricul belgian Henri Pirenne; specialist în istoria Evului Mediu; s-a făcut cunoscut, îndeosebi, prin lucrări de istorie economică şi socială; membru de onoare străin al Academiei Române (1924) (n. 1862).
1938 – A murit Ernst Barlach, artist expresionist german, sculptor, desenator şi scriitor (n. 1870).
1943 – A decedat Hector de Saint-Denys Garneau, poet canadian de limbă franceză (n. 1912).
1944 – A încetat din viaţă Louis Renault, industriaș francez, fondator al imperiului industrial Renault în anul 1899; pilot de curse și pionier al automobilismului (n. 15.02.1877).
1948 – A murit, în Bad Ischl, Austria, Franz Lehár, compozitor austriac de origine ungară. Reformator al operetei, Lehár devine întemeietorul noului curent, înviorând acest gen care decăzuse la finele secolului XIX (n. 30.04.1870, în orăşelul Komárom, aflat pe atunci în Austro-Ungaria).
1949 – A murit la Bistra, judeţul Alba, compozitorul Nicodim Ganea (n. 14.06.1878 la Bistra, judeţul Alba).
1949 – A murit muzicianul, compozitorul, dirijorul, folcloristul şi poetul Nicodim Ganea (n. 1878).
1957 – A decedat Christian Dior, creator de modă francez (n. 21.01.1905).
1961 – A murit compozitorul şi pianistul Ion Filionescu (n. 1903).
1971 – A murit Anton Balotă, filolog şi eseist; specialist în slavistică şi albaneză; filolog cu deschidere spre eseu, îşi încheie cariera prin cercetări în domeniul baladei româneşti şi sud-dunărene (n. 1901).
1974 – A murit, la Amsterdam, David Oistrah, violonist şi pedagog rus; a rămas în lumea muzicală ca unul din cei mai mari violoniști ai secolului al XX-lea (n. 30 septembrie 1908).
1983 – A murit inginerul Elie Carafoli, fondator al şcolii aerodinamice româneşti; a realizat, printre altele, în 1928, profilurile aripilor cu bordul de fugă rotunjit, denumite „profilurile Carafoli”; a proiectat împreună cu francezul L. Virmoux primul avion de vânătoare românesc, construit în 1930, de Industria Aeronautică Română – Braşov; a publicat “Tratat de aerodinamică”, considerat o operă clasică în domeniu) membru titular al Academiei Române din 1948 (n. 15.09.1901, la Veria/Grecia).
1983 – A murit la Brașov, în noaptea de 23/24 octombrie, Darie Magheru (pseudonimul lui Aurel Zaharia Moldovan), poet, scriitor și actor român (n. 25.10.1923).
1992 – A murit Amitha BOSE, filolog indian, important eminescolog străin, prima traducătoare a lui Mihai Eminescu în Bengali (n.9.II.1933).
1994 – A murit Nichifor Ceapoiu, inginer agronom, membru titular al Academiei Române din 1974 (n. 1911).
1996 – A murit în București, Romica Puceanu, interpretă de muzică lăutărească (n. 1927, în București).
2000 – A încetat din viaţă Jeanne LEE (Margaret DAVIS) (n.1939), compozitoare, cântăreaţă americană de jazz, considerată „vocea numărul unu a jazz-ului feminin de pe Planeta Albastră”.
2001 – A murit editorul francez Guy Schoeller, „părintele” formatului Livre de Poche – Carte de Buzunar (n. 1915).
2005 – A murit Rosa Parks, personalitate de culoare americana (n. 1913).
2005 – A încetat din viaţă José Azcona del Hoyo, președinte al Hondurasului (n. 1926).
2011 – A încetat din viaţă savantul american John McCarthy, considerat unul dintre pionierii inteligenţei artificiale. Lui îi este atribuită inventarea termenului „inteligenţă artificială” sau „AI”, în urma unei propuneri pe care a făcut-o în anul 1955, împreună cu alţi oameni de ştiinţă.
2012 – A murit compozitorul american Bill Dees (cel care a compus piesa, devenită celebră, „Oh, Pretty Woman”) (n. 1939).
2013 – A murit Manolo Escobar (numele real: Manuel García Escobar), cântăreţ şi actor spaniol (n. 1931).
2013 – A murit poetul şi eseistul Ilarie Hinoveanu (n. 1934).
2014 – A murit inginerul energetician Gleb Drăgan; importante contribuţii în domenii ca electrostatica, descărcarea corona, trăsnet sau supratensiuni atmosferice şi de comutaţie; a înfiinţat Laboratorul de tehnica tensiunilor înalte din cadrul Institutului Politehnic din Bucureşti; membru al Academiei Române (n. 1920, la Tătar Copceac-Cahul, azi în R. Moldova).

Sărbători…

„Ziua Națiunilor Unite”. În fiecare an, la 24 octombrie, statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite aniversează Ziua Naţiunilor Unite. Comunitatea internaţională marchează astfel ratificarea, în 1945, a Cartei Naţiunilor Unite, care stă la baza înfiinţării şi funcţionării Organizaţiei. La 31.X.1947 Adunarea Generală a ONU a hotărât ca ziua de 24 octombrie – aniversarea intrării în vigoare a Cartei ONU, la 24.X.1945, să fie desemnată în mod oficial drept „Ziua Naţiunilor Unite” (este marcată, anual, din 1948).
Încă din 14 decembrie 1955, dată la care România a devenit membră a Naţiunilor Unite, România a contribuit activ la demersurile vizând consolidarea rolului ONU în gestionarea colectivă a relaţiilor internaţionale, precum şi la adaptarea Organizaţiei la realităţile dinamice ale relaţiilor internaţionale contemporane.
– „Ziua Internaţională a Dezvoltării Informaţionale”; proclamată de Adunarea Generală a ONU în anul 1972, prin Rezoluţia 3038/XXVII, pentru a atrage atenţia opiniei publice asupra problemelor legate de dezvoltare şi asupra nevoii de a facilita comunicarea internaţională pentru rezolvarea acestor probleme; Adunarea Generală a stabilit că această zi trebuie să coincidă cu “Ziua Naţiunilor Unite” (24 octombrie), dar şi cu data adoptării, în 1970 a Strategiei Internaţionale de Dezvoltare pentru cel de-al Doilea Deceniu al ONU de Dezvoltare; s-a considerat că printr-o mai bună răspândire a informaţiei, ca şi prin mobilizarea opiniei publice, mai ales a tinerilor, se vor înţelege mai bine problemele legate de dezvoltare, promovându-se, astfel, cooperarea internaţională pentru dezvoltare.
– Ziua Naţională a RepubliciiI Zambia; aniversarea proclamării independenţei şi a republicii, din octombrie 1964.
24-30 : – „Săptămâna Dezarmării”; începe în ziua intrării în vigoare a Cartei ONU; se sărbătoreşte anual şi a fost instituită prin hotărârea primei sesiuni speciale a Adunării Generale a ONU consacrate dezarmării, din 1978.

Calendar Creștin-Ortodox…

Sfântul Mare Mucenic Areta. Sfântul Mucenic Sfinții Mucenici Marcu, Sotirih, Valentin și Sebastiana.

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 24 octombrie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 24 octombrie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

23 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

  534 î.Hr. - Acum 1486 de ani, Pisistrate (c. 600-527 î. Hr.), tiran al Atenei, organiza primele reprezentații de...

21 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1615 - Bătălia de la Tătăreni, Alexandru Movilă, sprijinit de nobilii polonezi Mihai Wisniowiecki şi Samuel Koreki, îl învinge pe Ştefan Tomşa şi se...

20 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1224 - Acum 796 de ani, era menționată pentru prima dată biserica „Sf. Mihail” din Cisnădioara (jud. Sibiu), monument istoric și de arhitectură din...

18 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1302 - Prin bula papală Unam Sanctam, papa Bonifaciu al VIII-lea proclamă supremaţia spirituală a papei asupra tuturor deciziilor dogmatice. 1307 - După legenda lui...

16 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1364 - Începutul domniei lui Vladislav I în Țara Românească, cunoscut și sub numele de Vlaicu Vodă, a domnit pană în 1377. S-a îngrijit...
- Advertisement -corhaz1 - 24 octombrie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 24 octombrie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments