13.9 C
București
miercuri, martie 3, 2021

24 septembrie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

3 martie – CALENDARUL ZILEI…

1075 - Este emis „Dictatus Papae” de către papa Grigore al VII-lea prin care se proclamă autoritatea universală a...

2 martie – CALENDARUL ZILEI…

1716: Acum 305  ani apărea „Descriptio Moldaviae“, operă a domnitorului cărturar Dimitrie Cantemir (n. 1673 – m. 1723). La...

1 martie – CALENDARUL ZILEI…

86 î.H.: Generalul roman Lucius Cornelius Sulla a luat cu asalt si a jefuit Atena. Ca urmare, Grecia a...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 24 septembrie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

622 – Mahomed și credincioșii săi devotați au migrat în orașul Yathrib ca să scape de persecuțiile familiilor influente din Mecca. În religia islamică această migrare este cunoscută sub numele de „hegira” (Hijrah). Evenimentul a marcat formarea comunității islamice independente. Ca o dovadă a însemnătății evenimentului stă și faptul ca 622 este primul an în calendarul islamic. Orașul Yathrib în care s-a deplasat Mahomed a devenit cunoscut sub numele Medina al-Nabi (Orașul Profetului).
787 – Al doilea sinod de la Niceea (al șaptelea în total) a fost convocat de imparateasa Irina, regenta lui Constantin al VI-lea, pentru a se pronunta in legatura cu cultul icoanelor. Adunarea episcopilor s-a desfasurat pana in luna octombrie. Sinodul s-a intrunit ca sa dezbata controversa referitoare la icoane si la locul lor in inchinarea ortodoxa. Episcopii prezenti au cazut de acord ca obiectul venerarii il reprezinta persoana din icoane, anuland astfel deciziile sinodului precedent in care iconoclasmul a fost condamnat. Totodata, au fost emise 22 de canoane privitoare la aspectele de ordin admnistrativ si disciplinar prin care s-a incriminat hirotonirea pe bani (simonia), alegererea episcopilor de catre autoritatea statala si construirea de manastiri mixte. Adunarea de la Niceea, desi recunoscuta de Papa, nu a fost acceptat de catre Bisericile din imperiul lui Carol cel Mare (Germania, Franta, Spania). Prin urmare, in 794, la Frankfurt a avut loc un nou sinod care a condamnat venerarea icoanelor. Abia la sfarsitul secolului al IX-lea sinodul de la Niceea a fost recunoscut in Apus.
1180 – Odată cu moartea împăratului Manuel I Comnenul, ultimul împărat al dinastiei Comnenilor, a început declinul Imperiului Bizantin.
1493 – Columb a început cea de-a doua călătorie în „Lumea Nouă”.
1637 – 383 ani de la finalizarea construcției bisericii Mănăstirii Crasna, județul Gorj.
1724 – Este fondata Bursa din Paris.
1724 – Este sfințită Mănăstirea Văcărești, din București.
1780 – Generalul Benedict Arnold a dezertat din Armata Continentală americană în timpul războiului de independență al Statelor Unite și a trecut de partea britanicilor.
1789 – A fost infiintata Curtea Suprema in SUA, printr-un act adoptat de Congres si semnat de presedintele George Washington.
1829 – Russia și Imperiul Otoman au semnat Tratatul de pace de la Adrianopole.
1852 – Francezul Henri Giffaud realizeaza primul zbor cu un balon dirijabil între Paris – Trappe.
1853 – Franța anexează Caledonia.
1853 – Cornelius Vanderbilt realizează prima călătorie în jurul lumii cu yachtul.
1906 – Acum 114 ani, la această dată, o stâncă misterioasă cunoscută sub numele de „Turnul Diavolului” („Devils Tower”), situată în nord-estul statului Wyoming, a fost decretată de preşedintele Theodore Roosevelt primul monument naţional din Statele Unite ale Americii. Înălţimea sa este de peste 385 metri (comparabilă cu înălţimea clădirii Empire State Building, care este de aproximativ 381 metri fără turlă). Se pare că stânca s-a format acum 65 de milioane de ani ca urmare a activității vulcanice.
1923 – Premiera în Berlin a primului film pe celuloid „Das Leben auf dem Dorfe”.
1928 – A fost înfiinţată Federaţia Română de Baschet şi Volei, reorganizată la 10.11.1930.
1929 – Guvernul sovietic a decretat că începând de la 1 octombrie se va introduce o versiune reformată a calendarului, în care săptămâna devenea de 5 zile, toate lunile aveau 30 de zile, iar restul de 5 sau 6 zile erau sărbători intercalate câte una sau două între anumite luni.
1941 – Cu 79 de ani în urmă, URSS a aderat la „Carta Atlanticului”. Dată publicităţii la 14.VIII.1941, Carta, semnată de preşedintele SUA, Franklin Delano Roosevelt, şi de primul ministru britanic, Winston Churchill (în urma unei întrevederi la bordul navei „Prince of Wales”, în Golful Argentina din Newfoundland), stabilea strategia Aliaţilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi se referea la organizarea postbelică a lumii după înfrângerea nazismului.
1944 – Armata Română a început operaţiunile militare de pe teritoriul Ungariei.
1948 – Este fondată compania japoneza Honda.
1957 – Se împlinesc 62 de ani , de când, la Barcelona (Spania), era inaugurat cel mai mare stadion din Europa, Camp Nou. Cu o capacitate de 98.787 de locuri, stadionul este terenul propriu al echipei FC Barcelona.
1960 – Statele Unite lansează primul portavion cu propulsie nucleara din lume, „USS Enterprise”.
1970 – Acum 50 de ani Capsula de întoarcere a stației automate „Luna-16” aparținând URSS, a adus pe Pământ pentru prima oară mostre de sol lunar.
1971 – 90 de diplomați ruși sunt expulzati din Marea Britanie sub acuzatia de spionaj.
1973 – Guineea-Bissau își declară independența față de Portugalia.
1990 – Germania de Est părăsește Pactul de la Varșovia.
1990 – Președintele Germaniei de Vest, Richard von Weizsaecker, semnează tratatul de reunificare.
1991 – Cu 29 de ani în urmă, între 24 şi 28 septembrie, minerii de la Vulcan, nemulţumiţi de cum se rezolvase un conflict de muncă, au intrat în grevă şi au solicitat prezenţa primului ministru în Valea Jiului, pentru a relua negocierile. Refuzaţi de premier, minerii, în frunte cu Miron Cozma, au decis deplasarea în Capitală. S-a produs, astfel, o nouă mineriadă (a patra), în timpul căreia a fost luat cu asalt sediul Guvernului (25-26 septembrie), cerându-se demisia Cabinetului Petre Roman (fapt anunţat pe 26 septembrie, la prânz, de purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei). În după amiaza aceleiaşi zile, minerii pătrund în sala de şedinţe a Camerei Deputaţilor, unde cer demisia preşedintelui Ion Iliescu şi satisfacerea tuturor revendicărilor. Au fost atacate Televiziunea (26 septembrie, seara) şi Palatul Cotroceni (27 septembrie), cu intenţia de a-l obliga pe Ion Iliescu să demisioneze. După consultări cu liderii partidelor politice, preşedintele Iliescu are o întrevedere cu Cozma (27 septembrie). A fost semnat un comunicat, minerii se declară satisfăcuţi şi începe evacuarea lor din Bucureşti (operaţiunea prelungindu-se şi a doua zi, 28 septembrie).
1992 – Se împlinesc 28 de ani de la intrarea în vigoare a Legii nr. 102/1992, privind noua stemă a României şi noul sigiliu al statului. Stema României simbolizează statul român național, suveran și independent, unitar și indivizibil și se compune din două scuturi suprapuse: scutul mare și scutul mic. Sigiliul statului este însemnul suveranității naționale și garantează autenticitatea actelor statului.

1996 – Sectorul Agricol Ilfov, al șaptelea sector al Capitalei, alcătuit din 38 de comune și orașul Buftea, a fost transformat in județ – Județul Ilfov.
1998 – O echipă internațională de chirurgi din Lyon a reușit primul transplant mondial de mână.
1998 – România a semnat, la New York, Memorandumul de Intelegere dintre Guvernul Romaniei si Natiunile Unite, privind contributia tarii noastre la Sistemul Aranjamentelor de Forte ONU in Asteptare (UN Standby Arrangements System).
2009 – Tezaurul de la Staffordshire descoperit de Terry Herbert, în apropiere Lichfield, Staffordshire, Anglia este declarat oficial tezaur de către autoritățile britanice, fiind considerat parte a Patrimoniului Coroanei. Valoarea estimată a tezaurului este peste un milion de lire sterline.
2012 – Unitatea astronomică, aproximativ egală cu distanţa dintre Pământ şi Soare, folosită pentru a exprima distanţele din Univers, nu va mai fluctua, ea fiind oficial stabilită de Uniunea Astronomică Internaţională. Unitatea astronomică este de acum înainte egală cu 149.597.870.700 de metri, o valoare convenţională aleasă pentru a fi compatibilă cu constantele astronomice în vigoare din 2009.

Nașteri…
15 – S-a născut, în Luceria, Aulus Vitellius Germanicus a fost împărat roman din 17 aprilie 69 până în 22 decembrie 69, unul din împărații aparținând Anului celor patru împărați. Vitellius a fost asasinat la 20 decembrie 69 în timpul luptelor de stradă pentru cucerirea Romei, de forțele lui Vespasian.
1501 – S-a născut, Pavia, Italia, Girolamo Cardano a fost un matematician, filozof și medic italian din perioada Renașterii. A fost un savant renumit, un adevărat spirit universal. A fost contemporan cu Tartaglia, un alt mare matematician al epocii (d. 21.09.1576, Roma).
1583 – S-a născut Albrecht Wenzel von Wallenstein, duce de Feldherr german (d. 1634)
1605 – S-a născut Antoine Godeau, episcop, poet şi exeget francez (m. 1672)
1705 – S-a născut Leopold Joseph Graf Daun, conte austriac (d. 1766)
1725 – S-a născut Arthur Guinness, fondatorul fabricii de bere irlandeze Guinness (d. 1803)
1785 – S-a născut Christian Flechtenmacher, jurist român (d. 1843)
1895 – S-a născut André Frédéric Cournand, medic francez – american, laureat al premiului Nobel (d. 1988)
1896 – S-a născut, în Saint Paul, Minnesota, scriitorul american Francis Scott Fitzgerald, unul dintre reprezentanții de marcă ai așa numitei „generații pierdute” („Marele Gatsby”, „Blândețea nopții”) (m.21.12.1940, Hollywood).
1900 – S-a născut Ayatollahul Ruhollah Khomeini, intemeietorul si liderul spiritual al Republicii Islamice Iran (d. 03.06.1989).
1910 – S-a născut dramaturgul chinez Cao Yu (pseudonimul lui Wan Jiabao) (m. 13.12.1996).
1911 – S-a născut Constantin Ustinovici Cernenko, politician rus (d. 1985).
1916 – S-a născut Aurel Giroveanu, compozitor român de muzică uşoară (m. 02.04.2001).
1922 – S-a născut baritonul italian Ettore Bastianini (m. 25.01.1967).
1927 – S-a născut tenorul spaniol Alfredo Kraus (m. 10.09.1999). NOTĂ: Unele surse dau ca dată a naşterii 24 noiembrie 1927.
1930 – S-a născut în satul Valea Largã, comuna Sãlciua, azi judeţul Alba, pe valea Arieşului, Victor Nistea, poet de profesie avocat.
1931 – S-a născut Anthony Newley, actor, compozitor, cantaret si regizor de film american.
1931 – S-a născut, la Noşlac, jud. Alba, Ioan Hentea, poet si prozator, membru al Uniunii Scriitorilor din România – filiala Cluj.
1934 – S-a născut Manfred Woerner (om politic german, ministru al apărării în Guvernul Kohl (1982-1988) şi secretar general al Alianţei Nord-Atlantice/NATO (1988-1994), ca succesor al lordului Carrington; Manfred Wörner a fost un avocat al extinderii Alianţei spre centrul şi estul continentului european (m. 1994). NOTĂ: La 24 septembrie se marchează, în România, „Ziua Wörner – Ziua Parteneriatului pentru Pace”.
1936 – S-a născut prozatorul român Corneliu Omescu (m. 12.05.2001).
1936 – S-a născut, la Chişinău, Emil Simon, dirijor, profesor şi compozitor român (m. 25.02.2014, la Cluj-Napoca).
1936 – S-a născut la Cernăuți, Ioan Cuculescu, matematician, membru corespondent al Academiei Române din 2001.
1936 – S-a născut Jim Henson, actor şi cineast american; a realizat primul spectacol (1969) cu păpuşile Muppets şi serialul de televiziune „The Muppets Show” (1976-1981) (m. 16.05.1990).
1940 – S-a născut Barbara Allbut, cantareata americana (Angels).
1940 – S-a născut, la Ciuleni, judeţul Cluj, Costică Ciurtin, deputat în legislatura 1992-1996 și un fost senator român în legislatura 1996-2000 ales în județul Cluj.
1941 – S-a născut, la Brăila, jurnalista Lucia Hossu-Longin; redactor la Radiodifuziunea Română între anii 1976 şi 1978, apoi redactor la Televiziunea Română; din 1991 a început, la TVR, seria de documentare de maxim impact „Memorialul durerii”, pentru care a obţinut numeroase premii; membru în Consiliul de Administraţie al TVR din partea PNL.
1941 – S-a născut Linda McCartney, cântăreață americană și soția lui Paul McCartney (d. 17.04.1998).
1942 – S-a născut Phillis Allbut, cântăreaţă americană (Angels).
1942 – S-a născut Gerry Marsden, vocalist, chitarist si compozitor britanic (Gerry & The Pacemakers).
1942 – S-a născut Linda McCartney, pianista, vocalista, compozitoare si fotografa americana (Wings).
1943 – S-a născut, la București, Nicolae Licăreţ, pianist, clavecinist şi organist român, Directorul artistic al Filarmonicii „George Enescu“.
1943 – S-a născut Antonio Tabucchi, scriitor şi traducător italian; bun cunoscător al limbii portugheze, l-a tradus în italiană pe Fernando Pessoa (m. 25.03.2012, la Lisabona) .
1944 – S-a născut, la București, Aida Săvescu, cântăreață română de operă.
1946 – S-a născut Kjell Asperud, vocalist, percutionist si compozitor norvegian (Titanic).
1946 – S-a născut Jerry Donahue, chitarist si vocalist britanic (Fairport Covention).
1948 – S-a născut actorul american de film Phil Hartman (m. 28.05.1998).
1949 – S-a născut Pedro Almodovar, regizor de film spaniol.
1950 – S-a născut Ștefan Boboc, Profesor universitar doctor din anul 1994, fost președinte al Comisiei Naționale al Valorilor Mobiliare.
1957 – S-a născut, la București, Nadia Rădulescu ( NadiRa), medic specialist cardiolog, cercetator stiintific la Institutul National de Cardiologie „Prof. C.C. Iliescu” și pictor, membră a Asociației Artiștilor din Lumea Medicală – Ion Țuculescu.
1958 – S-a născut Sandu Aurelian Viorel, notar public, reprezentant al Camerei Notarilor Ploieşti.
1968 – S-a născut, la Drobeta Turnu-Severin, Sorin Vidan (Sorin Delaskela, real), scriitor şi publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din România – filiala Craiova.

Decese:
366 – A murit Papa Liberiu, papă al Romei (n. 17.05.352).
768 – A decedat Pippin cel Scurt regele francilor și tatăl lui Carol cel Mare (n. 714).
1435 – A murit Isabeau de Bavaria, soția regelui Carol al VI-lea al Franței (n. c. 1370)
1541 – A decedat Philipp Theophrast Bombast von Hohenheim, cunoscut ca Paracelsus, alchimist, medic (a introdus în tratament medicamente chimice, devenind precursorul iatrochimiei), “magician” şi filosof al naturii; una dintre cele mai pitoreşti figuri ale Renaşterii (n. 1493)
1572 – A murit Túpac Amaru I., ultimul conducător a Imperiului Inca
1813 – A murit compozitorul francez Modeste Grétry (n. 08.02.1741)
1834 – A decedat Pedro I, împărat al Braziliei, rege al Portugaliei. A fost primul impărat al Braziliei (1822–1831) și al douăzeci și al optulea rege al Portugaliei (timp de șapte zile în 1826) (n. 1798).
1904 – A murit Niels Ryberg Finsen, medic şi om de ştiinţă danez, originar din Insulele Feroe; pentru tratamentul unor boli ca lupus vulgaris a promovat utilizarea radiaţiei luminoase pentru care i s-a decernat, în 1903, Premiul Nobel pentru Medicină (n. 1860).
1944 – A murit Aristide Maillol, pictor si sculptor francez (n.08.12.1861).
1945 – A murit fizicianul german Hans Geiger; împreună cu Ernest Rutheford, a elaborat o metodă de punere în evidenţă a particulelor alfa; a inventat (în 1913) un contor de particule (pentru radiaţiile beta şi gama), pe care l-a perfecţionat (în 1928) cu Walther Müller (contorul Geiger-Müller) (n. 30.09.1882).
1950 – A decedat Prințesa Victoria de Hesse, nepoata reginei Victoria (n. 1863).
1967 – A murit Mihail Sevastos, memorialist, poet şi traducător (în special din literatura rusă) (n. 08.08.1892).
1973 – A murit Josué de Castro, medic, sociolog şi economist brazilian; autorul celebrei lucrări “Geografia foamei” (1946), una dintr-o lungă serie de lucrări abordând probleme grave atât pentru ţara sa, cât şi pentru alte zone ale globului – sărăcia şi malnutriţia; preşedinte al FAO (1952-1956); ambasador al Braziliei la Naţiunile Unite, la Geneva (1962-1964); după lovitura de stat militară din martie 1964 se va stabili la Paris, unde va înfiinţa (1965) Centrul Internaţional pentru Dezvoltare (CID), al cărui preşedinte va fi până la sfârşitul vieţii (n. 05.09.1908).
1977 – A murit economistul Victor Slăvescu (n. 23.05/05.06.1891), specialist în domeniile creditului, monedei şi tehnologiei bancare. A iniţiat seria de monografii consacrate unor economişti români de seamă din secolul al XIX-lea; membru al Academiei Române din 1939.
1986 – A murit pictorul Vlad Florescu (n. 1923)
1989 – A murit Paul Georgescu, critic literar şi prozator (n. 1923).
1989 – A murit poetul Sergiu Filerot (pseudonimul lui Gheorghe Niculescu); membru al grupării „Albatros”, colaborator, alături de Geo Dumitrescu, Marin Preda, Şt. Popescu ş.a., la placheta colectivă „Sârmă ghimpată”, interzisă de cenzura antonesciană (1942); trimis în faţa Curţii Marţiale din Bucureşti sub acuzaţia de defetism, riscă pedeapsa cu moartea, comutată la zece ani de închisoare datorită intervenţiei unor intelectuali antifascişti (dr. Bagdasar, avocatul Avram Bunaciu); eliberat la 23.VIII.1944 (n. 03.02.1921) .
1994 – A murit Grigore Popa, poet, eseist şi filosof român (n. 31.07.1910).
1998: A murit Irina Eliade, traducătoare română din literaturile franceză şi engleză; cadru didactic universitar; rudă prin alianţă cu Mircea Eliade (n. la 5 februarie 1920, la Ploieşti).
2003 – A decedat Lyle Bettger, actor american (n. 1915).
2003 – A decedat Rosalie Allen, cântăreață americană (n. 27.06.1924)
2004 – A murit scriitoarea franceză Françoise Sagan, a făcut parte din curentul denumit „Nouvelle Vague” (n. 21.06.1935).
2005 – A murit Tommy Bond, actor american (n. 16.09.1926).
2008 – A murit prozatorul Eugen Teodoru (n. 23.07.1922).
2013 – A murit medicul oncolog şi fizicianul francez Maurice Tubiana, promotor al radioterapiei, specialist în radiologie şi radiobiologie de talie mondială (n. 1920, în Algeria).

Sărbători…

„Ziua Wörner – Ziua Parteneriatului pentru Pace”

Este marcată, din 1996 la propunerea „Asociației Manfred Wörner” din România, în ziua de naștere a lui Manfred Wörner, om politic german, secretar general al Alianței Nord-Atlantice între anii 1988 și 1994, și fost avocat al extinderii NATO spre centrul şi estul continentului european. Parteneriatul pentru Pace (PP) (Partnership for Peace; PfP) este un program NATO care are menirea să creeze încredere reciprocă între NATO și alte state din Europa și ale fostei Uniuni Sovietice. În prezent 22 de state fac parte din acest parteneriat. El a fost propus ca o inițiativă americană la întrunirea miniștrilor apărării NATO în Travemünde, Germania, pe 20–21 octombrie 1993, și lansat oficial pe 10–11 ianuarie 1994, la summitul NATO de la Bruxelles, Belgia. România a fost primul stat partener care a semnat Documentul cadru PfP la 26 ianuarie 1994. Începând din 2004, când România a devenit stat membru NATO cu drepturi depline, țara noastră a utilizat propria experiență în domeniile apărării și securității pentru a oferi asistență și sprijin practic partenerilor interesați în domenii de cooperare specifice ale EAPC/PFP.

– Ziua Naţională a Republicii Guineea Bissau; aniversarea proclamării independenţei din 24 septembrie 1973.

Calendar Creștin-Ortodox…

Sf. Întâia Mare Muceniță și întocmai cu Apostolii Tecla; Sf. Cuv. Coprie și Sf. Cuv. Siluan Athonitul.

Sfânta Muceniță Tecla este prima femeie martira pentru Hristos. In Sinaxarele Bisericii este socotita intocmai cu Apostolii. Sfanta Tecla s-a nascut in cetatea Iconiu, din parinti pagani. S-a logodit cu Tamir, un tanar de neam bun, in timpul in care la Iconiu sosise Sfantul Apostol Pavel, impreuna cu Varnava, ca sa predice Evanghelia. Ascultand timp de trei zile si trei nopti cuvantarile acestuia, Tecla s-a convertit la crestinism si s-a hotarat sa duca o viata de feciorie. Mama sa, auzind ca nu mai doreste sa se casatoreasca, a batut-o, a torturat-o si a infometat-o. Pentru ca nici dupa aceste chinuri nu a facut-o sa lepede credinta in Hristos, mama sa a dat-o pe mana judecatorului cetatii si a cerut sa o arda in foc, invocand ca ea nu este fiica ei, ci este „ramura uscata si blestemata odrasla“. A fost aruncata in foc, dar a iesit nevatamata. Sfanta Tecla l-a urmat pe Pavel la Antiohia, iar aici un tanar si-a dorit-o sotie. Pentru ca a fost refuzat, acesta a acuzat-o in fata conducatorului cetatii ca este crestina. A fost aruncata la fiare, dar animalele nu s-au atins de trupul acesteia. Primind binecuvantarea Sfantului Apostol Pavel, s-a retras intr-un loc pustiu, la Maloula, oras situat la 70 km vest de Damasc, in Siria. Pentru credinta ei, Dumnezeu i-a dat darul vindecarii bolnavilor, iar toti cei care ajungeau la pestera sa, primeau tamaduire de orice boala erau cuprinsi. Vracii din Maloula i-au ridicat pe localnici impotriva ei. Dorind sa scape de rautatea acestora, Tecla s-a rugat si in urma rugaciunilor ei, stanca sa despicat si i-a devenit mormant.

Surse: http://radioiasi.ro/…,http://www.amosnews.ro/…,https://ro.wikipedia.org/wiki/24_septembrie,https://cersipamantromanesc.wordpress.com/… și http://radioconstanta.ro/…

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 24 septembrie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 24 septembrie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

3 martie – CALENDARUL ZILEI…

1075 - Este emis „Dictatus Papae” de către papa Grigore al VII-lea prin care se proclamă autoritatea universală a...

2 martie – CALENDARUL ZILEI…

1716: Acum 305  ani apărea „Descriptio Moldaviae“, operă a domnitorului cărturar Dimitrie Cantemir (n. 1673 – m. 1723). La 11 iunie 1714, fostul domnitor...

1 martie – CALENDARUL ZILEI…

86 î.H.: Generalul roman Lucius Cornelius Sulla a luat cu asalt si a jefuit Atena. Ca urmare, Grecia a trecut sub controlul Romei. 1562: Acum...

28 februarie – CALENDARUL ZILEI…

1785: Horea și Cloșca, conducătorii răscoalei țărănești din Transilvania de la 1784, au fost executați prin tragere pe roată. Crișan se spânzurase în închisoare,...

27 februarie – CALENDARUL ZILEI…

1470: Ștefan cel Mare atacă și incendiază orașul Brăila în încercarea sa de a scoate de sub influența otomană Țara Românească și de a-l...
- Advertisement -corhaz1 - 24 septembrie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 24 septembrie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments