13.9 C
București
luni, noiembrie 23, 2020

27 august – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

23 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

  534 î.Hr. - Acum 1486 de ani, Pisistrate (c. 600-527 î. Hr.), tiran al Atenei, organiza primele reprezentații de...

21 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1615 - Bătălia de la Tătăreni, Alexandru Movilă, sprijinit de nobilii polonezi Mihai Wisniowiecki şi Samuel Koreki, îl învinge...

20 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1224 - Acum 796 de ani, era menționată pentru prima dată biserica „Sf. Mihail” din Cisnădioara (jud. Sibiu), monument...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 27 august - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

– „Sărbătoarea Naţională a Republicii Moldova. Ziua Independenţei”; La 27 august 1991 Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Declaraţia de Independenţă, urmând exemplul ţărilor baltice, Georgia, Armenia şi Ucraina. La câteva ore după adoptarea documentului s-a recunoscut independenta Republicii Moldova de către România.

Evenimente…
1588 – Tratat de comerţ încheiat de Petru Şchiopul, domn al Moldovei, cu Elisabeta, regina Angliei. Reprezentantul reginei, William Harebone, ambasador la Constantinopol, încheie, în numele reginei, cu domnitorul Petru Şchiopul un tratat prin care supuşii reginei urmau a fi liberi a se statornici şi a face negoţ, a vinde şi a cumpăra, „ba chiar a face toate cele ce societatea omenească şi obiceiul caută pentru negoţ şi pentru trebuinţele vieţii”.
1776 – Armata britanică a învins Armata Continentală americană în cea mai mare înfruntare a Războiului de Independență al Statelor Unite, bătălia de la Long Island.
1783 – A fost înălțat, din parcul Tuilleries, primul balon umflat cu hidrogen, construit la cererea fizicianului César Charles, după numele căruia, mult timp, baloanele cu hidrogen au fost numite „charliere”. Acest prim charlier, ca și primul balon cu aer cald, inventat de frații Montgolfier, a fost înălțat fără echipaj.
1789 – În Franța, Adunarea Națională a Franței adopta Declarația drepturilor omului și a cetățenilor.
1812 – A început, în Moldova, domnia lui Scarlat Callimachi (până în 1819) care a inițiat codul de legi al Moldovei („Codul lui Calimachi”) (27.08/8.09).
1832 – Odată cu capturarea ultimului șef indian, Black Hawk, se termină războiul la est de fluviul Mississippi în Statele Unite.
1855 – Răzbioul din Crimeea (1853-1856). Fortăreața rusească de la Sevastopol a fost cucerită după un lung asediu de forțele aliate (Franța, Marea Britanie, Turcia) (27.08/8.09). Războiul din Crimeea a prilejuit instalarea primei linii telefonice în Moldova și Țara Românească, folosită de trupele aliate.
1877 – Cu 143 de ani în urmă a avut loc primul atac al trupelor române. Misiunea de asalt și cucerire a redanului otoman, din fața redutei Grivița-1 din sistemul de apărare a Plevnei, este încredințată Regimentului 13 Dorobanți, comandat de locotenent-colonelul Ion Petrovici, și altor subunități din cadrul Diviziei a 4-a Infanterie. Cucerirea acestui avanpost fortificat se înscrie ca o primă victorie a Armatei române în timpul războiului de la 1877-1878 (Războiul de Independență a României). Pentru succesul repurtat, drapelul de luptă al Regimentului 13 Dorobanți este distins cu Ordinul „Steaua României”. De asemenea, se acordă unor ofițeri și soldați din subunitățile participante la atac Ordinul „Steaua României”, precum și medalia „Virtutea militară” (27.VIII/8.IX).
1883 – Explozia principală a erupției vulcanului Krakatau (Indonezia), considerată cea mai mare catastrofă naturală a mileniului.
1892 – În SUA, la New York, are loc un incendiu, care distruge Opera Metropolitana.
1896 – Cel mai scurt război din istorie, războiul anglo-zanzibar a început la ora 9:02 dimineața și a durat 38 de minute. Motivul conflictului l-a reprezentat moartea sultanului pro-britanic, Hamad bin Thuwaini, și înscăunarea succesorului acestuia, Khalid bin Barghas. Guvernul Marii Britanii a preferat însă ca pe tronul Zanzibarului să urce Hamud bin Muhammed, un lider mult mai favorabil intereselor Coroanei Britanice.
1912 – Edgar Rice Burroughs publica „Tarzan, omul maimuță”.
1916 – România declara război Imperiului Austro-Ungar și intra astfel în Primul Război Mondial. Ambasadorul Edgar Mavrocordat depune la ora 21 la secretariatul Ministerului Austro-Ungar de Externe declarația de război din partea Regatului Român. Armata română înaintează pe trei direcții în Transilvania.
1916 – În timpul Primului Război Mondial, are loc Bătălia de la Predal, dintre armata Română și armata Austro Ungară.
1916 – În timpul Primului Razboi Mondial, are loc Bătălia din defileul Oltului.
1916 – În timpul Primului Război Mondial, are loc Bătălia navală de la Rusciuk, dintre flota română de Dunare și flota Austro Ungară.
1917 – În timpul Primului Război Mondial, are loc Bătălia de la Cireșoaia, dintre armatele Română – Ruse și cele Austro Ungare și Germane.
1917 – În timpul Primului Război Mondial, Echipa Trenului Regal, sub conducerea sublocotenentului Al. Popovici, ce însoțește pe M.S. Regele la Coțofănești, execută o tragere pe front în prezența M.S. Regele, cu rezultate foarte mulțumitoare, contra unui avion german venit să-l bombardeze”. Dincolo de senzaționalul știrii, putem consemna o primă tragere de artilerie pe platformă de cale ferată din istoria armatei române.
1920 – Nicolae Titulescu a fost numit delegat al României la Societatea Națiunilor, alături de Thoma Ionescu și Dimitrie Negulescu.
1920 – Acum 99 de ani a avut loc stabilirea de relaţii diplomatice la nivel de legaţie între România şi Austria; ca urmare a ocupării acesteia de către Germania nazistă relaţiile diplomatice între cele două ţări au fost întrerupte în 1938; au fost reluate la 8.X.1947 (după al doilea război mondial) sub forma unor reprezentanţe politice; la 1.VIII.1959, reprezentanţele politice au fost transformate în legaţii, iar la 23.IX.1963, reprezentarea diplomatică a fost ridicată la rang de ambasadă.
1928 – În urmă cu 91 de ani a fost semnat, la Paris, de către 15 dintre cele mai puternice națiuni ale lumii, Pactul „Kellogg-Briand”, prin care se convenea ca națiunile semnatare să nu intre în război decât pentru a se apăra. Pactul a fost semnat de SUA, Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Japonia, Belgia, Polonia şi Cehoslovacia, România aderând la Tratat la data de 4 septembrie 1928.
1930 – Între România și Franța s-a încheiat o Convenție de comerț și navigație, prin care cele două țări își acordau, reciproc, clauza națiunii celei mai favorizate. Convenția prevedea asigurarea de către fiecare parte contractantă pentru vapoarele celeilalte parți, aflate în porturile sau pe apele sale, unui tratament egal din toate punctele de vedere, asemănător cu cel acordat vapoarelor proprii sau ale națiunii celei mai favorizate (intra în vigoare la 1.10.1930).
1932 – Cu 88 de ani în urmă, între 27 şi 31 august, o delegaţie din România a participat la lucrările Congresului Internaţional Antirăzboinic (de orientare procomunistă) de la Amsterdam (Olanda); Congresul, la care au participat 2.200 de delegaţi din 27 de ţări, a ales un Comitet internaţional permanent, din care a făcut parte şi Petre Constantinescu-Iaşi, reprezentantul Comitetului Naţional Antirăzboinic din România.
1946 – Se împlinesc 74 de ani de la crearea, la Praga, a Uniunii Internaţionale a Studenţilor (UIS). Este o organizaţie-umbrelă pentru 155 astfel de organizaţii studenţeşti din peste 112 ţări şi teritorii cuprinzând aproximativ 25 milioane de studenţi.
1955 – Acum 65 de ani a apărut primul exemplar al celebrei cărţi „Guiness Book of Records” (cartea a fost publicată, însă, în septembrie acelaşi an). Ideea editării unei „cărţi a recordurilor” şi a faptelor-unicat din natură sau realizate de om i-a aparţinut lui Sir Hugh Beaver. Acesta a luat legătura cu fraţii gemeni Norris şi Ross McWhriter din Londra, care se ocupau cu evidenţa unor fapte ieşite din comun. Încă din primul an de apariţie, aceasta s-a clasat pe primul loc în topul celor mai bine vândute cărţi.
1962 – Americanii lansează sonda spatială Mariner II către Planeta Venus.
1965 – A fost înființată Universitatea din Craiova.
1979 – Un atac cu bomba al IRA l-a ucis pe Louis Mountbatten, amiral britanic în cel de-al Doilea Război Mondial și alte trei persoane, în timp ce se afla în vacanță, pe iahtul său, în Sligo, Republica Irlanda.
1982 – Hotărâre a Biroului Comitetului Executiv al CNEFS prin care se interzicea organizarea și funcționarea oricăror cercuri de yoga și karate pe lângă sau în cadrul unităților sportive din țara noastră. Hotărârea a fost abrogată la data de 16.01.1990.
1982 – Se împlinesc 38 de ani de când a fost prezentat presei şi oficialităţilor primul avion de tip ROMBAC 1-11, produs la fosta Întreprindere de Avioane Bucureşti (actualmente Romaero Băneasa). România devenea astfel primul stat comunist din lume, exceptând URSS, care producea un avion cu reacţie pentru pasageri. Zborul inaugural cu pasageri a avut loc la 28 ianuarie 1983, pe ruta Bucureşti–Timişoara.
1989 – Prima Mare Adunare Națională de la Chișinău a decis oficializarea limbii române și trecerea la alfabetul latin; la 31.08.1989, Parlamentul a aprobat statutul special al limbii române în Republica Moldova.
1990 – Parlamentul de la Chișinău a adoptat Declarația de Independență a Republicii Moldova.
1990 – Comunitatea Europeană recunoaște independența țărilor baltice: Estonia, Letonia și Lituania.
1991 – Guvernul Romaniei s-a declarat solidar cu decizia autoritatilor de la Chișinău privind independența Republicii Moldova; la 3.09.1991, prin decizia Parlamentului, România devenea primul stat care recunoaștea independența Moldovei.
2003 – Cu 17 ani în urmă Planeta Marte se afla la cea mai mică distanţă de Terra din ultimii 60.000 de ani, trecând la aproape 55.758.006 km de Pământ. Marte este, pornind dinspre Soare, a patra planetă a sistemului solar, a cărei denumirea provine de la Marte, zeul roman al războiului. Uneori mai este numită şi „planeta roşie” datorită înfăţişării sale văzută de pe Pământ. Culoarea roşiatică se explică prin prezenţa pe suprafaţa sa a oxidului de fier.Marte este o planetă telurică (de tip terestru) cu o atmosferă subţire; printre caracteristicile suprafeţei se numără şi craterele de impact ce amintesc de Lună, dar şi vulcani, văi, deşerturi şi calote glaciare polare ce amintesc de Pământ. Pe Marte se gaseşte cel mai înalt munte cunoscut al sistemului solar, Olympus Mons(26.000 m alt.), precum şi cel mai mare canion, numit Valles Marineris. În anul 2008, în trei articole publicate în revista Nature s-au adus dovezi despre un crater de impact uriaş, lung de 10.600 km şi lat de 8.500 de km, care este de apoximativ patru ori mai mare decât craterul Bazinul Polul-Sud-Aitken de pe Lună.Marte ar putea avea condiţii de viaţă pentru microorganisme şi apă în stare solidă, conform misiunii Phoenix Mars Lander.Marte are doi sateliţi mici şi diformi, Phobos şi Deimos, care însă ar putea fi doar doi asteroizi capturaţi cândva de gravitaţia planetei.
2003 – S-au încheiat lucrările de restaurare și modernizare a clădirii Ateneului Român, începute în anul 1991.
2008 – În SUA, Barack Obama devine primul afro-american nominalizat pentru funcția de președinte al SUA, din Partidului Democrat.

Nașteri…
1770 – S-a născut filosoful german Georg Wilhelm Friedrich Hegel, clasic al filosofiei germane („Logica”, „Fenomenologia spiritului”) (m.14.11.1831).
1858 – S-a născut, la Cuneo, Giuseppe Peano, matematician italian, Autor a peste 200 de lucrări si cărţi, el a fost un fondator al logicii matematice si al teoriei mulţimilor. Axiomele lui Peano au fost numite in onoarea sa. Peano a fost profesor la Universitatea din Torino (d 20 aprilie, 1932, Torino).
1858 – S-a născut Pamfil POLONIC, arheolog amator, topograf şi cartograf; colaborator al lui Gr. G. Tocilescu, care i-a încredinţat conducerea săpăturilor de la Adamclisi (m.17.IV.1944)
1865 – S-a născut Charles Gates Dawes, jurist, bancher şi om politic american; preşedinte al Conferinţei de la Londra (1924) asupra reparaţiilor de război datorate de Germania după prima conflagraţie mondială; Premiul Nobel pentru Pace pe 1925, împreună cu Sir Austen Chamberlain, ministru de externe al Marii Britanii între anii 1924 şi 1929 (m. 1951).
1877 – S-a născut Charles Stewart Rolls, aristocrat britanic originar din Ţara Galilor, inginer mecanic, pilot pionier in sporturilor aviatice si automobilistice, cofondator al prestigioasei marci de automobile de lux „Rolls-Royce” în 1906 cu Henri Royce. A murit la 12 iulie 1910.
1871 – S-a născut scriitorul american Theodore Dreiser (Theodore Herman Albert Dreiser) scriitor naturalist cunoscut pentru modul în care trata realitatea vieţii în operele sale.Stilul lui Dreiser este marcat de fraze lungi şi o atenţie mare acordata detaliilor. Dreiser nu este apreciat pentru stilul său, ci pentru realismul lucrărilor sale, dezvoltarea caracterelor şi pentru punctele sale de vedere privind viaţa americană. (d. 28 decembrie 1945).
1890 – S-a născut Man Ray, pictor, fotograf şi regizor american de film; membru al mişcării dadaiste şi principalul participant american în mişcarea suprarealistă (m. 1976).
1903 – S-a născut Miron Nicolescu, matematician român, creatorul şcolii româneşti de analiză matematică; membru titular al Academiei Române din 1953, preşedinte al acestui for (1966-1975) (d. 30.06.1975).
1905 – S-a născut inginerul electroenergetic şi profesorul Ion S. Antoniu; activitatea sa s-a îndreptat spre domenii ca electricitatea (măsurători, încercări, producerea şi distribuţia energiei electrice), electrotehnica, matematici pure, istoria ştiinţelor ş.a; membru corespondent al Academiei Române din 1963 (m. 1987).
1908 – S-a născut Lyndon BAINES JOHNSON, om politic democrat american; vicepreşedinte (1961-1963) şi al 36-lea preşedinte al SUA, din 1963 (după asasinarea preşedintelui John F. Kennedy) până în 1969 (m.22 ianuarie 1973).
1909 – S-a născut Lester Young, muzician american de jaz (d. 15.03.1959, New York).
1915 – S-a născut, la Washington, DC, SUA, Norman Ramsey (Norman Foster Ramsey), fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1989 pentru inventarea metodei câmpurilor oscilatoare separate şi utilizarea acesteia în maserii cu hidrogen şi în alte ceasuri atomice. Ramsey a primit jumătate din premiul Nobel, cealaltă fiind acordată lui Wolfgang Paul şi Hans Dehmelt.
(d. 4 noiembrie 2011, Wayland, Massachusetts, SUA).
1915 – S-a născut Norman Ramsey, fizician american.
1918 – S-a născut, la Edineşti/Hotin, azi în Ucraina, anglistul Leon D. LEVIŢCHI, traducător şi eseist lingvist, filolog, unul dintre cei mai reputaţi shakespearologi români (m. 16 octombrie 1991).
1924 – S-a născut poeta Mariana Dumitrescu, actriţă la Teatrul Naţional din Bucureşti, s-a remarcat şi ca scenaristă şi traducătoare de librete de operă; multe dintre poeziile sale au fost transpuse pe muzică (m.04.04.1967).
1928 – S-a născut, la Oradea, Mircea Zaciu, critic şi istoric literar român, prozator; după 1990 s-a stabilit în Germania, dar a petrecut şi lungi perioade în ţară; iniţiator şi principal coordonator al „Dicţionarului scriitorilor români” (1995, 1998); membru de onoare al Academiei Române din 1997 (m.21.03.2000, Cluj).
1928 – S-a născut, la Kyto, Osamu Shimomura, chimist japonez, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2008, împreună cu Martin Chalfie și Roger Tsien, pentru descoperirea și dezvoltarea proteinei fluorescente verzi, GFP.
1929 – S-a nascut, la New York, scriitorul american Ira Levin; romanul care i-a adus recunoașterea internațională, „Rosemary’s Baby”, s-a vândut până în anul 1978, doar în SUA, în 5 milioane de exemplare și a fost ecranizat de regizorul Roman Polanski (m. 2007).
1930 – S-a născut, la București, jurnalistul Ion Ghiţulescu, angajat al Radiodifuziunii Române din anul 1951, a fost, timp de 55 de ani, una dintre cele mai cunoscute voci ale comentariului sportiv; şef al Secţiei Sport şi Informaţii (1961-1989), apoi director al Direcţiei Programe a SRR (1990-1996).
1930 – S-a născut Zigu Ornea, teoretician si critic literar, editor, publicist şi scriitor („Junimea și junimismul”, „Anii treizeci. Extrema dreaptă românească”) (m.15.11.2001).
1931 – S-a născut Sri Chinmoy, autor, artist, poet și lider spiritual indian (d. 2007).
1937 – S-a născut Alice Coltrane (McLeod), muziciana americana de jazz.
1937 – S-a născut Tommy Sands, cântăreț și actor american de film.
1938 – S-a născut Mircea BRAGA, critic şi istoric literar, eseist, editor şi profesor.
1939 – S-a născut, în Atlanta, Georgia, Edward Patten, cântăreț american (Gladys Knight & The Pips) (d. 25 februarie 2005, Livonia, Michigan, Statele Unite).
1939 – S-a născut la Valea Călugărească, Elis Râpeanu, jurnalistă și scriitoare, membră a Societății Scriitorilor Olteni.
1941 – S-a născut Cesaria Evora, cântăreață din Republica Capului Verde (d. 17.12.2011).
1942 – S-a născut la București, Dumitru (Puși) Dinulescu, scriitor, publicist, regizor de teatru şi de televiziune (în perioada 1966-1977 a fost redactor şi regizor la Televiziunea Română).
1942 – S-a născut Ovidiu Ghidirmic, critic și istoric literar, publicist și profesor, membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova (d. 10 august 2017).
1949 – S-a născut în Bacău, Mihai Cafrița, actor român.
1950 – S-a născut la Botoșani, Mihai Mălaimare, actor, regizor si animator de trupă (directorul Teatrului „Masca”).
1951 – S-a născut, la București, Doru Braia, jurnalist.
1951 – S-a născut graficianul Mircea Muntenescu.
1952 – S-a născut Eugen Șerbănescu, dramaturg, director al Centrului Național al Cinematografiei.
1952 – S-a născut Virgil Scărlătescu, inginer, director comercial Romgaz.
1957- S-a născut în Reșița, Mircea Criste, jurist, fost procuror general 1998 – 2001.
1959 – S-a născut la București, Claudiu Bleonț, actor roman de teatru, film şi televiziune.
1962 – S-a născut la Cisnădie, Prof. Lucian N. Vințan, inginer, membru al Academiei de Științe Tehnice din România.
1966 – S-a născut la Tg. Mureș, Toma Gabor, sculptor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
1967 – S-a născut la Timișoara, Cătălin Dorian Florescu, scriitor elvețian.
1968 – S-a născut la Sinaia, jud. Prahova, Aurel Silviu Panait, fost fotbalist roman, fundaș, care a jucat la Petrolul Ploiești, Steaua București și la alte echipe din ligile inferioare germane.
1972 – S-a născut, la Brașov, Horia Brenciu, actor, prezentator, interpret şi producător român de spectacole şi evenimente.

Decese…
1521 – A murit compozitorul francez Josquin Despréz (n. ~1440).
1574 – A murit Bartolomeo Eustachi (Eustachius), savant, anatomist și medic italian, unul din fondatorii anatomiei umane (n. 1500).
1575 – A murit Vecellio Tiziano, pictorul oficial al Venetiei din 1516; s-a bucurat de atentia unor personalitati precum Carol Quintul sau Francisc I; a dezvoltat tehnica culorii, ca mijloc de expresie artistica, obtinand efecte deosebite, pentru care este considerat ca fiind unul dintre primii pictori moderni.
1576 – A murit pictorul italian Tiziano Vecellio (n. ~1488/1490).
1635 – A murit scriitorul si dramaturgul Lope Felix de Vega Carpio, reprezentant de seama al Renasterii spaniole, creatorul teatrului national spaniol (n.25.11.1562).
1664 – A murit, la Madrid, Francisco Zurbaran, pictor spaniol (n. 06.11.1598. Fuente de Cantos).
1898 – A murit John HOPKINSON, inginer şi fizician britanic; preocupat de electricitate, a pus bazele construcţiei aparatelor cu dinam (n.27.VII.1849).
1917 – A murit Ion Grămadă, scriitor și istoric român (n. 1886).
1943 – A murit, în Schinetu, judeţul Vaslui, mareşalul Constantin Prezan; a participat la cel de-Al Doilea Război Balcanic din 1913 şi la Războiul de Reîntregire Naţională (1916-1919); a elaborat planul campaniei anului 1917, materializat în marile bătălii din iulie – august de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz; membru corespondent al Academiei Române din 1923 (n. 27 ianuarie 1861, în satul Sterianul de Mijloc, comuna Butimanu, plasa Snagov, districtul Ilfov, în prezent judeţul Dâmboviţa).
1950 – A murit scriitorul italian Cesare Pavese poet, prozator, critic literar şi traducător italian (jurnalul “Meseria de a trai”) (n.09.09.1908).
1958 – A murit fizicianul american Ernest ORLANDO LAWRENCE; cercetări în domeniile radioactivităţii şi fotoelectricităţii (împreună cu colaboratorii a descoperit izotopii radioactivi şi sinteza unor elemente transuranice); lucrări privind fizica nucleară şi aplicaţiile ei în biologie şi medicină; a construit primul ciclotron (1930); rol important în realizarea primei bombe atomice americane; în onoarea sa, elementul chimic 103 a fost numit „lawrenciu”; Premiul Nobel pentru fizică în anul 1939 (n.8.VIII.1901).
1963 – A murit inventatorul afro-american Garret MORGAN; în 1914 patentează masca de gaze, iar în 1923, primul semafor automat de trafic (n.4.III.1877)
1965 – A murit, la București, scriitorul Eusebiu Camilar; scriitor şi traducător; membru corespondent al Academiei Române din 1955. A fost căsătorit cu poeta Magda Isanos (n. 7 octombrie 1910, satul Udeşti, judeţul Suceava).
1965 – A murit Le Corbusier (Charles Edouard Jeannerat-Gris), arhitect, urbanist, decorator, pictor, sculptor, realizator de mobilier, teoretician şi scriitor elveţian, naturalizat cetăţean francez, faimos, pentru contribuţiile sale importante la curentele arhitecturale ce astăzi poartă numele demodernism, brutalism sau stilul internaţional în arhitectură, alături de Ludwig Mies van der Rohe, Walter Gropius şi Theo van Doesburg.; in pictura, a initiat, impreuna cu A. Ozenfant, curentul “purist” (1918) (n.06.10.1887).
1970 – A murit la București, Ștefan Ciubotărașu, actor român de teatru și film (n.21.03.1910).
1970 – A murit sculptorul şi profesorul Romulus Ladea (n. 1901).
1975 – A murit, în București, Ion Cantacuzino (Ion Șerban Filotti Cantacuzino, fiul actriţei Maria Filotti), scriitor, producător, scenarist, critic şi istoric de film; a fost unul dintre cei mai activi conferenţiari la microfonul „Universităţii Radio”; tot el este cel care a introdus în programele Radiodifuziunii „Cronica cinematografică”, pe care a susţinut-o cu succes mulţi ani (n. 7 noiembrie 1908, în București).
1990 – A murit, la Ploiești, Ion Th. Grigore, profesor de matematică și epigramist (n. 22.10.1907 la Tătărani, județul Dâmbovița).
1991 – A murit actorul Nicolae Brancomir. A jucat la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București (n. 7 august 1904).
2008 – A murit soprana Livia POP, fostă solistă a Operei Române din Cluj (n.1911).
2009 – A murit, la București, Sergiu Eremia, compozitor şi dirijor de fanfară (n. 13 martie 1933 în București).
2009 – A decedat joi, la vârsta de 97 de ani, la Moscova, Serghei Mihailkov, scriitor rus, autor a nenumărate poezii, povești și fabule pentru copii; autorul cuvintelor imnurilor URSS şi Federaţiei Ruse (n. 13 martie 1912).
2011 – A murit, în Los Angeles, actriţa americană Eve Brent (n. 11 septembrie 1929, în Houston).
2011 – A murit, la Moscova, actriţa rusă Iya Savvina (n. 2 martie 1936, în Voronej, Rusia).
2012 – A murit luni, la vârsta de 41 de ani, după o lungă suferinţă în privinţa căreia a fost foarte discretă, soprana Mirela ZAFIRI, de la Opera din Braşov, ea susţinând ultimul spectacol pe scena operei braşovene pe 31 martie 2012. A fost înmormântată în orașul ei natal (n.26.XI.1971, în Lugoj, județul Timiș).

Calendar Creştin-Ortodox…

Sfântul Cuvios Pimen cel Mare. Sfânta Mc Eutalia, Fanurie și Osie, Episcopul Cordobei.

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 27 august - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 27 august - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

23 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

  534 î.Hr. - Acum 1486 de ani, Pisistrate (c. 600-527 î. Hr.), tiran al Atenei, organiza primele reprezentații de...

21 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1615 - Bătălia de la Tătăreni, Alexandru Movilă, sprijinit de nobilii polonezi Mihai Wisniowiecki şi Samuel Koreki, îl învinge pe Ştefan Tomşa şi se...

20 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1224 - Acum 796 de ani, era menționată pentru prima dată biserica „Sf. Mihail” din Cisnădioara (jud. Sibiu), monument istoric și de arhitectură din...

18 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1302 - Prin bula papală Unam Sanctam, papa Bonifaciu al VIII-lea proclamă supremaţia spirituală a papei asupra tuturor deciziilor dogmatice. 1307 - După legenda lui...

16 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1364 - Începutul domniei lui Vladislav I în Țara Românească, cunoscut și sub numele de Vlaicu Vodă, a domnit pană în 1377. S-a îngrijit...
- Advertisement -corhaz1 - 27 august - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 27 august - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments