13.9 C
București
vineri, noiembrie 27, 2020

27 iunie 1970 A LUAT FIINȚĂ FORMAȚIA QUEEN…

Must Read

26 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1710 - În timpul domniei lui Dimitrie Cantemir, Ion Neculce și-a recăpătat funcția de mare spătar. 1778 - În Insulele...

25 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1177 - Bătălia de la Montgisard, singura dată în care sultanul Saladin a fost învins de cruciaţi. Armatele unite...

24 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1473 - Ştefan cel Mare al Moldovei cucereşte Cetatea Dâmboviței (Bucureștilor) şi instalează ca domn al Munteniei pe Laioltă...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 27 iunie 1970 A LUAT FIINȚĂ FORMAȚIA QUEEN...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

Începuturile formaţiei Queen sunt localizate în Anglia anului 1968, când Brian May şi Roger Taylor au pus bazele trio-ului Smile. După ce Tim Staffell, basist şi solist, iese din trupă în primăvara anului 1970, locul său este luat de Freddie Mercury, care se alătură celor doi, May şi Taylor, pentru a forma Queen la 27 iunie 1970. În anul 1971, locul de basist este ocupat de John Deacon, completând astfel componenţa. Membrii Queen sunt cunoscuţi ca fiind pionieri ai heavy metal, glam rock, uneori călcând şi în zona progressive. Deşi personalitatea lui Freddie Mercury a dominat, toţi cei patru membri au compus hituri uriaşe (Freddie Mercury – “Bohemian Rhapsody”, Brian May – “We Will Rock You”, Roger Taylor – “Radio Ga Ga”, John Deacon – “Another One Bites The Dust”).

Pentru majoritatea albumelor formaţiei fiecare membru a scris măcar o piesă şi, deşi Freddie Mercury a compus multe hituri, nu a fost nicidecum compozitorul dominant; cei patru se considerau egali din punct de vedere al creativităţii, hotărând să fie acordat creditul în mod simplu sub titlul “Queen”, şi nu în mod individual (valabil începând cu albumul “The Miracle”).
Albumul de debut, “Queen”, a fost lansat în 1973. În general este văzut ca un album de debut destul de reuşit. Anul 1974 a adus cu el două lansări discografice din partea trupei. Primul s-a numit “Queen II”, cu hitul “Seven Seas of Rhye”, care a intrat în topurile britanice.

Mai târziu, în acelaşi an, a fost lansat cel de-al treilea album al formaţiei – “Sheer Heart Attack” – care fost un succes în Marea Britanie şi în Europa şi a obţinut un disc de aur în SUA. Queen a făcut un album abordând o varietate de stiluri muzicale. A conţinut piesa ”Stone Cold Crazy”, pe care au preluat-o cei de la Metallica mai târziu, obţinând chiar şi un Grammy pentru ea, însă piesa de rezistenţă a albumului a fost “Killer Queen”, care a ajuns în Top10 în Anglia şi pe locul 11 în topurile americane.

Următorul album, “A Night at the Opera”, lansat în 1975, a fost şi mai apreciat, formaţia abordând şi de această dată mai multe direcţii muzicale. Unele voci au susţinut că acest album a fost pentru Queen ceea ce a reprezentat albumul “IV” pentru Led Zeppelin. A conţinut hitul uriaş “Bohemian Rhapsody” care a stat pe locul 1 în Marea Britanie timp de 9 săptămâni, şi a urcat până pe locul 9 în SUA. Când a fost relansat în 1992, a fost din nou pe locul 1 în Marea Britanie, iar în SUA s-a poziţionat pe locul 2. Albumul mai conţine piesa “You’re My Best Friend” (locul 14 în topurile americane) – un amestec pop, care era în contrast cu tot ce făcuseră cei de la Queen până atunci. “I’m In Love With My Car” este o piesă hard-rock, scrisă şi cântată de bateristul Roger Taylor, piesă care şi astăzi mai e folosită în reclamele pentru maşinile Jaguar. Albumul a fost un succes uriaş în Marea Britanie, şi a obţinut de 3 ori platina în SUA. Queen deveniseră foarte populari.

Reveniţi în studio, Queen înregistrează şi lansează albumul “A Day at the Races”. Coperta albumului reprezintă o formă variată a emblemei formaţiei după cum era prezentată şi pe albumul precedent (4 semne zodiacale – leii, zânele şi racul, împreună cu pasărea Phoenix). Existaseră planuri cu privire la o lansare a ambelor albume în acelaşi moment, însă acestea nu s-au realizat. Piesele de bază ale albumului au fost “Somebody to Love” şi “Tie Your Mother Down”. Cel dintâi este o baladă rock incredibilă, pe care Freddie Mercury, Brian May şi Roger Taylor şi-au multiplicat vocile pentru a realiza efectului unui cor gospel de 100 de voci. Piesa a urcat până pe locul 2, respectiv locul 11 în SUA. Cât despre “Tie Your Mother Down” – e o melodie hard-rock specifică formaţiei, care a adus un riff uşor de recunoscut, precum şi stilul unic, adesea presărat cu umor al grupului Queen.

În 1977 este lansat “News of the World”, un album care odată cu trecerea timpului a primit tot mai multe aprecieri. Acest album a avut un suflu sonor mai puternic, dar şi piese gândite încât să sune bine în concerte. Albumul conţine imnul “We Will Rock You” precum şi faimoasa baladă rock “We Are The Champions” şi piesa “Sheer Heart Attack” cu un sunet de influenţe punk.

Anul 1978 este marcat de lansarea albumului “Jazz”, care include hiturile “Fat Bottomed Girls” şi “Bicycle Race”, coperta albumului fiind inspirată dintr-o pictură de pe zidul Berlinului. Alte piese importante de pe acest album sunt “Dead on Time”, “Let Me Entertain You” sau “Mustapha”, ultima piesa fiind scrisă de Freddie, având un sound ”arabic” combinat cu un sunet de chitară heavy.

A urmat lansarea primului album live, ”Live Killers”, care a primit disc de platină în mai multe ţări (de două ori în SUA). Formaţia a lansat şi un single de mare succes, “Crazy Little Thing Called Love”, melodie în stilul lui Elvis Presley, care urcă în Top10 în majoritatea ţărilor şi le aduce în SUA cel de-al doilea single number 1.

Urmează, în 1980, lansarea albumului ”The Game”, care a avut un succes uriaş, dovedindu-se a fi cel mai bine vândut album al lor. Conţinea single-ul “Crazy Little Thing Called Love”, dar şi hitul “Another One Bites The Dust”, piesă care a fost lansată ca single în 1981 şi s-a situat pe poziţia 1 în SUA timp de 4 săptămâni, iar albumul a fost de 4 ori de platină. Acest album a mai conţinut şi cele mai bune balade ale trupei – “Play The Game” şi “Save Me”, ambele fiind hituri în Anglia şi în SUA. Semnificativ pentru acest album ar mai fi faptul că a fost folosit un sintetizator pentru prima oară de cei de la Queen. În acelaşi an, formaţia a realizat coloana sonoră a filmului ”Flash Gordon”. Soundtrack-ul a fost considerat inovativ şi a primit comentarii pozitive, punând Queen într-o altă lumină.

Anul 1981 marchează colaborarea trupei cu David Bowie la realizarea piesei “Under Pressure”, single care a urcat pe poziţia nr. 1 în Marea Britanie şi a devenit un imn rock preferat atât pentru fanii Queen, cât şi pentru fanii David Bowie. În acelaşi an, trupa lansează şi un album greatest hits care a conţinut cele mai importante piese ale primei faze a carierei trupei Queen.

În 1982 au scos albumul ”Hot Space”, care conţinea piesele ”Under Pressure” şi ”Body Language”, care a fost primită foarte bine în SUA, urcând pe locul 11 în topuri. Doi ani mai târziu, Queen s-a îndepărtat de hard-rock cu albumul “The Works”, pe care se regăsesc piese de succes ca “Radio Ga-Ga”, “I Want to Break Free”, “Hammer to Fall” şi “Tear It Up”.

Apoi a venit momentul ”Live Aid”, în 1985, concert de caritate la care formaţia a fost invitată să participe şi unde a făcut cel mai mare show, cântând unele dintre cele mai bune piese ale lor. La finele anului 1985 au lansat single-ul “One Vision”, ce a fost folosit pe coloana sonoră a filmului “Iron Eagle”.

La începutul lui 1986, Queen a înregistrat albumul “A Kind Of Magic”, inspirat de filmul ”Highlander”. Acest album cunoaşte un succes deosebit, dând naştere unei serii de hituri ce include titlurile “A Kind Of Magic”, “Who Wants To Live Forever?” şi “Friends Will Be Friends”. Mai târziu, în acelaşi an, formaţia a pornit într-un ultim turneu, cunoscut sub numele de “The Magic Tour”, pentru a promova albumul “A Kind Of Magic”, turneu care a culminat cu spectacolul de pe Stadionul Wembley din Londra. În urma acestui concert a fost lansat un dublu album live intitulat “Queen Live at Wembley Stadium”, această înregistrare fiind considerată, atât de fani, cât şi de critici, cel mai important ”document” live al trupei Queen.

După ce pe parcursul anului 1988 membrii formaţiei au lucrat la diverse proiecte solo (inclusiv colaborarea lui Mercury cu Monserrat Caballé – “Barcelona”), Queen lansează în 1989 albumul ”The Miracle”. Acesta a continuat pe aceeaşi linie, cu un sunet de pop-rock şlefuit şi cu hituri ca “Invisible Man”, “The Miracle” şi “Breakthru”.

În anul 1991, se zvonea tot mai mult în presă că Freddie Mercury ar fi bolnav de SIDA. Chiar dacă zvonurile erau adevărate, Mercury le-a negat cu insistenţă. Trupa s-a decis să mai înregistreze un album – ”Innuendo”. Deşi sănătatea îi era tot mai precară, Freddie a contribuit foarte mult la realizarea acestui album. Piesele remarcate de pe acesta au fost “Innuendo”, “Headlong”, “The Show Must Go On” şi “These Are The Days Of Our Lives”.

Pe 23 noiembrie 1991, Freddie, aflat pe patul de moarte, face o ultimă declaraţie, recunoscând că este bolnav de SIDA. Pe 24 noiembrie, după nici 24 de ore de la acest anunţ, Freddie Mercury a murit la vârsta de 45 de ani. Înmormântarea sa a fost discretă, în concordanţă cu religia familiei sale. Pe 20 aprilie 1992, fanii formaţiei au fost prezenţi la un concert tribut Freddie Mercury, ţinut pe acelaşi stadion Wembley. Annie Lennox, Guns’n’Roses, Def Leppard, Elton John, George Michael, David Bowie, Metallica şi Liza Minnelli (împreună cu ceilalţi membri Queen) au cântat cele mai bune piese ale trupei.
Grupul Queen nu s-a despărţit practic niciodată, deşi ultimul lor album ce conţine materiale originale (nefiind incluse compilaţiile) a fost lansat în 1995, cu numele ”Made In Heaven”, după 4 ani de la moartea lui Freddie Mercury. Acest album a fost construit pe baza ultimei sesiuni de înregistrări pe care Freddie a realizat-o în 1991, precum şi piese mai vechi care nu fuseseră incluse pe albumele anterioare. Formaţia îşi mai face apariţia din când în când, mai puţin basistul John Deacon (ale cărui rare apariţii nu fac decât să diminueze probabilităţile unei reuniuni Queen care să-l includă şi pe el); au fost realizate diverse proiecte de genul “Queen & …” cu diverşi muzicieni (guests).
La sfârşitul anului 2004, a fost anunţată reuniunea formaţiei Queen şi demararea unui turneu în 2005, împreună cu Paul Rodgers (membru fondator şi fost solist principal al trupelor Free, Bad Company, The Firm) care va cânta în locul lui Freddie Mercury, însă după cum a anunţat Brian May, Rodgers nu va deveni membru al formaţiei Queen, ci doar va fi o colaborare de genul “featuring”. Seria de concerte s-a ţinut în Europa, repertoriul fiind compus atât din piese Queen cât şi din materiale aparţinând lui Paul Rodgers. Turneul european a fost de succes, fapt care l-a determinat pe Brian May să anunţe şi câteva spectacole în SUA.
În iunie 2005, Brian May primeşte decoraţia Commander of the British Empire.
În 2013, Queen a susţinut câteva concerte avându-l solist vocal pe Adam Lambert. În 2014, ei au continuat colaborarea cu ”The Once In A Lifetime Tour ”, în Australia şi Noua Zeelandă.

Surse:https://www.agerpres.ro/flux-documentare/…www.metalhead.ro …https://ro.wikipedia.org/wiki…

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 27 iunie 1970 A LUAT FIINȚĂ FORMAȚIA QUEEN...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 27 iunie 1970 A LUAT FIINȚĂ FORMAȚIA QUEEN...

Latest News

26 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1710 - În timpul domniei lui Dimitrie Cantemir, Ion Neculce și-a recăpătat funcția de mare spătar. 1778 - În Insulele...

25 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1177 - Bătălia de la Montgisard, singura dată în care sultanul Saladin a fost învins de cruciaţi. Armatele unite ale lui Baudoin al IV-lea...

24 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1473 - Ştefan cel Mare al Moldovei cucereşte Cetatea Dâmboviței (Bucureștilor) şi instalează ca domn al Munteniei pe Laioltă Basarab. 1642 - Abel Tasman este...

23 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

  534 î.Hr. - Acum 1486 de ani, Pisistrate (c. 600-527 î. Hr.), tiran al Atenei, organiza primele reprezentații de teatru. Aceasta este, potrivit istoricilor,...

21 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1615 - Bătălia de la Tătăreni, Alexandru Movilă, sprijinit de nobilii polonezi Mihai Wisniowiecki şi Samuel Koreki, îl învinge pe Ştefan Tomşa şi se...
- Advertisement -corhaz1 - 27 iunie 1970 A LUAT FIINȚĂ FORMAȚIA QUEEN...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 27 iunie 1970 A LUAT FIINȚĂ FORMAȚIA QUEEN...
Facebook Comments