13.9 C
București
marți, noiembrie 24, 2020

27 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

23 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

  534 î.Hr. - Acum 1486 de ani, Pisistrate (c. 600-527 î. Hr.), tiran al Atenei, organiza primele reprezentații de...

21 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1615 - Bătălia de la Tătăreni, Alexandru Movilă, sprijinit de nobilii polonezi Mihai Wisniowiecki şi Samuel Koreki, îl învinge...

20 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1224 - Acum 796 de ani, era menționată pentru prima dată biserica „Sf. Mihail” din Cisnădioara (jud. Sibiu), monument...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 27 octombrie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

312 – Împăratul Constantin cel Mare a avut celebra viziune a Crucii.Atribuindu-i lui Dumnezeu victoria militară, Constantin „a poruncit degrabă” ca statuii care îl înfăţişa, aflată „în cel mai frecventat loc din Roma”, să i se pună în mână o suliţă cu însemnul crucii (Paul Keresztes, istoric).
1492 – Cristofor Columb descoperă Cuba.
1553 – La Geneva, este ars pe rug din ordinul lui Jean Calvin, fiind acuzat de erezie, teologul şi medicul spaniol Miguel Servet.
1682 – Mitropolitul Dosoftei a inceput tiparirea, la Iasi, a “Vietii si petreacerii svintilor” (4 volume), dupa izvoare bizantine si slave.
1687 – Acum 332 de ani, prin semnarea Tratatului de la Blaj, 12 oraşe şi cetăţi din Transilvania erau puse la dispoziţia trupelor imperiale, pentru a căror întreţinere erau necesare fonduri importante (acest act a marcat, practic, începutul dominaţiei habsburgilor în Transilvania). Imperiul recunoştea, în cadrul Tratatului, privilegiile ţării şi domnia ereditară a lui Mihai Apafi, principe al Transilvaniei (1661-1690).
1795 – Spania si Statele Unite ale Americii de Nord au semnat Tratatul de la San Lorenzo, în virtutea căruia erau stabilite granițele de sud ale SUA la paralela 31, fapt ce a dat americanilor dreptul de a expedia mărfuri pe fluviul Mississippi , fără a mai plăti taxe Spaniei.
1797 – Între Franța si Austria este semnat Tratatul de la Campo Formio. Prin acest tratat de pace Austria renunța la Tarile de Jos în favoarea Franței și accepta o noua organizare a regiunii Italia Superioara și Venetiei, împăratul austriac recunoscand independența „Republicii Cisalpine” (it. Repubblica Italiana), primind în schimb Dalmatia,Istria si Venetia.
1806 – Razboaiele napoleoniene: Armata franceză intră în Berlin.
1810 – Statele Unite ale Americii au anexat fosta colonie spaniolă Florida de Vest .
1872 – S-a incheiat, la Bucuresti, Convenția româno-austro-ungară referitoare la joncţiunea liniilor ferate austro-ungare şi române.
1873 – Joseph F. Glidden, un fermier american, a inventat sârma ghimpată.
1891 – Inventarea cutiei de scrisori. Americanul de origine africana Philip B. Downing a primit brevetul de inventie pentru cutia de scrisori. Cutia sa proteja scrisorile de intemperii.
1904 – Cu 116 ani în urmă intra în funcţiune prima linie de metrou din New York. Primarul metropolei americane, George McClellan, a fost cel care a inaugurat linia de metrou, el aflându-se în prima garnitură de tren care a plecat din staţia City Hall. La cateva ore dupa aceast moment, metroul a fost deschis public, peste 100.000 de oameni inghesuindu-se sa urce in tren. Reţeaua de linii devine cea mai mare din SUA şi una dintre cele mai mari din lume.
1916 – Revista americană „Variety”, a folosit pentru prima oară cuvântul „jazz” scriind despre ansamblurile de jazz din Chicago.
1916 – Sfârşitul celei de-a doua bătălii de la Oituz. Trupele române rezistă eroic, oprind puternica ofensivă inamică germano-austriacă.
1918 – Regele României, Ferdinand I a trimis mesaje preşedintelui Franţei, Raymond Poincare, şi primului ministru, George Clemenceau, în care şi-a exprimat „ataşamentul ferm” al poporului român la cauza comună şi dorinţa sa de a acţiona pentru înfăptuirea „idealului naţional”.
1918 – Acum 102 ani Guvernul român adresa un ultimatum trupelor de ocupaţie, prin care le cerea să părăsească teritoriul României în 24 de ore (în timpul primei conflagraţii mondiale). În noaptea de 28 octombrie/10 noiembrie spre 29 octombrie /11 noiembrie Armata română reîncepea operaţiunile militare împotriva Puterilor Centrale (27.X./9.XI).
1922 – Un referendum în Rhodesia, respinge anexarea ţării la Uniunea Africii de Sud.
1924 – Formarea RSS Uzbece în cadrul Uniunii Sovietice.
1934 – Începe marșul de 100.000 comuniști sub conducerea lui Mao Zedong și Zhou Enlai prin China (Marșul cel Lung). A fost o retragere militară masivă a armatei comuniste chineze, precursoarea Armatei Populare de Eliberare, mișcare strategică înfăptuită pentru a evita anihilarea totală în lupta cu forțele Kuomintangului. Armata Republicii Sovietice Chineze, era pe punctul de a fi definitiv distrusă în provincia Jiangxi de armatele conduse de Chiang Kai-Shek.
1938 – În urmă cu 82 de ani se inaugura, la Târgu Jiu, „Coloana Infinitului” sau „Coloana fără sfârşit”, celebră sculptură a lui Constantin Brâncuşi, parte a trilogiei Ansamblului Monumental din Târgu Jiu, compus din Coloana Infinită, Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii concepute şi executate de sculptorul român. Coloana are o înălţime de 29,35 metri şi este compusă din 15 moduli octaedrici, respectiv având la extremităţile inferioară şi superioară câte o jumătate de modul. Denumirea ei originală a fost „Coloana recunoştinţei fără sfârşit” şi a fost dedicată soldaţilor români din Primul Război Mondial căzuţi în 1916 în luptele de pe malul Jiului.
1938 – Inventarea nylonului. Firma ”Du Pont” dă numele de nylon fibrei sintetice create de echipa de cercetare condusă de chimistul Wallace Carothers.
1946 – A intrat în emisie primul program de televiziune sponsorizat: Geographically Speaking.
1947 – A început procesul lui Iuliu Maniu. Sentinta va fi pronuntată la 11 noiembrie 1947.
1949 – Un avion care efectua o cursa Paris – New York s-a prăbușit lângă insulele Azore, printre pasagerii care si-au pierdut viața fiind violonista Ginette Neveu si boxerul Marcel Cerdan.
1954 – Premiera conceptului Disneyland.Cineastul Walt Disney lanseaza prima serie televizata, intitulata Disneyland, care va da numele celebrelor parcuri de distractie.
1958 – Primul presedinte al Pakistanului, Iskander Mirza, a fost inlaturat de la putrere in urma unei lovituri de stat puse la cale de generalul Ayub Khan.
1961 – Prima testare a rachetei americane Saturn 1 care va fi utilizata in programul Apollo.
1962 – S-a încheiat Criza rachetelor din Cuba.
1971 – Republica Democrată Congo este redenumită Zair.
1978 – Primului ministru al Israelului, Menachem Begin (1977–1983), şi preşedintelui Egiptului, Anwar el–Sadat (1970–1981) li s–a decernat Premiul Nobel pentru Pace.
1982 – China a declarat ca numărul populației sale depășește 1 miliard de persoane, mai precis 1.008.180.000 (fără Hong Kong, Macau și Taiwan), ceea ce făcea din aceasta tara primul stat care a trecut pragul de un miliard de locuitori.
1984 – În URSS este deschisa Magistrala feroviara Baikal-Amur, în Siberia.
1989 – Statele membre ale Tratatului de la Varşovia au declarat că fiecare ţară are dreptul să-şi aleagă propriul drum, iar amestecul în afacerile interne proprii este interzis.
1991 – Turkmenistanul si-a dobândit independenta fata de Uniunea Sovietica.
1991 – În Polonia au loc primele alegeri libere după război.
1994 – Boutros Boutros-Ghali, secretarul general al ONU, face o vizita in Romania (prima vizita a unui lider ONU după decembrie 1989) (27-30 octombrie).
1995 – Premiera filmului „Leaving Las Vegas” („Parasind Las Vegas”), avandu-l pe Nicolas Cage in rolul principal, pentru care obtine premiile „Globul de Aur” si „Oscar”.
1995 – Fostul premier italian Bettino Craxi este condamnat de un tribunal in absentia pentru corupţie.
1995 – Letonia a depus cerere pentru aderarea la Uniunea Europeana.
1997 – Prim-ministrul României, Victor Ciorbea a solicitat, in cadrul reuniunii Partidului Popular European (PPE) si a Uniunii Europene Democrat Crestine (UECD), sprijin pentru începerea simultana a negocierilor de aderare la UE.
1998 – Gerhard Schroder a devenit cancelar al Germaniei.
1999 – Un grup de teroriști înarmați atacă Parlamentul armean, ucigând prim-ministrul Vazgen Sargsyan, președintele Parlamentului Karen Demirchyan ,doi vicepreședinți ai parlamentului, ministrul energeticii si alte 3 persoane.
2005 – La Paris încep revolte de stradă, după moartea a doi adolescenți musulmani.

Nașteri…
1466 – S-a născut, la Rotterdam-Olanda, ERASMUS (Desiderius) din Rotterdam, teolog şi erudit olandez, unul din cei mai însemnaţi umanişti din perioada Renaşterii şi Reformei din secolele al XV-lea şi al XVI-lea. Preot catolic. A editat opere ale clasicilor greci şi latini şi scrieri ale Părinţilor Bisericii. Este primul editor al Noului Testament în greacă/latină. Prin învăţătura sa, expusă în scrieri satirice şi eseuri, a influenţat profund cultura umanistă europeană (Elogiul nebuniei, 1509) (m. 1536).
1728 – S-a nascut James Cook, navigator și explorator britanic; a întreprins trei expediţii succesive (între 1768 şi 1779) în jurul Pământului, în timpul cărora a cercetat Noua Zeelandă şi a descoperit ţărmul oriental al Australiei, Noua Guinee, arhipelagul Sandwich de Sud etc (d. 1779).
1744 – S-a născut Mary Moser, pictoriță britanică, una dintre cele mai cunoscute artiste ale secolului al XVIII-lea din Marea Britanie, membră a Academiei Regale (m. 1819)
1782 – S-a născut Nicolo PAGANINI, compozitor şi violonist italian, inovator al tehnicii violonistice, considerat unul dintre cei mai mari violoniști din toate timpurile (m.27.V.1840).
1811 – S-a născut Isaac Merritt SINGER (m. 23 iulie 1875), inventator, actor şi industriaş american. Constructor, în 1851, al unei maşini de cusut perfecţionate, prototip al celei actuale.
1858 – S-a născut Theodore ROOSEVELT (m.1919), om politic american. Republican. Cel de-al 26-lea preşedinte al S.U.A. (1901-1909). Adept al unei politici externe dure şi al expansiunii nord-americane în America Latină. A trimis trupe în Republica Dominicană (1905) şi Cuba (1906). Premiul Nobel pentru Pace în anul 1906 (pentru medierea în războiul ruso-japonez) (m. 1919).
1874 – S-a născut, în comuna doljeană Dioşti, profesorul Ilie Constantinescu, pasionat colecţionar, fost director al Gimnaziului ,,I. Asan” (d. 10.02.1960, la Caracal).
1890 – S-a născut, Covasna – Coștuleni, județul Iași, prozatorul Titus Hotnog; a tradus din Cehov şi Puşkin; a redactat un studiu, bine informat, despre cuvintele de origine cumană din limba română (m. 7 iunie 1957, la Iași).
1902 – S-a născut arhitectul Ştefan BALŞ-LUPU; la comanda Patriarhiei române şi a Mitropoliei Moldovei, a desfăşurat o amplă acţiune de refacere şi restaurare a unor edificii de cult şi a unor monumente istorice; a scris singur sau în colaborare mai multe monografii: „Mănăstirea Moldoviţa”, „Mănăstirea Humor”, „Mănăstirea Neamţ” ş.a.; membru de onoare al Academiei Române din 1993 (m.22.II.1994).
1907 – S-a născut Helmut Walcha, organist şi clavecinist german (d.11 august 1991).
1910 – S-a născut, la București, istoricul Alexandru Elian; domeniile predilecte: relaţiile Ţărilor Române cu Bizanţul, istoria culturii româneşti medievale, precum şi momentele principale ale istoriei Bisericii Ortodoxe Române; membru titular al Academiei Române din 1993 (m. d. 7 ianuarie 1998, București).
1913 – S-a născut Otto WICHTERLE, chimist și inventator ceh. A fost preşedinte al Academiei de Ştiinţe din Cehoslovacia şi preşedinte onorific al Academiei Cehe. A inventat lentilele de contact în 1961(m.18.08.1998).
1914 – S-a născut Dylan (Marlais) THOMAS (m.1953), poet englez. Lirica sa sondează zonele elementarului şi temele fundamentale ale existenţei (Harta dragostei, 1939; Zămisliri şi moarte, 1941).
1919 – S-a născut la Râmnicu Sărat, județul interbelic Râmnicu-Sărat, Costin Murgescu, economist, jurist, gazetar, cercetător, diplomat; a desfăşurat o intensă activitate ştiinţifică, publicând lucrări în domeniul gândirii economice româneşti şi universale şi al economiei politice; membru corespondent al Academiei Române din 1963 (m. 30 august 1989, București).
1920 – S-a născut Nanette Fabray, actrita americana.
1922 – S-a născut Michel Galabru, actor (comediant) francez (m. 2016).
1922 – S-a născut actriţa, scenarista şi poeta americană Ruby Dee (m. 2014).
1923 – S-a născut pictorul american Roy Lichtenstein, reprezentant important al “pop art” (m. 1997).
1924 – S-a nascut Alain Bombard, biolog francez (m. 19.07.2005).
1924 – S-a născut, în Marginimea Sibiului, jud. Sibiu, Lucreția Ciobanu, interpretp de muzică populară pastorală (d. 30 septembrie 2015, București).
1924 – S-a născut Ruby Dee, actrita americana.
1924 – S-a născut la Moşoreni, judeţul Cernăuţi, Regatul României, Vasile Nicorovici, este un poet, prozator şi reporter (m. 09.11.1992, Bucureşti).
1925 – S-a născut, la Sulina, județul Tulcea, Romulus Bărbulescu, critic literar, dramaturg, eseist, realizator de antologii și scriitor de literatură științifico-fantastică, precum și actor și scenarist (m. 9 februarie 2010, București).
1925 – S-a născut Warren Christopher, fost secretar de stat american; de profesie avocat, democratul Warren Christopher a fost, pe rând, ministru adjunct al Justiţiei în timpul mandatului de preşedinte al lui Lyndon Johnson (în 1967) şi secretar de stat adjunct după alegerea lui Jimmy Carter la Casa Albă (în 1976). Apogeul carierei sale politice şi diplomatice a fost atins în timpul primului mandat de preşedinte al lui Bill Clinton, când a ocupat funcţia de secretar de stat al SUA (între ianuarie 1993 şi ianuarie 1997). În această calitate, el a fost printre artizanii semnării acordului de pace israeliano-palestinian de la Oslo (1993) şi al negocierilor de la Dayton (1995) care au pus capăt războiului din fosta Iugoslavie (m. 2011).
1928 – S-a născut Gilles Vigneault, poet canadian, cantaret si compozitor.
1930 – S-a născut Andrei Filotti, inginer român, specialist în gospodărirea apelor.
1931 – S-a născut Nawal el-Saadawi, scriitor egiptean.
1934 – S-a născut la Oradea, Elena Dragoș, poet. Este autoare de poezii pentru cei mici.
1934 – S-a născut actorul, regizorul şi scenaristul grec Giorgos Konstantinou.
1934 – S-a născut la București, actriţa Sanda TOMA.
1935 – S-a născut Frank Adonis, actor american.
1936 – S-a născut la Băilești, jud. Dolj, Dumitru Furdui, actor român de teatru si film (m. 13 aprilie 1998 la Paris, unde se stabilise).
1936 – S-a născut soprana Niculina CÂRSTEA.
1937 – S-a născut Lara Parker, actriță americană.
1938 – S-a născut în comuna Pănade, judeţul Alba, Alexandru Brad, poet, jurnalist, editor, profesor şi scenarist de film.
1939 – S-a născut John Cleese, comic, actor de film și scriitor britanic.
1940 – S-a născut Maxine Hong Kingston, scriitor american.
1942 – S-a născut Lee Greenwood, cântăreț american.
1943 – S-a născut Carmen Argenziano, actor american.
1943 – S-a născut în comuna Ulmu, judeţul Brăila, Aurel M. Buricea, poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
1945 – S-a născut Luis Inácio Lula da Silva, Presedinte al Braziliei.
1945 – S-a născut Romeo Vanica, compozitor şi instrumentist; membru fondator al formaţiei „Mondial”; între anii 1994 şi 2009 a fost redactor la postul Radio România Actualităţi (m. 23.04.2014). a murit miercuri, la vârsta de 69 de ani,
1946 – S-a născut Ivan Reitman, actor, regizor si producator canadian de origine cehă.
1946 – S-a născut, la Giurgiu, Mihaela Mihai (nume la naștere Mihaela-Maria Neagu), interpretă de muzică uşoară, actriță, Preşedintele Uniunii Artiştilor Liber Profesionişti din România.
1950 – S-a născut Fran Lebowitz, scriitor american.
1950 – S-a născut Kiss Andras, scriitor român de naționalitate maghiară.
1951 – S-a născut Éric Morena, cântăreț francez.
1951 – S-a născut, la Hupca, comuna Bogdănești, județul Vaslui, poetul Simion Bogdănescu (numele “civil” este Ioan Puflea), profesor de limba și literatura română la Liceul “Mihai Eminescu” din Vaslui.
1952 – S-a născut la Tunis, pianista franceză Brigitte Engerer (d. 23.06.2012).
1952 – S-a născut Francis Fukuyama, sociolog şi politolog american („Sfârşitul istoriei şi ultimul om”, „Marea distrugere: natura umană şi reconstrucţia ordinii sociale”.
1952 – S-a născut Hameed Haroon, editor pakistanez.
1952 – S-a născut Roberto BENIGNI, actor de film, regizor şi scenarist italian, cunoscut pentru filmul „La vita e bella”.
1952 – S-a născut Topi Sorsakoski, cântăreț finlandez.
1953 – S-a născut Peter Firth, actor britanic.
1953 – S-a născut Robert Picardo, actor american.
1954 – S-a născut în comuna Tudora din județul Botoșani, medicul Vasile CEPOI, preşedinte al Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, ministrul sănătăţii în Guvernul Victor Ponta (din 7 mai 2012); director general executiv al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (2005-2008); şef al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi (2009-2012).
1956 – S-a născut Jaq D. Hawkins, scriitor britanic.
1956 – S-a născut Veronica Hart, actriță porno americana.
1957 – S-a născut Jeff East, actor american.
1957 – S-a născut, la București, Ana Virgilia Popa, medic veterinar, cercetătoare româncă in domeniul microbiologiei.
1958 – S-a născut Simon Le Bon, cântăreț englez, Duran Duran.
1962 – S-a născut, la Buzău, Teodora MAREŞ, actriță romancă de teatru și film.
1963 – S-a născut Marla Maples, actriță și fotomodel american.
1963 – S-a născut Farin Urlaub, cântăreț și chitarist german, Die Ärzte.
1964 – S-a născut Claudiu-Octavian Secaşiu, istoric, membru al Colegiului CNSAS, custode la Muzeul de Istorie Braşov 1985 – 1991; jurnalist, apoi documentarist la postul de radio BBC, Redacţia Română, 1991 – 1999.
1967 – S-a născut Scott Weiland, cântăreț american, Stone Temple Pilots si Velvet Revolver.
1969 – S-a născut Peter O’Meara, actor irlandez.
197.. – S-a născut, la Hunedoara, Daniela Tărnăuceanu, interpretă de muzică populară din Hunedoara.
1970 – S-a născut Adrian Erlandsson, baterist suedez, Cradle of Filth.
1971 – S-a născu, în orașul Ianca, județul Brăila, Mirel Bănică, sociolog al religiei și publicist, doctor în științe politice al Universității din Geneva din 2004.
1972 – S-a născut Elissa, cântăreață libaneză.
1972 – S-a născut Evan Coyne Maloney, producator american de film.
1972 – S-a născut Marika Krook, cântăreață finlandeză.
1975 – S-a născut Zadie Smith, scriitoare britanica.
1978 – S-a născut Vanessa-Mae, violonista britanica nascuta in Vietnam.
1980 – S-a născut Tanel Padar, cântăreț estonian.
1981 – S-a născut Han Hye-jin, actriță din Koreea de Sud.
1981 – S-a născut Salem Al Fakir, muzician suedez.
1982 – S-a născut Patrick Fugit, actor american.
1982 – S-a născut Takashi Tsukamoto, actor japonez.
1984 – S-a născut Kelly Osbourne, cântăreață, vedeta TV engleza.
1985 – S-a născut Erica Dasher, actriță americană, joacă in prezent în Jane by Design în rolul principal: Jane Quimby. Erica a urmat cursurile scoli din Houston, Texas si Liceul Westside, pe care l-a promovat în 2004.
1994 – S-a născut Eddie Alderson, actor american.
1995 – S-a născut Cooper Pillot, actor american.
1997 – S-a născut Eden Taylor-Draper, actriță engleză.

Decese…
1430 – A murit Vitautas cel Mare (Vitautas Vitovt), marele voievod lituanian, cumnatul domnitorului Țării Moldovei Alexandru cel Bun, ce era căsătorit cu Rimgaila, sora lui Vitautas Vitovt.
1505 – A încetat din viaţă IVAN al III-lea (n.1440), mare cneaz al Moscovei (1462-1509). Unificator al cnezatelor şi oraşelor ruseşti din jurul Moscovei (Iaroslavl în 1463, Rostov, 1474, Novgorod în 1478, Tver în 1485), a înlăturat suzeranitatea mongolo-tătară (1480). A stabilit relaţii diplomatice cu state din Europa şi Asia. Fiul său Ivan s-a căsătorit cu Elena, fiica lui Ştefan cel Mare.
1669 – A încetat din viaţă Augustin de MORETO Y CABANA (n.1618), dramaturg spaniol. A scris comedii (Frumosul Don Diego, 1659; Dispreţul cu dispreţ, postum, 1672, capodopera sa), unele servind drept model lui Molière.
1675 – A murit, la Paris, Gilles Personne de Roberval, matematician francez cunoscut, mai ales, datorită studierii cicloidei (n. 10 august 1602, în Roberval, Oise, Franța).
1867 – A murit astronomul englez John WROTTESLEY, membru fondator al Societăţii Regale de Astronomie (n.5.VIII.1798).
1936 – A murit publicistul român Bogdan AMARU (nume real Alexandru Pârâianu), prozator, dramaturg şi eseist. Autorul unor povestiri, articole şi reportaje semnate în anii 1934-1936 în diverse ziare şi reviste. A frecventat cenaclul literar „Sburătorul” condus de Eugen Lovinescu. Postum i s-a publicat piesa de teatru Goana după fluturi (1937) (n. 06.04.1907).
1938 – A murit soprana Alma Gluck, de origine evreică-americană, una din cele mai faimoase cântăreţe de operă ale lumii, din epoca respectivă, înregistrările sale vânzându-se în peste un milion de exemplare (n. 1884).
1954 – A murit compozitorul şi pianistul italian Franco Alfano (n. 1875).
1964 – A încetat din viaţă Willi BREDEL (n.1901), prozator german. A publicat romane antifasciste (Verificarea, 1934), cu caracter de frescă socială (trilogia Rude şi cunoscuţii; Părinţii, 1941; Fiii, 1949; Nepoţii, 1953) sau despre perioada postbelică (Un capitol nou, 1959).
1968 – A murit Lise Meitner, fiziciană suedeză de origine austriacă; a emis, în ianuarie 1939, împreună cu Otto Frisch, prima explicaţie fizică a fisiunii nucleare, iar împreună cu colegul Otto Hahn şi asistentul său Fritz Straßmann a descoperit prin metode radiochimice reacţia de fisiune nucleară; din cauza faptului că era femeie şi evreică, în perioada interbelică nu a fost recunoscută ca unul dintre descoperitorii fisiunii nucleare (din acest motiv nu a primit nici Premiul Nobel); este considerată de mulţi drept adevăratul părinte al bombei atomice (n.07.11.1878).
1985 – A încetat din viaţă la Bucureşti, Alice Botez, prozatoare (n. 22.08.1914 la Slatina, jud. Olt).
1985 – A murit fizicianul american Thomas Townsend Brown; a fost primul care a descoperit teoria referitoare la legăturile dintre electromagnetism şi câmpurile gravitaţionale ale lui Einstein (n. 1905).
1990 – A murit Jacques Démy, regizor şi scenarist francez, reprezentant al „Noului val francez” de la începutul anilor ’60 ai secolului XX (n. 1931).
1990 – A încetat din viaţă Ugo TOGNAZZI (n.1922), actor şi regizor italian de teatru şi film. S-a afirmat pe scenă şi la televiziune. În film, a interpretat comedii italieneşti (Audienţa; Marşul nupţial; Marea crăpelniţă; Tragedia unui om ridicol).
1999 – A murit compozitorul de muzică uşoară Dinu Giurgiu (n. 22.09.1943, la Sibiu).
2005 – A murit Ion Mociorniţă, simbol al luptei împotriva comunismului în puşcăriile căruia şi-a petrecut ca deţinut politic şapte ani din viaţă; a fost fiul marelui industriaş interbelic, Dumitru Mociorniţă (n.1917).
2005, 27/28 – A murit sculptorul Ion Irimescu; membru de onoare al Academiei Române (n. 1903).
2006 – A încetat din viaţă, la Iaşi, Ion PUHA (n.1931 la Bilca, SV), scriitor român. Din 1990 preşedinte al Fundaţiei culturale Bucovina din Iaşi şi director al Editurii „Bucovina”. A publicat volume de proză (Strigătul nopţii, 1972; Statuia, 1988; Creanga de cântec, vol. I-II, 1995-1996 ş.a.) şi volume de teatru (Cuceritorul şchiop, 1979) etc. Membru fondator al Uniunii Românilor Bucovineni (din 1992), membru al Uniunii Scriitorilor Bucovineni.
2008 – S-a stins din viaţă, la Bucureşti, Dina COCEA (n.27.11.1912), actriţă română de teatru. Fiica scriitorului N. D. Cocea (1880-1949). A debutat pe o scenă pariziană în 1934, şi la Bucureşti, la Teatrul „Comedia” (1935). Pe scenă a jucat sute de roluri (Maria Stuart; Anna Christie; Doamna lui Ieremia). A apărut în filmele: Neamul Şoimăreştilor; Ştefan cel Mare; Cantemir; Iancu Jianu. A fost decan al Facultăţii de Teatru (1952-1962).
2012 – A murit cântăreţul şi compozitorul american de jazz şi soul Terry Callier (n. 1945).
2012 – A murit compozitorul german Hans Werner Henze, cunoscut, în special, pentru muzica pe care a realizat-o pentru spectacole de teatru; a scris, de asemenea, muzică pentru operă-balet (n. 1926).
2014 – A murit Ştefan Ghidoveanu, scriitor, traducător, editor, antologator, blogger, redactor şi publicist-comentator la Radio România; a fost un înfocat promotor al literaturii SF (n. 19 aprilie 1955 la Bârlad).
2015 – A murit  la vârsta de 90 de ani, în București, Mitzura Arghezi, fiica poetului Tudor Arghezi. Domnica Teodorescu, cunoscută sub numele de scenă Mitzura Arghezi, s-a născut pe 10 decembrie 1928, în Bucureşti. Mitzura Arghezi a jucat în peste 100 de spectacole de teatru şi 18 filme.
2016 – A murit, la Cluj-Napoca, Cornel Robu, scriitor, editor, eseist (n. 22 septembrie 1938, la Sighișoara, jud. Mureș).

Sărbători…

„Ziua Mondială a Patrimoniului Audiovizual” este marcată, la iniţiativa din 2005 a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Învăţământ, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), pentru aducerea la cunoştinţa publicului larg a importanţei păstrării documentelor audiovizuale, pentru sublinierea pericolului de deteriorare în care se află o parte a acestui patrimoniu şi pentru creşterea prestigiului cultural al patrimoniului audiovizual. La această dată, în 1980, cea de-a 21-a sesiune a Conferinţei Generale UNESCO a adoptat Recomandarea pentru salvgardarea şi conservarea imaginilor în mişcare.
– Ziua Naţională a Statului insular Sfântul Vincenţiu şi Grenadine (situat în Arhipelagul Antilelor Mici din Marea Caraibilor; insulele au fost descoperite de Cristofor Columb în anul 1493, de ziua Sf. Vincenţiu); aniversarea proclamării independenţei din 27 octombrie 1979.
– Sărbătoarea Naţională a Republicii Turkmenistan; aniversarea proclamării independenţei din 27 octombrie 1991.

Calendar Creștin-Ortodox…

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului, ale cărei moaște sunt la Patriarhia Română. Sfântul Mucenic Nestor.

 

 

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 27 octombrie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 27 octombrie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

23 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

  534 î.Hr. - Acum 1486 de ani, Pisistrate (c. 600-527 î. Hr.), tiran al Atenei, organiza primele reprezentații de...

21 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1615 - Bătălia de la Tătăreni, Alexandru Movilă, sprijinit de nobilii polonezi Mihai Wisniowiecki şi Samuel Koreki, îl învinge pe Ştefan Tomşa şi se...

20 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1224 - Acum 796 de ani, era menționată pentru prima dată biserica „Sf. Mihail” din Cisnădioara (jud. Sibiu), monument istoric și de arhitectură din...

18 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1302 - Prin bula papală Unam Sanctam, papa Bonifaciu al VIII-lea proclamă supremaţia spirituală a papei asupra tuturor deciziilor dogmatice. 1307 - După legenda lui...

16 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1364 - Începutul domniei lui Vladislav I în Țara Românească, cunoscut și sub numele de Vlaicu Vodă, a domnit pană în 1377. S-a îngrijit...
- Advertisement -corhaz1 - 27 octombrie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 27 octombrie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments