13.9 C
București
joi, noiembrie 26, 2020

27 septembrie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

25 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1177 - Bătălia de la Montgisard, singura dată în care sultanul Saladin a fost învins de cruciaţi. Armatele unite...

24 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1473 - Ştefan cel Mare al Moldovei cucereşte Cetatea Dâmboviței (Bucureștilor) şi instalează ca domn al Munteniei pe Laioltă...

23 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

  534 î.Hr. - Acum 1486 de ani, Pisistrate (c. 600-527 î. Hr.), tiran al Atenei, organiza primele reprezentații de...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 27 septembrie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

1529: Începe asediul Vienei când Soliman I atacă orașul.
1590 – Papa Urban VII moare la 13 zile după ce a fost ales ca papă – cel mai scurt pontificat din istorie.
1716 – Antim Ivireanul, mitropolit al Ţării Româneşti (1708-1716), a fost ucis de către turci.
1821 – Mexicul își câștigă independența față de Spania.
1822 – Savantul francez Jean-François Champollion anuntă că a descifrat, cu ajutorul inscripției de pe “piatra de la Rosetta” , hieroglifele Egiptului antic.
1825 – În Anglia se inaugurează prima linie de cale ferată din lume, linie ce făcea legătura între orașele Stockton și Darlington.
1825 – În Anglia se inaugurează prima linie de cale ferată din lume, construita de inginerul George Stephenson, linie ce făcea legătura între orasele Stockton si Darlington. Primul transport de pasageri in tren.
1849 – Are loc inmormantare lui Johann Strauss Sr.
1874 – Cu 146 de ani în urmă România a semnat, la Berna, ca membru fondator, Tratatul privind înființarea Uniunii Poștale Generale (din 1878, Uniunea Poștală Universală), prin care țările semnatare formau un singur teritoriu poștal pentru schimbul reciproc al corespondențelor și obiectelor între birourile lor de poștă. Tratatul a intrat în vigoare la 1 iulie 1875.
1892 – S-a deschis Galeria Tretiakov la Muzeul de artă rusă din Moscova. Fondul colecției a fost donat oraşului de colecţionarul Pavel Tretiakov.Galeria Tretyakov adăpostește câteva dintre cele mai mari opere de artă din istoria rusească dinaintea revoluției si deține colecția cea mai interesanta de icoane rusești din lume, ce datează din secolul al XI-lea pana in secolul al XVII-lea. Colecția de picturi a galeriei, ilustrații si sculpturi, conturează arta rusească din secolul al XVIII-lea pana in secolul al XX-lea. Galeria a fost numita după fondatorul ei, Pavel Tretiakov, un colecționar de arta care a donat aproape 2 000 de lucrări de arta din colecția lui privata, orasului Moscova, formând baza colecției la care au fost adăugate mai târziu achiziții din partea statului. De asemenea, si-a donat propria casa, care a devenit sit-ul original al galeriei de artă. Doua clădiri separate, aflate în două locații diferite, adăpostesc lucrări selectate pentru a fi văzute de către public.
1896 – Se împlinesc 124 ani, de când, în cadrul unei ceremonii internaţionale festive, desfăşurate în prezenţa împăratului Austro – Ungariei, Franz Josef, a regelui Serbiei, Alexandru I şi al României, Carol I, a avut loc inaugurarea canalului navigabil Porţile de Fier, defileu pe fluviul Dunărea. Face parte din granița dintre Serbia şi România şi are o lungime de 134 km. Defileul se află între partea de nord a României şi cea de sud a Serbiei, punct în care râul separă Munţii Carpaţi de Balcani. Un nume alternativ românesc pentru ultima parte a acestuia este “Clisura Dunării”.
1905 – Albert Einstein publică studiul “Depinde inerţia unui corp de conţinutul lui de energie? în revista științifică ”Annalen der Physik”. Această lucrare cuprinde conceptul care mai târziu va fi simbolizat de celebra relatie E = mc2.
1909 – Are loc inaugurarea oficială a Portului Constanţa. În perioada 1941-1944 portul primeşte destinaţie militară, este lovit de aviaţia sovietică în peste 120 de raiduri. În 1944 este ocupat de sovietici, iar flota militară şi cea comercială sunt confiscate. Abia în anul 1961 se aprobă proiectul de extindere a portului. Atunci încep construcţiile la digul de larg, platforme, cheiuri şi dane. După anul 1984, Portul cunoaște o nouă perioada de înflorire. Mai aproape de zilele noastre, în 2004 are loc inaugurarea terminalului de containere, iar doi ani mai târziu, traficul de containere atinge 1037068 TEU. În noiembrie 2005 se inaugurează şi terminalul de pasageri, o investiţie de 2,8 milioane de euro. În septembrie 2009, traficul de cereale înregistrează o cifră-record de 7 milioane de tone, dublu practic faţă de aceeaşi perioada a anului 2008, considerat anul celei mai mari creşteri economice din România post-decembristă.
1910 – În urmă cu 108 ani, la invitaţia Ministerului de Război, aviatorul Aurel Vlaicu a participat la manevrele militare de toamnă, ducând, în zbor, un mesaj de la Slatina la Piatra-Olt. Din acel moment România a devenit a doua ţară, după Franţa, care folosea avionul în scopuri militare. Inginerul şi pilotul Aurel Vlaicu este creatorul primelor planoare româneşti, pionier al aviaţiei româneşti şi mondiale; membru post-mortem al Academiei Române din 1948 (n. 1882 – m. 1913; s-a prăbuşit cu un monoplan proiectat şi construit de el, „Vlaicu II”, lângă Câmpina, în timp ce încerca să treacă Munţii Carpaţi).

1914 – a încetat din viață regele Carol I al României, după o domnie de 48 de ani, cea mai lungă domnie din istoria statelor românești. Regele Carol I este considerat de majoritatea istoricilor unul dintre cei mai mari oameni de stat al României, deoarece regimul politic pe care l-a promovat a asigurat dezvoltarea țării pe o linie democratică, ce a dus la demararea unui amplu proces de modernizare a statului român.
1919 – Acum 101  ani s-a format un guvern în frunte cu generalul Arthur Văitoianu, principala sa misiune constând în organizarea primelor alegeri parlamentare pe baza votului universal din istoria României întregite.
1919 –  S-a înfiinţat, la Bucureşti, Societatea corală „Cântarea României” – primul dirijor: Marcel Botez.
1922 – În Grecia, Regele Constantin I al Greciei este forțat să abdice în favoarea fiului său Regele George al II-lea.
1926 – Se împlinesc 94 de ani de când la Paris, a avut loc primul Congres internaţional al cinematrografului, sub egida Societăţii/Ligii Naţiunilor.
1928 – Republica China este recunoscuta de SUA.
1939 – Al Doilea Război Mondial: Varșovia capitulează în fața trupelor germane care au asediat orașul timp de zece zile.
1940 – Al Doilea Război Mondial: Este încheiat, la Berlin,”Pactul Tripartit” între Germania, Italia și Japonia, prin care cele trei țări își promit ajutor multilateral pentru instaurarea unei “noi ordini” mondiale. A fost actul oficial de constituire a Axei Berlin-Roma-Tokyo, care s-a opus Aliaţilor în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale.
1949 – În China, Congresul Național al Poporului, adopta forma steagului oficial al Republicii Populare China.
1952 – În Romania, se modifica Legea privind organizarea administrativ-economica a tarii, prin care se reduce numărul regiunilor de la 28 la 18.
1958 – S-a inaugurat, la Torino, Muzeul de cinema. Director: istoricul de film Maria Adriana PROLO. Este a treia arhivă italiană ca mărime, după Cineteca Nazionale (Roma) şi Cineteca Italiana (Milano). Colecţionează şi expune aparate de filmat, afişe, fotografii, timbre pe teme cinematografice.
1959 – Taifunul Vera a lovit insula niponă Honshu, ducând la uciderea a peste 5.000 de oameni.
1962 – S-a înființat Universitatea din Timișoara (în prezent, Universitatea de Vest).
1964 – Sfârșitul anchetei în cazul asasinării lui J.F.Kennedy. Rezultatul a stabilit că Lee Harvey Oswald a acţionat singur.
1973 – Este lansata misiunea spatială sovietica Soiuz 12.
1982 – În Romania, la Bucuresti, are loc primul zbor al avionului Rombac 1-11.
1989 – Sony cumpără Columbia Pictures pentru 3,4 mld dolari.
1990 – Acum 28 de ani România a ratificat Convenţia cu privire la drepturile copilului, adoptată de Adunarea Generală a ONU la 20.XI.1989, care a intrat în vigoare la 2.IX.1990.
1991 – Au început, la București, lucrările Congresului Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat, primul congres de după război al acestei formațiuni politice. A fost ales președinte al partidului Corneliu Coposu (27-29).
1996 – Conflictul din Afganistan. Talibanii cuceresc Kabulul, îl execută pe președintele Najibullah și instaurează un „sistem islamic complet”; închid școlile pentru fete, interzic femeilor să lucreze și stabilesc pedepse islamice.
1998 – Cu 21 de  ani în urmă a fost fondată compania Google, de către Larry Page şi Serghey Brin, doctoranzi la Universitatea Stanford. În scurt timp Google a devenit cel mai folosit motor de căutare pe internet, iar în prezent numără peste 8 miliarde de site-uri indexate. Numele Google reprezintă un joc de cuvinte, pornind de la cuvântul „googol”, un neologism inventat în anul 1938, care reprezintă cifra 1 urmată de 100 de zerouri. Utilizarea acestui termen întruchipează misiunea de a organiza o cantitate aparent infinită de informaţii de pe web.
1999 – România a depus la Bruxelles „Programul național anual de pregătire a aderării la NATO”.
2001 – Guvernul României a adoptat Planul Național de Aderare la NATO, având ca scop admiterea României la summit-ul de la Praga din 2002; în urma acestui summit, România a fost invitată să adere la Alianța Nord Atlantică; în 2004, România a devenit membră a NATO.
2002 – Timorul de Est, stat in sud-estul Asiei ce și-a declarat independența la 20 mai 2001, a devenit cel de-al 191-lea membru al ONU.
2002 – Germania, Spania, Pakistan, Chile si Angola au fost alese in Consiliul de Securitate al ONU.
2003 – Este lansat satelitul european Smart 1.
2008 – Astronautul chinez Zhai Zhigang devine prima persoană chineză care zboară în spațiu (Shenzhou 7).

Nașteri…
1389 – S-a născut Cosimo de Medici (Cosimo cel Bătrân), primul membru al familiei de bancheri Medici care a ajuns la conducerea Republicii florentine (din 1434); protector al literaturii şi artelor; întemeietor al bibliotecii „Laurenziana” (m. 1464).
1821 – S-a născut Henri-Frédéric Amiel (d.1881), scriitor elveţian de limbă franceză. S-a remarcat ca analist meticulos şi subtil al vieţii interioare în volumul Fragmente dintr-un jurnal intim (postum 1884). A mai scris versuri, eseuri (Despre mişcarea literară a Elveţiei franceze şi viitorul ei, 1849) etc.
1827 – S-a născut la Bezded, jud. Sălaj, Alexandru Papiu Ilarian, om politic, jurist, istoric si filolog, membru fondator al Societatii Academice Române din 1868, militant pentru Unirea Principatelor si sustinator al reformelor lui Cuza („Istoria romanilor din Dacia Superioara”, „Tezaur de monumente istorice pentru România”) (m.23.10.1877).
1871 – S-a născut, la Nuoro din Sardinia, Grazia DELEDDA (m.15.08.1936), scriitoare italiană. Laureată a Premiului Nobel pentru literatură (1926). A publicat romane evocând mentalitatea arhaică a lumii sarde, dominată de pasiuni impetuoase (Iedera; Mama).
1880 – S-a născut Jacques Thibaud, unul dintre cel mai apreciat violonist francez al secolului XX ; trioul pe care l-a format impreuna cu Alfred Cortot si Pablo Casals, si care i-a purtat si numele, i-a adus celebritatea; alaturi de pianista Marguerite Long, a initiat, in 1943, un concurs international pentru tineri violonisti si pianisti ce le-a purtat numele (d. 1953, într-un accident de avion deasupra Alpilor, în timp ce se deplasa spre Japonia; vioara sa, un Stradivarius din 1720, a pierit odată cu el).
1884 – S-a născut, la Popeşti, jud. Iaşi, Olga M. Sturdza (m.1971), principesă, artist plastic român. Remarcabilă personalitate a vieţii publice din timpul Primului Război Mondial, Olga M. Sturdza a fost o talentată sculptoriţă, ei datorându-i-se Monumentul Unirii din Iaşi. Între operele sociale de largă anvergură ale principesei, se află ocrotirea orfanilor din Primul Război Mondial. În 1917 a înfiinţat Societatea pentru ocrotirea orfanilor de război, care a funcţionat până în anul 1934. De asemenea, a înfiinţat Orfelinatul Principesa Olga M. Sturdza (1918), cu o şcoală primară de băieţi la palatul de la Miroslava al familiei Sturdza.
1903 – S-a născut, la Tulcea, pictorul Alexandru Ciucurencu; membru corespondent al Academiei Române din 1963 (m. 27.12.1977).
1905 – S-a născut Sebastian Popovici, poet, prozator şi traducător (d. 1974).
1918 – S-a născut Sir Martin Ryle, fizician şi radioastronom englez care a dezvoltat sisteme revoluţionare pentru telescoape radio şi le-a folosit pentru a localiza şi fotografia cu precizie surse slabe de unde radio. Ryle şi Antony Hewish au primit Premiul Nobel pentru Fizică în 1974, primul premiu Nobel acordat pentru merite în cercetarea astronomică (m. 14 octombrie 1984).
1924 – S-a născut la Nachod, scriitorul ceh Josef Škvorecký (m. 04.01.2012).
1925 – S-a născut fiziologul britanic Sir Robert (Geoffrey) Edwards, considerat „părintele fertilizării in vitro”; împreună cu chirurgul Patrick Steptoe, Edwards a reşit în premieră concepţia prin intermediul fertilizării in vitro, ceea ce a dus la naşterea primului copil conceput prin acest procedeu, Louise Brown, la 25 iulie 1978. Robert G. Edwards a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru medicină pe 2010, pentru descoperirile sale în domeniul fertilizării in vitro şi punerea la punct a acestei tehnici de inseminare artificială (m. 2013).
1929 – S-a născut compozitorul Mircea Istrate (m. 2003).
1933 – S-a născut, la Târgu Bujor, poetul Grigore Hagiu, redactor la mai multe reviste („Drum Nou”, „Luceafărul”, „Gazeta literară”) (m.13.02.1985).
1934 – S-a născut la Vânjuleţ, judeţul Mehedinţi, poetul şi eseistul Ilarie Hinoveanu (d. 24 oct. 2013 la Spitalul Judeţean Craiova).
1939 – S-a născut la Bibești, jud. Gorj, Prof. univ. dr. Constantin Buşe, istoric, director al revistei „Euro-Atlantic Studies”.
1942 – S-a născut Alvin Stardust (Bernard William Jewry), cântăreț britanic.
1943 – S-a născut Vasile Gheorghiță, pictor din Cluj Napoca.
1947 – S-a născut Barbara Dickson, cântăreaţă şi compozitoare britanică.
1947 – S-a născut Meat Loaf (pe numele său adevărat Michael Lee Aday), cântăreţ american de rock şi actor; este renumit pentru albumele Bat Out of Hell I, II, şi III.
1948 – S-a născut în Tazlău, judeţul Neamţ, Constantin Ardeleanu, poet, prozator, eseist.
1948 – S-a născut în Vadu Roşca, comuna Vulturu, jud. Vrancea, Geta Postolache, interpretă de muzică populară.
1950 – S-a născut la Melbourne, scriitorul australian John Marsden.
1952 – S-a născut la Brașov, Gl. Lt. (r.) cosmonaut Dumitru Prunariu (Dumitru-Dorin Simion Prunariu), inginer aeronautic, primul român care a efectuat un zbor în spaţiul cosmic, în perioada 14-22 mai 1981, la bordul navei cosmice sovietice “Soiuz-40”; zborul a durat 7 zile, 20 ore şi 42 minute, activitatea spaţială desfăşurându-se la bordul staţiei orbitale “Saliut-6”.
1953 – S-a născut Gabriel Manole, pictor, sculptor din comuna Perieți, județul Ialomița, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
1958 – S-a născut Shaun Cassidy, cantaret si actor american.
1958 – S-a născut, la Baia Mare, Ştefan Iordănescu, regizor, director Teatrul Bulandra, Teatrul Naţional din Timişoara şi Teatrul Clasic Arad.
1960 – S-a născut Traian Abrudan, pictor, grafician.
1962 – S-a născut în comuna Prigor, jud. Caraș-Severin, Iosif Rotariu, fost fotbalist român, care a jucat pentru Echipa națională de fotbal a României la Campionatul Mondial de Fotbal din 1990, antrenor.
1969 – S-a născut la Curtea de Argeș, Bogdan Suceavă, matematician, romancier și publicist român.
1969 – S-a născut Felicia Macovei Postelnicu, artist decorator, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
1972 – S-a născut Montreal, Canada, cântăreaţa americană Lhasa de Sela (m. 01.01.2010).
1972 – S-a născut, la Buzău Marie-Jeanne Ion, jurnalistă română la televiziunea Prima TV, răpită în Irak la 28 martie 2005 împreună cu cameramanul său Sorin Mișcoci și jurnalistul Ovidiu Ohanesian.
1972 – S-a născut, la Tecuci, județul Galați, Oana Pantelimon, atletă română, laureată cu bronz la Sydney 2000. Este căsătorită cu fostul scrimer olimpic Gabriel Pantelimon.

Decese…
1590 – A decedat, la Roma, Papa Urban al VII-lea, după 12 zile de pontificat (n. 4 august 1521, la Roma, Italia).
1700 – A decedat, la Roma, Papa Inocentiu al XII-lea (nume laic: Antonio Pignatelli; n. 13 iunie 1615 la Neapole)
1880 – A decedat Gheorghe Şiller, pictor român. A fost printre primii profesori ai Şcolii de arte frumoase din Iaşi, unde a predat, între 1861-1880, desenul şi coloritul. Un rol deosebit l-a avut în păstrarea şi conservarea lucrărilor de artă din Pinacoteca ieşeană. După moda vremii, a creat tablouri cu subiecte istorice şi mitologice. A contribuit la restaurarea picturilor din Biserica Trei Ierarhi (n.1824).
1882 – A murit graficianul italian Amedeo (Domenico) Preziosi; a lucrat în România (1868-1869), unde a realizat desene, acuarele şi litografii care reprezentau vederi din Bucureşti şi din alte zone ale ţării, executate adeseori în colaborare cu C. Popp de Szathmary (n. 1816, în Malta).
1914 (stil vechi 27 septembrie /10 octombrie, stil nou) – A murit Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, proclamat domnitor al României la 10.V.1866; după cucerirea Independenţei (1877), la 10.V.1881 Carol I este încoronat, devenind primul rege al României; şi-a legat numele de acte importante ale istoriei moderne româneşti, contribuind la consolidarea instituţiilor democratice ale statului; membru de onoare al Societăţii Academice Române din 1867; protector (1867-1914) şi preşedinte de onoare (1879-1914) al Academiei Române (n. 20.04.1839, la Sigmaringen/Germania).
1915 – A murit Remy de Gourmont, scriitor, critic literar şi teoretician simbolist francez. Cel mai important critic literar al şcolii simboliste. A scris eseuri literare şi filozofice (Cartea măştilor, 1896; Estetica limbii franceze, 1899), romane (Sixtine, 1890; Pelerinul tăcerii, 1896), teatru, poezii etc. Este unul din fondatorii revistei „Mercure de France” (n. 1858).
1917 – A murit Edgar Degas, pictor, grafician şi sculptor impresionist francez („Dansatoare albastră”, „Clasa de dans”) (n.1834).
1919 – A murit soprana de origine italiană Adelina Patti (n. 10.02.1843, la Madrid).
1921 – A murit compozitorul german Engelbert Humperdinck, cunoscut mai ales pentru opera „Hänsel und Gretel” (n. 1854).
1944 – A murit sculptorul şi pictorul francez Aristide Maillol (n. 08.12.1861).
1961 – A murit poeta americană Hilda Doolittle; impreuna cu alti artisti, printre care si Ezra Pound, a ilustrat mișcarea poetica a imagiștilor („Gradina marină”); a scris o biografie a poetului J. Keats (n.10.09.1886).
1965 – S-a stins din viaţă, la Hollywood, Clara Bow, actriţă americană de film. Momentele hotărâtoare ale consacrării ei artistice aparţin filmelor Fermitate (1924) şi Cosetta (1927) care o plasează în rândul marilor staruri hollywoodiene (n.1905).
1974 – A murit compozitorul Ion Ghiga (n. 1895).
1990 – A murit, la Bucureşti, Ion Biberi, prozator, eseist şi critic literar, de profesie medic (n. 21 iulie 1904, Turnu Severin).
1993 – A murit Nina Berberova, scriitoare rusa („Acompaniatoarea”, „Trestia revoltata”) (n.08.08.1901).
2001 – A murit (într-un accident rutier în localitatea Dilgan, județul Călărași) poetul Iustin Panţa, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori sibieni; după 1990 a participat la fondarea revistei „Euphorion”, a cărei direcţie a şi asigurat-o în ultimii ani (n. 1964)
2003 – A murit cântăreţul, dansatorul şi actorul american de film Donald O’Connor (n. 1925).
2012 – A murit Herbert Lom (numele real: Herbert Charles Angelo Kuchacevich ze Schluderpacheru), actor de film şi televiziune britanic de origine cehă (n. 11.09.1917).
2015: A murit saxofonistul american Wilton Felder, renumit muzician de jazz (n. 1940).
2015: A murit regizorul britanic de film John Guillermin; a cunoscut succesul cu filme precum „Infernul din zgârie-nori” (1974) şi „King Kong” (1976) (n. 1925).
2016 – A murit, în București, sculptorul monumentalist Pavel Bucur. Artistul a creat câteva lucări impresionante: Mozaicuri monumentale (ceramică – 360 mp, 1998), Trinitate (marmură de Rușchița – 2,20 m, 1999), Pasărea Carpaților ( ulm – 2 m, 2000), Sfânta Familie (marmură de Rușchița – 2,20 m, 2000) și Germinație (marmură de Rușchița, 2 m – 2000) (n. 01.11.1945 la Bistrița).
2016 – A murit la vârsta de 80 de ani, actorul Sebastian Papaiani, după o lungă suferinţă, la secţia de Neurologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, întrucât actorul suferise un atac cerebral în luna mai. Actorul a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios în grad de Cavaler”. În anul 2011, Sebastian Papaiani a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Capitală (n. pe 25 august 1936, la Piteşti, jud. Argeş).

Calendar Creștin-Ortodox…

Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Ţării Româneşti. Sfinţii Mucenici Calistrat şi Epiharia.

Surse: http://vechi.radioiasi.ro/…,https://ro.wikipedia.org/wiki/27_septembrie,http://www.amosnews.ro/…,http://radioconstanta.ro/…

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 27 septembrie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 27 septembrie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

25 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1177 - Bătălia de la Montgisard, singura dată în care sultanul Saladin a fost învins de cruciaţi. Armatele unite...

24 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1473 - Ştefan cel Mare al Moldovei cucereşte Cetatea Dâmboviței (Bucureștilor) şi instalează ca domn al Munteniei pe Laioltă Basarab. 1642 - Abel Tasman este...

23 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

  534 î.Hr. - Acum 1486 de ani, Pisistrate (c. 600-527 î. Hr.), tiran al Atenei, organiza primele reprezentații de teatru. Aceasta este, potrivit istoricilor,...

21 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1615 - Bătălia de la Tătăreni, Alexandru Movilă, sprijinit de nobilii polonezi Mihai Wisniowiecki şi Samuel Koreki, îl învinge pe Ştefan Tomşa şi se...

20 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1224 - Acum 796 de ani, era menționată pentru prima dată biserica „Sf. Mihail” din Cisnădioara (jud. Sibiu), monument istoric și de arhitectură din...
- Advertisement -corhaz1 - 27 septembrie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 27 septembrie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments