13.9 C
București
luni, ianuarie 25, 2021

28 mai – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

24 ianuarie 1849 s-a născut – Badea Cârţan…//

Badea Cârţan, celebrul ţăran român, analfabet în anii adolescenţei, apoi autodidact – fiind cel care a învăţat să citească...

24 ianuarie – CALENDARUL ZILEI…

Ziua Unirii Principatelor Române „Se declară ziua de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române, ca zi de sărbătoare...

22 ianuarie – CALENDARUL ZILEI…

1506: Este întemeiată oficial Garda Elveţiană a Vaticanului. 1675: Cărturarul Constantin Cantacuzino devine mare stolnic în Sfatul Ţării Româneşti (până...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 28 mai - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

„Ziua Internaţională de Acţiune pentru Sănătatea Femeilor”; decizia de a lansa o campanie pe acest subiect, cu accent pe tema mortalităţii materne, a fost luată la 28 mai 1987, în cadrul celei de-a V-a Reuniuni internaţionale pentru sănătatea femeilor, desfăşurată în Costa Rica; de atunci, organizaţiile de femei din întreaga lume desfăşoară, în fiecare an, în ziua de 28 mai, diverse activităţi pentru a scoate în evidenţă probleme majore legate de acest subiect. A fost marcată pentru prima dată în România, la Constanţa, în anul 2002.

– Sărbătoarea Naţională a Republicii Armenia: aniversarea proclamării independenţei în anul 1918.Imagini pentru Sărbătoarea NaÅ£ională a Republicii Armenia– Sărbătoarea Naţională a Republicii Azerbaidjan; aniversarea proclamării republicii din anul 1918.Imagini pentru Sărbătoarea NaÅ£ională a Republicii Azerbaidjan;– Ziua Naţională a Republicii Federale Democrate Etiopia; aniversarea victoriei asupra dictaturii (înfrângerea lui Hailé Mariam Mengistu) din 1991.Imagine similară– Iom Ieruşalaim (Ziua Ierusalimului); reprezintă data (28 Iyar) la care oraşul Ierusalim a fost eliberat în timpul Războiului de Şase Zile din 1967 (dintre statul Israel şi vecinii săi arabi, Egipt, Siria şi Iordania). Imagine similară
– Ziua Republicii Federale Democratice Nepal (declararea Republicii din 28 mai 2008).Imagine similarăEvenimente…

1892 : Conducătorii Partidului Naţional Român, însoţiţi de 300 de intelectuali, meseriaşi şi muncitori din Transilvania, sosesc la Viena pentru a prezenta împăratului Memorandumul elaborat de Iuliu Coronianu şi semnat de dr. Ioan Raţiu (preşedinte), dr. Vasile Lucaciu (secretar general), Iuliu Coroianu (referent), Gheorghe Pop de Băseşti şi Eugen Brote (vicepreşedinte), Septimiu Albini (secretar), etc.

1929 – Cu 91 de ani în urmă a fost lansat în SUA, la New York, filmul muzical „On with the Show” (regia: Alan Crosland), prima peliculă color sonorizată.
1948: Acum 70 de ani Prin Decizia Consiliului de Miniştri a fost retrasă cetăţenia română fostului suveran, regele Mihai I, şi a membrilor familiei regale. La 21.II.1997, regelui Mihai I i s-a redat cetăţenia română.Imagini pentru on with the show 1929

28 mai – 1948: Prin decretul guvernului comunist român Petru Groza, Regele MihaiI al României şi membrii familiei regale, sunt lipsiţi de cetăţenia română.

Pe data de 22 mai 1948, în ședința Consiliului de Miniștri, s-a decis retragerea naționalității române Regelui Mihai și Reginei Elena. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial cu nr 122 (partea 1 B), din 28 mai 1948.

1957: Fondarea în SUA a National Academy of Recording Arts and Sciences, organismul care atribuie anual Premiile Grammy pentru toate categoriile de muzică .Premiile Grammy (în engleză Grammy Awards; prescurtare de la numele original Gramophone Awards) sunt acordate anual de către National Academy of Recording Arts and Sciences) pentru realizări deosebite în domeniul înregistrărilor muzicale. Spectacolul decernării lor este unul din cele patru mari spectacole muzicale cu decernări de premii desfăşurate anual în Statele Unite, celelalte fiind Premiile Muzicii Americane (American Music Awards), Premiile Muzicale Billboard (Billboard Music Awards) şi Ceremonia includerilor în Rock and Roll Hall of Fame (Rock and Roll Hall of Fame Induction Ceremony).Ceremonia acordării premiilor Grammy, desfăşurată de obicei în luna februarie, este considerată a fi echivalentul industriei americane de înregistrări la Premiile Oscar pentru industria filmului. Imagini pentru premiul grammy1961: În urmă cu 59 de ani lua fiinţă organizaţia „Amnesty International”, preocupările acesteia fiind axate strict pe problemele persoanelor deţinute în penitenciare. La 28.V.1961, pe o pagină întreagă din ziarul britanic „The Observer”, avocatul Peter Benenson lansa o campanie, de un an, intitulată „Apel pentru Amnistie 1961”, către oamenii din întreaga lume, pentru a începe lupta vizând eliberarea prizonierilor de conştiinţă. Organizaţia acţionează (independent de orice guvern, grupare politică, ideologie, interese economice sau credinţe religioase) pe baza Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului şi a altor documente internaţionale de profil.
1968: A fost rejudecat „Procesul Pătrăşcanu”; Tribunalul Suprem i-a achitat pe toţi membrii „lotului Pătrăşcanu”, iar Lucreţiu Pătrăşcanu a fost declarat erou naţional.

1971: Acum 48 de ani avea loc lansarea staţiei interplanetare sovietice „Marte-3”. A devenit satelit artificial al acestei planete la 2.XII.1971 şi a depus pe suprafaţa ei primul agregat automat care a comunicat date ştiinţifice din mediul marţian.
1975: Acum 45 de ani a fost creată, odată cu semnarea Tratatului de la Lagos, Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) formată din Benin, Burkina Faso, Republica Capului Verde, Coasta de Fildeş, Republica Gambia, Ghana, Guineea, Guineea – Bissau, Liberia, Mali, Mauritania, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone şi Togo.
1977: Se împlinesc 41 de ani de la inaugurarea Muzeului „Tropaeum Traiani” şi a replicii Monumentului triumfal ridicat de împăratul Traian la Adamclisi (restaurat de un grup de specialişti români).
1987: Celebrul zbor al unui avion Cessna 172 pilotat de cetăţeanul vest-german, Mathias Rust, care a violat spaţiul aerian al URSS şi a aterizat în Piaţa Roşie.
1990 – Acum 30 de ani s-a constituit Federaţia Etnică a Romilor (FER), condusă de un secretariat format din Nicolae Gheorghe, Gheorghe Ivan, Vasile Ionescu, Vasile Burtea.
1992 – Se împlinesc 26 de ani de când România şi Republica Paraguay au stabilit relaţii diplomatice la nivel de ambasadă.
1994: La Petroșani, a avut loc primul Congres național al minerilor. Au participat, ca invitați, reprezentanțti ai președinției, guvernului, ai unor ministere. S-a hotărât înființarea unui sindicat care să consfințească unitatea mișcării sindicale minerești. Acesta a fost intitulat Convenția Minieră Creștin-Democrată „Sfânta Varvara”, președinte fiind ales Miron Cozma.
1997: Romania si Bulgaria au semnat Acordul privind notificarea reciproca a accidentelor nucleare.
1999 – Acum 21 ani, la Milano (Italia), după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, “Cina cea de Taină” a fost expusă din nou publicului. Vizitatorii au obligația de a privi de departe pânza și pot sta doar pentru 15 minute. Se găsește în fosta sală de mese a bisericii dominicane Santa Maria delle Grazie.
2017 – Italia: A avut loc un Referendum privind utilizarea voucherelor pentru plata salariilor şi pentru responsabilitatea comună a contractelor între Guvern şi firmele private.

Nașteri…
1779: S-a născut Thomas MOORE scriitor, compozitor şi om politic irlandez; a scris biografia poetului englez George Byron (cu care era prieten apropiat) şi i-a editat opera (m. 1852).
1889 – S-a născut G.F.Ciausu, folclorist, cunoscut indeosebi prin studiul etnografic comparatist “Superstitiile poporului roman in asemanare cu ale altor popoare vechi si noua” (1914), distins de Academia Romana cu premiul “Adamachi” (m.14.01.1963).
1853: S-a născut Carl Larsson, pictor suedez. Carl Larsson (n. 28 mai 1853 în Stockholm; d. 22 ianuarie 1919 în Falun) a fost un pictor suedez. Picturile, acuarelele şi desenele sale prezintă de obicei secvenţe din viaţa familiei pictorului care avea 8 copii. În operele sale apare frecvent locuinţa din Sundborn, soţia sa Karin cu copiii.Pictorul împreună cu soţia lui sunt consideraţi în Suedia, întemeietorii locuinţelor în culori pastel, cu ferestre mari luminoase. Casa lor este azi un muzeu.
1908: S-a născut scriitorul englez Ian FLEMING, autor de romane de spionaj al căror personaj principal este agentul secret 007, James Bond; primul film din seria inspirată de celebrul personaj (“Dr. No”), cu Sean Connery în rolul principal, a fost lansat în 1963 (m. 1964).
1912: S-a născut în comuna Padureni, judetul Timiș, Anişoara ODEANU (d.03.09.1972), prozatoare şi poetă română. Autoare de nuvele, romane (Într-un cămin de domnişoare, 1934; Călător din noaptea de ajun, 1936; Ciudata viaţă a poetului, 1942; Sub lumina verii, 1967; Legile jocului, 1972) şi de poezii (Moartea în cetate, 1943; Noaptea creaţiei, 1943).
1912: S-a născut, la Londra, scriitorul australian Patrick WHITE; Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1973 (m. 1990).
1913: S-a născut George MACOVESCU, scriitor, ziarist şi diplomat; ministru al afacerilor externe (1972-1978) (m. 2002).
1915: S-a născut violonistul austriac Wolfgang SCHNEIDER (m. 2002).
1917 – S-a născut Papa John Creach, violonist american (Jefferson Airplane, Hot Tuna).
1921: S-a născut Î.P.S. Justinian CHIRA (prenumele la naştere: Ioan), arhiepiscop al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului (episcop din 1990, ridicat la rang de arhiepiscop onorific la 13.XII.2009).
1922 – S-a născut scriitorul Zamfir Vasiliu.
1923: S-a născut (la Târnăveni, România) compozitorul ungar György LIGETI membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1997 (m. 2006).
1925 – S-a născut bas-baritonul german Dietrich Fischer-DIESKAU (d. 18.05.2012).
1933: S-a născut actriţa de film americană Zelda RUBINSTEIN (m. 27.01.2010).
1936 – S-a născut Cathy Carr, cântăreață americană (d. 22.11.1988).
1938 – S-a născut Prince (Campbell) Buster, muzician și compozitor jamaican.
1938: S-a născut Leonardo FAVIO (numele real – Fuad Jorge Jury), regizor de film, interpret şi compozitor argentinian (m. 2012).
1939: S-a născut scriitoarea irlandeză Maeve Binchy (m. 30 iulie 2012).
1944: S-a născut cantautoarea (muzică R&B/soul) afro-americană Gladys KNIGHT; s-a implicat activ în diverse proiecte umanitare (lupta împotriva unor maladii precum cancerul sau SIDA, programe de ajutorare a femeilor şi copiilor abuzaţi în familie sau a persoanelor fără adăpost).
1944 – S-a născut Billy Vera (William McCord Jr.), vocalist și compozitor american (The Beaters).
1945 – S-a născut John Fogerty, chitarist, vocalist și compozitor american (Creedence Clearwater Revival).

1946: S-a născut, la București, graficiana Wanda MIHULEAC, stabilită, din 1989, la Paris.
1952: S-a născut la Cluj-Napoca, dirijorul Radu CIOREI.
1954 – S-a născut la Salonta, Bihor, Valeriu-Victor Boeriu, politician român, fost deputat PNL de Bihor
1955 – S-a născut la Răcăuți, Buzău, Floriana Hristudor Hilohi, artist plastic.
1955 – S-a născut la Bocsig, Arad, Nicolae Robu, fost Rector al Universităţii „Politehnica” din Timişoara, din iunie 2012 ocupă funcția de primar al Timișoarei, fiind sprijinit de USL.
1956 – S-a născut la Iași, Nicolae Hurduc, cercetător chimist din Iaşi.
1956 – S-a născut Julie Peasgood, actriță britanică.
1959 – S-a născut Steve Strange solist galez al trupei pop „Visage” şi interpret al cunoscutei piese „Fade To Grey”, considerat unul dintre pionierii curentului „new wave” (m. 12 februarie 2015).

1961 – S-a născut Roland Gift, vocalist și compozitor britanic (Fine Young Cannibals).
1961 – S-a născut, la Vaideeni, jud, Vâlcea, sculptorul Ivan Jinaru, autor al unor sculpturi ce ii reprezinta, printre altii, pe Arsenie Boca si Iustin Parvu. Este soțul Marianei Anghel, interpretă de muzică populară.
1962 – S-a născut la Bocșa, Caraș-Severin, Bruno Adamcsek, alpinist.
1962 – S-a născut Roland Gift, muzician englez, (Fine Young Cannibals).
1962 – S-a născut Brandon Cruz, actor american.
1962 – S-a născut James Michael Tyler, actor american.
1963 – S-a născut Michelle Collins, actriță britanică.
1964 – S-a născut Christa Miller, actriță americană.
1964 – S-a născut Phil Vassar, cântăreț și compozitor american de muzică country.
1965 – S-a născut Chris Ballew, muzician american.
1968: S-a născut cântăreaţa, compozitoarea şi actriţa australiană Kylie MINOGUE.

1969: S-a născut Justin Kirk, actor american.
1970: S-a născut Jimi Goodwin, muzician britanic, Doves
1970: S-a născut Bobby Bognar, cântăreț american, (The Piper Downs).1971: S-a născut Isabelle Carré, actriță franceză.
1971: S-a născut Monika Schnarre, fotomodel olandez.
1972: S-a născut Chiara Mastroianni, actriță franceză.
1972: S-a născut Kate Ashfield, actriță britanică.
1974: S-a născut Alicia Minshew, actriță americană.
1974: S-a născut la București, Tudor Chirilă, actor, muzician, compozitor și producător român. A fost solistul formatiei Vama Veche, apoi a fondat formația Vama.

1974: S-a născut Romain Duris, actor francez.
1975: S-a născut Charmaine Sheh, actriță din Hong Kong.
1979: S-a născut Jesse Bradford, actor american.
1979: S-a născut la Tulcea, Lili Sandu, vedeta TV, actriță și solistă de muzică ușoară.
1979: S-a născut Monica Keena, actriță americană.
1980: S-a născut Mark Feehily, cântăreț finlandez, (Westlife)
1981: S-a născut Adam Green, cântăreț și compozitor american.
1982: S-a născut Alexa Davalos, actriță americană.
1982: S-a născut Desiree del Valle, actriță din Filipine.
1983: S-a născut Toby Hemingway, actor britanic.
1983: S-a născut Nick Dennis, cântăreț australian.
1984: S-a născut la Slatina, jud. Olt, Cristian Duţă, violonist.
1984: S-a născut Beth Allen, actriță din Noua Zeelanda.
1985: S-a născut, în Malibu, statul California, Colbie Marie Caillat, cunoscută si sub numele de Colbie Caillat, este o cântăreață, textieră și chitaristă americană. Ea a devenit cunoscută prin intermediul paginii sale de pe website-ul MySpace, unde solista posta diverse interpretări.
1985: S-a născut Carey Mulligan, actriță americană.
1986: S-a născut Joseph Cross, actor american.

Decese:
1787 – A murit Johann Georg Leopold Mozart, compozitor, violonist si organist austriac, tatal celebrului compozitor W.A. Mozart (n.14.11.1719).
1805 – A murit Luigi Boccherini, violoncelist si compozitor italian (n.19.02.1743, Lucca, Italia).
1836: A murit compozitorul ceh Antoine (Antonin) REICHA (Rejcha) (n. 1770).
1843: A murit lexicograful american Noah WEBSTER; a iniţiat seria de dicţionare care-i poartă numele; în 1828 a apărut (după mai bine de 27 de ani de muncă) prima ediţie a “Dicţionarului american al limbii engleze”, cuprinzând 70.000 de cuvinte (n. 16.10.1758).
1849: A murit, la Scarborough, romanciera engleză Anne BRONTE (n. 17 ianuarie 1820, Thorton).
1864: A murit Simion Bărnuţiu, jurist, filosof (a introdus predarea în limba română a filosofiei în Transilvania), estetician (a predat la Iaşi primul curs universitar de estetică) şi om politic (unul dintre conducătorii Revoluţiei de la 1848-1849 din Transilvania; vicepreşedinte al Adunării de pe Câmpia Libertăţii şi preşedinte al Comitetului Naţional Român) (n. 1808)
1896: A murit George BAROZI, poet, prozator şi dramaturg (n. 1828).
1910: A murit, în Budapesta, Ungaria, scriitorul ungar Mikszáth KALMAN (n. 16.01.1847 la Sklabiná în Slovacia).
1916: A murit, la Paris, muzicologul francez Albert LAVIGNAC (n. 21.01.1846, Paris).
1963: Se stinge din viață la Clinica Medicală din Cluj, în urma unui infarct miocardic, scriitorul şi ziaristul Ion AGÂRBICEANU; s-a numărat printre fondatorii Societăţii Scriitorilor Români (1908); membru titular al Academiei Române din 1955 (n. 1882). A fost înmormântat în cimitirul Hajongard din Cluj. Mormântul său a fost declarat monument istoric în anul 2012.
1970: A murit compozitorul Ion BORGOVAN (n. 12.09.1899).
1970 – A murit episcopul unit roman Iuliu Hossu, membru de onoare al Academiei Romane (n.30.01.1885).
1971 – A murit Jean Vilar, actor şi regizor de teatru francez, organizatorul Festivalului de teatru de la Avignon, începând cu 1947 (n.25.03.1912).
1974: A murit geologul Alexandru CODARCEA; lucrări referitoare la geologia, petrografia şi tectonica Carpaţilor Meridionali; membru titular al Academiei Române din 1955 (n. 1900).
1985: A murit, la București, fizicianul Şerban Ţiţeica; întemeietor al şcolii româneşti de fizică teoretică, şi-a axat cercetările îndeosebi asupra termodinamicii, mecanicii cuantice, fizicii atomice şi particulelor elementare; membru titular al Academiei Române din 1955, vicepreşedinte (1963-1985) şi vicepreşedinte cu delegaţie de preşedinte (iunie 1975 – martie 1976) al acestui for; fiul matematicianului Şerban Ţiţeica (n. 27.03.1908).
1988: A murit medicul Arthur KREINDLER, unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai şcolii de neurologie din România; şi-a legat numele de efectuarea primelor encefalografii din ţară; membru titular al Academiei Române din 1948 (n. 1900)
2000: A murit ingierul electroenergetician Vlad IONESCU; contribuţii originale în teoria sistemelor, reprezentativă fiind „teoria signaturii” („Time varying discrete linear systems – 1994” etc.); membru corespondent al Academiei Române din 1996 (n. 1938).
2003: A murit Ilya PRIGOGINE, chimist, fizician şi filosof belgian de origine rusă; s-a dedicat îndeosebi studierii termodinamicii proceselor de neechilibru; în ultimii 25 de ani ai vieţii s-a consacrat editării unor lucrări cu conţinut situat la limita dintre ştiinţele matematice şi cele filosofice; Premiul Nobel pentru fizică pe 1977 (primul belgian distins cu acest premiu); membru de onoare din străinătate al Academiei Române (1992) (n. 1917, la Moscova).
2004: A murit Ion BĂNULESCU, pictor şi gravor (n. 2 februarie 1935).
2010: A murit Mihai Corneliu DRĂGĂNESCU, inginer electronist, creatorul şcolii româneşti de informatică; membru titular al Academiei Române din 1990, preşedinte al acestui for între anii 1990 – 1994 (n. 1929).
2011: A murit la București, poetul, ziaristul şi cantautorul Ion ZUBAŞCU (n. 18.06.1948).
2011: A murit, în Tel Aviv, pictorul şi sculptorul israelian Uri LIFSHITZ, considerat unul dintre artiştii cei mai importanţi ai şcolii abstracţilor lirici „Orizonturi noi”, alături de Ygal Tumarkin şi Rafie Lavie (n. 1936).
2014: A murit, în Winston-Salem în comitatul Forsyth, statul Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii, la vârsta de 86 de ani, Maya Angelou (numele real: Marguerite Ann Johnson), poetă, scriitoare, actriţă, autoare de piese de teatru şi activistă americană pentru drepturi civile. A fost nominalizată la premiul Pulitzer și a primit trei premii Grammy. Poeta a murit în reședința ei din Winston-Salem din Carolina de Nord, la câteva zile după ce își anulase prezența la gala Beacon Awards din Houston, unde urma să primească un premiu pentru întreaga activitate. A fost, de asemenea, o figură de prim rang în lupta pentru dobândirea de drepturi civile pentru persoanele de culoare din Statele Unite şi o prietenă apropiată a activistului Martin Luther King. Maya Angelou, s-a născut pe 4 aprilie 1928, în oraşul Saint-Louis din statul Missouri şi s-a mutat alături de părinţi şi de fratele ei mai mare în California pe când avea doar câteva luni.

 

Surse: http://www.calendarulzilei.rohttp://www.radioiasi.ro/http://www.fanclub.ro/,http://radioconstanta.ro/…

 

 

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 28 mai - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 28 mai - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

24 ianuarie 1849 s-a născut – Badea Cârţan…//

Badea Cârţan, celebrul ţăran român, analfabet în anii adolescenţei, apoi autodidact – fiind cel care a învăţat să citească...

24 ianuarie – CALENDARUL ZILEI…

Ziua Unirii Principatelor Române „Se declară ziua de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române, ca zi de sărbătoare națională. Autoritățile administrației publice centrale...

22 ianuarie – CALENDARUL ZILEI…

1506: Este întemeiată oficial Garda Elveţiană a Vaticanului. 1675: Cărturarul Constantin Cantacuzino devine mare stolnic în Sfatul Ţării Româneşti (până la 20 decembrie 1677). 1821: Tudor...

21 ianuarie 1941 – Generalul Antonescu, şeful statului, îndepărteaza de la putere printr-o lovitura de stat Mişcarea Legionară cu care intrase în conflict…

Rebeliunea legionară (21-23 ianuarie 1941) a reprezentat confruntarea violentă dintre gruparea Garda de Fier și fostul lor partener la guvernarea României, Ion Antonescu, desemnând...

21 ianuarie – CALENDARUL ZILEI…

1077: Henric al IV-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman, se prezintă ca penitent la Canossa (localitate din Italia de nord), pentru a obține iertarea...
- Advertisement -corhaz1 - 28 mai - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 28 mai - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments