13.9 C
București
vineri, octombrie 30, 2020

29 iulie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

28 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

 312 - Acum 1708 ani, a avut loc Bătălia de la Podul Milvius (Podul Șoimului) (azi Ponte Milvio, lângă...

27 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

312 - Împăratul Constantin cel Mare a avut celebra viziune a Crucii.Atribuindu-i lui Dumnezeu victoria militară, Constantin „a poruncit...

26 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

113 d. Hr. - anul inaugurării Columnei lui Traian. După cum precizează inscripţia de la baza monumentului, în anul...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 29 iulie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

„Ziua Imnului Naţional al României – Deşteaptă-te, române!”, sărbătorită, anual, începând din 1998, ca urmare a unei hotărâri a Senatului României, din 18.V.1998; la 29.VII.1848, în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, în faţa unei numeroase asistenţe, după ce s-a citit noua Constituţie, un grup de tineri, avându-l în frunte pe Anton Pann, a intonat pentru prima oară imnul Revoluției pașoptiste „Deșteaptă-te române”, devenit după Revoluţia anticomunistă din 1989 imnul naţional al României.

– „Ziua Constituţiei” în Republica Moldova. Constituţia Republicii Moldova a fost adoptată la data de 29 iulie 1994, fiind publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 1 din 12.08.1994 şi intrând în vigoare la data de 27 august 1994. Constituția Republicii Moldova constă din 8 titluri, fiecare fiind împărțit în capitole și secțiuni. În preambulul Constituţiei se menţionează aspiraţiile seculare ale poporului de a trăi într-o ţară suverană, năzuinţele spre satisfacerea intereselor cetăţenilor, „continuitatea statalităţii poporului moldovenesc” în contextul istoric şi etnic al devenirii lui ca naţiune.
– „Ziua Internaţională a Tigrului” – este o sărbătoare anuală menită să atragă atenţia asupra conservării acestei specii din subfamilia felinelor mari, fiind instituită în anul 2010 la un summit dedicat tigrilor care a avut loc la Sankt Petersburg; dacă anul trecut puteau fi găsite în libertate 3.200 de exemplare, anul acesta populația a ajuns la 3.000; specialiştii avertizează că, în acest ritm, toți tigrii aflați în libertate vor dispărea în următorii 5 ani, printre cauzele acestei situații tragice numărându-se pierderea habitatului natural, intervenția omului și schimbările climatice.

Evenimente…
1783 – Erupția Vulcanului Skaptar din Islanda – cca. 9.000 victime.
1830 – Abdicarea lui Carol al X-lea al Franței.
1834 – În urmă cu 185 de ani a fost înregistrat primul accident rutier cu un vechicul autopropulsat. O diligență cu aburi, a inginerului Edinburg, a lovit o piatră pusă în mod intenționat în drum. Cazanul cu aburi a explodat provocând moartea a 5 persoane.
1836: Inaugurarea la Paris a Arcului de Triumf.
1837 – La tipografia lui Gh. Asachi a apărut drama ”La Perouse”, având în supliment muzica Elenei Asachi.
1846 – La Gross-Gaupa, în vreme ce compune “Lohengrin”, Richard Wagner (33 ani) primește un tânăr admirator Hans von Bülow (16 ani).
1848 – În parcul Zavoi din Ramnicu Valcea, în fața unei numeroase asistente, după ce s-a citit noua Constituție, un grup de tineri, avându-l în frunte pe Anton Pann, a intonat pentru prima oară imnul Revoluției pașoptiste “Deșteaptă-te, române”, devenit dupa Revoluția anticomunistă din 1989 imnul național al României.
1848 – Guvernul Porţii Otomane a recunoscut Locotenenţa Domnească a Ţării Româneşti drept legitimă. Sub presiunea Rusiei şi la intervenţia boierilor munteni va refuza confirmarea acestei recunoaşteri.
1849 – Înfrangerea decisiva a armatei maghiare la sud de Timisoara. Kossuth anunta, printr-un decret, incetarea ostilitatilor dintre romani si maghiari.
1857 – Acum 162 de ani se înfiinţa, din iniţiativa şi sub conducerea medicului Carol Davila, Şcoala Naţională de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, actuala Universitate de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” (29.VII/10.VIII).
1865 – În Imperiul Austro-Ungar, la Budapesta, își începe lucrările Congresul Reprezentanților Națiunilor și Naționalităților Asuprite din Austro Ungaria și Transilvania.
1874 – Maiorul Walter Copton Wingfield patentează un teren de tenis portabil.
1877: Carol I, principe (1866–1881) şi rege (1881–1914) al României, a aprobat construcţia unui pod de pontoane peste Dunare, în zona Siliştioara–Măgura.
1895 – Cu 124 de ani în urmă a avut loc, la Budapesta, Congresul Reprezentanţilor Naţionalităţilor din Austro-Ungaria şi Transilvania, prilej cu care s-a încheiat o alianţă politică între români, sârbi şi slovaci în scopul de a-şi coordona lupta împotriva politicii de maghiarizare forţată a naţionalităţilor din Austro-Ungaria (29.VII/10.VIII).
1907 – În Marea Britanie a fost creata miscarea “Scout” (“Cercetasii”), care s-a raspandit apoi in intreaga lume.
1919 – În Franța încep lucrările Conferinței de Pace de la Paris.
1921 – Adolf Hitler devine Furer al Partidului Național Socialist Muncitoresc German (Nazist).
1938 – Japonia a atacat URSS în regiunea lacului Hassan de lângă Vladivostok.
1946 – Se împlinesc 73 de ani de la începutul Conferinţei de Pace convocate la Paris de puterile învingătoare în cel de-Al Doilea Război Mondial, pentru pregătirea tratatelor de pace cu Bulgaria, Finlanda, Italia, România şi Ungaria, care s-a încheiat la 15 octombrie, în acelaşi an. Delegaţia română la Conferinţă este condusă de Gheorghe Tătărescu, ministru al afacerilor străine.
1947 – Acum 72 de ani era dizolvat, printr-o hotărâre a Consiliului de Miniştri (publicată în Monitorul Oficial a doua zi, pe 30 iulie), Partidul Naţional Ţărănesc (Maniu). La data de 19.VII.1947, sub acuzaţia că erau „implicaţi într-o acţiune de răsturnare a regimului existent în România”, Parlamentul a hotărât ridicarea imunităţii parlamentare unui număr de 6 deputaţi ţărănişti (Iuliu Maniu, Aurel Leucuţia, Emil Ghilezan, Vasile Serdici, Ilie Lazăr şi Gr. Niculescu-Buzeşti, care au fost arestaţi), iar presa PNŢ, în frunte cu oficiosul „Dreptatea”, a fost interzisă.
1948 – În Anglia, la Londra, are loc deschiderea oficiala a Jocurile Olimpice de Vară, după o întrerupere de 12 ani cauzată de cel de- Al Doilea Război Mondial.
1952 – Cu 67 de ani în urmă sportivul român Iosif Sârbu (tir) obţinea prima medalie de aur cucerită de România la Jocurile Olimpice (ediţia a XV-a a J. O. de vară, de la Helsinki)
1957 – În urmă cu 62 de ani şi-a început activitatea Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Statutul AIEA a fost adoptat la Conferinţa internaţională sub egida ONU desfăşurată în perioada 23-26.X.1956. La data de 14.XI.1957 Adunarea Generală a ONU a aprobat acordul privind relaţiile dintre Organizaţie şi AIEA. România este membru fondator al acestei organizaţii specializate a ONU, cu sediul la Viena
1958 – Acum 61 de ani preşedintele Dwight D. Eisenhower a semnat actul prin care s-a înfiinţat Agenţia Spaţială Americană – NASA (National Aeronautics and Space Administration), care şi-a început activitatea la 1 octombrie 1958. Primele programe NASA au fost cercetări privind zborul spaţial cu echipaj uman şi au fost conduse sub presiunea competiţiei dintre SUA şi URSS (pe 4 octombrie 1957 sovieticii au lansat primul satelit artificial, Sputnik 1). Programul Mercury, iniţiat în 1958, a plasat NASA pe calea explorării spaţiului cosmic de către om cu misiuni desemnate să descopere dacă omul poate supravieţui în spaţiu. Odată ce Mercury a dovedit că zborul în spaţiu cu echipaj uman este posibil, a fost lansat proiectul Gemini pentru pregătirea misiunilor lunare. Urmând succesul programelor Mercury şi Gemini, programul Apollo a fost lansat pentru a încerca munca în spaţiu şi zborul omului în jurul Lunii, dar nu şi pe satelitul Pământului. Obiectivele programului Apollo au fost radical modificate ca urmare a anunţului preşedintelui John F. Kennedy din 25 martie 1961, conform căruia Statele Unite ar trebui să trimită oameni pe Lună şi înapoi pe Pământ în siguranţă până în 1970. Astfel Apollo a devenit un program de aselenizare. În 1995 a început din nou colaborarea dintre Rusia şi SUA, astfel încât au început misiunile navete-Mir şi din nou un vehicul rus (de această dată o întreagă staţie spaţială) a fost plasat pe orbită cu ajutorul unei nave americane. Această colaborare continuă şi în prezent, Rusia şi SUA construind cea mai mare staţie spaţială, Staţia Spaţială Internaţională (International Space Station – ISS)
1965 – A avut loc, la Londra, premiera mondială a filmului „Help”.
1969: Cu 50 de ani în urmă Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România a adoptat Decretul nr. 547/1969 pentru ratificarea Convenţiei asupra imprescriptibilităţii crimelor de război şi a crimelor contra umanităţii (adoptată de Adunarea Generală a ONU la 26.XI.1968).
1981 – În Anglia, la Londra, a avut loc căsătoria dintre Lady Diana Spencer și Charles, Prinț de Wales.
1984 – La cea de a XIII-a ediție a Olimpiadei de vară, organizată la Los Angeles, sportivii români au cucerit 20 de medalii de aur, 16 de argint și 17 de bronz (29 iulie-12 august).
1994 – În Repubilca Moldova, este adoptată prima Constituție a Republicii Moldova.
2002 – La Sighetul Marmatiei este inaugurata Casa Memoriala Elie Wiesel.
2012 – În România, s-a desfășurat referendumul pentru suspendarea Președintului Traian Băsescu.
2015 – Microsoft Corporation lansează noul sistem de operare Windows 10 în 190 de ţări, sub forma unui upgrade gratuit pentru cei care utilizează versiunile Windows 7 şi 8.1, cele mai recente versiuni de Windows.

Nașteri…
1619 – S-a născut, Jean-Baptiste COLBERT (m.1683), economist şi om politic francez.
1793: S-a născut Ján Kollár, scriitor, arheolog, om politic și om de știință slovac; unul dintre ideologii principali ai mișcării panslaviste. A scris poezie patriotic-mesianică şi erotică (Poezii, 1821; Fiica Slaviei, 1824/1832). A întocmit o antologie de lirică populară Cântece populare (1834) (m. 1852).
1805: S-a născut Alexis de Tocqueville, gânditor politic, istoric și scriitor francez (m. 1859).
1806 – S-a născut, la Sălişte, jud. Sibiu, Dionisie (Dimitrie) ROMANO, episcop, cărturar şi traducător. A fost egumen la Sadova (1851-1854) şi stareţ al mănăstirii Neamţ (1855-1857). Din 1865 până la sfârşitul vieţii a fost episcop la Buzău. A participat la Revoluţia din 1848 din Ţara Românească. A desfăşurat o intensă activitate culturală. A iniţiat şi a condus cele dintâi reviste bisericeşti în limba română: Vestitorul bisericesc (1839-1840) şi Echo Eclesiastic (1850-1852). A tradus şi adaptat o serie de manuale didactice; membru de onoare al Societăţii Academice Române din 1868 (m.1873).
1841 – S-a născut Gerhard Henrik Armauer HANSEN (m.1912), medic şi botanist norvegian. A descoperit în 1879 agentul etiologic al leprei (Mycobacterium lepral), numit şi bacilul Hansen.
1857 – S-a născut, la Tg. Jiu, Generalul de Corp de Armată Ioan D. Culcer. De-a lungul carierei a ocupat diferite funcții, cele mai importante fiind cele de Secretar General al Ministerului de Război, comandant de divizie și de corp de armată. În cel de-Al Doilea Război Balcanic a fost comandant al Corpului V Armată, iar la sfârșitul războiului a fost numit guvernator al Cadrilaterului. Trecut în rezervă la începutul anului 1916, este rechemat în activitate la intrarea României în Primul Război Mondial. A îndeplinit funcția de comandant al Armatei 1 între 14/27 august – 11/24 octombrie 1916.
Din 1918, după încheierea armistiţiului şi până la moarte, generalul Ion Culcer a fost preşedintele Asociaţiei Generale a Ofiţerilor în Rezervă şi Retragere. S-a stins din viaţă în septembrie 1928, pe un pat sărăcăcios de spital, regretând până-n ultima clipă de viaţă că nu căzuse pe front, la datorie, cum se întâmplase cu generalul Ion Dragalina, care i-a succedat la comandă, atunci, în 1916. A fost înmormântat cu înalte onoruri impuse de rang, prestigiu şi capacitate militară, în Cimitirul Eroilor din Târgu-Jiu, la capătul dinspre coama Carpaţilor.
1857 – S-a născut Heinrich SCHUSTER, scriitor de naţionalitate germană din România (opera principală, romanul ţărănesc „Martin Alzner”) (m.1931).
1865 – S-a născut, în Sankt-Petersburg, Aleksandr K. GLAZUNOV (m.1936), compozitor, dirijor şi pedagog rus. A fost profesor şi director al Conservatorului din Petersburg. A compus simfonii, lucrări orchestrale, balete, muzică pentru teatru, muzică de cameră etc.
1883 – S-a născut, la Dovia, Benito Mussolini, om politic italian și Prim Ministru al Italiei (d. 28 aprilie 1945, în Giulino di Mezzegra, Italia).
1884: S-a născut compozitorul rus Boris Asafiev (m. 1949).
1885: S-a născut actrița americană Theda Bara, vedetă a filmului mut (m. 1955).
1892 – S-a născut, la Pittsburg, Pennsylvania, William POWELL (m.1984), actor american de film. A debutat (1922) în filmul mut, dar s-a remarcat în filmul sonor (Crepusculul gloriei; Cum să te măriţi cu un milionar). Ca protagonist absolut al seriei Omul invizibil, actorul confirmă definitiv posibilităţile dramatice ale registrului său de caracterizare.
1893 – S-a născut, în satul Hulub, comuna Dângeni, judeţul Botoşani, Demostene Botez, scriitor şi publicist român, academician (membru corespondent din 1963) şi avocat (licenţiat în drept al Facultăţii din Iaşi) (d. 17 martie 1973, Iaşi).
1893: S-a născut Bartalis János, poet de naţionalitate maghiară (m. 1976).
1895 S-a născut, la Bârlad, jud. Vaslui, Victor Ion POPA, prozator, dramaturg şi regizor; autor al unei opere întinse, cunoscut îndeosebi prin trei dintre piesele sale de teatru: Ciuta (1922), Muşcata din fereastră (1929) şi Take, Ianke şi Cadîr (1932). A scris romane cu implicaţii psihologice (Velerim şi Veler Doamne, 1933). Regizor şi scenograf, animator al teatrului, a publicat eseuri despre activitatea dramatică din România, mai ales din perioada interbelică (m. 30.03.1946).
1895, 29.VII/10.VIII: S-a născut Mihail Zoscenko, scriitor satiric rus (m. 1958).
1898 – S-a născut Isidor Isaac Rabi, fizician american (d. 11.01.1988).
1900 – S-a născut scriitorul suedez Eyvind Olof Verner JOHNSON (m.1976). Opera sa are un pronunţat caracter intelectualist. A scris proză de inspiraţie autobiografică (ciclul Romanul lui Olof), romane istorice (Nori peste Metaponte) şi algorice antifasciste (trilogia Krilon) etc. Laureat al Premiului Nobel pntru literatură (1974), împreună cu H. Martinson.
1904: S-a născut fizicianul rus Dmitri Ivanenko (m. 1994).
1905 – S-a născut la Brooklyn, New York, Clara BOW (m.1965), actriţă americană de film. Momentele hotărâtoare ale consacrării ei artistice aparţin filmelor Fermitate (1924) şi Cosetta (1927) care o plasează rândul marilor staruri hollywoodine.
1905: S-a născut Dag (Hjalmar Agne Carl) Hammarskjöld, diplomat şi economist suedez; între aprilie 1953 şi, până la moartea sa într-un misterios accident de avion, în septembrie 1961, a fost al doilea Secretar General al Organizației Națiunilor Unite; laureat post-mortem al Premiului Nobel pentru Pace în anul 1961 (m. 1961).
1912 – S-a născut Nicolae STEINHARDT (numele la naştere: Nicu-Aureliu Steinhardt), eseist, prozator, autor de eseuri şi predici de religie creştină ortodoxă; arestat în ianuarie 1960, alături de grupul de intelectuali „Noica-Pilatt”, pentru infracţiunea ”de uneltire contra ordinii sociale”, va fi eliberat în 1964 (anul eliberării deţinuţilor politici din România), după peregrinări prin închisorile Jilava şi Gherla; de origine evreu, s-a creştinat în închisoare, la 15 martie 1960 fiind botezat ortodox, în celula de la Jilava, de către ieromonahul basarabean Mina Dobzeu; după două decenii s-a călugărit, ultimii nouă ani din viaţă petrecându-i la Mânăstirea Rohia din Maramureş (m.30.III.1989).
1921: S-a născut cineastul francez Chris Marker (numele real: Christian François Bouche-Villeneuve) (m. 2012).
1925: S-a născut, la București, Carmen Stănescu, actriţă română de teatru şi film.
1925 – S-a născut compozitorul grec Mikis THEODORAKIS. A fost lider, din 1975, al Partidului Uniunea Democratică de Stânga (EDA). A compus cântece pe versuri din lirica universală şi naţională, muzică de film, o simfonie, balete, muzică de cameră.
1927 – S-a născut actorul Dan DAMIAN (m.9.III.2012).
1929: S-a născut Jean Baudrillard, autor, critic literar eseist, sociolog și scriitor francez, teoretician al postmodernismului (m. 2007).
1929: S-a născut scriitorul olandez Harry Mulisch, autorul bestseller-urilor „The Assault” (ecranizat) şi „The Discovery of Heaven”; Mulish, împreună cu Willem Frederik Hermans şi Gerard Reve, reuniţi sub genericul cei „trei mari scriitori”, au dominat literatura olandeză postbelică (m. 2010.
1933 – S-a nascut Randy Sparks, vocalist american (New Christy Minstrels).
1935: S-a născut tenorul şi dirijorul german Peter Schreier.
1945 – S-a născut, la Bucureşti, Mircea LUCESCU, fost fotbalist şi antrenor român. Ca antrenor, a calificat echipa României, la turneul final al C.E. din Franţa (1984). După 1990, antrenează în Italia, România, Turcia, Ucraina și Rusia. În prezent este antrenor la FC Zenit Sankt Petersburg, Rusia.
1949 – S-a născut, la Bucureşti, Marina MUREŞANU-IONESCU, critic şi istoric literar român.
1950 – S-a născut, la Iaşi, Maricica PUICĂ, atletă română. Campioană olimpică (3.000 m) şi medaliată cu bronz (1.500 m) la Los Angeles (1984). Campioană mondială la cros (Glasgow– 1978; Roma – 1982; New York – 1984). Multiplă recordmană mondială, europeană şi naţională şi în alte probe (2.000 m; 1 milă)
1950 – S-a născut, în comuna Apold, jud. Mureș, Radu Voina, fost handbalist român, care a făcut parte din lotul echipei naționale de handbal a României, medaliată cu argint olimpic la Montreal 1976 și cu bronz olimpic la München 1972 și Moscova 1980.
1953 – S-a nascut Geddy Lee, vocalist, basist si compozitor canadian (Rush).
1959 – S-a nascut John Sykes, chitarist, vocalist si compozitor britanic (Tygers Of Pan Tang, Thin Lizzy, Whitesnake).
1959 – S-a nascut in Sofia, Bulgaria, actrița Martina Vachkova.
1966 – S-a nascut in Sharon, Kansas, SUA, actrița Martina McBride.

Decese…
1844: A murit Franz Xaver Wolfgang Mozart, compozitor şi pianist austriac, al şaselea fiu al lui Wolfgang Amadeus Mozart (n. 1791).
1851 – A încetat din viaţă, la Bucureşti, Ion CATINA (n.20.04.1828, la Bucureşti), poet romantic şi jurnalist român. Participant la revoluţia de la 1848 din Ţara Românească. Opera poetică, de factură romantică, patriotică şi revoluţionară, şi-a adunat-o în volumul Poezii (1846).
1856 – A încetat din viaţă, la Endenich lângă Bonn, Robert SCHUMANN, compozitor german. Reprezentant de seamă al romantismului muzical. A compus în toate genurile: simfonii, uverturi, un concert pentru pian, lucrări vocal-simfonice (Scene din Faust), opera Genoveva, muzică de cameră. A excelat în domeniul miniaturilor pentru pian (ciclurile Carnavalul, Kreisleriana) şi al liedului (n.1810).
1856 – A încetat din viaţă Karel HAVLIYEK-BOROVSKČ (n.1821), poet şi publicist ceh. Unul dintre principalii promotori ai luptei naţionale. A scris poeme satirice antihabsburgice şi anticlericale (Elegii tiroleze; Botezul Sf. Vladimir).
1883 – S-a născut Benito MUSSOLINI (m.1945),om politic italian. Dictator fascist (1925-1943). A întemeiat în 1919, la Milano, primele ,,fascii de luptă”, organizând (1921) Partidul Naţional Fascist. Alături de Germania, l-a sprijinit pe Franco în Războiul Civil din Spania şi a intrat în al Doilea Război Mondial (iun. 1940). A înfiinţat „Republica Socială Italiană de la Salo”, din Nordul Italiei (1943-1945). Capturat de partizani (apr. 1945), a fost executat împreună cu amanta sa, Clara Petacci.
1887, 29.VII / 10.VIII – A murit, la Mainz, Germania, lingvistul Alexandru CIHAC; de numele său se leagă punerea bazelor etimologiei româneşti, fiind autorul primului dicţionar etimologic ştiinţific al limbii române (1870-1879); membru de onoare al Societăţii Academice Române din 1872 (n.8.IX.1825).
1890 – A murit Vincent Van Gogh, pictor, desenator şi gravor olandez post-impresionist (n. 30.03.1853).
1897: A murit Ştefan G. Vârgolici, poet, critic literar, traducător (un interes deosebit a arătat tălmăcirilor din limba spaniolă, varianta celebrului roman „Don Quijote de la Mancha” de Cervantes fiind a doua încercare de transpunere în limba română, după cea a lui Ion Heliade-Rădulescu) şi publicist; membru corespondent al Academiei Române din 1887 (n. 1843).
1898 – A decedat John Alexander Newlands, chimist englez (n. 1838).
1900 – In Italia, regele Umberto I al Italiei este asasinat de un anarhist de origine italiana, Gaetano Bresci
1911 – S-a stins din viaţă, la Iaşi, medicul Gheorghe IULIANO (n.1841). Ca medic, a lucrat la Spitalul Sf. Spiridon, fiind specialist în bolile sifilitice şi venerice. A fost membru al Societăţii de Medici şi Naturalişti din Iaşi şi decorat cu Ordinul Coroana României în grad de cavaler (1887).
1967 – S-a stins din viaţă, la New Orleans, Jayne MANSFIELD (n.1932), actriţă americană de teatru şi film. Împreună cu soţul ei, Mike Hargitay, a format un cuplu supranumit „Diana şi Apollo din Belvedere”. S-a afirmat în filmul Spărgătorul (1955) şi s-a consacrat în pelicula Blonda şi eu (1958). A murit într-un accident rutier la numai 34 de ani.
1970: A murit chimistul Costin D. Neniţescu; lucrări în domeniul chimiei organice şi industriale; membru titular al Academiei Române din 1955 (n. 1902).
1970: A murit Ionel Perlea, dirijor şi compozitor român stabilit în SUA, din 1949 (n. 1900).
1970 – A murit Sir John Barbirolli (născut Giovanni Battista Barbirolli), dirijor şi violoncelist englez (n. 1899).
1976 – A încetat din viaţă, la Bucureşti, Octav DESSILA (n.1894), romancier român. Din şirul de romane publicate, uneori în numeroase ediţii, cităm: Oraşul prăbuşirilor (1930), Două chemări (2 vol., 1938), Dragomir Valahul (f.a.), Iubim (1942). S-a manifestat şi ca autor dramatic prin: Nu poţi înfrânge viaţa (1941) şi Mihai Viteazul (trilogie, 1967).
1979 – S-a stins din viaţă Herbert MARCUSE, filozof şi sociolog german. Stabilit din 1934 în S.U.A. Exponent al „teoriei critice” a Şcolii de la Frankfurt. Folosind elemente freudiene, a schiţat (Eros şi civilizaţie) o societate nerepresivă, iar ulterior, una conformistă, fără componente critice (Omul unidimensional) (n.1898).
1982 – A încetat din viaţă Vladimir K. ZWORIKIN (n.1889), inginer american de origine rusă. Considerat unul dintre părinţii televiziunii. În 1921 a inventat ,,iconoscopul” şi un sistem de televiziune în culori.
1983: A murit regizorul spaniol de film Luis Buñuel, considerat de mulţi exegeţi „un Goya al celei de-a şaptea arte” (n. 22.02.1900)
1983: – A încetat din viaţă David NIVEN, actor britanic de film. S-a remarcat în roluri de gentleman, elegant, inteligent şi ironic. (Tunurile din Navarone; Creierul; Moarte pe Nil). În 1958 a fost distins cu Premiul Oscar pentru filmul Mese separate (n. 01.03.1909).
1985 – A încetat din viaţă Cik DAMADIAN (n.1919), grafician român. A executat portrete şi caricaturi incisive, peisaje lirice într-un desen suplu şi sintetic (Imagini din Bucureşti).
1990 – A murit Bruno Kreisky, primul cancelar federal social-democrat al Austriei, in perioada 1970-1983. Prin angajamentul sau in politica de promovare a pacii in Orientul Apropiat si in relatiile Est-Vest, a atras respectul intregii comunitati internationale asupra tarii sale, o apreciere care s-a materializat prin alegerea capitalei Austriei, Viena, ca unul dintre sediile oficiale ale ONU (n.22.01.1911).
1991 – A încetat din viaţă, la Iaşi, Ioan TRIANDAF (n.1926), medic român.
1992: A murit Lucia Demetrius, actrita , prozatoare, poetă, traducătoare şi autoare dramatică (n. 16.02.1910).
2007 – A murit actorul francez de film Michel SERRAULT (n.24.I.1928).
2010 – A murit matematicianul Nicolae Popescu; creatorul şcolii româneşti de algebră modernă şi teoria numerelor; contribuţii în topologie algebrică, teoria categoriilor, cu aplicaţii la inele şi module, teoria inelelor, corp şi polinoame, teoria valuării, teoria algebrică a numerelor; membru corespondent al Academiei Române din 1997 (n. 1937).
2012 – A murit cineastul, scriitorul şi fotograful francez Chris Marker (numele real: Christian François Bouche-Villeneuve) (n. 1921).
2015: A murit  la vârsta de 78 de ani, Florin Mitu, jurnalist (cunoscut prezentator de ştiri al Televiziunii Române înainte de 1989 şi unul dintre realizatorii emisiunilor de politică externă „Cadran Mondial” şi „Mapamond”, apreciate înainte, dar şi după 1989) şi profesor pentru multe generaţii de jurnalişti de televiziune (n. 1937).

Calendar Creștin-Ortodox…

Sfințtii Mucenici Calinic, Veniamin și Mamant. Sfânta Muceniță Teodota cu fii săi.
Sf Mc Calinic s-a nascut in Cilicia (Asia Mica din parinti binecredinciosi si iubitori de Dumnezeu. In anul 290, propovaduind cuvantul lui Dumnezeu din loc in loc, a ajuns si in Galatia, in orasul Ancira. Aici a fost prins de pagani si dus inaimtea guvernatorului Sacerdon. Marturisind ca este crestin si propovaduieste invatatura crestina, a fost supus la numeroase suplicii. Dupa ce a fost aruncat in foc, crestinii au gasit corpul Mc Calinic nevatamat si l-au ingropat la loc de cinste.
Sf Mc Veniamin si Mamant au primit cununa muceniciei pentru Hristos, Mamant fiind inecat in mare. In timpul persecutiei impotriva crestinilor declansata de imparatul Diocletian, a primit cununa muceniciei si Sf Mc Teodota, impreuna cu cei trei fii ai ei, din porunca guverna-torului Nichita al Bitiniei. A fost indemnata sa jerfeasca idolilor, insa a refuzat si a marturisit pe Hristos cu mult curaj.

Surse: http://www.radioiasi.ro/…,http://www.amosnews.ro/.,http://www.calendarulzilei.ro și http://radioconstanta.ro/…

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 29 iulie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 29 iulie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

28 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

 312 - Acum 1708 ani, a avut loc Bătălia de la Podul Milvius (Podul Șoimului) (azi Ponte Milvio, lângă...

27 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

312 - Împăratul Constantin cel Mare a avut celebra viziune a Crucii.Atribuindu-i lui Dumnezeu victoria militară, Constantin „a poruncit degrabă” ca statuii care îl...

26 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

113 d. Hr. - anul inaugurării Columnei lui Traian. După cum precizează inscripţia de la baza monumentului, în anul 113 d. Hr. a avut...

25 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

1147 - O armată a cruciaților sub conducerea lui Conrad al III-lea al Germaniei a fost învinsă în bătălia de la Dorylaeum de către...

24 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

1260 - Sfințirea catedralei din Chartres în prezența regelui Ludovic al IX-lea. 1648 - Cu 372 de ani în urmă avea loc semnarea „Păcii de...
- Advertisement -corhaz1 - 29 iulie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 29 iulie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments