13.9 C
București
miercuri, martie 3, 2021

29 martie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

3 martie – CALENDARUL ZILEI…

1075 - Este emis „Dictatus Papae” de către papa Grigore al VII-lea prin care se proclamă autoritatea universală a...

2 martie – CALENDARUL ZILEI…

1716: Acum 305  ani apărea „Descriptio Moldaviae“, operă a domnitorului cărturar Dimitrie Cantemir (n. 1673 – m. 1723). La...

1 martie – CALENDARUL ZILEI…

86 î.H.: Generalul roman Lucius Cornelius Sulla a luat cu asalt si a jefuit Atena. Ca urmare, Grecia a...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 29 martie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

,,Ziua internaţională a dansului”a fost instituită  în 1982, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Dansului, organizaţie din cadrul UNESCO.În acest fel este celebrat atât dansul ca formă de artă, cât şi fondatorul baletului modern, Jean Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727.Jean Georges Noverre - Alchetron, The Free Social Encyclopedia

Evenimente…
-1461- Războiul celor două roze: Bătălia de la Towton – Eduard de York o învinge pe Margareta de Anjou și devine regele Eduard al IV-lea al Angliei.
-1599 – Cardinalul Andrei Bathory a devenit principe al Transilvaniei.A crescut la Cracovia, la curtea lui Ștefan Báthory, unchiul său, devenit rege al Poloniei și Lituaniei în decembrie 1575. După moartea unchiului său la sfârșitul anului 1586 a fost sprijinit de cancelarul Jan Zamoyski pentru moștenirea coroanei, însă regina Ana de Jagiello, văduva lui Ștefan Báthory, a reușit să impună pe tronul Poloniei pe propriul ei nepot, Sigismund Vasa. În aceste condiții Andrei Báthory, cardinal încă din 1584, a obținut în 1589 demnitatea de principe-arhiepiscop de Varmia, pe care a păstrat-o până la moarte.Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, posibil text care spune „ANDREAS BATHOREVS”
-1792 – Regele Gustav al III-lea al Suediei moare după ce a fost împușcat în spate, la un bal mascat, cu 13 zile mai înainte. Este urmat la tron de fiul său, Gustav al IV-lea Adolf.
-1809 – Țarul Alexandru I al Rusiei, declară în jurământul lui în Porvoo, că Finlanda cucerită în cel de-al treilea Război Rus-Suedez, că aparține pentru totdeauna Rusiei.
-1821 – În momentul începerii mişcării Eteriei, domnul Moldovei, Mihai Şuţu, a anunţat hotărârea sa de a se retrage temporar din Moldova, lăsând o caimacamie care să se ocupe de treburile curente şi mai ales să asigure Poarta otomană de supunerea Moldovei.
-1830 – Acum 190 de ani, în perioada 29 martie – 8 octombrie, s-au desfăşurat lucrările Comisiei de delimitare a graniţei pe Dunăre (pe talvegul fluviului) între Poartă şi Principatele Române (conform Tratatului de la Adrianopol). Comisia era formată din delegaţii Moldovei, Ţării Româneşti, Rusiei şi Imperiului Otoman. Fostele raiale Brăila, Giurgiu, Turnu, împreună cu 30 de insule din Dunăre au fost efectiv reanexate Ţării Româneşti. Lacul Brateş a revenit Moldovei.
-1848 – Cu 172 de ani în urmă domnitorul Moldovei, Mihail Sturdza, refuza să accepte din cele 35 de puncte ale Petiţiei-program (din 27.III.1848) pe cele referitoare la dizolvarea Adunării Obşteşti şi înfiinţarea Gărzii cetăţeneşti. În seara aceleiaşi zile, domnitorul înăbuşea mişcarea revoluţionară cu forţa armată, operând numeroase arestări.
-1871 – Se împlinesc 149 de ani de la inaugurarea sălii de concerte „Royal Albert Hall” din Londra. Pe 29 martie 1871, la Londra, era inaugurată de Regina Victoria celebra sală Royal Albert Hall (Sala Regală Albert). În timpul concertului, care a urmat ceremoniei de deschidere, s-au constatat o serie de probleme cu privire la acustica sălii, care, până în -1869, au fost rezolvate. Ideea acestui proiect i-a aparţinut soţului Reginei Victoria, Prinţul Albert. După moartea lui, a fost aprobat proiectul, sala devenind astfel o parte a unui memorial dedicat prinţului. Construcţia a început în 1867, iar sala a fost proiectată de Captain Francis Fowke şi Major-General Henry Y. D. Scott. Este una dintre cele mai importante clădiri din Marea Britanie. În fiecare an, sunt organizate aproximativ 350 de evenimente, de la concerte de muzică clasică la concerte rock sau pop.
-1873 – S-a constituit sub preşedinţia generalului Traian Doda reprezentanţa regimentară din Caransebeş, care a pregătit constituirea Comunităţii de Avere a fostului Regiment de Graniţă Numărul 13 româno-bănăţean. Traian Doda a fost primul preşedinte al Comunităţii de Avere.
-1879 – Acum 141 de ani, printr-un înalt decret, Societatea Academică Română era declarată institut naţional cu denumirea Academia Română, având „de scop cultura limbei şi istoriei naţionale, a literelor, a ştiinţelor şi frumoaselor arte”, „persoană morală şi independentă în lucrările sale de orice natură”.
-1881 – Se împlinesc 139 de ani de la premiera, la Teatrul Naţional din Bucureşti, a piesei „Sânziana şi Pepelea”, „feerie naţională” de Vasile Alecsandri.
1886: Brevetarea băuturii Coca-Cola.
1912 – Exploratorul englez Robert Falcon Scott a murit. A condus două expediţii în Antarctica. După cucerirea Polului Sud în ianuarie 1912, pe drumul de întoarcere, Scott şi cei patru însoţitori ai săi, au murit de foame şi de frig (n. 6.06.1868).
-1926 – Se împlinesc 94 de ani de la înfiinţarea, la Bucureşti, a Institutului de Studii Bizantine, cu scopul de a contribui la dezvoltarea cercetărilor privind istoria civilizaţiei bizantine şi a influenţei ei asupra istoriei României.
-1940 – Comisarul poporului la Externe, Viaceslav Molotov, a ţinut în Sovietul Suprem al URSS un discurs asupra raporturilor cu România. Afirmind ca URSS nu are cu Romania un pact de neagresiune (ceea ce era cu totul neadevarat, intrucit tratatele de la Londra nu fusesera denuntate), spunea ca „aceasta se explica prin existenta unei chestiuni litigioase, aceea a Basarabiei, a carei anexare de catre Romania nu a fost niciodata recunoscuta de URSS”.
-1945 – Ministrul de Justiţie, Lucreţiu Pătrăşcanu, a semnat decretul-lege pentru ”purificarea administraţiei publice”, promulgat de rege în aceeaşi zi.
-1964 – Romania si Argentina ridica la nivel de ambasada legatiile.
1967 – Franţa lansează submarinul nuclear „Redoutable”.
-1972 – S-a semnat Convenţia cu privire la răspunderea internaţională pentru daunele cauzate de obiecte lansate în spaţiul extra-atmosferic (adoptată la 29 noiembrie 1971 la a XXVI-a sesiune a Adunării Generale a ONU).
-1973 – Războiul din Vietnam: ultimii soldaţi americani părăsesc sudul Vietnamului.
-1974 – În urmă cu 46 de ani Mariner 10, navetă americană de explorare, fără echipaj uman, devine prima naveta spaţială care a vizitat planeta Mercur, trimiţând peste 2.000 de imagini pe Pământ. Mariner 10 a fost o sondă spaţială robotică lansată de NASA pe 3 noiembrie 1973, pentru a zbura către planetele Mercur şi Venus. Ea a fost lansată la aproximativ 2 ani după Mariner 9 şi a fost ultima navă din programul Mariner (Mariner 11 şi 12 au fost relocate programului Voyager şi au fost desemnate ca Voyager 1 şi Voyager 2). Obiectivele misiunii au fost măsurarea mediului planetei Mercur, atmosfera, suprafaţa şi caracteristicile telurice, şi realizarea unor investigaţii similare asupra planetei Venus.
-1981 – A avut loc prima ediție a Maratonului de la Londra.
-1988 – Cu 32 de ani în urmă, la cea de-a 31-a ediţie a Festivalului filmului de autor de la San Remo (Italia), actorul Victor Rebengiuc a fost distins cu Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină pentru rolul din „Moromeţii” (ecranizare după romanul omonim al lui Marin Preda, în regia lui Stere Gulea).
-2004 – Acum 16 ani România a devenit membru cu drepturi depline al Alianţei Nord-Atlantice (alături de alte şase state foste comuniste – Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia), în cadrul unei ceremonii oficiale care a avut loc la Washington, în prezenţa preşedintelui SUA, George W. Bush, a secretarului de stat american, Colin Powell, a secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, şi a premierilor celor şapte state. Acest lucru s-a petrecut după ce decizia summit-ului de la Praga (din 21-22.XI.2002, de invitare oficială de a adera la NATO a celor şapte state) a fost ratificată de Parlamentele tuturor statelor aliate. Ceremonia din 29 martie, de la Washington, de semnare a documentelor de aderare, a fost continuată la data de 2 aprilie, la Bruxelles, şi a constat în arborarea, la sediul NATO, a drapelelor celor noi şapte membri. În prezent numărul ţărilor membre ale Alianţei (fondate în 1949) se ridică la 28.
-2004 – Şi tot acum 16 ani, Irlanda a devenit prima ţară membră a Uniunii Europene care interzicea fumatul în spaţiile publice.
-2015 – Echipa feminină a României, a devenit vicecampioană europeană la tenis de masă.

Nașteri…
1727 – S-a născut Jean Georges Navarre, coregraf si novator în arta dansului (d. 1810).
1790 – S-a născut John Tyler, cel de-al 10-lea presedinte al SUA (1841-1845) (m.18.01.1862).
1815, 29.III / 13.IV – S-a născut, la Bucureşti, Costache Caragiali, actor, regizor şi dramaturg; a contribuit la organizarea mişcării teatrale româneşti la Botoşani, Iaşi, Craiova şi Bucureşti; a fost primul director al Teatrului cel Mare din Capitală (1852) (m. 13 februarie 1877, Bucureşti).
1857 – S-a născut actorul Grigore Manolescu (m. 1892).
1873 – S-a născut Tullio Levi-Civita, matematician italian (d. 29.12.1941)
1878 – S-a născut, la Bârlad, Elena Farago (pseudonimul Elenei Paximade), poetă şi publicistă română care a compus poezie pentru copii (m. 4 ianuarie 1954, Craiova).
1885 – S-a născut Dezső Kosztolányi, scriitor ungur considerat unul dintre înnoitorii limbajului liric maghiar (m. 1936).
1889 – S-a născut Warner Baxter, actor american (d. 07.05.1951).
1895 – S-a născut scriitorul şi eseistul Ernst Jünger, considerat una dintre cele mai complexe şi contradictorii figuri ale literaturii germane a secolului XX (m. 17.02.1998).
1899 – S-a născut Lavrenti Beria, şeful NKVD-ului, serviciul de represiuni politice din vremea lui Stalin (d. 23.12.1953).
1901 – S-a născut Smarand M.Vizirescu, scriitor (m. 08.09.1981).
1902 – S-a născut Marcel Aymé, prozator, dramaturg şi eseist francez (d. 14.10.1967).
1902: S-a născut dirijorul italian Mario Rossi (m. 1992).
1902: S-a născut Sir William Walton, compozitor englez (m. 1983).
1908 – S-a născut, la Caracal, poetul Virgil Carianopol. Opera sa include versuri avangardiste (Un ocean, o frunte în exil), lirică neoclasică, tradiţionalistă (Flori de spini, Elegii şi elegii) şi care exaltă sentimentul naţional (Ştergar Românesc), precum şi memorialistică (Scriitori care au devenit amintiri). S-a stins din viaţă în data de 6 aprilie 1984 şi a fost înmormântat în Bucureşti, la cimitirul Bellu.
1909 – S-a născut Florian Onitza, astrolog român din diasporă (SUA) (d. 10.10.1994)
1912 – S-a născut Caius Iacob, matematician şi fizician (contribuţii în mecanica fluidelor, mecanica generală, dinamica gazelor, analiza matematică; precursor al aerodinamicii transonice şi al aproximării hidrografice); om politic ţărănist (senator PNŢCD de Bihor în perioada iunie 1990 – februarie 1992); membru titular al Academiei Române din 1963 (m. 06.02.1992).
1916 – S-a născut Vladimir Tamburu, scriitor.
1918 – S-a născut Pearl Bailey, actrita si cantareata americana (d. 17.08.1990).
1922 – S-a născut, la Vulcănești, Basarabia, Gheorghe Gheorghiu, scriitor și traducător român din Basarabia.
1926: S-a născut jurnalistul Max Bănuş; şi-a început cariera jurnalistică la „Sportul românesc”; a fost arestat în 1958 şi condamnat la opt ani de închisoare pentru criticile aduse regimului comunist; eliberat, după patru ani, la presiunile Occidentului; din 1966 a fost redactor la postul de radio „Europa Liberă” (m. 2008) – 90 de ani.
1927: S-a născut John Robert Vane, biochimist englez, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în anul 1982, împreună cu Sune K. Bergström şi Bengt Ingemar Samuelsson (m. 19.11.2004).
1928 – S-a născut pianista română Martha Joja (m. 1998).
1929 – S-a născut Gina Argintescu-Amza, traducătoare.
1936: S-a născut compozitorul britanic Richard Rodney Bennett; a compus coloanele sonore a numeroase filme de referinţă; nominalizat de trei ori la premiile Oscar (m. 2012) – 80 de ani.
1940 – S-a născut la Pașcani, Iași, Octavian Nemescu, compozitor și muzicolog.
1941 – S-a născut, la București, poeta Constanța Buzea. A fost prima soţie a lui Adrian Păunescu (1961 – 1977) şi a scris peste 20 de volume de poezie (d.31.08.2012 la spitalul Elias din București).
1941 – S-a născut Violeta Andrei, actriţă româncă.
1941 – S-a născut Joseph Taylor (Joseph Hooton Taylor Jr.), fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1993 împreună cu Russell Alan Hulse pentru descoperirea unui nou tip de pulsar, descoperire ce a deschis noi perspective în studiul gravitaţiei.
1942 – S-a născut Eden Kane (Richard Sarstedt), cantaret britanic.
1942 – S-a născut Valer Dellakeza, actor român.
1943 – S-a născut Vangelis (Evangelos Odysseas Papathanassiou), compozitor grec; unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai muzicii electronice şi new-age.
1943 – S-a născut John Major, om politic britanic, prim ministru al Marii Britanii (1990-1997).
1943 – S-a născut la Oravița, Caraș Severin, Nistor Coita, pictor, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
1944 – S-a născut Mike Shepstone, baterist si compozitor american (I Rokes).
1946: S-a născut Robert James “Bob” Shiller, economist şi profesor american; laureat la Premiului Nobel pentru Economie în anul 2013, împreună cu profesorii americani Eugene Fama şi Lars Peter Hansen, pentru lucrări în domeniul analizei preţurilor pe pieţele financiare .
1947 – S-a născut Viorel Sergovici, operator si regizor TV (“Domnisoara Cristina”) (d. 27.07.2012).
1948 – S-a născut, în Făget, județul Timiș, Ion Căliman, folclorist și publicist.
1949: S-a născut compozitorul Călin Ioachimescu.
1953 – S-a născut Cristina Maria Simu, pictor, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
1954 – S-a născut la Stănița, Neamț, ÎPS Ioachim (numele de mirean: Ilie Giosanu), arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, din 4.I.2015.
1954 – S-a născut Relu Bitulescu, artist decorator, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
1960 – S-a născut Oprea Pioară, pictor, specializat în artă bizantină.
1961 – S-a născut Adelina Patrichi, orientalist la Editura Taj.
1961- S-a născut Florin Segărceanu, jucător și antrenor român de tenis
1962 – S-a născut Dan Bitman, cântăreţ, compozitor, prezentator TV şi actor, solist vocal al trupelor de muzică rock Iris și Holograf.
1965 – S-a născut, in orasul Bals, judetul Olt, Eugen Ilina, pictor român Eugen Ilina s-a nascut la 29 martie 1965. A absolvit Scoala Militara de Maistri de Marina “Amiral Ion Murgescu” în anul 1986. Studii de pictura cu Eugen Bratfanov. Din 1998 este membru al Uniunii Artistilor Plastici din București.

Decese…
1058 – A murit Papa Ștefan al IX-lea (n. c. 1020).
1368 – A murit Împăratul Go-Murakamial Japoniei (n. 1328)
1772 – A murit Emanuel Swedenborg, filosof şi om de ştiinţă suedez (n.29.01.1688).
1792 – A murit Regele Gustav al III-lea al Suediei (n. 24.01.1746)
1794 – A murit Marie-Jean-Antoine-Nicolas de Caritat, marchiz de Condorcet, politolog, pedagog, matematician, economist şi om politic francez (n. 1743).
1870: A murit Paul-Émile Botta, consul şi arheolog francez, a cărui descoperire monumentală a Palatului regelui asirian Sargon al II-lea la Dur-Şarrukin (astăzi, Khorsabad, în Irak), în anul 1843, a deschis drumul descoperirilor arheologice la scară largă din Mesopotamia antică (n. 06.12.1802, în Italia)
1891 – A murit, la Paris, pictorul impresionist francez Georges Seurat (n.02.12.1859, la Paris).
1892 – A murit William Bowman, chirurg, histolog englez (n. 20.07.1816)
1912 – A murit pictorul şi ilustratorul olandez John Gerrard Keulemans.
1912 – A murit Robert Falcon Scott, explorator polar britanic; a condus o primă expediţie în Antarctica între anii 1901 şi 1904 (când a descoperit „Ţara Regelui Eduard al VII-lea”); în 1910 a pornit într-o a doua expediţie spre Polul Sud, pe care-l atinge la 18.I.1912 , fiind însă precedat de norvegianul Roald Amundsen (ajuns aici la 14.XII.1911); Scott şi cei patru însoţitori ai săi vor muri pe drumul de întoarcere (n. 06.06.1868).
1933 – S-a sinucis Dumitru (Sică) Ştefan Popescu, general de divizie al Armatei Române, unul din personajele implicate în Afacerea Skoda (n. 8 noiembrie 1874, în satul Colibaşi, judeţul Romanaţi).
1937 – A murit Karol Szymanowski, pianist, profesor şi critic muzical, cel mai cunoscut compozitor polonez de la începutul secolului al XX-lea (n. 1882).
1938 – A murit Constantin Isopescu-Grecul, jurist român, politician implicat activ în lupta pentru făurirea statului naţional unitar român (1918) (n.02.02.1871).
1963 – A murit, la București, Traian Săvulescu, biolog român, fondator al Școlii românești de fitopatologie, iniţiatorul şi conducătorul colectivului care a întocmit monumentala lucrare „Flora R. S. România”; primul care a făcut cunoscută în țara noastră flora Arabiei și Palestinei; membru titular al Academiei Române din 1936, preşedinte al acestui for (1948-1959) (n. 02.02.1889, la Râmnicu Sărat).
1966 – A murit compozitorul român Iosif Paschill, pianist, organist, dirijor de cor și pedagog; unul din fondatorii muzicii de orgă în România (n. 1877).
1971 – A murit, la București, Perpessicius (pseudonimul lui Dimitrie S. Panaitescu), poet, critic si istoric literar, autor al monumentalei editii critice din opera lui Mihai Eminescu, membru al Academiei Romane din 1955 (n.21.10.1891, la Brăila).
1977 – A murit Peter FOLDES, producător francez de filme de animaţie (n.22.08.1924).
1982 – A murit Carl Orff, compozitor, dirijor, muzicolog şi pedagog german (n. 1895).
1996 – A murit Mircea Herivan, eseist, scriitor şi publicist (n.20.10.1930).
2009 – A murit Maurice Jarre, compozitor şi dirijor francez. A compus muzică de film şi a câştigat trei premii Oscar; tatăl muzicianului Jean-Michel Jarre (n. 13.09.1924).
2011 – A murit muzicianul de jazz Alin Constanţiu, considerat “regele swing-ului la clarinet” (n. 1939).
2012 – A murit Petru Umanschi, muzicolog, istoriograf de muzică pop-rock, critic muzical, realizator de emisiuni de radio şi televiziune, instrumentist-percuţie, profesor de desen (n. 1940).
2013 – A murit Bujor Măcrin, actor şi regizor al Teatrului “Maria Filotti” din Brăila (n. 1942).
2016: A murit actriţa şi cântăreaţa americană Patty Duke (numele real: Anna Pearce) (n. 1946).
2017: A murit Alexei Abrikosov, fizician şi profesor rus; Premiul Nobel pentru Fizică în anul 2003, împreună cu Vitali Ghinzburg şi Anthony Leggett pentru contribuţiile de pionierat în domeniul teoriei superconductorilor şi superfluidelor (n. 1928).

Calendar creștin-ortodox…

Sfântul Mucenic Marcu, Episcopul Aretuselor și Chiril diaconul. Sf. Mc. Iona și Varahisie.

Surse: http://www.stirilazi.ro. http://www.radioiasi…./http://ro.wikipedia.org/,http://www.calendarul-zilei…http://radioconstanta.ro… și http://www.rador.ro/…

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 29 martie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 29 martie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

3 martie – CALENDARUL ZILEI…

1075 - Este emis „Dictatus Papae” de către papa Grigore al VII-lea prin care se proclamă autoritatea universală a...

2 martie – CALENDARUL ZILEI…

1716: Acum 305  ani apărea „Descriptio Moldaviae“, operă a domnitorului cărturar Dimitrie Cantemir (n. 1673 – m. 1723). La 11 iunie 1714, fostul domnitor...

1 martie – CALENDARUL ZILEI…

86 î.H.: Generalul roman Lucius Cornelius Sulla a luat cu asalt si a jefuit Atena. Ca urmare, Grecia a trecut sub controlul Romei. 1562: Acum...

28 februarie – CALENDARUL ZILEI…

1785: Horea și Cloșca, conducătorii răscoalei țărănești din Transilvania de la 1784, au fost executați prin tragere pe roată. Crișan se spânzurase în închisoare,...

27 februarie – CALENDARUL ZILEI…

1470: Ștefan cel Mare atacă și incendiază orașul Brăila în încercarea sa de a scoate de sub influența otomană Țara Românească și de a-l...
- Advertisement -corhaz1 - 29 martie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 29 martie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments