13.9 C
București
vineri, octombrie 23, 2020

29 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

22 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

362 - Templul lui Apollo din Daphne este distrus de un foc misterios. 794 - Împăratul Kammu a mutat capitala...

”Led Zeppelin II”…

22 octombrie 1969 a fost lansat  la casa de discuri Atlantic Records''Led Zeppelin II'', al doilea album de studio...

20 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

1595 - Bătălia de la Giurgiu – artileria toscană dărâmă o parte din zidul fortăreței otomane, așa încât aliații...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 29 octombrie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

„Ziua Internaţională a Internetului”, este sărbătorită în fiecare an pe 29 octombrie. Celebrată pentru prima dată în 1999, cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a lansării acestui “instrument” de comunicare (la 29.X.1969 un grup de cercetători americani în domeniul computerelor reuşea să transmită un mesaj de pe un ordinator pe altul) (Jurnalul Naţional 29.X.2003). Notă: România a intrat în era internetului în 1999, domeniul „.ro” fiind pentru prima dată alocat unui computer din cadrul ICI – Institutul pentru Cercetări în Informatică.
„Ziua Mondială a Psoriazisului”, concepută în anul 2004 de Federaţia Internaţională a Asociaţiilor pentru Psoriazis, această zi reuneşte anual eforturile asociaţiilor de profil de a semnala tuturor importanţa acestei afecţiuni, severitatea ei, impactul medical, economic şi social şi, implicit, de a îmbunătăţi înţelegerea acestei boli de către forurile sanitare autorizate, pacienţi şi comunitatea medicală. La nivel mondial, peste 125 milioane de persoane suferă de psoriazis/artrită psoriazică. Psoriazisul reprezintă o afecţiune cronică severă, inflamatorie şi proliferativă, determinată genetic. Cauzele nu sunt pe deplin elucidate, dar se cunosc o serie de factori declanşatori implicaţi precum: stresul (stările conflictuale, depresia), traumatismele, factori ambientali, infecţiile, anumite medicamente.
„Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral” („World Stroke Day”); pe 29 octombrie 2010, Organizaţia Mondială de Stroke (WSO) şi membrii din întreaga lume au lansat campania „1 din 6” (în lume 1 din 6 oameni va suferi un stroke pe parcursul vieţii); potrivit unei informări a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, accidentul vascular cerebral este o boală care afectează anual peste 15 milioane de oameni în întreaga lume şi răpeşte câte o viaţă la fiecare 6 secunde.
– „Ziua Naţională a Republicii Turcia” – Turcia se proclamă republică la 29 octombrie 1923; Mustafa Kemal Atatürk (1881-1938) devine primul preşedinte al Republicii Turcia.

Evenimente…
312 – Împăratul Constantin cel Mare (Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, n. 27 februarie 272 – d. 22 mai 337), intră în Roma în ovațiile poporului, după victoria sa la Podul Milvian. Adversarul său, împăratul Maxențiu, a fugit și încercând să traverseze râul Tibru, a căzut în apă și sa înecat. Trupul său a fost pescuit din Tibru în ziua următoare și a fost purtat prin Roma.
437 – Împăratul Valentinian al III-lea al Imperiului Roman de Apus, se căsătorește cu Licinia Eudoxia, fiica vărului său Teodosie al II-lea, împăratul roman de la Constantinopol.
969 – În timpul împăratului Nicefor al II-lea Focas, trupele bizantine conduse de generalii Petru Phokas și Mihail Bourtzes, cuceresc cetatea Antiohia, azi Antakya în Turcia, important centru religios crestin din Asia Mica, aflat sub stăpânire musulmană.
1497 – A avut loc lupta de la Lențeşti: o mică oaste de moldoveni, de circa 3.000 de călăreți, condusă de vornicul Boldur, a biruit o grupare de cavalerie mazoviană compusă din circa 600 de lăncieri, sosită în ajutorul oștilor regale polone; în consecinţă, Ioan Albert, regele Poloniei, a fost silit să încheie un tratat de pace cu Ştefan cel Mare.
1618 – În Anglia aventurierul, navigatorul, scriitorul, curteanul și politicianul englez Sir Walter Raleigh a fost condamnat la moarte de regele Angliei Iacob I care l-a acuzat ca ar fi participat la un complot impotriva sa. Raleigh a descoperit Virginia si a incercat sa o colonizeze si a condus mai multe expediții de jaf împotriva coloniilor spaniole în căutarea legendarului El Dorado.
1675 – Savantul german Leibniz (Gottfried Wilhelm Freiherr von Leibniz) a folosit pentru prima dată în istorie semnul „∫„ pentru integrală.
1688 – Acum 331 de ani urca în scaunul Ţării Româneşti a lui Constantin Brâncoveanu (1688 – 1714), (după moartea lui Şerban Cantacuzino). Timp de un sfert de veac el a reuşit, pe plan extern, să menţină o poziţie de echilibru a ţării între Imperiul Otoman, Rusia şi Imperiul Habsburgic. Domnia sa s-a caracterizat printr-o deosebită înflorire a culturii şi artei: s-au zidit biserici şi mănăstiri, creându-se şi dezvoltându-se aşa-numitul „stil brâncovenesc”, s-au deschis şcoli de toate gradele, s-au tipărit cărţi în diferite limbi, au fost sprijiniţi şi încurajaţi oamenii de carte, s-au acordat ajutoare materiale multor aşezăminte bisericeşti ortodoxe căzute sub dominaţie otomană. A fost ucis de turci, la 15/26 august 1714, la Constantinopol (împreună cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ştefan, Radu, Matei, şi cu sfetnicul Ianache). Biserica Ortodoxă Română i-a canonizat pe Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi, Sfinţii Martiri Brâncoveni fiind prăznuiţi la 16 august.
1787 – A avut loc, la Praga, premiera operei ”Don Giovanni”, de W.A. Mozart. Acţiunea se petrece în Spania, în Evul Mediu.
1814 – Acum 205 ani era lansat, la New York, „USS Fulton”, primul vas de război cu aburi, proiectat de Robert Fulton.
1863 – Cu 156 de ani în urmă era creat Comitetul Internaţional de Ajutor al Răniţilor, precursor al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii de astăzi. În perioada 26-29 octombrie 1863, s-a desfăşurat la Geneva, din iniţiativa omului de afaceri elveţian Henry Dunant (1828 – 1910), o conferinţă internaţională, cu scopul de a dezvolta măsurile pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale de pe câmpurile de luptă, printre rezoluţiile finale ale conferinţei adoptate la 29 octombrie 1863, numărându-se şi fondarea Comitetului mai sus menţionat, cu sediul la Geneva, instituţie umanitară independentă care a pus bazele Mişcării de Cruce Roşie. Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a fost răsplătit cu Premiul Nobel pentru Pace în anii 1917, 1944 şi 1963.
1901 – Anarhistul american Leon Czolgosz, asasinul preşedintelui Statelor Unite William McKinley, este executat prin electrocutare.
1918 – Comitetul Executiv al Partidului Naţional Român, întrunit la Oradea, a adoptat în unanimitate o declaraţie redactată de Vasile Goldiş privind hotărârea naţiunii române din Transilvania, de a se aşeza printre naţiunile libere.
1918 – A avut loc semnarea Armistiţiului de la Compiegne între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia ostilităţile au încetat pe toate fronturile. Germania a recunoscut, între altele, caducitatea Tratatului de pace de la Bucureşti, fiind obligată, în acelasi timp, să retragă armata din România.
1923 – Postul de radio Berliner Funkstunde a transmis pentru prima dată un concert radiodifuzat, care s–a bucurat de o primire favorabilă din partea tuturor păturilor populaţiei şi a marcat primii paşi ai mass–media. Posibilităţi tehnice erau de mai multă vreme, dar interdicţia aplicată în Germania, după încheierea războiului, persoanelor particulare de a deţine receptoare radio făcea imposibilă utilizarea radioului pe scară largă.
1923 – Turcia a devenit republica dupa dizolvarea Imperiului Otoman.
1924 – Oraşul Urga îşi schimbă denumirea în Ulan Bator şi e desemnat capitala Mongoliei.
1928 – „Graf Zeppelin” este primul dirijabil care a traversat Atlanticul, de la New York la Berlin.
1944 – Începe „Operațiunea Budapesta” la care participă Fronturile 2 și 3 ucrainene și trupele române.
1945 –  După obţinerea patentului, la New York se pun în vânzare tocurile cu pastă numite azi pixuri.
29.X-11.XI.1947 – Are loc, la Bucureşti, procesul înscenat conducătorilor Partidului Naţional Ţărănesc – Iuliu Maniu, Ion Mihalache şi principalilor lor colaboratori, arestaţi în vara aceluiaşi an, odată cu înscenarea de la Tămădău (din 14 iulie), care a constituit pretextul dizolvării PNŢ (la 29 iulie); Iuliu Maniu, în vârstă de 75 de ani, a fost condamnat la muncă silnică pe viaţă, comutată la temniţă grea pe viaţă, iar Ion Mihalache, la temniţă grea pe viaţă (deţinut izolat într-o celulă până la sfârşitul vieţii).
1956 – Se împlinesc 63 de ani de când Israelul, alături de Franţa şi Marea Britanie, a declanşat războiul (eşuat) împotriva Egiptului. Motivul – naţionalizarea Canalului de Suez (la 26 iulie acelaşi an) de către Egipt (conflictul a durat până la 26 noiembrie 1956).
1957 – Primul-ministru al Israelului David Ben Gurion şi cinci dintre miniştrii guvernului israelian, sunt răniţi de explozia unei grenade de mână în Knesset, parlamentul țării.
1958 – F. Mason Sones Jr, medic cardiolog la Clinica din Cleveland, realizează prima angiogramă coronariană.
1960 – Boxerul Cassius Clay (ulterior cunoscut sub numele de Muhammad Ali) a castigat prima sa lupta in ring ca profesionist.
1961 – Siria iese din Republica Arabă Unită.
1962 – Blocada navala contra Cubei este ridicata, la cererea Secretarului general al Natiunilor Unite, U Thant. Americanii si rusii se intorc la bazele lor.
1964 – Fostele colonii britanice Tanganyika si Zanzibar adopta numele de Republica Unită Tanzania.
1964 – Diamantul „Steaua Indiei”, una dintre cele mai faimoase pietre pretioase din lume – apreciata pentru dimensiunile ei (565 de carate), precum si alte giuvaieruri au fost furate dintr-un muzeul din New York.
1964 – S-a înființat Comisia Națională a României pentru UNESCO.
1967 – S-a inaugurat Stadionul Central din Craiova, cu ocazia meciului internaţional de fotbal dintre echipele României şi Poloniei
1969 – Cu 50 de ani în urmă la această dată, era stabilită prima legătură între două computere aflate la distanță unul de altul, prin ARPAnet (Advanced Research Projects Agency Net), predecesorul Internetului. Transmiterea trunchiată a „călătorit” cu aproximativ 400 km (643 kilometri) între Universitatea din California, Los Angeles, şi Institutul de cercetare Stanford. ARPAnet-ul era o rețea între mai multe computere din unele instituții americane, ce lucrau pentru ARPA, un departament de cercetare din cadrul Pentagonului. Şi mai important, aceasta a fost una dintre primele mari teste ale unei idei radicale pe atunci: conexiunea bilaterală a reţelei între două computere.
1974 – Se deschide sesiunea Marii Adunari Nationale, la care se adopta mai multe legi, intre care Legea retribuirii dupa cantitatea si calitatea muncii, Legea privind sistematizarea teritoriului si localitatilor
1975 – În Spania dictatura de 36 de ani a generalului Franco ia sfârșit.
1993 – La Bruxelles a avut loc un summit extraordinar al statelor membre ale Uniunii Europene, cu ocazia ratificarii totale a Tratatului de la Maastricht.
1996 – Parlamentul ungar a ratificat Acordul romano-ungar asupra extinderii relatiilor militare si asupra intaririi increderii reciproce si securitatii. Documentul, ce constituia o extindere a Acordului OSCE semnat la Viena in 1994, a fost semnat, in iulie 1996, la Arad, de catre ministrul roman al Apararii, Gheorghe Tinca si omologul sau ungar, Gyorgy Keleti.
1998 – Naveta Discovery a revenit la sol avind la bord cea mai varstnica persoana care a zburat in spatiul cosmic, astronautul John Glenn care la acea data avea 77 de ani. Glenn s-a reintors in Cosmos la mai bine de trei decenii dupa ce a fost primul american care a zburat pe orbita Pamantului.
2003 – S–a desfăşurat, la Bucureşti, primul Festival al Filmului Românesc (Gala Filmului Românesc). La cinematografele Patria, Union şi Eforie s–a putut viziona în fiecare zi un film românesc (29.10 – 02.11).
2003 – Acum 16 ani a intrat în vigoare Legea 429/2003 de revizuire a Constituţiei din 1991, odată cu publicarea în Monitorul Oficial al României a Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 3 din 22 octombrie 2003 pentru confirmarea rezultatului referendumului din 18-19 octombrie 2003. Prima Constituţie de după Revoluţia din decembrie 1989 a fost adoptată de Adunarea Constituantă la 21 noiembrie 1991 şi aprobată prin referendumul naţional de la 8 decembrie 1991.

Nașteri…
1463 – S-a născut, la Bologna, Alessandro Achillini (m.1512), anatomist şi fiziolog italian. Unul din primii anatomişti care au practicat disecţia. I se atribuie descrierea urechii interne, a coledocului, a vezicii biliare. A publicat tratatele: Corporis humani anatomia (1516) şi Anatomicae annotationes (1520).
1875 – S-a născut, la Eastwell Park, Anglia, regina Maria (Alexandra Victoria de Saxa-Coburg), nepoată a reginei Victoria a Marii Britanii, dar şi a ţarului Nikolai al II-lea al Rusiei; soţia regelui Ferdinand I al României (1914-1927); încă din timpul campaniei militare din 1913 din Bulgaria, regina Maria s-a implicat activ în acţiunile Crucii Roşii, preocupare devenită şi mai evidentă în timpul războiului de eliberare şi întregire naţională (1916-1919); a depus, pe plan extern, o intensă muncă de susţinere a intereselor şi drepturilor României; a scris literatură memorialistică; membră de onoare a Academiei Române (m. 18.07.1938, la Sinaia). Nota: „Membrii Academiei Române 1866-1999. Dicţionar”, de Dorina Rusu menţionează ca dată a naşterii 3/17 octombrie 1875.
1875 – S-a născut la Chiochiș, județul Bistrița-Năsăud, botanistul Iuliu Prodan; importante contribuţii la cunoaşterea florei Dobrogei, Transilvaniei, Ungariei şi Bosniei-Herţegovina; membru corespondent al Academiei Române din 1955 (m. 27.02.1959 la Cluj).
1880 – S-a născut Abram Fiodorovici Ioffe, considerat „părintele fizicii sovietice”, academician, de origine din Ucraina (m. 1960).
1880 – S-a născut Augustin Bena, compozitor, dirijor şi profesor (m. 1962).
1880 – S-a născut Jean Alexandru Steriadi, pictor şi grafician român (m. 23.11.1956).
1882 – S-a născut prozatorul şi dramaturgul francez Jean GIRAUDOUX (m.31.01.1944). A publicat romane poetice (Simon pateticul, 1918; Suzana şi Pacificul, 1921; Juliette în ţara bărbaţilor, 1924; Lupta cu îngerul, 1934 etc.). Opera dramatică este constituită pe teme sociale moderne, capodopera sa fiind piesa Războiul Troiei.
1891 – S-a născut, în Lower East Side, Fanny Brice, cântăreață americancă (d. 29 mai 1951).
1898 – S-a născut compozitorul francez Emmanuel Bondeville (m. 26.11.1987).
1902 – S-a născut la Craiova, actriţa Silvia Dumitrescu-Timică, cunoscută pentru cariera de 75 de ani ca actriţă de teatru, dar şi pentru rolurile din filmele “Bădăranii” – 1960 şi “Scorpia” – 1973 ( m. 1 august 1999).
1905 – S-a născut la Oltenița, botanista Alice Săvulescu; cercetări în domeniile microbiologiei şi patologiei vegetale; membru titular al Academiei Române din 1963 (m. 01.02.1970 la București).
1910 – S-a născut Sir Alfred Jules Ayer, filosof britanic; a dezvoltat, în scrierile sale, trăsăturile fundamentale ale pozitivismului (m. 1989).
1914 – S-a născut Preafericitul Părinte Maxim (numele la naștere: Marin Naidenov Minkov), fost patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare, mitropolit al Sofiei (4 iulie 1971 – 6 noiembrie 2012) (m. 2012).
1916 – S-a născut în Manhattan, fotograful american Slim Aarons (m. 29.05.2006).
1918 – S-a născut, în Brașov, Ştefan Baciu, poet, eseist, ziarist, critic de artă român din diaspora (după peregrinările în Europa şi America Latină s-a stabilit în Hawaii la în Honolulu) (m. 06.01.1993, la în Honolulu).
1920 – S-a născut Baruj Benacerraf, medic american de origine venezueleană, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în anul 1980, împreună cu Jean Dausset și George D. Snell (m. 2011).
1923 – S-a născut, în Pianu de Jos, Alba, George Savu, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România – filiala Cluj-Napoca.
1924 – S-a născut medicul şi profesorul Ioan D. Haulică; majoritatea cercetărilor sale, cuprinse în peste 250 de lucrări, se referă la sistemul nervos vegetativ; membru titular al Academiei Române din 1994 (m. 2010).
1924 – S-a născut Zbigniew Herbert, poet, eseist şi dramaturg polonez (m. 1998).
1926 – S-a născut tenorul canadian Jon Vickers (m. 2015).
1930 – S-a născut la Bacău, Radu COSAŞU (pseudonimul lui Oscar Rohrlich), prozator, scenarist şi publicist, autorul a 3000 de articole publicate în reviste literare din ţară şi străinătate, precum şi a 15 cărţi de proză, dintre care menţionăm: „Logica”, „Poveşti pentru a–mi îmblânzi iubita”, „August pe un bloc de gheaţă”.
1930 – S-a născut Omara Portuondo, cântăreaţă cubaneză supranumită „Edith Piaf a Cubei” („Flor de amor”).
1930 – S-a născut, în Lumbrales, Spania, Basilio Martín Patino, regizor de film, producător, scenarist și profesor spaniol (d. 13 august 2017, la Madrid).
1935 – S-a născut fizicianul german Walter Greiner, specialist în fizică nucleară; studii privind prezicerea/semnalarea unor noi moduri de dezintegrare radioactivă naturală a nucleelor grele; a jucat un rol de seamă în cooperarea ştiinţifică germano-română; membru de onoare străin al Academiei Române din 1992.
1936 – S-a născut Miron Kiropol, poet şi pictor român stabilit în Franţa din 1968; autor al antologiei „Poeți francezi din secolul al XV-lea”.
1938 – S-a născut la Monrovia, Ellen Johnson Sirleaf, om politic liberian, care, din 2006, este preşedintele ţării; laureată a Premiului Nobel pentru Pace pe anul 2011, pentru „lupta nonviolentă pentru siguranţa femeilor şi pentru dreptul femeilor de a participa deplin la făurirea păcii”.
1942 – S-a născut sculptorul francez de origine română Doru COVRIG (stabilit în Franţa din 1982).
1945 – S-a născut, la New York, Melba Moore, cântăreață și actriță americană.
1946 – S-a născut, în Bethnal Green, Peter Green, pe numele adevărat Peter Allen Greenbaum, chitarist și cântăreț englez și fondatorul formației ”Fleetwood Mac”.
1947 – S-a născut, in New York, actorul american Richard Dreyfuss. Premiul Oscar pentru cel mai bun actor principal in filmul ”Adio, dar rămân cu tine!”.
1947 – S-a născut artistul plastic Alexandru CHIRA; a realizat ansamblul monumental “De-semne spre cer, pentru ploaie şi curcubeu”, de la Tăuşeni, judeţul Cluj, considerat de critica de specialitate ca fiind cea mai importantă lucrare contemporană de această factură din România (m.11.VII.2011).
1948 – S-a născut, în Birmingham, Alabama, Kate Jackson, actriță americană.
1950 – S-a născut la Bistrița, jud. Bistrița-Năsăud, Dorel Cosma, scriitor.
1950 – S-a născut la București, Cristian Pepino, regizor de teatru de animație, actriţă şi scenografă la Teatrul Ţăndărică din București (d. 22 iulie 2013, în Bucureşti).
1950 – S-a născut Viorel Padina pseudonimul lui Viorel Abălaru, poet și publicist.
1952 – S-a născut Carmen Badea, artist decorator (tapiserie).
1954 – S-a născut la București, Miruna Runcan, scriitor și critic de teatru, profesor titular la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universității Babeș Bolyai din 2004.
1961 – S-a născut Dan Perjovschi, grafician, ilustrator, scriitor.
1961 – S-a născut la Tismana, jud. Gorj, Maria Corlan Mischie, interpretă de muzică populară gorjenească și instructor de datini şi obiceiuri populare la secţie externă din Tismana a Şcolii Populare de Artă Gorj.
1961 – S-a născut, în Gary, Indiana, Randy Jackson, muzician american.
1965 – S-a născut Mona Roşoga, interpretă de muzică uşoară.
1968 – S-a născut, la Sichevița, CS, Bebe Radu Dragomir, interpret de muzică populară bănățeană.
1969 – S-a născut în comuna Pechea din județul Galați, Sanda Panait, poet.
1971 – S-a născut Bogdan Talașman, actor român de teatru și film.
1971 – S-a născut, în Winona, Michigan, actriţă americană Winona Ryder („Vârsta inocenței” – Globul de Aur, 1993, „Dracula”).
1981 – S-a născut la Suceava, Maria Știrbu, interpretă de muzică populară moldovenească.
1983 – S-a născut Georgiana Elisabeta Vlad, pictor, grafician.

Decese…
1268 – Este decapitat la Neapole, Conradin sau Conrad de Hohenstaufen, rege al Siciliei și Ierusalimului, sub numele de Conrad al II-lea ( n. pe 25 martie 1252). Este ultimul reprezentant legitim al Casei de Hohenstaufen și a fost executat la ordinul lui Charles d’Anjou, din dinastia Angevina, care devine rege al Neapolelui și Siciliei.
1727 – A murit Ioan Giurgiu PATACHI, episcop, între anii 1723 şi 1727, al Episcopiei Române Unite de Făgăraş (n.1682).
1783 – A murit Jean le Rond d’Alembert, filosof iluminist francez şi matematician (unele dintre teoremele sale şi-au găsit aplicaţii imediate în astronomie şi fizică); coeditor, împreună cu Denis Diderot, al „Enciclopediei franceze”. A publicat lucrări filozofice (Elemente de filozofie). A formulat teorema fundamentală a algebrei (teorema lui D’Alembert). A elaborat teoria matematică a precesiei echinocţiilor etc. (n. 17.11.1717).
1911 – A încetat din viaţă la Charleston, Joseph Pulitzer, publicist american de origine ungară; în 1883 a cumpărat „The World”, care a devenit unul dintre cele mai importante ziare din New York; fondatorul cunoscutelor premii care-i poartă numele (opt pentru jurnalişti şi cinci pentru scriitori), atribuite din 1917, anual, de fundaţia constituită după moartea sa (n. 10.04.1847, în Macău, Ungaria).
1924 – A murit scriitoarea britanică Frances Eliza Burnett (n. 1849).
1933 – A murit pictorul realist şi ilustratorul american George Benjamin Luks (n. 13.08.1867).
1937 – A trecut în lumea umbrelor Élie Faure (n.1873), istoric de artă şi eseist francez. A elaborat şi publicat valoroase lucrări de sinteză, printre care: Istoria artei; Spiritul formelor.
1949 – A murit Georg Iwanowitsch Gurdjieff, autor, filosof, coregraf şi compozitor greco-armean, stabilit în Franţa (n. 1872)
1957 – A încetat din viaţă Louis B. MAYER, producător american de film, unul dintre fondatorii companiei „Metro Pictures Corp”, care a devenit ulterior „Louis B. Mayer Prod.”, embrionul viitoarei „Metro-Goldwin-Mayer”. Descoperitor de talente actoricesti (Rudolph Valentino, Ramon Novarro, Norma Shearer, Greta Garbo, John Gilbert, Clark Gable, Joan Crawford, Spencer Tracy, Robert Taylor, Hedy Lamarr), considerat drept „inventatorul” starsistemului (n. 4.07.1885).
1959 – A murit medicul chirurg Iacob Iacobovici, unul dintre fondatorii Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca şi întemeietorul şcolii de chirurgie din Transilvania; a introdus în practică operaţia de rezecţie concomitentă a coastei întâi şi a nervului frenic care îi poartă numele – „operaţia Iacobovici” (n. 1879).
1963 – A murit, la Beverly Hills, California, Adolphe MENJOU (n.1890), actor american de teatru şi film. S-a produs cu mari succese în spectacole de music-hall. A debutat pe ecran în 1916, în filmul Misterul plicului albastru. A urmat un şir de pelicule în filme de genuri variate, devenind o vedetă pitorească a cinematografului din epocă.
1969 – A murit pictoriţa Cecilia Cuţescu-Storck; a scris şi memorii; prima femeie profesor universitar în învăţământul de artă din Europa; soţia sculptorului Frederic Storck (n. 14.03.1879).
1971 – A încetat din viaţă, la Uppsala, Arne (Wilhelm Kaurin) TISELIUS (n.1902), biochimist suedez. Laureat al Premiului Nobel pentru chimie în 1948. Membru de onoare al Academiei Române (1965). A efectuat cercetări în domeniul biologiei moleculare şi în special al unor metode analitice de separare a amestecurilor complexe (electroforeză, absorbţie etc.).
1975 – A murit Nicholas (Nicolae) Pillat, diplomat de carieră (aflat la post în Franţa în anii celui de-al Doilea Război Mondial), memorialist, animator cinematografic, stabilit în Franţa imediat după război; frate cu poetul Ion Pillat (n. 1893).
1975 – A murit Tiberiu Popoviciu, matematician, membru al Academiei Române. A organizat Institutul de calcul numeric din Cluj, de numele lui legându-se si începuturile scolii clujene de analiza matematica (n.16.02.1906, la Arad).
1985 – A murit inginerul Aurel A. Avramescu; lucrări în domeniul electromagnetismului, al construcţiei aparatelor electrice şi informaticii documentare; a semnalat perspectivele energiei nucleare cu mult înainte de a se fi realizat prima centrală nuclearo-electrică (1941); membru titular al Academiei Române din 1963 (n. 1903).
1992 – A murit, la Paris, Alexandru Stark, reporter radio şi tv., scenarist şi publicist (n. 06.12.1931).
1996 – A murit Constantin Crişan, critic şi istoric literar (n. 1939).
2000 – A murit artistul decorator Dionisie Popa (n. 19.05.1938).
2003 – A murit tenorul italian Franco Corelli (n. 08.04.1921).
2003 – A murit inginerul Virgil Petrovici, specialist în problemele iluminării pentru film şi televiziune; doctor în istoria şi teoria teatrului şi filmului; a lucrat la TVR (n. 1935).
2006 – A încetat din viaţă, la Iaşi, Petru BOIŞTEANU (n.1947), medic român. Profesor la disciplina Psihiatrie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi (1977-2006), director al Spitalului Universitar Clinic de Psihiatrie „Socola” (1995-2006). A publicat 40 de manuale didactice şi peste 500 de lucrări ştiinţifice, majoritatea în domeniul psihiatriei.
2009 – A murit părintele arhimandrit Teofil Părăian (prenumele la botez: Ioan) de la Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus (judeţul Braşov), unul dintre marii duhovnici români contemporani (n. 1929).
2011 – A murit Robert LAMOUREUX, actor, regizor, scenarist, dramaturg, poet şi compozitor francez; considerat timp de o jumătate de secol „regele comediei franceze” (n.4.I.1920) .
2012 – A murit Valentin Mândâcanu, traducător, publicist şi lingvist din Republica Moldova; rămas în memorie drept unul dintre promotorii limbii române şi autor al eseului „Veşmântul fiinţei noastre”, publicat în 1988, care a impulsionat lupta pentru revenirea la alfabetul latin în Basarabia; participant activ al Mişcării de Eliberare Naţionale din Basarabia (n. 27.07.1930).
2013 – A murit, în Londra, Graham William Stark actor, comediant, regizor și fotograf englez (n. 20.01.1922).

Calendar Creștin-Ortodox…

Sfânta muceniță Anastasia Romana. Sfântul Cuvios Avramie.

Sursa: http://www.radioconstanta.ro/…

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 29 octombrie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 29 octombrie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

22 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

362 - Templul lui Apollo din Daphne este distrus de un foc misterios. 794 - Împăratul Kammu a mutat capitala...

”Led Zeppelin II”…

22 octombrie 1969 a fost lansat  la casa de discuri Atlantic Records''Led Zeppelin II'', al doilea album de studio al trupei hard rock engleze...

20 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

1595 - Bătălia de la Giurgiu – artileria toscană dărâmă o parte din zidul fortăreței otomane, așa încât aliații creștini pătrund învingători în cetate....

19 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

202 î.Hr. - Scipio Africanul, proconsul Republicii Romane, i-a învins pe cartaginezii lui Hannibal în Bătălia de la Zama, punând capăt celui de-al Doilea...

18 octombrie – CALENDARUI ZILEI…

1009 - Califul Al Hakim, dărâmă în întregime Biserica Sfântului Mormânt, din Ierusalim. 1210 - Papa Inocențiu al III-lea îl excomunică pe liderul german Otto...
- Advertisement -corhaz1 - 29 octombrie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 29 octombrie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments