13.9 C
București
miercuri, martie 3, 2021

3 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

3 martie – CALENDARUL ZILEI…

1075 - Este emis „Dictatus Papae” de către papa Grigore al VII-lea prin care se proclamă autoritatea universală a...

2 martie – CALENDARUL ZILEI…

1716: Acum 305  ani apărea „Descriptio Moldaviae“, operă a domnitorului cărturar Dimitrie Cantemir (n. 1673 – m. 1723). La...

1 martie – CALENDARUL ZILEI…

86 î.H.: Generalul roman Lucius Cornelius Sulla a luat cu asalt si a jefuit Atena. Ca urmare, Grecia a...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 3 noiembrie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

1507 – Leonardo da Vinci este angajat să o picteze pe Lisa Gherardini (Mona Lisa).
1591 – Căpitanul portughez Juan Fernandez de Leon fondează orașul Guanare, aflat actualmente pe teritoriul Venezuelei in America de Sud.
1762 – În Franța, după războiul de 7 ani, este semnat „Tratatul de la Fontainebleau” între Spania și Franța, prin care teritoriul nord-american Louisiana, trecea sub stăpânire spaniolă.
1780 – În Buenos Aires sunt imprimate primele documente în tipografia regala: „Real Imprenta de Niños Expósitos”.
1784 – Țăranii iobagi transilvăneni răsculaţi, conduşi de Crişan, atacă Ribiţa şi execută 42 de nobili. Întreg Zarandul este cuprins de răscoală la 5 noiembrie 1784.
1792 – În Mexic se deschid porțile Universității de la Guadalajara în „Noua Galiție” (azi Estado de Jalisco).
1795 – În Franța se constituie „Directoratul”.
1796 – În SUA, John Adams este ales Președinte al SUA.
1800 – A fost înființată Casa Alba, reședința preș0,edintilor SUA, situata în Washington. Cladirea a fost construita dupa planurile arhitectului James Hoban, lucrarile începând în anul 1792.
1834 – În urmă cu 186 de ani era fondat Muzeul Naţional de Istorie Naturală şi Antichităţi din Bucureşti (actualul Muzeu Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”), prin actul 142 semnat de principele Alexandru Ghica. Iniţiativa a aparţinut marelui ban Mihalache Ghica, ministru al „Afacerilor Dinlăuntru” şi fratele principelui domnitor care a fost şi primul donator al muzeului. Adăpostit în clădirea Colegiului „Sf. Sava” şi condus în perioada 1837-1859 de Carol Wallenstein de Wella, austriac de origine croată, profesor de desen la Colegiu, muzeul a avut iniţial un rol didactic. Pe parcursul timpului muzeul a fost găzduit în diferite clădiri, sediul actual fiind proiectat şi construit prin strădania dr. Grigore Antipa, director în perioada 1893-1944.
1838 – În Țara Românească, la Craiova, apare periodicul „Mozaicul”, primul periodic din Oltenia, sub conducere lui Constantin Lecca.
1844 – Cu 176 de ani în urmă la Teatrul Argentina din Roma, avea loc debutul lui Giuseppe Verdi cu „I due Foscari” („Cei doi Foscari”), operă în 3 acte, după un libret de Francesco Maria Piave (bazat pe piesa „The Two Foscari” a Lordului Byron).
1848 – Este revizuită Constituţia olandeză, limitandu-se competenţele monarhiei și întărindu-se competenţele Parlamentului şi ale guvernului.
1860 – Cu 160 de ani în urmă se deschideau oficial cursurile la Colegiul Naţional „Matei Basarab” din Bucureşti. În data de 25 noiembrie 1859, Alexandru I. Cuza emitea Decretul domnesc nr. 158 de Înfiinţare a Gimnaziului „Matei Basarab”, ce poartă numele domnitorului “ocrotitor al culturii şi iubitor al artelor, creator al fundamentului culturii limbii naţionale”. Deschiderea oficială a cursurilor Gimnaziului „Matei Basarab” a avut loc la 3 noiembrie 1860, în casele lui Ioan Urlăţeanu din Calea Craiovei (Rahova), urmând ca în anul 1865, în baza Legii instrucţiunii publice votate în anul 1864, să devină al doilea liceu din capitala ţării, după Colegiul „Sfântul Sava”. Până în 1884 cursurile Liceului „Matei Basarab” s-au desfăşurat în multe clădiri aparţinând proprietarilor Ioan Urlăţeanu şi Tomiţă Atanasovici, precum şi în încăperile din curtea Bisericii Sf. Apostoli. La îndemnul lui Spiru Haret, Ministerul instrucţiunii publice a cumpărat de la moştenitorii lui August Treboniu Laurian locul şi clădirea destinată să adăpostească Liceul şi internatul „Matei Basarab”, în mahalaua Lucaci – Mircea Vodă. Din septembrie 1885, Liceul „Matei Basarab” s-a mutat în clădirea formată iniţial din 4 săli la parter şi 4 săli la etaj – ce constituie azi partea centrală a construcţiei, extinsă mai apoi prin construirea a două aripi: una spre Str. Labirint, alta spre Str. Matei Basarab
1862 – Este inventată mitraliera de către Richard Jordan Gatling (12 septembrie 1818 – 26 februarie 1903).
1863 – Americanul J.T. Alden a brevetat metoda de obținere a drojdiei.
1863 – Acum 157 de ani era lansată, la Bucureşti, prima revistă umoristică, editată de B. P. Hasdeu, „Aghiuţă”, un săptămânal satiric, editat până la 17 mai 1864.
1868 – Ulysses Grant câştigă alegerile prezidenţiale din SUA.
1883 – În Spania, arhitectul modernist,Antonio Gaudí, primeşte aprobarea de a continua construcţia catedralei barceloneze Sagrada Familia.
1887 – Este fondată „Asociația Academică din Coimbra”, cea mai veche asociație de studenți din Portugalia.
1896 – J.H. Hunter patenteaza cantarul portabil.
1903 – Cu sprijin din partea SUA, Panama se desprinde de Columbia și își proclamă independența.
1903 – Listerina a fost inregistrată oficial.
1905 – Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei semneaza decretul de amnistie pentru detinutii politici.
1906 – În Germania, la Congresul de medicina de la Tübingen, Alois Alzheimer anunța descoperirea datelor fundamentale ale bolii, care îi va purta numele.
1911 – Chevrolet intra pe piața automobilelor în competiție cu Model T al Companiei Ford.
1914 – Primul Război Mondial: Marea Britanie anunță că toată Marea Nordului s-a transformat într-un câmp de luptă.
1916 – Qatar devine protectorat de britanic.
1918 – Dizolvarea Imperiului Austro-Ungar.
1918 – Cu 101 ani în urmă se punea în aplicare, printr-un Decret-lege, principiul votului universal (numai pentru bărbaţi), egal, direct, obligatoriu, stabilit de Parlament la Iaşi (1917) (3/16 noiembrie).
1920 – Se înfiinţează Şcoala Politehnică din Timişoara.
1923 – În urmă cu 96 de ani a fost semnată Convenţia de la Geneva privind simplificarea formalităţilor vamale. România a aderat la această Convenţie la 13.I.1926.
1928 – Inventatorul Anastase Dagomir, creator al cabinei catapultate, inregistreaza, in Franta, cererea de brevet pentru invenția „Nouveau systeme de montage des parachutes dans les appareils de locomotion aerienne” (în limba română „Nou sistem de montare al parașutelor la aparate de locomoție aeriană”).
1930 – În Brazilia, Getúlio Vargas este proclamat președinte în urma unei lovituri de stat.
1935 – Regele George II revine în Grecia și se reinstaurează monarhia.
1944 – Al Doilea Război Mondial: doi comandanţi ai insurectiei naţionale slovace, generalii Ján Golian şi Rudolf Viest sunt capturați, torturați şi apoi executați de către forţele germane.
1946 – Împăratul Hirohito proclamă noua Constituţie a Japoniei. Noua Constitutie trece suveranitatea în mâna Parlamentului. Japonia a adoptat o Constituţie paşnică, în care poporul nipon declară că „renunţă pentru totdeauna la război ca drept suveran al naţiunii sau la folosirea forţei pentru soluţionarea diferendelor internaţionale”. A intrat în vigoare la 3 mai 1947.
1948 – Acum 72 de ani autorităţile comuniste naţionalizau (de fapt confiscau) instituţiile medico-sanitare şi cinematografele.
1954 – Premiul Nobel pentru Fizică este acordat lui Max Born şi Walter Bothe.
1956 – Ziua de 3 noiembrie este una aniversară pentru Opera Naţională Română Iaşi, întrucât la această dată, acum 64 de ani, s-a inaugurat prima stagiune a teatrului liric înfiinţat la începutul acelui an, care avea să poarte, începând din 2003, actuala denumire. Şi pentru că spectacolul inaugural a fost celebra „Tosca”, s-a instaurat tradiția ca în fiecare an, la 3 noiembrie, opera pucciniană să marcheze evenimentul. Aşadar, inaugurarea a avut loc la 3 noiembrie 1956, cu „Tosca” de Giacomo Puccini, dirijată de Radu Botez, regia artistică aparţinând lui Hero Lupescu.
1957 – Acum 63 de ani avea loc lansarea, de către U.R.S.S., a primei capsule spaţiale locuite, „Sputnik II”, având la bord un câine, Laika, prima fiinţă terestră vie care a navigat în spaţiu (a supravieţuit 7 zile). Evenimentul avea loc la doar o lună de la lansarea „Sputnik I”
1958 – Tot într-o zi de 3 noiembrie, dar acum 62 de ani, era inaugurat, la Paris, Palatul UNESCO. Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură are şi 73 de suboficii active în diverse ţări ale lumii, România fiind membru UNESCO din 27 iulie 1956.
1958 – În Cuba, Andrés Rivero Agüero este ales președinte.
1961 – Birmanezul Sithu U Thant este ales Secretar General al ONU.
1964 – Presedintele american Lyndon B. Johnson l-a invins pe contracandidatul sau republican Barry Goldwater Sr. în cursa pentru Casa Alba cu un procent record. Johnson a obținut peste 60% din voturile americanilor, urmându-l la președenție pe John Kennedy care fusese asasinat.
1970 – Marxistul Salvador Allende devine preşedinte al statului Chile.
1971 – A avut loc plenara C.C. al P.C.R. la care Nicolae Ceauşescu a prezentat “Expunerea cu privire la programul P.C.R. pentru îmbunătăţirea activităţii ideologice, ridicarea nivelului general al cunoaşterii şi educaţia socialistă a maselor”; plenara a marcat o cotitură ideologică şi politică a partidului, în sensul că a pus capăt perioadei de relativă liberalizare ce urmase Congresului al IX-lea al P.C.R., a marcat începutul perioadei neostaliniste în politica internă, a declanşat o înăsprire a politicii în domeniul culturii şi faţă de intelectuali; plenara a constituit, totodată, semnalul consolidării puterii personale a lui Nicolae Ceaușescu și al declanșării cultului personalității (3 – 5 noi.).
1973 – Este lansată misiunea spațială americană „Mariner 10”.
1975 – Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii inaugurează conducta petrolieră subacvatică prin care a fost adus pentru prima dată petrol din Marea Nordului.
1978 – Republica Dominicană îşi dobândeşte independenţa.
1983 – La nord de Kabul (Afganistan), un convoi militar rusesc a fost atacat într-o ambuscadă în tunelul Salangl, cu o lungime de 2,7 km; şi-au pierdut viaţa peste 2.000 de oameni.
1984 – În India, corpul Indirei Gandhi, fostul Premier al Indiei, asasinata, este incinerat.
1985 – Tito Brandsma, un călugar carmelitan olandez ucis în 1942 de către naziști, a fost beatificat de Biserica Catolică.
1986 – Micronezia și-a dobândit independența față de Statele Unite.
1989 – Sute de bulgari demonstrează la Sofia, in Bulgaria comunista, pentru drepturi şi democraţie.
1991 – La Chişinău, a avut loc un miting de protest organizat de Frontul Popular din Moldova, în cadrul căruia demonstranţii au cerut unirea Republicii Moldova cu România şi demisia preşedintelui Mircea Snegur, căruia i s-a reproşat receptivitatea faţă de apelurile lui Boris Elţîn de a strânge relaţiile cu Federaţia Rusă.
1991 – Are loc prima emisiune TV a Postului Radio Tv Iași, avand generic muzical cunoscutul si simbolicul „Stefan, Stefan domn cel mare”.
1992 – A avut loc, La Bruxelles, a patra rundă de negocieri între CEE şi România privind acordul de asociere.
1992 – Au început lucrările primei Comisii mixte româno-austriece pentru relaţiile economice bilaterale, comisie înfiinţată în conformitate cu prevederile Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul federal al Austriei încheiat în decembrie 1991.
1992 – Bill Clinton devine al 42-lea președinte al Statelor Unite.
1992 – Carol Moseley-Braun devine prima femeie de culoare aleasă în Senatul american.
1994 – În America de Sud are loc o eclipsa totală de soare ce dureazăa 4 minute și 23 de secunde.
1994 – Este lansat programul Red Hat Linux 1.0.
1996 – În SUA, la New York, cel de al-26-lea Maraton Feminin, este castigat de romanca Anuta Catuna in 2:28:18.
1996 – În România au loc alegeri parlamentare și prezidențiale.
1998 – La Strasbourg este inaugurată noua Curte Europeană a Drepturilor Omului, care devine unică şi permanentă.
1998 – Este lansat primul serviciu de telefonie via satelit, Iridium.
2000 – Staţia Spaţială Internaţională începe să funcţioneze.
2005 – Rămăşiţele pământeşti ale lui Nicolai Copernic au fost descoperite într-o catedrală din Polonia.
2015 – Paris: Are loc decernarea Premiului Goncourt, care recompensează cele mai bune imagi native și opere franceze (în proză) ale anului.
2015 – Caseta cu inima Reginei Maria a fost depusă în camera de aur a Muzeului Pelișor din Sinaia.
2016 – La Paris a avut loc decernarea Premiului Goncourt, cea mai prestigioasă distincţie literară a lumii francofone. Premiului Goncourta fost câştigat de scriitoarea franco-marocană Leïla Slimani pentru volumul „Chanson douce”.

Nașteri…
39 – S-a născut în Corduba (Cordoba din actuala Spanie) poetul roman Lucan (Marcus Annaeus Lucanus) și în ciuda scurtei sale vieți, el este considerat ca fiind una dintre figurile marcante ale literaturii perioadei imperiale romane (d. 30 aprilie 65).
1500 – S-a născut, la Florența, Benvenuto CELLINI (m.13.02.1571), sculptor, gravor si scriitor italian. Viata agitata a acestui mare florentin i-a inspirat compozitorului Berlioz opera ce-i poarta numele.
1560 – S-a născut pictorul italian Annibale Carracci, reprezentant al barocului din școala bologneză de pictură (m. 15 iulie 1609).
1604 – S-a născut sultanul otoman Osman al II-lea. A urcat pe tronul Imperiului Otoman la vârsta de 14 ani, domnind din 1618, până la moartea sa la 20 mai 1622.
1718 – S-a născut John Montagu, conte de Sandwich, politician, inventator şi explorator britanic, al cărui nume l-au purtat, o vreme, Insulele Hawaii, considerat inventatorul sandwich-ului (d. 23.09.1792).
1794 – S-a născut William Cullen Bryant, poet și publicist american (m. 1878)
1801 – S-a născut la Catania, compozitorul italian Vincenzo Bellini (m. 23.09.1835).
1843 – S-a născut la Botoșani, Mihail Romano, ofiţer român Erou al Războiului de Independenţă (d. 31.08.1877).
1852 – S-a născut Mutsuhito, cel de al 122-lea împărat al Japoniei (1867-1912). Împăratul Meiji (d. 30 iulie 1912), a domnit între 3 februarie 1867- 30 iulie 1912. Odată cu moartea lui s-a instaurat o nouă tradiție de a da fostului împărat numele postum al erei în care a domnit, deci în cazul sau, „Împăratul Meiji”.
1859 – S-a născut Jean Jaurès, figură reprezentativă a socialismului francez, fondatorul ziarului „l’Humanité” şi al Partidului Unit Socialist Francez (asasinat la 31.07.1914).
1866 – S-a născut Traian Demetrescu (Tradem), poet, prozator, traducător şi publicist (m. 1896).
1875 – S-a născur Ferdinad PORSCHE (m.1951), inginer austriac, fondator al firmei care-i poarta numele, infiintata la Stuttgart in 1931; a lansat masina „volkswaggen”.
1882 – S-a născut Jakub KOLAS(m.1956), scriitor belarus; unul dintre creatorii literaturii moderne si a limbii literare beloruse; a scris poezii, romane cu caracter autobiografic.
1887 – S-a născut scriitorul rus Samuil I. MARŞAK. A scris literatură pentru copii şi tineret pe diverse teme contemporane (Bagajul, 1926; pamfletul satiric Mister Twister, 1933 etc.). A publicat poezie meditativă, epigrame şi satire (Lirică aleasă, 1962; Epigrame lirice, 1965) şi altele. (d.04.07.1964).
1895 – S-a născut (15 noiembrie s.n.), Marea Ducesă rusa Olga Nicolaievna Romanova, fiica cea mare a ultimului împărat rus, Nicolae al II-lea și a împărătesei Alexandra a Rusiei. A fost executată în noaptea de 16 spre 17 iulie 1918, împreună cu familia imperială din ordinul lui Lenin. În anul 2000, Olga și familia ei au fost canonizați de Biserica Ortodoxă Rusă, după ce, în 1981 aceștia au fost declarați de Biserica Ortodoxa Rusă din afara granițelor Rusiei martiri și sfinți.
1900 – S-a născut filosoful francez Pierre Mesnard; specialist în politologie şi limbi orientale; la începutul carierei a fost lector de limba franceză pe lângă Universitatea din Iaşi; membru corespondent străin al Academiei Române din 1939 (m. 1969).
1901 – S-a născut la Paris, André Malraux (André Berger), romancier, eseist şi om politic francez (m. 23.11.1976).
1903 – S-a născut Walker Evans, fotograf american; a realizat (în alb şi negru) reportaje documentare abordând, în special, efectele crizei economice din 1929; portrete de mare expresivitate (d. 10.04.1975).
1905 – S-a născut Lois Mailou Jones, considerată o pionieră printre pictorii afro-americani (m. 09.06.1998).
1907 – S-a născut Ștefan Bossun (m.1993), prozator si publicist (Scrisori din satul meu, Fata din padure, Zbor in amurg).
1909 – S-a născut la Craiova, Marcel Anghelescu, actor de teatru şi film, protagonist de succes al comediilor lui Caragiale (m. 22.02.1977).
1909 – S-a născut în satul Socu, com. Bărbătești, jud. Gorj, istoricul literar Ion Dumitru Lăudat; fiind la origine cursuri universitare, cărţile lui se caracterizează printr-o sistematizare riguroasă a materialului, prin expunerea clară şi obiectivă a faptelor (m. 08.11.1996).
1921 – S-a născut, în Ehrenfield, SUA, intr-o familie cu origini lituaniene, actorul american de film Charles Bronson, pe numele adevarat Charles Dennis Buchinski (“Legea lui Murphy”, “Donato şi fiica”, “Mesagerul morţii”). A încetat din viață în urma unei pneumonii la vârsta de 77 de ani (m. 30.08.2003).
1922 – S-a născut pictorul Doru BUCUR (m.7.VI.1969).
1923 – S-a născut la București, istoricul Dan BERINDEI, membru titular al Academiei Române din 1992, vicepreşedinte al acestui for în perioada 2006-2014.
1924 – S-a născut coregraful şi regizorul american Marc Breaux (m. 2013).
1924 – S-a născut la București, Paul CORNEA, istoric literar, critic şi teoretician literar; studii privind preromantismul românesc și romantismul („Regula jocului”) (d. 7 octombrie 2018, la București).
1925 – S-a născut în Neuss, scriitorul german Dieter Wellershoff; în 1960 s-a numărat printre membrii fondatori ai „Școlii de la Köln” a noului realism, deschizătoare de drumuri pentru literatura descriptivă.
1926 – S-a născut la București, Iulian Mihu, regizor si publicist (Muzica e viața mea, Felix și Otilia, Lumina palidă a durerii) (m. 20.06.1999).
1927 – S-a născut actorul polonez de film Zbigniew Cybulski, figură emblematică a cinematografului polonez al anilor ’50-’60 (m. 08.01.1967).
1931 – S-a născut, la Roma, actrița și regizoarea italiană Monica VITTI (Maria Luisa Ceciarelli) („Aventura”, „Deșertul roșu”, „Eclipsa”).
1933 – S-a născut John Barry (născut John Barry Prendergast), compozitor britanic de muzică de film şi dirijor; autorul coloanelor sonore a 11 dintre filmele seriei „James Bond”; câştigător a cinci premii Oscar (m. 2011).
1933 – S-a născut soprana Mariana Stoica. S-a stins din viaţă sâmbătă, 31.01.2009, la vârsta de 75 de ani şi a fost înmormântată luni, 02.02.2009, la cimitirul Ghencea Civil din Bucureşti.
1936 – S-a născut in Blaj, judeţul Alba, regizorul de film Mircea MOLDOVAN; preşedinte al CNA între anii 1996 şi 2000. Este frate vitreg cu actorul Ovidiu Iuliu Moldovan. S-a pensionat in 2006 si locuieşte in apropiere de Breaza. (filme : „Ziua cea mai lungă”, „Procesul”, „Pintea”).
1938 – S-a născut Cornel Meraru, compozitor şi saxofonist (fost membru al Big Band-ului Radiodifuziunii Române).
1938 – S-a născut în satul Cleșnești, comuna Glogova, județul Gorj, Nicolae DRAGOȘ (pseudonim al lui Nicolae Răcănel), poet şi publicist (funcţii de conducere în presa dinainte de 1989) (Moartea calului troian, Scrisoare în sat, Zăpezi fără întoarcere). Prof. la Târgu Cărbunești (1960-l962); redactor la „Viața studențească” (1962-l963), parcurge ierarhia redacțională până la funcția de redactor-șef la „Scânteia Tineretului” (1963-l969), șef de secție la „Scânteia” (1969-l974), redactor-șef la „Luceafarul” (1974-l980), redactor-șef adjunct la „Scânteia” (din 1980).
1938 – S-a născut, la București, actorul Radu Panamarenco (m. 26.11.2007), (Năpasta, Aripi de zăpadă).
1938 – S-a născut, la Bologna, regizorul, producătorul şi scenaristul italian Pupi (Giuseppe) Avati (Cu inima in alta parte, Magnificat).
1939 – S-a născut dramaturgul american Terrence McNally.
1943 – S-a născut prozatorul Alexandru Ecovoiu (Fuga din Eden, Calatoria, Statiunea).
1947 – S-a născut, în Brăila, George Tătăruş, scriitor, epigramist, profesor. Membru în: Cenaclul literar „Nicolae Bălcescu” Bucureşti, între anii 1982-1990.
1956 – S-a născut în comuna Peştişani, sat Boroşteni, judeţul Gorj, Emilia Bubulac, interpretă de muzică populară. În anul 2005, Emilia Bubulac incepea munca în televiziune devenind realizator de emisiuni la Etno TV și apoi la Favorit TV. Dintre emisiunile sale amintim „Bun voiaj“, „Bun venit în România“ și „Bună ziua gospodari“. Munca îi este răsplatită prin decernarea de către Uniunea Internațională de Folclor a trofeului „Oscarul mondial pentru folclor“, eveniment care a avut loc în anul 2014 la San Giovani Rotondo în Italia. S-a stins din viaţă vineri dimineaţa (28 iulie 2017, în jurul orei 4.00), la vârsta de 60 de ani, după ce cu câteva ore în urmă soţul acesteia, Basarab Bubulac, îşi dăduse suflarea, în urma unui stop cardiac, pe patul unui spital din Bucureşti. Moartea artistei a survenit în urma unui stop cardiac, la Spitalul Municipal din București, cel mai probabil din cauza supărării. Ei au fost îngropați în aceeași zi, în cimitirul din comuna Măgurele.
1961 – S-a născut, la Brăila, Radița Jilavu, interpret de muzică populară din Brăila.
1967 – S-a născut Maria Răducanu, cântăreață de jazz.
1967 – S-a născut P. S. Sofronie Drincec (prenumele la naştere, Radu-Ştefan), episcop al Episcopiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului (din februarie 2007).
1972 – S-a născut Simion Costea, istoric, consilier în Parlamentul European.
1979 – S-a nascut Emilian Dolha, jucator de fobal român.
1979 – S-a născut Tudor Ionescu, solist la Fly Project.
1982 – S-a născut patinatorul rus Evgheni PLUŞENKO, multiplu campion european şi mondial şi campion olimpic la patinaj artistic.
1989 – S-a născut Sore Mihalache, cântăreață de muzică pop și pop-rock.

Decese…
361 – A murit, în Cilicia, Împăratul roman Constantin al II-lea (Flavius Claudius Constantinus). A condus imperiul intre anii 337- 340 si a fost cel de-al doilea fiu al lui Constantin cel Mare si al Faustei (n. 317).
1254 – A murit împăratul bizantin Ioan al III-lea Ducas Vatatzes l. A condus Imperiul Bizantin de Niceea între 1221-1254 și a început la mijlocul deceniului al patrulea al secolului XIII, o amplă campanie de izgonire a latinilor din Balcani (n. 1192).
1600 – A murit Richard Hooker, teolog englez. Este considerat, împreună cu Thomas Cranmer şi Matthew Parker, un co-fondator al gândirii teologice anglicane (n. 1554).
1643 – A murit Paul Guldin, pe numele adevărat Habakkuk Guldin, astronom şi matematician elveţian de numele căruia se asociază aşa-numita teoremă a lui Guldin, care permite calcului ariei şi volumului unui corp de revoluţie (n. 12 iunie 1577).
1793 – A murit Olympe de Gouges (născută Marie Gouze), dramaturg francez, activistă politică ale cărei scrieri feministe şi aboliţioniste au avut o deosebită influenţă în epocă; a rămas în istorie ca fiind prima femeie care a vorbit despre drepturile femeii, în „Declaraţia drepturilor femeii şi cetăţencei” (1791) (n. 1748).
1864 – A murit poetul brazilian Antônio Gonsalves Dias (n. 10.08.1823).
1869 – A murit Andreas Kalvos, (n. 1792) a fost un poet şi dramaturg grec, alături de Dionysios Solomos, cel mai însemnat al liricii neogreceşti din secolul al XIX-lea.
1892 – A murit compozitorul francez Florimond HERVÉ (Louis-Auguste-Florimond Ronger), compozitor, autor dramatic, actor, cântăreț, scenarist și director de trupă teatrală francez (n.30.VI.1825).
1900 – A murit Eufrosina Popescu, actriţă şi cântăreaţă; a cântat, sub pseudonimul Marcolini, pe scenele unor teatre muzicale din Veneţia, Florenţa, Milano, Nisa, Paris (n. 20.10.1821).
1914 – A murit, la Cracovia, poetul austriac Georg TRAKL, reprezentant al expresionismului timpuriu. A publicat lirica expresionista,exceland prin sobrietatea si forta expresiei (“Fata Morgana”, “Dansul morţilor”) (n.03.02.1887).
1933 – A murit bacteriologul francez Pierre Paul Émile Roux; director al Institutului Pasteur (1904-1933); a descoperit (1890), împreună cu Alexandre Yersin, bacilul difteriei şi a aplicat pentru prima dată seroterapia difterică (1894); membru de onoare străin al Academiei Române din 1911 (n. 1853)
1936 – A murit, la Paris, compozitorul şi pianistul Filip Lazăr (n. 06.05.1894).
1939 – A murit Charles Tournemire, compozitor francez (n. 22.01.1870).
1944 – A murit istoricul francez Charles Diehl, fondator al şcolii franceze de studii bizantine; membru de onoare străin al Academiei Române (1919) (n. 1859).
1949 – A murit colecţionarul american de artă Solomon Guggenheim; în anul 1937 a înfiinţat Fundaţia ce-i poartă numele; aceasta a realizat o reţea de muzee de artă; primul a fost Muzeul Solomon Guggenheim (Muzeul de Artă Modernă) din New York, construit între anii 1956 şi 1959, după proiectul renumitului arhitect Frank Lloyd Wright (n. 02.02.1961).
1953 – A murit agrochimistul Haralambie Vasiliu; în urma strădaniilor sale, în 1933 a luat fiinţă Facultatea de Ştiinţe Agricole a Universităţii din Iaşi, al cărei prim decan a fost; este cel care a descris pentru prima dată în ştiinţă structura spiralată a substanţelor proteice (1936-1940), fapt atestat mult mai târziu de Linus Pauling şi E. Corey (1948-1953); membru post-mortem al Academiei Române din 1990 (n. 1880).
1954 – S-a stins din viață Henri MATISSE (n.31.12.1869), pictor, sculptor si desenator francez; reprezentant al fovismului; a executat sculpturi in bronz.
1959 – A murit Andrei Dimitrov Protici, scriitor, critic literar, publicist şi istoric de artă bulgar; membru corespondent străin al Academiei Române din 1930 (n. 1875).
1967 – A încetat din viață, la Iași, Nicolae APOSTOLESCU (n.1904), inginer constructor roman. Contributia sa la crearea si dezvoltarea scolii moderne de drumuri si sosele, activitatea didactica si stiintifica il inscriu printre oamenii de seama ai Iasului; a fost profesor la Institutul Politehnic Iasi.
1970 – A murit la București, medicul Ştefan Gh. Nicolau; fondator al şcolii moderne române de dermato-venerologie; membru titular onorific al Academiei Române din 1948 (n. 10.06.1874).
1970 – A murit Petru al II-lea, rege al Iugoslaviei (n. 6 septembrie 1923).
1973 – A murit regizorul francez Marc Allegret. Succesul indelungatei sale cariere se datoreaza preciziei si competentei sale de bun mestesugar, precum si capacitatii sale de a descoperi talente actoricesti (Michcle Morgan, Danicle Delorme, Gerard Philipe, Jeanne Moreau, Simone Simon) (filme : „Frumoasa aventura”, „Ștrengărița”, „Chemarea primăverii”) (n.22.12.1900).
1983 – A murit Alfredo Antonini, compozitor şi dirijor american de origine italiană (n. 1901).
1990 – A murit geologul Virgil Ianovici; a studiat zăcămintele de mangan şi rocile carbonatate din România; membru corespondent din 1963 şi membru titular din ianuarie 1990 al Academiei Române (n. 1900).
1990 – A murit Mary Martin, actriţă americană (n. 01.12.1913).
1996 – A murit Jean-Bedel Bokassa, preşedintele dictator al Republicii Centrafricane, care se autoproclamase ”imparat al Imperiului Centrafrican” (n. 1921).
1998 – A murit în Los Angeles, Bob Kane (numele real: Robert Khan), cel care in 1937 oferea iubitorilor de benzi desenate un nou personaj și o nouă poveste, devenite celebre în timp: ” Batman ” (n. 24.10.1915).
1999 – A încetat din viață, la Iași, Carolina HAGIU (n. 20.10.1940) inginer chimist roman. A fost profesor la catedra tehnologia substantelor anorganice; a publicat peste 70 de lucrari stiintifice.
1999 – A decedat actorul scoţian Ian Bannen (n. 29.06.1928).
2001 – A încetat din viață, la București, Constantin MITRU (n.1920), publicist si editor roman; frate cu Valeria Mitru-Sadoveanu, a doua sotie a lui Mihail Sadoveanu. Timp de aproape doua decenii a fost secretar particular al maestrului Sadoveanu; a publicat lucrari de critica si istorie literara, a ingrijit editii ale scrierilor acestuia; a membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.
2004 – Plenul Senatului a aprobat proiectul de lege privind privatizarea Petrom.
2004 – Republicanul american George W. Bush a câştigat un al doilea mandat la Casa Albă.
2005 – A murit compozitorul Adrian Raţiu (n. 28.07.1928).
2005 – A murit editoarea germană Anne Burda, fondatoarea editurii care-i poartă numele, înfiinţată în 1950 (printre primele publicaţii s-a numărat renumita „Burda Moden”), numită şi „regina secretă a modei germane” (n. 1909).
2006 – Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră din România (PFR) şi omologii lor din Republica Moldova au semnat un acord de cooperare în vederea consolidării mecanismenlor de control a frontierei dintre cele două ţări.
2007 – Preşedintele pakistanez, Pervez Musharraf, a decretat starea de urgenţă în ţară, ca urmare a deciziei Curţii Supreme de invalidare a candidaturii sale la alegerile prezidenţiale.
2009 – A murit, la Madrid, Francisco Ayala (numele complet: Francisco de Paula Ayala García-Duarte), unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori şi eseişti ai Spaniei (n. 16.03.1906, Granada).
2010 – A decedat politicianul rus Viktor Stepanovici Cernomîrdin ( n.1938). A îndeplinit funcția de prim-ministru al Federației Ruse (14 decembrie 1992 – 23 martie 1998) și prim-ministru interimar (23 august – 11 septembrie 1998).

Sărbători…

„Ziua Vânătorilor de Munte”; la 3/16.XI.1916, prin Ordin al Marelui Cartier General Român, Şcoala Militară de Schiori este transformată în Corpul Vânătorilor de Munte. Sărbătorită anual la 3 noiembrie.
– „Ziua Ordinului Bărbăţie şi Credinţă”, marcată, anual, la 3 noiembrie, data instituirii Ordinului, în anul 1903; se sărbătoreşte pe baza Legii 413/18.X.2004.
– Ziua Naţională a statului insular DOMINICA (situat în arhipelagul Antilelor Mici din Marea Caraibilor, descoperit de Columb la 3.XI.1493, într-o zi de duminică); aniversarea proclamării independenţei din 3 noiembrie 1978.
– Ziua Naţională a Republicii PANAMA; aniversarea proclamării independenţei din 3 noiembrie 1903..

Calendar ortodox…

Sf. Sfințiți Mucenici Achepsima, episcopul, Iosif preotul și Aitala diaconul. Așezarea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Gheorghe în Lida.

Sursa: http://radioconstanta.ro/…

 

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 3 noiembrie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 3 noiembrie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

3 martie – CALENDARUL ZILEI…

1075 - Este emis „Dictatus Papae” de către papa Grigore al VII-lea prin care se proclamă autoritatea universală a...

2 martie – CALENDARUL ZILEI…

1716: Acum 305  ani apărea „Descriptio Moldaviae“, operă a domnitorului cărturar Dimitrie Cantemir (n. 1673 – m. 1723). La 11 iunie 1714, fostul domnitor...

1 martie – CALENDARUL ZILEI…

86 î.H.: Generalul roman Lucius Cornelius Sulla a luat cu asalt si a jefuit Atena. Ca urmare, Grecia a trecut sub controlul Romei. 1562: Acum...

28 februarie – CALENDARUL ZILEI…

1785: Horea și Cloșca, conducătorii răscoalei țărănești din Transilvania de la 1784, au fost executați prin tragere pe roată. Crișan se spânzurase în închisoare,...

27 februarie – CALENDARUL ZILEI…

1470: Ștefan cel Mare atacă și incendiază orașul Brăila în încercarea sa de a scoate de sub influența otomană Țara Românească și de a-l...
- Advertisement -corhaz1 - 3 noiembrie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 3 noiembrie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments