13.9 C
București
duminică, martie 7, 2021

30 aprilie -,,Ziua Națională a Transplantului ”…

Must Read

7 martie – CALENDARUL ZILEI…

1395 - Acum 626 de ani era încheiat, în condiţii de deplină egalitate, Tratatul antiotoman de la Braşov dintre...

6 martie – CALENDARUL ZILEI…

1521: Ferdinand Magellan ajunge la Guam. 1836: Bătălia de la Alamo – 200 de oameni au apărat un mic fort...

5 martie – CALENDARUL ZILEI…

1431 - În urmă cu 590 de ani erau menţionaţi pentru prima dată husiţii din Moldova. Ioan de Ryza,...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 30 aprilie -,,Ziua Națională a Transplantului ''...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

 

Începând cu anul 2005, în România se sărbătorește, urmând modelul European, Ziua Nationala a Transplantului, la 30 aprilie.

Primele încercări de transplant de organe in Romania datează încă de la începutul secolului XX și aparțin doctorului Florescu, care, lucrând in cadrul laboratorului de chirurgie experimentala al Facultății de Medicina din București a efectuat mai multe transplanturi experimentale de rinichi.Ziua Naţională a Transplantului” | Radio Iaşi – Cel mai ascultat ...

Operațiile nu au fost încununate de succes, iar experimentele au fost abandonate….

În 1958, prof.dr. Agrippa Ionescu realizează primul transplant de piele într-un cadru spitalicesc organizat, iar în 1962 este efectuat primul transplant de cornee. În a doua jumătate a secolului trecut, Sergiu Duca la Cluj-Napoca, Vladimir Fluture la Timișoara si Dumitru Popescu-Falticeni împreuna cu Emil Papahagi la Spitalul de Urgenta Floreasca Bucuresti, efectuează transplant experimental de ficat.

Primul transplant reușit al unui organ solid din Romania la om a fost cel efectuat de profesorul Eugeniu Proca, in februarie 1980, la Spitalul Fundeni, cu ficat de la donator in viata (mama receptorului). Acest transplant a fost urmat la scurt timp de un transplant renal de la donator decedat, efectuat la Timișoara de o echipa condusa de prof.dr. Petru Dragan. Pana in decembrie 1989, se efectuează doar transplanturi de rinichi și acestea într-un număr relativ redus.DCMedical.ro

În anul 1992, se pun bazele primului program modern de transplant renal din Romania, de catre prof. dr. Mihai Lucan, la Clinica de Urologie a Spitalului Județean Cluj-Napoca (devenita ulterior Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca).

Începând din 1995, se intensifica eforturile de organizare a unei rețele naționale de transplant, desfășurate in mai multe etape: stabilirea protocolului de diagnostic si declarare a morții cerebrale (prof. dr. Dan Tulbure), stabilirea condițiilor de prelevare a organelor de la donatorul decedat din punct de vedere medico-legal (prof. dr. Vladimir Belis), campanie in mass-media de explicare a morții cerebrale si de promovare a donării de organe, efectuarea primelor prelevări multiorgane (1997); în februarie a fost prelevat un rinichi de la o donatoare aflata in moarte cerebrala în Clinica de Chirurgie Generala a Spitalului Fundeni (echipa chirurgicala Irinel Popescu, Ioanel Sinescu, Vladislav Brașoveanu, Radu Soare, anestezist Dan Tulbure), iar în iunie o prelevare de ficat si rinichi la Spitalul de Urgenta Floreasca (echipa chirurgicala a fost coordonata de prof. dr. Irinel Popescu, iar echipa anestezica de dr. Ioana Grintescu).AGORA - Premieră națională: Agenția de Transplant a primit acordul ...

Un rol important a revenit ulterior Spitalului Județean Targu-Mures, unde prof. dr. Radu Deac si dr. Pia Moldovan au reușit sa mențină în condiții fiziologice mai multi donatori în moarte cerebrala, iar familiile acestora au fost de acord cu donarea.

Cum se repartizează organele la nivel național…

Începe formarea coordonatorilor de transplant, primul dintre aceștia fiind dr. Victor Zota. Se stabilesc regulile repartiției organelor la nivel național si al schimburilor de organe cu alte tari europene cu care se semnează acorduri de cooperare.

Ăn 1997, ia ființă asociația profesionala Romtransplant, care va juca un rol important, atât pe plan științific, cât și pe plan organizatoric, in dezvoltarea transplantului romanesc. Cele 5 congrese naționale, cu participare internațională, ale acestei asociații (1998- Cluj-Napoca – președinte prof. dr. Mihai Lucan, 2000- Bucuresti – președinte prof. dr. Irinel Popescu, 2002- Targu-Mures – președinte prof. dr. Radu Deac, 2004- Constanta – Eforie Nord – președinte prof. dr. Vasile Sarbu si 2006 Cluj-Napoca – președinte prof. dr. Mihai Lucan) au reprezentat momente de referință din toate punctele de vedere.

Este de menționat, în mod deosebit, congresul din anul 2000 de la București, când, la deschiderea lucrărilor congresului, Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul de atunci al Bisericii Ortodoxe Romane, a prezentat un discurs extrem de important, în care, pe de o parte, si-a exprimat acordul BOR pentru prelevarea de organe de la decedați în moarte cerebrala, iar pe de alta parte a susținut donarea de organe, ca gest definitoriu pentru creștini.
.

In 1997, este efectuat primul transplant hepatic de către prof. dr. Irinel Popescu la Spitalul Fundeni, care nu a fost urmat, însa, de supraviețuirea bolnavului. Din același an, conducerea programului de transplant renal de la Spitalul Fundeni este preluata de prof. dr. Ioanel Sinescu, după pensionarea profesorului Eugeniu Proca.

În 1999, este efectuat primul transplant cardiac de către dr. Serban Bradisteanu la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, urmat la foarte scurt timp de cel de-al doilea, efectuat la Centrul de Chirurgie Cardiaca din cadrul Spitalului Județean Targu-Mures de către prof. dr. Radu Deac.

Tot din 1999, Romania are un reprezentant în Comisia de Transplant a Consiliului Europei (prof. dr. Irinel Popescu), ceea ce permite adoptarea imediata a prevederilor europene privind transplantul și va conduce, în final, la adoptarea unei noi legi a transplantului, adaptata cerințelor europene, în anul 2006.

În aprilie 2000 este efectuat primul transplant hepatic cu supraviețuirea bolnavului de către prof. dr. Irinel Popescu la Spitalul Fundeni, iar in octombrie 2000, primul transplant de ficat de la donator în viață, de către aceeași echipa (transplant de la mama la fiica).

În anul 2001, prof. dr. Margit Șerban efectuează, în centrul universitar Timișoara, primul transplant medular, urmat, la scurt timp, de echipa Spitalului Fundeni (prof. dr. Dan Colita, prof. dr. Constantin Arion).

Autotransplant…

În 2003, echipa de la Spitalul Județean Constanta (prof. dr. Vasile Sarbu, dr. Simona Dima) efectuează primul autotransplant de insule pancreatice, în 2004 la Institutul de Urologie și Transplant Cluj-Napoca prof. dr. Mihai Lucan efectuează primul transplant combinat de rinichi si pancreas, iar in 2005, la Institutul Clinic Fundeni (prof. dr. Irinel Popescu, dr. Simona Dima), se efectuează primul autotransplant de insule pancreatice la un bolnav cu ciroza si diabet, căruia i s-a efectuat un transplant combinat de ficat și insule pancreatice.

Transplantul de celule stem a fost efectuat pentru prima data în anul 2004, pentru o afecțiune a miocardului (prof. dr. Stefan Dragulescu, prof. dr. Virgil Păunescu – la Institutul de Cardiologie din Timișoara), si in anul 2005 pentru o afecțiune a ficatului (prof. dr. Irinel Popescu, dr. Simona Dima – la Institutul Clinic Fundeni). În tot acest timp, atât legislația, cât și cadrul organizatoric au cunoscut îmbunatățiri permanente.

În anul 1998, a fost introdusa prima lege moderna a transplantului din Romania – Legea nr. 2/1998 privind prelevarea și transplantul de țesuturi si organe umane în care erau specificate toate condițiile de prelevare și transplantare a organelor și țesuturilor. Aceasta a fost înlocuită în prezent de Titlul VI ‘ Efectuarea prelevării și transplantului de organe, țesuturi și celule de origine umane în scop terapeutic’ din Legea 95/2006 ‘privind reforma în domeniul sănătății’ în care apare, în plus, un capitol detaliat asupra transplantului de celule și țesuturi, iar reglementările privind transplantul de organe sunt aduse la zi.

Alinierea la legislația europeană este și rezultatul prezentei unui reprezentant al României (prof. dr. Irinel Popescu) în Comisia de transplant de organe și țesuturi a Consiliului Europei.

În anul 2004, apare Legea nr. 588, de înființare a Agenției Naționale de Transplant. Prof. dr. Irinel Popescu devine președinte al Consiliului Științific al Agenției. Consiliul Științific este format din 33 membri, personalități marcante ale medicinei romanești, componenta sa fiind stabilita prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 183/2005 si completat ulterior cu Ordinul Ministrului Sănătății nr. 814/2005 .

Din anul 2006, funcționează o noua lege a transplantului de organe și țesuturi (Titlul Vi din Legea 95/2006), actualizata și completata, în special în partea care privește celulele și țesuturile.

Ca rezultat al activității de transplant, în prezent in Romania s-au efectuat mult peste 1.000 de transplanturi renale (in centrele universitare București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iasi, Constanta si Oradea), peste 100 de transplanturi hepatice in Institutul Clinic Fundeni, peste 50 de transplanturi medulare, peste 30 de transplanturi cardiace etc.

Realizările din domeniul transplantului au primit o importanta recunoaștere la nivel național în anul 2000, când președintele României Emil Constantinescu a atribuit înalte distincții ale României medicilor: prof. dr. Eugeniu Proca, prof. dr. Irinel Popescu, dr. Serban Bradișteanu, prof. dr. Radu Deac, prof. dr. Mihai Lucan, prof. dr. Ioanel Sinescu, prof. dr. Dan Tulbure, prof. dr. Petru Dragan si prof. dr. Vladimir Belis.

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 30 aprilie -,,Ziua Națională a Transplantului ''...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 30 aprilie -,,Ziua Națională a Transplantului ''...

Latest News

7 martie – CALENDARUL ZILEI…

1395 - Acum 626 de ani era încheiat, în condiţii de deplină egalitate, Tratatul antiotoman de la Braşov dintre...

6 martie – CALENDARUL ZILEI…

1521: Ferdinand Magellan ajunge la Guam. 1836: Bătălia de la Alamo – 200 de oameni au apărat un mic fort din Texas timp de 13...

5 martie – CALENDARUL ZILEI…

1431 - În urmă cu 590 de ani erau menţionaţi pentru prima dată husiţii din Moldova. Ioan de Ryza, episcop catolic de Baia, a...

4 martie – CALENDARUL ZILEI…

1461: Războiul celor două roze: Regele Henric al VI-lea al Angliei este deposedat de către vărul său, care va deveni regele Eduard al IV-lea. 1665:...

3 martie – CALENDARUL ZILEI…

1075 - Este emis „Dictatus Papae” de către papa Grigore al VII-lea prin care se proclamă autoritatea universală a papei.Papa Grigorie al VII- lea...
- Advertisement -corhaz1 - 30 aprilie -,,Ziua Națională a Transplantului ''...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 30 aprilie -,,Ziua Națională a Transplantului ''...
Facebook Comments