13.9 C
București
joi, ianuarie 21, 2021

30 mai 1958 s-a născut Gun-Marie Fredriksson, cunoscută sub numele de Marie Fredriksson…

Must Read

21 ianuarie 1941 – Generalul Antonescu, şeful statului, îndepărteaza de la putere printr-o lovitura de stat Mişcarea Legionară cu care intrase în conflict…

Rebeliunea legionară (21-23 ianuarie 1941) a reprezentat confruntarea violentă dintre gruparea Garda de Fier și fostul lor partener la...

21 ianuarie – CALENDARUL ZILEI…

1077: Henric al IV-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman, se prezintă ca penitent la Canossa (localitate din Italia de...

20 ianuarie CALENDARUL ZILEI…

1368 - În urmă cu 653 de ani Vladislav I (Vlaicu Vodă), domnitor al Ţării Româneşti, confirma braşovenilor privilegiile...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 30 mai 1958 s-a născut Gun-Marie Fredriksson, cunoscută sub numele de Marie Fredriksson...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

A fosto cântăreață pop,compozitor și pianistă suedeză , cunoscută cel mai bine ca membra a  duo-ului pop-rock  Roxette , pe care ea l-a creat împreună cu Per Gessle în 1986.

Ea și Gessle au obținut succesul internațional de la sfârșitul anilor 1980 până la începutul anilor 1990, cu un total de șase top 10 melodii americane de succes, cum ar fi ” Trebuie să fi fost dragoste “, ” Ascultă-ți inima “, ” Uite “, ” Joyride ” și ” .“ În 2002, după un leșin acasă, a fost diagnosticată cu cancer cerebral. În timpul reabilitării ei a continuat să facă muzică, rezultând albumul The Change . Mai târziu s-a reîntâlnit cu Gessle pentru a înregistra mai multe albume Roxette, au realizat un  turneu mondial și a continuat să înregistreze ca artistă solo în Suedia natală.

Marie Fredriksson, care s-a născut în Össjö , a fost cel mai mic dintre cei cinci copii. Familia s-a mutat mai târziu în micul oraș suedez Östra Ljungby . Fiind săraci, ambii părinți au fost obligați să lucreze foarte mult , lăsând adesea copiii pe cont propriu. Împreună cu frații sau cu copiii din cartier, Fredriksson a început să cânte muzică . Ea a fost adesea întrebată de mama ei de ce le canta numai  prietenilor, care au fost impresionați de vocea ei care semana cu a  cântăreței  Olivia Newton-John .

Interesul lui Marie a devenit mai puternic în adolescență, deoarece a descoperit artiști precum Joni Mitchell , The Beatles și Deep Purple . La 17 ani, Fredriksson s-a înscris la un colegiu de muzică și a cantat în teatrul local. Cu toate acestea, ea s-a plictisit, dorind în schimb fiorul unui public. Așa cum a formulat-o, “Am vrut să interpretez. Sunt un interpret.”  S-a implicat în teatru, iar după ce s-a mutat în orașul Halmstad, ea s-a implicat în scena muzicală locală. Alăturându-se prietenei sale din formația Strul, a cantat  concerte locale și a înregistrat un single. Dupa ce grupul s-a despartit, Marie si un nou prieten, Martin Sternhuvsvud, au interpretat rolul lui MaMas Barn. Au inregistrat un album impreuna. Per Gessle , cântăreața de atunci a faimosului grup suedez Gyllene Tider , a împărtășit un studio de repetiție cu Fredriksson și au devenit prieteni. Gessle, însă, a crezut că Fredriksson era prea talentata să se ascundă în spatele tastaturilor din benzile locale și să-i facă o audiție cu producătorul său, Lasse Lindbom, cunoscut în Suedia. Lindbom a fost impresionat de vocea lui Fredriksson și i-a oferit un contract.

Lasse Lindbom l-a rugat pe Fredriksson să înregistreze un duet cu el, care a dus la aderarea la grupul său “The Lasse Lindbom Band”. Gessle a început să o încurajeze să înceapă o carieră solo, dar era prea nervoasă și nu avea încredere. Fredriksson a acceptat în cele din urmă și a înregistrat primul ei album solo, Het vind , produs de Lindbom. ” Ännu doftar kärlek ” a fost primul single.

Lindbom, Fredriksson, Per Gessle și Mats “MP” Persson a format  o nouă trupa numită “Spännande Ostar”. În același an, Fredriksson și Lindbom au mers la Insulele Canare pentru a scrie melodii pentru al doilea album solo al lui Marie. Au revenit in Suedia pentru inregistrare. Albumul a fost lansat în 1986, sub numele Den sjunde vågen . “Den bästa dagen” și “Silver i din hand” au fost lansate ca single, iar ea a concertat ca artist solo.

Gessle și Fredriksson au vorbit despre colaborarea de mai mulți ani. Fredriksson a susținut munca vocală pentru formația Gyllene Tider , care a lucrat împreună la Spännande Ostar și alte proiecte, inclusiv o încercare a lui Gyllene Tider de a lansa un album în limba engleză în America. Cariera lui Fredriksson se înălța în Suedia, dar Gessle era un fost membru al băiatului, a cărui carieră solo nu se desfășura și ea. Prieteni și oameni din industrie au fost sceptici față de ideea de a colabora Marie cu Gessle. Ideea lui a fost să formeze un duo, să cânte în limba engleză și să încerce să aibă un succes în Europa. Cu toate acestea, în anii 1980, artiștii suedezi nu au fost diferiți să interpreteze în limba engleză.

În 1986, ea a decis să se alăture echipei Gessle sub numele de Roxette – numele pe care Gyllene Tider l-a folosit atunci când au încercat să-și lanseze albumul The Heartland Café în SUA. Primul lor single ” Love Neverending ” a fost un hit în Suedia, iar albumul Roxette ” Pearls of Passion” a inspirat o nouă viață în cariera lui Per’s, și a cimentat-o pe Marie ca pe un artist important. Dupa turneul suedez “Rock Runt Riket” din 1987 cu Roxette, ea a inregistrat al treilea album solo Efter Stormen . În februarie 1989, ea a înregistrat o melodie pentru o emisine  de televiziune numită Sparvöga . Cântecul ei si  tema de titlu a spectacolului, a devenit una dintre cele mai iubite și mai cunoscute melodii ale ei. Fredriksson era acum unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți din Suedia.

În 1988, Roxette s-a întors în studio și a înregistrat un al doilea album, Look Sharp-care i-au reintrodus din nou în topurile din Suedia. Cu toate acestea, Roxette a avut un succes neașteptat  în SUA un Nr.1 cu ” The Look ” în aprilie 1989. Aproape peste noapte, Fredriksson și Gessle au fost catapultați de a fi niște vedete minore în Suedia pentru artiștii majori de nivel internațional care s-au trezit brusc peste tot în lume, Să vândă milioane de înregistrări și să primească premii. A fost un succes masiv, producând două hit-uri americane nr. 1, inclusiv ” Ascultă-ți inima ” în noiembrie 1989. Un al treilea cantec de la Look Sharp! Albumul ” Dangerous “, a petrecut două săptămâni la locul 2 în februarie 1990.

În 1990, Gessle a fost abordată de fotografiile Touchstone pentru a scrie o melodie pentru filmul ” Pretty Woman” . Deoarece nu avea timp să creeze o melodie nouă, a reeditat un cântec de Crăciun vechi și le-a dat ” Trebuie să fi fost dragoste “. Cântecul a fost inclus în film, a ajuns în topurile muzicale timp de 2 săptămâni în iunie 1990 în America și a devenit una dintre cele mai vândute și cele mai cunoscute melodii ale lui Roxette. În 1991, a fost lansat un al treilea album, Joyride , care le-a dat un alt număr unu hit în SUA în mai 1991, în timp ce un alt cântec, ” Fading Like a Flower “, a ajuns pe locul 2 pe piața muzicală din SUA Iulie 1991. Au urmat-o cu un turneu mondial major în Joyride în peste 100 de orașe în 1991 și 92. Cu toate acestea, după turneu, piesele viitoare ale Roxette nu au reușit să intre în top 10 din SUA, în timp ce în Europa și America de Sud, Roxette și-a continuat succesul internațional cu albume Gold și Platinum până la începutul noului mileniu.

În 1992, Fredriksson s-a întors la cariera sa solo, înregistrând Sufletul Căutând Den ständiga resan ( The Eternal Journey ). Albumul a fost autoportretul său muzical și a fost scris ca un jurnal, conținând cântece foarte personale despre viața, sentimentele și relațiile ei. “Oglindeste o perioada de patru pana la cinci ani din viata mea”, a spus Marie despre albumul. “A fost o criză, cu efecte secundare proaste, dar mă bucur că am trecut prin ea”.

În timpul vizitei în Australia în 1992 pentru a promova Joyride , Fredriksson s-a întâlnit cu Mikael Bolyos, cântăreț-compozitor, pianist și chitarist suedez. Ei s-au angajat; Fredriksson a născut pe 29 iunie 1993 o fiică Inez Josefin și sa căsătorit cu Bolyos în mai 1994. În 1996 a înregistrat un album ballad în limba spaniolă cu Roxette și un nou album solo I en tid som vår ( In a Time Like Noastre ). Cel de-al doilea copil, Oscar Mikael, sa născut la 26 noiembrie 1996.

În 1998 și 1999, Fredriksson a colaborat cu Gessle la noul album Roxette Have A Nice Day . În 2000, Fredriksson a lansat un album cu cel mai mare succes, sub titlul Äntligen – Marie Fredrikssons bästa 1984-2000 , urmat de un turneu de vară , lansat mai târziu ca un pachet live CD / DVD numit Äntligen – Sommarturné , care a vândut peste 350.000 de albume ; Alte două single-uri au fost scoase din album, “Äntligen” și “Det som var nu”. Ea a lansat toate albumele sale într-un set de casete, Kärlekens Guld ( Love’s Gold ), care conțineau cântece care nu au mai fost lansate, precum și noi ambalaje.

La 11 septembrie 2002, Fredriksson a leșinat în baie, lovindu-se la cap și generand o comoție. Tomografurile  au arătat că Fredriksson a avut o tumoare pe creier în partea din spate a capului.

Diagnosticul a dus la anularea performanței planificate de Roxette la seria de concerte Night of the Proms din 2002. După ce a așteptat câteva săptămâni pentru a scădea comoția, ea a suferit o intervenție chirurgicală de succes pentru a elimina tumora. Sa dovedit a fi malignă și a suferit luni de chimioterapie și de tratamente cu radiații. Avea dificultăți în citirea, scrierea și numărarea pentru o perioadă de timp și era orbită în ochiul drept. În ianuarie 2003, regele Suediei, Carl Gustaf al XVI-lea, a acordat Roxette “Medalia regală cu panglica albastră”, la primirea căreia au participat atât Fredriksson, cât și Gessle. Ceremonia a fost primul eveniment la care a apărut Fredriksson după operația ei și una dintre puținele apariții publice pe care le-a făcut în timpul bolii. Ea sa retras din ochiul public de aproape doi ani. La 21 octombrie 2005, Fredriksson a declarat: “Au trecut trei ani foarte dificili”. Dar într-un interviu cu Jens Peterson publicat în Aftonbladet, Fredriksson a spus că și-a câștigat lupta împotriva cancerului. – Sunt sănătoasă, îi spuse ea lui Peterson. “Nu mai primesc tratament.”

La 18 aprilie 2016, Roxette a anunțat că un turneu  de vară de 30 de ani de la infiintare care a fost anulat conform recomandărilor medicilor lui Fredriksson.

La aproximativ șase luni după diagnosticul de cancer al lui Fredriksson, ea și soțul ei, Mikael Bolyos, au început să lucreze la primul album solo în limba engleză. Ea a numit albumul The Change ; A intrat în clasamentul suedez la numărul 1. Primul single, “2nd Chance”, a intrat în graficul single-ului suedez la numărul 1. La scurt timp după lansarea sa, The Change a obținut statutul de aur (20.000 exemplare vândute) în Suedia, potrivit IFPI .

În colaborare cu lansarea The Change, Fredriksson a început o nouă editură împreună cu Bolyos. MaryJane Music a fost în principal creată “ca o casă pentru albumele solo ale lui Marie”, a declarat site-ul etichetei, “dar cum colaborarea muzicală dintre Marie și Mikael continuă și se extinde, nu vă surprindeți dacă găsiți alte proiecte interesante cu unele dintre muzicalele lor Prieteni lansați pe această etichetă. ”

În timpul bolii, Fredriksson și-a redescoperit dragostea de desen. Deși și-a pierdut abilitățile de a citi sau de a scrie în timpul bolii, desenul a fost un lucru pe care încă mai putea să o facă și a găsit o adevărată pasiune pentru ea. Ea a fost întotdeauna foarte privată în ceea ce privește opera de artă, dar pentru prima dată a expus o colecție de desene în cadrul unei expoziții de gală intitulată “După schimbare”. Vernisajul de la galeria Doktor Glas din Kungsträdgården a prezentat 24 dintre desenele sale de cărbune și a fugit în perioada 21-30 octombrie 2005. Mai târziu, a lansat o carte, După schimbare , care conținea retipăriri ale tuturor celor 24 de schițe.

În 2006, Fredriksson sa întors cu un nou CD de cântece suedeză de acoperire numit Min bäste vän ( Cel mai bun prieten al meu ) în februarie. Primul single lansat din acest album a fost piesa “Sommaräng”, pe care a creat-o artistul suedez John Holm. “Ingen kommer undan politiken” a fost cea de-a doua ieșire single a albumului în acel an, dar numai ca un CD promoțional.

La 23 octombrie 2009, Fredriksson a jucat cu Gessle ca Roxette la Night of the Proms . Aceasta a fost doar cea de-a doua performanță Roxette de la tratamentul cancerului. Primul a avut loc pe 7 mai 2009 în Melkweg, în Amsterdam, în timpul turneului european Gessle. În 2010, Roxette sa întors cu turneul mini euro. După concertele de succes, trupa a anunțat primul turneu complet Roxette World în 15 ani, care a început în martie 2011. Un nou single Roxette ” Ea Nimeni nu a fost (dar Radio) ” a fost lansat în ianuarie 2011, iar noul Album Roxette Charm Școala a fost lansată la 11 februarie 2011. Din cauza succesului la nivel mondial (cu excepția Americii de Nord) a Școlii Charm , Roxette și-a continuat turneul mondial pe parcursul anului 2012. În martie 2012, noul album Roxette Traveling a fost lansat coincid cu noul videoclip muzical și single ” Este posibil “. În 2013, a lansat un alt album solo, Nu ( Now ), care a fost susținut de un tur al diferitelor teatre și săli de concerte suedeze.

Roxette a continuat ultimul lor turneu mondial în 2015, sărbătorind a 30-a aniversare (de laînființare  în 1986). În aprilie 2016 turneul  a fost anulat din cauza problemelur de sănătatea lui Fredriksson. Al 10-lea album de studio Roxette a fost lansat în iunie 2016, cu primul single al albumului lansat în aprilie.

A încetat din viață  pe 9 decembrie 2019 la Djursholm în Suedia…R.I.P!!!…

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 30 mai 1958 s-a născut Gun-Marie Fredriksson, cunoscută sub numele de Marie Fredriksson...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 30 mai 1958 s-a născut Gun-Marie Fredriksson, cunoscută sub numele de Marie Fredriksson...

Latest News

21 ianuarie 1941 – Generalul Antonescu, şeful statului, îndepărteaza de la putere printr-o lovitura de stat Mişcarea Legionară cu care intrase în conflict…

Rebeliunea legionară (21-23 ianuarie 1941) a reprezentat confruntarea violentă dintre gruparea Garda de Fier și fostul lor partener la...

21 ianuarie – CALENDARUL ZILEI…

1077: Henric al IV-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman, se prezintă ca penitent la Canossa (localitate din Italia de nord), pentru a obține iertarea...

20 ianuarie CALENDARUL ZILEI…

1368 - În urmă cu 653 de ani Vladislav I (Vlaicu Vodă), domnitor al Ţării Româneşti, confirma braşovenilor privilegiile lor comerciale la sud de...

19 ianuarie – CALENDARUL ZILEI…

1419 - În timpul războiului de 100 de ani: orașul francez Rouen s-a predat lui Henric al V-lea al Angliei. Războiul de 100 de...

18 ianuarie – CALENDARUL ZILEI…

1486: Regele Henric al VII-lea al Angliei se căsătorește cu Elisabeta de York, fiica lui Eduard al IV-lea(oprind astfel războiul celor două roze). Henric...
- Advertisement -corhaz1 - 30 mai 1958 s-a născut Gun-Marie Fredriksson, cunoscută sub numele de Marie Fredriksson...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 30 mai 1958 s-a născut Gun-Marie Fredriksson, cunoscută sub numele de Marie Fredriksson...
Facebook Comments