13.9 C
București
vineri, februarie 26, 2021

30 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

25 februarie – CALENDARUL ZILEI…

„Ziua Pontonierilor”; la această dată în 1866, s-a înfiinţat în Bucureşti prima companie de pontonieri, prin decretul nr. 259...

23 februarie – CALENDARUL ZILEI…

1271: Prima menţiune documentară a orașului Brașov. 1455: Acum 566 de ani ieşea de sub tipar prima carte din Europa...

22 februarie – CALENDARUL ZILEI…

1269 - Acum 752 de ani apărea prima menţiune documentară a Cetăţii Deva, într-un act emis de Ştefan –...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 30 octombrie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

130 – Împăratul roman Hadrian întemeiază în Egipt orașul Antinopolis, pentru a-l comemora pe tânărul său favorit Antinous care se înecase în acel an în apropiere, în apele Nilului.
758 – Pirați arabi si persi devasteaza orașul chinez Guangzhou , în timp ce autoritățile Tang au închis portul pentru următoarele cinci decenii.
1270 – A luat sfârșit Cruciada a VIII-a, dupa ce Carol I al Siciliei (fratele regelui Ludovic al IX-lea al Frantei) și Muhammad I al-Mustansir, sultanului Tunisiei, au ajuns la un acord comercial.
1340 – Armatele castiliene și portugheze înving musulmanii în bătălia de pe Río Salado, una dintre cele mai importante batalii din timpul Reconquistei, in urma careia invadatorii musulmani au fost alungati din Peninsula Iberica.
1485 – Henry Tudor este incoronat rege al Angliei, sub numele Henric al VII-lea (născut pe 28 ianuarie 1457 si a decedat la 21 aprilie 1509). A fost primul monarh rege al Angliei si Irlandei din Casa Tudor si a suit pe tron, dupa ce l-a învins pe Richard al III-lea in batalia de la Boeworth Field. A fost ultimul rege al Angliei care si-a câștigat tronul pe câmpul de luptă. El a fondat o dinastie de lungă durată și, după o domnie de aproape 24 de ani, a fost pașnic urmat de fiul său, Henric al VIII-lea.
1497 – Are loc lupta de la Cernăuţi, în cadrul căreia Ştefan cel Mare al Moldovei înfrînge resturile armatei polone, alungîndu-i din ţară definitiv.
1724 – S-a încheiat zidirea bisericii Stavropoleos din Bucureşti, una din marile realizări arhitecturale ale stilului brâncovenesc.
1831 – Sclavul fugar Nat Turner a fost prins si arestat in Virginia, fiind acuzat de organizarea celei mai sangeroase revolte a sclavilor din istoria Statelor Unite.
1849 – În Franța, la Paris, în Cimitirul Madeleine are loc slujba de înmormantare a compozitorului Frédéric Chopin.
1863 – Cu 157 de ani în urmă, Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Principatelor Unite, semna actul de înfiinţare a Şcolii Superioare de Litere, care a devenit, în anul imediat următor, Facultatea de Litere şi Filozofie, unul dintre primele nuclee ale Universităţii din Bucureşti (1864). Instituţia, al cărei prim decan a fost latinistul August Treboniu Laurian, preşedinte al Academiei Române, a adus laolaltă principalele domenii umaniste: filologia, filozofia şi istoria. Din anul 1874, facultatea îşi diversifică oferta de cursuri (arheologie, filologie comparată, psihologie), iar începând cu 1877 se formează catedrele corespondente, coordonate de personalităţi ale timpului, printre care Alexandru Odobescu, Grigore Tocilescu, Bogdan Petriceicu Hasdeu. Lor li se adaugă în timp, cu contribuţii majore la dezvoltarea facultăţii şi a ofertei de conferinţe şi de cursuri, Mihail Dragomirescu, Ovid Densusianu, Tache Papahagi, Titu Maiorescu, Constantin Dimitrescu-Iaşi, Ioan Bogdan, Lazăr Şăineanu, Nicolae Iorga, Vasile Pîrvan, Simion Mehedinţi, Ioan Bianu (preşedinte al Academiei Române), Alexandru Rosetti, Nicolae Cartojan, Ştefan Ciobanu, I. A. Candrea, Petre P. Negulescu, Constantin C. Giurescu, Ramiro Ortiz şi numeroşi alţii. Începând cu 1899, sunt înfiinţate seminarele specializate, apoi institute de cercetare şi reviste ştiinţifice, pentru ca, din 1905, facultatea să acorde şi doctorate. În anul 1892, se pun bazele primei biblioteci specializate, iar în 1907, se deschide biblioteca facultăţii, cu un fond bogat de carte.
1863 – După ce a fost ales rege al Greciei, la vârsta de 17 ani, prințul Wilhelm a sosit la Atena, pentru a fi încoronat sub numele de George I (n. 24 decembrie 1845 și d. 18 martie 1913). George I a fost rege al Greciei din 1863 până în 1913. Născut prinț al Danemarcei, George avea numai 17 ani când a fost ales rege de Adunarea Națională a Greciei, care l-a detronat pe regele Otto. Numirea lui a fost sugerată și susținută de Marile Puteri (Marea Britanie, Franța și Rusia).
1888 – Tăbăcarul american John Loud, a inventat un instrument de scris pentru produsele sale din piele si a patentat pixul (tocul cu bilă), deși niciodată nu a dezvoltat invenția lui in plan comercial. El a descris în cererea de brevet inventia sa, numindu-o utila “pentru marcare pe suprafete dure – cum ar fi lemnul, hârtia de împachetat aspru, și alte articole, în cazul în care stilourile obisnuite nu pot fi folosite “. Cel care a produs si a comercializat pentru prima data pixurile destinate publicului larg, au fost fratii maghiari Lazslo si Gyorgy Biro, care au patentat și comercializat stiloul – pix. Lazslo Bíró, cu ajutorul fratelui său György, un chimist, a început să lucreze la proiectarea unor noi tipuri de stilouri. Bíró echipat acest stilou cu o mica bila în vârf. Laszlo Bíró a depus un brevet in Anglia, la 15 iunie 1938 , dupa care s-a mutat in Argentina in 1941, unde la data de 10 iunie 1943, au depus un alt brevet.
1905 – Țarul Nicolae al II-lea a promulgat prima constituție a Rusiei, care marchează începutul monarhiei constituționale în Rusia.
1918 – Imperiul Otoman a incheiat un armistitiu care a pus punct Primului Razboi Mondial in Orientul Mijlociu.
1930 – Premiera, la București, a filmului „Ciuleandra”, prima ecranizare după Liviu Rebreanu, realizată în două versiuni de regizorul german Martin Berger; primul film sonor vorbit în limba română.
1938 – Cu celebra replică „Marţienii au invadat Pământul”, rostită, într-o zi de 30 octombrie 1938, acum 82 de ani, în cadrul unei emisiuni radiofonice având ca temă „Războiul lumilor” de H. G. Wells, regizorul Orson Wells a reuşit să creeze panică în Statele Unite, aducând milioane de oameni în pragul disperării.
1942 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, armata britanică, capturează documente de pe submarinul german U 559, care duc la decriptarea codului Enigma.
1947 – Acum 71 de ani (1947), reprezentanţi din 23 de state semnau, la Geneva, „Acordul General pentru Tarife şi Comerţ” (GATT), intrat în vigoare la 11.I.1948. La data de 12.XII.1995, GATT şi-a încetat existenţa, funcţiile sale fiind preluate în întregime de către OMC – Organizaţia Mondială a Comerţului, intrată în funcţiune la 1.I.1996.
1951 – Și-a început activitatea Uzina Medgidia, devenită “Lafarge Romcim”.
1956 – În Romania, la Timisoara, incepe Miscarea studenteasca de la Timisoara, impotriva regimului comunist.
1960 – În Marea Britanie, la Edinburgh, are loc primul transplant reusit de rinichi, realizat de catre medicul Michael Woodruff.
1961 – Sovieticii au testat in poligonul de la Novaya Zemlya cea mai puternica bomba cu hidrogen detonata vreodată.
1961 – Corpul lui Iosif Stalin a fost scos din Mausoleul lui Lenin din Moscova. Fostul lider sovietic a fost imbalsamat dupa moarte (1953) si depus intr-un sicriu din sticla pentru a putea fi vazut, insa in perioada “destalinizarii”, din ordinul lui Hrusciov, a fost inmormantat langa zidul Kremlinului.
1961 – Sovieticii au testat in poligonul de la Novaya Zemlya cea mai puternica bomba cu hidrogen detonata vreodata (50 dmegatone). Este încă cel mai mare dispozitiv exploziv, nuclear sau de altă natură, detonat vreodata.Testul efectuat de sovieticii care pozau ipocrit in “luptatori pentru pace si dezarmare”, a atras un val de proteste in intreaga lume.
1970 – Are loc premiera spectacolului „Regele Lear” la Teatrul National din Bucuresti, in regia lui Radu Penciulescu si scenografia Floricai Malureanu. Una dintre cele mai indraznete realizari teatrale romanesti pe linia innoirii mijloacelor de expresie, controversatul “Rege Lear” a starnit o adevarata furtuna in lumea teatrala de la noi.
1971 – Se împlinesc 49 de ani de la accidentul ecologic de la Certej, judeţul Hunedoara, când digul iazului de decantare aflat la marginea localităţii s-a rupt, iar nămolul toxic s-a revărsat peste un cartier întreg. Nămolul cu cianuri şi steril s-a prăvălit peste cartierul muncitoresc şi a distrus şase blocuri, un cămin de nefamilişti, peste 20 de gospodării, o popicărie şi alte construcţii care urmau să facă din Certej unul dintre orăşelele de seamă ale epocii comuniste. Avalanşa de steril toxic a ucis 89 de oameni şi a rănit alţi 76, potrivit Procuraturii judeţene, care a anchetat timp de doi ani împrejurările dezastrului.
1973 – La Istanbul in Turcia este finalizat Podul peste Bosfor, care leagă continentele Europa şi Asia pentru prima dată in istorie.
1973 – În Spania, Regele Juan Carlos urca pe tronul Spaniei, Spania, devenind astfel din nou monarhie
1974 – Boxerul Muhammad Ali l-a făcut knock out pe George Foreman într-un meci care i-a adus titlul de campion mondial la categoria super grea.
1975 – Prințul Juan Carlos a devenit rege al Spaniei după ce dictatorul Francisco Franco a renunțat la putere, fiind mult prea bătrân și slăbit. La trei săptămâni după acest moment Franco, care avea 83 de ani, a murit în urma unui atac de cord.
1983 – Tot într-o zi de 30 octombrie, acum 37 de ani, se încheiau lucrările la Canalul Dunăre-Marea Neagră. Inaugurarea oficială a Canalului Dunăre-Marea Neagră (construcţie iniţiată în 1973) a avut loc la 26 mai 1984. Necesitatea realizării unui asemenea canal a fost relevată de numeroase personalităţi din trecut (Ion Ghica, Ion Ionescu de la Brad, Assan G. Basil, Nicolae Titulescu ş.a.). Încercările făcute în primii ani după 1944 de regimul comunist (şi în urma cărora mulţi deţinuţi politici obligaţi să muncească acolo şi-au pierdut viaţa) au fost abandonate din lipsa capacităţilor tehnice şi economice; la data inaugurării, Canalul Dunăre-Marea Neagră era cel de-al treilea mare canal de navigaţie din lume (după Canalul Suez şi Canalul Panama).
1983 – Tot cu 37 de ani în urmă, în cadrul unei ceremonii solemne, care a avut loc în Piaţa „Sf. Petru” din Roma, a fost beatificat, de Papa Ioan Paul al II-lea, călugărul franciscan Ieremia Valahul (n. 1556 – m. 1625), primul fericit român ridicat la “cinstea altarelor”. În Calendarul Romano-Catolic Fericitul Ieremia Valahul este sărbătorit la data de 8 mai. Papa Ioan Paul al II-lea îl descria pe Fericitul Ieremia ca fiind “un fiu al României, a acelei nobile naţiuni care poartă în limbă şi în nume amprenta Romei”.
1992 – Reabilitarea oficială a astronomului si matematicianului italian Galileo Galilei.
1993 – Martin Fettman, primul veterinar care a ieșit în spațiu, a efectuat prima disecție în spațiul extraatmosferic, la bordul navetei Columbia.
1994, 30.X – 6.XI – A avut loc, la Casa Radio, prima ediţie a Târgului „Gaudeamus – Carte de învăţătură”, cel dintâi târg specializat pe carte educaţională din România; organizatori: Societatea Română de Radiodifuziune, iniţiatorul şi organizatorul principal al manifestării, Societatea Euromedia (între anii 1994 şi 1997) şi editurile All (între anii 1994 şi 2000); din 1998 printre organizatori se numără şi Romexpo S.A.; în anul 2000 Caravana Gaudeamus a debutat la Cluj-Napoca; s-au adăugat în 2002 – Craiova, în 2003 – Târgu Mureş, în 2007 – Sibiu; începând cu anul 2009 Caravana cuprinde patru târguri organizate la Craiova, Cluj-Napoca, Timişoara şi Constanţa-Mamaia); din 2001 Târgul Gaudeamus a devenit internaţional.
1998 – Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a inaugurat primul obiectiv public purtând numele prințesei Diana, la un an după moartea tragică a fostei sale nurori – “Spitalul Diana”, destinat copiilor bolnavi din Birmingham.
2000 – A fost inaugurată Academia Română de Aviație.

Nașteri…
1624 – S-a născut scriitorul francez Paul Pellisson (m. 1693).
1735 – S-a nascut John Adams, primul vicepreședinte (1789 – 1797) și al doilea președinte al Statelor Unite ale Americii (1797 – 1801); (d. 4 iulie 1826).
1751 – S-a născut Richard Brinsley SHERIDAN (m.07.07.1816), dramaturg şi om politic englez de origine irlandeză. Exponent al teatrului de orientare luministă. A scris comedii de moravuri (Rivalii, 1775; Şcoala calomniei, 1777 – opera sa principală; Criticul, 1779).
1789 – S-a născut, la Viena, Elena ASACHI (născută Teyber), (m.09.05.1877), compozitoare şi pianistă română, soţia cărturarului Gheorghe Asachi (1788-1869).
1821, 30.X / 11.XI – S-a născut unul din cei mai importanți scriitori ruși Feodor Mihailovici Dostoievski (m. 1881).
1839 – S-a născut Alfred SISLEY (m.29.01.1899), pictor francez de origine engleză, unul dintre creatorii impresionismului francez. A pictat mai ales împrejurimile Parisului (Mica piaţă din Argenteuil; Pe Sena etc.).
1853 – S-a născut Louise Abbéma, pictor francez (d. 10.07.1927).
1858 – S-a născut, la Plăineşti, jud. Vâlcea, Duiliu ZAMFIRESCU (m.03.06.1922), scriitor român. Membru titular al Academiei Române (1908). Este autorul unei opere variate: poezie, nuvele, romane, teatru. Volume de versuri: Imnuri păgâne (1897), Poezii nouă (1899), proze: Novele (1888), Novele romane (1896), romane: ciclul Comăneştenilor, alcătui din cinci volume: Viaţa la ţară; Tănase Scatiul; În război; Anna; Îndreptări, scrise între anii 1894-1910.
1861 – S-a născut Émile Antoine BOURDELLE (m.01.10.1929), sculptor şi pictor francez. Printre creaţiile sale se înscriu: Monumentul generalului Alvear; Herakles încordându-şi arcul; Portretul lui A. Simu.
1869, 30 octombrie/8 noiembrie – S-a născut la București, Nicolae C. Paulescu, medic român, unul dintre descoperitorii insulinei, hormon antidiabetic pancreatic (d. 17.07.1931 la București).
1871 – S-a născut poetul, eseistul și dramaturgul francez Paul (Ambroise) Valery, considerat unul dintre principalii reprezentanți ai curentului simbolist („Farmece”, „Cimitirul marin”, „Sufletul și dansul”) (m.20.07.1945).
1885 – S-a născut la Hailey, Idaho, SUA poetul Ezra Weston Loomis Pound, reprezentant de marcă al modernismului literar al secolului XX. (d. 1 noiembrie 1972 în Veneția, Italia)
1894 – S-a născut Jean Rostand, biolog și filosof francez (m. 1977).
1894 – S-a născut Peter Warlock (pseudonimul lui Philip Arnold Heseltine) compozitor şi critic muzical britanic (m. 1930).
1895 – S-a născut bacteriologul şi patologul german Gerhard Domagk; Premiul Nobel pentru medicină pe 1939 pentru descoperirea primului medicament eficient împotriva infecţiilor bacteriologice (prontosilul); la presiunile guvernului nazist, doctorul Domagk a fost obligat să refuze premiul (m. 1964).
1902 – S-a născut, la Budăi/Orhei, azi în R. Moldova, medicul veterinar Ilie T. POPOVICI; preocupat de găsirea unor soluţii profilactice, a creat sau a optimizat numeroase vaccinuri; întemeietor şi director (1949-1962) al Institutului de Patologie şi Igienă Animală din Bucureşti; membru corespondent al Academiei Române (m.11.X.1982).
1914 – S-a născut actriţa britanică Anna Wing (m. 2013).
1917 – S-a născut Arthur M. Schlesinger, istoric şi scriitor american, fost consilier special al lui Kennedy. Deţinător al premiului pentru cea mai bună lucrare din domeniul istoriei şi biografiei şi al premiului Pulitzer pe 1965. Autor al lucrărilor „The Age of Roosevelt”, „Kennedy or Nixon”, „The Imperial Presidency”.
1919 – S-a născut David Werdyger, cântăreţ american (m. 2014).
1921 – S-a născut, la Iaşi, Paul Mircea COSMOVICI, jurist român, membru al Academiei Române din 1995, fost director onorific al Institutului de Cercetări Juridice din Bucureşti al Academiei (d. 13.08.2006).
1928 – S-a născut Daniel Nathans, microbilog american de origine rusă, laureat al premiului Nobel pentru medicina in anul 1978, împreună cu Hamilton O. Smith (tot din SUA) şi cu elveţianul Werner Arber, pentru cercetările în structura ADN-ului (d.16.11.1999).
1929 – S-a născut actriţa argentiniană Olga Zubarry (m. 2012).
1930 – S-a născut Timothy Findley, romancier şi dramaturg canadian de limbă engleză (m. 2002).
1930 – S-a născut actorul Vasile Ichim (Teatrul Odeon) (filme: „Cerul n-are gratii”, „Proba de microfon”).
1932 – S-a născut regizorul francez de film Louis MALLE, care şi-a început cariera sub auspiciile „Noului val francez” („Amanții”, „Zazie în metrou”) (m.24.11.1995).
1934 – S-a născut Valentin Vasiliev, istoric.
1937 – S-a născut Claude LELOUCH, regizor francez de film, scenarist, actor și producător.
1937 – S-a născut la Sighişoara, judeţul Mureș, Ileana Iliescu, fostă primbalerină Operei Naționale din București (ONB).
1939 – S-a născut Eddie Holland, compozitor si cantaret american.
1939 – S-a născut Grace Slick, cantareata si compozitoare americana (Jefferson Airplane, Jefferson Starship).
1939 – S-a născut biologul american Leland H. Hartwell, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2001, împreună cu Tim Hunt şi Sir Paul Nurse, pentru descoperirile privind “reglarea ciclului celular”
1941 – S-a născut fizicianul german Theodor Wolfgang Hänsch, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 2005, împreună cu John Lewis Hall, pentru contribuţiile aduse la dezvoltarea spectroscopiei de mare precizie, pe bază de laser, inclusiv pentru tehnica „pieptenele de frecvenţă optică” (instrument cu care se pot face măsurări precise la diferite frecvenţe ale luminii vizibile şi arată ca un pieptene); membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 2012.
1943 – S-a născut la Roman, în judeţul Neamţ, Acad. Horia Scutaru-Ungureanu, fizician; contribuţii în fizica teoretică, mecanica cuantică, teoria sistemelor cu simetrii dinamice şi a particulelor elementare; membru titular al Academiei Române din 1995 (d. 22.11.2014).
1944 – S-a născut, la Câmpina, judeţul Prahova, Marcel DRAGOMIR, compozitor român de muzică uşoară. A activat şi ca saxofonist şi ca solist vocal. A compus şlagăre (Un albastru infinit), muzică de scenă, musical-uri; redactor principal la Secţia de creaţie a Radiodifuziunii Române între anii 1984 şi 1994 (d. 9 martie 2015, la București). NOTĂ: Conform spuselor compozitorului, data reală de naştere este 28 octombrie („Data mea de naştere este 28 octombrie, dar am fost înregistrat pe 30; 28 era sâmbătă şi mai era şi vreme de război, în 1944. Primăria nu lucra decât atunci când se putea”).
1950 – S-a născut dirijorul Alexandru Samoilă.
1950 – S-a născut în orașul Sânnicolau Mare, județul Timiș, Viorel Cosor, pictor, grafician, membru al Uniunea Artiștilor Plastici din România.
1954 – S-a născut la Cluj, Mihai Măniuţiu, regizor de teatru, prozator şi eseist, directorul Teatrului Naţional din Cluj-Napoca.
1955 – S-a născut în localitatea Caraorman, comuna Crișan, județul Tulcea, Toma Simionov, fost canoist român, dublu laureat cu aur la Moscova 1980 și la Los Angeles 1984 cu echipajul de canoe C2 în cursa de 1.000 m și cu argint la Los Angeles 1984 cu echipajul de canoe C2 în cursa de 500 m.
1957 – S-a născut actorul, producatorul si scenaristul american Kevin Pollak.
1958 – S-a născut, la Vlădeni, jud. Iași, Doina Silistru, senator român în legislaturile 2004-2008, 2008-2012 și 2012-2016, ales în județul Vaslui pe listele partidului PSD. Doina Silistru este căsătorită cu Constantin Silistru.
1960 – S-a născut Diego Armando MARADONA, cunoscutul fost fotbalist argentinian şi actual antrenor argentinian. A condus echipa Argentinei la victoria din Cupa Mondială (1986). A fost distins cu titlul de cel mai valoros fotbalist al secolului XX, împreună cu Pele.
1964 – S-a născut Cata Arialn, scriitor.
1964 – S-a născut la București, Cătălin Ţîrlea, scriitor și diplomat, membru al Uniunii Scriitorilor.
1969 – S-a născut Nina Vasile, poet.
1969 – S-a născut în Armăşeşti-Cernişoara, judeţul Vâlcea, Titiana Nițu Popa, pictoriţa de icoane și biserici.
1973 – S-a născut Sebastian Ipate, pictor.
1975 – S-a născut, la Ploiești, Mircea Tocaci, sculptor din Ploiești.
1976 – S-a născut, la București, Călin Geambașu, solist vocal, compozitor, orchestrator și instrumentist.
1976 – S-a născut, la Buzău, Xenti Runceanu, muzician român.
1978 – S-a născut, la Constanța, Andreea Grămoșteanu, actriță.
1978 – S-a născut la Onești, în județul Bacău, actrița Rodica Lazăr.

Decese…
1522 – A decedat compozitorul francez Jean Mouton ( Jean de Hollingue). A fost muzicianul favorit al reginei Frantei , fiind citat in scrierile lui Rabelais sau Pierre Maillard. Opera sa a influentat muzicienii Renasterii , iar compozitiile sale sunt interpretate si astazi la Capela pontificala din Roma (n. 1459).
1823 – A murit Edmund Cartwright, , inginer englez, inventatorul britanic al războiului de ţesut mecanic, brevetat în 1785 (n.24.04.1743).
1910 – A încetat din viaţă Henri DUNANT (n.1828), filantrop elveţian. Laureat al Premiului Nobel pentru pace în 1901, împreună cu Frédéric Passy. Principalul organizator al Crucii Roşii Internaţionale (1863). Organizator al primului serviciu de asistenţă medicală pe câmpul de luptă – în bătăliile de la Magenta (4 VI. 1859) şi Solferino (20 VI. 1859). La 8 mai (ziua de naştere a lui Henry Dunant) se marchează, anual, “Ziua Mondială a Crucii Roşii”.
1943 – A murit Max Goldmann REINHARDT (n.09.09.1873), regizor şi actor german. Stabilit în S.U.A. (1933), s-a consacrat filmului. Animator şi conducător al mai multor teatre din Berlin şi Viena. Iniţiator al festivalurilor de la Salzburg. A fost unul dintre inovatorii tehnicilor de montare. Dintre realizările sale cităm: Sumurun (1908), Noaptea veneţiană (1914), Visul unei nopţi de vară (1935).
1955 – A murit Agricola Cardaş, biolog, agronom şi publicist; este creatorul învăţământului mediu de zootehnie şi al Centrului Universitar de Zootehnie în Moldova, la Iaşi (n. 1883).
1955 – A murit Dimitrie Gusti, filosof, estetician și sociolog recunoscut pe plan internațional; fondatorul Şcolii Sociologice de la Bucureşti; a conceput ideea “muzeului sociologic”, în temeiul căreia, în 1936, împreună cu Victor Ion Popa şi Henri H. Stahl, a pus bazele “Muzeului satului” din Bucureşti; membru titular al Academiei Române din 1919, vicepreşedinte (1923-1925; 1944) şi preşedinte (1944-1946) al acestui for (n.13.02.1880).
1966 – A încetat din viaţă, la Iaşi, Radu RALEA (n.1908), chimist român. A funcţionat ca profesor la Universitatea „Al.I. Cuza” şi la Institutul Politehnic „Gh. Asachi” din Iaşi. A amenajat, pentru prima oară la Iaşi, un laborator de lucru cu izotopi radioactivi. Împreună cu acad. Radu Cernătescu, a înfiinţat şcoala română de polarografie. A publicat peste 70 de lucrări ştiinţifice, din domeniul chimiei anorganice, chimiei analitice şi chimiei fizice.
1971 – A murit medicul Valeriu (Lucian) Bologa; contribuţii la istoria medicinii româneşti şi universale; profesor la Universitatea din Cluj-Napoca (n. 1892).
1974 – A murit Elena Piru, istoric literar; experimentată cercetătoare a arhivelor şi colecţiilor de manuscrise, a contribuit substanţial la alcătuirea fondului arhivistic al Institutului de Istorie Literară şi Folclor din Bucureşti (n. 1919).
1975 – A murit fizicianul german Gustav (Ludwig) Hertz; cercetări în domeniile ultrasunetelor, semiconductorilor şi luminescenţei; împreună cu fizicianul american James Franck, a pus în evidenţă (prin experienţele Franck-Hertz, 1913-1914) caracterul discontinuu al stărilor de energie în atom; cei doi au primit Premiul Nobel pentru fizică pe 1925; membru de onoare străin al Academiei Române din 1965 (n. 1887).
1976 – A încetat din viaţă, la București, Barbu Solacolu, poet, dramaturg, memorialist şi traducător (n. 05.03.1897)
1978 – A murit medicul Constantin C. Iliescu, unul dintre fondatorii cardiologiei ca specialitate independentă în România; fondator şi director al Centrului de asistenţă a cardiacilor (ASCAR) din Bucureşti; membru titular al Academiei Române din 1965 (n. 1892).
1989 – A murit traducătoarea Frida Papadache; remarcată pentru versiunile româneşti ale unor scriitori americani clasici şi moderni (Twain, Dreiser, Steinbeck), şi, mai ales, pentru primele traduceri româneşti din Joyce (n. 1905).
1991 – A murit Ionel Budişteanu, violonist, dirijor şi compozitor de muzică populară (n. 08.10.1919).
1992 – A murit (la Paris) Alexandru STARK, reporter radio şi tv., scenarist şi publicist (n.6.XII.1931).
1992 – Au murit (într-un accident rutier în România) Doina Aldea TEODOROVICI (n.1958) şi Ion Aldea TEODOROVICI (n.1954), cantautori din Republica Moldova.
1994 – A murit Nicholas Georgescu-Roegen, economist, matematician, statistician şi pedagog american de origine română; părintele teoriei bioeconomice, teorie care prezintă un mod revoluţionar de a vedea economia; este primul şi, practic, singurul economist de la Malthus încoace care a pus în mod serios problema economiei speciei umane într-un context ecologic global, adică la scară planetară; membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1990 (n. 04.02.1906, Constanța).
2000 – A trecut în nefiinţă, la Iaşi, Gina TĂBĂCARU-TRIPA (n.1929), artist liric român. A slujit, timp de trei decenii, scena Operei Române din Iaşi. De-a lungul anilor, a interpretat numeroase roluri de operă, cât şi de operetă. A fost o prezenţă de prestigiu pe scenele lirice de peste hotare.
2002 – A murit Juan Antonio BARDEM, regizor de film şi scenarist spaniol (n.2.VI.1922).
2003 – A murit tenorul italian Franco Bonisolli (n. 25.05.1937).
2005 – S-a stins din viaţă, la Iaşi, George I.M. GEORGESCU (n.1943), medic român. Cardiolog de renume, a fost un creator de şcoală medicală la Iaşi, atât la Facultatea de Medicină, cât şi la Spitalul „Sf. Spiridon”. A fost autor sau coautor la 9 tratate, monografii şi cursuri universitare. A contribuit la înfiinţarea şi organizarea Centrului de Cardiologie din Iaşi (1997). S-a preocupat de multiple domenii de cercetare ale cardiologiei moderne.
2009, 31.X / 1.XI – A murit antropologul francez de origine belgiană Claude Lévi-Strauss; a analizat miturile, raporturile de rudenie din societăţile primitive, a explicat formarea şi evoluţia deprinderilor în cadrul relaţiilor sociale; reprezentant important al structuralismului (n. 1908).
2010 – A murit, la Amsterdam, scriitorul olandez Harry Mulisch, autorul bestseller-urilor „The Assault” (ecranizat) şi „The Discovery of Heaven”; Mulish, împreună cu Willem Frederik Hermans şi Gerard Reve, reuniţi sub genericul cei „trei mari scriitori”, au dominat literatura olandeză postbelică (n. 29.07.1927, Haarelem).
2013 – A murit, la București, arhitecta Anca Petrescu, cea care a proiectat „Casa Republicii” (actualmente Palatul Parlamentului) din Bucureşti, cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil din lume (ca suprafaţă) (n. 20.03.1949).
2016: A murit, La Craiova, actrița Iosefina Stoia, de la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova (n. 18.02.1935, în Lugoj)
2017 – S-a stins din viaţă, luni seară, la vârsta de 85 de ani, Mircea Drăgan, regizor și scenarist român, autor al unor filme de referinţă din cinematografia autohtonă, precum „Setea“, seria „Brigada Diverse“, „Columna“ sau „Neamul Şoimăreştilor“. Mircea Drăgan s-a născut pe 3 octombrie 1932, la Gura Ocniței, județul Dâmbovița.

Calendar Creștin-Ortodox…

Sfântul Sfințit Mucenic Zenovie Episcopul și sora sa Zenovia. Sfântul Apostol Cleopa.

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 30 octombrie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 30 octombrie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

25 februarie – CALENDARUL ZILEI…

„Ziua Pontonierilor”; la această dată în 1866, s-a înfiinţat în Bucureşti prima companie de pontonieri, prin decretul nr. 259...

23 februarie – CALENDARUL ZILEI…

1271: Prima menţiune documentară a orașului Brașov. 1455: Acum 566 de ani ieşea de sub tipar prima carte din Europa produsă în masă, „Biblia lui...

22 februarie – CALENDARUL ZILEI…

1269 - Acum 752 de ani apărea prima menţiune documentară a Cetăţii Deva, într-un act emis de Ştefan – duce de Transilvania, în care...

21 februarie – CALENDARUL ZILEI…

1431 - A început procesul Ioanei d'Arc. 1613 - În urmă cu 408 ani Mihail Romanov, fiul patriarhului Moscovei, a fost ales ţar al Rusiei...

20 februarie – CALENDARUL ZILEI…

1547: Eduard al VI-lea este încoronat rege al Angliei la Westminster Abbey. 1724: A avut loc, la Londra, premiera operei Iulius Caesar, de Georg Friederich...
- Advertisement -corhaz1 - 30 octombrie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 30 octombrie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments