13.9 C
București
duminică, martie 7, 2021

31 august – Ziua Limbii Române…

Must Read

7 martie – CALENDARUL ZILEI…

1395 - Acum 626 de ani era încheiat, în condiţii de deplină egalitate, Tratatul antiotoman de la Braşov dintre...

6 martie – CALENDARUL ZILEI…

1521: Ferdinand Magellan ajunge la Guam. 1836: Bătălia de la Alamo – 200 de oameni au apărat un mic fort...

5 martie – CALENDARUL ZILEI…

1431 - În urmă cu 590 de ani erau menţionaţi pentru prima dată husiţii din Moldova. Ioan de Ryza,...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 31 august - Ziua Limbii Române...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

Ziua Limbii Române este sărbătorită în fiecare an pe 31 august, fiind una dintre sărbătorile reprezentative pentru neamul românesc. Astfel, cei 28 de milioane de oameni care vorbesc limba română sărbătoresc dulcele grai prin organizarea de diverse spectacole și concerte.

De asemenea, multe comunități din afara granițelor țării cinstesc această zi. Dintre cele 28 de milioane de vorbitori de limbă română, trebuie să știi că 17 milioane se află în România. Marii lingviști susțin că limba română nu este împărțită în dialecte, ci în graiuri.

Cu mici deosebiri de accent sau pronunţie, limba română este vorbită şi înţeleasă de toţi conaţionalii, indiferent de zona geografică, deşi în Moldova, Muntenia, Transilvania, Oltenia, Basarabia sau Bucovina se vorbesc mai multe graiuri.

Dulcele grai moldovenesc are în special aspect oral şi se diferenţiază de limba literară prin pronunția intensă a consoanei ş, prin folosirea multor regionalisme şi prin unele diferenţe de gramatică.

Graiul ardelenilor este inconfundabil de molcom, iar graiul bănăţean este un amestec de elemente latine, române, slave, maghiare şi germane, ambele graiuri au diferenţe de gramatică şi vocabular faţă de limba literară.

Graiul timocean şi cel vorbit în Mehedinți au caracteristici fonetice distincte şi fac tranziţia între cel muntenesc și graiul bănăţean.

Graiul muntenesc, fonetic şi lexical cel mai apropiat de limba română literară, a fost influenţat puternic de greci, bulgari sau sârbi, dar şi de diversele mode ale timpului.

Limba română are un vocabular stufos, la care noi cuvinte sunt adăugate în timp ce altele mai vechi sunt scoase din uz. Multe dicționare au încercat să însumeze toate cuvintele limbii române. Însă niciodată nu se poate afla cu exactitate care este numărul total, luând în considerare fiecare categorie. Cel mai complet dicționar al limbii române etalează aproximativ 80.000 de cuvinte.

Când limba noastră a luat contact cu alte limbi vecine, multe dintre cuvintele latinești au fost eliminate din limba română. Influențe din limbi vechi precum turca, maghiara și slava au dus la înlocuirea multor termeni ce proveneau din limba latină. Prin urmare, cele mai vechi cuvinte păstrate din limba latină se află în dacoromână și din ce în ce mai puține în aromână, meglenoromână și istroromână.

Printre cele mai vechi cuvinte din limba română se numără cele care definesc familia, gradele de rudenie, părțile corpului, acțiuni, însușiri, procese, stări privitoare la om, hrană, locuință, obiecte casnice și multe altele. În cele ce urmează vom enumera câteva din fiecare categorie pentru a exemplifica câte provin din limba latină.

  • Familie și rudenie – om, auș, făt, bătrân, june, ginere, mamă, nuntă, văduvă. vitreg, nun, nepot, geamăn, cusurin, femeie, frate, cuscru.
  • Părțile corpului – bășică, buric, cerbice, călcâi, falcă, maț, pântece, plămân, țeastă, șale, umăr, vintre, vână, coapsă, mustață, gingie, inimă, nară.
  • Funcții ale organelor corpului, acțiuni și însușiri – asuda, bea, blând, cufuri, flămând, orb, mut, geme, legăna, linge, muri, mira, sughiți, săruta, supăra, teme, trist, vrea.
  • Acțiuni, procese și stări privitoare la om – îneca, alerga, ajunge, culca, lepăda, cunoaște, mâneca, minți, strânge, striga, sui, scoate, tunde, uita, umbla.
  • Locuință și obiecte casnice – casă, cheie, ciur, cuptor, cuțit, fântână, scaun, treaptă, perete, ușă, tindă, puț.
  • Hrană – caș, aluat, osânză, ospăț, must, untură, ridiche, nap, pepene, lăptucă, ceapă, curechi, ou, păsat, pâine, sare, turtă, plăcintă.

Pe lângă aceste cuvinte care sunt în legătură cu omul și acțiunile sale, există cuvinte vechi și în domenii precum natură (cosmos, relief, minerale, timp, faună, floră).

Este o limbă bogată, cu un impresionant vocabular într-o continuă schimbare, fiind o limbă vie. Trebuie să ne iubim limba și să ne mândrim că ne-am născut în această țară plină de bogății ascunse, apreciind eforturile strămoșilor noștrii care au transmis cultura și tradiția poporului din generație în generație.

Vasile Alecsandri spunea despre limba română că este “tezaurul cel mai preţios pe care-l moştenesc copiii de la părinţi, depozitul sacru lăsat de generaţiile trecute.”

Despre virtuţile limbii române Mihai Eminescu spunea “Limba este însăţi floarea sufletului etnic al românimii.”

Limba română, cu toate faptele de istorie, evoluţie şi dezvoltare, este studiată atent în ultimii mai mult de 100 de ani de lingvişti şi, mai recent, de sociolingvişti, psiholingvişti sau specialişti în geografia lingvistică.

Printre cercetătorii contemporani care au grijă ca normele limbii române să fie respectate în audiovizual și promovează scrisul și vorbitul corect în limba română se numără:

-Monica Busuioc – Domeniile sale de interes sunt etimologia, gramatica, istoria limbii române, semantica, lexicografie-lexicologie.

-Dana Melania Bădic – Printre domeniile sale de interes se numără exegeza biblică, critica textuală, etimologia, semantica, filologia biblică, lexicografia și lexicologia.

-Victor Celac – Domeniile lui de interes sunt lexicologia și etimologia.

-Raluca Mihaela Nedea – Domeniile ei de interes  sunt etimologia limbii române, lexicologia, lexicografia, lingvistica romanică, filologia clasică.

-Florin Vasilescu – Domeniile sale de interes sunt pragmatica, naratologia, lexicografia și lexicologia.

-Alina Bojoga – Printre domeniile de interes se numără istoria limbii române, geografia lingvistică și dialectologia nord- și sud-dunăreană.

-Ion Giurgea – Domeniile lui de interes sunt istoria limbii române, etimologia, lingvistica diacronică, lingvistica generativă, semantica și sintaxa.

-Dana Mihaela Zamfir – Domeniile de interes sunt istoria limbii române, lingvistica balcanică, dialectologia romanică și românească și etimologia.

-Iuliana Chiricu – Domeniile sale de interes sunt etimologia, analiza discursului și pragmatica

-Marius Sala – Acest românist s-a stins din viață pe 19 august 2018, lăsându-i în urmă pe colegii săi îndurerați. El s-a alăturat marilor lingviști din ceruri ca Iorgu Iordan și Alexandru Rosetti.

“Cineva care scrie incorect este puțin probabil să gândească bine, cu atât mai mult cu cât incorectitudinea exprimării este primul și cel mai elocvent semn al absenței unei culturi corespunzătoare, deci al lipsei pregătirii și competenței.” G. Pruteanu

Toți acești cercetători fac posibilă promovarea unei limbi române vorbite și scrise corect. Dacă fiecare dintre noi ar respecta regulile principale ale folosirii limbii române, folosindu-se de regulile de gramatică și cele de vocabular, am păstra limba nepoluată.

Limba română este una dintre cele cinci limbi în care se oficiază servicii religioase în statul monastic Muntele Athos.

Limba română este limbă maternă sau este vorbită şi în Ucraina, Ungaria, pe Valea Timocului în Serbia sau în Bulgaria. Este vorbită şi în comunităţile etnicilor români din Croaţia, Slovenia, Slovacia sau Polonia.

Emigranţii au dus limba română peste tot în lume: în Israel 5 % din populaţie provine din România şi vorbeşte limba română. În Italia, Spania, SUA, Canada, Franţa, Germania, Portugalia, Cipru sau Australia se estimează că locuiesc peste 3 milioane de români.

Limba română este predată în ţări est-europene unde există comunități semnificative româneşti, dar şi în instituţii de învăţământ din 43 de ţări ale lumii, unde limba română este învăţată ca limbă străină.

 

surse:https://a1.ro/…https://identitatea.ro/…

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 31 august - Ziua Limbii Române...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 31 august - Ziua Limbii Române...

Latest News

7 martie – CALENDARUL ZILEI…

1395 - Acum 626 de ani era încheiat, în condiţii de deplină egalitate, Tratatul antiotoman de la Braşov dintre...

6 martie – CALENDARUL ZILEI…

1521: Ferdinand Magellan ajunge la Guam. 1836: Bătălia de la Alamo – 200 de oameni au apărat un mic fort din Texas timp de 13...

5 martie – CALENDARUL ZILEI…

1431 - În urmă cu 590 de ani erau menţionaţi pentru prima dată husiţii din Moldova. Ioan de Ryza, episcop catolic de Baia, a...

4 martie – CALENDARUL ZILEI…

1461: Războiul celor două roze: Regele Henric al VI-lea al Angliei este deposedat de către vărul său, care va deveni regele Eduard al IV-lea. 1665:...

3 martie – CALENDARUL ZILEI…

1075 - Este emis „Dictatus Papae” de către papa Grigore al VII-lea prin care se proclamă autoritatea universală a papei.Papa Grigorie al VII- lea...
- Advertisement -corhaz1 - 31 august - Ziua Limbii Române...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 31 august - Ziua Limbii Române...
Facebook Comments