13.9 C
București
marți, august 11, 2020

31 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

11 august – CALENDARUL ZILEI…

106 d.H. - Acum 1914 ani este constituită provincia romană Dacia. O diplomă militară romană, descoperită la Porolissum, azi...

10 august – CALENDARUL ZILEI…

843 - În urma Tratatului de la Verdun, frații Lotarius I, Louis Germanul și Carol cel Pleșuv, divid Imperiul...

9 august – CALENDARUL ZILEI…

480 i.Hr. - Armata Persiei îl înfrânge pe Leonidas și armata sa spartană în bătălia de la Termopile din...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 31 octombrie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

„Ziua Arhivelor Naţionale” (la 31.X.1862 se înfiinţa Direcţia Generală a Arhivelor Statului, prin unificarea Arhivelor din cele două Principate Române, Moldova şi Ţara Românească). Arhivele Naţionale ale României au fost înfiinţate prin Regulamentele Organice din 1831/1832. La 31 octombrie 1862 s-a realizat unificarea serviciilor de arhivă ale Moldovei şi Ţării Româneşti în cadrul programului de reforme început de Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), ultima zi din octombrie fiind cunoscută ca „Ziua Arhivelor Naţionale ale României”.
– „Ziua Internaționala de Economisire” marcată anual la 31 octombrie. A economisi este vital și nu înseamnă numai a strânge bani pentru zile negre, ci mai ales să nu cheltuiești sau să consumi nejustificat și peste valoarea reală a bunului sau serviciului.
– „Ziua Internaţională a Mării Negre”, sărbătorită anual în regiune, pe baza unei hotărâri a Conferinţei ministeriale pentru protecţia Mării Negre de la Istanbul, 30-31.X.1996. La 31 octombrie 1996 miniştrii mediului din cele şase ţări riverane – Bulgaria, Georgia, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina – au semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre, cel mai cuprinzator program adoptat vreodată pentru salvarea uneia dintre cele mai poluate mări de pe Terra.
– „Ziua Mondială a Oraşelor”, stabilită la 31.X.2014 de Programul Naţiunilor Unite pentru Aşezări Umane (ONU-Habitat); se sărbătoreşte pentru a promova urbanizarea sustenabilă. NOTĂ: Există şi „Ziua Mondială a Oraşelor Înfrăţite”, care se sărbătoreşte în ultima duminică a lunii aprilie.
– „Sărbătoarea Halloween” („Ajunul Tuturor Sfinţilor”; sărbătoarea religioasă catolică „Solemnitatea Tuturor Sfinţilor” se prăznuieşte la 1 noiembrie); în Marea Britanie şi în Irlanda, obiceiurile populare legate de această sărbătoare creştină au fost influenţate de o veche sărbătoare celtică, ca şi de ajunul Anului Nou celtic şi anglo-saxon (31 octombrie); sărbătoare laică mai ales pentru copii, populară în S.U.A. şi ţările anglo-saxone (în această “seară a vrăjitoarelor”, copii mascaţi în personaje “horror” colindă pe la casele oamenilor şi sunt răsplătiţi cu bomboane, covrigi sau nuci, pentru a alunga spiritele rele ale fantomelor; adulţii se întâlnesc în diverse localuri sau cluburi, care, pentru o noapte, se transformă în adevărate spaţii ale magiei); de câţiva ani „Halloween-ul” se sărbătoreşte şi în România.
– „Ziua Reformei în Biserica Luterană”; marchează începutul Reformei promovate de teologul german Martin Luther (1483-1546), întemeietorul Bisericii Luterano-Protestante; la 31.X.1517 el a afişat pe uşa bisericii din Wittenberg 95 de teze care atacau direct papalitatea; prin tezele sale a negat valoarea tradiţiei sacre a autorităţii papale, punând mai presus autoritatea Sfintei Scripturi.
– „Ziua Națională a Republicii Kirghizia” Republica Kirghizia, are capitala Bişke (fostă Frunze – 600.000 loc) și este aşezată în Asia Centrală, la frontiera chineză. Li¬mite: Kazahstanul (N), China (E), Tadjikistan (S), Uzbe¬kistan (V). G. fizică: K. este o ţară în întregime muntoasă, cu munţi înalţi la graniţa cu China (Tian Shan, alt. max. 7.440 m).

Evenimente…
1402 – Este înregistrată cea mai veche atestare documentară a berii în Moldova.
1517 – Începutul Reformei în Germania. Martin Luther a lipit pe ușa bisericii din Wittenberg cele 95 de teze împotriva indulgențelor.
1541 – Se împlinesc 477 de ani de la dezvelirea, cu mult fast, a picturii de pe peretele altarului din Capela Sixtină cu tema “Judecății de Apoi”, realizarea acesteia fiindu-i comandată lui Michelangelo Buonarroti de Papa Clement al VII-lea în anul 1534. Inaugurarea a trezit sentimente contradictorii în rândul celor prezenți, unii fiind impresionați de tabloul apocaliptic, care îl înfățișează în centru pe Iisus Hristos cu mama sa și toți Sfinții, judecându-i pe morți, alții, rămânând indignați de goliciunea personajelor. Artistul a fost învinuit de imoralitate, obscenitate și blasfemie. S-a organizat chiar o campanie („Campania frunzelor de viță”) pentru acoperirea “goliciunilor”, acțiune care a avut loc după moartea lui Michelangelo (1564) și a fost executată de unul din ajutoarele sale, Daniele da Voltera, în anul 1565. Cu ocazia lucrărilor de restaurare din anii ’90, aspectul original a fost refăcut în cea mai mare parte.
1784 – A început, în satul Mesteacăn, de lângă Brad (jud. Hunedoara), Răscoala iobagilor români din Munţii Apuseni condusă de Horea, Cloșca și Crișan.
1865 – A luat fiinţă Ateneul Român din Bucureşti, ca instituţie statuară. Edificiul a fost construit între anii 1886 şi 1888, pe bază de subscripţie publică, după planurile arhitectului A. Galleron.
1869 – S-a inaugurat oficial prima cale ferată din Principatele Unite, între Bucureşti şi Giurgiu (69,8 km). Tot atunci a început să funcţioneze cel dintâi depou CFR la Giurgiu.
1866 – Premiera operetei „Viata pariziana” de Jacques Offenbach.
1871 – Se împlinesc 147 de ani de la inaugurarea Uzinei de gaz aerian de la Filaret, din Bucureşti, construită sub conducerea arhitectului francez Paul Gottreau (cel care a construit şi Biblioteca Centrală Universitară, ca şi clădirea CEC-ului din Bucureşti) (31.X./12.XI).
1888 – Britanicul John Boyd Dunlop (1840–1921) a inventat pneul utilizat la biciclete, triciclete şi automobile.
1892 – Arthur Conan Doyle publică „Aventurile lui Sherlock Holmes”.
1920 – Acum 98 de ani apărea Legea privind înfiinţarea Şcolilor Române de Studii Superioare la Paris şi Roma, cu trei Secţii: cea a studiilor de istorie şi filologie, Secţia pentru continuarea studiilor universitare de specialitate, pentru acele discipline care nu se predau în România şi Secţia pentru cultivarea artelor. Stagiul era de un an, cu posibilitatea de prelungire în funcţie de rezultate; prin Decretul din 14.XII.1921, Nicolae Iorga a fost numit director al Şcolii Române din Paris, iar Vasile Pârvan, al Şcolii Române din Roma.
1922 – Benito Mussolini a devenit cel mai tânăr premier din istoria Italiei.
1924 – A fost înfiinţat un laborator de cercetare în cadrul Serviciului de Apărare Contra Gazelor. În timp a purtat mai multe denumiri, cea actuală, Centrul de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie, datând din luna mai a anului 2010, iar din anul 1998 face parte din structura Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare, subordonată Departamentului pentru Armamente, fiind organul de consultanţă şi expertiză al Ministerului Apărării Naţionale în domeniul Apărării CBRN.
1926 – Celebrul magician Harry Houdini a incetat din viata in urma unei peritonite. Considerat unul dintre cei mai mari magicieni ai secolului XX, Houdini a murit, la varsta de 52 de ani, in spitalul din Detroit dupa 12 zile de spitalizare. Cu doua saptamini inainte, el a sustinut o demonstratie in fata catorva studenti. Unul dintre spectatori l-a lovit puternic de doua ori in stomac pentru a-i testa forta fizica, insa din cauza ca a fost luat prin suprindere magicianul a suferit o ruptura de apendice. A fost operat de urgenta, insa medicii nu au reusit sa il salveze si astfel s-a stins din viata o adevarata legenda.
1933 – Basoreliefurile celor patru preşedinţi ai Statelor Unite, George Washington (întâiul), Thomas Jefferson (al treilea), Abraham Lincoln (al şaisprezecelea) şi Theodore Roosevelt (al douăzeci şi şaselea) de pe muntele Rushmore au fost finalizate.
1941 – A fost finalizat, dupa 14 ani de munca, celebrul monument sculptat in stanca de pe Muntele Rushmore din Dakota de Sud, care ii infatiseaza pe presedintii americani George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt si Abraham Lincoln.
1954 – Frontul National de Eliberare din Algeria a inceput revolta impotriva Franței.
1956 – Marea Britanie și Franța au atacat Egiptul pentru a convinge autoritatile sa redeschida Canalul Suez.
1956 – Contraamiralul american G.J.Dufek a devenit primul om care a reuşit să aterizeze cu un avion la Polul Sud.
1964 – Are loc, pe scena Teatrului de stat din Timişoara, premiera piesei Anton Pann, de Lucian Blaga.
1971 – Ilie Năstase câştigă marele turneu open „Embassy” de la Wembley.
1975 – Formatia Queen lanseaza in Anglia cel mai renumit single al sau, Bohemian Rhapsody.
1984 – Premierul Indiei, Indira Gandhi, a fost asasinat. Indira Ghandi, prima femeie prim-ministru din India, a fost impuscata de catre doi dintre bodiguarzii ei in timp ce se indrepta spre birou.
1998 – Irakul a anuntat ca nu mai doreste sa coopereze cu inspectorii Natiunilor Unite insarcinati sa afle daca autoritatile detin armament nuclear.
2003 – Este descoperită Planeta pitică Eris.
2011 – Se împlinesc 7 ani de când, într-o zi de 31 octombrie, se atingea pragul de 7 miliarde de oameni pe Pământ, în Filipine. În urmă cu 2.000 de ani, la naşterea lui Iisus Hristos, erau în jur de 300 de milioane de oameni. Pragul de un miliard a fost atins în anul 1804. În ultimii 38 de ani populaţia Terrei a atins succesiv patru praguri: 4 miliarde de locuitori în 1974, 5 miliarde în 1987, 6 miliarde în 1999 şi 7 miliarde în 2011.

Nașteri…
1291 – S-a născut, la Paris, compozitorul francez Philippe de Vitry (m. 09.06.1361, la Paris).
1632 – S-a născut pictorul olandez Jan VERMEER (înmormântat la 15.XII.1675).
1760 – S-a născut pictorul şi gravorul japonez Katsushika Hokusai (m. 1849).
1795 – S-a născut, în Londra, poetul englez John KEATS (m.23.02.1821, Roma, Italia), unul dintre marii poeţi romantici. A publicat lirică însufleţită de idealul frumuseţii clasice greceşti (Endymion, 1818; Hyperion, 1820; Odă la o urnă grecească, 1819; Odă toamnei, 1820).
1815 – S-a născut Karl Weierstrass, matematician german, unul dintre fondatorii teoriei funcţiilor analitice de variabilă complexă (m. 1897).
1820 – S-a născut, la Focșani, Gheorghe TATTARESCU, pictor român, pionier al neo-clasicismului şi al picturii în ulei în pictura modernă română. A pictat tablouri alegorice cu subiecte revoluţionare (Deşteptarea României) sau patriotice (Unirea Principatelor). A executat portretele unor personalităţi (N. Bălcescu; Gh. Magheru), peisaje, picturi bisericeşti (La Mitropolia din Iaşi, Biserica „Sf. Spiridon” din Bucureşti) etc. Împreună cu Theodor Aman a înfiinţat, în 1864, Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti, unde a desfăşurat o bogată activitate ca profesor de pictură, fiind mai apoi şi directorul ei în anii 1891 (d. 24 octombrie 1894, la Bucureşti).
1821 – S-a născut Karel HAVLIYEK-BOROVSKČ (m.1856), poet şi publicist ceh. Unul dintre principalii promotori ai luptei naţionale. A scris poeme satirice antihabsburgice şi anticlericale (Elegii tiroleze; Botezul Sf. Vladimir).
1833 – S-a născut compozitorul şi chimistul rus Aleksandr Porfirievici Borodin, unul dintre cei mai străluciţi reprezentanţi ai muzicii clasice ruse. A fost un militant pentru drepturile femeilor şi a spirijinit drepturile acestora la educaţie în Rusia, fiind fondatorul Şcolii de Medicină pentru Femei din Sankt Petersburg (d. 27.02.1887).
1835 – S-a născut Adolf von BAEYER, chimist german. Laureat al Premiului Nobel pentru chimie pe 1905. A sintetizat indigoul, a descoperit condensarea anhidridei ftalice cu fenolii, a dezvoltat teoria tensiunii ciclurilor (d. 20 august 1917).
1846 – S-a născut Edmondo DE AMICIS (m.1908), scriitor italian. Cunoscut prin romanul Cuore (1886), care evocă lumea copilăriei, cultivând valorile etice şi patriotismul. A scris povestiri din mediul cazon (Viaţa militară, 1868) şi proză umanitară pe teme sociale şi educative (Romanul unui învăţător, 1890; Căruţa tuturor, 1899 etc.).
1857 – S-a născut la Oskarshamn, Axel Munthe (Axel Martin Fredrik Munthe), medic, psihiatru şi scriitor suedez. Este cunoscut mai ales ca autor al „Cărţii de la San Michele” (1929), o povestire autobiografică romanţată a vieţii şi a activităţii sale (d. 11.02.1949 la Stockholm).
1868 – S-a născut, la Ploieşti, Andrei IOACHIMESCU (m.1943), inginer şi matematician român. Unul din fondatorii şi animatorii revistei „Gazeta matematică” (Bucureşti, 15 septembrie 1895). A elaborat lucrări în domeniul mecanicii teoretice.
1869 – S-a născut, la Iaşi, Paul ANGHEL (m.1937), chirurg şi publicist român. Personalitate a şcolii chirurgicale ieşene, şi-a desfăşurat întreaga activitate didactică şi chirurgicală în Iaşi. Se numără printre fondatorii Societăţii române de chirurgie, alături de Thoma Ionescu, C.D. Severeanu, Ernest Juvara, şi a fost colaborator permanent al Revistei de chirurgie. Lucrările sale ştiinţifice se referă îndeosebi la probleme de ortopedie şi traumatologie. Frate cu poetul Dimitrie Anghel, el şi-a exercitat talentul literar nativ, în special în paginile revistei Însemnări ieşene.
1871 – S-a născut, la Sète, Paul VALÉRY (m.1945), scriitor francez. Personalitate de prestigiu a liricii franceze în prima jumătate a sec. XX. Opera poetică a fost reunită în volumul Poezii (1931). Timp de două decenii a renunţat la poezie şi s-a consacrat eseului, definitoriu fiind Introducere în metoda Leonardo da Vinci (1895). Postum i s-a publicat volumul Eseuri şi mărturii (1946).
1881 – S-a născut, la Fălticeni, jud. Suceava, Eugen LOVINESCU, critic şi istoric literar, teoretician al literaturii și sociolog al culturii, memorialist, dramaturg, romancier și nuvelist român; fondator al revistei şi cenaclului „Sburătorul” (1919) şi al cenaclului cu acelaşi nume; membru post-mortem al Academiei Române din 1991 (m.16.07.1943, la București).
1883 – S-a născut Marie Laurencin, pictoriţă şi sculptoriţă franceză. (d. 1956). Stilul său se caracterizează prin culori fluide şi suave, o simplificare încrezătoare a compoziţiei, o predilecţie pentru anumite forme feminine, alungite şi graţioase, ce îi vor permite să ocupe un loc privilegiat în inima Parisului monden al anilor 1920.
1887 – S-a născut, la Galaţi, Barbu NEMŢEANU (m.1919), poet român. Autorul unor versuri de orientare simbolistă, pătrunse de melancolie, cu accente de deznădejde şi sarcasm, despre oraşul provincial şi priveliştile dunărene. În 1915 a publicat volumul de poezii Stropi de soare.
1902 – S-a născut Carlos Drummond de Andrade, poet, traducător și jurnalist brazilian; considerat cel mai important poet al secolului al XX-lea din Brazilia (m. 1987).
1908 – S-a născut în comuna Dobridor, judetul Dolj, Ilariu Dobridor (pseudonimul lui Constantin Iliescu Cioroianu), poet şi ziarist (a făcut publicistică pe teme culturale şi politice de extremă dreaptă) (m. ian. 1968, București).
1910 – S-a născut la Câmpina, jud. Prahova, pictoriţa Coca (Elena-Venera-Ecaterina) Meţianu (m. 01.01.2014).
1912 – S-a născut Ollie Johnston, pictor american (d. 2008).
1920 – S-a născut, la București, Henri Wald, filosof şi eseist român; studii şi lucrări de logică, teoria cunoaşterii şi semantică (m. 14.07.2002, la București). Ceremonia înhumării a avut loc marți, 16 iulie 2002, ora 12, la Cimitirul Evreiesc Filantropia din B-dul Ion Mihalache (1 Mai) nr. 91.
1920 – S-a născut, la Berlin, Helmut Newton, renumit fotograf australian (de origine evreiască), considerat unul dintre pionierii fotografiei mondiale; este cunoscut, în special, pentru imaginile sale alb-negru, reprezentând nuduri de femei, apărute în reviste precum „Playboy”, „Elle” sau „Vogue” (m. 23.01.2004).
1920 – S-a născut Dick Francis, scriitor britanic de succes, cunoscut mai ales pentru romanele sale poliţiste „Dead Cert” (1962), „For Kicks” (1965), „Odds Against” (1965), „Flying Finish” ( 1966) şi „Blood Sport” (1967) (m. 14.02.2010).
1922 – S-a născut la New York City, Barbara Bel Geddes, actriţă americană nominalizată pentru premiul Oscar, cel mai bine cunoscută din serialul de televiziune al companiei CBS, Dallas, ca doamna Eleanor „Miss Ellie” Ewing (d. 8 august 2005, Northeast Harbor, Maine).
1922 – S-a născut fostul rege al Cambodgiei, Norodom Sihanouk, considerat drept „părintele” independenţei ţării şi întregitor al unor grupări destrămate implicate în zeci de ani de războaie civile; rege, prim-ministru sau şef de stat timp de peste 60 ani, cu câţiva ani de întreruperi, Norodom Sihanouk a provocat o surpriză pe scena politică regională şi mondială abdicând, în 2004, în favoarea fiului său, Sihamoni (m. 2012).
1925 – S-a născut John A. Pople, matematician şi chimist britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 1998, împreună cu Walter Kohn (m. 2004).
1926 – S-a născut, în Scobinți, județul Iași, Dan Hatmanu, pictor şi grafician român. În prima parte a activității sale creatoare a executat portrete și peisaje într-o viziune realist-tradițională, pe care a abandonat-o mai târziu în favoarea unei formule constructiviste cu rapeluri figurative și nuanțe umoristice.
1927 – S-a născut Ion Patriciu, scriitor.
1929 – S-a născut, în Napoli, Bud Spencer (numele real: Carlo Pedersoli), actor de film şi scenarist italian (m. 27 iunie 2016, la Roma).
1932 – S-a născut în comuna Marginea, județul Suceava, Gavril Nichitean, sculptor, specializat în sculptura în lemn. Din anul 2008 s-a mutat de la Iași la București, participând la Saloanele organizate de Asociația Artiștilor Plastici din București al cărei membru este.
1936 – S-a născut la București, Siminică (Simion Avram), celebru comic al circului românesc.
1936 – S-a născut Michael Landon, actor american (d. 1991).
1940 – S-a nascut la Craiova, Corneliu Antoniu, poet și publicist.
1945 – S-a nascut la București, Mircea M. Ionescu, prozator și dramaturg.                    1950 – S-a născut John Candy, comic și actor canadian (m. 1994).
1953 – S-a născut în Făgăraș, jud. Brașov, Ștefan Borbély, scriitor, profesor universitar la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca.
1954 – S-a născut, la Câmpulung-Muscel, jud. Argeș, Adrian Săvoiu, publicist și istoric literar.
1954 – S-a născut în Lupeni, jud. Hunedoara, Ionel Bota, poet, critic şi istoric literar, publicist, profesor, animator fervent al vieţii literare din Oraviţa.
1957 – S-a născut, la Râmnicu Vâlcea, Traian Boicescu, pictor, membru al Uniuni Artiștilor Plastici din România. Realizează tapiserie, pictură și grafică.
1959 – S-a născut Cătălin Mireuţă, membru al grupului Divertis.
1961 – S-a născut, la București, Bogdan Chirieac, jurnalist și om de afaceri român, asociat la dcnews.ro din București. A avut funcții de conducere la ziarele Adevărul și apoi Gândul, până în 2006. În prezent apare la diverse televiziuni în calitate de analist de politică externă sau analist politic.
1961 – S-a născut Peter Jackson, regizor, producător şi scenarist neo-zeelandez.
1963 – S-a născut actorul american Rob Schneider.
1967 – S-a născut, la Onești, Adrian Dumitru, artist decorator, grafician, pictor din București.
1967 – S-a născut la Pitești, jud. Argeș, Denisa Popescu, poet și jurnalist.
1970 – S-a născut în satul Gruni, com. Belinț, jud. Timiș, Mirela Petrean, solist de muzică populară din Timiș.
1971 – S-a născut la București, Alexandra Ares, (n. Alexandra Grigorescu) este o scriitoare bilingvă, romancier, scenarist, dramaturg, jurnalist de televiziunine și critic de teatru.

Decese…
1517 – A încetat din viaţă Fra BARTOLOMMEO (n.1472), pictor italian. Călugăr dominican. Îmbinând simţul monumentalului, graţia elegantă, a pictat frescele de la biserica „San Marco” din Florenţa şi altele. A executat tablouri cu teme religioase (Plângerea lui Hristos) etc.
1768 – A murit compozitorul italian Francesco Maria Veracini (n. 1690).
1806 – A încetat din viaţă Kitagawa UTAMARO (n.1753), pictor şi gravor japonez din şcoala Ukiyo-e. Cunoscut în Europa datorită gravurilor ce înfăţişează viaţa curtezanelor. Stil caracterizat prin figuri delicate şi siluete alungite. A făcut ilustraţii de carte (Insecte; Lumea de argint; Cartea păsărilor).
1828 – A încetat din viaţă, la Bucureşti, Constantin CARACAŞ, medic, tipograf şi editor român. A contribuit la organizarea ştiinţifică a medicinii româneşti şi a introdus vaccinarea antivariolică în Ţara Românească. A fost unul dintre fondatorii spitalului „Filantropia” din Capitală. A înfiinţat la Bucureşti prima tipografie laică din Ţara Românească, în 1817 (n. 1773, la Viena).
1894 – A fost asasinată Indira GANDHI (n.1917), om politic indian. Fiica lui Jawaharlal Nehru (1889-1964), om politic indian. Indira Gandhi a fost lider al partidului Congresul Naţional Indian – Indira. Prim-ministru al Indiei (1966-1977 şi 1980-1984).
1918 – A murit Egon Schiele, pictor expresionist austriac, unul dintre fondatorii “Neuekunstgruppe” (n. 1890) Alături de Gustav Klimt şi Oskar Kokoschka, este considerat unul din cei mai importanţi reprezentanţi ai artei vieneze moderne.
1921 – A murit la Chişinău, Tudor Pamfile, scriitor, etnolog şi folclorist de mare valoare (n. 11.06.1883).
1925 – A murit Max Linder (nume real: Gabriel-Maximilien Leuvielle), actor şi regizor de film francez (n. 1883).
1926 – A murit, la Detroit, celebrul magician Harry Houdini, (pe numele adevarat Erik Weisz), iluzionist american originar din Ungaria, actor și producător de film (n. 24 martie 1874 în Budapesta).
1939 – A murit psihanalistul, scriitorul, profesorul și terapeutul austriac Otto Rank (n. 1884).
1943 – A murit, la New York, regizorul german de teatru Max Reinhardt; animator şi conducător al mai multor teatre din Berlin şi Viena; unul dintre fondatorii Festivalului de la Salzburg (n. 1873).
1953 – A murit scriitorul Petre Dulfu, poet, traducător şi dramaturg; autor al “Isprăvilor lui Păcală” (1894), operă care îl consacră în literatura română (n. 1856).
1960 – A murit la Sibiu, I. O. Suceveanu (pseudonim al lui Ioan Olar, poet (n. 12.12.1905 la Baineţ, judeţul Suceava).
1960 – A trecut în nefiinţă, la Bucureşti, Mircea FLORIAN (n.01.04.1888), filosof român. Membru post-mortem al Academiei Române din 1990. A propus o teorie generică a structurii existenţei, cunoaşterii şi valorii (Recesivitatea ca structură a lumii, 2 vol., postum, 1983-1987). A elaborat studii de istorie a filosofiei (Cosmologia elenă, 1929; Reconstrucţie filosofică, 1943).
1969 – A încetat din viaţă, la Iaşi, Emil GAIGINSCHI (n.1904), inginer mecanic român. Este considerat creatorul şcolii ieşene de cercetare în domeniul motoarelor cu ardere internă. A fost profesor la Institutul Politehnic „Gh. Asachi” (1936-1969). Lucrările sale ştiinţifice se referă la termodinamica motoarelor cu ardere internă şi la procesul injecţiei de combustibil în motoarele Diesel.
1972 – A murit Onisifor GHIBU, pedagog (considerat unul dintre fondatorii pedagogiei româneşti), memorialist, publicist şi om politic transilvănean (intensă activitate pentru înfăptuirea statului unitar român; a înfiinţat „România nouă”, primul ziar de propagandă pentru unirea politică a tuturor românilor); membru al Academiei Române din 1919 (n.31.V.1883).
1984 – A murit (asasinată, de către extremiştii sikh) Indira Gandhi, om politic indian; preşedinte al Partidului Congresul Naţional Indian (din 1955), ministru în mai multe rânduri, prim-ministru al Indiei (1966-1977, 1980-1984); fiica lui Jawaharlal Nehru, cel dintâi prim-ministru al Indiei independente (n. 1917).
1989 – A murit compozitorul elveţian Conrad Beck (n. 1901).
1993 – A decedat, la Roma, Fedderico FELLINI, celebru regizor şi scenarist italian de film, una dintre marile personalităţi ale cinematografiei mondiale. Între realizările sale, se detaşează: La Strada; Nopţile Cabiriei; La dolce vita; Opt şi jumătate; Roma; Oraşul femeilor etc. (n.1920).
1995 – A murit Alan Bush, compozitor, dirijor şi pianist britanic (n. 1900).
1996 – A murit, la Clamart, Franța, Marcel CARNÉ (n.18.08.1906, la Paris), celebru regizor francez de film. Printre realizările sale, se înscriu filmele: Suflete în ceaţă; Copiii paradisului; Thérèse Raquin).
2000 – A murit Ring Lardner Jr., scenarist premiat cu Oscar pentru „MASH” si „Women of the year” (n. 19.08.1915).
2002 – A murit actorul italian de film Raf VALONE. A primit Premiul Oscar în 1961, pentru rolul interpretat în filmul „Vedere de pe pod”, regizat de Sidney Lumet (n.17.II.1916).
2005 – A murit jurnalista Mihaela Cristea, peste trei decenii realizatoare de emisiuni culturale la Televiziunea Română (n. 02.10.1946).
2006 – A murit Dan Beizadea, instrumentist, dirijor şi compozitor de muzică uşoară (n.14.10.1933).
2009, 31.X/1.XI – A murit antropologul francez de origine belgiană Claude Lévi-Strauss; a analizat miturile, raporturile de rudenie din societăţile primitive, a explicat formarea şi evoluţia deprinderilor în cadrul relaţiilor sociale; reprezentant important al structuralismului (n. 1908).
2012 – A murit Gheorghe Mincă, profesor, poet, ziarist, traducător, eseist, epigramist (n. 1942).

Calendar Creștin-Ortodox…

Sfinții Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis. Sf. Mc. Epimah.

Sursa: http://radioconstanta.ro/…

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 31 octombrie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 31 octombrie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

11 august – CALENDARUL ZILEI…

106 d.H. - Acum 1914 ani este constituită provincia romană Dacia. O diplomă militară romană, descoperită la Porolissum, azi...

10 august – CALENDARUL ZILEI…

843 - În urma Tratatului de la Verdun, frații Lotarius I, Louis Germanul și Carol cel Pleșuv, divid Imperiul Carolingian, în trei regate. 1461 -...

9 august – CALENDARUL ZILEI…

480 i.Hr. - Armata Persiei îl înfrânge pe Leonidas și armata sa spartană în bătălia de la Termopile din Persia. 1173 - Cu 847 de...

9 august 1963 s-a născut Whitney Elizabeth Houston…

Născută în Newark, New Jersey - Whitney Elizabeth Houston (d. 11 februarie 2012, Beverly Hills, California) a fost o cântăreață, manechin, actriță și producătoare...

8 august – CALENDARUL ZILEI…

1570: Sfârşitul celui de-al III-lea război civil din Franţa, prin Pacea de la Saint Germain. A fost acordată libertatea cultului protestant. 1588: Se încheie Bătălia...
- Advertisement -corhaz1 - 31 octombrie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 31 octombrie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments