13.9 C
București
vineri, februarie 26, 2021

4 aprilie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

25 februarie – CALENDARUL ZILEI…

„Ziua Pontonierilor”; la această dată în 1866, s-a înfiinţat în Bucureşti prima companie de pontonieri, prin decretul nr. 259...

23 februarie – CALENDARUL ZILEI…

1271: Prima menţiune documentară a orașului Brașov. 1455: Acum 566 de ani ieşea de sub tipar prima carte din Europa...

22 februarie – CALENDARUL ZILEI…

1269 - Acum 752 de ani apărea prima menţiune documentară a Cetăţii Deva, într-un act emis de Ştefan –...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 4 aprilie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

– „Ziua Academiei Române”; la 4.IV.2000, cu prilejul „Zilei Porţilor Deschise” la Academia Română, prezidiul instituţiei a hotărât ca Ziua Academiei Române să se sărbătorească la această dată (dacă ziua de 4.IV cade sâmbăta sau duminica se va sărbători într-o zi de lucru apropiată de 4.IV.); ziua aminteşte de anul 1866, când a luat fiinţă Societatea Literară Română, devenită, din august 1867, Societatea Academică Română, iar din martie 1879, Academia Română.

„Ziua Internaţională pentru Conştientizarea Pericolului Reprezentat de Minele Anti-personal şi a Consecinţelor acestora” – stabilită la data de 8 decembrie 2005 de Adunarea Generală a ONU, care a cerut continuarea eforturilor statelor membre, beneficiind de asistenţa ONU şi a organizaţiilor importante, în a înfiinţa şi dezvolta la nivel naţional instalaţii de distrugere a minelor rămase în urma războaielor, care constituie o ameninţare serioasă la siguranţa, sănătatea şi viaţa civililor şi un obstacol împotriva dezvoltării sociale şi economice la nivel naţional sau local. Se sărbătoreşte anual la data de 4 aprilie.Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, în aer liber şi natură
– „Ziua Internaţională a Animalelor fără Stăpân”marcată în fiecare an, la 4 aprilie. Istoria acestei zile începe în toamna anului 2010, când aproximativ o sută de organizații olandeze preocupate de situația animalelor fără stăpân au organizat prima conferință națională dedicată acestei probleme. Cu acea ocazie, participanţii au ales ziua de 4 aprilie pentru a lansa un semnal de alarmă şi, totodată, un apel la compasiune, la nivel mondial, faţă de situaţia deplorabilă în care se află cele peste 600 de milioane de animale ale străzii din întreaga lume. Data a fost aleasă la exact o jumătate de an de la aniversarea Zilei mondiale a animalelor, din 4 octombrie.
– Ziua Naţională a Republicii Senegal; aniversarea proclamării independenţei – 1960

Evenimente…
1459 – În urmă cu 561 de ani a fost semnat Tratatul de pace între Ştefan cel Mare, domn al Moldovei (1457–1504) şi reprezentantul Poloniei, Andrei Adrowasz. Se prevedeau, printre altele, încetarea stării de război între Moldova şi Polonia, îndepărtarea lui Petru Aron de la hotarele Moldovei şi recunoaşterea suzeranităţii polone de către Ştefan. La 4 aprilie 1459, prin pacea moldo-polonă, Ştefan cel Mare al Moldovei reîntoarcea oraşul Hotin în componenţa principatului. Tratatul a fost semnat după un asediu moldav de doi ani a cetăţii Hotinului. Abia după semnarea tratatului de pace domnul Moldovei a izbutit să pună stăpânire pe cetatea propriu-zisă.Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber
1535 – Acum 485 de ani Petru Rareş, domnitorul Moldovei (1527-1538; 1541-1546), încheia, la Iaşi, o înţelegere cu Ferdinand de Habsburg (rege al Ungariei şi al Boemiei din 1526) în vederea unei acţiuni antiotomane comune.
1581 – După încheierea călătoriei în jurul lumii, navigatorul englez Francis Drake este înnobilat de regina Elisabeta I a Angliei.

1646 – Este menționată prima moară de hârtie, înființată de voievodul Țării Românești, Matei Basarab

1714 – Domnitorul Constantin Brâncoveanu este detronat la Bucureşti.
1742 – Prima atestare documentară a localităţii Zozulenii Vechi, raionul Ungheni, RM.
1753 – Penalitatea cu moartea este anulata in Rusia.
1818 – Congresul american a decretat arborarea unui steag cu câte o stea pentru fiecare stat al SUA.
1877 – În urmă cu 143 de ani avea loc semnarea, la Bucureşti, a Convenţiei româno-ruse care reglementa trecerea trupelor ţariste pe teritoriul României spre frontul din Balcani. În acelaşi timp, guvernul rus se obliga să menţină şi să apere integritatea teritorială a ţării şi să respecte drepturile politice ale statului român (4/16 aprilie).
1877 – Cu 143 de ani în urmă se înfiinţa Societatea Ştiinţelor Medicale din Bucureşti; preşedinte, Alexandru S. Marcovici (4/16 aprilie).
1885 – Apare noul organ de presă junimist „România liberă”, ce reflectă grupul junimist intrat în Camere la alegerile din noiembrie 1884.
1896 – După anunţarea descoperirii zăcămintelor de aur în preajma râului Yukon, a început goana după aur în acea regiune.
1905 – Un cutremur care a avut loc la Kangra (India) s-a soldat cu moartea a 370.000 de oameni.
1919 – În Italia e deschisă cursa aeriană de pasageri cu zepelinul Roma – Napoli;
1920 – Acum 100 de ani, printr-un Decret-lege, era desfiinţat Consiliul Dirigent al Transilvaniei, creat la 2.XII.1918, după unirea cu România, atribuţiile acestuia fiind preluate de Guvernul central de la Bucureşti.1920 Consiliul Dirigent al Transilvaniei - 4 aprilie - CALENDARUL ZILEI...
1920 – Intră în vigoare un amendament la Constituţia SUA care interzice fabricarea şi consumul băuturilor alcoolice („Legea prohibiţiei”), în vigoare până la 05.12.1933.
1920 – Tot într-o zi de 4 aprilie şi tot acum 100 de ani era prezentat, la Cinematograful militar din Bucureşti, primul desen animat românesc – „Păcală în lună”, realizat de Aurel Petrescu. Succesul acestui film l-a determinat pe regizor să continue, realizând noi filme despre Păcală: „Păcală amorezat“ şi „Păcală şi Tândală la Bucureşti”.
1921 – S-a înfiinţat, la Bucureşti, Institutul de seruri şi vaccinuri „Dr. Ioan Cantacuzino”.
1936 – Se împlinesc 84 de ani de la promulgarea „Legii pentru organizarea şi funcţionarea Radiodifuziunii”, publicată în „Monitorul Oficial” nr. 80, prin „Decretul regal” 808. Societatea îşi schimbă numele din Societatea de Difuziune Radiotelefonică din România în Societatea Română de Radiodifuziune.
1939 – Cu 81 de ani în urmă compozitorul şi cântăreţul american Glenn Miller lansa celebra melodie „Moonlight Serenade”, în colaborare cu casa de discuri „Bluebird Records”.
1941 – Prin decret-lege, Oficiul Național Cinematografic devine o administrație comercială.
1944 – În urmă cu 76 de ani avea loc un masiv bombardament al aviaţiei anglo-americane asupra Bucureştilor, soldat cu mari distrugeri materiale şi cu mii de morţi şi de răniţi. A fost doar prima dintre acţiunile aeriene anglo-americane care s-au desfăşurat până la 23 august 1944 şi care au avut ca obiectiv distrugerea instalaţiilor petroliere şi a căilor ferate.

1945 – Al Doilea Război Mondial: Teritoriul Ungariei a fost complet eliberat de sub ocupaţia fascistă, de către trupele române şi sovietice.
1945 – A avut loc eliberarea Bratislavei de sub ocupaţia fascistă.
1945 – În urma Convenţiei de Armistiţiu, care stabilea, la articolul 11, reparaţiile de război datorate de România Uniunii Sovietice (300 de milioane de dolari), s-a semnat Convenţia economică “asupra mărfurilor pe care România urmează să le livreze în compensarea daunelor cauzate de către România Uniunii Sovietice prin operaţiunile militare şi ocuparea teritoriului sovietic”.
1945 – Legea nr. 260 extinde legislaţia română pe tot teritoriul Transilvaniei eliberat de sub ocupaţia ungară, anulând acțiunea legislaţiei ungare.
1946 – O decizie a Ministerului Educatiei Nationale interzice elevilor din toate scolile de stat, confesionale si particulare orice manifestare politica de partid, atit in scoala, cit si in afara ei si desfiinteaza toate asociatiile si comitetele alcatuite din elevi, cu exceptia comitetelor de clasa si a societatilor culturale.
1946 – George Călinescu începe, la Facultatea de Litere din Universitatea Bucureşti, cursul “Istoria literară ca ştiinţă inefabilă şi sinteză epică” cu lecţia de deschidere intitulată “Sensul clasicismului”.
1947 – Are loc premiera piesei “Seringa” de Tudor Arghezi.
1947 – Acum 73 de ani se înfiinţa Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (OACI), instituţie specializată a ONU, cu sediul la Montreal (România este membru al OACI din 24.IV.1965).
1948: Tratatul de prietenie, colaborare şi asistenţă mutuală bulgaro-română.
1949 – În urmă cu 71 de ani a fost semnat, la Washington, Tratatul Atlanticului de Nord (baza legală şi contractuală a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord – NATO). Cunoscut şi sub numele de „Tratatul de la Washington”, acesta a fost semnat de miniştrii de externe din Belgia, Canada, Danemarca, Franţa, Islanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Portugalia şi SUA. NATO este cea mai puternică şi mai solidă organizaţie politico-militară de apărare colectivă din istorie. Tratatul de la Washington a intrat în vigoare la 24.VIII.1949. În prezent numărul ţărilor membre ale Alianţei Nord-Atlantice se ridică la 28. România a aderat la Alianţă la 29.III.2004
1960 – A fost adoptată Declaraţia de independenţă a Republicii Senegal (“Ziua Independenţei”).
1965 – Reprezentanţele diplomatice ale României şi Danemarcei sînt ridicate la nivel de ambasadă.
1968 – Martin Luther King Jr. este asasinat la Memphis.
1969 – Studentul Jan Palach, în vîrstă de 20 de ani, îşi dă foc, la Praga, pentru a protesta împotriva invaziei armatei sovietice în Cehoslovacia.
1969 – Cu 50 de ani în urmă chirurgul american Denton Clooney a reuşit (la Institutul de Cardiologie Texas din Houston) primul transplant al unei inimi artificiale, care a funcţionat timp de trei zile, până la implantul unei inimi veritabile.
1979 – Execuţia preşedintelui pakistanez Zulfikar Ali Bhutto, care a condus ţara între 1971 şi 1977;
1983 – Acum 37 de ani începea prima misiune a navetei spaţiale americane „Challenger”. La 28.I.1986, la a patra misiune, după 73 de secunde de la decolarea de la Cape Canaveral, naveta a explodat, accidentul soldându-se cu moartea celor şapte astronauţi aflaţi la bord. Catastrofa navetei a fost considerată, în epocă, drept cel mai grav accident din istoria spaţială a SUA.
1990 – La Patriarhie, are loc solemnitatea intoarcerii in scaunul patriarhal, la initiativa Sfintului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, a Prea Fericitului Teoctist.
1991 – Lansarea operaţiunii „Furtună în deşert” (ora 3.00, ora Bagdadului) pentru eliberarea Kuwaitului, invadat la 02.08.1990 de Irak. Are loc primul atac aerian declanşat de coaliţia internaţională (SUA, Marea Britanie, Arabia Saudită, Kuwait) împotriva Irakului.
1997 – În urmă cu 23 ani avea loc semnarea, la Oviedo (Spania), a Convenţiei europene asupra bioeticii (o convenţie a Consiliului Europei asupra drepturilor omului şi a biomedicinei, care interzice intervenţiile asupra genomului uman).

2008 – Palatul Parlamentului a fost inclus în Cartea Recordurilor.

A atins trei recorduri mondiale: Cea mai mare clădire administrativă cu destinație civilă, cea mai masivă clădire din lume și cea mai scumpă clădire.

Nașteri…
186 – S-a născut Caracalla, împărat roman (211- 08.04.217).
1752 – S-a născut compozitorul italian Niccolò Antonio Zingarelli (m. 1837).
1785 – S-a născut Bettina von Arnim, scriitoare germană, una dintre cele mai importante figuri ale Romantismului german (d. 1859).
1793 – S-a născut Casimir Delavigne, poet și dramaturg francez.
1809 – S-a născut Benjamin Pierce, matematician şi astronom american; contribuţii în domenii ca teoria numerelor, filosofia matematicii şi mecanica cerească (m. 1880).
1819 – S-a născut Maria a II-a, regină a Portugaliei.
1835 – S-a născut John Hughlings Jackson, neurolog englez; cunoscut mai ales pentru descrierea unei forme particulare de desfăşurare a crizelor epileptice („crize jacksoniene”) şi pentru teoria sa asupra regresiunii funcţiilor în cazul unei leziuni în sistemul nervos („teoria disoluţiei”) (m. 1911)
1846 – S-a născut Contele de Lautréamont, scriitor francez; precursor al poeziei moderne, al cărui stil s-a aflat la confluenţa dintre simbolism şi suprarealism (m. 1870).
1858 – S-a născut Remy de Gourmont, scriitor, critic literar şi teoretician simbolist francez (m. 27.09.1915).
1873 – S-a născut Élie Faure, istoric de artă şi eseist francez (m. 1937).
1875 – S-a născut dirijorul francez Pierre Monteux (m. 1964, în SUA).
1876 – S-a născut pictorul francez Maurice de Vlaminck (m. 1958).
1896 – S-a născut Robert Emmet Sherwood, dramaturg american, scenarist de filme si ziarist. Comediile si dramele sale, piese cu implicatii filosofice, de atitudine antirazboinica si de evocare istorica – dintre care cea mai cunoscuta este „Pădurea împietrită” (1935), remarcabile prin gradația tensiunii dramatice și socul elementului neprevăzut, atesta un temperament ironic, deziluzionat si o tendinta spre paradoxul istorico-moral (m.14.11.1955).
1901 – S-a născut, în Mihalţ, judeţul Alba, Ion Breazu, publicist, istoric si critic literar (m. 11 mai 1958, Cluj).
1904 – S-a născut dramaturgul rus Aleksandr Afinoghenov (m. 1941). Nota: Unele surse dau ca dată a naşterii stilul vechi 22 martie 1904.
1905 – S-a născut compozitorul şi violonistul francez Eugène Bozza (m. 1991).
1907 – S-a născut chimistul Coriolan Drăgulescu, lucrări în domeniul chimiei anorganice; cercetări în chimia analitică; membru al Academiei Romane din 1963, membru al Consiliului Uniunii Internationale de Chimie Pura si Aplicata („Teoria și practica măsurării pH-ului”, „Analiza chimica volumetrică”, „Chimia structurală modernă”) (d. 01.07.1977).
1911 – S-a născut Aurel Lambrino, prozator și publicist (m.04.03.1978).
1911 – S-a născut economistul american George Joseph Stigler, laureat al Premiului Nobel pentru Economie în anul 1982.
1912 – S-a născut, la Răsuceni, județul Giurgiu, Ioan I. Mirea, pictor, sculptor și poet, stabilit la Paris din 1965 (m. 3 octombrie 1987, Paris).
1914 – S-a născut Marguerite Duras, scriitoare şi scenaristă franceză (romanul „Amantul”, scenariul pentru filmul „Hiroshima, dragostea mea”) (m.03.03.1996).
1915 – S-a născut François Chamoux, arheolog, istoric şi filolog francez; specialist în civilizaţia greacă; membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1991 (m. 2007).
1915 – S-a născut, în Dorohoi, George Tomaziu, pictor, desenator şi ilustrator de carte; antifascist convins, este arestat în iunie 1944 şi ameninţat să fie executat; este eliberat după actul de la 23 august; după instalarea comuniştilor la putere în România este din nou arestat şi condamnat, în noiembrie 1950, la 15 ani de muncă forţată; graţiat în 1963; în 1969 părăseşte România, stă un an la Londra şi apoi se stabileşte la Paris (m. 3 decembrie 1990, la Paris).
1915 – S-a născut la Manga, județul Dâmbovița, Vasile Florescu, teoretician şi critic literar („Conceptul de literatură veche”, „Retorica și neoretorica”) (d. 14.01.1982).
1917 – S-a născut, la Chișinău, Valeriu Ciobanu, poet, istoric literar și folclorist („Poporanismul: Geneza, evolutie, ideologie”, „Hortensia Papadat-Bengescu”) (m.21.12.1966, la București).
1920 – S-a născut Ếric Rohmer (numele adevărat: Jean-Marie Maurice Schérer), regizor şi critic de film francez; unul dintre fondatorii „Noului Val” în cinematografia franceză (m. 2010).
1922 – S-a născut Ludovic Paceag, compozitor şi dirijor român (m. 1993).
1923 – S-a născut, în Wem, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, actorul britanic Peter Vaughan (d. la 6 decembrie 2016, în Mannings Heath).
1924 – S-a născut Lucian Ionescu, ilustrator muzical.
1926 – S-a născut la Lovrin, jud. Timiș, compozitorul Richard Bartzer (d. 12.01.1998).
1927 – S-a născut, la Craiova, Dumitru Trancă, poet, prozator şi traducător român.
1928 – S-a născut, la București, lingvistul Florica Dimitrescu-Niculescu.
1930 – S-a născut compozitorul Adalbert Winkler (m. 1992).
1931 – S-a născut, în comuna Ciugud, judeţul Alba, poetul, prozatorul şi istoricul literar, Petru Anghel („Frumosule fiu”, „Final deschis”, „Firul de iarba”) (d. 2016).
1932 – S-a născut regizorul rus de film Andrei Tarkovski (m. 29.12.1986, la Paris).
1932 – S-a născut Anthony Perkins, actor american de teatru şi film (m. 12.09.1992).
1932 – S-a născut, la Oradea, Ştefan Constantin Zorzor, compozitor şi muzicolog.
1933 – S-a născut actorul Ștefan Tapalagă (m.21.05.1994).

1938 – S-a născut Aristide Buhoiu, reporter radio, realizator de emisiuni tv. şi publicist; din 1957 până în 1983 a lucrat, succesiv, la Radio Timişoara, Radio Cluj, Radio Bucureşti şi la Televiziunea Română; din 1985 până în 2002 a fost editor al publicaţiei săptămânale „Universul” din Statele Unite (unde se stabilise), considerată una dintre cele mai importante reviste ale românilor americani; după 1989 a stat mult şi în ţară (m. 17.09.2006).1938 2006 Aristide Buhoiu - 4 aprilie - CALENDARUL ZILEI...

1941 – S-a născut, în Borzești, jud. Bacău, Viorel Savin, poet, dramaturg, publicist, prozator şi critic literar român.
1950 – S-a născut Dicken (Jeff Robert Pain), vocalist, chitarist si compozitor britanic (Mr. Big).
1950 – S-a născut Christine Lahti, actriţă americană şi regizor de film de scurt-metraj; în ultima perioadă a acceptat mai puţine roluri în filme, acordând tot mai multă atenţie cauzelor umanitare.
1950 – S-a născut, la Brașov, Rodica Toth Poiata, pictoriță din București.
1951: S-a născut, la Timişoara, sculptorul Sava Borislav Stoianov (m. 13.01.2016, în București).
1954 – S-a născut Anca Maria Constantinescu, artist plastic.
1955 – S-a născut, la Hobița, comuna Pui, județul Hunedoara, Mircea Dăneasa, pictor şi sculptor.
1955 – S-a născut, la Brăila, Valentin Popescu, actor român de teatru şi film.
1957 – S-a născut Aki Kaurismäki, regizor, producător, scenarist şi actor finlandez.
1965 – S-a născut Robert Downey Jr., actor de film american; fiul realizatorului de film Robert Downey Sr.

Decese…
1617 – A murit matematicianul scoţian John Napier, creatorul logaritmilor neperieni (numiţi şi naturali) şi ai tabelelor de logaritmi neperieni (n. 1550).
1765, 4/15 – A murit Mihail V. Lomonosov, om de ştiinţă (a enunţat principiul conservării materiei, precursor al teoriei atomiste) şi scriitor rus; a iniţiat studiul ştiinţific al limbii ruse, contribuind la crearea limbii literare; din iniţiativa sa, în 1755, a fost fondată Universitatea din Moscova, care-i poartă numele (n. 1711).
1774 – A murit scriitorul irlandez Oliver Goldsmith (n. 1730 sau 1731).
1806 – A murit poetul şi dramaturgul italian Carlo Gozzi (n. 13.12.1720).
1870 – A murit Heinrich Gustav Magnus, chimist și fizician german; cunoscut mai ales pentru descrierea, în anul 1852, a efectului omonim, fenomen din dinamica fluidelor, care descrie traiectoria corpurilor aflate în mișcare de rotație concomitent cu una translație (n. 1802).
1884 – A murit industriaşul american de origine britanică William C. Procter; în 1837 a fondat, împreună cu irlandezul James Gamble (1803-1891), o mică întreprindere în care fabricau lumânări şi săpunuri; în prezent societatea Procter&Gamble este cel ai mare producător din SUA din domeniul detergenţilor (n. 1801).
1918 – A murit Hermann Cohen, filosof neokantian german, unul dintre întemeietorii „Şcolii de la Marburg”; preocupat de filosofia religioasă iudaică (n. 1842).
1919 – A murit Sir William Crookes, chimist şi fizician britanic; a aplicat în chimie metode fizice, cu ajutorul analizei spectrale; de numele său se leagă descoperirea taliului (1861); membru de onoare străin al Academiei Române din 1913 (n. 1832) – 1929: A murit Carl (Karl) Benz, inginer german şi pionier al automobilismului; în 1885 a construit primul automobil din lume care a fost alimentat de un motor cu ardere internă (n. 17 iunie 1832, în Londra).
1929 – A murit, în Ladenburg, Germania, Carl (Karl) Benz, inginer german şi pionier al automobilismului; în 1885 a construit primul automobil din lume care a fost alimentat de un motor cu ardere internă (n. 25 noiembrie 1844, Karlsruhe, Germania).
1933 – A murit istoricul Nicolae Docan; pasionat numismat, a lăsat numeroase lucrări în domeniu, precum şi o impresionantă colecţie de monede (dăruită Academiei Române); membru corespondent al Academiei Române din 1915 (n. 1874).
1941 – A murit compozitorul Grigore Teodosiu (n. 1871).
1942 – A murit, la București, Gheorghe Adamescu, istoric literar, bibliograf si publicist („O istorie a literaturii romane”, „Contribuții la bibliografia românească”) (n.23.07.1869 la București).
1944 – A încetat din viaţă, în Bucureşti, Vasile VASILACHE, compozitor român de muzică uşoară. A fost actor în diferite trupe dramatice din Bucureşti. Împreună cu N. Stroe a alcătuit un cuplu revuistic original. A compus muzică uşoară, de largă audienţă, printre care: Trurli; Du-mă acasă, măi tramvai şi altele (n.26.10.1907, Huși, jud. Vaslui).
1953 – A murit, la Lisabona, Portugalia, Carol al II-lea de Hohenzollern-SIgmaringen, rege al României (1930-1940); Carol al II-lea a părăsit România în septembrie 1940, a locuit un timp în Brazilia şi după 1947 s-a stabilit în Portugalia; membru de onoare al Academiei Române (1921); preşedinte de onoare şi protector (1930-1940) al Academiei Române (n.15.X.1893, la Sinaia). La 13.II.2003, Guvernul României a organizat acţiunea de repatriere a osemintelor regelui Carol al II-lea, iar a doua zi, la 14.II.2003, acestea au fost reînhumate într-o capelă a Mânăstirii Curtea de Argeş (necropolă domnească).

1961 – A murit, la Bucureşti, matematicianul Simion Stoilow, unul dintre creatorii, pe plan mondial, ai teoriei topologice a funcţiilor; este considerat întemeietor al şcolii române de matematică modernă; membru titular al Academiei Române din 1945 (n. 14 septembrie 1887, în Bucureşti).
1967 – A murit, la București, Mariana Dumitrescu, poetă și traducătoare (n.27.08.1924, la București).
1968 – Asasinarea lui Martin Luther King, pastor şi publicist american; lider al mişcării populaţiei de culoare din SUA pentru recunoaşterea pe cale paşnică a drepturilor civile ale afro-americanilor; Premiul Nobel pentru Pace în anul 1964 (n.15.01.1929). NOTĂ: Ziua sa de naştere este marcată în SUA ca sărbătoare naţională în cea de-a treia zi de luni din ianuarie.
1968 – A murit, la București, prozatorul Eugen Bălan („Într-o duminecă de august”, „Exerciții”) (n.21.10.1904, la Focşani).
1972 – A murit fizicianul Gheorghe (George) Atanasiu, deschizător de drumuri în diverse domenii ale fizicii (fotoelectricitate, optică şi geofizică); membru titular al Academiei Române din 1963 (n. 1893).
1979 – A murit Richard Carol Oschanitzky, compozitor, pianist, dirijor român (n.1901).
1983 – S-a stins din viaţă Gloria Swanson, actriţă americană.
1984 – A murit Oleg Konstantinovici Antonov, constructor rus de avioane, renumit pentru constructia cunoscutelor avioane de tip AN-10, AN-24, AN-22, AN-12 (n.07.02.1906).
1985 – A murit compozitorul şi dirijorul George Derieţeanu (n. 08.05.1918).
1987 – A murit Catherine Lucille Moore (C.L. Moore), scriitoare americană de literatură ştiinţifico-fantastică (n. 1911).
1991 – A murit Max Frisch, dramaturg şi romancier elveţian de limbă germană (n.15.05.1911).
1992 – A murit, la, Bistriţa, Lucian Valea, poet şi istoric literar (n. 4 martie 1924, Şanţ, judeţul Bistriţa Năsăud).
1992 – A murit, la Villalba, Spania, Vintilă Horia (numele la nastere Caftangioglu), scriitor din exil, poet, prozator şi eseist, autor al romanului „Dieu est ne en exil”, pentru care a primit premiul Goncourt in 1960 („Mai sus de miazanoapte”) (n.18.12.1915, în Segarcea, jud. Teleorman).
1997 – A murit scriitorul rus Vladimir Solouhin (n. 14.06.1924)
1997 – A murit Attila Zonda, deputat român în legislatura 1990-1992, ales în județul Maramureș pe listele partidului UDMR (n. 2 august 1950).
2003 – A murit, la Paris, compozitorul francez de origine română Mihai Mitrea-Celarianu (n. 1935).
2012 – A murit Claude Miller, scenarist, regizor, producător de film francez (n. 20.02.1942)
2013 – A murit criticul de film, jurnalistul şi scenaristul american Roger (Joseph) Ebert (n. 1942). Nota: A fost primul critic de film care a primit premiul „Pulitzer” (în 1975) şi primul care care a fost recompensat (în 2005) cu o stea pe Bulevardul Celebrităţilor – Walk of Fame (Bulevardul Hollywood din Los Angeles)
2014 – A murit Miruna Boruzescu, creatoare de costume de teatru şi film; soţia actorului şi scenografului Radu Boruzescu; stabiliţi în Franţa din 1975 (n. 1945).
2015 – A murit medicul şi profesorul Ioan Puşcaş, unul dintre marii specialişti români în gastroenterologie, de numele căruia se leagă descoperirea (în 1973) Ulcosilvanilului, medicament pentru tratarea ulcerului, dar şi introducerea, în anii 80 ai secolului XX, a videoendoscopiei optice şi electronice în România (n. 10 iulie 1932, în comuna Treznea, județul Sălaj).
2015 – A murit scriitorul danez Klaus Rifbjerg (n. 1931).

Calendar creștin-ortodox…

Sfântul Cuvios Iosif Imnograful, scriitorul de cântări, Gheorghe de la Maleon, Zosima și Platon.

Surse: http://www.calendarulzilei.ro/http://www.amosnews.ro/,http://www.radioiasi./,http://ro.wikipedia.org/wiki/,http://www.crisana.ro/,http://calendar.infoportal.rtv.net/ și http://www.rador.ro/

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 4 aprilie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 4 aprilie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

25 februarie – CALENDARUL ZILEI…

„Ziua Pontonierilor”; la această dată în 1866, s-a înfiinţat în Bucureşti prima companie de pontonieri, prin decretul nr. 259...

23 februarie – CALENDARUL ZILEI…

1271: Prima menţiune documentară a orașului Brașov. 1455: Acum 566 de ani ieşea de sub tipar prima carte din Europa produsă în masă, „Biblia lui...

22 februarie – CALENDARUL ZILEI…

1269 - Acum 752 de ani apărea prima menţiune documentară a Cetăţii Deva, într-un act emis de Ştefan – duce de Transilvania, în care...

21 februarie – CALENDARUL ZILEI…

1431 - A început procesul Ioanei d'Arc. 1613 - În urmă cu 408 ani Mihail Romanov, fiul patriarhului Moscovei, a fost ales ţar al Rusiei...

20 februarie – CALENDARUL ZILEI…

1547: Eduard al VI-lea este încoronat rege al Angliei la Westminster Abbey. 1724: A avut loc, la Londra, premiera operei Iulius Caesar, de Georg Friederich...
- Advertisement -corhaz1 - 4 aprilie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 4 aprilie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments