13.9 C
București
vineri, octombrie 23, 2020

4 februarie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

22 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

362 - Templul lui Apollo din Daphne este distrus de un foc misterios. 794 - Împăratul Kammu a mutat capitala...

”Led Zeppelin II”…

22 octombrie 1969 a fost lansat  la casa de discuri Atlantic Records''Led Zeppelin II'', al doilea album de studio...

20 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

1595 - Bătălia de la Giurgiu – artileria toscană dărâmă o parte din zidul fortăreței otomane, așa încât aliații...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 4 februarie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

„Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului”, este parte a campaniei universale a luptei cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris, adoptată la summitul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, desfăşurat la 4 februarie 2000. Acest document consemnează necesitatea unei alianţe puternice între cercetători, profesionişti din domeniul sănătăţii, pacienţi, guverne, parteneri din industrie şi mass-media în lupta împotriva cancerului. Uniunea Internaţională pentru Controlul Cancerului (UICC) este responsabilă pentru coordonarea manifestărilor din această zi, fiind sprijinită de diverşi parteneri şi organizaţii, inclusiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Agenţia Internaţională pentru pentru Cercetarea Cancerului.
– „Ziua Luptei Împotriva Cancerului în România”, stabilită, prin Legea nr. 274/2015, în ziua când este marcată şi pe plan internaţional (potrivit Cartei de la Paris, adoptată la summitul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, desfăşurat la 4 februarie 2000). În expunerea de motive a legii, se arată că în România numărul persoanelor bolnave de cancer depăşeşte 100.000, ţara noastră situându-se pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer uterin.
– „Ziua Prietenilor pe Facebook” Rețeaua de socializare „Facebook” împlineşte astăzi, 4 februarie, 15 ani, iar fondatorul său propune pentru această dată sărbatorirea „Zilei Prietenilor”. Fondatorul ”Facebook” scrie în mesajul său că prietenia este cea care dă sens vieții şi că trebuie să ne amintim întotdeauna să sărbătorim prietenia. Data oficială de naștere a rețelei de socializare este 4 februarie 2004. În 2005, TheFacebook a devenit Facebook, cumpărând cu 200.000 de dolari domeniul facebook.com, a urmat în septembrie acelaşi an expansiunea spre licee, iar un an mai târziu reţeaua avea să fie disponibilă oricui avea 13 ani împliniţi şi o adresă de mail validă. Cu o creștere anuală de 16%, Facebook are azi peste 2 miliarde de utilizatori activi în toată lumea. Aproape 30% dintre utilizatorii activi au între 25 și 34 de ani. Potrivit statisticilor bit.ly, cel mai mare trafic pe Facebook este între orele 13 și 15, însă cele mai multe clickuri se generează seara, în jurul orei 19.
– „Ziua Naţională a Republicii Socialiste Democratice Sri Lanka” (fostă Ceylon); proclamarea independenţei, din februarie 1948.

Evenimente…
1769 – Introducerea pedepsei cu moartea în Anglia pentru distrugerea instalațiilor industriale.
1789 – În urmă cu 231 de ani era ales primul preşedinte al S.U.A., George Washington, general şi om de stat american, militant şi factor activ în obţinerea independenţei faţă de Regatul Unit a coloniilor din America de Nord. Alegătorii din 10 state au fost convocaţi la vot. Carolina de Nord, Rhode Island și New York s-au abținut de la acest proces. Din cei 72 de candidaţi, alegătorii au votat doar pentru doi dintre ei. George Washington a apărut pe buletinele de vot la poziţia cu numărul 69. Aproape jumătate dintre cei care şi-au exprimat dreptul de vot au optat pentru John Adams, care a fost ales, în mod corespunzător, vicepreşedinte.
1834 – Acum 186 de ani a fost înfiinţat Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi, din iniţiativa unui grup restrâns de membri ai Societăţii de Medici şi Naturalişti din Iaşi, în frunte cu Iacob Cihac, Gheorghe Asachi, Mihăil Zotta, Constantin Sturza şi Costachi Negri. Este primul muzeu de acest gen înfiinţat în Principatele Române şi, ca instituţie culturală, avea drept scop să prezinte publicului din Iaşi „bogăţiile pământene şi subpământene ale Moldovei, precum şi curiozităţi din alte părţi ale lumii”.
1909 – Cu 111 ani în urmă, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, a avut loc premiera piesei „Apus de soare” de Barbu Ştefănescu Delavrancea, cu actorul Constantin Nottara în rolul lui Ştefan cel Mare (4/17 februarie).
1923 – Se împlinesc 97 de ani de la inaugurarea oficială a Palatului Cercului Militar. Clădirea, amplasată în centrul Capitalei, la intersecţia a două principale artere – Calea Victoriei (odinioară Podul Mogoşoaiei) şi Bulevardul Regina Elisabeta, aminteşte de Opera Naţională din Paris (Palatul Garnier). Edificiul, proiectat în 1899 de arhitectul Dimitrie Maimarolu, a fost construit din iniţiativa şi prin contribuţia financiară a ofiţerilor din garnizoana Bucureşti
1925 – Acum 95 de ani Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât înfiinţarea Patriarhiei Ortodoxe Române. Legea pentru înfiinţarea Patriarhiei a fost publicată la 25 februarie 1925 în Monitorul Oficial sub titlul „Lege pentru ridicarea Scaunului arhiepiscopal si mitropolitan al Ungrovlahiei ca primat al României la rangul de Scaun patriarhal”. La 1 noiembrie 1925 a avut loc investitura şi înscăunarea primului patriarh Miron Cristea (1925-1939).
1927 – Cu 93 de ani în urmă, în SUA se lansa filmul „The jazz singer” („Cântăreţul de jazz”), de Warner Brothers, prima peliculă sonoră din istoria filmului. Astfel, la New York, cu ajutorul unui disc cu diametrul de 400 mm care conţine câteva dialoguri şi muzică, este prezentat muzicalul „Cântăreţul de jazz”, cu Al Jolson în rolul principal, care este considerat primul film sonor, amplificarea sunetului în sală fiind făcută cu ajutorul unei instalaţii de sunet cu tuburi electronice (un amplificator) cu difuzoare.
1933 – Legea pentru starea de asediu autoriza declararea stării de asediu. Guvernul putea declara stare de asediu globală sau parțială, pe termen de cel mult 6 luni.
1934 – Acum 86 de ani echipajul român de bob de două persoane (Al. Frim – V. Dumitrescu) cucereşte medalia de aur la Campionatul Mondial de Bob de la Engelberg (Elveţia). Pentru rezultatele obtinuţe, sportivilor li s-a decernat „Premiul naţional pentru sport”.
1941: Brevetarea teflonului, descoperit accidental de chimistul american Roy J. Plunkett (26 iunie 1910 – 12 mai 1994) in anul 1938.
1945 – În urmă cu 75 de ani, în perioada 4 – 11 februarie, a avut loc Conferinţa de la Yalta (Crimeea) a conducătorilor celor trei mari puteri din coaliţia antihitleristă: SUA, Marea Britanie şi URSS. Cele trei state, reprezentate de preşedintele Franklin Roosevelt, premierul Winston Churchill şi liderul URSS Iosif Stalin, au trasat, pe fondul previzibilei victorii asupra statelor Axei, principalele linii de acţiune în perioada postbelică. S-a stabilit drept principală prioritate predarea necondiționată a Germaniei naziste. După război, Germania urma să fie împărțită în patru zone de ocupație. Urma să aibă loc și o divizare a Berlinului în patru sectoare.
1947 – Cu 73 de ani în urmă ministrul de externe al Marii Britanii, Ernest Bevin, semna, la Londra, Tratatele de pace cu România, Ungaria, Bulgaria, Finlanda şi Italia (după a doua conflagraţie mondială).
1948 – Acum 72 de ani a fost semnat primul Tratat de prietenie, colaborare şi asistenţă mutuală între România şi Uniunea Sovietică, pe o perioadă de 20 de ani. România a fost prima ţară „democrat-populară” care a semnat un astfel de tratat cu URSS (la 7 iulie 1970 a fost semnat un nou Tratat).
1948 – Proclamarea independentei în Republica Democrată Socialistă Sri Lanka. Sărbătoare națională.
1950: La încheierea Campionatului mondial de tenis de masă, desfăşurat la Budapesta în perioada 28 ianuarie – 4 februarie, România a cucerit primul loc la simplu şi pe echipe femei.
1961: Începutul luptei armate de eliberare a Angolei de sub dominația colonială portugheză, condusă de Mișcarea Populară pentru Eliberarea Angolei – MPLA.
1967 – Acum 52 de ani a început construcţia primei autostrăzi din România, autostrada Bucureşti-Piteşti; aceasta a fost dată în folosinţă în anul 1973, cu noi segmente adăugate în 2007, 2010 şi 2011.
1970: A fost publicat romanul „Love Story” de Erich Segal, un adevărat succes.
1976: În Austria, la Innsbruck, se deschide cea de a XII-a ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă.
1976: Puternic cutremur de pământ în Guatemala ¬ 7,5 grade pe scara Richter soldat cu 22 778 de victime.
1995: Doi alpinişti români, Constantin Lăcătuşu şi Sorin Dacu, au realizat cea de-a doua ascensiune românească pe vârful Uharu (5.895 m) din masivul Kilimandjaro (prima ecaladare, 24 ianuarie 1995, culmea Bartiu – 5.199 m – în Kenya).
1998: Un cutremur de 6,1 grade pe scara Richter în nord¬estul Afganistanului omoară mai mult de 5.000 de oameni.
2000: A avut loc la Luxemburg (4-5 februarie) prima Conferinţă a femeilor din ţările membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, cu tema „Femei, putere şi dezvoltare”.
2003: Parlamentul Iugoslav a proclamat oficial nașterea noului stat Serbia¬Muntenegru. Concomitent a fost votată și noua Constituție.
2004: Tenismanul elvețian Roger Federer devine Numărul 1 Mondial, după ce câștigă turneul de Mare Șlem Australian Open, după ce l¬a învins în finală pe rusul Marat Safin cu scorul de 7-¬6(3); 6-4; 6-¬2.
2004 – Mark Zuckerberg, student şi programator american şi antreprenor în domeniul internetului, fonda, acum 16 ani (2004), reţeaua de socializare „TheFacebook”, pentru a oferi posibilitatea utilizatorilor de a contacta persoane apropiate, dar şi persoane încă necunoscute. Creat iniţial la Harvard, SUA, Facebook era la origine o reţea socială cu circuit închis pentru studenţii acestei universităţi. Ulterior ea s-a deschis şi altor universităţi americane. La început verificarea apartenenţei la universitate se făcea prin adresa de poştă electronică (e-mail) a studentului, dar începând din septembrie 2006 reţeaua este deschisă tuturor utilizatorilor de internet. Imediat reţeaua Facebook a devenit foarte populară dar şi controversată, fiind interzisă în câteva ţări din Orientul Mijlociu. Apreciat a fi unul dintre cele mai importante site-uri de socializare din lume, în funcţie de numărul de vizite, Facebook face parte din fenomenul recent denumit Web 2.0 („web-ul social”). Utilizatorii pot intra în această reţea din orice loc unde există acces la Internet pe baza unei parole, stabilite iniţial odată cu completarea formularului de înscriere conţinând o serie de întrebări personale. În prezent, în România, Facebook are peste 9 milioane de utilizatori, iar la nivel mondial, 2 miliarde (care intră măcar o dată pe lună în aplicaţie şi vizitează pagina prin intermediul site-ului web, dintre aceştia 65% accesând zilnic reţeaua).
2016 – În Londra s-a desfășurat o Conferinţă internaţională umanitară în scopul de ajutorare a refugiaţilor sirieni, cu participarea premierului britanic, David Cameron, a cancelarului german, Angela Merkel şi a secretarului general al ONU, Ban Ki-Moon.
2018 – Quito: A avut loc un Referendum la iniţiativa preşedintelui ecuadorian, Lenin Moreno, pentru a pune capăt realegerii prezidenţiale nedefinite, lucru ce a tensionat relațiile cu predecesorul și mentorul său Rafael Correa.

Nașteri…
1693 – S-a născut dramaturgul englez George Lillo (m.03.09.1739).
1688 – S-a născut scriitorul şi publicistul francez Pierre de Marivaux (m. 1763).
1693 – S-a născut George Lillo, autor dramatic englez (m. 1739).
1746 – S-a născut Tadeusz Kosciuszko, erou al luptei pentru independența națională în Polonia (m.05.10.1817).
1795: S-a născut Thomas Carlyle, istoric, critic social şi eseist scoţian. A fost influenţat de romantismul german. În scrierile sale a accentuat rolul marilor personalităţi în istorie (Revoluţia Franceză; Eroii, cultul eroilor şi eroicul în istorie) (m.1881).
1799 – S-a născut Almeida Garrett, poet, dramaturg, romancier, orator si om politic, initiatorul prozei literare portugheze moderne prin cartea “Calatorie prin tara mea”(m. 1854).
1809 – S-a născut, la Buzău, poetul român Vasile Cârlova; deşi concentrată doar în câteva poezii, experienţa sa literară este atât de semnificativă, încât se constituie în veritabilul început al liricii române moderne (m.18.09.1831, Craiova).
1842: S-a născut, la Copenhaga, Georg Brandes (m.1927), istoric literar şi critic danez de mare prestigiu în lumea literară scandinavă. A exercitat o mare influenţă asupra gândirii europene. Opera sa principală este Curente principale în literatura europeană a secolului al XIX-lea (1872-1890).
1871 – S-a născut Friedrich Ebert, primul președinte social-democrat al Republicii de la Weimar (1919-1925) (m.28.02.1925).
1872 – S-a născut, în Botoșani, pictorul Octav Băncilă (m.03.04.1944 la București).
1873 – S-a născut Theodor Fuchs, compozitor, pianist, critic muzical şi pedagog român de origine cehă (m. 09.05.1953).
1875 – S-a născut, în Osica de Jos, Dumitru Şuculescu, fost prefect şi deputat de Romanaţi.
1881 – S-a născut Fernard Leger, pictor şi decorator francez, unul dintre promotorii cubismului (m.17.08.1955).
1884 – S-a născut medicul veterinar Mihail Fălcoianu; a reorganizat şi modernizat învăţământul clinic veterinar de obstetrică, ginecologie şi medicină operatorie în România (m. 1951).                                                                                                              1900 – S-a născut poetul francez Jacques Prevert (m.11.04.1977).
1902 – S-a născut celebrul aviator american Charles A. Lindbergh, care la 20/21 mai 1927 a realizat primul zbor fara intrerupere pe deasupra Atlanticului (m. 1974).
1906 – S-a născut scenografa Natalia Bragalia (m. 1972).
1906 – S-a născut Nicholas Georgescu-Roegen, economist şi matematician, statistician şi pedagog american de origine română; considerat „economistul mileniului III”, este părintele teoriei bioeconomice, teorie care prezintă un mod revoluţionar de a vedea economia; este primul şi, practic, singurul economist de la Malthus încoace care a pus în mod serios problema economiei speciei umane într-un context ecologic global, adică la scară planetară; membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1990 (m. 31.10.1994).
1906 – S-a născut Eugen Macovschi, biochimist şi biolog; a contribuit la elaborarea unei noi concepţii, originale, privitoare la structura materiei vii (teoria biostructurală); cercetări în diferite domenii ale biologiei; membru titular al Academiei Române din 1948 (m. 1985).
1906 – S-a născut astronomul american Clyde Tombaugh; a descoperit, la 18.II.1930, planeta Pluton (sau Pluto, cea mai depărtată dintre planetele sistemului nostru solar, care poate fi văzută numai cu instrumente foarte puternice) (m. 1997).
1907 – S-a născut N. Ladmiss-Andreescu (prenumele la naştere: Nicolae), poet şi prozator (m. 2000).
1909: S-a născut, la Gâşteşti, jud. Giurgiu, Gheorghe Ciobanu (m.1995), etnomuzicolog şi bizantinolog român. A publicat lucrări de folclor (Lăutarii din Clejani, 1969), antologii, ediţii critice (Anton Pann. Cântece de lume, 1955) şi studii de bizantinologie.
1910 – S-a născut Alfred Mendelsohn, compozitor, dirijor si pedagog (m.09.05.1966).
1915: S-a născut comicul britanic Norman Wisdom; devenit celebru pentru comediile din perioada 1953-1966 (m. 2010).
1918 – S-a născut Janet Waldo, actriță americană.
1922 – S-a născut Pandit Bhimsen Joshi, cântăreț indian.
1923 – S-a născut actorul american de origine canadiană Conrad Bain (m. 2013).
1925 – S-a născut Gerald Sim, actor englez.
1925 – S-a născut scriitorul american Russell (Conwell) Hoban, autor a numeroase romane pentru copii (m. 2011).
1925 – S-a născut, la București, Vasile Stănescu, economist şi jurist; activitatea sa ştiinţifică s-a concretizat în peste 25 de volume şi în peste 300 de studii şi articole în domenii precum managementul întreprinderilor, drept şi legislaţie economică, informatică, finanţe şi contabilitate; membru de onoare al Academiei Române din 29.01.1999.
1929 – S-a născut, la Botoșani, pictorul Constantin Piliuță (m.03.05.2003, la București).
1929 – S-a născut Jerry Adler, actor american.
1931 – S-a născut Isabel Martínez de Perón, Presedinta Argentinei (1974-1976).
1931 – S-a născut, în comuna Giulvaz, judetul Timiș, scriitorul Simion Mioc, critic și istoric literar.
1932 – S-a născut la Tulcea, Mioara Avram, specialistă în gramatică, ortografie şi lexicologie; redactor-responsabil la „Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române”, personalitate de renume a lingvisticii româneşti, fost cercetător la Institutul de lingvistică „Iorgu Iordan” din Bucureşti (m.12.07.2004).
1935 – S-a născut la Urziceni, Nicolae Ion-Bordei, meteorolog și hidrolog, doctor în geografie, autor al unei importante opere stiintifice (m. 28 martie 1991).
1936 – S-a născut David Brenner, actor american de comedie.
1936 – S-a născut Gary Conway, actor american.
1937 – S-a născut regizorul de teatru Emil Mandric (m. 1997).
1939 – S-a născut Daniel Boc sau Dan Constantinescu, (în acte Dan Ion Constantin), poet, muzician, eseist, desenator. S-a stabilit definitiv la Paris în 1983, unde trăieşte din lecţii de vioară şi scrie în franceză.
1940 – S-a născut, la Bistriţa, artistul plastic Ioan Deac Bistriţa.
1940 – S-a născut George A. Romero, regizor american de film, scenarist, producător, compozitor, scriitor şi actor.
1941 – S-a născut John Steel , muzician britanic (The Animals).
1941 – S-a nascut actorul Șerban Cantacuzino stabilit după 1990 în Franţa (m. 2011).
1941 – S-a născut, la București, Violeta Popescu, actriţă a Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi, din anul absolvirii, 1964 (m. 9 iunie 2013, la Iaşi).
1941 – S-a născut, la Pâncești – Sascut, jud. Bacău, Viorica TOPORAȘ, artist plastic, absolventă a Facultății de Istorie-Filozofie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, membru UAPR, Filiala Iași.
1942 – S-a născut Johnny Gambale, vocalist american (The Classics).
1944 – S-a născut Florence LaRue, vocalista americana (Fifth Dimension).
1944 – S-a născut, la București, poetul Nicolae Ionel.
1945 – S-a născut, la București, Aureliu Manea, regizor de teatru, actor şi scriitor (m. 13.03.2014, la Galda de Jos, județul Alba).
1946 – S-a născut, la București, Dinu CÂMPEANU, artist plastic, absolvent al Academiei de Artă București, 1973. Membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
1947 – S-a născut Dan Quayle, al 44-lea Vice Presedinte al Statelor Unite.
1947 – S-a născut, la București, inginerul Radu Popescu-Zeletin; stabilit în Germania din 1974, a participat la realizarea reţelei germane naţionale de calculatoare (DFN) şi la elaborarea modelului ISO-OSI; a realizat numeroase proiecte comunitare (sisteme de fişiere virtuale, reţele locale şi baze de date distribuite); membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1997.
1948 – S-a născut Alice Cooper (Vincent Damon Furnier), cântăreţ american de muzică rock, compozitor şi textier.
1949 – S-a născut Michael Beck, actor american.
1950 – S-a născut Pamela Franklin, actriță britanică.
1951 – S-a născut Dariush Eghbali, cântăreț și muzician Iranian.
1951 – S-a născut Patrick Bergin, actor irlandez)
1951 – S-a născut Philip Ehart, baterist american (Kansas).
1951 – S-a născut, la Urluieni, județul Argeș, Ștefan Dumitru Afrimescu, poet și jurnalist. A murit in seara zilei de 13 mai 2013, la vârsta de 62 de ani.
1952 – S-a născut Jerry Shirley, baterist britanic (Humble Pie).
1952 – S-a născut Lisa Eichhorn, actriță americană.
1953 – S-a născut Kitaro, compozitor japonez.
1953 – S-a născut, la Dragoş-Vodă, raionul Drochia, Republica Moldova, scriitorul Victor Pânzaru, traducător din limba letonă şi în limba letonă, scrie şi pentru copii.
1954 – S-a născut, la Craiova, artista decoratoare Adriana Popescu; a fost unul din cei mai importanţi artişti români ai sticlei (m. 2007).
1954 – S-a născut, în Buzău, Denisa Comănescu, editoare, poetă şi traducătoare.
1954 – S-a născut, la Arad, ceramistul Vasile Lihor-Laza, din 2008 – Conferenţiar Universitar Dr. în cadrul Facultăţii de Arte Plastice şi Design, UVT, Secţia Ceramică, Timișoara.
1956 – S-a născut, la Arad, Ioan Galea, pictor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Lector doctorand, Universitatea „Aurel Vlaicu”, Arad.
1957 – S-a născut Don Davis, compozitor american.
1958 – S-a născut Tomasz Pacynski, scriitor polonez.
1959 – S-a născut, la București, Monica Macovei, europarlamentar PDL, fost ministru al Justiției.
1959 – S-a născut Pamelyn Ferdin, actriță americană.
1959 – S-a născut, la București, Radu Amzulescu, actor Teatrul Bulandra.
1960 – S-a născut Tim Booth, cântăreț britanic, James.
1960 – S-a născut Mark Dawson, manager britanic al trupei Iron Maiden.
1960 – S-a născut Jenette Goldstein, actriță americană.
1961 – S-a născut Stewart O’Nan, scriitor american.
1962 – S-a născut Clint Black, muzician american.
1962 – S-a născut Michael Riley, actor canadian.
1964 – S-a născut Noodles, chitarist american, (The Offspring).
1966 – S-a născut Kyoko Koizumi, actriță și cântăreață japoneză.
1968 – S-a născut Marko Matvere, actor estonian.
1968 – S-a născut Virgil Pop, fost deputat PNL de Cluj în mandatul 2008-2012.
1969 – S-a născut Duncan Coutts, basist canadian, (Our Lady Peace).
1969 – S-a născut Brandy Ledford, actriță americană și fotomodel.
1970 – S-a născut Gabrielle Anwar, actriță engleză.
1971 – S-a născut Rob Corddry, actor american de comedie.
1971 – S-a născut Michael A. Goorjian, actor american.
1972 – S-a născut Dara Ó Briain, actor irlandez de comedie.
1974 – S-a născut Eric Townsend, muzician și producător american.
1974 – S-a născut Urmila Matondkar, actriță indiană.
1975 – S-a născut, la București, Carmen Trandafir, interpretă de muzică uşoară.
1975 – S-a născut cântăreaţa australiană de muzică pop Natalie Imbruglia.
1976 – S-a născut Liliana Câmpeanu, regizor român de teatru.
1977 – S-a născut Gavin DeGraw, muzician american.
1977 – S-a născut Mitra Hajjar, actriță iraniană.
1978 – S-a născut, Medellín, Danna Maria García Osuna, actriță și cântareață columbiană. A jucat în multe telenovele, în special în Jurământul și Te voi învăța să iubești.
1979 – S-a născut Andrei Arlovski, artist marțial din Belarus.
1981 – S-a născut la Pitești, George Turcilă, interpret de muzică populară din Argeș
1982 – S-a născut Kimberly Wyatt, cântăreață și dansatoare americană ( Pussycat Dolls).
1985 – S-a născut Bug Hall, actor american.

Decese…
211: A murit Septimius Severus, împărat roman (193–211), fondator al dinastiei Severilor (n. 11.04.146)
1624: A încetat din viață Vicente Martinez de Espinel (n.1550), scriitor şi muzician spaniol. În poezie, a inventat combinația metrică ce îi poartă numele. Opera sa principală este romanul picaresc Povestirea vieții scutierului Marcos de Obregón (1618). A inventat a cincea coardă a chitarei.
1823 – A murit, la Braşov, vornicul Iordache Slătineanu, traducător din greacă, nepotul lui Nicola Slătineanu, ctitorul bisericii ,,Maica Domnului” din Slatina.
1849 – A murit în satul Țigănești, jud. Galați, poetul român Costache Conachi, unul dintre poeții reprezentativi ai perioadei de început a literaturii noastre (n.14.10.1777).
1881 – A murit Thomas Carlyle, eseist, istoric si filosof britanic (n.04.12.1795).
1921 – A murit scriitorul german Carl Hauptmann (n.11.05.1858).
1928 – A murit fizicianul olandez Antoon Hendrik Lorentz; a pus bazele teoriei electronice a materiei (1909); a elaborat teoria electrodinamicii mediilor în mișcare, relațiile noi de transformare a coordonatelor pe care le-a găsit având un rol esențial în elaborarea teoriei relativității; Premiul Nobel pentru Fizică în anul 1902, împreună cu conaționalul său Pieter Zeeman; membru de onoare străin al Academiei Române din 1913 (n. 18.07.1853).
1941 – A murit matematicianul David Emmanuel, considerat întemeietor al şcolii matematice moderne din ţara noastră; membru de onoare al Academiei Române din 1936 (n. 1854).
1945 – A murit profesorul Vasile Tarnavschi, unul dintre teologii de seamă ai Ortodoxiei române, specializat în Vechiul Testament; decan al Facultății de Teologie şi rector al Universității din Cernăuți (1918-1920) (n. 1859).
1949 – A murit Paul Angelescu, General de corp de armată român, comandant al Diviziei a XV-a, „Divizia de Oțel”, în luptele de la Mărășești din Primul Război Mondial; a îndeplinit funcția de ministru de război în perioadele 22 iunie 1927 – 9 noiembrie 1928 (în ultimul guvern Ionel Brătianu și guvernul Vintilă Brătianu) și 27 aprilie 1934 – 28 august 1937, în primele trei guverne conduse de Gheorghe Tătărăscu (primul, al doilea și al treilea) (n. 10.10.1872, la Iași).
1962 – A murit pictorul şi graficianul Aurel Jiquidi (n.25.10.1896).
1968: A încetat din viaţă, la Bucureşti, muzicianul român Vasile Jianu, flautist şi profesor. Între anii 1926-1944 a fost prim flautist în orchestrele Operei şi Filarmonicii din București. A lucrat şi ca profesor de flaut la Conservatorul din Capitală, între 1937 şi 1964. A compus lucrări pentru flaut, clarinet, fagot, corn, trompetă, vioară, violoncel etc. A primit titlul de Artist Emerit (n.1904).
1974 – A murit compozitorul si pianistul Mihail Andricu, unul dintre întemeietorii școlii muzicale simfonice de inspirație folclorică din ţara noastră; membru corespondent al Academiei Române din 1948 (n.1894).
1974 – A murit Satyendra Nath Bose, matematician şi fizician indian; este cunoscut pentru lucrările sale din domeniul mecanicii cuantice în anii 1920, prin care a pus bazele statisticii Bose-Einstein şi pentru Condensatul Bose-Einstein (n. 1894).
1977 – A murit Mariska Ady, poetă maghiară (n. 1989).
1983 – A murit Karen Carpenter, membra, alături de Richard Carpenter, a celebrei formații „The Carpenters” (n.02.03.1950).
1986 – A murit Eftimie Vasilescu, operator, regizor şi producător; pionier al filmului românesc documentar şi de ficțiune; format la Serviciul cinematografic al Armatei la începutul anilor „20 ai secolului XX, debutează ca operator de actualități; în 1923 înființează laboratorul cinematografic și firma „Româniafilm” (n. 1895).
1988 – A murit Alexandru Căprariu, poet, eseist şi publicist (n.20.12.1929).
1993 – A murit actrița Marieta Rareș (n.31.03.1896).
1994 – A murit Dorina Drăghici, actriță de revistă și cântăreață română de muzică uşoară care a cântat pe scena Teatrului de revistă „Constantin Tănase” din București. A fost soția lui Nicu Stoenescu (n. 18.02.1922, la Craiova).
1995 – A murit scriitoarea americană Patricia Highsmith, autoare de romane poliţiste şi ecranizări (n. 1921).
2001 – A murit Iannis Xenakis, compozitor, matematician şi arhitect francez de origine greacă (n. 1922, la Brăila, România).
2011 – A murit disidentul anticomunist Vasile Paraschiv (n. 1928).
2012 – Au murit Michael de Gruy, cineast american, scenaristul şi producătorul TV australian Andrew Wight (n. 1959), după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbuşit în Australia (n. 1951).
2012 – A murit, în sâmbăta de 4 februarie, la Rm. Vâlcea, Nicolae Mazilu, general de brigadă, fost comandant al şcolii de Ofiţeri Activi de Geniu, Construcţii și Căi Ferate (astăzi Centrul de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN „Panait Donici”) şi al Garnizoanei Râmnicu-Vâlcea în perioada 1976 – 1982 (anul pensionării), comandantul unităţii care a executat traseul nordic al Transfăgărăşanului, scriitor și publicist. A fost înmormântat luni, 6 februarie, în Cimitirul Militar (Cartierul 1 Mai-Sud) din municipiul Rm. Vâlcea (n. 25 iulie 1927, în comuna Lădeşti, judeţul Vîlcea).
2015: A murit Celina González, cântăreaţă şi compozitoare cubaneză (n. 16.03.1929).
2016: A murit Dana Tomiţă, actriţă a Teatrului din Bârlad (n. 1948).
2016: A murit, în Los Angeles, bateristul şi compozitorul american Maurice White, fondatorul trupei de funk R&B „Earth, Wind & Fire” (n. 19.12.1941, în Memphis).

Calendar creștin-ortodox…

Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul. Sfântul Sfințit Mucenic Avramie.

Surse: http://www.stirilazi.ro. http://www.radioiasi…./http://ro.wikipedia.org/wiki/,http://www.calendarul-zilei…http://radioconstanta.ro… și http://www.rador.ro/…

foto credit: Ionut Burloiu

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 4 februarie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 4 februarie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

22 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

362 - Templul lui Apollo din Daphne este distrus de un foc misterios. 794 - Împăratul Kammu a mutat capitala...

”Led Zeppelin II”…

22 octombrie 1969 a fost lansat  la casa de discuri Atlantic Records''Led Zeppelin II'', al doilea album de studio al trupei hard rock engleze...

20 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

1595 - Bătălia de la Giurgiu – artileria toscană dărâmă o parte din zidul fortăreței otomane, așa încât aliații creștini pătrund învingători în cetate....

19 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

202 î.Hr. - Scipio Africanul, proconsul Republicii Romane, i-a învins pe cartaginezii lui Hannibal în Bătălia de la Zama, punând capăt celui de-al Doilea...

18 octombrie – CALENDARUI ZILEI…

1009 - Califul Al Hakim, dărâmă în întregime Biserica Sfântului Mormânt, din Ierusalim. 1210 - Papa Inocențiu al III-lea îl excomunică pe liderul german Otto...
- Advertisement -corhaz1 - 4 februarie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 4 februarie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments