13.9 C
București
miercuri, martie 3, 2021

4 iulie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

3 martie – CALENDARUL ZILEI…

1075 - Este emis „Dictatus Papae” de către papa Grigore al VII-lea prin care se proclamă autoritatea universală a...

2 martie – CALENDARUL ZILEI…

1716: Acum 305  ani apărea „Descriptio Moldaviae“, operă a domnitorului cărturar Dimitrie Cantemir (n. 1673 – m. 1723). La...

1 martie – CALENDARUL ZILEI…

86 î.H.: Generalul roman Lucius Cornelius Sulla a luat cu asalt si a jefuit Atena. Ca urmare, Grecia a...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 4  iulie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

„Ziua Proclamării Independenţei Statelor Unite ale Americii” la 4 iulie 1776 a fost adoptată „Declaraţia de Independenţă” (redactată de Thomas Jefferson, Benjamin Franklin şi John Adams) şi votată de reprezentanţii celor 13 colonii engleze din America de Nord; „Declaraţia” făcea un aspru rechizitoriu politicii britanice în colonii şi justifica desprinderea acestora de Marea Britanie (neatârnare recunoscută prin Tratatul de pace de la Paris din 3.IX.1783); 4 iulie 1776 marchează încheierea primei perioade a Războiului de independenţă al coloniilor engleze din America de Nord (1775-1783).
– „Ziua Crucii Roşii Române”. Societatea de Cruce Roșie din România s-a înființat și a primit recunoașterea Comitetului Internațional al Crucii Roșii la 4 iulie 1876, la doi ani după aderarea țării noastre la Prima Convenție de la Geneva „pentru ameliorarea situației răniților și bolnavilor din forțele armate în campanie”. Societatea Crucea Roşie din România şi-a început activitatea în actualul sediu al Spitalului Colţea din Bucureşti. Primul preşedinte al Crucii Roşii Române a fost Prinţul Dimitrie Ghica, în perioada 1876-1897. La nici trei săptămâni de la înfiinţare, în ziua de 20 iulie 1876, prima ambulanţă a Crucii Roşii Române a plecat într-o misiune umanitară pe frontul sârbo-turc de la sud de Dunăre. În prezent, președintele Crucii Roșii Române este Alteța Sa Regală Principesa Margareta a României, iar domnul Ioan Silviu Lefter, este director general.
– „Ziua Medicului de Familie din România”; stabilită, prin Statut, de Societatea de Medicină de Familie/Medicină Generală, începând cu anul 1999. NOTĂ: La 19 mai este marcată „Ziua Internaţională a Medicului de Familie”.

Evenimente…
1456 – Începe asediul otoman al Belgradului apărat de către Iancu de Hunedoara.
1475: Ștefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504), a recunoscut suzeranitatea regelui Ungariei și a obținut sprijinul lui Matei Corvin în lupta împotriva turcilor.
1502 – A avut loc sfințirea Mănăstirii Dealu (Târgovişte), ridicată de Radu cel Mare. Importanţa culturală a acestei ctitorii constă în impunerea unui stil arhitectonic românesc şi în activitatea tipografică ce se desfăşura aici.
1541 – Pictorul Dragoş Coman realizează valorosul ansamblu de picturi murale care decorează biserica din satul Arbore, ctitorie a pârcălabului Luca Arbore.
1776 – Proclamarea independenţei Statelor Unite ale Americii (la Philadelphia, 13 state au semnat Declaraţia de independenţă). Statele Unite ale Americii sărbătoresc azi, 242 de ani de la declararea Independenței. „Ziua Independenței” este cea mai importantă sărbătoare federală în SUA, zi în care se comemorează adoptarea de către Congresul Continental de la Philadelphia a Declarației de Independență.
1827 – Sclavia este abolită în statul New York.
1840: Are loc voiajul inaugural al pachebotului „Britannia”, cu 63 de calatori la bord, pe ruta Liverpoool – Boston. Pe timpul celor 14 zile si 10 ore de voiaj, pachebotul a realizat o viteza medie de 8,5 Nd, cucerind trofeul „Panglica Albastra”.Prima nava cu aburi a firmei Cunard Steam Ship Company, Britannia, incepe sa navige intre Liverpool si Boston, marcand debutul serviciului regulat pentru transportul pasagerilor si marfurilor cu nave cu aburi.
1855 – La New York apare prima ediție a volumului „Fire de iarbă ” de Walt Whitman.
1864 – Acum 156 de ani apărea Decretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza nr. 765 privind înfiinţarea Universităţii din Bucureşti, prin reunirea celor trei facultăţi existente: Facultatea de Drept, Facultatea de Ştiinţe şi Facultatea de Litere şi Filozofie. Clădirea, considerată monument arhitectonic, a fost construită după planurile arhitectului Alexandru Orăscu (la vremea aceea arhitectul oraşului Bucureşti), fiind inaugurată oficial la 14.XII.1869; primul rector a fost juristul Gheorghe Costa-Foru (4/16 iulie).
1865: Publicarea, la Londra, a cărții „Alice în Țara Minunilor”, autor Lewis Carroll (Charles Lutwidge Dodgson).
1876 – A luat ființă, la Bucureşti, Societatea Naţională de Cruce Roşie a României, urmând ca la 23 august 1876, Societatea să fie recunoscută de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii de la Geneva.
1884 – Cu 136 de ani în urmă poporul francez a dăruit Statelor Unite, ca semn de prietenie între cele două naţiuni, statuia „Libertatea luminând lumea” (Miss Liberty). Realizată de sculptorul francez Auguste Bartholdi, statuia a fost instalată pe Liberty Island, la gura de vărsare a fluviului Hudson în Oceanul Atlantic, dominând oraşul New York. Miss Liberty a fost dezvelită la 28.X.1886 şi a fost declarată monument al SUA la 15.X.1924.
1894: Inventatorul american Elwood Haynes testează primul său vehicul.
1910: La Reno, în Nevada, Jack Johnson devine primul boxer de culoare campion mondial la categoria grea.
1913 – Este patentat PVC-ul.
1914: La Viena au avut loc funeraliile Arhiducelui Franz Ferdinand și ale soției sale Sofia, uciși la Sarajevo.
1918 – La Moscova Țarul Nicolae al II-lea Romanov și familia lui sunt uciși din ordinul bolșevicilor (conform calendarului Iulian, stil vechi). Cei uciși au fost: Țarul (născut în 1868), Țarina (1872), Olga (1895), Tatiana (1897), Maria (născută în 1899), Anastasia (născută în 1901), Alexei (născut în 1904), doctorul țarului Eugen Botkin, camerista țarinei, Anna S. Demidova, bucătarul Ivan Mihailovici Kharitonov și servitorul A. E. Trupp, marinarul Clement G. Nagorny, care se îngrijea de Țarevici încă din copilărie, și Ivan D. Sednev, slujitorul Marilor Ducese. Generalul Elias L. Tatișciov și prințul Vasile Dolgorukov, cărora li s-a refuzat permisiunea de a rămâne cu familia regală la Ekaterinburg, au fost împușcați de asemenea în închisoare. Domnișoara-de-onoare, contesa Anastasia V. Hendrikova și profesoara de la curte, Caterina A. Schneider, au fost duse în Perm și au fost împușcate acolo.
1924 – Acum 96 de ani a fost promulgată noua Lege a minelor (abroga Legea din aprilie 1895 şi modificările din 1900), care evidenţia orientarea spre exploatarea bogăţiilor ţării prin colaborarea dintre stat şi capitalul privat autohton (şi care exprima, de fapt, concepţia economică „Prin noi înşine” a burgheziei române grupate în jurul PNL). Actul normativ a fost actualizat prin Legea Minelor nr. 85 din 18 martie 2003 şi prin Hotărârea Guvernului nr. 350 din 20 mai 2015 privind reactualizarea valorii taxelor pentru activităţile miniere, prevăzute de Legea minelor nr. 85/2003, publicată în Monitorul Oficial nr. 359 din 25 mai 2015.
1926 – În Germania, este fondată organizația de tineret a NSDAP (Partidul Național Socialist Muncitoresc German – Nazist), numită Hitler Jugend.
1928: În Marea Britanie, este acordat dreptul deplin de vot pentru femei.
1934 – Leo Szilard patentează reacția în lanț care va fi folosit la bomba atomică
1940 – Se formează un guvern prezidat de Ion Gigurtu. Horia Sima, şeful Gărzii de Fier, devine membru al Guvernului.
1940 – În Romania, Partidul Comunist Român, se declară de acord cu anexarea Basarabiei, Bucovinei de Nord și Ținutului Herța, de către URSS.
1941 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, trupele germane, masacrează scriitori și oamenii de stiință polonezi, capturați în orașul Liov.
1942 – În timpul celui de-Al Doilea Război Modnial, armata germană și armata română încheie cucerirea Crimeei, prin cucerirea orașului Sevastopol.
1946 – România și Marele Ducat al Luxemburgului au reluat relațiile diplomatice la nivel de legație.
1946 – Se împlinesc 74 de ani de ani de la pogromul de la Kielce, act de violenţă extremă a forţelor armate poloneze comuniste (LWP, KBW) îndreptat împotriva evreilor refugiaţi în oraşul polonez, care s-a soldat cu maltratarea a 122 de oameni, din care 42 au fost ucişi. Ulterior, justiţia poloneză a condamat la moarte nouă persoane care au avut legătură cu incidentul. Cunoscut ca cel mai sângeros pogrom împotriva evreilor polonezi după cel de-Al Doilea Război Mondial, masacrul a fost un punct important în istoria postbelică a evreilor din această ţară. A avut loc la numai un an după sfârșitul celei de-a doua conflagraţii mondiale și a Holocaustului, şocând atât comunitatea evreiască din Polonia şi polonezii, cât şi comunitatea internaţională. Acest eveniment a fost considerat un catalizator pentru plecarea din Polonia a ultimilor evrei care au supravieţuit Holocaustului.
1949 – Se înființează, la Bucureşti, Asociaţia Juriştilor din România, organizaţie care grupa pe juriştii din toate ramurile de activitate.
1950 – În urmă cu 70 de ani a avut loc prima emisie a postului de radio Europa Liberă. Radio Free Europe (RFE) a fost ramura responsabilă cu radiodifuziunea în numele organizației Comitetul Național pentru o Europă Liberă (National Committee for a Free Europe), înființat de guvernul Statelor Unite la 15 martie 1949, la New York. Sediul principal a fost stabilit la München. Prima transmisiune pe unde scurte a avut loc la 4 iulie 1950, către Cehoslovacia. În 1976, Radio Europa Liberă a fuzionat cu postul Radio Liberty (Radio Libertatea), care era de asemenea orientat spre emisiuni anticomuniste. Autoritățile din țările comuniste au încercat în mod regulat să bruieze emisiunile posturilor RFE/RL, eforturi care nu au încetat decât în 1988. Bruierea din România a emisiunilor departamentului românesc a încetat în 1964. În urma căderii regimurilor comuniste în Europa de Est și în Uniunea Sovietică bugetul pentru RFE/RL a fost redus în mod considerabil. Centrala postului de radio a fost mutată la Praga în 1995, iar operațiile europene au fost mult reduse, cu excepția celor ale departamentului slav de sud.
1954: Germania câştigă Campionatul Mondial de Fotbal din Elveţia pentru prima dată învingând cu 3:2 pe Ungaria.
1956: Premiera filmului Moby Dick cu Gregory Peck.Moby Dick este un roman al scriitorului american Herman Melville, publicat prima dată în 1851. Este considerat a fi o capodoperă a literaturii universale. Romanul istoriseşte aventurile căpitanului Ahab al navei Pequod, obsedat de dorinţa de a ucide legendara balenă albă, Moby Dick, care îi cauzase pierderea unei gambe.
1957 – Cu 63 de ani în urmă s-a înfiinţat, la Bucureşti, Arhiva Naţională de Filme, având drept scop conservarea şi prelucrarea filmelor româneşti şi străine. Astăzi, colecţia ANF conţine aproape 45.000 de titluri din 60 de ţări (dintre care peste 11.000 de filme de ficţiune) şi peste 125.000 de copii, lungimea totală a filmelor din colecţie ridicându-se la 113.000.000 de metri de peliculă. Arhiva Naţională de Filme, intitulată iniţial Arhiva Naţională de Filme Cinematografice, a fost fondată ca organism în subordinea Ministerului Învăţământului şi Culturii. În 1959, sub noua denumire, Arhiva devine membru provizoriu iar în anul următor, membru efectiv al Federaţiei Internaţionale a Arhivelor de Filme (FIAF), organism de legătură între arhivele lumii.
1960 – Acum 60 de ani a fost adoptat noul steag american, în urma admiterii statului Hawaii ca cel de-al 50-lea stat al SUA, în august 1959. Este compus dintr-un câmp dreptunghiular, pe care se găsesc 13 dungi orizontale colorate alternativ, 7 în roşu şi 6 în alb, începând şi terminând cu câte o dungă roşie, şi având un dreptunghi albastru închis. Cele 50 de pentagoane stelate semnifică cele 50 de state ale Statelor Unite ale Americii, iar cele 13 benzi orizontale, 7 roşii şi 6 albe, semnifică cele 13 foste colonii ale Marii Britanii.
1970 – Cu 50 de ani în urmă România şi Costa Rica au stabilit relaţii diplomatice la nivel de ambasadă. În mai 2000 Ambasada română la San José s-a închis temporar, după ce s-a închis misiunea diplomatică costaricană la Bucureşti, în 1999. Relaţiile României cu această ţară sunt girate prin Ambasada României la Ciudad de Mexico.
1987 – În urmă cu 33 de ani a intrat în funcţiune Pasajul Lujerului, cu o lungime de 800 m, din care 400 m sunt acoperiţi. Pasajul Lujerului din Bucureşti este un pasaj subteran mixt, rutier, cu 2 benzi pe sens şi pentru Metroul uşor din Bucureşti, care desparte cele două sensuri de circulaţie rutieră. Pasajul face legătura între cartierele Drumul Taberei (Str. Braşov) şi Crângaşi (Bd. Virtuţii), subtraversând Bd. Iuliu Maniu. În anul 2002, pasajul a fost închis pe durata lucrărilor de modernizare a liniei de tramvai 41, pe care urma să circule primul metrou uşor din România. Pasajul s-a aflat în lucrări de renovare şi consolidare între anii 2009-2010.
1987: În Franța, fostul șef al Gestapo-ului Klaus Barbie este judecat pentru crime împotriva umanității și condamnat la închisoare pe viață.
1990: Statele Unite ale Americii prelungesc până în 1993 ”Acordul comercial cu România” semnat în 1975 (dar fără acordarea clauzei naţiunii celei mai favorizate, retrase în 1988). NOTĂ: României i s-a acordat clauza naţiunii celei mai favorizate în anul 1975, pe baza Acordului privind relaţiile comerciale dintre ţara noastră şi SUA, semnat la 2 aprilie şi ratificat de Congresul SUA în iulie acelaşi an; prin declaraţia Guvernului SUA din 26.II.1988 se anunţa hotărârea de a retrage, începând din 3 iulie acelaşi an, clauza; la 8.XI.1993 România reobţine din partea SUA clauza naţiunii celei mai favorizate, iar la 17.VII.1996 autorităţile americane vor decide permanentizarea clauzei).
1991 – Se împlinesc 29 de ani de când Banca Naţională a României a emis primele norme privind înfiinţarea şi funcţionarea caselor de schimb valutar.
1991 – Tot 29 de ani se împlinesc de la aderarea României (prin Legea nr.46/4.VII.1991) la Convenţia Naţiunilor Unite privind statutul refugiaţilor. Convenţia a fost adoptată la 28.VII.1951, a intrat în vigoare la 21.IV.1954 şi a fost completată cu un Protocol adiţional în octombrie 1967.
1997: Sonda spațială americană „Pathfinder” a aterizat pe Marte.
1999 – Rusia a lansat un satelit de comunicații militare („Raduga-1”, de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan).
2000 – La Manila a fost semnat un acord de stabilire a relațiilor diplomatice între Filipine și RPD Coreeană.
2000 – Modulul rus „Zvezda”, al treilea element al Stației Spațiale Internaționale (ISS), a fot amplasat pe orbită, la numai zece minute după decolarea rachetei purtătoare „Proton-K” de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.
2009 – Acum 10 ani coroana Statuii Libertății s-a redeschis pentru public, după ce timp de opt ani a fost închisă din motive de securitate în urma atacurilor din 11 septembrie 2001.

Nașteri…
1694: S-a născut, la Paris, compozitorul francez Louis-Claude Daquin (m. 15.06.1772 la Paris).
1715: S-a născut Christian Fürchtegott Gellert, poet și romancier german (m. 1769).
1753 – S-a născut Jean-Pierre BLANCHARD (m.07.03.1809), aeronaut francez. Primul care a traversat Canalul Mânecii în balon la 7.I.1785. Este inventatorul paraşutei (1785).
1790 – S-a născut Sir George Everest, inginer militar, alpinist și geodez britanic; a condus Serviciul geodezic al Indiei si a realizat cartografierea tarii. In onoarea lui, cel mai inalt varf de munte de pe Terra, Chomolunga din Muntii Himalaya, i-a purtat numele, din 1865 (m.01.12.1866).
1807 – S-a născut la Nisa, Franța, Giuseppe GARIBALDI (m.02.06.1882), general şi om politic italian. Unul dintre conducătorii luptei pentru independenţa şi unificarea naţională a Italiei. A luptat pentru eliberarea Italiei de sub austrieci. A organizat două expediţii militare (1862 şi 1867) împotriva Romei papale. A participat, ca voluntar, la apărarea Franţei în Războiul Franco-Prusian (1870-1871).
1815 – S-a născut Pavel A. FEDOTON, pictor şi desenator rus. A realizat pictură de gen, cu accente de critică socială (Logodnica pretenţioasă; Dejunul aristocratului) (m.26.11.1852).
1835 – S-a născut, la Bucureşti, medicul Alexandru Simion MARCOVICI, întemeietorul învăţământului de clinică medicală din România (m.1886).
1854: S-a născut, la Viena, într-o familie originară din Banat, Victor Babeş, bacteriolog şi morfopatolog român, fondator al şcolii româneşti de microbiologie, membru titular al Academiei Române din 1893, vicepreşedinte al acestui for (1899-1900; 1918-1919); în colaborare cu Victor Andre Cornil, este autorul primului tratat de bacteriologie din lume („Bacteriile şi rolul lor în anatomia şi histologia patologică a bolilor infecţioase”), prin care a pus bazele moderne ale acestei ştiinţe (d. 19.10.1926).
1870: S-a născut, la Chateau Thiery, Franța, medicul francez Jules Guiart; specialist în parazitologie şi istoria medicinei; în 1920, odată cu reorganizarea Universităţii din Cluj, a fost solicitat în vederea organizării unui muzeu de istoria medicinei şi farmaciei (inaugurat în acelaşi an) al Facultăţii de Medicină din Cluj, despre care a lăsat şi o interesantă lucrare („Histoire de la Faculté de Médecine et de Pharmacie de Cluj”, 1933); membru corespondent străin al Academiei Române din 1924 (m. 19.02.1965).
1876 – S-a născut, la Iaşi, George G. MÂRZESCU, jurist şi om politic român. Figură centrală a Iaşului şi a Partidului Naţional Liberal (din 1901). A fost caracterizat de I. G. Duca: „…în calitate de primar al Iaşului (1914-1916) şi şef al organizaţiei liberale locale, a făcut eforturi deosebite pentru refugiaţi şi aprovizionarea populaţiei în timpul primului război mondial”. A fost ministru în guverne liberale. În 1924 a emis o lege pentru scoaterea în ilegalitate a P.C.R. (m.12.05.1926).
1885 – S-a născut Louis B. MAYER (m.1957), producător american de film. Unul dintre fondatorii companiei „Metro-Pictures Corp”, care devine ulterior „Louis B. Mayer Prod.”, embrionul viitoarei „Metro-Goldwin-Mayer”. A descoperit o serie de talente actoriceşti, printre care: Greta Garbo, Rudolph Valentino, Clark Gable, Spencer Tracy, Robert Taylor şi alţii.
1886: S-a născut, la Paris, poeta română Alice Călugăru; după 1908 s-a stabilit definitiv la Paris, unde a semnat cu pseudonimul Alice Orinet (d. 1933?, probabil în Elveţia).
1895 – S-a născut pictorul italian Massimo CAMPIGLI (m.31.05.1971). Fascinat de arhaism, opera sa aminteşte de pictura etruscă (Doamna în verde; Figuri din Argeş).
1898 – S-a născut, la Ploieşti, Constantin C. GEORGESCU, inginer silvic și botanist român. Membru corespondent al Academiei Române din 1948. A efectuat cercetări în domeniul sistematicii şi morfologiei plantelor, fitopatologiei şi dendrologiei (m.14.06.1968).
1900 – S-a născut poetul francez Robert DESNOS (m.08.06.1945). A evoluat de la suprarealism la tradiţionalism (Corpuri şi bunuri, 1930; Destine, 1942). A scris poezie a vieţii cotidiene, inspirată din experienţa Rezistenţei (la care a participat, fiind apoi deportat): Stare de veghe (1943), Poeme alese (postum, 1946).
1903: S-a născut, la Cluj-Napoca, sculptorul român de origine maghiară Szervátiusz Jenö (m. 15.09.1983, la Budapesta).
1910: S-a născut actriţa americană de teatru şi film Gloria Stuart; cunoscută la Hollywood în anii ’30, redevenită celebră în 1997, când a jucat în filmul „Titanic”, în regia lui James Cameron (m. 26.09.2010).
1911: S-a născut, la Bologna, dirijorul italian Francesco Molinari Pradelli (d. 08.07.1996 la Bologna).
1911 – S-a născut Mitch Miller, șef de orchestră și producător american (d. 31.07.2010).
1911 – S-a născut, la Chişinău, din părinţi de origine poloneză, prof.univ.dr. Victor NADOLSCHI, matematician şi astronom român, care a organizat şi dezvoltat Observatorul Astronomic al Universităţii din Iaşi (stabilit în Bacău din 1968). A fost profesor la Facultatea de Ştiinţe din Iași între anii 1935 – 1966. A publicat peste 100 de lucrări: cursuri, studii şi articole, note (m.1996 la Bacău).
1915: S-a născut fizicianul Harold Johns, cunoscut pentru conceperea aparatului de radioterapie cu cobalt care va revoluţiona tratamentul cancerului (d. 23.08.1998 la Kingston, Canada).
1918 – S-a născut scriitoarea americană Ann Landers (d. 22.06.2002).
1921: S-a născut Tibor Varga, violonist şi dirijor maghiar (d. 4 septembrie 2003).
1923 – S-a născut, la Roman, jud. Neamţ, Haralamb ZINCĂ, pseudonimul literar al lui Hary Isac Zilberman, prozator român, unul dintre pionierii romanului poliţist românesc. Debutează, în 1951, cu nuvela Primăvara. Volumul Jurnalul de front (1954) narează experienţa sa de război. Popularitatea i-au adus-o povestirile şi romanele poliţiste şi de aventuri: Cazul E-16 (1953), Atac la obiectivul 112 (1956), Moartea spionului fantomă (1963), Ochii doctorului Ring (1968) etc. (d. 28.12.2008, Bucureşti).
1924 – S-a născut Eva Marie Saint, actriță americană.
1927 – S-a născut la Subiaco, Lazio, Gina Lollobrigida, actriță italiană de film, dar care a avut o fertilă carieră de fotograf și sculptor.
1927 – S-a născut Neil Simon, scenarist american.
1927: S-a născut, în comuna Comlăuş, județul Arad, graficianul, pictorul şi profesorul universitar Traian Brădean, unul dintre maeştrii artei româneşti contemporane, fost profesor universitar la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti (d. 15.02.2013, la Bucureşti).
1932 – S-a născut, la Galaţi, Anton DRĂGAN, compozitor şi dirijor român. Este unul dintre fondatorii Fanfarei „Valurile Dunării” din Galaţi (1986).
1932 – S-a născut, la Borlovenii-Noi, jud. Caraş-Severin, artistul liric Ion HUMIŢĂ. Membru fondator al Operei Române din Iaşi, pe care a slujit-o peste trei decenii. Cariera artistică de bariton s-a materializat în aproape 70 de roluri din creaţia de operă şi operetă (m.07.02.1995).
1934 – S-a născut Colin Welland, actor englez.
1934 – S-a născut Gilbert Lopez, vocalist american (Tune Weavers).
1936 – S-a născut Zdzislawa Donat, soprană poloneză.
1937 – S-a născut Sonja Haraldsen, regina Norvegiei, soția regelui King Harald V al Norvegiei.
1937 – S-a născut Thomas Nagel, filosof american.
1938 – S-a născut Bill Withers, cântăreț și compozitor american.
1940 – S-a născut Karolyn Grimes, actriță americană.
1943 – S-a născut Konrad “Conny” Bauer, muzician german.
1943 – S-a născut Geraldo Rivera, jurnalist american.
1944 – S-a născut Ray Meagher, actor australian.
1945 – S-a născut Bruce French, actor american.
1946 – S-a născut Tish Howard, fotomodel american.
1946 – S-a născut Ed O’Ross, actor american.
1947 – S-a născut Prof. dr. arhitect Mircea Moldovan, din Cluj-Napoca.
1948 – S-a născut Claudine Bertrand, poetă şi eseistă canadiană.
1948 – S-a născut Jeremy Spencer, chitarist, vocalist și compozitor britanic (Fleetwood Mac).
1948 – S-a născut Tommy Körberg, cântăreț și actor suedez.
1950 – S-a născut David Jensen, DJ canadian de origine britanică.
1951 – S-a născut Ralph Johnson, baterist american (Earth, Wind & Fire).
1951 – S-a născut, la Brașov, istoricul şi politologul Vladimir Tismăneanu (stabilit în SUA); specialist în teoria sistemelor politice, politici comparate, analiza ideologiilor şi mişcărilor revoluţionare din secolul al XX-lea; fost preşedinte executiv al Consiliului ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.
1952 – S-a născut Álvaro Uribe, Președintele Columbiei.
1952 – S-a născut John Waite, vocalist, basist si compozitor britanic (Babys, Bad English).
1954 – S-a născut, în municipiul Caracal, jud. Olt, contraamiral de flotilă (r) dr. Romulus HÂLDAN, șef de stat major al Comandamentului Operaţional Naval, 2004-2006; Comandantul Bazei Navale, 2006-2009 și Şeful Doctrinei şi Instrucţiei, în statul Major al Forţelor Navale, 2009-2010.
1954 – S-a născut, în comuna Balaci, judeţul Teleorman, Theodor Răpan, poet şi publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
1955 – S-a născut John Waite, cântăreț englez.
1958 – S-a născut Kirk Pengilly, muzician australian.
1959 – S-a născut, la Bistrița, jud. Bistrița-Năsăud, Gabi Săsărman, solist vocal și chitarist „Bistriţa Bulls”.
1959 – S-a născut, în Satu Mare, Simona Miculescu, fost consilier prezidenţial, ambasador la ONU.
1959: S-a născut actriţa spaniolă de film Victoria Abril (pe numele adevărat Victoria Mérida Rojas).
1960 – S-a născut la Oradea, Cristina Țopescu, editor-prezentator TV.
1960 – S-a născut Ioan Dumitru Buran, notar public, reprezentant al Camerei Notarilor Cluj în UNNPR.
1960 – S-a născut, în Mărgăriteşti, Jud. Buzău, Mircea Marin, fost deputat PDL de Ilfov în legislatura 2008-2012.
1962 – S-a născut, la București, Adrian Cosmin Vierița, diplomat.
1962 – S-a născut Neil Morrissey, actor englez.
1963 – S-a născut, în satul Cheșa, comuna Cociuba Mare, județul Bihor, Dorel Jurcan, senator român în legislatura 2004-2008 ales în județul Vâlcea pe listele Alianței D.A. și reales în 2008 din partea PD-L. Anterior, a fost deputat PD în perioada 1999-2000.
1963 – S-a născut Matt Malley, musician american.
1963 – S-a născut Ute Lemper, cântăreață și actriță germană.
1964 – S-a născut, la Tg. Mureș, Dan Peter, cântăreț, compozitor și musician, lider și vocalist al formației ”Autostop MS”.
1964 – S-a născut Mark Slaughter, cântăreț american.
1964 – S-a născut Mark Whiting, actor si realizator de film american.
1965 – S-a născut Jo Whiley, radio DJ englez.
1966 – S-a născut Lee Reherman, actor american.
1967 – S-a născut Andy Walker, jurnalist de televiziune canadian.
1967 – S-a născut la Șipote, jud. Iași Lăcrămioara Răileanu, solist de muzică populară și de petrecere.
1968 – S-a născut Jack Frost, muzician american.
1968 – S-a născut, în Bucureşti, Otilia Elena Borș, pictor, grafician.
1970 – S-a născut Christian Giesler, basist american (Kreator).
1971 – S-a născut Andy Creeggan, muzician canadian.
1972 – S-a născut Nina Badric, cântăreață croată.
1972 – S-a născut William Goldsmith, baterist american.
1973 – S-a născut Gackt, cântăreț japonez.
1975 – S-a născut, la București, Alina Nicoleta Ghica, judecătoare, fost preşedinte CSM.
1975 – S-a născut Tania Davis, violonist australian.
1977 – S-a născut Jonas Kjellgren, muzician suedez ( Scar Symmetry).
1978 – S-a născut Katia Zygouli, fotomodel grec.
1978 – S-a născut Vicky Kaya, actriță și fotomodel grec.
1978 – S-a născut Stephen McNally, cântăreț britanic (BBMak).
1978 – S-a născut Becki Newton, actriță britanică
1980 – S-a născut Max Elliott Slade, actor american.
1981 – S-a născut Romain Gavras, realizator francez de film.
1983 – S-a născut Isabeli Fontana, fotomodel brazilian.
1983 – S-a născut Ben Jorgensen, muzician american.
1983 – S-a născut Andy Mrotek, muzician american.
1983 – S-a născut Miguel Ángel Muñoz, cântăreț și actor spaniol.
1984 – S-a născut Gina Glocksen, cântăreață americană.
1984 – S-a născut Akanishi Jin, cântăreață japoneză.
1986 – S-a născut la Bistrița, Ciprian Botoșer, fotbalist care joacă pentru clubul de fotbal CS Gaz Metan Mediaș, pe postul de portar.
1986 – S-a născut la Mediaș, jud. Sibiu, Costel Popa, interpret de muzică populară și de petrecere.
1986 – S-a născut, la Cluj-Napoca, Mirela Moscu, pictor.
1986 – S-a născut Takahisa Masuda, cântăreț japonez.

Decese…
1623: A murit William Byrd, clavecinist, organist şi compozitor englez (n. ~ 1543).
1761 – S-a stins din viaţă scriitorul englez Samuel RICHARDSON (n.19.08.1689). Reprezentant al iluminismului moderat. Unul din creatorii romanului sentimental cu caracter moralizator (Pamela sau virtutea răsplătită, 1740; Istoria lui Sir Charles Grandison, 1753/1754).
1826 – A încetat din viaţă Thomas JEFFERSON (n. 13.04.1743), om politic şi gânditor iluminist american. Al treilea preşedinte al S.U.A. (1801-1809). A fost preşedinte al Comitetului care a elaborat proiectul Declaraţiei de independenţă a S.U.A. (4 iulie 1776). Este fondator al sistemului constituţional democratic american. În timpul preşedinţiei sale, S.U.A. au cumpărat de la francezi provincia Louisiana (1803).
1831 – A încetat din viaţă James MONROE (n.1758), om politic american. Al cincilea preşedinte al S.U.A. (1817-1825). Autor al Doctrinei care-i poartă numele, enunţată prin declaraţia sa prezentată în faţa Congresului la 2 dec. 1823. Urmărea interzicerea amestecului ţărilor europene în teritoriile Americii, S.U.A. declarându-se dezinteresate în chestiunile Europei. Aceasta a stat la baza politicii izolaţioniste americane.
1848 – A încetat din viaţă, la Paris, François-Rene, viconte de CHATEAUBRIAND (n.04.09.1768), diplomat şi scriitor francez. A făcut călătorii în America, Anglia, Orient. A fost ministru sub Restauraţie. Proza sa este dominată de sensibilitate şi imaginaţie (Geniul creştinismului, 1802; romanele Atalà, 1801; Martirii, 1809). Capodopera sa este scrierea autobiografică Memorii dincolo de mormânt (postum, 1849).
1886 – S-a stins din viaţă, la Paris, Alice CĂLUGĂRU, scriitoare română. Stabilită la Paris (1906). S-a afirmat ca poetă prin volumul Viorele (1905), lirică romantică. În 1924 a publicat romanul autobiografic Tunica verde, scris în limba franceză. În ţară a colaborat la revistele „Convorbiri literare”, „Viaţa literară”, „Luceafărul”, „Viaţa românească” şi altele (m.1933).
1888 – A încetat din viaţă scriitorul german Theodor STORM (n.14.09.1817). Evocator nostalgic al peisajului natal şi al oamenilor de aici. Nuvelele sale se situează între amintire şi realitate, mit şi adevăr, legendă şi trăire personală (Iezerul albinelor, 1849; Călăreţul din negură, 1888 etc.).
1895 – A încetat din viaţă, la Finchley, Thomas Henry HUXLEY (n.1825), biolog englez. A fost colaborator apropiat al lui Ch. Darwin şi propagator al darwinismului. A efectuat cercetări de zoologie, anatomie comparată, embriologie, paleontologie, antropologie şi geologie. Pe plan filozofic, a promovat idei materialiste şi a introdus termenul de agnosticism.
1917 – S-a stins din viaţă, la Iaşi, Ioan (Iancu) NICULESCU (n.1863), actor român. Continuator al lui Matei Millo în rolurile de travesti. Interpret de seamă al comediilor lui I.L. Caragiale şi Molière. A jucat în premieră rolul lui Caţavencu din piesa O scrisoare pierdură, de I.L. Caragiale.
1934: A murit arheologul francez Edmond Pottier; s-a ocupat îndeosebi de ceramica greacă; a fost 45 de ani conservator al Muzeului Luvru din Paris (1880-1925); membru corespondent străin al Academiei Române din 1926 (n. 1855).
1934 – S-a stins din viaţă Maria SKLODOWSKA-CURIE, fiziciană şi chimistă franceză de origine poloneză. Laureată a Premiului Nobel pentru fizică (1903) şi pentru chimie (1911). Împreună cu soţul ei, fizicianul şi chimistul francez Pierre Curie (1858-1906), a descoperit elementele poloniu şi radiu (1898). Are contribuţii fundamentale la studiul radioactivităţii. A pus bazele radioterapiei. A fost membră titulară şi membră de onoare a academiilor de ştiinţă din mai multe ţări ale lumii (n.07.11.1867 la Varşovia).
1935 – A trecut la cele veşnice, în Cernăuţi, mitropolitul român Nectarie (Nicolae) COTLARCIUC. A fost profesor la Facultatea de Teologie din Cernăuţi (1915-1921). În 1923 a fost ales episcop de Cetatea Albă-Ismail, iar la 7 noiembrie 1924 ales arhiepiscop al Cernăuţilor şi mitropolit al Bucovinei, păstorind până la moarte. A scris lucrări de drept bisericesc, filosofie, omiletică şi liturgică (n.07.02.1875).
1935 – A încetat din viaţă, la Iaşi, Constantin BOTEZ-PENE, actor şi profesor român. Cunoscut în epocă sub numele de C.B. Penel, datorită activităţii sale de pictor şi profesor de desen la Liceul Internat din Iaşi. A făcut parte din trupa dramatică condusă de Grigore Manolescu în turneul de la Viena din 1891, primul turneu românesc peste hotare. Societar al Teatrului Naţional din Iaşi (1894). A creat personaje memorabile din dramaturgia românească şi universală (n.1872),
1936 – A încetat din viaţă, la Iaşi, Gheorghe GHIBĂNESCU (n.1864), istoric şi filolog român. Membru corespondent al Academiei Române. La Iaşi a fondat revistele „Ioan Neculce” (1925-1933) şi „Theodor Codrescu” (1915-1936). A editat, în special, documente moldoveneşti din epoca feudală, reunite în colecţiile Surete şi izvoade, 25 volume (1906-1933) şi Ispisoace şi zapise, 12 volume (1906-1933).
1937 – A trecut la cele veşnice, în Bucureşti, Ioan GOTCU, teolog şi profesor. A fost profesor la Seminarul teologic „Veniamin” din Iaşi şi preot la bisericile „Sf. Sava” şi „Sf. Spiridon”. A ocupat funcţia de protoiereu al Iaşului mai mulţi ani. A colaborat la diferite ziare şi reviste laice şi bisericeşti. (n.02.02.1861).
1940: A murit Robert Pershing Wadlow, american, deţinătorul recordului mondial de cel mai înalt om din lume: 2,72 m. (n. 1918).
1952: A murit sculptorul şi medalistul român de origine germană Emil Wilhelm Becker; clădiri din Bucureşti considerate reprezentative pentru arhitectura românească a secolului XX sunt decorate cu basoreliefuri şi sculpturi semnate de acesta (Universitatea, Muzeul George Enescu, Vila Minovici, Primăria Capitalei ş.a.); o altă realizare de excepţie o reprezintă sculpturile din interiorul criptei Mausoleului de la Mărăşeşti (1924) (n. 1881).
1963 – A încetat din viaţă, la Braşov, Adolf MESCHENDÖRFER (n.08.05.1877), scriitor german din România. S-a impus îndeosebi ca prozator, prin romanele Leonora. Romanul unui naufragiat în Transilvania (1920), Oraşul din răsărit (1931) şi Fântâna bivolilor (1935). A publicat drama istorică Michael Weiss. Jude al Braşovului (1919) şi două volume de Poezii (1930; 1967).
1964 – A încetat din viaţă scriitorul rus Samuil I. MARŞAK (n.03.11.1887). A scris literatură pentru copii şi tineret pe diverse teme contemporane (Bagajul, 1926; pamfletul satiric Mister Twister, 1933 etc.). A publicat poezie meditativă, epigrame şi satire (Lirică aleasă, 1962; Epigrame lirice, 1965).
1965 – A încetat din viaţă, la Iaşi, matematicianul român Alexandru MYLLER (n.03.12.1879). Membru titular al Academiei Române. Profesor la Universitatea „Al.I. Cuza” (1910-1965), el este considerat ctitor al învăţământului matematic din Iaşi. Domeniul său de predilecţie a fost geometria diferenţială. Este creatorul unor reţele în geometrie care îi poartă numele. Opera sa fundamentală constă în înfiinţarea Seminarului matematic „Al. Myller” din Iaşi.
1991 – A murit medicul Marin Gh. Voiculescu; autor de cercetări şi studii în domeniul bolilor contagioase; membru titular al Academiei Române din 1990 (n. 1913).
1992: A murit compozitorul şi interpretul argentinian Astor Piazzola; virtuoz instrumentist la bandonéon, a revoluționat muzica de tango, creând ceea ce s-a numit „Tango Nuevo”, replică a tradiționalului tango argentinian (n. 11 martie 1921).
1993 – A murit, în Los Angeles, actrița Anne Shirley (n. 17 aprilie 1918, New York, SUA).
1999 – A murit actorul Mark O’Brien (n. 31 iulie 1949 în Boston, Massachusetts, SUA).
2000: A murit, la Napoli, Italia, scriitorul polonez Gustaw Herling-Grudzinski, un fervent critic al regimurilor totalitare şi al gulagului sovietic; după al Doilea Război Mondial a trăit în Occident (la Londra, la München, unde a devenit colaborator al postului de radio „Europa Liberă”, şi la Neapole, după căsătoria cu Lidia Croce, fiica filosofului italian Benedetto Croce) (n. 20.05.1919, Kielce, Polonia).
2003 – A murit cântăreţul afro-american Barry WHITE, legendă a muzicii soul; câştigător a cinci premii Grammy şi cunoscut pentru romantismul şi vocea sa gravă, White a cunoscut marele succes în anii ’70 ca artist solo lansând o serie de cântece soul, funk şi disco printre care şi două hituri, „You’re the First, the Last, My Everything” şi „Can’t Get Enough of Your Love, Babe” (n.12.IX.1944).
2006 – A murit actorul Dean Goodman (n. 2 iulie 1920 la Oregon, SUA).
2011 – A murit la Paris, actorul Şerban Cantacuzino; stabilit după 1990 în Franţa (n. 04.02.1941).
2013 – A murit Doug Engelbart, inventatorul mouse-ului în 1963 împreună cu Bill English (n.30.01.1925).
2014: A murit, la Torino, Giorgio Faletti, scriitor, compozitor, cântăreţ şi actor italian (n. 25 noiembrie 1950 Asti, Piemont, Italia).
2016: A murit, la Paris, Franța, Abbas Kiarostami, regizor, scenarist, producător de filme şi fotograf iranian (n. 22 iunie 1940, în Teheran, Iran).

Calendar Creștin-Ortodox…

Sfântul Ierarh Andrei, arhiepiscopul Cretei. Sfânta Cuvioasă Marta.

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 4  iulie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 4  iulie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

3 martie – CALENDARUL ZILEI…

1075 - Este emis „Dictatus Papae” de către papa Grigore al VII-lea prin care se proclamă autoritatea universală a...

2 martie – CALENDARUL ZILEI…

1716: Acum 305  ani apărea „Descriptio Moldaviae“, operă a domnitorului cărturar Dimitrie Cantemir (n. 1673 – m. 1723). La 11 iunie 1714, fostul domnitor...

1 martie – CALENDARUL ZILEI…

86 î.H.: Generalul roman Lucius Cornelius Sulla a luat cu asalt si a jefuit Atena. Ca urmare, Grecia a trecut sub controlul Romei. 1562: Acum...

28 februarie – CALENDARUL ZILEI…

1785: Horea și Cloșca, conducătorii răscoalei țărănești din Transilvania de la 1784, au fost executați prin tragere pe roată. Crișan se spânzurase în închisoare,...

27 februarie – CALENDARUL ZILEI…

1470: Ștefan cel Mare atacă și incendiază orașul Brăila în încercarea sa de a scoate de sub influența otomană Țara Românească și de a-l...
- Advertisement -corhaz1 - 4  iulie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 4  iulie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments