13.9 C
București
vineri, octombrie 30, 2020

4 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

28 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

 312 - Acum 1708 ani, a avut loc Bătălia de la Podul Milvius (Podul Șoimului) (azi Ponte Milvio, lângă...

27 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

312 - Împăratul Constantin cel Mare a avut celebra viziune a Crucii.Atribuindu-i lui Dumnezeu victoria militară, Constantin „a poruncit...

26 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

113 d. Hr. - anul inaugurării Columnei lui Traian. După cum precizează inscripţia de la baza monumentului, în anul...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 4 octombrie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

 

Evenimente…
1209 – Otto al IV-lea este încoronat împărat al Sfântului Imperiu Roman de către Papa Inocențiu al III-lea.
1332 – O scrisoare emisă de Cancelaria papală de la Avignon atesta existenţa claselor sociale în Moldova de sud-vest, prin sintagma „puternicii acelor locuri”.
1582 – Papa Grigore al XIII-lea aplică Calendarul gregorian în Italia, Polonia, Portugalia şi Spania; 4 octombrie a acestui an devine 15 octombrie
1745 – Francisc I, Împărat Roman, soțul Mariei Tereza, este încoronat ca rege la Frankfurt am Main.
1824 – Mexic adoptă o nouă constituție și devine republică.
1830 – Crearea statului Belgia după separarea de Olanda.
1848 – Cu 172 de ani în urmă apărea săptămânal (până în septembrie 1850), la Cernăuţi, cu text româno-german, publicaţia „Bucovina”, gazetă românească de politică, religie şi literatură, sub conducerea fraţilor Hurmuzachi (Gheorghe, Alexandru şi Eudoxiu). Este primul periodic al românilor bucovineni, tribună de apărare a intereselor lor naţionale, intelectuale şi materiale (4/16 octombrie).
1853 – Cu 167 de ani în urmă Imperiul Otoman declara război Rusiei, fapt ce a declanşat Războiul Crimeii (1853-1856), purtat între Rusia, pe de o parte, şi Imperiul Otoman, Marea Britanie, Franţa şi Regatul Sardiniei, pe de altă parte. Operaţiunile militare au avut loc la Dunăre, în Transcaucazia, la Marea Baltică, pe coastele Kamceatkăi şi în Crimeea, unde s-au desfăşurat cele mai importante lupte. Țările Române devin teatru de ocupație și confruntări militare ( 4/16 octombrie).
1888 – Germania concesionează construirea căii ferate dintre Haidar Pașa și Izmir.
1893 – A fost semnat primul contract profesionist de fotbal, între sportivul Grant Dibert și clubul Pittsburgh AC.
1895 – A fost organizat primul turneu de golf, la Newport (Rhode Island).
1906 – Karl Ludwig Wessler, german, introduce in salonul sau de la Londra, o noua tehnica in coafura – „părul permanent”.
1910 – Regele Manuel al Portugaliei a evadat din propria ţară, refugiindu–se în colonia britanică a Gibraltarului, ca urmare a unei mişcări înarmate din Lisabona. Guvernul provizoriu din Lisabona îşi propune abolirea monarhiei.
1927 – Savantul englez Harward Carter a descoperit mormântul lui Tutankamon.
1927 – Au început lucrările la Monumentul „Muntele Rushmore”, lângă orașul Keystone, statul Dakota de Sud.
1929 – Acum 91 de ani, într-o zi de 4 octombrie 1929, sub directoratul lui Liviu Rebreanu, s-a inaugurat Studioul Teatrului Naţional din Bucureşti, cu piesa „Muşcata din fereastră”, de Victor Ion Popa, prezentată în premieră, în regia lui Paul Gusty.
1940 – Al Doilea Război Mondial: Întâlnirea dintre Hitler și Mussolini de la Brennero.
1947 – În urmă cu 73 de ani, în perioada 4-9 octombrie 1947, la Congresul al XVIII-lea al Partidului Social-Democrat din România, participanţii au cedat presiunilor făcute de comunişti şi au acceptat să intre în tratative pentru efectuarea fuziunii cu Partidul Comunist Român, primul act prin care se pregătea transformarea partidului comunist în „partid unic”.
1957 – URSS a lansat primul satelit artificial al Pământului „Sputnik-1”, lansat pe orbită de o rachetă R-7 Semiorka de la cosmodromul Baikonur din RSS Kazahă, care a deschis era zborurilor cosmice.
1958 – Inaugurarea, de către British Airways, a primei linii aeriene deservită de avioane cu reacţie pe ruta Londra–New York.
1959 – Acum 60 de ani a fost lansată staţia automată interplanetară sovietică „Luna-3”. La 7 octombrie aceasta a fotografiat partea invizibilă a Lunii. În timpul misiunii au fost realizate 30 de fotografii.
1960 – Acum 60 de ani Statele Unite ale Americii au lansat în spaţiu „Courrier IB”, primul satelit folosit în telecomunicaţii.
1963 – În urmă cu 57 de ani a fost înfiinţat muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „ASTRA”. Etnograful Cornel Irimie a creat un muzeu al tehnicii populare pentru care a primit, în 1962, aprobare de la Academia Română şi apoi, în 1963, pe o tematică gândită la nivel naţional împreună cu etnografi din Sibiu şi din ţară, a inaugurat muzeul din Dumbrava Sibiului. Tematica propusă de Cornel Irimie a pornit de la faptul că la vremea respectivă s-au făcut o serie de cercetări în România şi s-au găsit foarte multe instalaţii de tehnică populară, care funcţionau încă foarte bine. Existau mii de mori hidraulice, pive, dârste, vâltori, mori de vânt, mori acţionate de forţa cailor, râşniţe manuale şi tot felul de instalaţii provenite din epoca preindustrială. În prezent muzeul se întinde pe o suprafaţă de 131 de hectare.
1963 – În fața Organizației Națiunilor Unite împăratul etiopian Haile Selassie a ținut un discurs în numele Africii în deplină legitimitate (cu câteva săptămâni înainte se înființase Organizația Unității Africane (OUA)). Un pasaj din discurs a fost folosit mai târziu (1976) de către cântărețul și compozitorul jamaican Bob Marley pentru piesa War.
1965 – Papa Paul al VI-lea ajunge la New York, devenind primul suveran pontif care vizitează Statele Unite. Va ţine un discurs la ONU, în care va pleda pentru pace, în condiţiile escaladării Războiului din Vietnam.
1967 – Este arestat Che ( Ernesto ) Guevara de către trupele boliviene.
1969 – Premieră la Opera Română din Bucureşti a operei „Decebal” de Gh. Dumitrescu. Acţiunea se petrece în Dacia anilor 101-106.
1975 – Se dezveleşte, la Măgura Buzăului, monumentul ridicat în memoria lui Mihai Viteazul şi a oştirii sale.
1977 – În cadrul unei festivităţi desfăşurate la Paris, fotbalistul Dudu Georgescu (Dinamo Bucureşti) a primit pentru a doua oară ‘’Gheata de aur’’, care se acorda anual celui mai eficace jucător dintr–un campionat naţional.
1981 – România este aleasă membră a comisiei ONU pentru aşezări urbane, pe perioada 1982-1984.
1990 – Dezvoltatorul de software Richard Stallman a înființat Free Software Foundation pentru promovarea software-ului liber.
1992 – Au fost comunicate rezultatele alegerilor prezidentiale din 27 septembrie 1992, primul tur de scrutin. Ion Iliescu si Emil Constantinescu au ocupat primele doua pozitii, urmand sa se intalneasca in al doilea tur de scrutin.
1993 – Cu 27 de ani în urmă, Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei a hotărât, la Strasbourg, admiterea României ca membru cu drepturi depline al acestui organism. Ceremonia de aderare a avut loc loc la 7.X.1993, la Viena.
1993 – Rusia a fost afectată de o gravă criză constituţională, preşedintele Boris Elţin ordonând armatei să ia cu asalt clădirea Parlamentului.
2000 – Văduva lui John Lennon, Yoko Ono, a inaugurat într-o zonă de la periferia orașului Tokio, primul muzeu consacrat în exclusivitate legendarului component al formației Beatles. Muzeul conține cca 130 de obiecte care au aparținut marelui cântăreț, între care și un jurnal, care conține poezii și schițe.

Nașteri…
1289 – S-a născut regele francez Ludovic al X-lea (m.05.06.1316).
1515 – S-a născut pictorul şi graficianul renascentist german Lucas Cranach “cel Tânăr”. A fost cel mai mic copil al familiei și și-a început cariera ca ucenic în atelierul tatălui său, pictorul Lucas Cranach „cel Bătrân” împreună cu fratele său Hans. După moartea tatălui său și-a asumat conducerea atelierului. E cunoscut pentru portrete și versiuni simple ale scenelor alegorice și mitologice. Stilul picturilor sale e similar cu al tatălui său, de aceea au existat dificultăți în deosebirea lor (m. 1586).
1720 – S-a născut, la Veneția, Giovani Battista (Giambattista) PIRANESI, gravor şi arhitect veneţian. Unul dintre marii gravori ai sec.18. A executat în acvaforte, în perpective colosale, în viziune fantastică (Vederi din Roma; Antichităţi romane). Seriile Carcerele – sunt capodopera sa (m.1778).
1814 – S-a născut, în Gruchy, Normandia, Jean-François MILLET, pictor şi gravor francez. Unul dintre maeştrii şcolii de la Barbizon. A creat portrete, peisaje şi mai ales scene din viaţa de muncă a ţăranilor francezi (Semănătorul; Culegătoarele de spice; Angelus etc). Împreună cu Jean-Baptiste Camille Corot, Théodore Rousseau, Charles-François Daubigny formează grupul Şcolii de la Barbizon (m. 20 ianuarie 1875, Barbizon).
1816 – S-a născut, la Paris, Eugène POTTIER (m.1887), poet francez. Participant la Comuna din Paris. Este autorul textului Internaţionalei (1871). A scris versuri mobilizatoare (Cântece revoluţionare, 1887, Teroarea albă, 1871).
1822 – S-a născut Rutherford B. Hayes, politician american, al 19-lea președinte al Statelor Unite (d. 1893).
1841 – S-a născut Maria Sofia de Bavaria, soția regelui Francisc al II-lea al Celor Două Sicilii (d. 1925).
1859 – S-a născut George Cosmovici, compozitor român (d. 14.02.1927, la Paris).
1861 – S-a născut Frederic Sackrider Remington, pictor si sculptor american. Este cunoscut pentru lucrările având ca subiect Vestul Statelor Unite. Reprezentarile sale dinamice si exacte ale miturilor Vestului Salbatic, de la indieni la soldati, au creat un adevarat univers mitologic al regiunii, care inspira si astazi reprezentarile despre acea perioada istorica. Abilitatea sa de a reproduce peisajele superbe din Vest l-au facut un peisagist foarte cautat de pasionati (d. 26 decembrie 1909).
1873 – S-a născut matematicianul Gheorghe ŢIŢEICA; considerat pe plan mondial unul dintre fondatorii geometriei diferenţiale centro-afine; unul dintre creatorii şcolii matematice româneşti; membru al Academiei Române, vicepreşedinte al acestui for (1924-1925) (m.5.II.1939).
1874 – S-a născut Gavril Kazarov (Catzarow), istoric şi arheolog bulgar; considerat drept cel mai bun cunoscător al vieţii tracilor; membru corespondent străin al Academiei Române din 1936 (m. 1958).
1881 – S-a născut, la Craiova, George (Gogu) CONSTANTINESCU, om de ştiinţă, inginer, inventator român. A trăit în Anglia (din 1912). Membru titular al Academiei Române (1965). A creat (1912) ştiinţa şi tehnica sonicităţii (Teoria sonicităţii). A inventat şi construit numeroase maşini şi dispozitive sonice. Este un pionier al construcţiilor de beton armat în România (m. 11.12.1965, în Marea Britanie).
1893 – S-a născut Richard Sorge, celebru spion, Erou al Uniunii Sovietice. A activat în Germania, China şi, îndeosebi, în Japonia. A fost executat într-o închisoare din Tokio (d.07.11.1944).
1895 – S-a născut, în Pickway, Canada, Buster KEATON (m. 01.02.1966), actor comic american, cunoscut şi sub numele de „Malec”. A fost unul dintre clasicii comediei filmului mut. Dintre filmele sale, cităm: Capra (1921), Legea ospitalităţii (1923), Navigatorul (1925), Mecanicul „Generalei” (1926), Malec, operator (1928).
1895 – S-a născut Richard SORGE (m.1944), agent secret (1929-1944) al U.R.S.S. A activat în Germania, China şi, îndeosebi, în Japonia. A fost executat într-o închisoare din Tokio.
1904 – S-a născut politologul german Theodor Eschenburg; a jucat un rol-cheie în constituirea Republicii Federale Germania după înfrângerea nazismului în 1945 (m. 1999).
1905 – S-a născut compozitorul belgian René Defossez (m. 1988).
1910 – S-a născut Călin Popovici, astronom, astrofizician şi geodez; a stabilit o nouă metodă pentru determinarea coordonatelor geocentrice ale unui satelit şi ale staţiilor de observare (metoda cercului de simultaneitate); a coordonat editarea “Dicţionarului de astronomie şi astronautică”; membru post-mortem al Academiei Române din 1990 (m. 1977).
1916 – S-a născu Vitali Lazarevici Ghinzburg, fizician rus, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2003 împreună cu Alexei Abrikosov şi Anthony Leggett, pentru contribuţiile de pionierat în domeniul teoriei superconductorilor şi superfluidelor (d. 2009).
1917 – S-a născut pictorul Constantin Dipşe.
1918 – S-a născut Keinichi Fukui, chimist japonez, laureat al premiului Nobel pentru chimie, în anul 1981 (d.09.01.1998).
1923 – S-a născut actorul, regizorul si producatorul american Charlton Heston (John Charlton Carter) (m. 05.04.2008).
1928 – S-a născut Alvin Toffler, jurnalist și autor american („Al treilea val”, „Puterea în mișcare”, „Consumatorii de cultura”, „Cercetarea viitorului”).
1931 – S-a născut Richard Rorty, filosof american (d.08.06. 2007).
1933 – S-a născut la București, George ASTALOŞ, poet, dramaturg şi prozator, stabilit la Paris, din 1971 (d. 27.04.2014).
1933 – S-a născut, la Giubega, jud. Dolj, Florea Firan, profesor universitar, critic şi istoric literar, publicist şi editor; directorul revistei şi editurii „Scrisul Românesc” din Craiova.
1934 – S-a născut la București, actorul Mircea ALBULESCU (pe numele adevărat Iorgu Constantin V. Albulescu), unul dintre cei mai asidui colaboratori ai emisiunilor teatrale radiofonice; poet, prozator, publicist, profesor universitar. În iunie 2013 și-a anunțat retragerea din viața artistică. (d. 08.04.2016, la București).
1936 – S-a născut sculptoriţa Ioana Kassargian (m. 1985).
1937 – S-a născut Ioanid ROMANESCU (pseudonim al lui Valentin Tudose), poet şi traducător (m.20.III.1996).
1937 – S-a născut scriitoarea americană de origine britanică Jackie Collins (m. 2015)
1938 – S-a născut Kurt Wuthrich, chimist elvețian, laureat Nobel.
1939 – S-a născut la Sibiu, Adriana Comșa-Haber, interpretă de muzică populară. A fost profesor de muzică, dirijor fondator al Corului “Armonia”, iar în prezent este pensionară.
1941 – S-a născut, la Ciclova Montană, județul Caraș-Severin, pictorul Silviu Oravitzan-Creţu; la baza concepţiei sale picturale stă viziunea crucii; fondator al galeriei “Pro Arte” din Lugoj şi al unei galerii de artă la New York.
1942 – S-a născut, în orașul Botoșani, Dumitru Ignat, poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
1943 – S-a născut, în satul Fâlfani, comuna Stolnici, jud. Argeș, cantautorul Marian Nistor, cântăreț și compozitor de muzică ușoară românească, unul dintre fondatorii, solistul și conducătorul trupei Savoy.
1943 – S-a născut, la Bucureşti, Florian PITTIŞ („Moţu”), actor, regizor, cântăreţ (la începutul anilor ’70 ai secolului XX a făcut parte dintr-un renumit trio, alături de Anda Călugăreanu şi Dan Tufaru; în 1992 a fondat formaţia „Pasărea Colibri”, alături de Mircea Baniciu, Mircea Vintilă şi Vlady Cnejevici) şi realizator de emisiuni de radio (din decembrie 1998 a fost director al postului Radio România Tineret al SRR, transformat ulterior în Radio3net, post public de radio care emite doar pe Internet) (m.05.08.2007 la Bucureşti).
1944 – S-a născut, la Sibiu, Ion Vartic, eseist, teatrolog, critic și istoric literar.
1944 – S-a născut Marlena Davies, vocalistă americană (Orlons).
1944 – S-a născut Nona Hendryx, cântăreaţă americană (LaBelle).
1946 – S-a născut Susan Sarandon, actriţă americană („Thelma și Louise”, „Clientul”, „Mama vitregă”).
1949 – S-a născut actorul american Armand Assante („Napoleon si Josephine”, „Day by day”).
1956 – S-a născut Christoph Waltz, actor austriac.
1957 – S-a născut la Drobeta Turnu Severin, conf. univ. dr. Valeria Sitaru, actriţă la Teatrul „Odeon” şi Teatrul „Act” din Bucureşti, regizor la Studioul de teatru “Casandra”, Teatrul „Nottara” şi Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”, profesoară de Arta actorului la UNATC, scriitoare şi realizatoare de emisiuni tv.
1959 – S-a născut instrumentistul britanic Chris Lowe, membru al trupei de synthpop „Pet Shop Boys”.
1962 – S-a născut cântăreţul american de origine cubaneză JON (Juan) SECADA; stabilit în S.U.A. în anul 1971, a fost lansat de cantautoarea latino-pop Gloria Estefan.
1962 – S-a născut compozitorul francez Marc MINKOWSKI.
1962 – S-a născut, la Butea, jud. Iaşi, Anton ADĂMUŢ, filozof şi eseist român. Membru al Uniunii Scriitorilor din România. Dintre volumele publicate, cităm: Literatură şi filosofie creştină (1997), Filosofia substanţei (1997), Filosofia Sfântului Augustin (2001) etc.
1963 – S-a născut Anca Săvescu, pictor.
1964 – S-a născut, în oraşul Câmpeni, judeţul Alba, Dorian Sicoe, clarinetist, conducător muzical al Orchestrei Ansamblului Doina Timişului.
1967 – S-a născut, la Iaşi, Costel Iftinchi, pictor, artist plastic (fotografie), sculptor, membru al Asociației Artiștilor Plastici din Iași și al Asociației Artiștilor Fotografi din România.
1970 – S-a născut, la Drobeta Turnu Severin, Robert Șerban, scriitor și jurnalist.
1971 – S-a născut, la Podu Turcului, jud. Bacău, Alina TACU, poetă română. A debutat editorial cu volumul Corabia portugheză (1996).
1974 – S-a născut, la Călineşti, jud. Argeş, Valentin Năstase, fost jucător român de fotbal, ca fundaş central, în ţară dar şi în străinatate.
1976 – S-a născut, în judeţul Olt, Gogu Neagoe, caricaturist.
1976 – S-a născut Alicia Silverstone, actriță americană.
1977 – S-a născut, la București, Cabral Neculai Ibacka, cunoscut ca și Cabral, este un prezentator de televiziune, actor, antrenor de Tae Bo și fost luptător de kickboxing român. El este vicecampion european la kickboxing.

Decese…
1226 – A murit Francesco d’Assisi, intemeietorul ordinului religios care ii poarta numele – Ordinul Franciscan. Regulile acestui ordin sunt extrem de simple: calugarii nu au nici un fel de bunuri si trebuie sa-si consacre viata vindecarii celor bolnavi. Numiti „capucini” din cauza glugii atasate sutanei sau „cordeliri” din cauza sforii cu care se incingeau, calugarii franciscani erau incaltati doar cu sandale. Pentru a intra in ordinul intemeiat de Assisi nu aveai nevoie de vreo instructie speciala, era suficient sa fii caritabil si supus. Dezaprobat de Papalitate, Francesco d’ Assisi a primit aprobarea pentru ordinul sau abia in 1223. Bolnav, s-a retras la manastirea sa de la Saint Dennis, unde a murit la 3 octombrie 1226. Doi ani mai tarziu a fost canonizat (n.1182).
1660 – A murit, la Bologna, Francesco Albani (Albano), pictor italian.A studiat cu familia Carracci în Bologna, apoi s-a mutat la Roma, în 1601, şi a colaborat cu Annibale Carracci şi Domenichino la decorarea Palatului Farnese. În timpul şederii la Roma şi-a organizat propriul atelier şi a pictat fresce pentru diverse biserici şi palate. În 1617, s-a întors în Bologna şi a lucrat elemente de altar, picturi alegorice şi peisaje idilice. Cele mai cunoscute picturi ale sale au subiecte mitologice şi poetice (n. 17 martie 1578, Bologna, Statul Papal).
1669 – A murit pictorul şi gravorul olandez Rembrandt (Harmenszoon Van Rijn) (n. 15.07.1606).
1904 – A încetat din viaţă, la Paris, Frédéric Auguste BARTHOLDI, sculptor francez. Autorul „Statuii Libertăţii”, oferită în dar de statul francez Statelor Unite ale Americii, cu ocazia aniversării, în 1886, la 100 de ani de la declararea independenţei SUA și inaugurată de președintele Grover Cleveland la 28 octombrie 1886, la New York (n. 2 august 1834 în Colmar, Franța).
1904 – A murit Ioniţă Scipione Bădescu, publicist şi poet; membru al „Junimii”; prieten cu Mihai Eminescu (n. 1847).
1915 – A murit la București, inginerul Mihail M. Râmniceanu (Romniceanu); colaborator apropiat al lui Anghel Saligny, a proiectat construirea a peste 1.000 km de cale ferată; membru corespondent al Academiei Române din 1904 (n. 1854).
1931 – A încetat din viaţă, la Bucureşti, Nicolae LEON (n.1862), zoolog român. Reprezentant al perioadei de consolidare a biologiei româneşti, entomolog, descoperitor a numeroase structuri organice, el este totodată autorul primelor cercetări asupra epidemiologiei malariei din România. Este considerat întemeietor al parazitologiei din ţara noastră şi fondator al primului laborator de parazitologie la Iaşi. A scris studii şi articole despre apariţia speciilor, despre ereditate etc.
1935 – A murit, în Paris, Jean Béraud, pictor francez impresionist. Tatal lui Béraud (care se numea tot Jean) a fost sculptor (n. 12 ianuarie 1849 în Sankt Petersburg).
1936 – A murit Wilhelm Meyer-Lübke, lingvist german de origine elveţiană; specialist în romanistică; în 1904 a pus bazele şi a condus Institutul de Filologie Română de pe lângă Universitatea din Viena; membru de onoare străin al Academiei Române din 1906 (n.1861)
1940 – A încetat din viaţă, la Iaşi, (persecutat de legionari, s-a sinucis) Petre ANDREI, sociolog, filozof şi om politic român. Membru post-mortem al Academiei Române din 1991. A fost profesor la Universitatea din Iaşi (1923-1940). A publicat peste 100 de lucrări ştiinţifice, dintre care cităm: Sociologia revoluţiei; Problema fericirii. Fundamentul său etic sociologic; Fascismul; Probleme de sociologie. A fost deputat în Parlament, ministru şi a luptat împotriva mişcării legionare şi fasciste (n.1891).
1944 – A murit geologul Ion Popescu-Voiteşti, pionier al cercetărilor geologice româneşti; a întocmit o sinteză asupra geologiei (1921) şi a istoriei geologice (1935) a teritoriului României (n. 18 noiembrie 1876 în satul Voitești, comuna Bălănești, județul Gorj).
1947 – A murit fizicianul german Max PLANCK; a pus bazele mecanicii cuantice; contribuţii la teoria relativităţii; Premiul Nobel pentru fizică pe 1918 (n.23.04.1858).
1949 – A murit compozitorul austriac Edmund Eysler (n. 1874).
1970 – A murit Janis Joplin, cântăreaţă, compozitoare şi textieră, legendă a muzicii rock americane, unul dintre cele trei superstaruri ale generației „Flower Power”, alături de Jimi Hendrix şi Jim Morrison (n. 19.01.1943).
1981 – A murit Franz Xaver Dressler, organist, dirijor, compozitor şi profesor român de origine cehă (n. 1898).
1981 – A murit Albert Cohev, scriitor elvețian („Frumoasa Domnului”, Premiul Goncourt, 1968) (n.04.08.1895).
1981 – A murit Franz Xaver Dressler, organist, dirijor, compozitor şi profesor român de origine cehă (n. 1898).
1982 – A decedat, în Toronto, Glenn Herbert Gould, un celebru pianist și compozitor canadian al secolului al XX-lea. Este cunoscut pentru interpretarea caracterizată de rafinament tehnic și mai ales pentru înregistrările muzicii lui Bach (n. 25.09.1932, în Toronto).
1984 – A încetat din viaţă Hadrian DAICOVICIU (n.1932), istoric român. A efectuat studii şi cercetări privind istoria Daciei înainte şi după cucerirea romană (Dacia de la Burebista la cucerirea romană, 1972; Aşezările dacice din Munţii Orăştiei, 1964).
1993 – A murit Dumitru Stăniloaie, profesor de teologie, membru al Academiei Romane, considerat unul dintre cei mai de seama ganditori crestini din lume; a fost inchis de regimul comunist in perioada 1958-1963 („Chipul evanghelic al lui Iisus Hristos”, „Teologia dogmatică ortodoxă”); in anul 2003, UNESCO a inscris in calendarul aniversarilor culturale si numele teologului roman Dumitru Staniloaie, marcand 100 de ani de la nasterea celui numit „teologul dragostei creștine” (n.16.11.1903).
1996 – A murit Aurel LEON (n.13.09.1911), scriitor şi ziarist român. Caracterizat drept „ultimul mohican al presei interbelice”.
1999 – A murit pictorul francez Bernard Buffet (n. 1928).
2002 – A murit regizorul belgian de film Andre DELVAUX (n.21.III.1926).
2006 – A murit, la București, Traian Ionescu, un important fotbalist și antrenor de fotbal român (n. 17 iulie 1923, comuna Văleni, județul Argeș).
2006: A murit Violeta Zamfirescu, poetă şi prozatoare „Inima omului” (1955), „Iarba dragostei” (1957), „Ceasul de slavă”(1960), „Liniștea vântului”(1963), „Frumusețea continuă”(1964), „Duminica” (1968), „Inia-Dinia” (1971), „Pedeapsa de viață lungă” (1972); redactor la Radioteleviziunea Română, între anii 1956-1959 şi 1968-1969 (n. 21.07.1920, la Craiova).
2007 – A murit Antonie Iorgovan, profesor de drept, om politic roman; a fost supranumit „Părintele Constituţiei” (n.09.08.1948).
2010 – A murit comicul britanic Norman Wisdom; devenit celebru pentru comediile din perioada 1953-1966 (n. 1915).
2011 – A murit la București, medicul Mircea OLTEANU; specialist în oftalmologie, s-a afirmat în domeniul chirurgiei plastice, reparatorii şi estetice; se numără printre primii chirurgi din lume care a operat nou-născuţi sub anestezie generală; membru de onoare al Academiei Române din 1992 (n.15.XII.1926).
2013 – A murit legendarul general vietnamez Vo Nguyen Giap, liderul militar al celor două războaie din Vietnam din a doua jumătate a secolului trecut, cunoscut ca „Napoleon cel Roşu”, erou al independenţei vietnameze; armatele conduse de el i-au alungat pe francezi din Vietnam şi apoi i-au forţat pe americani să renunţe la eforturile de a nu permite instaurarea unui regim comunist (n. 1911).

Sărbători…

„Ziua Internațională a Animalelor”; sărbătorită în fiecare an, la 4 octombrie, este instituită de Organizaţia Internaţională pentru Protecţia Animalelor, în 1931, în memoria sfântului catolic Francisc de Assisi (1182-1226), întemeietorul Ordinului Franciscan şi protectorul animalelor, canonizat la 4.X.1228. Nota: Sf. Francisc este prăznuit la această dată de Biserica Romano-Catolică şi de Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.
– 4 – 10: „Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic” este o sărbătoare internaţională a ştiinţei şi tehnologiei, şi a contribuţiilor acestora la îmbunătaţirea condiţiei umane; declarată la cea de-a 54-a sesiune a Adunării Generale a ONU prin Rezoluţia 54/68 din 6.XII.1999, pentru a sărbători contribuţiile aduse de ştiinţa şi tehnologia spaţială la îmbunătăţirea condiţiei umane; datele amintesc de lansarea, la 4.X.1957, de către URSS, a primului satelit artificial al Pământului (Sputnik 1), care a deschis calea explorării spaţiului cosmic, şi de intrarea în vigoare, la 10.X.1967, a Tratatului asupra principiilor care guvernează activităţile statelor în exploatarea şi folosirea spaţiului cosmic
– Ziua Naţională a Regatului Lesotho (fost Basutoland); aniversarea proclamării independenţei din 4 octombrie 1966.

Calendar Creștin-Ortodox…

Sfântul Sfințit Mucenic Ierotei, Episcopul Atenei. Sfinții Mucenici Domnina, Audact și Calistena.

Surse: https://ro.wikipedia.org/wiki/4_octombrie,http://www.amosnews.ro/…,http://www.actualmm.ro/…,http//www.stirilazi…,http://www.adsa.ro/…,http://www.radiocraiova.ro/…șihttp://radioconstanta.ro/…

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 4 octombrie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 4 octombrie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

28 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

 312 - Acum 1708 ani, a avut loc Bătălia de la Podul Milvius (Podul Șoimului) (azi Ponte Milvio, lângă...

27 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

312 - Împăratul Constantin cel Mare a avut celebra viziune a Crucii.Atribuindu-i lui Dumnezeu victoria militară, Constantin „a poruncit degrabă” ca statuii care îl...

26 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

113 d. Hr. - anul inaugurării Columnei lui Traian. După cum precizează inscripţia de la baza monumentului, în anul 113 d. Hr. a avut...

25 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

1147 - O armată a cruciaților sub conducerea lui Conrad al III-lea al Germaniei a fost învinsă în bătălia de la Dorylaeum de către...

24 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

1260 - Sfințirea catedralei din Chartres în prezența regelui Ludovic al IX-lea. 1648 - Cu 372 de ani în urmă avea loc semnarea „Păcii de...
- Advertisement -corhaz1 - 4 octombrie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 4 octombrie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments