13.9 C
București
miercuri, martie 3, 2021

5 MAI – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

3 martie – CALENDARUL ZILEI…

1075 - Este emis „Dictatus Papae” de către papa Grigore al VII-lea prin care se proclamă autoritatea universală a...

2 martie – CALENDARUL ZILEI…

1716: Acum 305  ani apărea „Descriptio Moldaviae“, operă a domnitorului cărturar Dimitrie Cantemir (n. 1673 – m. 1723). La...

1 martie – CALENDARUL ZILEI…

86 î.H.: Generalul roman Lucius Cornelius Sulla a luat cu asalt si a jefuit Atena. Ca urmare, Grecia a...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 5 MAI - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

„Ziua Europei”; a fost instituită de Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CE), în anul 1964, pentru a marca aniversarea creării CE, la 5.V.1949. Consiliul Europei (cea mai veche instituţie politică de pe continent, cu sediul la Strasbourg, Franţa) a fost fondat cu scopul de a realiza o uniune între statele democratice europene; la 4.X.1993 Comitetul de Miniştri al CE a hotărât admiterea României ca membru al organizaţiei; la 7.X.1993 a avut loc ceremonia de semnare a documentelor de aderare a României la CE. (Pe continentul european, Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Sunt două date pentru sărbătorirea acestei zile: 5 mai pentru Consiliul Europei și 9 mai pentru Uniunea Europeană).

„Ziua Internațională a Moașelor”, sărbătorită în România, anual, la 5 mai. Propunerea a venit de la Confederaţia Internaţională a Moaşelor, la Conferinţa Moaşelor din Olanda, în 1987; patru ani mai târziu, 50 de ţări din lume au materializat propunerea şi, cu acceptul şi recunoaşterea OMS, au ales data de 5 mai. Potrivit Ordonanței 144/2008 art 7, moașa urmărește o femeie gravidă, asistă nașterea și însoțește mama și copilul în perioada post-partum, adică primele 6 săptămâni după naștere, în situația în care totul decurge normal, fiziologic, adică în peste 70% cazuri. Tot moașa este abilitată să recunoască și să trimită către medic orice patologie care apare în decursul sarcinii, nașterii sau al perioadei post-partum. Ea este specialistul care educă cuplurile în timpul sarcinii în privința nașterii, alăptării și îngrijirii copilului (inclusiv sfaturi despre igiena și alimentație), iar după naștere se ocupă de consilierea mamelor în alăptare.

– „Ziua Internaţională a Hipertensiunii Pulmonare” are ca scop conştientizarea autorităţilor şi creşterea informării populaţiei cu privire la această afecţiune severă şi destul de puţin cunoscută; ziua a fost stabilită la iniţiativa Asociaţiei Naţionale de Hipertensiune Pulmonară din Spania, în 2012.
– „Ziua Europeană pentru Viaţă Independentă”, declarată, începând din anul 2014, de Reţeaua Europeană pentru Viaţă Independentă (European Network of Independent Living – ENIL), din care fac parte organizaţii şi persoane cu dizabilităţi din mai multe ţări europene, pentru a sărbători importanţa drepturilor, valorilor şi principiilor unei vieţi independente în rândul persoanelor cu dizabilităţi.
– „Ziua Limbii Tătare” (oficializată prin Legea nr. 256/2010, iniţiată de deputatul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Aledin Amet) marchaeză data de 5 mai 1985, când au fost puse bazele alfabetului folosit ulterior la redactarea publicaţiilor în limba tătară, de către redacţia revistei „Renkler”, din România, fiind considerată şi ziua în care s-a născut limba tătară cu grafie latină în România.
– „Ziua Eliberării” în Etiopia (1941) și Danemarca (1945),
– „Ziua Copiilor” în Coreea de Sud și Japonia.

Evenimente…
553 – A început al doilea conciliu de la Constantinopol, considerat de multe biserici ca fiind al cincilea conciliu ecumenic.
1835: A fost pusă în funcţiune prima linie de cale ferată din Europa, în Belgia, între Bruxelles şi Mechelen.
1848 – S-a încheiat Marea adunare naţională de la Blaj, Transilvania, cu participarea a 40 000 oameni, preponderent ţărani. Adunarea a avut loc pe Câmpia Libertăţii, fiind prezidată de episcopii Ioan Lemeni și Andrei Șaguna. Adunarea a ales un Comitet Național, din care făceau parte Avram Iancu (venit la adunare cu 10 000 de moți), Andrei Mureșanu (1816-1863, autorul poeziei Un răsunet / Deșteaptă-te române, devenită după 1989 imnul de stat al României), Simion Bărnuțiu, Alexandru Papiu Ilarian, August Treboniu Laurian, Timotei Cipariu etc.
1862: Se împlinesc 158 de ani de la constituirea, la Bucureşti, a „Societăţii de dare la semn”, prima asociaţie de tir sportiv din România; primul preşedinte, V. A. Urechia (5/17 mai).
1891: Acum 129 de ani se inaugura celebra sală de concerte „Carnegie Hall” din New York.
1912 – A apărut primul număr al ziarului „Pravda”, organ de presă al partidului comunist rus şi al C.C. al Partidului comunist al Uniunii Sovietice (până la 22 august 1991).
1912: Se împlinesc 108 ani de la înfiinţarea societăţii Liga Naţională Aeriană, „având drept scop înzestrarea Armatei române cu aeroplane”, director tehnic – prinţul George Valentin Bibescu. La 1 august intra în funcţiune aerodromul de la Băneasa şi Şcoala de pilotaj.
1919: Cu 101 ani în urmă a fost creată Liga Societăţilor de Cruce Roşie (cu sediul la Geneva), ca organ de legătură permanentă între societăţile naţionale de Cruce Roşie (în octombrie 1983 Liga a fost redenumită Liga Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, ca din noiembrie 1991 să devină Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie). În anul 1859 omul de afaceri elveţian Henry Dunant (1828-1910) a organizat primul serviciu de asistenţă medicală pe un câmp de luptă (în urma bătăliei de la Solferino, din 24.VI.1859), pentru ca în octombrie 1863 să fondeze Mişcarea de Cruce Roşie.
1925: A fost înfiinţată Mitropolia Basarabiei.
1927: Se împlinesc 93 de ani de la înfiinţarea Institutului de Cercetări şi Staţiuni Agronomice din România (organizator şi primul director, Gheorghe Ionescu-Siseşti). Din 1962, Institutul de Cercetări Agricole, iar din 1969, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice.
1938: Acum 82 de ani, sub bagheta dirijorului George Georgescu, a avut loc pe scena Operei Române din Bucureşti, premiera absolută a baletului „Nunta în Carpaţi” lucrare muzicală de referinţă a compozitorului Paul Constantinescu, maestru emerit al artei şi membru corespondent al Academiei Române din 1963. Baletul „Nunta în Carpaţi” a fost terminat în anul 1938 şi încununat în acelaşi an, cu Premiul I de compoziţie muzicală „George Enescu”, decernat de o exigentă comisie prezidată de însuşi fondatorul acestui important premiu (începând din anul 1912), George Enescu.
1944 – Cu 76 de ani în urmă ministrul de externe al Marii Britanii, Anthony Eden, propunea ambasadorului URSS, la Londra, F. Gusev, un acord prin care, temporar, problemele româneşti să fie preponderent de competenţa URSS, iar cele greceşti să fie preponderent de competenţa Marii Britanii. Propunerea britanică a „inaugurat” discuţii între Marea Britanie, URSS şi SUA, în urma cărora s-a ajuns la un acord pe trei luni, în condiţiile propuse de guvernul britanic (la 15 iulie).
1949 – În urmă cu 71 de ani lua ființă Consiliul Europei (CoE), prima organizaţie inter-guvernamentală europeană postbelică, organism european de promovare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului și a valorilor democratice, cu sediul la Strasbourg, care în prezent numără 47 de state membre, dintre care 28 sunt state membre ale Uniunii Europene. Este independent de Uniunea Europeană, fiind diferit de Consiliul European sau de Consiliul Uniunii Europene. Toate statele membre ale Consiliului Europei au aderat la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, un tratat conceput pentru a proteja drepturile omului, democrația și statul de drept. Consiliul Europei este format din „Adunarea Parlamentară” (APCE), al cărei președinte actual, Pedro Agramunt (Spania, PPE), a fost ales la 25 ianuarie 2016, alcătuită din parlamentari proveniți din parlamentele naționale, și „Comitetul Miniștrilor” (CM), constituit din miniștrii de externe ai statelor membre, care reprezintă organismul de decizie al Consiliului Europei. România a aderat la Consiliul Europei la data de 7 octombrie 1993, când a semnat documente statutare şi Convenţia Europeană a Drepturilor şi Libertăţilor Fundamentale ale Omului, cu ocazia primului Summit al CoE (Viena, 1993). Decizia de invitare a României de a deveni membru al Organizaţiei a fost adoptată de Comitetul de Miniştri al CoE, la data de 4 octombrie 1993, prin rezoluţia nr. 37/1993 a CM al CoE. Aderarea la CoE, a constituit o etapă necesară în promovarea demersurilor României de aderare la Uniunea Europeană (UE) şi la Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic (NATO). Secretarul General al Consiliului Europei este Thorbjørn Jagland (Norvegia) – ales în iunie 2014 pentru un al doilea mandat. România a deținut președinția Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei în perioada noiembrie 2005 – mai 2006.
1955 – Începe să funcţioneze Uniunea Europei Occidentale – UEO, în baza acordului semnat de către Belgia, Franţa, Luxemburg, Olanda şi Marea Britanie la 17 martie 1948. UEO este singura organizaţie europeană cu componentă de apărare înfiinţată în perioada războiului rece.
1955: Acum 65 de ani debutau programele emise de Studioul Teritorial Timişoara al Radiodifuziunii Române. Între anii 1985 şi 1989 este închis ca şi celelalte studiouri din ţară, de regimul comunist. Din 22 decembrie 1989 Radio Timişoara îşi reia activitatea, alături de celelalte studiouri teritoriale din epocă (Cluj, Craiova, Iaşi, Tg. Mureş).
1955:  Acum 65 de ani a intrat în vigoare Convenţia Culturală Europeană, emisă de Consiliul Europei. Semnat la 19.XII.1954, documentul reprezintă un cadru de relaţii comune între popoarele Europei, recunoaşterea reciprocă a tuturor aspectelor culturale naţionale la nivel european, promovarea contribuţiilor naţionale la tezaurul cultural european şi sprijinirea tuturor iniţiativelor de studiere a limbilor, a istoriei şi civilizaţiei statelor continentului. România a ratificat Convenţia în 1991.
1957: Se împlinesc 63 de ani de când la Televiziunea Română, avea loc prima transmisie sportivă în direct: meciul de rugby Anglia-România.
1964: Consiliul Europei a declarat ziua de 5 mai ca Ziua Europei.

Nașteri…
1813: S-a născut, la Copenhaga, Sören Aabye Kierkegaard, teolog, filosof şi scriitor danez; gândirea sa a influenţat teologii protestanţi şi filosofii existenţialişti ai secolului al XX-lea (m. 11.11.1855 Copenhaga).
1815: S-a născut dramaturgul francez Éugene Labiche (m. 13/23.I.1888).
1818: S-a născut Karl Marx, teoretician social şi economist german; fondatorul mişcării comuniste, al cărei program l-a elaborat împreună cu conaţionalul său Friedrich Engels, în 1848, în “Manifestul Partidului Comunist”; organizator şi lider al Internaţionalei I; pornind de la ideea de dialectică derivată din Hegel, a formulat, împreună cu Engels, bazele materialismului istoric; concepţiile sale filosofice, economice şi istorice au influenţat puternic societatea secolului XX (m. 14.03.1883).
1819: S-a născut compozitorul polonez Stanisław Moniuszko (m. 1872)
1836: S-a născut compozitorul, pianistul, profesorul şi publicistul Gheorghe Scheletti (m. 1887).
1846: S-a născut scriitorul polonez Henryk Sienkiewicz; Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1905 (m. 15.11.1916).
1892: S-a născut, în Londra, Dorothy Garrod (Dorothy Annie Elizabeth Garrod), arheolog şi cercetător britanic (d.18 decembrie 1968 Cambridge).
1898: S-a născut Dimitrie G. Dinicu, violoncelist şi pedagog (m. 1964).
1909: S-a născut, la Leova, azi în R. Moldova, Idel Ianchelevici, sculptor şi desenator franco-belgian de origine română (stabilit, în 1931, în Belgia şi apoi în Franţa, în 1950); membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1992 (d. 26 iunie, 1994, Maisons-Laffitte, Franţa).
1910: S-a născut Wilhelm von Vacano, arheolog german, specialist în arta etruscă (m. 1997).
1914: S-a născut actorul american de film Tyrone Power (m. 15.11.1958).
1919 – S-a născut la Crețești, jud. Gorj, scriitorul George Uscătescu, filosof, estetician şi sociolog, membru de onoare din strãinãtate al Academiei Române din 1991 (d. 11.05.1995).
1919: S-a născut Mihnea Gheorghiu, scriitor şi traducător (de numele său se leagă traducerea integrală a operelor lui William Shakespeare şi Walt Whitman); preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România (din 1990, reales în 2002 şi 2005); membru titular al Academiei Române din 1996 (m. 11.12.2011).
1921: S-a născut fizicianul american Arthur Leonard Schawlow; cercetări în domeniul spectroscopiei; a propus (1958), împreună cu Charles Townes, principiul de funcţionare a laserului; Premiul Nobel pentru Fizică în anul 1981, împreună cu conaţionalul său Nicolaas Bloembergen şi suedezul Karl Siegbahn (m. 1999).
1922 – S-a născut la Botoșani, scriitorul Dumitru Hâncu, publicist, eseist şi traducător.
1924: S-a născut actorul Jean Lorin Florescu (m. 1992).
1927: S-a născut Charles Rosen, pianist şi publicist muzical american (m. 2012).
1927 – S-a născut la București, scriitorul Vicu Mândra, istoric și critic literar.
1928: S-a născut cineastul, romancierul şi documentaristul francez Pierre Schoendoerffer; membru fondator al academiei care decernează Premiile César (m. 2012).
1932: S-a născut, în București, Aurel Stroe, compozitor, muzicolog, publicist şi profesor român (m. 3 octombrie 2008, Mannheim, Germania).
1933 – S-a născut în comuna Oarja, jud. Argeș, scriitorul Gheorghe Zarafu, epigramist român din București și autor de cărți pentru copii, membru al Uniunii Scriitorilor.
1933 – S-a născut, în satul Cruzeşti, raionul Criuleni, Moldova, Mihai Grati, ceramist român (m. 2005, la Iaşi, România).
1936: S-a născut, în comuna Călugăr, raionul Fălești, Ion Dumeniuc, lingvist, profesor universitar, publicist şi om de stat moldovean (d. la 3 noiembrie 1992, în Chișinău, Republica Moldova).
1937: S-a născut, în Vadul-Leca, județul Orhei, România, azi în raionul Telenești, Republica Moldova, Nina Vodă-Mocreac, a fost o actriță de teatru și film din Republica Moldova (d. 28 noiembrie 2013, Chișinău).
1940 – S-a născut poetul Dumitru Udrea.
1942 – S-a născut, în localitatea Seini, județul Maramureș, prof. univ. dr. Gavril Ardelean, biolog. A încetat din viaţă în noaptea de 3/4 octombrie 2016, în urma unei afecţiuni cardiace.
1947 – S-a născut, în comuna Lădești, jud. Vâlcea, Alexandru Gîju, profesor de limba română și columbofil din Râmnicu Vâlcea.
1948 – S-a născut Ioan Cristolovean, notar public, fost senator PD Braşov, în legislatura 2000 – 2004.
1949 – S-a născut la Craiova, Despina Petecel, muzicolog.
1950 – S-a născut Maggie MacNeal (Sjoukje van Spijker), vocalista olandeza (Mouth & McNeal).
1952: S-a născut, în București, Radu Vișan Miu, designer şi manager altFEL Design București, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Design.
1954: S-a născut Prof. Marian Enache, jurist şi fost politician PDSR, primul Ambasador al României în Republica Moldova, în perioada 1993 – 1996. Actualmente exercită un mandat de 9 ani ca judecător al Curții Constituționale, începând cu anul 2016.
1955: S-a născut, în municipiul Roman, județul Neamț, Emil Klein, violoncelist şi dirijor de origine română stabilit în Italia. Se stinge din viață la 29 aprilie 2004, după o carieră strălucită, la numai 49 de ani, în Reggio Emilia (Italia), unde se transferase în ultima vreme, la sora lui, Olga.
1956: S-a născut, în Siliștea, județul Teleorman, Ștefan Mitroi, prozator, poet, dramaturg, publicist, traducător român.
1963: S-a născut la Sibiu, Lilian Zamfiroiu, ambasador al Romaniei in Luxemburg, fost preşedinte al Institutului Cultural Român (2013-2015); doctor în istorie, şi-a început cariera în diplomaţie în 2001 (a fost adjunct al ambasadorului României pe lângă UNESCO la Paris/2008-2013, consilier diplomatic şi, succesiv, ministru-consilier şi ministru plenipotenţiar în cadrul Delegaţiei Permanente a României pe lângă UNESCO în perioada 2006–2013); a lucrat şi în mass-media: în perioada 1985-1989 a fost redactor la postul estival Radio-Vacanţa din Costineşti, iar din 1985 până în 2001, colaborator şi, ulterior, realizator de emisiuni la Radio România (RRA); în paralel, a lucrat şi în presa scrisă
1965: S-a născut, la Iași, Irina Schrötter; una dintre cele mai cunoscute creatoare de modă din România, realizează şi costume pentru teatru, film şi operă.
1966: S-a născut, în Satu Mare, Mircea Deac, muzician din Satu Mare.
1968: S-a născut, în municipiul Roman, județul Neamț, Liviu Pancu, actor şi regizor; este director-fondator al Teatrului Scena din Cetatea Medievala Tîrgu-Mureș.

Decese…
311 – A murit împăratul roman Galerius sau Gaius Galerius Valerius Maximianus. Susţinător al unei politici anticreştine, Galerius a promulgat totuşi cu câteva zile înainte de moarte, la 30 aprilie 311, un edict de toleranţă faţă de noua religie.
1821: A murit (pe insula Sf. Elena) Napoleon I Bonaparte, împărat al Franţei (1804-1814 şi 1815); unul dintre cei mai străluciţi comandanţi militari din istorie; de numele său se leagă Codurile civil (1804), comercial (1808) şi penal (1810), ce au dat o nouă bază relaţiilor juridice; politica sa externă s-a bazat pe un lung şir de războaie („războaiele napoleoniene”) pentru hegemonie în Europa; după prima abdicare (1814), revine în Franţa la 1.III.1815 (“cele 100 de zile”), dar este înfrânt de armata anglo-prusacă şi silit din nou să abdice; va fi exilat pe insula Sf. Elena din Oceanul Atlantic, unde va şi muri (n. 1769).
1837: A murit compozitorul italian Antonio Zingarelli (n. 04.04.1752).
1928: A murit, la Fălticeni, prozatorul Ion Dragoslav (n. 14.06.1875, la Fălticeni).
1933: A murit medicul Ernest Juvara, anatomist şi chirurg (contribuţii remarcabile mai ales în domeniul ortopediei); inovator în tehnica chirurgicală și instrumentală (n. 1870).
1948: A murit Sextil Puşcariu, lingvist şi filolog; specialist în istoria limbii şi literaturii române; lucrări de lingvistică generală şi romanistică, de lexicologie şi dialectologie; primul rector (1919) al Universităţii din Cluj; a întemeiat (1919) Muzeul Limbii Române, primul institut lingvistic din România, care a editat revista „Dacoromania” (1920-1940; 1941-1948); Sextil Puşcariu a iniţiat şi a condus (1906-1940) lucrările de elaborare a „Dicţionarului Academiei Române” şi a „Atlasului lingvistic român”; membru titular al Academiei Române din 1914 (n. 1877).
1977: A murit Aurel Perşu, inginer mecanic, constructorul primului automobil cu profil aerodinamic avansat din lume, cu roţile integrate în caroserie (brevetat în Germania în 1924) (n. 1890)
1979 – A murit pictorul Fritz Kimm (n.12.01.1890).
2006: A murit Zoe Dumitrescu-Buşulenga, critic şi istoric literar, eseist; membru titular al Academiei Române din 1990, vicepreşedinte al acestui for (1990-1994); în ultimii ani ai vieţii s-a retras la mănăstirea Văratec şi s-a călugărit sub numele de Maica Benedicta (n. 1920).
2007 – A murit fizicianul american Theodore Harold Maiman, inventatorul primului laser funcţional (n. 11.07.1927).
2009: A murit pictoriţa Simona Vasiliu-Chintilă (n. 15.10.1928).
2010: A murit cântăreaţa italiană de operă Giulietta Simionato (n. 12.05.1910).
2010: A murit prof. dr. Mircea Nicolae Angelescu (renumit specialist în boli infecţioase: studii privind infecţiile bacteriene sistemice, antibioticoterapia şi hepatitele virale; membru titular al Academiei de Ştiinte Medicale), scriitor (membru fondator al Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România şi al Uniunii Mondiale a Scriitorilor Medici) (n. 1923).
2011: A murit dramaturgul american Arthur Laurents (Arthur Levine), autorul scenariilor pe baza cărora au fost regizate musicalurile „West Side Story” şi „Gypsy” (n. 14.07.1918).

Calendar Creștin – Ortodox…

Sfânta Mare Muceniță Irina; Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou; Sfinții Mucenici Neofit, Gaie și Gaian.

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 5 MAI - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 5 MAI - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

3 martie – CALENDARUL ZILEI…

1075 - Este emis „Dictatus Papae” de către papa Grigore al VII-lea prin care se proclamă autoritatea universală a...

2 martie – CALENDARUL ZILEI…

1716: Acum 305  ani apărea „Descriptio Moldaviae“, operă a domnitorului cărturar Dimitrie Cantemir (n. 1673 – m. 1723). La 11 iunie 1714, fostul domnitor...

1 martie – CALENDARUL ZILEI…

86 î.H.: Generalul roman Lucius Cornelius Sulla a luat cu asalt si a jefuit Atena. Ca urmare, Grecia a trecut sub controlul Romei. 1562: Acum...

28 februarie – CALENDARUL ZILEI…

1785: Horea și Cloșca, conducătorii răscoalei țărănești din Transilvania de la 1784, au fost executați prin tragere pe roată. Crișan se spânzurase în închisoare,...

27 februarie – CALENDARUL ZILEI…

1470: Ștefan cel Mare atacă și incendiază orașul Brăila în încercarea sa de a scoate de sub influența otomană Țara Românească și de a-l...
- Advertisement -corhaz1 - 5 MAI - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 5 MAI - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments