13.9 C
București
vineri, octombrie 30, 2020

5 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

28 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

 312 - Acum 1708 ani, a avut loc Bătălia de la Podul Milvius (Podul Șoimului) (azi Ponte Milvio, lângă...

27 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

312 - Împăratul Constantin cel Mare a avut celebra viziune a Crucii.Atribuindu-i lui Dumnezeu victoria militară, Constantin „a poruncit...

26 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

113 d. Hr. - anul inaugurării Columnei lui Traian. După cum precizează inscripţia de la baza monumentului, în anul...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 5 octombrie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

610 – Heracles a fost încoronat în Constantinopol ca Împărat bizantin, după ce l-a detronat pe predecesorul său Focas.
1143 – Regele Alfonso al VII-lea al Leónului recunoaște Portugalia ca regat.
1448 – A fost amintit documentar, pentru prima dată, târgul Cotnari din judeţul Iaşi, care datează probabil încă din secolul XIII.
1455 – Petru Aron, domn al Moldovei, primeşte un ultimatum de la sultanul Mehmed al II-lea, prin care i se cere sa plătească un tribut de 2.000 de galbeni în termen de trei luni de zile.
1502 – Cristofor Columb descoperă Costa Rica.
1582 – Acum 438 de ani, Papa Grigore al XIII-lea (papă între anii 1572 şi 1585) anunţa introducerea unui nou calendar, care îi va purta numele şi care punea de acord anul ecleziastic cu anul astronomic. Calendarul gregorian (sau de stil nou) a înlocuit calendarul iulian (numit şi de stil vechi). Conform noului sistem de calcul, ziua de 5 octombrie 1582 a devenit 15 octombrie 1582 (noul calendar a fost adoptat de România în anul 1919, când 1 aprilie a devenit 14 aprilie) (5/15 octombrie).
1604 – Pe scena teatrului Globus din Londra se joacă pentru prima oară tragedia Othello de Shakespeare.
1735 – Tratatul de la Viena confirmă victoria politicii ruso-hasburgiene în Polonia.
1762 – Cu 257 de ani în urmă avea loc premiera operei “Orfeu si Euridice” de Christoph Willibald Gluck (n. 1714 – m. 1787). La data de 5 octombrie 1762 s-a jucat în premieră, la Burgtheater din Viena, „Orfeo ed Euridice”, operă în trei acte pe un libret de Ranieri de’ Calzabigi, în limba italiană, primul produs al colaborării dintre cei doi. La sfârșitul primei scene a actului al II-lea, „Dansul furiilor” rămâne o pagină memorabilă prin sugestia creată, vorbind de la sine despre imaginația scenică a compozitorului și despre tehnica sa instrumentală.
1793 – În Franța este instituită era republicană. Aceasta începea pe 22 septembrie 1792; anul era format din 12 luni a câte 30 de zile, împărțite și ele în decade.
1795 – Insurecţie regalistă la Paris: generalii Napoleon Bonaparte şi Joachim Murat deschid focul asupra insurgenţilor. Napoleon devine general de divizie.
1864 – Orașul indian Calcuta aproape că a fost ras de pe fața paământului de un ciclon, care a ucis în jur de 60.000 de persoane.
1895 – Acum 124 de ani, lângă Londra, avea loc prima cursă ciclistă contra cronometru pe şosea. Evenimentul a fost organizat de North Road Cycling Club, pe un traseu de 50 de km şi a fost câştigat de A. Calder.
1897 – În urmă cu 123 ani apărea (cu întreruperi, până în 1945), la Bucureşti, revista enciclopedică populară „Albina”, editată de „un număr de profesori şi institutori”; director-fondator, Spiru Haret (5/17 octombrie).
1905 – Record de zbor. Wilbur Wright la bordul avionului său ”Wright Flyer III” zboară timp de 39 de minute, parcurgând 40 de kilometri. Acest record va fi depășit abia peste 3 ani, în 1908.
1908 – Bulgaria și-a declarat independența față de Imperiul Otoman. Ferdinand I al Bulgariei a devenit țar. Monarhia a fost abolită în, care se proclamă republică.
1910 – Cu 109 ani în urmă datorită abdicării regelui Manuel al II-lea, monarhia este abolită în Portugalia și este proclamată Prima Republică Portugheză; Teófilo Braga este primul președinte al guvernului provizoriu al țării.
1918 – În urmă cu 102 ani reprezentantul Partidului Naţional Român în Parlamentul de la Budapesta, deputatul Alexandru Vaida-Voievod, dădea citire, în plenul adunării, Declaraţiei Comitetului Executiv al PNR, prin care românii transilvăneni îşi afirmau dreptul inalienabil la o viaţă naţională integrală (5/18 octombrie).
1921 – Se împlinesc 99 de ani de la crearea Federaţiei Internaţionale a PEN-Cluburilor (abreviere de la Poets, Playwrights, Editors, Essaysts and Novelists), asociaţie mondială a scriitorilor, editorilor şi traducătorilor, fondată, la Londra, de C. A. Dawson Scott; primul preşedinte – John Galsworthy (România este membră din 1924).
1930 – Acum 90 de ani, între 5 şi 12 octombrie 1930, s-a desfăşurat, la Atena, prima Conferinţă balcanică, cu participarea României, Iugoslaviei, Bulgariei, Albaniei, Greciei şi Turciei. Delegaţii au adoptat statutul de organizare şi au decis elaborarea unui pact regional.
1937 – A avut loc, la Bucuresti, deschiderea solemna a Jocurilor Balcanice de atletism, desfasurate pentru prima data în România. Cu ocazia acestui eveniment, sculptorul Constantin Baraschi a realizat lucrarea “Aruncatorul de lance”.
1942 – Se împlinesc 78 de ani de când a avut loc, la Opera Română din Bucureşti, premiera baletului „Demoazela Măriuţa”, de Mihail Jora (pe un scenariu semnat de Aprilian Medianu, după romanul „Din vremea lui Căpitan Costache”, de Alexandru Antemireanu).
1947 – Primul discurs televizat de la Casa Alba fost rostit de care presedintele SUA Harry S. Truman.
1949 – Acum 71 de ani, erau stabilite relaţiile diplomatice, la rang de ambasadă, între România şi Republica Populară Chineză. Primele contacte oficiale româno-chineze au avut loc la Paris, în anul 1880, între Mihail Kogălniceanu şi reprezentantul Chinei în capitala Franţei. La 18 octombrie 1939, s-au stabilit relaţii diplomatice între România şi Republica China. Acestea au fost întrerupte la 10 iulie 1941, ca urmare a recunoaşterii de către guvernul român a guvernului de la Nanjing, format din elemente pro-japoneze. România a fost a treia ţară care a recunoscut R. P. Chineză. În 2004, cu prilejul vizitei de stat în România a preşedintelui R. P. Chineze, Hu Jintao, s-a semnat Declaraţia Comună a României şi a Republicii Populare Chineze privind stabilirea unui Parteneriat Amplu de Prietenie şi Cooperare, iar la 25 noiembrie 2013, cu prilejul vizitei oficiale în România a premierului Consiliului de Stat al R. P. Chineze, Li Keqiang, s-a adoptat Declaraţia comună a Guvernului României şi Guvernului R. P. Chineze privind aprofundarea cooperării bilaterale în noile circumstanţe.
1956 – Tribunalul Militar Bucuresti a condamnat la 7 ani de închisoare corectională, sub acuzația de a fi redactat și multiplicat manifeste anticomuniste, pe scriitorul Nicolae Balotă, arestat la 3 ianuarie, același an.
1962 – A fost înregistrat, în Marea Britanie, primul disc al formaţiei The Beatles, „Love me do”.
1962 – Celebra replică “Numele meu e Bond. James Bond” se auzea pentru prima oară, acum 56 de ani, într-o sală de cinema, la premiera primului film din seria “James Bond” – “James Bond Dr. No; premiera a avut loc în Anglia, din distribuţie făcând parte Sean Connery şi Ursula Andress, în regia lui Terence Young. James Bond, sau agentul 007, cum mai este cunoscut, este un personaj din romanele lui Ian Fleming (12 romane şi 2 colecţii de scurte povestiri) şi seria filmelor James Bond. Rolul său a fost jucat de-a lungul timpului de mai mulţi actori, cum ar fi Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan sau Daniel Craig. Agent Secret al Serviciilor Secrete Britanice, James Bond a fost personajul principal în nu mai puţin de 22 de pelicule, iar franciza care îi poartă numele este cea mai longevivă din istoria cinematografiei.
1983 – Liderul sindicatului polonez „Solidaritatea”, Lech Walesa a primit Premiul Nobel pentru Pace
1988 – În Brazilia este promulgată Constituția Federală.
1989 – Dalaï-Lama (șeful suprem al religiei budiste; marele-lama) primește Premiul Nobel pentru Pace.
1997 – Statele caucaziene si-au exprimat dorinta ca Romania sa fie inclusa in traseul petrolului exportat din Caucaz catre Europa Occidentala.
2000 – Regimul autoritar al lui Slobodan Milošević în Republica Federală Iugoslavia a luat sfârșit prin demisia acestuia în urma demonstrațiilor de pe străzile Belgradului.
2001 – A fost infiintata Jandarmeria Montană. Primul pluton de jandarmi montani, format din 30 de profesionisti in catarare, lupte si actiuni de salvare, a inceput sa patruleze traseele Busteni, Azuga si Sinaia.
2002 – Se resfinţeşte Biserica „Sf. Nicolae Domnesc” din Curtea de Argeş (după o restaurare de 25 de ani).
2011 – Versiunea în limba italiană a Wikipedia se autocenzurează împotriva proiectului de lege pentru ascultarea convorbirilor telefonice; este prima dată când Wikipedia folosește autocenzura.
2015 – Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2015 a fost acordat laureaţilor William C. Campbell, Satoshi Ōmur şi Youyou Tu, pentru descoperirea unor terapii care au revoluţionat tratamentul unora dintre cele mai grave maladii parazitare. William C. Campbell şi Satoshi Ōmura, pentru descoperirile lor privind o nouă terapie împotriva infecţiilor provocate de nematode (viermi cilindrici), şi de Youyou Tu pentru descoperirile privind o nouă terapie împotriva malariei.
2016 – Stockholm: Cercetătorii Jean-Pierre Sauvage (Franţa), J. Fraser Stoddard (Marea Britanie) şi Bernard L. Feringa (Olanda) au câştigat premiul Nobel pentru chimie pe 2016 ”pentru designul şi sinteza maşinilor moleculare”, a anunţat Comitetul Nobel într-o conferinţă de presă organizată, miercuri, la sediul din Stockholm al Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe.
2017 – Stockholm: Anunțarea Premiului Nobel pentru Literatură. Scriitorul britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro este laureatul premiului Nobel pentru Literatură pe 2017 pentru romanele „de mare forţă emoţională în care a dezvăluit abisul din spatele simţului iluzoriu al conectării noastre cu lumea”. Kazuo Ishiguro s-a născut pe 8 noiembrie 1954 la Nagasaki, în Japonia. Familia s-a mutat în Marea Britanie când avea 5 ani. El s-a întors să-şi vadă ţara natală ca adult. În anii 1970, Ishiguro a absolvit Universitatea din Kent, unde a studiat limba engleză şi filosofia, după care a studiat scrisul creativ la University of East Anglia.

Nașteri…
1712 – S-a născut pictorul italian Francesco GUARDI. Elev al lui Canaletto (1697-1768), el a pictat tablouri cu teme religioase, mitologice şi, mai ales, peisaje din Veneţia: Curte veneţiană; Canal Grande; Piaţa San Marco şi altele (m. 1793).
1713 – S-a născut, la Langres Denis DIDEROT, enciclopedist, filozof şi scriitor francez. A inaugurat critica de artă în Franţa (Saloanele). Teoretician (Despre poezia dramatică) şi autor de drame (Fiul natural). Capodoperele sale sunt: povestirea filozofică Jacques Fatalistul şi dialogul Nepotul lui Rameau; coeditor, împreună cu Jean le Rond D’Alambert, al „Enciclopediei franceze” (m. 31.07.1784).
1829 -S-a nascut Chester Arthur, cel de-al 22-lea presedinte al SUA (1881-1885) (m.18.11.1886).
1841: S-a născut maiorul Gheorghe Şonţu, erou al Războiului de independenţă (m. 1877, căzut la asaltul redutei Griviţa).
1847 – S-a născut, la Alexandria, Anghel DEMETRIESCU, teoretician şi critic literar, filolog, publicist, geograf, membru corespondent al Academiei Române din 1902 (m. 18 iulie 1903, Karlovy-Vary, Cehia).
1850 – S-a născut Grigore Cerchez, inginer şi arhitect; susţinător al curentului de afirmare a specificului naţional în arhitectură; contribuţii la proiectul Institutului de Arhitectură „Ion Mincu” şi al unei aripi a Palatului Cotroceni (m. 1927, la București).
1851 – S-a născut, la Focșani, maiorul Gheorghe Şonţu, erou al Războiului de Independenţă de la 1877-1878 (m. 30 august / 11 septembrie 1877, a căzut în luptă, în fruntea batalionului I din Regimentul 10 dorobanţi pe care-l comanda în timpul asediului pentru cucerirea redutei Griviţa).
1857, 5/18 – S-a născut Smara (pseudonimul Smarandei Gheorghiu); activitatea sa diversă – ca scriitoare, publicistă, membră a mai multor societăţi culturale – stă sub semnul rolului său important de militantă activă în mişcarea feministă a epocii; este prima reprezentantă a României care conferenţiază în Occident, participând la congrese internaţionale: Congresul orientaliştilor (1889), Congresul Uniunii Femeilor pentru Pace (1900), Congresul latin (1902), Congresul educaţiei în familie (1913) (m. 1944). NOTĂ: Unele surse dau ca dată a naşterii 5 septembrie 1857
1859 – S-a nascut Gheorghe Popovici, pictor si desenator. In 1926, a realizat picturile murale la Palatul Metropolitan din Iasi (m.24.02.1933).
1864 – S-a născut, la Besançon, Louis Jean LUMIÈRE, inventator şi producător de filme francez; împreună cu fratele său, Auguste (1862-1954), a brevetat, în 1895, “cinematograful Lumière – un aparat servind la obţinerea şi vizionarea probelor cronofotografice” (de fapt, primul aparat de filmat şi primul aparat de proiecţie) (m. la 6 iunie 1948).
1865 – S-a născut, la Focşani, jud. Vrancea, Ştefan LONGINESCU(m.1931), jurist român. Membru corespondent al Academiei Române (1910). A editat lucrări de istoria dreptului roman şi de istoria dreptului românesc (Elemente de drept roman). A publicat vechi pravile româneşti.
1872 – S-a născut, la Truşeni, jud. Lăpuşna, Gheorghe MADAN(m.1944), folclorist şi scriitor român. A editat ziarul „Moldoveanul” (din 1907). A scris proză tradiţională (Răsunete de Basarabia).
1877 – S-a născut, la Buceşti, Judeţul Tecuci, Ştefan Petică, poet român (d. 1904). Ştefan Petică este primul poet „simbolist declarat” cum spunea George Călinescu. La 18 ani intră în contact cu cercurile socialiste fiind călăuzit de „idei revoluţionare”. După absolvirea liceului, urmează cursurile Facultăţii de Filosofie din Bucureşti, având în acelaşi timp o bogată activitate ziaristică (d.17 octombrie 1904, Bucureşti).
1879 – S-a născut John Erskine, scriitor, istoric, muzician şi profesor american (m. 1951).
1881 – S-a născut, la Botoşani, Barbu LĂZĂREANU (Baruch Lazarovici), istoric literar, poet, bibliograf şi publicist român. Membru titular al Academiei Române din 1948, director al Bibliotecii Academiei (1948-1957). A făcut publicistică militantă şi s-a ocupat de domeniul eseisticii literare. Cea mai importantă scriere a sa este Umorul lui Hasdeu (1927). Împreună cu I. C. Frimu a fondat Universitatea Muncitorească din Bucureşti în 1912 (m. 1957).
1882 – S-a născut Emanuil HAGI-MOSCO, istoric şi publicist; contribuţii în domeniul heraldicii româneşti; membru fondator al Comisiei de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române (m.29.IV.1976).
1882 – S-a născut fizicianul american Robert HUTCHINGS GODDARD, precursor al astronauticii; contribuţii fundamentale la dezvoltarea teoriei generale a rachetelor (autor a peste 80 de brevete); în 1926 a proiectat şi construit o rachetă cu combustibil lichid, care s-a ridicat la o înălţime de 12 metri (m.10.VIII.1945).
1884 – S-a născut, la Iaşi, Dimitrie Vasiliu BARNOSCHI (m.1954), prozator român. Autor al unei singure cărţi memorabile, romanul istoric Cărbunarii sau viaţa zbuciumată, dragostea şi moartea tragică a lui Ionică Tăutu (1928). A scris şi alte romane şi nuvele (Neamul coţofănesc, 1930; A suta necredinţă, 1933 şi altele).
1886 – S-a născut, la Huşi, jud. Vaslui, General aviator dr. Victor ANASTASIU, medic şi psihofiziolog român. La 3 martie 1916 a tvenind primul medic militar aviator din lume. Membru al mai multor societăţi internaţionale de aeronautică (Paris, Geneva), expert tehnic la Liga Naţiunilor (1929). Are contribuţii originale la dezvoltarea medicinei aeronautice (înfiinţează în 1920 Centrul de Medicină Aeronautică, unul din primele de acest gen din lume) (m. 4 august 1972).
1902 – S-a născut Albert NAGY, pictor de naţionalitate maghiară din România (m.1970).
1902 – S-a născut, la Salcia, jud. Teleorman, Zaharia STANCU, poet, prozator şi ziarist. După ce a abandonat școala la vârsta de 13 ani, a lucrat în diverse meserii până în 1919, când și-a continuat studiile de literatură și filosofie la Universitatea București. După absolvire, a devenit jurnalist. În 1932 a publicat revista Azi, și, în 1937, ziarul democratic Lumea românească. Ambele publicații au fost interzise de regimul fascist. Ca atare, lui Stancu i s-a interzis să mai publice. În calitatea lui de jurnalist a fost închis înainte de cel de-al Doilea Război Mondial.În 1946 a devenit directorul Teatrului Național din București, post pe care l-a ocupat pentru mai bine de 20 de ani. A fost membru al Academiei Române și Președinte al Uniunii Scriitorilor din România. A câștigat Premiul de Stat pentru literatură, iar în 1971, a primit premiul Gotfried von Herder din partea guvernului austriac. Cartea sa Desculț, care „a parcurs globul cu sandale de aur”, așa după cum îi plăcea autorului să spună, este cel mai tradus roman românesc din toate timpurile, fiind tradus în 24 de limbi până în 1988 printre altele, existând o traducere și în limba japoneză (d. 05.12.1974, Bucureşti).
1913 – S-a născut compozitorul Ovidiu Varga (m. 1993).
1924 – S-a născut scriitorul chilian José Donoso (m. 1996)
1927 – S-a născut generalul Nicolae Stan, ofițer de securitate, aghiotantul lui Nicolae Ceaușescu. A fost șeful Securității Capitalei și mai târziu șeful Direcției a V-a a Securității.
1929 – S-a născut, la Vaidei, jud. Hunedoara, Ion Dodu BĂLAN, critic şi istoric literar român. A predat limba şi literatura română la Universitatea din Toulouse. A publicat culegeri de cronici şi articole despre autori clasici şi contemporani: Valori literare (1967), Condiţia creaţiei (1968), Artă şi ideal (1975) etc. A realizat şi monografii literare: Octavian Goga (1975) şi altele (d. 6 mai 2018).
1930 – S-a nascut Pavel Popovici, cosmonaut rus (d. 29.09.2009).
1931 – S-a născut, la Galaţi, Aurel MANOLACHE, compozitor de muzică uşoară şi de teatru, dirijor; fondatorul Teatrului „Fantasio” din Constanţa, al cărui director a fost timp de mai mulţi ani; a iniţiat Festivalul Mamaia Copiilor, în 2001, împreună cu compozitorul Dumitru Lupu, directorul artistic al evenimentului (d. 09.03.2010).
1933 – S-a născut Monica Lazăr, critic şi istoric literar; a lăsat o operă critică neîmplinită, dar cu numeroase contribuţii analitice interesante despre literatura română clasică şi contemporană, interpretată dintr-un unghi fenomenologic şi stilistic (m. 1984).
1936 – S-a născut Václav HAVEL (m. 2011), om politic şi scriitor ceh. A scris piese de teatru denunţând absurditatea societăţii contemporane şi a regimurilor totalitare (Garden Party, Largo desolato). Unul dintre întemeietorii mişcării contestatare „Carta 77”. Arestat şi închis de mai multe ori în perioada 1977-1989 pentru atitudinea sa anticomunistă, timp în care elaborează Scrisori către Olga. A fost preşedinte al Cehoslovaciei (1990-1992) şi primul preşedinte al Republicii Cehe (1992-2003)
1937 – S-a născut poetul Ioanid ROMANESCU (m.20.III.1996).
1938 – S-a născut în satul Geblești, comuna Carpen, județul Dolj, Stelian Neagoe, istoric român, autor al unui număr mare de studii istorice, îndeosebi legate de Unirea românilor.
1939 – S-a născut, în Lucăceni, comuna Berveni din județul Satu Mare, pictorul Mihai Bandac, profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucuresti.
1942 – S-a născut cântăreţul american Billy Scott (pe numele său real Peter Pendleton) (m. 2012).
1943 – S-a născut prof. univ. dr. Mihail Gr. Coculescu, medic, profesor universitar, membru al Academiei de Stiinte Medicale, presedinte al Societatii române de Psihoneuroendocrinologie, din 1990, si membru fondator si reprezentant al Europei de Est în societatea internationala de profil, din 1989 (d. 25.03.2016, la Bucureşti).
1943 – S-a născut Steve Miller, muzician american.
1945 – S-a născut, la Iaşi, Alexandu Călinescu, istoric literar, critic literar și publicist român, fost disident. Este profesor de literatură franceză la Facultatea de Litere a Universității din Iași.
1947 – S-a născut interpretul britanic de rock Brian JOHNSON (membru al formației „AC/DC”).
1950 – S-a născut, la Bucureşti, Doina Uricariu, poetă, eseistă şi editor.
1950 – S-a născut Jeff Conaway, actor american (d. 27.05.2011).
1950 – S-a născut Olimpia Almăşan, preşedintele Camerei Notarilor Târgu Mureş.          1954 – S-a născut Bob Geldof, este un cantautor, actor de ocazie și activist politic irlandez.
1960 – S-a născut, la Bucureşti, Diana Gheorghian, actriţă. Diana Gheorghian a devenit celebră la finalul anilor ’80, din momentul apariţiei sale în filme ca „Raliul”, „Sania albastră” sau „Rochia albă de dantelă”, pe lângă prestația acesteia, spectatorii fiind cuceriti de ochii expresivi ai actriţei. Diana a mai fost cunoscută şi pentru căsnicia cu Mircea Baniciu, destrămată după doar patru ani. După 1989, Diana Gheorghian a lucrat mai mult în teatru, renunţând la proiectele cinematografice.
1966 – S-a născut, la Ploieşti, Mirela Dulgheru, fostă atletă olimpică română. La Jocurile Olimpice de vară din 1992, în Barcelona, Mirela Dulgheru a obținut locul IV la săritura în lungime, iar în 1993 a obținut titlul de campioană mondială universitară la Buffalo.
1967 – S-a născut, la Braşov, Mihai Ignat, poet și dramaturg.
1967 – S-a născut Guy Pearce, actor şi muzician australian.
1975 – S-a născut, la Reading, actriţa de film britanică Kate Winslet; este prima actriţă care a primit patru nominalizări la „Oscar” înainte de împlinirea vârstei de 30 de ani. Kate Winslet a câştigat Premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în 2009, pentru rolul Hanna Shmitz în filmul Cititorul. Kate a obţinut a cincea nominalizare la Oscar pentru Little Children, la vârsta de 31 de ani, devenind cea mai tânără actriţă care a adunat cinci nominalizări (în doar 19 filme). Recordul fusese deţinut de Olivia de Havilland, care şi l-a dobândit la varsta de 33 de ani în 1950, având 33 de filme.

Decese…
1285 – A murit Regele Filip al III-lea al Franţei; i-a succedat tatălui său Ludovic al IX-lea al Franţei şi a domnit din 1270 până în 1285. A fost membru al Dinastiei Capeţienilor. A fost al cincilea rege francez care a mers în cruciadă. El a adăugat pământurilor regale franceze ţinutul Champagne, ca urmare a căsătoriei fiului său cu moştenitoarea acestui ţinut (n. 30 aprilie 1245).
1817 – A murit Tadeusz Kosciuszko, erou al luptei pentru independenta nationala in Polonia (n.04.02.1746).
1830 – A murit Dinicu Golescu, memorialist („Însemnare a călătoriei mele, Constantin Radovici din Golești”, „Scrieri”); lucrarea sa „Însemnare a călătoriei mele făcută în 1824, 1825, 1826” reprezintă, în literatura română, primul jurnal de călătorie tipărit; descendent dintr-o veche familie de boieri munteni, este tatăl celor patru „fraţi Goleşti” (Ştefan, Nicolae, Alexandru şi Radu) care au avut un rol important în desfăşurarea Revoluţiei de la 1848 şi a celorlalte evenimente politice din istoria românească a secolului al XIX-lea (n.07.02.1777).
1864 – A decedat, la Balassagyarmat, Imre MADÁCH, poet şi publicist ungar. A publicat poemul romantic Tragedia omului (1862), supranumit „Faust-ul maghiarilor”. A mai creat versuri lirice (Flori de cobză, 1840), drame, corespondenţă (n.1823)
1874 – A murit Francis Walker, entomolog englez; unul dintre cei mai prolifici autori din acest domeniu (n. 1809).
1880 – A încetat din viaţă, la Paris, Jacques OFFENBACH (n.1819), compozitor francez de origine germană. Considerat drept întemeietorul operetei clasice franceze. Creaţia sa cuprinde peste 90 de operete şi comedii muzicale, dintre care: Orfeu în infern (1858), Frumoasa Elena (1864), Pericola (1868), Madame Favart (1878). Opera Povestirile lui Hoffmann, a fost montată postum, în 1881.
1880 – A decedat, la Maidenhead, William LASSELL (n.1799), astronom britanic. S-a îmbogățit făcând afaceri cu bere. A construit un observator lângă Liverpool dotat cu un telescop reflector de 610 mm, folosind pentru prima dată montura ecuatorială pentru urmărirea ușoară a obiectelor pe măsură ce Pământul se rotește.În 1846, Lassell a descoperit satelitul Triton, cel mai mare satelit a lui Neptun, la doar 17 zile de la descoperirea lui Neptun de către astronomul german Johann Gottfried Galle. În 1848 a co-descoperit independent Hyperion, satelit a lui Saturn. În 1851 a descoperit sateliții lui Uranus, Ariel și Umbriel.În 1855 a construit un telescop de 1.200 mm pe care l-a instalat în Malta datorită condițiilor de observare favorabile. În 1849 a câștigat Medalia de Aur a Societății Regale de Astronomie, fiind și președintele acesteia pentru doi ani (începând din 1870).Lassell a murit în Maidenhead în 1880 lăsând o avere de £80,000 (echivalentul mai multor milioane de dolari americani după standardele actuale).Un crater pe Lună, unul pe Marte și un inel a lui Neptun au fost numite în onoarea lui.
1918 – A murit Roland Garros, aviator francez (n. 6 octombrie 1888).
1938 – A murit Demostene Russo, istoric (specialist în bizantinologie) şi filolog (elenist, cu preocupări în domeniul literaturii române vechi); s-a consacrat îndeosebi studierii relaţiilor româno-greceşti şi a influenţei elene în România; membru corespondent al Academiei Române din 1919 (n. 1869, în Grecia).
1953 – A murit Friedrich Wolf, medic şi om de cultură german (n. 1888).
1971 – A murit, la Braşov, Vania Gherghinescu, poet, publicist şi traducător (n. 12 noiembrie 1900, Cârceni, judeţul Mehedinţi).
1974 – A murit mezzo-soprana italiană Ebe Stignani (n. 1903).
1974 – A murit Sebastian Popovici, poet, prozator şi traducător (din literatura rusă) (n. 1905).
1978 – A încetat din viaţă, la Bucureşti, Mihai BERZA (n.1907), istoric român. Membru corespondent al Academiei Române din 1963. Specialist în istoria Evului Mediu, a publicat o serie de lucrări, printre care: Cultura moldovenească în timpul lui Ştefan cel Mare (1964); Activitatea istoriografică a lui Dimitrie Cantemir (1974) şi altele.
1978 – A murit etnomuzicologul Vasile Dinu (n.25.02.1927).
1979 – A încetat din viaţă, la Bucureşti, Grigore L. Ioachim, inginer român. Membru corespondent al Academiei Române din 1963. A efectuat lucrări în domeniul exploatării zăcămintelor de petrol şi gaze (a introdus în tehnica mondială pompajul combinat cu erupţia artificială). A inventat o metodă de stingere şi captare a gazelor la sondele incendiate etc. (n.1906).
1985 – A încetat din viaţă, la Bucureşti, Adrian FOCHI, folclorist şi etnolog român. A elaborat studii şi monografii, printre care una dedicată Mioriţei. A publicat volumul Bibliografia generală a etnografiei şi folclorului românesc (n.1920).
1986 – A murit compozitorul român de origine maghiară Kozma Géza (n. 1902). NOTĂ: Unele surse menţionează ca an al morţii 1985.
1987 – A încetat din viaţă, la Iaşi, Virgil FOCŞA (n.1923), inginer constructor român. A fost profesor la Facultatea de Construcţii a Institutului Politehnic „Gh. Asachi” din Iaşi (1947-1987). Activitatea ştiinţifică a fost concretizată în 25 de lucrări, 9 brevete de invenţii şi certificate de inovaţie.
1993 – A trecut la cele veşnice, în Bucureşti, Dumitru STĂNILOAE (n.1903), teolog român. Membru titular al Academiei Române din 1991. Considerat unul dintre cei mai importanţi teologi ortodocşi şi gânditori creştini din lume. Are contribuţii fundamentale în domeniul dogmaticii. (Ortodoxie şi românism, 1939; Teologia dogmatică ortodoxă, 3 vol., 1978; Spiritualitatea ortodoxă, 3 vol., 1981 şi altele).
1993 – A încetat din viaţă, la Bucureşti, Mircea SOCOLESCU (n.1902), geolog şi geofizician român. Membru de onoare al Academiei Române din 1993. S-a impus prin introducerea metodelor magnetice şi electromagnetice în prospectarea acumulărilor de substanţe minerale utile (Explorarea geologică; Fizica şi structura scoarţei terestre din România).
1998 – A încetat din viaţă, la Iaşi, Ioan BACIU (n.1937), fizician român. A funcţionat la Laboratorul de Fizică Medicală al Facultăţii de Medicină din Iaşi, fiind întemeietor al informaticii la Institutul de Medicină şi Farmacie. A fost unul dintre cei mai cunoscuţi radioamatori ai ţării. În acest sens a scris monografia Radioreceptoare de unde scurte.
2000 – A încetat din viaţă, la Iaşi, Constantin C. ANGELESCU (n.1905), istoric român. A fost profesor la Facultatea de Drept a Universităţii din Iaşi (1937-1956), apoi cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” (1956-1975). A publicat lucrări în domeniile dreptului constituţional, dreptului administrativ, istoriei şi istoriei literare româneşti, concretizate în aproape o sută de studii şi articole.
2000 – A încetat din viaţă, la Oltenița, Cătălin George Hîldan (n. 3.02.1976, Brănești, Ilfov), fotbalist român care s-a afirmat la Dinamo București. A jucat pe postul de mijlocaș, având numărul 11 pe tricou. De la debutul său în Divizia A, în 2 octombrie 1994, a jucat 138 de meciuri în prima divizie, marcând 6 goluri. Este supranumit de fani „Unicul Căpitan” datorită devotamentului pe care l-a arătat față de culorile clubului Dinamo. În memoria sa, una din peluzele Stadionului Dinamo a primit denumirea de „Peluza Cătălin Hîldan”, iar tricoul cu numărul 11 a fost retras pentru totdeauna.
2001 – A murit actorul Boris Ciornei (n. 1923).
2002 – A murit Brigitte Massin, muzicolog şi jurnalist francez (n.1927).
2003 – A murit simbolul rezistentei anticomuniste, Elisabeta Rizea. S-a opus cu vehementa instaurarii regimului comunist, iar sotul sau a facut parte din grupele de rezistenta anticomunista din Fagaras, conduse de colonelul Arsenescu. A fost declarată „dușman al poporului” (a refuzat sa-i predea Securitatii pe rebelii anticomunisti reuniti sub comanda lui Arsenescu). A fost inchisa ani la rand, torturata. A fost la un pas de moarte, dar nu a suflat un cuvant (n.28.07.1912).
2004 – A murit biofizicianul britanic Maurice Wilkins; primul om de ştiinţă interesat de efectele genetice ale ultrasunetelor; importante cercetări asupra acizilor nucleici, plecând de la modelul ADN propus de conaţionalul său Francis Crick şi de americanul James Watson, alături de care a obţinut Premiul Nobel pentru medicină pe 1962 (n. 1916, în Noua Zeelandă).
2011 – A murit actorul american Charles NAPIER (n.12.IV.1936).
2011 – A murit antreprenorul şi inventatorul american Steven Paul Jobs, considerat ca fiind unul dintre cele mai influente personaje atât din industria calculatoarelor, cât şi din industria divertismentului; a fost cofondatorul şi CEO-ul (directorul general) al firmei Apple Computer, precum şi CEO al firmei Pixar, până la achiziţia acestui studio de animaţie de către compania Disney, apoi cel mai mare acţionar al companiei Disney şi membru în Consiliul Director (n.24.II.1955).
2012 – A murit regizorul, scenaristul, producătorul şi actorul francez Claude Pinoteau (n. 1925).
2013 – A murit în orasul Rupea, jud. Brașov, într-un tragic accident de circulație, petrecut în seara zilei de 5 octombrie 2013, Ramona FABIAN, îndrăgita și apreciata interpretă de muzică populară, născută la 2 iunie 1979 la Tg. Mureș.
2014 – A murit Iuri (Petrovici) Liubimov, regizor şi actor rus; a dominat teatrul rus timp de jumătate de secol, stilul său novator influenţând o generaţie întreagă de artişti (n. 1917).
2014 – A murit, în în Manhattan, New York, Geoffrey Lamont Holder, actor, coregraf, dansator, regizor şi cântăreţ american (n. 1 august 1930, la Port of Spain, în Trinidad-Tobago).
2015: A murit cineasta belgiană Chantal Akerman, personalitate a cinematografiei moderne şi avangardiste (n. 1950)
2015: A murit regizorul de teatru şi scriitorul suedez de romane poliţiste Henning Mankell (n. 1948)
2017: A a încetat din viață, la Montréal, Canada, Dan Sergiu Hanganu, arhitect şi profesor, membru de onoare al Academiei Romane din 2003, stabilit in prezent in Canada. Pentru diferite proiecte si lucrari a fost distins cu sase premii intai, cu 39 de premii de excelenta si a participat la 29 de jurii internationale de arhitectura. A avut cinci expozitii personale de proiecte de arhitectura in Ottawa, Toronto, Montreal si New York si alte sapte expozitii pe diverse teme (decoratiuni interioare, arhitectura moderna) (n. 27 ianuarie 1939).

Sărbători…

„Ziua Mondială a Educaţiei”; Instituită de UNESCO în anul 1994, la 5 octombrie se sărbătorește Ziua Mondială a Educației în întreaga lume. Această zi a apărut în calendarul internațional în anul 1966, pentru a comemora semnarea recomandării venite din partea UNESCO și a Organizației Internaționale a Muncii privind condițiile, de multe ori improprii, în care își desfășoară activitatea personalul didactic. în România se marchează din 1996.

Calendar Creștin-Ortodox…

Sfânta Muceniță Haritina și Mamelta.

Surse: http://vechi.radioiasi.ro/…,http://www.amosnews.ro/…,https://ro.wikipedia.org/wiki/5_octombrie şi http://radioconstanta.ro/…

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 5 octombrie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 5 octombrie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

28 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

 312 - Acum 1708 ani, a avut loc Bătălia de la Podul Milvius (Podul Șoimului) (azi Ponte Milvio, lângă...

27 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

312 - Împăratul Constantin cel Mare a avut celebra viziune a Crucii.Atribuindu-i lui Dumnezeu victoria militară, Constantin „a poruncit degrabă” ca statuii care îl...

26 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

113 d. Hr. - anul inaugurării Columnei lui Traian. După cum precizează inscripţia de la baza monumentului, în anul 113 d. Hr. a avut...

25 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

1147 - O armată a cruciaților sub conducerea lui Conrad al III-lea al Germaniei a fost învinsă în bătălia de la Dorylaeum de către...

24 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

1260 - Sfințirea catedralei din Chartres în prezența regelui Ludovic al IX-lea. 1648 - Cu 372 de ani în urmă avea loc semnarea „Păcii de...
- Advertisement -corhaz1 - 5 octombrie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 5 octombrie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments